Česká liga - preview 19. kola

04.03.2017, 08:42, aktualizováno 05.03.2017, 08:37
Previews
Nedělní program české nejvyšší soutěže má jednu jasnou dominantu. Zápasy Liberce s Příbramí a Karviné se Zlínem budou muset v bitvě o všeobecnou pozornost divácké obce ustoupit duelu prvního s druhým - v Edenu se představí Plzeň a bude chtít svého pražského soka přeskočit v tabulce...
Slovan Liberec - 1. FK Příbram  (neděle 15:00)
Čistě záchranářský duel se uskuteční pod Ještědem, kam zavítá poslední Příbram. Liberečtí měli před sezonou zcela jiné cíle, ovšem realita je taková, že Slovan není na sestupové pozici jen vinou lepšího skóre.

Ještě na podzim se v Liberci hráli evropské poháry, teď se bude hrát o záchranu. Ani na jaře se svěřencům Jindřicha Trpišovského nedaří. Po domácí remíze 0:0 se Zlínem padli v Brně a zase se o něco více přiblížili obávanému sestupu. Liberec má před sebou klíčový zápas s Příbrami, který zkrátka musí zvládnout. Pokud by se tak nestalo, byl by to vážný problém.

Totéž samozřejmě platí i o Příbrami, která po nadějném výkonu v Plzni zcela propadla doma se Slavii a schytala osmibrankový debakl! Svým způsobem to ale může být jedno, protože jak proti Plzni, tak i proti Slavii se s body nepočítalo. Utkání v Liberci je v tomto ohledu něco jiného. "Když se mě novináři v zimní přípravě ptali na situaci a připomínali, že první tři jarní kola jsou pro Příbram smrtelná, sami říkali, že boj o záchranu pro nás vlastně začne až tím čtvrtým kolem doma s Hradcem. Tehdy jsem tvrdil, že ne. V prvních dvou kolech jsme hráli se dvěma nejlepšími týmy v lize. My jsme se pokusili urvat nějaký bodík, který by byl navíc. To se nepodařilo. Nikdo z nás nepočítal s tím, že budeme zachraňovat ligu v Plzni a doma se Slavií, to by byla fantasmagorie. Jsem ale přesvědčen, že ligu můžeme začít zachraňovat už v Liberci a pokračovat v dalším kole doma s Hradcem. A samozřejmě i v dalších zápasech," rozhovořil se kouč Karel Tobiáš.

Oba týmy mají k dispozici kompletní kádry až na jedinou výjimku, libereckého Coufala, který laboruje se zraněním. První vzájemný zápas skončil U Litavky nejtěsnější výhrou Slovanu. Utkání rozhodl v 52.minutě David Hovorka.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Mikula, Kúdela, Latka, Kerbr - Bosančič, Souček - Bartl, Ševčík, Vůch - Potočný
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Lupták, Chaluš, Jiránek, Divíšek - Bazal, T. Pilík, Tregler, Rezek, Kukec - Linhart
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.36 - 5.15 - 9.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - Viktoria Plzeň  (neděle 16:00)
Dlouhých šest let sváděla Viktoria Plzeň v boji o titul těžké bitvy především s pražskou Spartou. Nyní po čínské resuscitaci vyvstal "nový", silný protivník - Slavia. Sešívaní přivítají Viktorku v Edenu a půjde o hodně. Jednak o vedení v lize a především učinění důležitého kroku na cestě za mistrovským titulem.

Slavia se ujala vedení v soutěži po těžké kanonádě v Příbrami a pochopitelně jí také pomohlo remízové zaváhání Plzně ve Zlíně. Pražané vedou o bod, ale nesmíme zapomínat, že Viktorka má ještě jedno odložené utkání k dobru.

Důležité je, že svěřenci Jaroslava Šilhavého nadále pokračují v započaté práci z podzimu a nadále vyhrávají. Stále platí, že jsou pod vedením charismatického kouče neporaženi a jejich aktuální forma budí velký respekt. Ohledně titulu i případné pozici favorita v nastávajícím zápase s Plzní, zůstávají Sešívaní velice opatrní.

"Když porovnám oba týmy, pak Plzeň poslední léta bojovala každý rok o titul, hrála poháry a hrála velmi dobře, z pohledu zkušeností je tak výhoda na straně Plzně. Pro nás hraje nadšení, očekávání. Naši fanoušci jsou taky natěšení a věřím tomu, že nás poženou dopředu, takže by to mohlo trochu srovnat, ale co se týče zkušeností, tak je Plzeň určitě dále." nechal se slyšet trenér Jaroslav Šilhavý. Kouč Slavie také odmítá řeči, že jde o souboj, který rozhodne o titulu. "Vítězství by určitě výhodné bylo, ale nemyslím si, že tento zápas rozhodne o tom, kdo vyhraje titul. Vítěz se posune a získá výhodu, ale ve hře je ještě spousta bodů a dílčích kroků k cíli."

Viktorka bude mít v Edenu o motivaci postaráno. Nejenže by ráda zkompletovala zlatý hattrick, ale chce se revanšovat za ostudný debakl ze zápasu z loňské sezony. Tehdy i vlivem mistrovské kocoviny prohráli Limberský a spol. ostudně 0:5! Pochopitelně teď je situace jiná a Viktoriáni hodlají v Edenu zvítězit. "Na podobné zápasy se vždycky těším, protože díky tomu, že bude vyprodáno, bude také skvělá atmosféra," říká Hubník, který očekává vyrovnané utkání.

"Rozhodnout může prakticky cokoliv, ať to bude třeba standardka nebo na první pohled drobná chyba po které padne gól. Na zápas se proto musíme připravit na sto procent," dodává Roman Hubník.

Slavia bude v kompletním složením, což samozřejmě znamená příjemné starosti pro Jaroslava Šilhavého. Ani Roman Pivarník si nemůže stěžovat, dlouhodobě sice chybí Pilař a k dispozici nebude ani Baránek, ale jinak jsou všechny opory připraveny do utkání zasáhnout.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Frydrych, Lüftner, Deli, Flo - Ngadeu - Sýkora, Hušbauer, Barák, Zmrhal - Škoda
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Hromada, Hrošovský - Petržela, Hořava, Kovařík - Krmenčík
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.00 - 3.46 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
MFK Karviná - Fastav Zlín  (neděle 18:00)
Zajímavou podívanou slibuje duel nováčka Karviné se čtvrtým Zlínem. Hosté vědí, že Mladá Boleslav své utkání jen remizovala a případnou výhrou v Karviné si mohou pojistit čtvrtou příčku, zaručující Evropskou ligu.

Karviná je sice nováčkem nejvyšší soutěže, avšak pro Zlín představuje nebezpečného soupeře. Karvinští ve dvou jarních zápasech neprohráli a se ziskem dvou bodů mohou být spokojeni. V domácím duelu s Mladou Boleslaví dokonce vedli, ale nadějný výsledek udržet nedokázali.

Dva body za dva nerozhodné výsledky si připsal i Fastav Zlín. Vesměs také může být spokojen, protože bod z Liberce i doma s Plzní nebývá vždy samozřejmostí. Výkony Ševců ale mají svoji kaňku. V obou zápasech totiž vyšli střelecky naprázdno, což budou chtít proti Karviné jednoznačně změnit. A pokud bychom ke dvěma jarním zápasům přičetli i dva poslední z podzimu, dostali bychom součet čtyř nevyhraných zápasů v řadě a navíc bez vstřeleného gólu. To už pro Zlín rozhodně nevypadá dobře.

První vzájemný duel s Karvinou vyzněl lépe pro Zlín, který doma na Letné zvítězil hladce 3:0. Hosté ale tentokrát očekávají vyrovnanější průběh. "Jako nováček se prezentují slušnými výkony, právem se drží v horní polovině tabulky. Opírají se o dobrou defenzivu a mají hodně šikovné hráče dopředu. Myslím si, že to bude dost vyrovnaný zápas, který mohou rozhodovat detaily," nechal se slyšet záložník Fastavu Tomáš Janíček.

Jozefu Weberovi bude dost možná chybět duo Kalabiška, Dressler, zatímco hostujícího Matějova s Hnaníčkem do hry nepustí karetní trest.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Holík, Košťál, Hošek, Eismann - Janečka, Šisler - Moravec, Budínský, Puchel - Wágner
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Pazdera, Jugas, Gajič, Kopečný - Vukadinovič, Živulič, Traoré, Holík, Štípek - Diop
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.74 - 3.13 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FK Teplice - Vysočina Jihlava  (sobota 15:00)
O další důležité body v boji o záchranu bude usilovat Vysočina Jihlava. V 19.kole zavítá na severozápad Čech, konkrétně do Teplic, kde se jí v posledních letech poměrně daří.

Teplice patří mezi další celky, které po prvních dvou jarních kolech získaly dva body. Zklamání pochopitelně panovalo po domácím duelu s Brnem, na druhou stranu remíza z Mladé Boleslavi domácí ztrátu částečně napravila. "S Brnem jsme určitě chtěli vyhrát, bodík byl nakonec málo, z Mladé Boleslavi bod naopak bereme. Už je ale čas, abychom bodovali naplno. Už musíme začít doma vyhrávat!" nabádá svůj tým kapitán Admir Ljevaković. Sklářům patří průběžné šesté místo, o které ale mohou přijít, pokud v Jihlavě neuspějí a zároveň Karviná doma neporazí Fastav Zlín.

Jihlava po očekávané porážce na Slavii zabrala a doma vybojovala velmi důležité body s Hradcem Králové. Vysočina odehrála fantastický první poločas, během kterého nastřílela Votrokům tři branky. Hradec stihl ve druhém dějství už jen snížit na konečných 1:3. "Dosáhli jsme velmi cenného vítězství, protože jsme hráli se soupeřem, který bude velmi pravděpodobně, stejně jako my, do poslední chvíle bojovat o záchranu," liboval si trenér Michal Bílek.

Jihlavě bude chybět zraněný Urblík, jenž si až do konce sezony nezahraje. Jde o jedinou jihlavskou absenci. Teplice jsou podobně jako v minulém kole v kompletním počtu.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Jeřábek, Šušnjar, Krob - Fillo, Ljevakovič, Hora, Kučera, Urma - Vaněček
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Tlustý, Krejčí, Rosa, Štěpánek - Vaculík, Hronek, Batioja, Ikaunieks - Dvořák, Rabušic
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.60 - 3.85 - 6.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Zbrojovka Brno  (sobota 15:00)
Zatímco v Čechách je hlavním šlágrem kola souboj Slavie s Plzní, na Moravě to bude derby mezi Slováckem a Zbrojovkou Brno. Utkání favorita nemá, oba celky spolu sousedí až ve druhé polovině tabulky.

O jeden bod lépe je na tom Slovácko, které ale ze dvou jarních zápasů získalo jen dva body za dva nerozhodné výsledky. Celek z Uherského Hradiště sice navázal na povedený závěr loňského roku tím, že neprohrál, ale narozdíl od zápasů s Libercem a Duklou vyšel střelecky naprázdno. Střeleckou impotenci chtějí domácí změnit a ideálně hned v ostře sledovaném zápase s Brnem, ve kterém očekávají bouřlivou atmosféru. "Samozřejmě, je to derby. Brno sebou veze i fanoušky, nemají to sem daleko, takže ta návštěva by mohla být větší," těší se asistent trenéra Jiří Hekař.

V herní pohodě se zdá být i Brno, které na jaře získalo už čtyři body. Nejprve získalo cenný bod v Teplicích a posléze doma oslavili jednobrankové vítězství nad Slovanem Liberec. Před Zbrojovkou je teď nové lákadlo, porazit v derby Slovácko a přiblížit se první polovině tabulky. "Slovácko hraje podobným stylem, měnily se spíše detaily. Podzimní zápas jsme vyhráli, byli v něm lepší, ale Slovácko přes zimu posílilo a určitě předvede lepší výkon. My jsme posílili také, takže jsem přesvědčen, že nás čeká kvalitní zápas," doufá Habanec, pro nehož je zápas v Uherském Hradišti velice delikátní. Prostředí klubu jako málokdo z Brna zná. "Když jsem vedl Slovácko, dojelo na zápas vždy hodně Zbrojováků a kulisa byla skvělá. Klidně může dojet 500 našich fanoušků, celková návštěva může být třeba 5 tisíc - a to je to, proč fotbal hrajeme. Těším se na bouřlivou atmosféru," zakončil Habanec.

Slovácku bude scházet Chvátal i Chyla a ještě také trenér Stanislav Levý, který si odpykává disciplinární trest. Oproti tomu je Brno kompletní.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Reinberk, Hofmann, Břečka, Civič - Navrátil, Biolek, Šumulikoski, Havlík, Tetteh - Koné
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Šural, Pavlík, Kijanskas, Jablonský - Ashiru, Zavadil, Michal Škoda, Polák, Lutonský - Řezníček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.20 - 3.24 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Jablonec - Bohemians Praha 1905  (sobota 15:00)
Jablonecká Střelnice přivítá po Spartě další tradiční pražský celek - Bohemians 1905. Klokani přes dobrý herní projev získali jen bod a stále se pohybují nebezpečně blízko sestupu. Domácí jsou na tom lépe a na osmém místě půlí tabulku.

Jablonec i Bohemians 1905 mají na jaře jedno společné - povedené utkání se Spartou, i když s rozdílnými výsledky. Zatímco Jablonec zvítězil 3:1, Klokani na Letné po sympatickém výkonu padli. "Bohemka má taky zvuk. Kluci vědí, jakým stylem hry se prezentuje a většinu hráčů soupeře znají. Bohemka je těžký soupeř a v žádném případě si nepřipouštím, že někdo něco podcenil. Jsme připraveni se znovu poprat o všechny tři body, což je jednoznačně naším cílem," říká hlavní trenér Zdeněk Klucký.

Klokani nepředvedli vůbec špatné výkony, ale získaný bod je prostě málo a to bez ohledu na fakt, že hráli na půdě Sparty. Bohemku dělí od sestupu jen tři body, proto potřebuje nutně zvítězit. "Nepodáváme špatné výkony, ale chybí nám produktivita. Musíme hrát kompaktně a vytěžit z následujících dvou zápasů v Jablonci a v Brně co nejvíce bodů," plánuje kouč Bohemians 1905 Miroslav Koubek. Po porážce na Spartě si Bohemka připsala jen bod za domácí remízu 0:0 se Slováckem.

Bohemka v prvním vzájemném zápase zvítězila 2:0, ale jinak má s Jabloncem výrazně zápornou bilanci. Za posledních patnáct let zvítězila na Střelnici jen v jednom případě! Jablonci bude s největší pravděpodobností chybět Masopust, ale jinak má trenér Klucký všechny hráče k dispozici. Na druhé straně visí otazník nad Krchem a Berkovce s Haškem do hry nepustí zranění.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Jankovič, Pernica, Beneš, Zelený - Diviš, Pospíšil, Mehanovič, V. Kubista, Mihálik - Doležal
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Buchta, Krch, Švec - Dostál, Hubínek, Jirásek, Havel - Mašek, Kabajev, Bartek
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.70 - 3.80 - 5.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Hradec Králové - FK Mladá Boleslav  (sobota 16:00)
Hradec po 18. kole vystřídal v sestupovém pásmu Jihlavu, odkud se bude chtít zase co nejrychleji vrátit zpět na bezpečnější pozice. Votrokům se ale doma vůbec nedaří, navíc přivítají ambiciózní Mladou Boleslav, která usiluje o evropské poháry.

"Všechna utkání budou těžká, dokud se nezlepšíme. Ono to není o tom, zda přijede Boleslav nebo Sparta. Musíme makat jako jeden tým a hlavně každý musí začít sám u sebe. Já věřím, že proti Boleslavi můžeme pomýšlet na úspěch a na hřišti to bude vidět. Body chceme rozhodně získat," nechal se slyšet trenér Bohuslav Pilný.

Hradci se opravdu vůbec nedaří a to především na domácí půdě, kde od přestěhování z mladoboleslavského azylu ještě nevyhrál. Je to s podivem, protože všech šest bodů, které od té doby nasbíral, získal ve dvou zápasech na hřištích soupeřů.

Votroci naposledy prohráli v Jihlavě 1:3 a vystřídali ji v sestupovém pásmu. Záchranářská situace je ale hodně napínavá - Hradec, Jihlava i Liberec mají shodný počet 16 bodů. Poslední Příbram zaostává už o sedm bodů.

Rozpačitý začátek jara zažívá i Mladá Boleslav, která si představovala větší bodový zisk. Se dvěma remízami nemůže panovat spokojenost, tím spíš, že Středočeši hráli na půdě nováčka a doma hostili Teplice. "Do každého utkání jdeme s tím, že chceme vyhrát a platilo to i o předchozích zápasech. Bohužel to ale nevyšlo. Budeme dál bojovat a získávat body od zápasu k zápasu," prohlásil obránce Pauschek.

Mladé Boleslavi patří páté místo a na čtvrtou pozici ztrácí tři body. Pokud však hosté nezačnou vyhrávat, jejich pád tabulkou bude logicky pokračovat. Svěřenci Martina Svědíka naposledy zvítězili 14.10.2016!

Votrokům budou scházet klíčoví muži do ofenzívy a sice Malinský s Černým, oba pykají za čtyři žluté karty. Zranění jsou potom Holeš, Polom a Vlkanova. Oslabení jsou i hosté, jenž nadále postrádají Kyselu a Radu. Nejistý je start Nečase.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Ottmar - Krátký, Chleboun, Plašil, Mudra - Martan, Schwarz, Jirsák, Trubač, Pázler - Šípek
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Pauschek, Da Silva, Stronati, Fleišman - Vukadinovič, Takásc, Magera, Mareš, Přikryl - Chramosta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.10 - 3.54 - 1.94
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sparta Praha - Dukla Praha  (sobota 18:00)
Atraktivitu slibuje i další derby, tentokrát mezi Spartou a Duklou. Problémy letenských se propíraly napříč všemi médii a nyní je na samotných hráčích, aby ukázali, že Sparta je pořád tým, se kterým se musí počítat pro nejvyšší příčky.

Výbuch Sparty v Rostově, nevýrazný výkon proti Bohemce a naposledy další selhání v Jablonci. Sparta má problémů více než dost a tomu všemu je potřeba učinit přítrž. Devatenácté kolo je z tohoto hlediska naprosto ideální, Sparta doma hostí v malém pražském derby Duklu a navíc první dva týmy (Slavia, Plzeň) hrají proti sobě. Je jasné, že minimálně jeden z nich klopýtne, možná ztratí oba a toho Sparta musí využít. Ve hře totiž není jenom titul, ale také druhá příčka, která zaručí start v kvalifikaci o Ligu mistrů. Dukla samozřejmě představuje nebezpečného soupeře. "Je to mužstvo, které vyznává útočný styl. Hrají 4-3-3, takže to bude ofenzivní fotbal," slibuje asistent trenéra Stanislav Hejkal.

Derby bude mít speciální náboj pro Néstora Albiacha, jenž do kádru letenských přestoupil teprve v zimě. "Vím, že to nebude vůbec jednoduchý zápas, protože jsem za Duklu hrál. A vždy, když jsme hráli proti Spartě, měli jsme extra motivaci. Chceme proti nim získat tři body, protože hrajeme doma. Poslední zápas v Jablonci jsme prohráli, takže teď musíme vyhrát," nechal se slyšet španělský univerzál Néstor Albiach.

Dukla sice bude pořád v roli outsidera, ale ráda by se inspirovala Bohemkou nebo i Jabloncem. Na jaře zatím získala čtyři body, aniž by přitom inkasovala jediný gól. "Situace ve Spartě je vzhledem k jejich výkonu těžko předvídatelná. Výsledek z Jablonce je obrovský zavádějící, Sparta utkaní mohla zvládnout. Měli na to příležitosti. Pro nás to znamená maximální soustředění. Věřím ve velmi zajímavé utkaní." upozorňuje trenér hostí Jaroslav Hynek.

Marodka Sparty je pochopitelně pořád zaplněná. Naprosto vyloučen je start Rosického, Frýdka, Zahustela i Hovorky. K dispozici už by mohl být Mareček nebo Holzer, ale nejistý je start Costy. Ztráty hlásí i Dukla. Díky dohodě klubů si nezahraje talentovaný Mustedanagić a dále jsou mimo Koval, Bilovský a nejspíše i Koreš.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Koubek - Karavajev, Holek, M. Kadlec, Hybš - Konaté, Sáček, Néstor, Čermák, Juliš - Lafata
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Kušnír, Šimůnek, Štetina, Podaný - Hanousek, Tetour, Bezpalec - Miloševič, Holenda, Olayinka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.51 - 4.40 - 6.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha18125140:1341
2.Viktoria Plzeň17124127:940
3.Sparta Praha18105332:1635
4.Fastav Zlín1896327:1833
5.FK Mladá Boleslav1886430:2030
6.FK Teplice1866620:1724
7.MFK Karviná1865723:2723
8.FK Jablonec1756626:2621
9.Dukla Praha1855823:2220
10.1. FC Slovácko1848620:2520
11.Zbrojovka Brno18310521:2919
12.Bohemians Praha 19051754815:2319
13.Slovan Liberec1837811:1816
14.Vysočina Jihlava1837814:2616
15.FC Hradec Králové17511118:3116
16.1. FK Příbram18231313:409

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1290)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele