Česká liga - souhrn 19. kola

04.03.2017, 16:53, aktualizováno 05.03.2017, 19:56
Komentáře a souhrny
Slavia zvládla očekávaný šlágr a po výhře nad Plzní si upevnila vedoucí pozici. Zlín z Karviné překvapivě jede s prázdnou. Liberec přehrál Příbram, která tak zůstává beznadějně poslední. Sobota nebyla na góly úrodná. Z prvních pěti zápasů kola nabídly gól jenom ty v Teplicích, kde domácí gólem z penalty udolali Jihlavu, a na Spartě, kde domácí malé pražské derby s Duklou rozhodli už v páté minutě...

MFK Karviná - Fastav Zlín 1:0

05.03.2017 18:00

Góly: 52. Jan Kalabiška

V boji o evropské poháry ztratil Fastav Zlín. Ševci prohráli v Karviné 0:1, když se krátce po změně stran prosadil Jan Kalabiška, pro kterého to zároveň byla premiérová branka v dresu Karviné.

Zlín si vypracoval dobrou příležitost už v sedmé minutě, ale Živulić po Vukadinovičově přihrávce trestuhodně překopl branku. Na druhé straně zakombinovali Wágner s Kalabiškou, změnu skóre to však neznamenalo. Oba hráči domácích si pak vytvořili nadějné příležitosti. Nejprve Kalabiška dalekonosnou ranou přestřelil a po něm Wágner tak dlouho váhal se zakončením, ale o možnost přišel.

Útočník Wágner měl smůlu i ve 33. minutě, kdy dobře hlavičkoval, ale na brankové čáře suploval brankář výtečný Pazdera, který balón odkopl do bezpečí. Zlín zase kontroloval nebezpečným pokusy Jugase a Traorého.

Skóre se změnilo až po změně stran. V 50. minutě utekl po pravé straně Janečka, který našel přesnou přihrávkou Kalabišku a Karivná vedla nad Zlínem 1:0. Následně gólové šance zmizely a hrací plocha se změnila doslova v bojiště. Krvavá zranění si odnesli Živulić nebo Pazdera. Až Diopův pokus stál za to, z akrobatického zakončení ale branka nepadla. Ševci si nedokázali vytvořit trvalejší tlak a vyrovnat se jim nepodařilo. V nastavení těsně nedosáhl na balón Diop. Karviná tak na jaře pokračuje v dobrých výkonech a upevnila si pozice v první polovině tabulky.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Viktoria Plzeň 1:0

05.03.2017 16:00

Góly: 88. Michal Frydrych

Neporazitelnost Slavie pod trenérem Šilhavým nebere konce a to ani po šlágru kola s Plzní. Sešívaní duel o první místo v tabulce zvládli lépe, zvítězili 1:0 a míří za titulem. Gejzír radosti v Edenu odstartoval dvě minuty před koncem, po úspěšné hlavičce Michala Frydrycha.

Byl to dlouhoočekávaný šlágr, který měl napovědět, jak na tom vlastě Slavia je. První poločas ale příliš nebavil. Zajímavá šance sice byla k vidění už v 6.minutě, kdy se před Kozáčikem objevil osamocený Flo, ale brankář Viktorie byl rychle z branky a se situací si poradil. Na druhé straně zkoušel střelecké štěstí Hořava, ale nebezpečí pro Pavlenku to neznamenalo. Po hříchu to byly jedny z mála vzrušivých momentů, jinak to byl především tuhý boj o střed hřiště.

Diváky ještě zvedlo ze sedadel plzeňské nedorozumění, mezi brankářem Kozáčikem a obráncem Hubníkem, po kterém se řítil do dobré možnosti Škoda, jenomže balón do branky nenasměroval.

Opravdu velké šance přicházely až po změně stran a to ze slávistické strany. Hned z kraje poločasu si udělal prostor Škoda, když se vyhnul i Kozáčikovi, ale branku netrefil. Jen o minutu později promáchl z jasné pozice Simon Deli a to mohlo Sešívané mrzet. Viktorka tolik nebezpečná nebyla, střelecké pokusy si sice připsal Petržela, ale na druhé straně hlavičkující Frydrych byl mnohem nebezpečnější.

V 71.minutě došlo k zásadnímu momentu celého utkání. Obránce Řezník zatahal za záchranou brzdu a sudí Příhoda ho po druhé žluté kartě vyloučil. Slavii se nabídla přesilovka a navíc už před tím trenér Šilhavý poslal na plac druhého útočníka Murise Mešanoviče. Závěrečná dvacetiminutovka se ale hodně kouskovala a sudí Příhoda rozdal od Řezníkovo vyloučení dalí tři žluté karty.

Závěrečných sedm minut Slavia utahovala šrouby a Plzeň byla pod velkým tlakem. Po Sýkorově centru se domácí dožadovali pokutového kopu za hraní rukou, Příhoda však nepískal. Vzápětí promáchl před Kozáčikem Škoda a Mešanovič poslal balón vedle! O chvíli později musel vyškrábnout hlavičku spoluhráče Hejdy Kozáčik a z následujcího rohu už Slavia konečně vstřelila gól. Centrovaný balón doplachtil až na zadní tyč k Frydrychovi a Eden vybouchl radostí. Viktorka si gól koledovala, ale nyní ve zbytku zápasu musela i v oslabení zabrat. Vyrovnat se jí nepodařilo, takže blíže k titulu má již Slavia.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - 1. FK Příbram 2:1

05.03.2017 15:00

Góly: 45. Milan Baroš, 87. Egon Vůch - 89. Jaroslav Tregler

Slovan Liberec klíčové utkání v boji o záchranu zvládl a Příbram porazil 2:1. Utkání nabídlo spoustu gólových příležitostí a zejména Liberec spaloval jak jen to snad šlo. Zazdil i pokutový kop, nicméně Baroš to za pár minut napravil a rozhodující branku vstřelil před koncem Vůch.

Domácí mohli vyhrát mnohem výraznějším rozdílem, ale zápas jakoby si snad chtěli komplikovat. Už v prvním poločase zahodili celou řadu šancí. Kerbr například po rohovém kopu nastřelil spoluhráče a Potočný o chvíli později netrefil branku. Příbram směrem dopředu tolik aktivní nebyla, výjimkou byl Bazal, po jehož střele se rozvlnila jen boční síť.

Jinak pokračoval nápor Liberce. Ve 32.minutě našel Kerbr Mikulu, který z vyložené pozice trestuhodně selhal. Aktivní Kerbr vytvářel další příležitosti, po jeho centru zahrála defenzíva hostů rukou a sudí nařídil pokutový kop. Trestat hodlal zkušený Milan Baroš, jenomže svojí střelu poslal přesně do míst, kam skákal Hruška. Nerozhodný výsledek tak pokračoval. Ne však na dlouho. Před koncem prvního poločasu vybojoval balón Potočný, Ševčík ho popotáhl k šestnácte, kde jej rozdělil na Bartla a ten našel poslední instanci Milana Baroše. Liberec tak přeci jenom první poločas ovládl, vedl 1:0.

Svěřenci Jindřicha Trpišovského s potřebnou druhou brankou, která by Slovan definitivně uklidnila, otáleli. Kerbr hlavičkoval z dobré pozice nad a Bartl div, že nepřelomil břevno. Neuspěl ani Souček, kterého pro změnu vychytal Hruška a Egon Vůch zase pálil do boční sítě. Liberci se ve spalování prostřídali snad všichni hráči, mající co do činění s ofenzívou.

Příbram byla ve hře o body až do 88.minuty, kdy konečně zvýšil na 2:0 střelou na vzdálenější tyč Egon Vůch. Liberec pak sice okamžitě polevil v koncentraci a Příbram rázem snížila prostřednictvím Treglera, ale to bylo vše, co hosté předvedli.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Dukla Praha 1:0

04.03.2017 18:00

Góly: 5. Josef Šural

Podobně jako proti Bohemians i s Duklou Sparťané nepřesvědčili, nicméně tři body zůstaly na Letné. O jedinou branku zápasu se postaral Josef Šural. Dukla měla příležitosti na vyrovnání, ale v koncovce byla hrubě neproduktivní.

Dukla chtěla využit slabší formy Sparťanů a tak trochu se inspirovat hrou Bohemky i Jablonce, ovšem nevyšel jí začátek utkání. Sparta už v páté minutě prolomila ledy, když z dálky napřáhl Josef Šural a jeho rána zapadla k tyči. Po čtvrthodině hry se dokonce dožadoval pokutového kopu Václav Kadlec, sudí však nepískal. Dukla hrála zpočátku se zbytečným respektem, postupně se ale začala osmělovat a Koubek měl čím dál více práce. Šimůnkovu dělovku vyrazil a bez újmy přečkal i další závary.

Hned po přestávce měl na kopačce vyrovnání Tetour, ale svojí ránu mezi tři tyče nenasměroval a o chvíli později minul branku i někdejší útočník letenských Jan Holenda. Spartu zase mohl uklidnit Néstor Albiach, pro změnu bývalý hráč Dukly, ale ani on neměl přesnou mušku.

Dukla se několikrát dokázala dostat až do šestnáctky, ale tam jako by si nevěděla rady. Když už Holenda propasíroval balón do sítě, byl máván ofsajd. Zaváhání sparťanské defenzívy zase nedokázal potrestat Tetour a Milošević zajímavým pokusem protáhl pozorného Koubka. V 69. minutě bylo v pokutovém uzemí domácích pořádně horko a Štětinovu střelu musel vykopávat až Šural.

Hosté stále pokračovali ve snažení, ale v pokutovém území byli zkrátka bezradní. Pochopitelně s postupem času se hra Dukly více otevírala a Sparta mohla udeřit z brejků. Jeden takový založil v nastavení Konaté, jemuž Čermák vrátil balón do šestnáctky, ale Rada rychlým výběhem zmenšil střelecký úhel a křídelník Sparty oporu Dukly nepřekonal. Sparťané tedy vydřeli výhru nad Duklou 1:0.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - FK Mladá Boleslav 0:0

04.03.2017 16:00

Góly: -

Do Hradce Králové zavítala Mladá Boledlav a vracet se nebude úplně spokojená, domů veze jen bod za bezbrankovou remízu. Středočeši tak protáhli svoji sérii bez vítězství a v boji o poháry jim může Zlín znovu uniknout. Hradec sice získaný bod vytáhne ze sestupového pásma, na celkové situaci se ale nic moc nemění.

Mírně aktivněji vstoupili do zápasu hosté, ale vstřelit branku se jim nepodařilo i proto, že Přikryl střílel pohotově z otočky vedle. Žondra zase na druhé straně nezakončil dobře.

Hodně se mluvilo zejména o momentu z 26. minuty, kdy unikajícího Schwarze fauloval Matějovský. Domácí hráč sice v první moment postupoval sám na branku, ale ve hře byl ještě jeden obránce, který by mu případně mohl zkřížit cestu. Sudí vyřešil situaci dobře a Matějovského umravnil žlutou kartou. Po následné standardce sice mladoboleslavští Hradci zatopili, ale ze závaru před brankou nakonec nic nevzešlo.

Také po změně stran bylo k vidění několik náznaků šancí, ale skóre se ne a ne změnit. V 56. minutě přišla vůbec první velká šance Votroků. Martanův centr propadl až k nohám Jiráska, ovšem ten neuspěl, stejně jako dobíhající Janoušek. Na druhé straně měl obrovskou příležitost tradiční střelec Jan Chramosta, Krátky však domácí na brankové čáře spasil. Oba celky se snažily útočit, o něco aktivnější byla přeci jenom favorizovaná Boleslav, ale v zápase nakonec žádná branka nepadla.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Vysočina Jihlava 1:0

04.03.2017 15:00

Góly: 53. Martin Fillo (pen.)

Teplice doma porazily nejtěsnějším výsledkem Jihlavu a pojistily si průběžné šesté místo. Jedinou branku obstaral z pokutového kopu Martin Fillo. Jihlava měla šance, ale stejně jako domácí je zahazovala.

O první vzrušivý moment se postaral teplický náhradní brankář Chudý, jehož váhání v rozehrávce málem využil atakující Dvořák. Teplice celou situaci ustály bez větší újmy a po čtvrthodině přišly jejich velké šance. Nejprve netrefil zařízení v těsné blízkosti Jakub Hora a o chvíli později byl faulován před šestnáctkou Ljevaković, načež sudí klidně mohl sáhnout pro červenou kartu. Jihlavské však ušetřil a z následného přímáku nic podstatného nebylo.

Teplice byly i nadále aktivní, Hora byl včas odzbrojen a Nivaldo pálil nad. Nechytly se ani pokusy Jeřábka, respektive Kučery a Jihlava tak po prvním poločase držela Na Stínadlech nerozhodný stav. Ne však na dlouho. Sklářům stačilo osm minut, aby se po přestávce ujali zaslouženého vedení. Červenka byl ve vápně faulován a sudí nařídil pokutový kop, který bezpečně proměnil Martin Fillo.

Teplice měly spoustu možností jak skóre navýšit, ukidnit se, popřípadě soupeře definitivně dorazit. Hned dvakrát v zakončení selhal Jakub Hora, v prvním případě střílel vedle, ve druhém ztroskotal na Hanušovi. Absolutní neschopnost pojistit výsledek si hlasitě říkala o potrestání a Jihlava tak mohla učinit. Chudý musel opět zasahovat proti Urdinovovi a teplický brankář si připsal další těžký zákrok po nebezpečném rohovém kopu z 84. minuty. Další změnu skóre nepřinesl ani nastavený čas, takže Teplice těsné vedení uhájily.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Zbrojovka Brno 0:0

04.03.2017 15:00

Góly: -

Moravské derby mezi Slováckem a Zbrojovkou Brno branku nenabídlo. Zatímco v prvním poločase byla aktivnější Zbrojovka, ve druhém mělo více ze hry Slovácko. Žádná branková příležitost však brankou neskončila.

Brno začalo v Uherském Hradišti hodně aktivně a nikdo by se asi nedivil, kdyby po prvních deseti minutách vedlo. Všechny jeho šance ale skončily nevyužity. Nejprve hlavičkoval těsně mimo Pavlík, krátce na to nedosáhl na balón Lutonský a do třetice odzbrojil Škodu zkušený Šumulikovski. Slovácko se v této fázi utkání zmohlo jen na střelu Tetteha, kterou Melichárek bez problémů zpacifikoval.

Ve 21. minutě bylo v pokutovém území Slovácka opět živo a hned dva zákroky musel předvést golman Heča. Ten zasáhl jak proti Ashirovi, tak i proti pokusu Michala Škody. Zejména aktivní Ashiru dělal Slovácku velké problémy, čtyři minuty před koncem poločasu to byl on, kdo rozezvonil brankovou konstrukci. Zbrojovka byla lepší, ale kýžené branky v první pětačtyřicetiminutovce dosáhnout nedokázala. Slovácko ještě na sklonku poločasu zahrozilo prostřednictvím Břečky, ale Melichárek si počínal lépe.

Po změně stran tlak Zbrojovky ustál a nebezpečnější bylo spíše Slovácko. Navrátilův pokus mezi tři tyče nezamířil a po hodině hry se neúspěšně snažil vymodlit pokutový kop Tetteh. Slovácko neuspělo ani deset minut před koncem, kdy měl na kopačce stoprocentní příležitost Havlík. Po centru Navrátila zakončoval z první a Melichárek předvedl fantastický zákrok. Diváci v prestižní bitvě o Moravu čekali na rozhodující branku marně. Utkání nakonec skutečně dospělo do nerozhodného výsledku 0:0.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - Bohemians Praha 1905 0:0

04.03.2017 15:00

Góly: -

Jarní střelecká impotence Klokanů pokračuje. Svěřenci Miroslava Koubka opět remizovali 0:0, tentokrát na jablonecké Střelnici. Celkový bod je pro oba týmy spíše ztrátou.

Domácí minulá výhra nad Spartou pořádně nabudila a první minuty zápasu s Klokany patřily jasně jim. Po kombinaci Zeleného s Pospíšilem střílel vedle Mehanović a stejný hráč o pár minut později nastřelil jen hradbu těl hostujících obránců. Jablonec nadále zůstával u balónu a po Benešově hlavičce a následném závaru střílel nad Mihálík. Bohemka zahrozila až ve 23. minutě, kdy se jí naskytl rychlý protiútok. Hubínkova skákavá rána však skončila v náruči brankáře Romana Valeše. Další velkou šanci hostů měl po půlhodině hry Kabajev, k úspěchu mu však scházela větší přesnost.

Oba celky nachystaly do druhého poločasu střídání. Jabloneckého Diviše nahradil Masopust, zatímco za talentovaného Dominika Maška naskočil Tomáš Berger. A byl to právě nový muž na hrací ploše Berger, který neúspěšně zkoušel štěstí z dálky. Jen o dvě minuty později ho napodobil Luts, ale také on neměl srovnaná mířidla. Na druhé straně prověřil Fryštáka opět Mehanovič a necelé tři tisíce diváků stále čekaly na první branku.

V 79. minutě se Klokanům nabídla obrovská příležitost, rychlý protiútok měl zakončit vedoucí brankou Tomáš Berger, ovšem Bohemians stejně jako v předchozích zápasech dopláceli na mizernou produktivitu. Další šance už k vidění nebyly, Jablonec tak remizoval s Bohemians 1905 0:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha19135141:1344
2.Viktoria Plzeň18124227:1040
3.Sparta Praha19115333:1638
4.Fastav Zlín1996427:1933
5.FK Mladá Boleslav1987430:2031
6.FK Teplice1976621:1727
7.MFK Karviná1975724:2726
8.FK Jablonec1857626:2622
9.1. FC Slovácko1949620:2521
10.Dukla Praha1955923:2320
11.Zbrojovka Brno19311521:2920
12.Bohemians Praha 19051855815:2320
13.Slovan Liberec1947813:1919
14.FC Hradec Králové18521118:3117
15.Vysočina Jihlava1937914:2716
16.1. FK Příbram19231414:429

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (711)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele