Anglická Premier League souhrn - 6. kolo

27.09.2008, 15:39, aktualizováno 28.09.2008, 19:01
Komentáře a souhrny
Portsmouth porazil Tottenham a odsoudil jej k dalším týdnu strávenému na úplném dně tabulky Premier League. Ve druhém nedělním utkání vyhrál Wigan doma nad Manchesterem City.

Everton FC - Liverpool FC 0:2

27.09.2008 13:45

Góly: 59. Fernando Torres, 62. Fernando Torres

Pozorně bránící Everton byl dokonce v první půli nebezpečnější stranou, ale Liverpool ve druhém dějství opět rozdával lekce efektivity. Konkrétně se za profesora převlékl Fernando Torres, jenž dvěma přesnými zásahy během tří minut rozhodl o vítězi merseysideského derby.

Jak se před zápasem očekávalo, Toffees chtěli v neposlední řadě svému slavnějšímu rivalovi otrávit život. O tom svědčí i duo řízných beků ve středu záložní řady Fellaini-Neville. Druhý jmenovaný uvolnil na pravém kraji obranné linie místo pro Hibberta, jenž letos debutoval. To značilo, že ofenzivní síla měla mít své epicentrum na krajích, kde pobíhali Arteta s Osmanem. Cahill se posunul na pozici podhrotového hráče za Yakuba. Rafa Benitez k žádným změnám nesáhl, neboť Aurelio nemohl hrát od samého začátku a šanci tak znovu dostal poněkud nevýrazný Ital Dossena.

Aktivněji do tohoto důležitého souboje vstoupili hostující Reds, ale zpočátku nedokázali žádnou svou šanci dovést do zdárného konce. Například pro Gerrardův centr z deváté minuty si jen o kousek nedoskočil Dirk Kuyt. Naproti tomu ve 14. minutě pořádně zatrnulo příznivcům Liverpoolu poté, co rozpačitý rohový kop Evertonu propadl se štěstím ke Cahillovi na malém vápně. Zaskočený středopolař se ale nedokázal seštelovat tak, aby zvládl přesně zakončit.

Hosté odpověděli Torresovou ranou ze zajímavé pozice do pravé nohy bránícího soupeře. Posléze se hrálo až příliš kouskovaně, z čehož vyplývá i na pohled ne zrovna záživné prvopoločasové dění na Goodison Parku. Když už se některé z mužstev dostalo před branku, dopadlo to podobně jako ve 23. minutě, kdy se balon snesl k nehlídanému Keanovi, jeho první dotek s balonem byl ovšem prachmizerný.

Přes nepříliš úchvatné dosavadní představení nelze říct, že by se snad nebylo po obědě v Liverpoolu na co koukat. Ve 28. minutě dokonce mohl mít na kopačce Fellaini jasnou tutovku. Centr Lescotta z levé strany trestuhodně Reina nezkrotil, míč dopadl za něj na belgického štíta a ten pálil jen do Carraghera, jenž přišel na brankovou čáru včas zastoupit svého brankáře. Nakonec se ovšem ukázalo, že si Fellaini v předchozím souboji s Reinou pomohl faulem, alespoň podle sudího Rileyho.

Vzápětí začaly oba celky opět poněkud nudit, zvolily pro závěrečné minuty první půle hodně opatrnou taktiku. Do poločasového hvizdu sice Liverpool určoval tempo hry, to však bylo až úzkostlivě pomalé. Ve 44. minutě ještě naposledy v úvodním dějství vystrčili růžky Toffees, ale Yakubu z hrany šestnáctky nemířil přesně.

Zpočátku se druhá půle odvíjela stejně, jako před chvílí končila ta první. Tedy v poklidu a bez větších šancí. Za zmínku stojí akorát dalekonosná přízemní střela Gerrarda těsně vedle vzdálenější tyčky z 52. minuty. Postupem času se však přeci jen čím dál tím častěji objevovaly skulinky v doposud bezchybně fungující obranné řadě Toffees. Jedno takové zaváhání domácích využil na začátku 59. minuty Fernando Torres.

Keane potáhl balon po levé straně pokutového území až k brankové čáře, odkud přetáhl centr na zadní tyč, kam dobíhal nestřežený a v zakončení jako obvykle pohotový španělský forvard. Liverpool tudíž, jak je jeho zvyklostí, udeřil prakticky z ničeho nic, což evidentně Toffees velmi rozhodilo. Hned za tři minuty totiž inkasovali znovu. Keane procedil nápaditou kolmici na Kuyta, toho ještě odzbrojilo duo skluzujících zadáků v modrém, jenže vzadu číhající Torres neváhal a odražený balon napálil suverénně pod břevno.

Zbývalo třicet minut do konce, a kdo čekal, že je Everton takřka výhradně stráví před brankou vedoucích Reds, hodně se mýlil. Červení dobře kouskovali hru, a když bylo potřeba, podrželi delší dobu míč na svých kopačkách. Vždyť taky okolo 70. minuty byl poměr držení balonu 64% ku 36% ve prospěch hostí. Nicméně i Toffees umí sem tam zaútočit. Například zajímavá akce ze 77. minuty vyvrcholila Lescottovým centrem, jenž v dobré pozici jen hrudníkem trefil Fellaini. A to ještě tak nešťastně, že Yakubu, který dobíhal na zadní tyč, nemohl už nijak Belgičanovo zaváhání odčinit.

Odpor Evertonu ovšem zřejmě definitivně zlomilo vyloučení Cahilla, jenž zepředu atakoval Alonsa. Na Rileyho vkus měl zřejmě jednu nohu až příliš vysoko a musel do kabin. Faktem však je, že australský záložník nebyl po celý zápas očividně ve své kůži. A tak Liverpool v poklidu dohrával, navíc zajímavá technická střela Gerrarda šest minut před závěrečným hvizdem dokonale suplovala Howardovi pozápasové protažení.

Více informací k zápasu

Fulham FC - West Ham United 1:2

27.09.2008 16:00

Góly: 59. Danny Murphy (pen.) - 43. Carlton Cole, 45+1. Matthew Etherington

Strhující zápas byl od čtyř na programu v Londýně, kde se střetly West Ham a Fulham. Přes zřetelnou převahu domácích však díky hororovému zakončení první půle odváží Kladiváři z Craven Cottage všechny tři body.

Pohledný fotbal se hrál na Craven Cottage od samého začátku, neboť už v šesté minutě poslal hostům varování Davies, ale jen těm na tribuně, když po zaváhání obranné linie Kladivářů pálil nad. Fulham vstoupil obecně do tohoto duelu aktivněji a už za dvě minuty si vypracovali domácí další šanci. Gera diagonálou našel hlavu Zamory, jenž zacílil jen těsně mimo vzdálenější tyče. První půle patřila nepochybně Cottagers, ovšem zrazovala je až příliš často chabá efektivita v zakončení. Vyprávět by mohl Zamora, který ve 24. minutě obdržel přihrávku od Daviese, aby vzápětí nemířil přesně.

Jakoby se West Ham schovával za tvář zcela někoho jiného. Úplně rezignoval a o nic moc směrem vpřed se nepokoušel, přitom ještě do poločasového hvizdu se ujal vedení. Ale nepředbíhejme. Nejprve totiž prostřednictvím přímého kopu vyděsil Greena Bullard, posléze nepochodil s koncovkou ani Davies. Pak to přišlo. Nejdříve ve 43. minutě Etherington zprava posílal balon před bránu, kde byl zdánlivě jen Schwarzer. Ten však vyrazil míč akorát do cesty Colea, který měl už snadnou úlohu. Z takového šoku se Cottagers nevzpamatovali okamžitě a trpěli podruhé. Tentokrát byl Etherington Noblem obsazen do role neomylného zakončovatele.

V druhé půli měl Fulham rozhodně za úkol pokračovat v taktice z prvního dějství, takové plány ovšem chvíli před poločasovým hvizdem zhatilo vyloučení útočníka Johnsona. Skutečně se tedy stalo to, že domácí působili bezmocným dojmem. Ještě do větší deprese je zkraje druhé půle mohl dostat Faubert či Herita, ovšem v druhém případě se zaskvěl Schwarzer, v prvém to ani nebylo potřeba.

Cottagers mohl pomoci jen zázrak a ten se dostavil v podobě penalty. Hlavičku Gery zastavil rukou Neill a zkušený Murphy poslal Greena na opačnou stranu. Ani tato branka však domácí neprobudila. Naopak v 78. minutě mohl rozhodnout Cole, jenže pálil nad břevno, stejně tak na druhé straně hřiště Paintsil. Nicméně West Hamu už vítězství jen zkontroloval v 81. minutě Bellamyho nepřesnou ranou, to bylo z obou stran vše.

Více informací k zápasu

Middlesbrough FC - West Bromwich Albion 0:1

27.09.2008 16:00

Góly: 53. Jonas Olsson

Middlesbrough dodnes neztratilo na domácím trávníku ani bod, proti West Bromwichi ale už poznalo hořkost porážky. O jediný gól střetnutí se postaral hostující Jonas Olsson.

Už v 11. minutě skutečně nechybělo moc a hosté se mohli dostat do vedení. Do dobré příležitosti se i navzdory několika bránícím hráčů dostal Roman Bednář, jenže míč za záda Turnbulla dostat nedokázal. Hra byla v první půli poměrně vyrovnaná, po pár nevýrazných šancích přišla další tutovka až v 36. minutě, kdy se opět vyznamenal domácí gólman, jenž musel zasahovat proti hlavičce Ryana Donka.

Moc nescházelo ani o dvě minuty později, kdy nebezpečně zahrozilo také Middlesbrough. Brankáře Carsona se pokusil po rohovém kopu Downinga překonat Alfonso Alves, ale ani jemu nebylo přáno, a tak se skóre stále neměnilo. Ještě před poločasovým hvizdem zkoušel poslat svůj tým do vedení MacDonald, scházela mu však při zakončení přesnost.

Uběhlo osm minut druhé pětačtyřicetiminutovky a West Brom vstřelil jediný gól celého střetnutí. Hosté zahrávali rohový kop, míč se hráčům Boro podařilo odvrátit, jenže pouze ke kopačkám Millera, který jej ihned poslal zpět do pokutového území, našel Olssona, a ten z první z pěti metrů otevřel gólový účet utkání.

Middlesbrough mohlo ani ne po deseti minutách vyrovnat, ale Midova střela byla gólmanem Carsonem chycena. Hráči birminghamského celku podle očekávání zalezli do defenzívy a snažili se své vedení udržet až do konce, případně spoléhat na rychlé brejky. To se jim nakonec i povedlo, několikrát ale bylo před jejich bránou hodně horko.

Více informací k zápasu

Manchester United - Bolton Wanderers 2:0

27.09.2008 16:00

Góly: 60. Cristiano Ronaldo (pen.), 77. Wayne Rooney

Manchester nastoupil poprvé k ligovému zápasu od začátku také s Cristianem Ronaldem, a proti slabému Boltonu nezaváhal. Po gólech právě portugalského kanonýra a Wayna Rooneyho si na konto připsal druhou letošní výhru.

Hosté dnes sice neuhráli ani bod, na začátku utkání ale na svého soupeře vletěli a výsledkem byla nebezpečna střela Garyho Cahilla, kterou musel hasit až brankář Van der Sar. V úvodní pětiminutovce se navíc United ani pořádně nedostali na půlku Boltonu. První střelu si Manchester tak na konto připsal až v 8. minutě, kdy se snažil ze střední vzdálenosti ohrozit bránu Jaaskelainena Cristiano Ronaldo, ale jeho pokus zblokoval na roh Muamba.

Postupem času domácí fotbalisté získali mírnou převahu a v 13. minutě to byl opět portugalský rychlík, kdo zaměstnal brankáře Wanderers. Jeho střela se ale otřela o nohu jednoho z bránících hráčů a Jaaskelainen moc práce neměl. O poznání lépe si vedl krátce na to Dimitar Berbatov, jenže ani jeho hlavička v síti neskončila. Manchester přidával na otáčkách, nebezpečně pálil z dálky Tévez a následná dorážka Parka postrádala přesnost.

Tlak Red Devils neustále sílil a Wanderers častokrát nevěděli, kde jim hlava stojí. V 25. minutě potvrdil pověst skvělého exekutora standardních situací Cristiano Ronaldo, který střelou zhruba z 25 metrů pořádně vystrašil finského gólmana v dresu Boltonu. Ten nakonec míč se štěstím vyrazil alespoň na roh. V 31. minutě se naopak dostali konečně také hosté ke střele, ta se však s úspěchem nesetkala.

Velmi nebezpečně ohrozil bránu Jaaskelainena Anderson, jenž z velkého úhlu mířil nad. V 35. minutě selhal v zakončení stoper Ferdinand, a proto se skóre stále neměnilo. Z hranice šestnáctky pokoušel své štěstí opět Ronaldo, vše ale bezvýsledně. Naopak do vedení mohl jít ještě v první půli Bolton, pár minut před přestávkou se míč dostal po centru ze strany k Muambovi, ale ten svou jedinečnou příležitost spálil, jelikož míč poslal vedle tyčky.

Bolton vletěl i do druhého poločasu skvěle a málem už v 46. minutě vstřelil úvodní branku. K odraženému míči se na hranici pokutového území dostal jamajský reprezentant Ricardo Gardner a jen těsně minul bránu Van der Sara. Na druhé straně přišla pro změnu tyčka, kterou nastřelil z otočky jeden z nejaktivnější hráčů dnešního střetnutí Cristiano Ronaldo.

Manchester se stále snažil ohrožovat bránu Wanderers, jenže i přesto, že měl velký tlak, moc se mu nedařilo dostávat do gólových příležitostí. V 59. minutě ale byl faulován podle rozhodčího Stylese v pokutovém území Cristiano Ronaldo a sám postižený také nařízenou penaltu proměnil. Hostující hráči rozhodnutí hlavního arbitra, podobně jako většina neutrálních fanoušků, moc nechápali, jenže na skutečnosti, že prohrávali, nic změnit nedokázali.

Pro Wanderers inkasovaný gól znamenal jediné, a to mnohem vyšší aktivitu směrem dopředu. I nadále ale měli převahu především United – nebezpečně pálil například Tévez, jehož střelu jeden z bránících hráčů ale srazil na roh. V 77. minutě přišlo pojištění vedení Manchesteru brankou Waynea Rooneyho. Ten využil přihrávku patičkou od Ronalda, obešel protihráče a zamířil přesně k tyčce.

I přesto, že svěřenci manažera Fergusona vedli o dvě branky, tak také závěr utkání patřil jim. Hned dvakrát nebezpečně zahrozil střídající Nani, nejprve jeho nečekanou střelu vyrazil Jaaskelainen a za pár okamžiků nemířil portugalský mladík přesně. Svou šanci spálil i Paul Scholes. Manchester však nakonec bere všechny tři body.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Blackburn Rovers 1:2

27.09.2008 16:00

Góly: 50. Michael Owen (pen.) - 31. Christopher Samba, 41. Roque Santa Cruz

Newcastle dnes toužil napravit nedobré výkony z minulých týdnů, před vlastními fanoušky ale opět selhal. Po prvním poločase prohrával o dvě branky a i přes zlepšený výkon ve druhé části bodovat nedokázal.

V první půli se trápení Magpies opět jen potvrdilo. Blackburn si totiž vypracoval několik zajímavých příležitostí a také se dokázal prosadit. A to hned dvakrát. Poprvé musel domácí gólman Given zasahovat už v 7. minutě, kdy jeho pozornost přízemní střelou vyzkoušel záložník Tugay. Zanedlouho si málem vstřelil vlastní gól Claudio Cacapa, jenž se snažil odvrátit dalekonosný pokus Warnocka, jenže míč jen nazvedl a pořádně tak vystrašil svého gólmana.

Ten si ale opět na míč sáhl po pár sekundách poté, co jej zaměstnal Matt Derbyshire. Newcastle dnes rozhodně nebyl v pohodě a v 29. minutě se to jen potvrdilo. Po centru Villanuevy z přímého kopu se k hlavičce dostal Christopher Samba a skóroval. United se tak dostali podobně jako v minulém domácím zápase s Hullem pod psychický tlak a podruhé inkasovali. Nadýchaný míč poslal do pokutového území Brett Emerton a opět hlavou přidal druhý gól Santa Cruz.

Do druhého dějství ovšem nastoupily Straky jako vyměněné a výsledkem byl rychlý gól. Nejprve hlavičkoval velmi nebezpečně Geremi a krátce na to sestřelil v pokutovém území k zemi Nelsen útočníka Owena a hlavní arbitr Tanner se rozhodl odpískat penaltu. K té se podle očekávání postavil právě postižený anglický reprezentant a nezaváhal.

Tento gól Newcastle hodně nabudil a v 54. minutě moc nechybělo opět Geremimu, jenž po centru Duffa nehlavičkoval přesně. Domácí fotbalisté se ve druhé půli skutečně snažili, v 69. minutě například poslal skvělý centr do pokutového území Duff, míč ale nikdo nezasáhl, a tak jej mohl Blackburn v klidu odvrátit. A když v samotném závěru nemířil přesně ani Coloccini, zápas dospěl k výhře Rovers. Newcastle si naopak zadělal na velké problémy, jelikož i nadále zůstane v sestupovém pásmu.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Sunderland AFC 2:1

27.09.2008 16:00

Góly: 18. Ashley Young, 33. John Carew - 10. Djibril Cissé

Aston Villa získala povinné domácí tři body, když po brzké trefě Cissého v cukuletu vyrovnala a ještě do poločasu zasadil Black Cats rozhodující úder Carew, hrdina zápasu. Villans tak čekají na zápas Arenalu s Hullem, zatím jsou třetí.

Ve značném tempu odstartoval zápas, po kterém díky výhře Liverpoolu nad Evertonem nakonec nemohla Aston Villa jít do čela. Přesto začala o něco aktivněji, ovšem ve třetí minutě znamenala Barryho střela pro Friedela jen snadnou kořist. Kdežto první šance hostujícího celku datovaná do 10. minuty měla překvapivě gólovou tečku. Malbranque zesměšnil defenzivu Villans úžasnou přihrávkou na Cissého, jenž se umně s balonem otočil a vystřelil skrze Friedela.

Z takového šoku se domácí vzpamatovali prakticky ihned, získali na svou stranu územní převahu, a co nevidět udeřili. Stalo se tak po faulu Millera na Ashleyho Younga v 17. minutě. Sama oběť zákroku někdejšího středopolaře ManUtd se postavila k exekuci přímého kopu, aby následně perfektně napnula síť za zády Gordona. Hned po osmi minutách tedy bylo vyrovnáno.

Birminghamský klub i nadále tvořil hru a po půl hodině hry málem šel do vedení, Luke Young ale v koncovce trestuhodně selhal. Této šanci předcházel účinný presink Johna Carewa. A právě norský útočník, když se ocitl v gólové příležitosti sám, už byl neomylný. Hned vzápětí, v minutě 32., ho poté, co Young mířil ze standardní situace jen do zdi, našel Petrov a Carew pohotově patičkou posunul balon za brankovou čáru. Opravdu spektakulární akce!

Talisman Villans jménem John Alieu byl při chuti a ve 39. minutě zacílil jen těsně mimo. V úplném závěru prvního dějství se ještě v zajímavých možnostech ke skórování zjevil kapitán domácích Gareth Barry. V prvním případě však po centru Luka Younga hlavičkoval příliš slabě, poté spálil tutovku po krásném zpětném pasu Carewa, když zamířil do ležícího a zcela bezmocného Gordona. V nastavení první půle ještě v zajímavé pozici nedokázal prostřednictvím pohotových nůžek trefit míč Cissé.

Okamžitě od zahájení druhého poločasu bylo patrné, že Sunderland nechce z Villa Parku odjet s prázdnou. Jenže Miller v 51. minutě střílel kousek za velkým vápnem nad. Ovšem třebaže byly Black Cats daleko aktivnější, do šancí se nedostávaly stejně jako jejich soupeř. Hrálo se spíše uprostřed hřiště, až v 72. minutě pálil Barry z voleje nad. Krátce před tím zase Agbonlahor pálil těsně vedle pravé tyče. Jedinkrát pořádně postrašili hosté Friedela v druhé půli. Stalo se tak v 83. minutě, kdy z přímého kopu střílel jen těsně vedle šibenice birminghamské svatyně Andy Reid. To bylo vše nejen ze strany Sunderlandu, ale i domácí už se omezili jen na opatrné kontrolování důležitých tří bodů.

Více informací k zápasu

Stoke City - Chelsea FC 0:2

27.09.2008 16:00

Góly: 36. José Bosingwa, 76. Nicolas Anelka

Stoke v minulém kole precizní obranou dokázali uhrát bezbrankovou remízu na hřišti Liverpoolu a dnes věřili, že se jim něco podobného podaří opět. Recept na Chelsea ale nenašli a prohráli 0:2.

Blues to na Britannia Stadium rozjeli ve velkém a už po úvodní dvacetiminutovce mohli klidně vést. Hned do dvou šancí se dostal v osmé minutě Michael Ballack, ale obě dokázal zlikvidovat brankář Sorensen, jenž si poradil s dalekonosnou střelou i hlavičkou německého reprezentanta. V 14. minutě moc nechybělo pro změnu Didieru Drogbovi, který dostal přihrávku za obranu, ale nedokázal zakončit ideálně.

Velkou hvězdou dnešního utkání se opět stal domácí brankář Sorensen, jenž si vedl skvěle a častokrát svůj tým podržel, jako například v 25. minutě, kdy před Drogbou chytil nebezpečný centr poslaný z kopaček Florenta Maloudy. Chelsea se stále snažila do přestávky prosadit a nakonec se jí to také povedlo. V 36. minutě se po rychlém protiútoku dostal ke střele pravý obránce José Bosingwa a vstřelil svůj první gól v londýnském klubu. Vedení mohl pojistit o pár minut později Drogba, dělovku z přímého kopu ale poslal těsně nad.

V 47. minutě byli blízko druhé brance opět hosté, konkrétně středopolař Lampard. Ten napřáhl ke střele, která ale byla tečovaná obránce Cortem a nakonec letěla mimo. Uběhla minuta a byla tu další tutovka Chelsea. Tvrdou dělovku na bránu Sorensena tentokrát vyslal záložník Florent Malouda, jenže ani on se nedokázal prosadit. Domácí brankářská jednička míč vyrazila nad břevno.

Velmi blízko vyrovnání byli Stoke v 60. minutě, ale svou největší příležitost v celém zápase nedokázali využít. Cortovu hlavičku odvracel až z brankové čáry stoper John Terry. Petr Čech měl v tomto momentě hodně štěstí, že neinkasoval. Velkou šanci na zvýšení na 2:0 měl o šest minut později francouzský snajpr Nicolas Anelka, ovšem tentokrát si v zakončení moc dobře nevedl. Poté, co pro něj míč vybojoval Lampard, zamířil 29letý kanonýr jen do ochozů.

Potters se do žádného tlaku dostat nedokázali, a tak podle očekávání ani nijak vážně nezahrozili. Střela Fullera i hlavička Cresswella postrádaly přesnost. V 76. minutě se navíc domácí připravili vlastní chybou o jakýkoliv zvrat. Míč naservíroval hlavou přímo k Anelkovi Cort a hostující útočník přidal druhý gól svého celku. V závěru se mohl ještě prosadit Michael Ballack, ale jeho rána prosvištěla pouze okolo tyče. Brankáře Sorensena zase jenom trefil Frank Lampard.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Hull City 1:2

27.09.2008 18:30

Góly: 51. Paul McShane (vl.) - 62. Geovanni, 66. Daniel Cousin

Arsenal šokoval, když doma po velmi dlouhé době prohrál, navíc s nováčkem z Hullu. Kanonýři se herně trápili po celý zápas, přesto šli do vedení. To však díky profesorské hře co nevidět ztratili a nakonec také dravým Tygrům podlehli.

Poněkud nečekaným tahem zaskočil všechny příznivce Arsenalu jeho manažer, Arsene Wenger. Ten totiž nepostavil v minulém utkání výtečného Bendtnera a vsadil opět na Holanďana Van Persieho. Denilson, jenž poslední kolo odehrál skvěle nalevo, se posouvá zpět do středu záložní formace a na levém kraji se objevuje staronově Walcott. Wengerův protějšek, Phil Brown, naproti tomu vsadil na zkušenosti v osobách Boatenga a Geovanniho.

Jak před zápasem sliboval lodivod Hullu, jeho svěřenci skutečně zpočátku dávali favoritovi najevo, že se jen tak nevzdají. Pocítil to především Denilson, na nějž měli Tigers obzvláště spadeno. Jejich troufalá hra měla za důsledek neexistující tlak domácích ze začátku utkání. Kanonýři v úvodní desetiminutovce tedy ze své hry vytěžili akorát dva rohy, víc nic. Posléze se dostali do šance akorát za vydatného přispění jednoho z obránců ve žlutočerném, který ztečoval Adebayorovu přihrávku k Fabregasovi, jehož následná střela měla do gólových parametrů hodně daleko. V 16. minutě zase Adebayor sice skóroval, ale podle rozhodčího si pomohl mírným postrčením svého strážce.

Netrvalo dlouho a Gunners si pomalu, ale jistě začínali získávat respekt soupeře. A nebýt zbytečného Walcottova zpracovávání míče v dobré střelecké pozici, možná už by to bylo ve 25. minutě 1:0. Anglický křídelník měl určitě střílet z první, když ho šikovně osamoceného na malém vápně našel po sklepnutí od Adebayora Eboue. Následující minuty prakticky až do konce poločasu sice Arsenal měl balon více na svých kopačkách, ale až příliš často kazil. Akce většinou postrádaly myšlenku a záložníci londýnského celku se poměrně často uchylovali k nakopávaným balonům, které pozorní zadáci Hullu sbírali. A tak to ve 41. minutě Eboue zkusil individuálně, z levé strany ale trefil jen boční síť hostující svatyně. To nikterak neubralo rozpačitosti prvopoločasového výkonu domácích.

Ve druhém dějství už věděli Londýňané, co od nováčka očekávat a vrhli se na něj účelněji. Ovoce zvýšená aktivita nesla velmi brzy, už v 50. minutě, kdy důrazně pronikl do vápna z pravé strany Walcott, přihrával slabě před branku, kde v chumlu ještě Adebayor zasáhl balon a posledním, kdo se míče dotkl, byl v dresu Arsenalu zřejmě Fabregas. Motal se tam ale i McShane a právě jemu zřejmě bude připsána tato branka coby vlastní. Každopádně Gunners se ujali vedení a Hull se v té chvíli nacházel ve velmi zapeklité situaci. A mohlo to být ještě horší, kdyby Adebayor za tři minuty mířil v dobré pozici více dolů.

Almunia si na své konto připsal svůj první zákrok až v 55. minutě, kdy Geovanni v akrobatické pozici střílel ze vzduchu nebezpečně na přední tyč, kam ovšem včas doskočil španělský brankář Gunners. Arsenal hrál až příliš profesorsky a neohroženě, což se mu hrubě vymstilo. Geovanni dostal v 62. minutě moc prostoru na rohu velkého vápna a zleva parádně vypálil do vzdálenější šibenice. Almunia letěl vzduchem marně, tohle byla prostě nechytatelná bomba.

To ale nebylo ze strany vzpouzejícího se nováčka vše. Daniel Cousin v 66. minutě využil velké slabiny londýnského celku, tedy bránění standardních situací, když se po rohu prosadil na přední tyči k přesné hlavičce – 1:2. Pak už samozřejmě nemohli domácí pokračovat v naivní hře, na zelený pažit přiklusal Bendtner a začala křečovitá honba za vyrovnáním. Křečovitá byla proto, že až do 78. minuty se dostavovaly jen chabé náznaky šancí. Oněch dvanáct minut před koncem nebezpečně pálil z dálky Fabregas, Myhill se ovšem vyznamenal a balon vyrazil na roh. Zanedlouho prostrčil kolmo na Van Persieho geniálně balon Fabregas, holandský forvard však na vzdálenější tyč nepálil úplně přesně. Aby toho nebylo málo, při Kanonýrech zrovna nestála ani paní štěstěna, když v 84. minutě zacílil prudce hlavou Gallas do břevna. Míč pak dopadl ještě k Velovi, ten už ale jen kolenem odrazil balon mimo tři tyče.

Závěrečný tlak domácích už byl šikovně rozmělňován hosty a poslední minuty byly ze strany Arsenalu poháněny velkou nervozitou a zbrklostí. Přesto ještě Fabregas ranou z velké dálky donutil Myhilla k famóznímu zákroku a z následného rohu zase trestuhodně minul odkrytou svatyni stoper Touré. A když se neujala ani bomba Van Persieho z hrany šestnáctky, bylo hotovo.

Více informací k zápasu

Portsmouth FC - Tottenham Hotspur 2:0

28.09.2008 14:30

Góly: 34. Jermain Defoe (pen.), 68. Peter Crouch

V zápase dvou zatím velmi nespokojených mužstev nakonec zvítězil domácí Portsmouth, brankami Jermaina Defoea a Petera Crouche porazil Tottenham 2:0.

Jako první vyzkoušel domácího Davida Jamese hostující stoper Jonathan Woodgate, ten však nedokázal svou hlavičku po centru Bentleyho usměrnit mezi tři tyče. Hra byla na začátku plná nepřesností, oba týmy na své šance spíše vyčkávaly, navíc kombinace Tottenhamu byly hodně křečovité a určitě ne takové, jaké si je představoval trenér Juande Ramos. V 19. minutě měl po centru Littla šanci Peter Crouch, ale ani jeho hlavička se nevešla mezi tři tyče.

Akce obou mužstev většinou končily na hranici pokutových území a tak se brankáři mohli vyznamenat jen při střelách ze střední vzdálenosti nebo po rohových kopech. Ve 34. minutě ale přišla první branka a dali jí domácí. Jenas zahrál rukou v pokutovém území a nařízenou penaltu proměnil bývalý hráč Tottenhamu Jermaine Defoe - 1:0..

Do druhé půle nastoupili hosté s jednou změnou, Gilberta nahradil Aaron Lennon. Spurs byli na začátku mírně aktivnějším mužstvem, ale k brance to stále nevedlo. Střely Bentleyho, Pavljučenka a Assou-Ekotta nebyly dostatečně razantní a ani přesné, tudíž nemohli Davida Jamese výrazně ohrozit.

V 58. minutě přišlo další střídání, Juande Ramos poslal na hřiště místo Zokory Giovanniho dos Santose, ten se měl postarat o větší kreativitu ve středu hřiště. Největší chybou Tottenhamu bylo, že jeho hráči nedokázali zásobovat přesnými přihrávkami Romana Pavljučhenka, který to měl sám na hrotu proti obráncům Pompey velice těžké.

V 68. minutě přišel další rychlý útok domácích, který skončil brankou. Crouch vyhrál hlavičkový souboj, Jermaine Defoe se nerozpakoval přihrál zcela volnému Traoremu, ten vystřelil velice prudce, jeho střelu Gomes jen vyrazil a Peter Crouch dokázal odražený míč dopravit mezi tři tyče - 2:0.

Od této chvíle byl zápas prakticky rozhodnutý. Portsmouth hrál na rychlé brejky a navíc skvěle bránil, tudíž bylo pro hráče Spurs velice těžké dostat se na dostřel branky Davida Jamese. Poslední minuty dohrávali domácí bez vyloučeného Diarry, skóre už se ale nezměnilo a Portsmouth tak zvítězil ve Fratton parku nad nevýrazným Tottenhamem 2:0.

Více informací k zápasu

Wigan Athletic - Manchester City 2:1

28.09.2008 17:00

Góly: 16. Antonio Valencia, 34. Amr Zaki (pen.) - 22. Vincent Kompany

Manchester na divokou výhru 6:0 z minulého kola dnes nenavázal a s Wiganem prohrál 1:2. V tabulce se tak propadnul až na osmé místo.

Už první poločas nabídl divákům pohledný fotbal, který navíc okořenily tři branky. Dvě na straně Wiganu, jedna na straně Manchesteru City. Hra byla velmi vyrovnaná, první skutečná šance přišla ve 13. minutě a měli jí na svědomí domácí fotbalisté. Po akci z rohového kopu pálil nečekaně Amr Zaki a svou střelou očividně překvapil i gólmana Joea Harta. Ten ale zasahovat nemusel, jelikož egyptskému reprezentantovi scházela přesnost.

Podobné štěstí už ale neměl hostující gólman o dvě minuty později. Dostatek času k zakončení dostal záložník Luis Valencia a krásnou střelou poslal míč do pravého rohu brány Manchesteru. Vzápětí ovšem mohlo být vyrovnáno. Ireland připravil dobrou příležitost pro Robinha, ten ale nedokázal zamířit přesně a míč poslal těsně vedle tyčky.

V 22. minutě už avšak Citizens míč do brány za Kirklandem dostat dokázali. Úspěšným střelcem se stal belgický mladík Vincent Kompany, který se trefil po přímém kopu Elana z pravé strany. Nerozhodný stav vydržel pouze deset minut. Po faulu Garrida na Palaciose se kopala penalta a tu s velkou jistotou proměnil nejlepší kanonýr sezóny Amr Zaki.

S Manchesterem to po 50. minutě nemuselo vypadat moc dobře. Centr Valencii z rohového kopu byl sice odvrácen, kolumbijský reprezentant ovšem dokázal míč do pokutového území přeci jen ještě dostat, Bramble hlavičkoval nechytatelně k zemi, ale také těsně mimo. Na druhé půlce hřiště naopak po rychlém útoku pálil Jo, jenže jeho střela byla zblokovaná.

Ani jeden celek si nedokázal vytvořit nějaký dlouhodobější tlak, i přesto v 61. minutě scházelo Elanovi k úspěšnému zakončení jen pár centimetrů. Jeho dělovka ze střední vzdálenosti letěla kousek od levého rohu brány Kirklanda. Velmi nebezpečně zakončoval také Zaki.

Moc nechybělo a v 73. minutě mohlo být vyrovnáno. Ránu Wright-Phillipse dokázala zneškodnit opět domácí jednička. Z následného rohového kopu hosté nic nevytěžili. Citizens se v závěru utkání snažili vytěžit nějaký ten bod, ale Wigan opět potvrzoval, že má jednu z nejlepších defenzív ligy. V nastaveném čase to tak alespoň z dálky vyzkoušel Kompany, míč ovšem do brány dostat nedokázal. Manchester odjíždí s prázdnou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Chelsea FC642012:314
2.Liverpool FC64207:214
3.Aston Villa641112:813
4.Arsenal FC640212:412
5.West Ham United640213:1012
6.Hull City63219:1111
7.Blackburn Rovers63128:1210
8.Manchester City630316:99
9.Portsmouth FC63037:129
10.Wigan Athletic62229:58
11.Manchester United52216:48
12.West Bromwich Albion62136:77
13.Sunderland AFC62136:87
14.Everton FC62139:137
15.Fulham FC52035:66
16.Middlesbrough FC62046:96
17.Bolton Wanderers61145:94
18.Stoke City61147:124
19.Newcastle United61145:114
20.Tottenham Hotspur60244:92

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (334)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele