Anglická Premier League - souhrn 22. kola

17.01.2009, 18:05, aktualizováno 19.01.2009, 22:59
Komentáře a souhrny
Liverpool jenom remizoval s Evertonem a přišel o první místo. Na to se po šťastné výhře posunul Manchester United. V závěru rozhodly o svých výhrách i další přední kluby - Chelsea udolala Stoke, Arsenal porazil Hull a Aston Villa si odvezla tři body ze Sunderlandu...

Sunderland AFC - Aston Villa 1:2

17.01.2009 16:00

Góly: 11. Danny Collins - 60. James Milner, 80. Gareth Barry (pen.)

Strhující zápas mohli diváci sledovat na Stadium of Light. Domácí Černé kočky sice vedly 1:0, ale nakonec utkání ztratily. I přesto, že červenou kartu inkasoval Ashley Young. Nejprve totiž vyrovnal Milner a ze značky pokutového kopu rozhodl kapitán Barry.

Po třech minutách si první šanci vytvořili domácí, když Diouf vybojoval rohový kop, z něhož se Černé kočky dožadovaly penalty, ale sudí žádný nedovolený zákrok neviděl. Opakovaný záběr však prokázal, že rukou zahrál obránce Cuellar. Na druhé straně založil několik slibných šancí a centrů Gareth Barry, ale příliš úspěchů to nepřineslo. A domácí nakonec trestali. V 11. minutě fauloval Curtis Davies Edwardse a Černé kočky měly k dispozici slibný trestný kop. Míč dopadl na hlavičku Dannyho Collinse, jenž usměrnil míč za Friedelova záda a otevřel skóre.

Aston Villa se snažila rychle odpovědět, ale útočné výpady končily bezúspěšně. Stejně tak centry, které bezpečně odvracela domácí obrana. Ve 25. minutě vymysleli domácí nádhernou akci, která skončila v pokutovém území u kopačky Whiteheada, jehož střelu však pohotovým zákrokem zastavil Brad Friedel.

Poté se opět ujali iniciativy Villans, ale útoky vedené především Ashleym Youngem zkrátka šancemi nebo dokonce gólem nekončily. Pět minut před koncem prvního poločasu byl faulován Milner a Ashley Young měl k dispozici slibnou standardní situaci, ale míč poslal těsně vedle. Nic víc se již do konce prvního dějství nestalo a do kabin se odcházelo za trochu překvapivého stavu 1:0.

Po deseti minutách druhého poločasu se k velkému sólu odhodlal Kenwyne Jones, když obešel tři hráče, ale nakonec ztroskotal na Friedelovi. O minutu později se již skóre měnilo. Young utekl po pravé straně a připravil míč pro Milnera. Ten míč nepochopitelně ztratil, ale ještě ho snažil tečovat tak, že se mu od hlavy odrazil a nakonec zamířil přímo do branky. Vyrovnávací branka utkání neskutečně nakopla a doslova se létalo z jedné strany na druhou. V 71. minutě však přišel doslova error ze strany Ashleyho Younga. Ten ošklivým zákrokem nabral Deana Whiteheada a sudí mu nekompromisně ukázal červenou kartu.

Sunderland po vyloučení Younga ucítil šanci a v 78. minutě byl blízko branky. Edwardsův centr skončil na kopačce Cisseho, ale skvělý zákrok opět předvedl gólman Friedel. O minutu později se hra opět přesunula na druhou stranu a znovu se trestalo. Agbonlahor byl stažen v pokutovém území a proti domácím byla nařízena penalta. Tu parádně proměnil Gareth Barry a v šokujícím závěru poslal Villu do vedení. Těsně před koncem se pokutového kopu dožadovali také domácí, jenomže rozhodčí údajnou ruku Luke Younga neviděl. Nakonec se již nic nestalo a Aston Villa si ze Stadium of Light po strhujícím duelu odváží tři body.

Více informací k zápasu

Blackburn Rovers - Newcastle United 3:0

17.01.2009 16:00

Góly: 61. Benni McCarthy (pen.), 66. Jason Roberts, 86. Jason Roberts

Léčba Blackburnu Samem Allardycem i nadále pokračuje podle předpokladů. Dnes Rovers přehráli Newcastle a konečně opustili sestupové příčky.

Blackburn šel hned od úvodních minut za vítězstvím. Z dnešního utkání bral pouze tři body, ale nechybělo mnoho a už v 11. minutě málem inkasoval, jelikož Newcastle si vypracoval první vážnou příležitost. Nevysoký centr z levé strany našel v pokutovém území kanonýra Owena, který se na zadní tyči dostal ke střele, ale jeho pokus byl zblokován na roh. Už o minutu později to Straky zkoušely podruhé. Konkrétně se brankáře Robinsona pokoušel překonat hlavou Coloccini, jenže ani on neuspěl.

Další zajímavé šance přicházely až v závěru úvodní půle. Nejprve nebyl zase tak daleko přesnému zásahu Butt, ale míč poslal příliš nad a Blackburn tak nijak vážně neohrozil. Obdobně si vedl i jeho spoluhráč Andy Caroll. Blackburn se nadvakrát moc nepředvedl, a proto bylo jasné, že pokud chce pomýšlet na vítězství, musí se v dalším dějství zlepšit.

Rovers druhou půli jasně ovládnuli a nakonec nadělili Newcastlu celkem tři branky. První přesný zásah málem přišel už v 52. minutě. Ránu Mccartyho ale dokázal s velkým štěstím zlikvidovat gólman Given. O deset minut později už ale musel kapitulovat. Edgar srazil v pokutovém území McCartyho a rozhodčí bez váhání nařídil pokutový kop. Ten proměnil samotný postižený a dodal tak Blackburnu jistotu.

Uběhlo pár okamžiků a už to bylo 2:0. Za Rovers se tentokrát trefil tvrďák v útoku Jason Roberts. Givenovi nedal šanci a v podstatě tak zařídil pro svůj klub vítězství. Newcastle se totiž na žádný velký odpor nezmohl. Navíc Nicky Butt viděl po faulu na Davida Dunna druhou žlutou kartu a musel se předčasně pakovat ze hřiště. V 86. minutě uzavřel gólový účet dnešního duelu svým druhým gólem Jason Roberts.

Více informací k zápasu

Bolton Wanderers - Manchester United 0:1

17.01.2009 16:00

Góly: 90. Dimitar Berbatov

Poprvé v letošním ročníku se United dostávají na vedoucí pozici. I když jim možná bude patřit jen do pondělí, kouč Ferguson musí mít radost. Jeho tým neztratil ani bod a navíc opět neinkasoval. Jediným střelcem dnešního duelu se stal Berbatov.

Manchester a Bolton od sebe na geografické mapě dělí pouhých 28 kilometrů, a tak bylo už před zápasem postaráno o zajímavý náboj pro diváky. V prvních minutách se toho ale bohužel moc nestalo. Příznivce obou celku zvedla ze sedaček maximálně pohledná a rychlá akce United, při které ale byla přihrávka Fletchera před bránu Jaaskelainena odvrácena Steinssonem alespoň na roh. Z něho hosté následně nic nevytěžili.

Nijak výrazně záživný fotbal pokračoval i v dalších okamžicích zápasu. Až v 20. minutě byla k vidění na hřišti zajímavé situace. Do Muambovy střely se vložil Davies a nůžkami se snažil překvapit Van der Sara, jenže jeho pokus mířil vedle. O minutu později pálil nad naopak Gardner. V 25. minutě hru přerušil nečekaný vpád fanouška na hrací plochu, který byl však během pár sekund odveden do zámezí.

Příznivci United s výkonem svých oblíbenců v prvním poločase moc spokojeni být nemohli. Jejich hra byla totiž nevýrazná a bez nějakých příležitostí. Až v 35. minutě byli hosté poměrně blízko brance. Po Fletcherově centru hlavou zakončoval Cristiano Ronaldo a Bolton od inkasovaného gólu zachránil až pohotový zákrok Jaaskelainena. Ten se zaskvěl také při dalším pokusu Ronalda, a to když vychytal jeho ránu z přímého kopu. Štěstí zkoušel i Anderson.

Po přestávce nastoupily oba celky v nezměněné sestavě, a také možná proto to vypadalo podobně jako v prvním poločase. I nadále měl sice Manchester navrch, jenže nějak moc toho ve svůj prospěch využít nedokázal, jelikož Wanderers všechny jeho útoky odvraceli. Až v 55. minutě všem hráčům v bílém dresu značně zatrnulo. A to když se dostal za obranu Ronaldo a snažil se překonat Jaaskelainena. Všechen vzruch byl však zbytečný, jelikož portugalský reprezentant byl v době přihrávky v ofsajdovém postavení.

V pokutovém území Van der Sara už o minutu později hlavičkoval po centru Samuela pro změnu Davies, ale svůj pokus poslal nad. Domácí brankářskou jedničku dnes nejvíce zaměstnával především Ronaldo a v 60. minutě to opět předvedl. Finský gólman si ale s jeho střelou z přímého kopu poradil.

V následujících minutách hry se tlak Manchesteru poměrně stupňoval, ale gól stále ne a ne přijít. Bolton neměl kam spěchat, jelikož i bod měl pro něj nesmírně velkou hodnotu. Zajímavou příležitost měl Tévez, jenže svou hlavičku poslal jen do náruče Jaaskelainena. Ten si poradil i s následnou střelou Ronalda. V 89. minutě už však zabránit inkasování nedokázal. Po centru Téveze hlavičkoval nikým nehlídán Berbatov a zajistil Manchesteru tři body a minimálně do pondělka vedení v tabulce.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - Middlesbrough FC 3:0

17.01.2009 16:00

Góly: 4. Chris Brunt, 54. Marc-Antoine Fortuné, 67. Robert Koren

West Bromwich slaví tři veledůležité body v bitvě o záchranu, doma jasně porazil Middlesbrough, další sestupem ohrožený tým. Baggies po výsledku 3:0 opustili poslední příčku tabulky a s jednadvaceti body se dotáhli na Boro.

Domácí tým vstoupil do utkání velmi aktivně a téměř šestadvacetitisícové hlediště rozjásal po čtyřech minutách Chris Brunt. Největší postavou utkání se ale stal slovinský špílmachr Robert Koren, který rozhodl krátce po začátku druhé půli a dvěma trefami soupeře položil.

West Bromwich poprvé v sezóně dokázal zvítězit dvakrát za sebou, když minule uspěl v FA Cupu. To Boro v lize nevyhrálo už podesáté v řadě a na konci ročníku mu tak výrazně hrozí, že prvoligovou účast neobhájí.

West Bromwich využil hned svou první šanci, důležitý hlavičkový souboj prohrál hostující obránce Tony McMahon s Carlem Hoefkensem, míč doputoval až k Bruntovi a ten přízemní střelou nedal brankáři Turnbullovi žádnou šanci, trefil se přímo do kouta branky. Boro se snažilo okamžitě odpovědět několika šancemi Afonso Alvése, největší hvězda hostů však neměla při střílení štěstí.

Na brankáře Scotta Carsona několikrát vypálil především střední záložník Steven Downing, po jeho centrech hlavičkoval jednou nepřesně také Alves. Ten velkou možnost neproměnil ve 24. minutě, kdy po volném kopu Taylora prodloužil David Wheater a brazilský rodák do klece míč neumístil.

Na druhé straně mohl ve 27. minutě poslat Albion do dvoubrankové vedení Jay Simpson, zaběhl si za obranu a zastavil ho až praporek rozhodčího, ofsajd byl ovšem posouzen velice přísně. V závěru poločasu poslal ještě hlavičku mimo Burns, skvělý zákrok proti Fortuneno střele vytáhl také brankář Turnbull, na druhé straně selhal opět Alves.

Nový muž na hřišti Marc-Antoine Fortune, který nastoupil za Browich po svém příchodu vůbec poprvé, se ukazoval po celý zápas ve velmi dobrém světle, nejvíce však v úvodu druhé půle. Jeho rána z dvanácti metrů ještě v síti neskončila, v 54. minutě už se ale po jeho střele radoval z gólu - jemu se však první zásah na konto nepřipočte. V poslední možné chvíli totiž ještě doklepl do sítě Koren, radost z dvoubrankového vedení však určitě vše předčila.

Slovinský kanonýr Koren položil hosty definitivně do kolen o dalších třináct minut později, předtím se ale ještě děly věci. Nejprve z bezprostřední blízkosti minul branku po překrásném centru střídajícího O'Neila znovu Alves, nadobro tak "připravil" Boro o body.

Nejprve byl totiž vyloučen Didier Digard po faulu na Valera, rozhodnutí sudího Marka Halleye bylo ovšem poněkud přísné. O chvilku později tak po pasu Brunta dokonal zkázu červených tvrdou ranou Koren. Hosté budou mít šanci na reparát v příštím zápase na hřišti Chelsea, West Bromwich Albion bude doma bojovat s vedoucím týmem Premier League Manchesterem United.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Stoke City 2:1

17.01.2009 16:00

Góly: 88. Juliano Belletti, 90. Frank Lampard - 60. Rory Delap

Neuvěřitelný duel byl k vidění na Stamford Bridge. Dlouho to vypadalo na senzační vítězství Potters, kteří se díky Delapově brance ujali vedení. Jenomže v poslední čtvrthodině roztočila Chelsea neuvěřitelný tlak, z nějž nakonec vytěžila dvě branky a vyhrála 2:1. Přitom druhá branka padla až v 94. minutě!

Podle manažera Chelsea Scolariho sice Blues pracovali především na defenzivní činnosti a bránění standardních situací, ale po třech minutách se to příliš nepotvrdilo. Nejprve totiž zahrozil dlouhým autem Rory Delap a ani rohový kop nebyl vzápětí z pohledu obrany Chelsea nijak ideální.

Na druhé straně vyslal do vápna chytrou přihrávkou Lampard Kaloua, ale útočník Pobřeží slonoviny, přestože obešel brankáře, nezkrotil míč a šanci zhatil. Po deseti minutách byl těsně před vápnem faulován Kalou a pro Chelsea se rýsovala slibná standardní situace. Ballack ale Sorensena příliš nevylekal.

Chelsea poté dlouhé minuty obléhala branku Stoke, ale přes jejich obranou ulitu se jí nedařilo proniknout. Na ukazateli držení míče místy svítilo až hrozivých 90% ve prospěch Blues. Nakonec po více než 20 minutách hry přišel trestný kop v podání Lamparda, jenž našel Kaloua, ale ten v těsně blízkosti branky tečoval nepřesně. Modří stále tlačili a jedním z nejaktivnějších článků sestavy byl Salomon Kalou. Ten ve 27. minutě pronikl do pokutového území a v souboji se Shawcrossem upadl, ale hlavní sudí nedovolený zákrok neviděl.

Ve 29. minutě přišlo menší překvapení, když kouč domácích Tony Pulis sáhl k prvnímu střídání. Ze hřiště se poroučel Amdy Faye a nahradil ho Pugh. Faye totiž již měl na svém kontě žlutou kartu, ale tvrdými zákroky dál nijak nešetřil a Pulis se bál možného vyloučení. Celkově se Potters se soupeřem příliš nepárali a tvrdých zákroků nebylo málo.

Po půlhodině hry se do první šance dostal nejlepší střelec ligy Nicolas Anelka, když na hranici pokutového území z otočky prověřil brankáře Sorensena, jenž však dobře zakročil a vysloužil si potlesk domácího publika. Následně přišla do řad Potters další rána. Z trávníku odkulhal Higginbotham a musel ho nahradit Andy Griffin.

Pět minut před přestávkou zahrával Lampard rohový kop a našel ve vápně Anelku, jenž svojí hlavičkou prověřil Sorensena, ale ten se nenechal překvapit. Vzápětí se vydal až do pokutového území obránce Ashley Cole, jemuž míč proti noze poslal Malouda, ale levý obránce Blues ztroskotal na skvělém zákroku Sorensena. Opět uběhlo jen pár sekund a opět se blýskl dánský gólman Sorensen, jenž vyrazil Lampardovku dělovku. Následně mohl být rád, že Malouda trochu sobecky střílel, když mohl přihrát úplně volnému Kalouovi.

Ve druhé minutě nastavení měl trochu štěstí znovu domácí brankář, jenž podcenil střelu Lamparda a míč mu propadl, ale nakonec doklouzal vedle tyče. Po první pětačtyřicetiminutovce tak byl stav nerozhodný 0:0. Chelsea však měla jasně navrch. Jen na střely vedla 16:1, míč pro změnu držela 75% prvního poločasu, ale ke kýžené bránce to zatím nevedlo.

Po pěti minutách hry ve druhém poločase našel skvělým pasem Malouda ve vápně Ballacka, jenž úplně sám hlavičkoval, jenomže branku ve vyložené šanci netrefil. Kdyby ano, gólman Sorensen by příliš šancí neměl. U postranní čáry už byl do hry připraven naskočit Franco Di Santo, jenž měl ještě posílit útoku Chelsea, ale v tom přišel v 60. minutě obrovský šok. Rory Delap utekl obraně Blues, poradil si i s Petrem Čechem a otevřel skóre. Byla to snad první střela Potters na branku. Za tři minuty předvedl další nejistý zákrok Petr Čech a mohl si oddychnout, když nedokázali domácí do odkryté branky zakončit.

O tři minuty později přišla obrovská šance na druhé straně, kdy povedenou kombinaci zakončil Frank Lampard, jenomže nemířil přesně. Chelsea tak prováhala další velkou šanci, a proto stav vypadal nepříznivě. V 70. minutě se pro změnu rozhodl vystřelit Ashley Cole, ale jeho povedená rána jen těsně minula branku. Modří stále obléhali branku soupeře, jenomže útočili do plných a střely z větší vzdálenosti příliš účinné nebyly. Obranná hra Stoke se sice postupem času stále více otřásala v základech, ale hráči Chelsea nebyli schopni ani pořádně prověřit brankáře Sorensena.

Velký tlak nakonec vyústil až v 88. minutě ve vytouženou branku Chelsea. Kalou centroval na Ballacka, ten hlavičkou posunul na Bellettiho a střídající Brazilec rovněž hlavičkou vyrovnal. Blues tak odvrátili pohromu porážky, ale ani remíza by určitě nebyla uspokojující. Ve třetí minutě nastavení se poprvé k výraznější akci dostal Miroslav Stoch a udělal si prostor, jenomže střelu zlikvidoval brankář Sorensen.

Neuvěřitelné! Čtvrtá minuta nastavení a Chelsea dokázala z obrovského tlaku vytěžit další gól. Míč se několikrát odrazil od domácích obránců, ale nakonec se ho zmocnil Frank Lampard a nechytatelnou dělovkou otočil skóre. Chelsea tak připomněla éru Josého Mourinha, za jehož působení Blues předváděli při nepříznivém stavu právě podobné koncovky.

Více informací k zápasu

Manchester City - Wigan Athletic 1:0

17.01.2009 16:00

Góly: 52. Pablo Zabaleta

Manchester i přes velké nervy dokázal s Wiganem vyhrát. V zápase se prosadil jako jediný Zabaleta, i přesto ale moc nescházelo a Latics si mohli odvést i nějaký ten bod. Duel hodně ovlivnila také červená karta domácího stopera Dunna.

Domácí fotbalisté se jako první uvedli zajímavou příležitostí, při které ale zasáhnul gólman Kirkland a bylo po naději na vstřelení gólu. Také na druhé straně však bylo zanedlouho hodně horko. Palacios se snažil najít volného Valenciu na pravé straně, na poslední chvíli ovšem zblokoval přihrávku Bridge a Wigan mohl zahrávat roh. Po centru Taylora se dostal k hlavičce Bramble a nepříjemně zahrozil. Jeho pokus ale nakonec letěl nad břevnem Hartovy svatyně.

Zanedlouho to zkoušel také Manchester a zase tak daleko přesné trefě nebyl. Jenže Robinhovi při zakončení scházela přesnost. Brazilský míčový kouzelník měl gól na svých kopačkách v 22. minutě, ovšem na poslední chvíli na brankové čáře dokázal zasáhnout stoper Bramble a odvrátil míč. Krátce na to hlavičkoval po centru Wright-Phillipse nepřesně mladík Sturridge.

Hostující defenzívě dělal velké problémy především rychlík Wright-Phillips, o čemž se přihlížející diváci mohli přesvědčit například v 31. minutě. Jeho střelu ale dokázal jeden z obránců Wiganu zblokovat alespoň na roh. První poločas nám nabídnul zajímavý fotbal, vytoužený gól však nedokázal vstřelit ani jeden z celků.

Citizens vstoupili do druhé půle nejlepším možným způsobem. Na úvodní gól jim stačilo pouhých sedm minut po přestávce. Mezi úspěšné střelce se zapsal přesně mířenou střelou argentinský zadák Pablo Zabaleta. Už zanedlouho ale přišel pro domácího kouče Hughese šok. Naprosto hloupě a hlavně zbytečně se nechal vyloučit nejzkušenější hráč Manchesteru Richard Dunne a téměř na 40 minut tak oslabil svůj celek.

Wigan se snažil početní výhody využít a mnoho nescházelo například Danielu De Ridderovi, ale jeho střela letěla nad. Kouč Steve Bruce se rozhodl v 74. minutě poslat na hřiště Olivera Kapa a Wigan tak přešel na rozestavení 3-5-2. Hostující hráči dělali co mohli, ovšem minimálně vyrovnání se nedočkali. I přes několik gólových příležitostí míč za zády Joea Harta neskončil.

Více informací k zápasu

Hull City - Arsenal FC 1:3

17.01.2009 18:30

Góly: 65. Daniel Cousin - 30. Emmanuel Adebayor, 82. Samir Nasri, 86. Nicklas Bendtner

Arsenal díky dvěma pozdním gólům porazil Hull City a udržel tak kontakt s čelem tabulky. Na vedoucí Manchester United ztrácí šest bodů.

Hull nezopakoval podzimní výsledek z Emirates Stadium, na kterém se tygři v úvodu sezony radovali ze senzační výhry 2:1. Arsenal se totiž již po půlhodině radoval z první branky, domácí ale dokázali v 65. minutě odpovědět gólem Cousina. Kanonýři, jak tomu v posledních zápasech bývá zvykem, ale zabrali ke konci zápasu a díky gólům Nasriho z 81. minuty a Bendtnera z 86. nakonec zvítězili 3:1.

Arsenal neprohrál již osmkrát v řadě, naposledy ho ke konci listopadu porazil Manchester City 3:0. I přes pozitivní bilanci klesl Arsenal v Premier League až na páté místo, tři body za čtvrtou Aston Villu. Hull naopak drží nepříznivou bilanci - prohrál popáté v řadě a v tabulce mu patří osmá příčka - s šesti body náskoku na nyní sestupující Stoke City. Žlutí také potvrdili pověst nejhoršího domácího týmu, na domácím stadionu zatím nasbírali pouze 11 bodů.

Hull v týdnu postoupil přes Newcastle United do dalšího kola FA Cupu, přesto se manažer Phil Brown rozhodl udělat několik změn. Do sestavy se překvapivě vrátil Peter Halmosi a Ryan France, debut si pak odbyla čerstvá posila - levý bek Kevin Kilbane. Pouze na lavičce začal angolský útočník Manucho, který hostuje z Manchesteru United. Nečekaný byl především start záložníka Franceho, který hrál nejčastěji za rezervu. Stal se tak již čtvrtým hráčem Hullu, který si zahrál ve všech čtyřech soutěžích, v kterých jeho tým působí.

První šanci si již po dvou minutách připravil Geovanni, střelec prvního gólu na Emirates Stadium. Brazilský útočník zmátl obránce Arsenalu a zatímco dva jeho spoluhráči byli chyceni v ofsajdové pasti, nejlepší střelec Hullu se dostal do vyložené šance. Míč ale netrefil ideálně. Do další příležitosti se dostal pravý bek domácích - Nathan Doyle. Ten ale z velké vzdálenosti zamířil pouze do míst, kde stál brankář Manuel Almunia.

První šance Arsenalu přišla po standardní situaci. A hosté se málem radovali z úvodního gólu. Původně přesný pokus ale zblokoval obránce domácích Michael Turner na roh. Domácí mohli vstřelit branku po slibně se rozjíždějícím protiútoku. Cousin ale nedokázal nacentrovat a jeho následná střela šla značně mimo.

Domácí se do šancí dostávali i po standardních situacích. Střelu zpoza pokutového území dokázal Almunia zlikvidovat, druhý přímý kop skončil již na postavené zdi. Dvě šance měli z přímých kopů i hosté. Dvakrát se k němu postavil Emmanuel Adebayor a dvakrát byl blízko prvnímu gólu. Boaz Myhill mu ale skvělými zákroky skórovat nedovolil.

Po půlhodině hry se z dálky napřáhl Robin van Persie, velšský brankář jeho střelu dokázal vyrazit pouze na břevno. Následně ale skvěle zareagoval na dorážku Johana Djoroua. Přesto domácí nedokázali náporu Arsenalu odolávat dlouho. Ve třicáté minutě rozšířil Emmanuel Adebayor svou gólovou sbírku již na 11 ligových branek. Tožský útočník si nejlépe naskočil na roh Van Persieho a skvěle tak zužitkoval svých 188 centimetrů - 0:1.

Ve druhém poločase přiletěl do pokutového vápna jako blesk Robin Van Persie, penaltu si ale nevymodlil, navíc dostal žlutou kartu za faul na Rickettse. Jeho parťák z útoku si počínal daleko korektnějším způsobem, nejdříve se zbavil obránce Turnera, koncovka se mu ale nepovedla a trefil pouze dobře postaveného Myhilla.

Hull poprvé vystřídal v 52. minutě. Za nevýrazného Halmosiho přišel Angolan Manucho a s ním se formace změnila ze 4-5-1 na klasické 4-4-2. Manucho se poprvé dostal do vážnější akce a hned v pokutovém území spadl. Rozhodčí Alan Wiley ale ani napodruhé penaltu neodpískal.

Domácí se přesto dočkali vyrovnání, po hodině hry se, stejně jako v podzimním duelu, prosadil Cousin. Mendyho centr lehce tečoval Clichy, ten si přesto našel svého adresáta, který hlavičkou překonal španělského gólmana Almuniu.

Mendy se do šance dostal i později. Po jeho akci zahrávali domácí standardní situaci, Arsenal se ale ubránil. Mendy byl aktivní i v následujících chvílích. Za faul na něj obdržel žlutou kartu Clichy.

Arsenal po dlouhé době zahrozil v podobě střely Diabyho. Ten ale z dobré pozice pálil mimo. V 68. minutě se do hry dostal i žolík Bendtner a brzy o sobě dal brankáři Myhillovi pořádně vědět. Dokázal se prodrat skrz pokutové území, jeho následná střela ale branku netrefila.

Arsenal se přesto dokázal vzpamatovat. Deset minut před koncem se prosadil francouzský reprezentant Samir Nasri. Ten překonal Myhilla po skvělé přihrávce Van Persieho. Třetí gól přidal pět minut před koncem střídající Bendtner. Ten vstřelil již svůj čtvrtý gól v sezoně. V nastaveném čase mohl Arsenal přidat ještě čtvrtý gól, Bendtner ale tentokrát přesně nemířil a jeho střela se zastavila na tyči...

Více informací k zápasu

West Ham United - Fulham FC 3:1

18.01.2009 14:30

Góly: 7. David Di Michele, 60. Mark Noble (pen.), 76. Carlton Cole - 22. Paul Konchesky

Nepříliš sledované londýnské derby nabídlo přihlížejícím poměrně záživnou podívanou, během níž si celkem brzy zajistil živější a klidnější West Ham tři body. Za hrdinu utkání jde označit Carltona Colea, který vymyslel penaltu a posléze sám vítězství pečetil.

Už od úvodního hvizdu rozhodčího se utkání na Upton Parku odvíjelo ve značném tempu, ani jedno z mužstev se po zisku balonu nerozpakovalo a ihned kvapilo směrem k soupeřově svatyni. Také proto na sebe nenechala první branka dlouho čekat. West Ham na chvíli sevřel Cottagers a vyprodukoval nebezpečný centr na hranici malého vápna. Tam se míč snažil hrudí zpracovat Pantsil, jenže zaklonil se, poněkud ztratil rovnováhu a za ním číhající Di Michele takové zaváhání dokázal beze zbytku zužitkovat. Lehce se jedním dotykem balonu zbavil Schwarzera a poslal Hammers do vedení. Domácí tato trefa očividně nabudila, a tak se Noble nebál z velké dálky vyzkoušet pozornost soupeřova brankáře.

Třebaže Kladiváři nadále hýřili sebevědomím a Fulham vcelku s přehledem přehrávali, jedna životní rána je připravila o vedení. Řeč je o dělovce Paula Koncheskyho z 22. minuty, která přišla skutečně jako blesk z čistého nebe. Hostující levý bek vedl po své straně nadějný protiútok velmi rozvážně, a když už definitivně neměl komu přihrát, z dobrých 25 metrů vymetl bližší šibenici Greenovy klece.

I přestože se skóre srovnalo, obraz hry se prakticky nezměnil, nadále byli aktivnější fotbalisté ve vínovém. Jenže každý sporadický útok Cottagers zapáchal gólem, třeba jako ten z 37. minuty, který vyvrcholil v přímý kop z velmi nebezpečné vzdálenosti. Konchesky s ním však nenaložil ideálně a po zemi napálil zeď. Na druhé straně hrací plochy dostal krásný míč za obranu Di Michele, ale z úhlu zbytečně bez přípravy vypálil vysoko nad, ačkoliv mohl napříč pokutovým územím přihrávat před prázdnou branku Noblemu. V nastavení první půle ještě po závaru tentýž hráč u protější tyče pálil podobně vysoko a nepřesně.

V druhé půli si zpočátku taktovku nad utkáním přehazovaly oba celky z ruky do ruky jako horký brambor, lépe řečeno se jim spíše někam zatoulala. Herní projev obou stran byl poněkud neuspořádaný a šance se nedostavovaly. Až hrubé zaváhání Paula Koncheskyho, hrdiny prvního dějství, z 58. minutě opět dodalo utkání švih. Váhajícího zadáka Fulhamu obral o míč daleko od branky Carlton Cole a s ním v zádech se vřítil do pokutového území. Tam jako by čekal na faul, nechystal se zakončovat a dočkal se. Konchesky ho ve vyložené šanci podkopl zezadu a mohl být rád jen za žlutou kartu. Nicméně co je hlavní, je to, že spolehlivý exekutor pokutových kopů, Mark Noble, nezaváhal, poslal Schwarzera na opačnou stranu a vrátil svému týmu jednogólový náskok.

V 63. minutě to mohlo být již 3:1, když si dlouhý výkop Greena citlivě pro sebe zpracoval Carlton Cole a ihned zpoza obránce vyslal prudkou ránu těsně vedle pravé tyče. O pár okamžiků později zase prováhal Collison správný okamžik pro přihrávku či střelu a v pokutovém území Fulhamu se zvládl tak akorát vmotat do zajetí protihráčů. Chalupářům se nadále nedařilo zatlačit svého soka a v 76. minutě je v pohodě hrající West Ham definitivně dorazil. Parker vystihl na ose hřiště soupeřovu naivní rozehrávku, okamžitě poslal na zteč Di Micheleho, který vyřešil situaci 2 na 2 nejlepším možným způsobem, když ve správnou chvíli vyslal kolmici na nabíhajícího Colea, jenž podél Schwarzera uklidil balon za čáru. Závěrečné minuty pak už žádné drama nepřinesly.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Portsmouth FC 1:1

18.01.2009 17:00

Góly: 70. Jermain Defoe - 59. David Nugent

Nugent se přeci jen dočkal a svým prvním zásahem v Premier League se zapříčinil o to, že Portsmouth veze alespoň jeden bod z White Hart Lane. Utkání, jehož první poločas nedal divákům pomalu ani nadechnout, by však zřejmě více slušela výhra domácích. Jenže bravurní James byl zásadně proti.

Zkraje zápasu měli o něco více ze hry domácí fotbalisté, na branku Davida Jamese však koukali zpravidla z uctivé vzdálenosti. Jednou to dalekonosnou ranou zkoušel ambiciózní Bale, posléze v 10. minutě vyrobil Davis strašidelnou hrubici, když napříč vlastní polovinou směřoval nevysoký centr, ten pochopitelně dopadl na nohy všudy přítomného rychlíka Defoea, jenž však trestuhodně nezakončil přesně. Fotbalisté Pompey zvedli své příznivce ze sedaček rovněž díky minele protihráče. Johnson pozemní střelou levačkou Gomese sice nepřekonal, nicméně nadělal mu tímto nevídané potíže, pročež se Crouch málem dostal k dorážce.

V těchto okamžicích se hrálo stylem nahoru-dolů ve skutečně strhujícím tempu. Další projektil Spurs měl v 17. minutě na svědomí nabuzený Defoe, jenž z rohu šestnáctky levačkou nenachytal Jamese u bližší tyče. Záhy pronikl zleva do středu hřiště Lennon a také on nepříjemně protáhl anglického internacionála v brance Portsmouthu. Třebaže měly tyto slušné možnosti Kohoutů představovat pro Pompey jakési výhružky, defenziva modrých hořela nadále. Ve 22. minutě propadl míč z rohového kopu na zadní tyč k Pavljučenko, jehož koncovce stál v cestě akorát jeho spoluhráč v objetí svého strážce. Za minutu se pro změnu protáhl Lennon kolem Belhadje a našel hlavu nehlídaného Defoea, jehož pokus mířil přesně pod břevno a znamenal by tudíž gól, nebýt další pohotové reakce Jamese.

Ovšem ani Portsmouth nebyl úplně bezzubý, i když sázel výhradně na protiútoky. Při jednom takovém Nugent dokonale prolomil ofsajdovou past a na zlatém podnose servíroval balon Crouchovi před odkrytou klec. Spurs teď mohou děkovat ideálně načasovanému skluzu Čorluky, díky němuž přežili neomylnou koncovku hostujícího dlouhána. Další rána do vazu Tottenhamu už byla mířena dokonale přesně. To když ve 30. minutě doktoři odnášeli bezvládné tělo Pavljučenka, jehož tak musel nahradit Darren Bent. Poté pokračovala Jamesova one-man show, když se ve 34. minutě vrhl jako kočka po hlavičce Kinga.

Do konce první půle se taktika obou mužstev nezměnila, Kohouti nadále byli aktivnější a míče na kopačkách si užili více jak soupeř. Do šancí už se ale netlačili, jde zmínit tak akorát dalekonosná nepřesná rána O’Hary. Zato Pompey si ve 43. minutě vytvořili skutečnou tutovku. Dlouhý pas za obranu dopadl přímo k Nugentovi, jenž se v době přihrávky pohyboval přesně na úrovni Kinga, a tudíž nemohl být v ofsajdovém postavení, ten však svůj sólový únik neproměnil, když trefil přímo Gomese. Domácí kapitán, který ho neúspěšně stíhal, se při tom poranil a místo na place přepustil Dawsonovi. Spurs se dnes opravdu lepí smůla na paty.

Tvář z prvního dějství si s sebou obě strany přenesly i do toho druhého, avšak Pompey měli tentokrát větší zájem na útočení, pročež se ve středu hřiště otvíralo ještě více prostoru pro brejky. Jeden takový vedl v 59. minutě Traoré, jenž přeběhl přes všechna padající těla okolo a na ose hřiště těsně před vstupem do pokutového území předal míč do strany Nugentovi, který z první za pomoci nepatrné teče Čorluky trefil přesně prostor u vzdálenější tyče - 0:1. Ještě je třeba zmínit, že těsně předtím opět zachraňoval Pompey brankář James, když Lennon na pravé straně vykoupal (pokolikáté už dnes) Belhadje a jeho kompletně ztečovaný centr nebyl zrovna snadnou kořistí, neboť si to namířil do golmanova protipohybu.

Kohouti se pokusili o rychlou odpověď, jenže Defoe v nadějné pozici totálně selhal a napálil jen boční síť. Počkat si musel až do 70. minuty. Modrič excelentně zachoval chladnou hlavu, jen naznačil střelu a na hraně šestnáctky ještě posunul doleva k někdejšímu fotbalistovi Portsmouthu, který bez rozpaků levačkou nedal Jamesovi žádnou šanci. Parádní koncovka, díky níž si Defoe vysloužil jak ohlušující potlesk, tak nenávistný hukot. A kdyby si z něj vzal o deset minut později příklad i jeho parťák z útoku, Darren Bent, Tottenham by rázem vedl. Jenže takhle dostal krásný centr na zadní tyč, kde byl zcela osamocený a zhruba ze dvou, ze tří metrů trestuhodně minul. Není divu, že se vzápětí jeho nadřízený Harry Redknapp vztekal jako o život.

Právě proto totiž Tottenham nakonec nechal Pompey loupit na White Hart Lane, neboť Defoe akorát minul a Bent trefil přímo Jamesovu náruč. Na druhé straně se zase nechumelilo po nepřesné pumelici Kranjčara.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Everton FC 1:1

19.01.2009 21:00

Góly: 68. Steven Gerrard - 87. Tim Cahill

Zdravě nabuzení hráči zvládli nejsledovanější zápas kola velmi dobře. Liverpoolské derby bylo tvrdé, ale ne zákeřné, a tak si diváci mohli odnést skvělý prožitek. Gerrardův skvělý gól na vítězství nestačil, a tak se Manchester United i po pondělním večeru drží na první příčce.

Hned po půlminutě protáhl střelou z dálky Anichebe Reinu, který jednou rukou dokázal míč směřující k tyčce vyrazit. Dobývání vápna Evertonu dlouho nepřinášelo vážnější ovoce, až ve 12. minutě se po přímém kopu Gerrarda dostal šťastně k míči Kuyt, ale z pár kroků nepropálil obětujícího se obránce.

Prudké a přesné přihrávky červených oproti sebevědomé a kompaktní obraně modrých zdobily vypjaté derby, ve kterém se hráči osobním kontaktům nikterak nebránili.

Hráči ve vápně i na střídačce a fanoušci na tribunách se chytali za hlavu ve 26. minutě. Anichebe našel svým centrem v šestnátce Cahilla, který mířil hlavičkou přesně k tyči, nicméně domácí Reina byl bleskurychle na zemi a míč vyrazil. A trestat mohl na druhé straně Torres. Ten dostal neskutečný pas mezi Jagielku a Lescotta a jedním dotykem se snažil překonat Howarda. Radost mu ovšem překazila tyč, od které míč směřoval za branku.

Typicky tvrdé anglické derby přineslo nehezký pohled v minutě čtyřicáté, kdy se Anichebe srazil hlavou s navrátilcem Xabi Alonsem. Otřesení hráči se však po dvou minutách dokázali vrátit zpět do hry. O poznání fotbalověji to zahučelo na Anfield Road minutu před koncem první půle. To po chybě Hibberta střílel zpoza obránců Riera a míč jen tak prosvištěl kolem tyče letícího Howarda.

Hráče vstupující do druhé půle přivítal sníh. A favority v červených mohl zchladit i Anichebe, kdyby ovšem byl dříve u přízemního centru na malé vápno od Bainese - nemohl by neskórovat. Vzápětí na druhé straně hodně nešikovně postrčil Jagielka ze zadu Torrese, jehož pád nechal rozhodčího ledově klidným. V 52. minutě se pokoušel Baines o podobnou přihrávku jako o pár chvil předtím, ovšem obětavý Cahill k míči doklouzal pozdě.

V 57. minutě už slavili fanoušci Reds gól, proti byl však Baines. Nejprve Keane namazal Gerrardovi, který z hranice šestnáctky donutil Howarda, aby míč pouze vyrazil do míst, kde stál nekrytý Hyypia. Už už střílel do odkryté branky, když se jako přízrak zjevil hostující obránce a znemožnil mu zamířit přesně. O pět minut později střílel pohotově z dvaceti metrů Torres a branku jen těsně přestřelil.

Když se ve vápně domácích snažil beznadějně vymodlit penaltu Anichebe, určitě nečekal, že z protiakce padne první gól. A jak je u Gerrarda zvykem, byl to gól parádní. Obránci Evertonu se sbíhali ke kapitánovi soupeře natolik nešťastně, že zastínili výhled vlastnímu brankáři a liverpoolský záložník se přízemní střelou z osmadvaceti metrů trefil přesně k levé tyči.

Vstřelená branka bohužel zapříčinila pasivitu do té doby ofenzivního Liverpoolu a tím upadlo i celkové tempo zápasu. Až v 84. minutě pozvedl vášně Osman. Svým pokusem z šestnáctky však vyvolal planý poplach, když tvrdou střelu směřoval přímo do míst, kde stál Reina. Ale za tři minuty se už Moyesova garda radovala. Anichebe byl faulován Benayounem a Arteta dostal možnost zahrát zkrácený roh. Při jeho centru krouceném do branky se šikovně zbavil Cahill Škrtela a dokonalou hlavičkou rozzuřil Reinu. Zasloužený trest za zbytečné vypuštění zápasu byl také tím posledním, co derby nabídlo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Manchester United21145234:1047
2.Liverpool FC22138136:1447
3.Chelsea FC22136342:1345
4.Aston Villa22135437:2444
5.Arsenal FC22125537:2441
6.Everton FC22106630:2636
7.Wigan Athletic2294925:2331
8.West Ham United2285929:3129
9.Hull City2276929:4227
10.Fulham FC2068619:1726
11.Manchester City21741039:3025
12.Portsmouth FC2166922:3424
13.Bolton Wanderers22721322:3023
14.Newcastle United2258928:3723
15.Sunderland AFC22651123:3223
16.Tottenham Hotspur22561121:2721
17.Blackburn Rovers21561025:3621
18.Middlesbrough FC22561118:3321
19.Stoke City22561119:3521
20.West Bromwich Albion22631320:3721

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (510)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele