Česká liga - souhrn 16. kola

02.12.2016, 22:07, aktualizováno 04.12.2016, 16:56
Komentáře a souhrny
Příbram veze cenný bod ze hřiště Mladé Boleslavi. Dukla hned dvakrát neudržela vedení proti Slovácku a nakonec skončila bez bodu. Souboj třetího se druhým asi těžko mohl mít jednoznačnější průběh. Slavia ve Zlíně vedla o tři branky již v poločase a velice suverénní cestou tak tlačí na vedoucí Plzeň. Sparta zvládla zápas s Teplicemi, Liberec selhal v Jihlavě...

FK Mladá Boleslav - 1. FK Příbram 2:2

04.12.2016 15:00

Góly: 19. Tomáš Fabián, 44. Jan Chramosta - 17. Jan Rezek, 90. Jaroslav Tregler

Mladá Boleslav nakonec smolnou sérii neprolomila, ba naopak jí natáhla už na šest utkání bez vítězství. Svěřenci Leoše Kalvody ztratili vítězství nad posledním celkem soutěže až v nastavení, kdy se trefil Jaroslav Tregler. Výsledek 2:2 je pochopitelně úspěchem hostujícího týmu.

Příbram moc dobře věděla, že aktuální boleslavská forma není bůhvíjaká a chtěla toho využít. Začátek zápasu nabídl šance na obou stranách, ale o něco nebezpečnější byla možná trochu překvapivě Příbram. Diviše pořádně protáhl střílející Rezek a domácí brankář vyzrál i na dorážku Ayonga! Boleslav si z šance Příbrami nepoučila a v 17.minutě už prohrávala 0:1. Majtánův přetažený centr se dostal až na kopačku Jana Rezka, který střelou z první překonal Diviše! Radost hostům dlouho nevydržela, po rohovém kopu propadl balón až k nohám Tomáše Fabiána a Hruška byl bez šance - 1:1.

Od vyrovnávací trefy začínala mít Mladá Boleslav čím dál větší převahu. Chramostu ve stoprocentní šanci vychytal Hruška a jen o dvě minuty později orazítkoval tyč Lukáš Magera! Příbram se vpodstatě jenom bránila a vyčkávala na brejky. Po jednom z nich mohl udeřit Majtán, ale v klíčový moment netrefil prostor mezi třemi tyčemi.

Tlak svěřenců Leoše Kalvody nakonec přinesl zasloužené ovoce. Na sklonku prvního poločasu tečoval Fabiánův střílený centr Jan Chramosta a s větší úsměvem na tváří šli do šaten přeci jenom domácí.

Příbram ve druhém poločase rozhodně nesložila zbraně a dál se s Boleslaví úrputně rvala. Blízko vyrovnání byl Pilík, jehož střela se zastavila o břevno! Z bezprostřední blízkosti na Diviše nevyzrál ani Ayong a Boleslav si koledovala. Domácí směrem dopředu výrazně ubrali, ale sázka na udržení výsledku nakonec nebyla šťastnou volbou. Ve druhé minutě nastavení totiž přišel šok! Jaroslav Tregler si naběhl na Majtánův pas a překonal Diviše - 2:2. Mladá Boleslav tak znovu nevyhrála, doma ztratila i s poslední Příbramí.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - 1. FC Slovácko 2:3

04.12.2016 13:30

Góly: 12. Néstor Albiach, 43. Peter Olayinka - 30. Benjamin Tetteh, 80. Francis Koné, 82. Tomáš Zajíc

Slovácko nakonec vylepšilo jinak zpackaný podzim a poměrně překvapivě si odvezlo z Julisky všechny body. Domácí přitom dvakrát vedli, ale ani to jim nestačilo. Rozhodující branku na 3:2 pro hosty vstřelil střídající Tomáš Zajíc.

Utkání nabídlo spousty šancí na obou stranách a to jak v první, tak i ve druhé půli. Ani na branku se nemuselo čekat dlouho, tu první vsítil ve 13.minutě Néstor Albiach, kdy ho parádní přihrávkou našel Aldin Čajić. Slovácko rychle inkasovanou brankou nezačalo zmatkovat, naopak uklidnilo hru a po půlhodině se dočkalo vyrovnání. Do centru Košúta se položil Tetteh a Rada byl krátký - 1:1. Dukla sice vzápětí vstřelila druhý gól, ale nejprve se mával a pískal ofsajd. Domácí nakonec první poločas přesto ovládli, po Považancově rohovém kopu se s trochou štěstí prosadil Olayinka a stav 2:1 pro Duklu do přestávky setrval.

Diváci, kteří si našli v mrazivém počasí na Julisku cestu, rozhodně nemuseli litovat. Oba aktéři jim servírovali ofenzivní podívanou, která zahřála. Na začátku druhého poločasu byl blízko třetí trefy Čajić a za dalších několik minut i Néstor (trefil břevno) a kdyby alespoň jeden z nich dal, mohla Dukla třeba i vyhrát. Osud si ale přichystal jiný scénář.

Deset minut před koncem poslal Šumulikovski kolmici na Zajíce, který ještě akci vyšperkoval přihrávkou na Francise Koného - 2:2! Juliska ztichla a uběhly sotva dvě minuty zažila další šok. Po centru Havlíka úspěšně hlavičkoval Tomáš Zajíc a Slovácko vedlo 3:2. Domácí se v evidentním šoku na nic nezmohli a v nastavení mohli ještě jednou inkasovat. Zajícovu tutovku odkopl od brankové čáry Považanec. Slovácko neprožilo dobrý podzim, nicméně zakončilo ho tím nejlepším způsobem, tedy ziskem tří bodů na půdě pražské Dukly.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - FK Teplice 2:1

03.12.2016 15:00

Góly: 37. Michal Kadlec, 57. David Lafata - 89. David Vaněček

Sparta před vlastním publikem porazila Teplice 2:1 a v tabulce přezimuje na třetím místě. Letenští byli v průběhu zápasu lepším týmem a po brankách Michala Kadlece a Lafaty si vytvořili dvoubrankový náskok. Teplice stačily v závěru jen snížit, prosadil se Vaněček.

Sparta hrozila už po dvou minutách akcí Karavajeva, avšak z pozice Teplic na poslední chvíli zasáhl Ljevakovič. O chvíli později střílel Mareček a Grigar musel zasahovat, bylo to opět po akci Karavajeva. Teplice měly spíše náznaky šancí, než stoprocentní gólovky. Po půlhodině hry nedosáhl na balón Urma a na druhé straně nechal hlavičkující David Lafata vyniknout Grigara. Sparťané byli lepším týmem a svojí převahu zužitkovali ve 37. minutě. Karavajev z rohového kopu výborně odcentroval a Michal Kadlec hlavou dostal balón do sítě!

Před koncem prvního poločasu se skóre mohlo ještě několikrát měnit. Krob z nadějné pozice přestřelil a hlavičku Jakuba Hory lapil Koubek. Neuspěl ani ve 44. minutě Lafata, a tak se šlo do šaten za stavu 1:0 pro Spartu.

Začátek druhého poločasu nabídl vyrovnanou partii až do 57. minuty. Obrana hostí chybovala, Pulkrab toho okamžitě využil a vysunul skórujícího Davida Lafatu! Ani dvougólový náskok ještě Teplice nepoložil, ty si nadále dokázaly vytvořit brankovou příležitost, jenomže doplácely na mizernou efektivitu.

Zhruba sedm a půl tisíce diváků se ještě dočkalo pořádného dramatu v samotném závěru utkání. Krob našel přesným centrem Davida Vaněčka a ten snížil na rozdíl jediné branky. Této brance předcházela zahozená gólovka střídajícího sparťana Mustedanagiće. Teplice ale měly málo času, sudí Jílek nastavil pouze dvě minuty a v nich si sparťanská ekipa výsledek pohlídala. Po zisku třech bodů se Letenští posouvají na třetí místo tabulky, kde také přezimují.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - MFK Karviná 1:1

03.12.2016 15:00

Góly: 90+2. Lukáš Vraštil - 47. Jan Šisler

Zbrojovka podtrhla nepovedený podzim další domácí ztrátou, tentokráte s Karvinou a nový rok přečká na čtrnáctém místě, jen s dvoubodovým náskokem na sestupové pozice. Hosté v Brně dlouho vedli, ale domácí nakonec trefou Vraštila ze druhé minuty nastavení vydolovali bod.

Svěřenci Svatopluka Habance vstoupili do zápasu hodně aktivně a kdyby proměnili alespoň jednu z mnoha šancí, mohlo se utkání vyvíjet úplně jinak. Už ve 4. minutě po perfektní Řezníčkově práci trestuhodně netrefil prázdnou branku Hyčka a jen o chvíli později neuspěl s napodobením svého bratra Milana Michal Škoda. Ten se pokusil přelobovat Laštůvku, jenže minul. Po divočejším začátku se hra postupně uklidnila a s další šancí přispěchalo Brno až ve 36. minutě. Pokus Štohanzla byl však hodně nepřesný. Minutu před koncem poločasu pak nedosáhl na balón Dreksa.

S druhým poločasem konečně přišly i branky. Tu první vsítil krátce po úvodním hvizdu Jan Šísler, když nepříliš razantní střelou zostudil Melichárka! Chyboval i Laštůvka, ale pro Karvinou to nemělo fatální následky. Brnu se nedařilo a domácí fanoušci toho měli už plné zuby, načež si žádali Habancovo odvolání. Minutu před koncem odmítl pojistku Panák a to nakonec stálo Karvinou dva body. V nastavení totiž poslal do vápna precizní centr Pavel Zavadil a hlavičkující Lukáš Vraštil srovnal na konečných 1:1.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - Slovan Liberec 1:0

03.12.2016 15:00

Góly: 12. Petr Hronek

Nebezpečně blízko sestupovým pozicím zakončí rok 2016 Slovan Liberec. Severočeši totiž v posledním utkání prohráli v Jihlavě, když na brzkou trefu Petra Hronka nedokázali odpovědět.

První šanci zápasu měl na svědomí Liberec, jmenovitě Daniel Bartl, který si však vylámal zuby na brankáři Hanušovi. Na druhé straně se jen tak tak nedostal do zakončení Urblík, ale Jihlavské to nemuselo mrzet, neboť vzápětí stejně udeřilo. Ikauniaksův centr dopravil za Dúbravkova záda hlavičkující Petr Hronek - 1:0 pro Jihlavu.

V tu chvíli nikdo nečekal, že už další branka nepadne a že tedy domácí dovedou zápas do zdárného konce. Liberec určitě měl šance srovnat, hned dvě minuty po Hronkově brance hlavičkoval nepřesně Komličenko a neujala se ani další Bartlova rána.

Trenér Jindřich Trpišovský se rozhodl pro druhé dějství oživit hru Janem Navrátilem, ale příliš to nepomohlo. Sám Navrátil měl jednu příležitost, ovšem hodně nepřesnou střelou jí zazdil. Liberec se s postupem času dostával do zakončení čím dál hůře, Jihlava velice pozorně bránila.

Až v samotném závěru se nachomýtl do zajímavé příležitosti Da Silva, ale stejně jako o chvíli později Pokorný netrefil zařízení. Právě trefit prostor mezi třemi tyčemi byl největším problémem Slovanu, na druhou stranu Jihlava si asi vyhrát zasloužila.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - Slavia Praha 0:4

02.12.2016 20:15

Góly: 9. Milan Škoda (pen.), 37. Milan Škoda, 42. Muris Mešanović, 81. Jaromír Zmrhal

Ani Zlín nedokázal zastavit slávistickou lavinu, která svého soka v souboji o druhé místo nekompromisně smetla. Sešívaní nastříleli už v prvním poločase tři branky a ve druhém dokonali debakl. Po sparťanské Letné tak vyloupili i tu zlínskou.

Slavia tím natáhla sérii zápasů bez porážky už na číslo dvanáct. Trenér Jaroslav Šilhavý se rozhodl pro dva hroty najednou, tedy Milana Škodu a Murise Mešanoviče, a právě oni dva byli ničivou zbraní, se kterou si domácí obrana neporadila.

Hosté se ujali vedení už v deváté minutě. Brankář Stanislav Dostál po vyběhnutí fauloval unikajícího Mešanoviče a sudí odpískal jasnou penaltu. Milan Škoda ji nezahrál bůhvíjak přesvědčivě, ale střela doprostřed branky se nakonec ujala. Zlín mohl okamžitě vyrovnat, ale Holík z jedné ze svých mnoha šancí v zápase poprvé selhal. Ve 23. minutě nechala obrana Slavie až příliš prostoru Harisu Harbovi, jeho projektil však Pavlenku nevystrašil. Jen o pár minut později přišla další velká šance Holíka. Po krásném centru Kopečného trestuhodně hlavou minul!

Ševci měli šance, to ne že ne, jenomže doplatili na mizernou produktivitu. Tu naopak mohla Slavia vyučovat. Ve 37. minutě předvedl fotbalovou krásu á la Karel Poborský Milan Škoda a nádherným lobem zvýšil na 2:0. Za dalších pět minut se na přední tyči prosadil i Muris Mešanović a se Zlínem to vypadalo velmi špatně.

Zlín měl možnosti i ve druhé půli, ale obrana sešívaných působila velice jistě. A když už polevila, zasáhl skvělý Pavlenka, jako tomu bylo po stoprocentní šanci Vukadinoviče. Pavlenka se vyznamenal i proti Jugasovi a následně opět udeřilo na druhé straně. Jaromír Zmrhal převzal na hranici pokutového území přihrávku a pečetil na konečných 4:0! Výsledek je pro domácí velmi krutým, Slavia ale vyhrála zaslouženě a přezimuje na druhém místě.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň15113126:936
2.Slavia Praha16105130:1235
3.Sparta Praha1695230:1332
4.Fastav Zlín1694327:1831
5.FK Mladá Boleslav1684428:1828
6.FK Teplice1664618:1522
7.MFK Karviná1663722:2621
8.1. FC Slovácko1646620:2518
9.Bohemians Praha 19051553715:2218
10.FK Jablonec1545623:2517
11.Dukla Praha1644821:2216
12.FC Hradec Králové1551917:2616
13.Slovan Liberec1636711:1715
14.Zbrojovka Brno1629519:2815
15.Vysočina Jihlava1627711:2313
16.1. FK Příbram16231112:319
Zbývající zápasy
02.12. 18:00FK Jablonec - FC Hradec Králové
03.12. 19:45Bohemians Praha 1905 - Viktoria Plzeň

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (393)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele