Česká liga - preview 5. kola

26.08.2016, 08:35, aktualizováno 29.08.2016, 08:11
Previews
Pouze česká nejvyšší soutěž se ještě před reprezentační pauzou bude zabývat pondělní dohrávkou. Tu obstarají celky Zlína a Karviné, které lze svorně považovat za prozatím největší překvapení tohoto ročníku. Nováček nezvládl jenom první kolo, Fastav je pak dokonce zcela neporažený...
Fastav Zlín - MFK Karviná  (pondělí 18:00)
V dohrávce 5.kola ePojištění ligy přivítají fotbalisté Zlína nováčka z Karviné a překvapivě půjde o souboj týmů z horní poloviny tabulky. Ševci se dokonce v případě vítězství mohou posunout do čela celé soutěže.

Zlín v minulém kole vyhrál na půdě mistrovské Viktorie Plzeň 2:0 a potvrdil vynikající start do sezony. Kouč Páník však krotí přílišnou eufórii a své svěřence drží při zemi. "My všichni jsme při zemi. Hráčům to připomínat nemusím. My máme na kontě deset bodů, oni sedm. To je rozdíl pouze tři body. Hrajeme doma, bude to válka, favorit nefavorit, na to se nehraje. Určitě to nebude bezhlavé útočení v devíti lidech. Očekávám hru z obrany a čekání na brejkové situace," prohlásil Bohumil Pánik.

Zatím stále není jisté, zdali do utkání nastoupí Tomáš Poznar, který má namířeno do Plzně. Jisté je ale to, že ofenzivní řady Ševců posílí jihlavský Haris Harba. Do zápasu s Karvinou však ještě k dispozici nebude.

Podobně dobře si vede i nováček z Karviné, který už nasbíral sedm bodů a během posledních čtrnácti dní si připsal dvě vítězství v řadě. Tři body získal v Mladé Boleslavi a před týdnem doma stejným výsledkem skolil Duklu. Také karvinští zůstávají pevně nohama na zemi a svého soupeře ze Zlína velice respektují. "Pozor na to! Jestli někdo v minulé sezóně tvrdil, že jejich podzimní jízda byla pouhou náhodou, tak si teď může být jistý, že tomu rozhodně tak nebylo. Jedná se o pracovitý tým se zažitým způsobem hry a na nás je, abychom co nejvíce eliminovali jejich přednosti. Očekávám oboustranně opatrnější hru z obrany a čekání na brejky. Vstup do sezóny máme dobrý, ale je to o týmovém přístupu. Jsme stále při zemi," nechal se slyšet kouč Jozef Weber.

Na prvoligové scéně se tyto týmy nikdy nesetkaly. V roce 2012 spolu hrály naposledy v rámci druhé ligy a úspěšnější byla Karviná. Už je to ale pěkná řádka let a od té doby ušly oba mančafty pořádný kus cesty, zejména pak Karviná, která vybudovala nový stadion a infrastrukturu.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Kopečný, Jugas, Hájek, Matejov - Hnaníček, Živulič - Vukadinovič, Holík, Jordan - Poznar
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Holík, Dreksa, Hošek, Eismann - Šisler, Janečka - Moravec, Budínský, Zelený - Jurčo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.50 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dukla Praha - Sparta Praha  (neděle 17:00)
Malé pražské derby nabídne Juliska, kam zavítá Sparta. Domácím se zatím pod vedením Jaroslava Šilhavého příliš nedaří a po čtyřech kolech mají stejný počet bodů. Sparta se v případě vítězství může vrátit do čela před Mladou Boleslav.

Dukla v dosavadním průběhu ligové soutěže předvádí nevyrovnané výkony. Ze čtyř zápasů dokázala jen v jednom případě zvítězit a v jednom získat bod za remízu na Slovácku. Na Julisce určitě nemohou být spokojeni, na druhou stranu stále je začátek sezony a Šilhavý věří, že se jeho tým rozehraje k lepším výkonům. Jeho tým naposledy podlehl nováčkovi z Karviné a nyní přivítá největšího aspiranta na titul Spartu.

"Sparta sice bude v roli favorita, ale ve čtvrtek hrála pohárové utkání a může jej mít v nohách. Toho chceme využít. Nás sice v posledním kole trápila produktivita, ale věřím, že herně jsme na velmi dobré úrovni a že v neděli minimálně napodobíme naše předešlé vzájemné domácí zápasy," rozpomenul se Jaroslav Šilhavý. Domácí poslední vzájemný zápas na Julisce se Spartou prohráli, ale v předchozích zápasech jí několikrát dokázali obrat o body.

Pražané mají za sebou klinickou smrt. V odvetném utkání Evropské ligy proti dánskému Sonderjyske už prohrávali o dvě branky a byli na pokraji blamáže, jenomže ještě do šaten snížili a pak dvěma brankami ve druhém poločase výsledek otočili. Hrdinou se stal Jakub Brabec, který nyní míří do Anderlechtu. Navzdory úspěchu to ale ze strany Sparty opět skřípalo a k ideálním výkonům to má pořád hodně daleko.

Nicméně sparťané se postupně zlepšují a minimálně na výkon z druhého poločasu chtějí navázat i na Julisce. Kouč Ščasný by měl mít k dispozici kompletní kádr, nepočítá se pouze s Konatém.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Hroššo - Kušnír, Štětina, Šmejkal, Podaný - Hanousek, Považanec, Tetour - Čajič, Beauguel, Olayinka
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Koubek - Karavajev, Holek, Kadlec, Costa - Šural, Vácha, Dočkal, Čermák, Holzer - Lafata
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.30 - 3.25 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
1. FK Příbram - Slovan Liberec  (neděle 17:00)
Příbram stále čeká na první body, ale ani v dalším domácím utkání jí nečeká snadný soupeř. Středočeši totiž přivítají Liberec. Svěřenci trenéra Trpišovského však pohodu z evropských pohárů do ligy zatím přenést nedokázali.

Příbramské pokuty zatím kýžené výsledky nepřinesly, na druhou stranu v utkání se Slavií nepředvedlo mužstvo úplně špatný výkon, alespoň co se defenzívy týče. V útoku to však Příbrami nejde, proti Slavii v podstatě nebyla nebezpečná a když nedáte gól, stěží můžete pomýšlet na úspěch. A právě na ofenzívě by měl zapracovat nový trenér Petr Rada, jenž nahradil odvolaného Martina Pulpita. "Ve fotbale jsou všechny úkoly náročné. Já se nerozmýšlel, protože jsem byl doma dlouho a každodenní kontakt s hráči mi chyběl. Viděl jsem poslední zápasy, přehled o hráčích mám. Uvidíme, jak to bude vypadat, ale věřím, že to proti Liberci zvládneme," nechal se slyšet nový kouč.

Liberec však pocestuje do Příbrami pro tři body, protože cokoliv jiného by bylo považováno za neúspěch a překvapení. Slovan v týdnu přejel Larnaku 3:0 a zahraje si Evropskou ligu proti zvučným soupeřům (Fiorentina, PAOK Soluň a Karabach). V lize však zatím tápe, naposledy doma nedokázal dát gól Brnu a remizoval jen 0:0.

"Všechno hraje v uvozovkách tak nějak proti nám. Soupeř má nula bodů, potřebuje nutně zvítězit, v Příbrami se vždy hraje těžko a mají nového trenéra. Navíc my jsme po těžkém utkání s Larnakou. Ale prostě už musíme zabrat v lize, protože pak máme doma Plzeň a jedeme na Slavii," prohlásil trenér Trpišovský.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Boháč - Tregler, Chaluš, Jiránek, Ferarra - Trapp, Krameš - Peltier, Pilík, Rezek - Mahmutovič
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Coufal, Hovorka, Pokorný, Bartošák - Breite, Sýkora - Bartl, Folprecht, Vůch - Baroš
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.25 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Viktoria Plzeň - Slavia Praha  (neděle 19:30)
Ostudný výsledek 0:5 je stále ještě v paměti Plzeňských a Viktorka má Slavii co vracet. I když už bylo o titulu rozhodnuto, bylo to dokonalé ponížení čerstvého mistra. Slavia se však podobně jako mistr v úvodu nové sezony spíše hledá...

Viktorka utrpěla tento debakl v Edenu a v době, kdy už jí titul nemohl nikdo vyfouknout. Ale na mistrovskou kocovinu se netřeba vymlouvat, byl to průšvih, ze kterého se, jak se zdá, Plzeň ještě pořádně nevzpamatovala. Vlastně se vzpamatovává až teď, po vyřazení z playoff Ligy mistrů od bulharského Ludogorce.

Okysličení týmu bylo potřebné a to mnohem dříve, na druhou stranu lepší pozdě, než vůbec. A tak si zahraniční štaci odbudou odchozí Daniel Kolář potažmo znovu František Rajtoral. Ono osvěžení by měli přinést Martin Zeman a albánský defenzivní záložník Ergys Kace. Viktorka ukázala, že je schopna hrát dobrý fotbal, druhá půle proti Razgradu tomu budiž důkazem. Je potřeba ale v těchto výkonech pokračovat. Domácí tak směřují do Evropské ligy, kde jim los přisoudil AS Řím, Austrii Vídeň a Astru Giurgiu.

V domácí soutěži Plzeň naposledy prohrála, když doma nestačila na Zlín a fanoušci Západočechů tak prožívají něco, na co nebyli zvyklí. Doma se totiž ještě nemohli zaradovat z vítězství. Proti Slavii už by to bylo potřeba jako sůl. "Vím, že hráči mají Slavii co oplácet, protože ten jarní zápas byl pro Plzeň špatný. Budou jim to chtít vrátit a samozřejmě se tím také omluvit dodatečně fanouškům. To je jedna věc a ta druhá je ta, že jsme doma ztratili zbytečně body a my chceme samozřejmě doma před našimi fanoušky být úspěšní," nechal se slyšet Roman Pivarník.

Slavia má za sebou nevydařené utkání s Anderlechtem. Po domácí porážce padla stejným výsledkem 0:3 i v Bruselu a základní skupiny EL se jí nebudou týkat. Sešívaní se tak mohou koncentrovat na domácí soutěž, kde jsou pohárové pozice jasným cílem. Zatím se jim také nedaří, jediné vítězství získali minulý týden proti neškodné Příbrami. V utkání jim bude chybět Levan Kenia a otazník visí nad starty Ščuka a Železníka.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Matějů, Baranek, Hubník, Limberský - Kopic, Hromada, Kace, Kovařík - Ďuriš, Bakoš
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Bořil, Bílek, Frydrych, Švento - Souček - Van Kessel, Hušbauer, Zmrhal - Mešanovič, Škoda
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.65 - 3.80 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Zbrojovka Brno - 1. FC Slovácko  (sobota 18:00)
Sobota nabídne pouze jedno ligové utkání a to pořádně atraktivní. Jihomoravské derby mezi Brnem a Slováckem navíc okoření postava Svatopluka Habance, tedy někdejšího dlouholetého trenéra Slovácka, který se před sezonou chopil kormidla Zbrojovky.

"Nebudu zastírat, že to bude jiné. Vzhledem k tomu, že jsem tam čtyři roky působil, bude motivace větší. Mančaft Slovácka znám nejvíc z celé ligy. Informací je celá řada, ale my se hlavně musíme starat sami o sebe, abychom hráli to, co chceme, a s patřičným výsledkem," nechal se slyšet Habanec. Zbrojovka zatím ještě neprohrála, ale ze tří odehraných zápasů nasbírala jen tři body za tři nerrozhodné výsledky. Naposledy domácí plichtili v Liberci a kouč Habanec byl spokojen. Pokud ale chtějí v Brně vítězit, musí nutně zlepšit ofenzivní fázi. Brno totiž doposud vstřelilo jediný gól. Prestižnost utkání připouštějí i hráčí Slovácka. "Bude to asi trochu emotivní zápas. Přeci jenom trenér Habanec tady docela dlouhou dobu působil a určitě se na nás bude chtít vytáhnout. Ale to samozřejmě platí i naopak, takže o motivaci je určitě postaráno," prohlásil stoper Slovácka Rada. Naopak nic výšše zmíněného si nepřipouští trenér Stanislav Levý, pro kterého půjde o "normální" ligový zápas.

"Těším se na každé ligové utkání bez výjimky. Ale že Brno vede bývalý trenér Slovácka, to pro mě nehraje významnou roli. Bude to velice těžké utkání s kvalitním soupeřem, který v létě významně posílil. Zároveň vnímám, že pro Slovácko je daleko větším utkáním derby se Zlínem," dodal Levý. Slovácko zatím pod jeho vedením neoslňuje, vyhrálo jen jednou, v minulém kole nad Bohemians 1905 2:0. V průběžné tabulce mu pak patří desáté místo, tedy o tři příčky výše, než si vede Brno.

Dobrou zprávou pro Slovácko je vyprázdněná marodka. S týmem už naplno trénují Kalouda, Koné i Hoffman. Zdali však někdo z nich dostane na hřišti prostor zůstává otázkou. V táboře domácích už by mohlo dojít na nasazení zkušeného Jana Poláka. Pavel Zavadil však k dispozici ještě nebude.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Šural, Vraštil, Kijanskas, Lutonský - R. Buchta, Lacko - Hyčka, Škoda, Štohanzl - Řezníček
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Reinberk, Rada, Košút, Chvátal - Šumulikoski, Daníček - Diviš, Ťok, Civič - Kerbr
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.30 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Mladá Boleslav - FC Hradec Králové  (pátek 18:00)
Fotbalisté Mladé Boleslavi přivítají už v pátek Hradec Králové, který své domácí utkání hraje na stejném stadionu. Oba týmy v minulém kole naplno bodovaly, zatímco Boleslav triumfovala v Teplicích, Votroci udolali Jihlavu.

Mladá Boleslav minulý týden odčinila překvapivý domácí nezdar s Karvinou a z Teplic brala rovnou všechny tři body. Svěřenci trenéra Kalvody byli v zápase lepším týmem a jejich výhra je v tomto směru zasloužená. Mladá Boleslav tak celkově vyhrála tři zápasy ze čtyř a s devíti body jí patří třetí místo. V dalším domácím prostředí se utká s týmem, který její domácí hřiště rovněž využívá. Hradec pro nezpůsobilost svého stadionu našel azyl v Boleslavi a zatím se může pochlubit bilancí jedné výhry a jedné porážky.

A právě ono vítězství pochází z minulého týdne, kdy Votroci udolali Jihlavu 1:0. Velký podíl na úspěchu měl brankář Ottmar, který útočníky Vysočiny fantasticky vychytal. Jedinou branku pak vstřelil Tomáš Holeš. Nyní ale čeká Votroky o poznání těžší soupeř, loni čtvrtá Mladá Boleslav. "Čeká nás soupeř z nejtěžších. Mají velmi kvalitní a široký kádr. Útočná fáze je hodně nebezpečná, ale věříme, že se s tím popereme. Uděláme maximum proto, abychom získali další body do tabulky," nechal se slyšet Bohuslav Pilný.

Hradec má na svém kontě už dvě výhry, vedle Jihlavy dokázal triumfovat i na půdě pražských Bohemians a právě v týmovosti vidí cestu k dalšímu úspěchu. "Pokud nepodáme hodně týmový výkon, podpořený daleko lepší individuální hrou oproti zápasu s Jihlavou, tak neuspějeme," dodává Pilný.

Loni se oba týmy potkaly v MOL Cup a Mladá Boleslav naplnila papírové předpoklady a s tehdy druholigovým týmem si poradila. Jinak je ale vzájemná historie možná trochu překvapivě vyrovnaná.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.50 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vysočina Jihlava - FK Teplice  (pátek 18:00)
Vysočina bude v domácím prostředí usilovat o nápravu posledního nezdaru s Hradcem a soupeřem jí budou Teplice. Severočeši v minulém kole rovněž neuspěli, když doma odevzdali všechny body Mladé Boleslavi.

Do té doby se mohli tepličtí chlubit neporazitelností a k tomu neinkasovaným gólem. Zápas s Mladou Boleslavi však žlutomodré vrátil zpátky na nohy a kouč Šmejkal má o čem přemýšlet. Jeho svěřenci v domácím prostředí nepředvedli takřka nic a po zásluze prohráli. "Teplice do nového ročníku vstoupily pod vedením nového kouče Šmejkala úspěšně. Když v úvodních kolech vybojovaly cenné body a vvenku neinkasovaly žádnou branku. Jde o stabilizovaný tým, který oproti minulé sezoně doplnily Hrubý a Urma. Opírá se o kvalitní a organizovanou defenzívu a v sestavě najdeme několik výrazných individualit," upozorňoval kouč Hipp.

"Do zápasu půjdeme s jednoznačným cílem zvítězit. Na hráčích vidíme velké odhodlání vybojovat kýžené tři body. Moc dobře ale víme, že proti nám bude stát velice silný soupeř. Čeká nás strašně těžký zápas v němž budeme obzvlášť potřebovat podporu našich fanoušků," věří v dobrou návštěvnost kouč Michal Hipp. Vysočina naposledy prohrála v Mladé Boleslavi s Hradcem 0:1 když selhala zejména v koncovce.

V ofenzívě se trápí i hostující Teplice, které doposud vstřelily jen dvě branky, přičemž ta jedna na body nestačila. Domácí porážku s Mladou Boleslaví tak chtějí hosté do nejdříve odčinit a pokud možno přivézt body zpátky. "Jihlava bude nepříjemná. Zatím má dva body, ale měla nepříjemné soupeře, výkony nebyly špatné. Myslím si, že to bude těžké utkání. My ale musíme napravit domácí zaváhání a přivézt body," prohlásil stoper Michal Jeřábek.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.30 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bohemians Praha 1905 - FK Jablonec  (pátek 20:15)
Bohemians si zatím v Ďolíčku vedou katastrofálně a doma už potřebují vyhrát jak sůl. Jenomže do hlavního města zavítá Jablonec, který zatím ztratil body jen se Spartou.

Bylo to ale po dobrém výkonu v prvním poločase a o poznání horším poločase druhém. Navíc zápas hrubě ovlivnilo nevyloučení Holka, jenž měl dostat od sudího Ardeleánua druhou žlutou kartu. Nestalo se a Sparta nakonec marodkou decimovaný Jablonec jasně porazila. Severočeši však chtějí body zpátky a v prozatím tápající Bohemce by se jim to mohlo podařit. "Každý zápas je důležitý, pokaždé se hraje o tři body. Před reprezentační přestávkou jsou zápasy specifické tím, aby byl potom klid na trénování a eventuálně dotrénování zraněných hráčů. Byli bychom rádi, abychom v zápase byli úspěšní," nechal se slyšet trenér Zdeňko Frťala.

Bohemka v domácím prostředí letos ještě nevyhrála a tlak na trenéra Miroslava Koubka znovu roste. Přitom v zápase se Slováckem neodehráli Klokani špatné utkání, ovšem selhali v koncovce. Miroslav Koubek si však na Jablonec věří. "Jejich taktika je ofenzivní, tedy přestřílet soupeře, hodně ale do statistik také zasahuje zápas 5:3 s Karvinou. Když to vezmu z naší strany, byl minulý zápas na Slovácku velmi nadějný, i když nám to nepřineslo body, lze s tímto výkonem hledět do budoucnosti, jelikož v určitých fázích jsme Slovácko přehrávali," prohlásil trenér Koubek.

Klokanům bude určitě scházet Tomáš Berger a nejistý je start Michala Švece, jinak bude mít trenér Koubek vše k dispozici a třeba naváže na minulou sezonu, kdy Bohemka porazila Jablonec 2:1.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.25 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sparta Praha43108:210
2.Fastav Zlín43108:310
3.FK Mladá Boleslav43017:39
4.Viktoria Plzeň42116:47
5.FK Jablonec42119:97
6.MFK Karviná42118:87
7.FC Hradec Králové42025:56
8.Slavia Praha31206:35
9.1. FC Slovácko41218:75
10.FK Teplice41212:25
11.Dukla Praha41126:54
12.Zbrojovka Brno30301:13
13.Vysočina Jihlava40223:52
14.Slovan Liberec40222:62
15.Bohemians Praha 190540131:81
16.1. FK Příbram40040:90

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (685)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele