22. kolo
17.01.2009 16:00 CET
2 : 1
(0:0)

Reportáž

Chelsea FC - Stoke City 2:1

Neuvěřitelný duel byl k vidění na Stamford Bridge. Dlouho to vypadalo na senzační vítězství Potters, kteří se díky Delapově brance ujali vedení. Jenomže v poslední čtvrthodině roztočila Chelsea neuvěřitelný tlak, z nějž nakonec vytěžila dvě branky a vyhrála 2:1. Přitom druhá branka padla až v 94. minutě!

Podle manažera Chelsea Scolariho sice Blues pracovali především na defenzivní činnosti a bránění standardních situací, ale po třech minutách se to příliš nepotvrdilo. Nejprve totiž zahrozil dlouhým autem Rory Delap a ani rohový kop nebyl vzápětí z pohledu obrany Chelsea nijak ideální.

Na druhé straně vyslal do vápna chytrou přihrávkou Lampard Kaloua, ale útočník Pobřeží slonoviny, přestože obešel brankáře, nezkrotil míč a šanci zhatil. Po deseti minutách byl těsně před vápnem faulován Kalou a pro Chelsea se rýsovala slibná standardní situace. Ballack ale Sorensena příliš nevylekal.

Chelsea poté dlouhé minuty obléhala branku Stoke, ale přes jejich obranou ulitu se jí nedařilo proniknout. Na ukazateli držení míče místy svítilo až hrozivých 90% ve prospěch Blues. Nakonec po více než 20 minutách hry přišel trestný kop v podání Lamparda, jenž našel Kaloua, ale ten v těsně blízkosti branky tečoval nepřesně. Modří stále tlačili a jedním z nejaktivnějších článků sestavy byl Salomon Kalou. Ten ve 27. minutě pronikl do pokutového území a v souboji se Shawcrossem upadl, ale hlavní sudí nedovolený zákrok neviděl.

Ve 29. minutě přišlo menší překvapení, když kouč domácích Tony Pulis sáhl k prvnímu střídání. Ze hřiště se poroučel Amdy Faye a nahradil ho Pugh. Faye totiž již měl na svém kontě žlutou kartu, ale tvrdými zákroky dál nijak nešetřil a Pulis se bál možného vyloučení. Celkově se Potters se soupeřem příliš nepárali a tvrdých zákroků nebylo málo.

Po půlhodině hry se do první šance dostal nejlepší střelec ligy Nicolas Anelka, když na hranici pokutového území z otočky prověřil brankáře Sorensena, jenž však dobře zakročil a vysloužil si potlesk domácího publika. Následně přišla do řad Potters další rána. Z trávníku odkulhal Higginbotham a musel ho nahradit Andy Griffin.

Pět minut před přestávkou zahrával Lampard rohový kop a našel ve vápně Anelku, jenž svojí hlavičkou prověřil Sorensena, ale ten se nenechal překvapit. Vzápětí se vydal až do pokutového území obránce Ashley Cole, jemuž míč proti noze poslal Malouda, ale levý obránce Blues ztroskotal na skvělém zákroku Sorensena. Opět uběhlo jen pár sekund a opět se blýskl dánský gólman Sorensen, jenž vyrazil Lampardovku dělovku. Následně mohl být rád, že Malouda trochu sobecky střílel, když mohl přihrát úplně volnému Kalouovi.

Ve druhé minutě nastavení měl trochu štěstí znovu domácí brankář, jenž podcenil střelu Lamparda a míč mu propadl, ale nakonec doklouzal vedle tyče. Po první pětačtyřicetiminutovce tak byl stav nerozhodný 0:0. Chelsea však měla jasně navrch. Jen na střely vedla 16:1, míč pro změnu držela 75% prvního poločasu, ale ke kýžené bránce to zatím nevedlo.

Po pěti minutách hry ve druhém poločase našel skvělým pasem Malouda ve vápně Ballacka, jenž úplně sám hlavičkoval, jenomže branku ve vyložené šanci netrefil. Kdyby ano, gólman Sorensen by příliš šancí neměl. U postranní čáry už byl do hry připraven naskočit Franco Di Santo, jenž měl ještě posílit útoku Chelsea, ale v tom přišel v 60. minutě obrovský šok. Rory Delap utekl obraně Blues, poradil si i s Petrem Čechem a otevřel skóre. Byla to snad první střela Potters na branku. Za tři minuty předvedl další nejistý zákrok Petr Čech a mohl si oddychnout, když nedokázali domácí do odkryté branky zakončit.

O tři minuty později přišla obrovská šance na druhé straně, kdy povedenou kombinaci zakončil Frank Lampard, jenomže nemířil přesně. Chelsea tak prováhala další velkou šanci, a proto stav vypadal nepříznivě. V 70. minutě se pro změnu rozhodl vystřelit Ashley Cole, ale jeho povedená rána jen těsně minula branku. Modří stále obléhali branku soupeře, jenomže útočili do plných a střely z větší vzdálenosti příliš účinné nebyly. Obranná hra Stoke se sice postupem času stále více otřásala v základech, ale hráči Chelsea nebyli schopni ani pořádně prověřit brankáře Sorensena.

Velký tlak nakonec vyústil až v 88. minutě ve vytouženou branku Chelsea. Kalou centroval na Ballacka, ten hlavičkou posunul na Bellettiho a střídající Brazilec rovněž hlavičkou vyrovnal. Blues tak odvrátili pohromu porážky, ale ani remíza by určitě nebyla uspokojující. Ve třetí minutě nastavení se poprvé k výraznější akci dostal Miroslav Stoch a udělal si prostor, jenomže střelu zlikvidoval brankář Sorensen.

Neuvěřitelné! Čtvrtá minuta nastavení a Chelsea dokázala z obrovského tlaku vytěžit další gól. Míč se několikrát odrazil od domácích obránců, ale nakonec se ho zmocnil Frank Lampard a nechytatelnou dělovkou otočil skóre. Chelsea tak připomněla éru Josého Mourinha, za jehož působení Blues předváděli při nepříznivém stavu právě podobné koncovky.

Autor: Ondřej Holzman

Komentáře (17)

Přidat komentář
Devil

Bral bych plichtu,ale Chelsea nevyhrala 3 zapasy v rade,tak to Stoke asi odnese!

Reagovat
smazaný uživatel

Stoke bude bránit v 10ti,Chelsea do nich bude bušit jako do vrat.Bohužel si myslím,že Chelsea se na konci podaří dát gól...jinak já by bral výhru Stoke

Reagovat
smazaný uživatel

tušim překvápko 1-1 40min lampard - 73min wikinson

Reagovat
smazaný uživatel

a ještě v 90. minutě hřebík do rakve vlast. Terry konečný výsledek 1:2

Reagovat
Tomtaf

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

no doufám že chelsea vyhrjae aspon 1:0

Reagovat
smazaný uživatel

0:0

Reagovat
smazaný uživatel

1:2 a Scolari rezignuje!Fucking Chelsea

Reagovat
smazaný uživatel

No to jsem v životě neviděl co je to za packaly Chelsea Stoke City za srdnatý výkon Je my jich trochul líto,na bodík měly určitě

Reagovat
smazaný uživatel

Prej srdnatý výkon stoke hrálo pěkný ho..o z jediný šance gol,kdyby chelsea dala 6 golů tak bych se nedivil,jen nedávaj šance... jinak celej druhej poločas se hrál na půlce stoke,prej srdnatý výkon,spíš srdnatý beton...

Reagovat
smazaný uživatel

Díky bohu za Franka jinak Stoch předvedl dobrej výkon

Reagovat
smazaný uživatel

Stoch celkem překvapil,ještě o něm uslyšíme

Reagovat
smazaný uživatel

autor clanku nevedel kto su domaci

Reagovat
smazaný uživatel

nevěděl ani že na bellettiho prodlužoval di Santo

Reagovat
smazaný uživatel

jeste ze tak chelsea vyhrala diky poslednim peti minutam jinak hrala nic moc na menchester straci 2 body a ma o zapas vis to le zle

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Prvni gól, co Chelsea inkasovala bych připisoval tak ze 65% Čechovi a ze zbytku Colovi a Alexovi, a menší vinu i def, záložníkům. Přece nemůže čech jít k zemi, když proti němu jde hráč, měl by být trošku přikrčenej a nenechat se tak potupně přehodit, to byla zase jeho školácká chyba. Ale něco pozitivního, že Chelsea se vrátila do dob Mourinha a bylo vidět, že i přesto, že prohrává dře a to jí nakonec zachránilo. Jinak tímhle zápasem se hodně zvednou, dávám jim nějvětší šanci na zisk titulu v PL

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele