Česká liga - preview 16. kola

02.12.2016, 08:48, aktualizováno 04.12.2016, 08:33
Previews
Mladá Boleslav si v uplynulých týdnech pokazila podzimní vysvědčení a náladu si hodlá spravit proti poslední Příbrami. První polovina sezony nevyšla Dukle ani Slovácku, tyto dva týmy nyní budou měřit síly ve vzájemném souboji...
Dukla Praha - 1. FC Slovácko  (neděle 13:30)
Dukla přivítá na Julisce trápící se Slovácko a pokusí se navázat na poslední výhru nad Zlínem. Celek z Uherského Hradiště je jen pět bodů nad sestupem a také on by potřeboval bodovat.

Dukla v minulém kole konečně prolomila šestizápasovou sérii bez vítězství a možná trochu překvapivě vyhrála ve Zlíně, kde se to letos nikomu nepodařilo. Radost z tohoto vítězství ale neměla dlouhého trvání. Již v týdnu to Pražané odskákali v Karviné, kde prohráli na pokutové kopy a s MOL Cupem se rozloučili. Dukla tak bude na jaře hrát jen na jedné frontě, kde ale má co napravovat.

V tomto kole se klub z Dejvic střetne se Slováckem. V prvním zápase měla Dukla výhru na dosah, jenže neudržela dvoubrankové vedení a nakonec jen remizovala. "Oni mají tu sílu ze vzduchu a to hlavně po nákopech. Pro nás to byl celkově smolný zápas. My jsme prostě vedli 2:0 a myslím si, že jsme to měli uhrát, ale dostali jsme vlastně góly až v nastavení, což je vždycky pro ten hostující tým nepříjemné," prohlásil Jakub Podaný.

O bod méně má v tabulce Slovácko, které si v minulém kole dělilo body s Libercem. Scénář byl nápadně podobný tomu prvnímu klání mezi Slováckem a Duklou, ovšem v opačném gardu. Tentokráte vedlo Slovácko o dvě branky, ale slibný náskok promarnilo a remizovalo 2:2. "Dukla už ukázala v zápase tady na Slovácku, že má hodně kvalitní mužstvo. Bude to strašně těžké utkání pro nás," nechal se slyšet trenér hostů Stanislav Levý.

Dukla postrádá zraněného Štěpána Koreše a nejistý je start u stopera Šimůnka. Slovácko je na tom co se absencí týče hůře. Reinberk nasbíral čtyři žluté karty a Kerbr s Daníčkem viděli v zápase s Libercem červenou kartu. Kouč Stanislav Levý nemůže využít ani služeb zraněného Biolka.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
F. Rada - Kušnír, Šimůnek (Bezpalec), Štetina, Podaný - Hanousek, Tetour, Považanec - Čajič, Néstor, Olayinka
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Hofmann, T. Rada, Košút, Šimko - Šumulikoski - Diviš, Hlúpik, Havlík, Civič - Koné
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.45 - 4.00 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - 1. FK Příbram  (neděle 15:00)
Fotbalistům Mladé Boleslavi nevyšel závěr podzimu, přesto se budou chtít rozloučit vítězně a pokud možno vrátit se do první čtyřky. Jejich soupeřem bude poslední Příbram.

Mladá Boleslav už pět zápasů v řadě nedokázala zvítězit a v tabulce se neustále propadá. Středočechům patří až pátá pozice a to nedávno ligu ještě vedli. "Samozřejmě, bavíme se o tom. Mrzí nás to vzhledem k tomu, jak jsme to měli rozjeté. Ale vrátit se to nedá. My se musíme teď připravit na poslední utkání s Příbramí. Víme, že Příbram není v dobré situaci," prohlásil Jiří Fleišman.

Domácí naposledy podlehli Slavii 1:2, ale především herně nepodali vůbec dobrý výkon. Mladá Boleslav by ráda zakončila podzim výhrou a bude k tomu mít ideálního soupeře - poslední Příbram.

Hosté ztrácejí na nesestupové pozice šest bodů, což ještě není manko, které by se nedalo dohnat. V konečnou záchranu věří i samotní hráči. "Samozřejmě věřím do poslední chvíle, dokud to prostě jde, dokud je možnost. Pořád je to možné. Na jaře můžeme třikrát vyhrát a budeme úplně jinde, než teď," doufá Jaroslav Tregler.

Příbram minulý týden remizovala 0:0 v důležitém záchranářském duelu s Jihlavou a pořád má šanci zakončit podzim alespoň na předposlední pozici. Potřebuje však vyhrát v Mladé Boleslavi a také pomoc Liberce v Jihlavě.

Trenér Leoš Kalvoda musí oželet starty rekonvalescentů Čmovše, Rady a Kysely. Trest za červenou kartu si odpykává Marek Matějovský a útočníka Klobásu nepustí do hry zranění. Ztráty hlásí i Petr Rada. Duo Nikolič-Peltier trápí zranění a hned u trojice hráčů je start nejistý - u Jiránka, Kacafírka a útočníka Mahmutoviče.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Diviš - Pauschek, Da Silva, Takács, Fleišman - Kúdela, Mareš - Přikryl, Magera, Fabián - Mebrahtu
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Tregler, Chaluš, Trapp, Divíšek - Krameš, Květ - Brandner, Pilík, Rezek - Majtán
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 5.75 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - FK Teplice  (sobota 15:00)
Hráči Sparty se rozloučí s podzimní části sezony v domácím prostředí proti Teplicím. Severočeši mají dobrou formu, z šesti posledních zápasů prohráli jen jediný a také do české metropole zajíždějí s jasným cílem bodovat. Sparta si ale žádnou ztrátu dovolit nemůže, neboť na čelo už ztrácí sedm bodů.

23.září Sparta nestačila na Plzeň a to byla jedna ze dvou porážek, kterou musel mladý trenér David Holoubek skousnout. Ta druhá přišla na scéně domácího poháru se Zlínem. Všechna ostatní utkání, včetně těch v evropských pohárech, Sparta zvládla. I tak je ale ztráta na první místo poměrně citelná - sedm bodů na vedoucí Plzeň, tři body na konkurenční druhou Slavii.

Letenští se na závěr podzimu střetnou s houževnatými Teplicemi a moc dobře si uvědomují, že je nečeká snadná práce. "Hrají dobrý fotbal, teďka poslední dvě utkání zvládli bodově. Zkrátka jsou v klidu a neočekáváme, že by přijely na Spartu pod nějakým stresem. Zase se budou chtít předvést a ukázat svojí hru," prohlásil o Teplicích již hlavní trenér Sparty Zdeněk Svoboda.

Skláři jsou určitě schopní Spartu o body obrat, v historii se jim to povedlo hned několikrát. Zrovna letos už si proti Spartě bod připsali (0:0), navíc to bylo v době, kdy kádr domácích ještě nezužovala tak početná marodka. Sparta si ale další bodovou ztrátu zkrátka dovolit nemůže. "Chceme zakončit vítězně. Hrajeme doma, takže si nemůžeme dovolit žádnou ztrátu," doplnil záložník Lukáš Mareček.

Pro Teplice bude zápas na Letné jako vždy velkým svátkem. "Celá kabina se na ten zápas těší. Budeme doufat, že potvrdíme tu naší výsledkovou formu, kterou máme. Chtěli bychom na Spartě něco uhrát," doufá Jan Krob. Teplice za posledních šest utkání prohrály jen jednou, když překvapivě nestačily doma na Hradec. Pak ale zvládly dva těžké duely a to vítězně, nejprve udolaly Bohemku na její půdě a o týden později stejným výsledkem přehrály Jablonec.

Sparta bude znovu postrádat většinu A týmu. Z Disciplinárních důvodů si nekopne Bořek Dočkal a pak následuje klasický výčet marodů - Rosický, Frýdek, Vácha, Šural, Čermák, Sáček, Václav Kadlec a Zahustel. Samozřejmě absencí budou chtít Teplice využít. "Nechci, aby to vyznělo tak, že Sparta je teď slabá, je to pořád nejlepší klub u nás, ale nevím, kdy jindy si to s ní rozdat natvrdo, než na konci podzimu, kdy má za sebou mnoho těžkých zápasů, marodku. Zkusíme jejího rozpoložení využít," dodal Krob. Sklářům bude chybět pouze zraněný Ciskaridze.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Koubek - Karavajev, Mazuch, Michal Kadlec, Costa - Juliš, Holek, Mareček, Holzer - Lafata, Pulkrab
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Jeřábek, Lüftner, Krob - Ljevakovič, Soungole - Hora, Kučera, Fillo - Vaněček
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.75 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Zbrojovka Brno - MFK Karviná  (sobota 15:00)
Až na čtrnáctém místě, s pouhými dvěma výhrami, se nachází Zbrojovka Brno. Svěřenci Svatopluka Habance by rádi přezimovali na komfortnější pozici, k čemuž budou potřebovat uspět proti Karviné. Nováček soutěže si vede zatím o poznání lépe, v první polovině tabulky mu patří sedmé místo.

Zbrojovka prožila hodně nepovedený podzim, přitom v některých utkáních se neprezentovala vůbec špatně. Momentálně ale už šest kol v řadě nevyhrála a proto není divu, že je až čtrnáctá. Naposledy domácí nestačili na Viktorii Plzeň, které podlehli 0:2. Jedinou radostí tak zůstává útočník Michal Škoda, jenž je deseti brankami nejlepším střelcem soutěže. Aktuální situaci Zbrojovky pak komentoval kouč Svatopluk Habanec. "Jsme kousek od patnáctého místa, ale jsem přesvědčen, že Zbrojovka o záchranu hrát nebude. Co se posílení týče, nějakou strategii v hlavě máme. Bude záležet na tom, jaké odhodlání budou mít pro klub stávající hráči a jak do toho zapadnou ti, co budou v hledáčku," odpovídal Habanec.

Zbrojovka by se s podzimem ráda loučila vítězně, už i proto, že pocit vítězství zažila všudy všeho jen dvakrát, z toho doma jen jednou. Na nesestupové čtrnácté pozici má k dobru jen čtyři body, takže pokud by prohrála, mohl by se náskok smrsknout už jen na jediný bod. "Víme dobře, že bodů máme málo, proto je ten zápas pro nás důležitý a chceme ho zvládnout. Očekáváme, že to bude s ohledem na počasí a možná i terén spíše bojovný zápas, bojovnost bude převládat nad fotbalovostí. Obecně to pro poslední podzimní zápasy platí, i když proti sobě hrají, co se jmen týče, kvalitní soupeři. I proto máme pro zápas celkem jednoduché pokyny," nechal se slyšet Svatopluk Habanec.

Karviná je na tom v tabulce mnohem lépe. Sedmé místo je velkým překvapením, nutno ale podotknout, že zcela zaslouženým. Karvinští navíc válejí i v MOL Cupu, kde v týdnu přešli přes Duklu už do čtvrtfinále. "Jdeme do každého zápasu s tím, že chceme alespoň bod. Přeci jenom jako nováček máme za cíl záchranu a každý bod se počítá," prohlásil před utkáním se Zbrojovkou náhradní brankář Branislov Pindroch, jenž odchytal pohárové utkání s Duklou.

Zbrojovka v minulém kole přišla o záložníka Jana Poláka, což je pro ní velkou ztrátou. K dispozici nebudou také Litsingi a Jovanovič, naopak uzdravený je Pavel Zavadil, nicméně celé utkání určitě neodehraje. Karviná cestuje do moravské metropole bez zraněného Mensaha.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Šural, Vraštil, Kijanskas, Lutonský - Zavadil, Sedlák - Hyčka, Škoda, Štohanzl - Řezníček
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Dreksa, Košťál, Hošek, Zelený - Šisler, Janečka - Moravec, Budínský, Panák - Voltr
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.50 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Vysočina Jihlava - Slovan Liberec  (sobota 15:00)
Fotbalisté Jihlavy zakončí podzim na sestupové pozici, otázkou je, jestli na té poslední nebo předposlední patnácté a jaká bude jejich ztráta na záchranu. Na Vysočinu přijede soupeř, který také potřebuje body a kterého už ve čtvrtek čeká řecké peklo v Soluni.

Jihlava tedy skončí nejlépe patnáctá a s tím nemohou být na Vysočině spokojeni. Trenér Michal Bílek dokázal zvítězit jen jednou, překvapivě doma s Mladou Boleslaví, jinak převážně remizoval. Dělba bodů (0:0) se uskutečnila i v minulém kole a to v ryze záchranářském souboji s Příbramí.

Proti Liberci budou domácí fotbalisté usilovat o teprve druhé vítězství v sezoně. V této statistice jsou vůbec nejhorší v celé soutěži, vždyť i poslední Příbram dokázala zvítězit alespoň dvakrát. Jihlavští přivítají Slovan Liberec, který před rokem dokázali na domácí půdě překvapivě deklasovat 4:0, do role favorita je to však v žádném případě nepasuje. "Liberec disponuje velmi dobrým mužstvem, které má svoji nespornou kvalitu i přes zranění některých hráčů. Jasnou přednost Slovanu spatřuji v jeho ofenzívě. Přestože Liberec v tomto ročníku zatím mnoho branek nevstřelil, tak v útoku disponuje velkou plejádou individuálně výborných fotbalistů," vyzdvihl největší zbraň soupeře trenér Michal Bílek.

A na svého soupeře už našel i zbraň: "S ohledem na ofenzívní sílu Liberce se musíme prezentovat pevnou defenzívou a soupeře nepouštět do šancí. Zároveň však musíme být aktivní, sebevědomí a chodit do rychlých protiútoků. Musíme se tlačit do zakončení. Věříme, že v sobotu naše střelecké prokletí prolomíme," dodal Bílek a zároveň upozornil na bídnou střeleckou produktivitu.

Liberec neprožil zrovna povedený podzim, tedy pokud se budeme bavit výhradně o ligové scéně. S dvanáctým místem nemůže panovat spokojenost, ovšem ještě stále existuje šance první polovinu sezony zachránit. Hodila by se k tomu výhra v Jihlavě a především ta v Soluni, která za jisté konstelace může znamenat evropské poháry i na jaře. Hráči Slovanu se na horké půdě PAOKu představí už ve čtvrtek.

Domácí budou postrádat Kryštůfka, Urdinova a Blaiče. Liberec zase potrestaného Vůcha, jenž uviděl v souboji se Slováckem červenou kartu a dále zraněné trio Hovorka, Baroš, Latka. Otazník visí nad startem Sýkory.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Tlustý, Krejčí, Rosa, Šulek - Štěpánek, Urblík - Zoubele, Dvořák, Hronek - Rabušic
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Coufal, Karafiát, Pokorný, Bartošák - Breite, Folprecht - Ekpai, Ševčík, Navrátil - Komličenko
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.40 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Bohemians Praha 1905 - Viktoria Plzeň  (sobota 19:45)
Viktoria Plzeň je jistým půlmistrem, ale přezimovat chce s co největším náskokem. Domácí Bohemka nebude chtít dát nic zadarmo a kupředu jí požene publikum, které je v Ďolíčku vždy skvělé. Favoritem zápasu bude i přes úvodní remízu obou soupeřů jednoznačně Viktorka.

Klokany závěr podzimu nezachytil zrovna v optimální formě. V zápase s Teplicemi se jim lepila smůla na paty a zůstala tam přilepená i v následujícím utkání s Karvinou. Nováček soutěže zvítězil překvapivě vysoko 3:0. Bohemka tak zůstává tři zápasy v řadě bez vítězství a v důsledku toho si pohoršila osmou pozicí.

Miroslav Koubek chtěl závěr podzimu zvládnout pokud možno co nejlépe a získat co nejvíce bodů. Nepovedlo se, i když se v Ďolíčku představí ještě jeden soupeř - vedoucí Viktoria Plzeň. "Nepřemýšlíme o tom, že se jedná o konfrontaci s půlmistrem, dle mě dokonce s nejlepším českým týmem. Jde nám spíš o to, abychom získali ještě do zimy nějaké body. My musíme udělat vše pro to, aby každý ze sebe vydal jen to nejlepší, co v něm je. Už jsme s Plzní letos jednou hráli a po porážce 0:3 s Hradcem Králové nám nikdo nevěřil, my ale v Plzni uhráli bod," připomíná trenér Koubek.

Viktorii už "titul" půlmistra nikdo nesebere, neznamená to však, že by nebylo o co hrát. Hosté by rádi uhájili čtyřbodový náskok před Slavií a v ideálním případě ho ještě navýšili. V lize je forma Plzně fantastická, neporazitelnost trvá už jedenáct zápasů, tedy stejně jako ta slávistická s jediným rozdílem, že Viktoriáni jen dvakrát remizovali, kdežto sešívaní třikrát. "Na Bohemce na nás nečeká nic jednoduchého. Diváci určitě poženou domácí tým dopředu. Věřím ale, že se průběh zápasu bude odvíjet od našeho výkonu," míní stoper Jan Hejda.

Pro Plzeň ještě nepůjde o poslední zápas podzimu. Ve čtvrtek se západočeši představí naposledy vlastním divákům v zápase Evropské ligy proti Austrii Vídeň. Bohužel český mistr už nemůže pomýšlet na postup ze skupiny a na jaře tedy bude v pohárech chybět.

Bohemians se budou muset obejít bez zraněného Čížka a také útočníka Jana Holendy, který nemůže nastoupit na základě dohody klubů. Miroslav Koubek dost možná nebude moci využít ani Bartka a Havla, u kterých je start nejistý. Plzni bude scházet pouze zraněný obránce Limberský.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Budinský - Dostál, Krch, Šmíd, Havel - Hubínek - Hašek, Mašek, Jirásek, Luts - Kuchta
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Hejda, Hubník, Kovařík - Petržela, Hromada, Hořava, Hrošovský, Zeman - Krmenčík
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.40 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Fastav Zlín - Slavia Praha  (pátek 20:15)
Už páteční předehrávka posledního kola podzimu nabídne velký šlágr a boj o druhé místo. Fastav Zlín přivítá pražskou Slavii. Sešívaným k tomu bude stačit i remíza, nicméně družina Jaroslava Šilhavého pocestuje na Moravu vyhrát. Zlín chce zase napravit poslední porážku s Duklou.

Ať už Zlín utkání se Slavií zvládne či nikoliv, půjde o veleúspěšný podzim. Svěřenci trenéra Bohuslava Pánika ho zakončí nejhůře na čtvrtém místě, které by v závěru sezony znamenalo Evropskou ligu. Nejlépe pak mohou skončit druzí, to když doma porazí již jedenáct ligových zápasů neporaženou Slavii. "Jsou silní především v útoku, kde mají dva produktivní střelce Mešanoviče a Škodu, ale na druhou stranu obrana jim taky dobře funguje. V týdnu se podíváme na video a řekneme si některé důležité věci k soupeř," nechal se slyšet útočník Haris Harba.

Zlín v minulém kole nestačil na Duklu, které podlehl nejtěsnějším způsobem. Pro Ševce to ale byla teprve první domácí porážka. "Doma jsme silní a doufám, že přijde co nejvíce diváků, aby nás v tomto důležitém utkání podpořili," dodal Harba.

Velmi úspěšný podzim to bude i pro Slavii, která se po příchodu Jaroslava Šilhavého nezvykle zvedla. Pokud se Zlínem neprohraje, připíše si dvanáctý zápas v řadě bez porážky a navíc zakončí podzim na druhém místě, po dlouhé době před nenáviděnou Spartou. Ve Zlíně ale nečeká Sešívané nic snadného. "Určitě jedeme do Zlína s tím, že chceme uspět a uhájit druhé místo. Je to velké lákadlo přezimovat na stříbrné příčce. Zlín je určitě nepříjemným soupeřem, celý podzim předvádí skvělé výkony," říká brankář Jiří Pavlenka.

Ve vítězství doufá i spoluhráč Tomáš Souček. "Musíme jít do zápasu od začátku naplno a předvést naši hru. Věřím, že společně s našimi fanoušky, kterých má prý dorazit hodně, dokážeme domácí porazit a rozloučit se s podzimem vítězně."

Slavia v prvním zápase se Zlínem pouze remizovala 2:2, na druhou stranou to byla úplně jiná Slavia, než kterou vidíme nyní. Tehdy ještě kormidloval Dušan Uhrin mladší a Slavia zachraňovala remízu na poslední chvíli. V minulé sezoně vyhrála Slavia oba zápasy, aniž by přitom inkasovala.

Domácí se budou muset obejít bez útočníka Diopa, Pazdery a Živuliče. Start Janíčka je nejistý. Slavia je na tom podobně, k dispozici ještě nebudou Kenija ani Mingazov a vyloučen je i start onemocněného Mihalíka.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Kopečný, Jugas, Hájek, Matejov - Vukadinovič, Hnaníček, Traoré, Štípek - Holík, Harba
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Frydrych, Bílek, Deli, Bořil - Barák, Hušbauer, Ngadeu, Zmrhal - Mešanovič, Škoda
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.40 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň15113126:936
2.Slavia Praha1595126:1232
3.Fastav Zlín1594227:1431
4.Sparta Praha1585228:1229
5.FK Mladá Boleslav1583426:1627
6.FK Teplice1564517:1322
7.MFK Karviná1562721:2520
8.Bohemians Praha 19051553715:2218
9.FK Jablonec1545623:2517
10.Dukla Praha1544719:1916
11.FC Hradec Králové1551917:2616
12.Slovan Liberec1536611:1615
13.1. FC Slovácko1536617:2315
14.Zbrojovka Brno1528518:2714
15.Vysočina Jihlava1517710:2310
16.1. FK Příbram15221110:298
Zbývající zápasy
02.12. 18:00FK Jablonec - FC Hradec Králové (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (694)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele