22. kolo
18.01.2009 17:00 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Tottenham spasil přeběhlík Defoe

Nugent se přeci jen dočkal a svým prvním zásahem v Premier League se zapříčinil o to, že Portsmouth veze alespoň jeden bod z White Hart Lane. Utkání, jehož první poločas nedal divákům pomalu ani nadechnout, by však zřejmě více slušela výhra domácích. Jenže bravurní James byl zásadně proti.

Zkraje zápasu měli o něco více ze hry domácí fotbalisté, na branku Davida Jamese však koukali zpravidla z uctivé vzdálenosti. Jednou to dalekonosnou ranou zkoušel ambiciózní Bale, posléze v 10. minutě vyrobil Davis strašidelnou hrubici, když napříč vlastní polovinou směřoval nevysoký centr, ten pochopitelně dopadl na nohy všudy přítomného rychlíka Defoea, jenž však trestuhodně nezakončil přesně. Fotbalisté Pompey zvedli své příznivce ze sedaček rovněž díky minele protihráče. Johnson pozemní střelou levačkou Gomese sice nepřekonal, nicméně nadělal mu tímto nevídané potíže, pročež se Crouch málem dostal k dorážce.

V těchto okamžicích se hrálo stylem nahoru-dolů ve skutečně strhujícím tempu. Další projektil Spurs měl v 17. minutě na svědomí nabuzený Defoe, jenž z rohu šestnáctky levačkou nenachytal Jamese u bližší tyče. Záhy pronikl zleva do středu hřiště Lennon a také on nepříjemně protáhl anglického internacionála v brance Portsmouthu. Třebaže měly tyto slušné možnosti Kohoutů představovat pro Pompey jakési výhružky, defenziva modrých hořela nadále. Ve 22. minutě propadl míč z rohového kopu na zadní tyč k Pavljučenko, jehož koncovce stál v cestě akorát jeho spoluhráč v objetí svého strážce. Za minutu se pro změnu protáhl Lennon kolem Belhadje a našel hlavu nehlídaného Defoea, jehož pokus mířil přesně pod břevno a znamenal by tudíž gól, nebýt další pohotové reakce Jamese.

Ovšem ani Portsmouth nebyl úplně bezzubý, i když sázel výhradně na protiútoky. Při jednom takovém Nugent dokonale prolomil ofsajdovou past a na zlatém podnose servíroval balon Crouchovi před odkrytou klec. Spurs teď mohou děkovat ideálně načasovanému skluzu Čorluky, díky němuž přežili neomylnou koncovku hostujícího dlouhána. Další rána do vazu Tottenhamu už byla mířena dokonale přesně. To když ve 30. minutě doktoři odnášeli bezvládné tělo Pavljučenka, jehož tak musel nahradit Darren Bent. Poté pokračovala Jamesova one-man show, když se ve 34. minutě vrhl jako kočka po hlavičce Kinga.

Do konce první půle se taktika obou mužstev nezměnila, Kohouti nadále byli aktivnější a míče na kopačkách si užili více jak soupeř. Do šancí už se ale netlačili, jde zmínit tak akorát dalekonosná nepřesná rána O’Hary. Zato Pompey si ve 43. minutě vytvořili skutečnou tutovku. Dlouhý pas za obranu dopadl přímo k Nugentovi, jenž se v době přihrávky pohyboval přesně na úrovni Kinga, a tudíž nemohl být v ofsajdovém postavení, ten však svůj sólový únik neproměnil, když trefil přímo Gomese. Domácí kapitán, který ho neúspěšně stíhal, se při tom poranil a místo na place přepustil Dawsonovi. Spurs se dnes opravdu lepí smůla na paty.

Tvář z prvního dějství si s sebou obě strany přenesly i do toho druhého, avšak Pompey měli tentokrát větší zájem na útočení, pročež se ve středu hřiště otvíralo ještě více prostoru pro brejky. Jeden takový vedl v 59. minutě Traoré, jenž přeběhl přes všechna padající těla okolo a na ose hřiště těsně před vstupem do pokutového území předal míč do strany Nugentovi, který z první za pomoci nepatrné teče Čorluky trefil přesně prostor u vzdálenější tyče - 0:1. Ještě je třeba zmínit, že těsně předtím opět zachraňoval Pompey brankář James, když Lennon na pravé straně vykoupal (pokolikáté už dnes) Belhadje a jeho kompletně ztečovaný centr nebyl zrovna snadnou kořistí, neboť si to namířil do golmanova protipohybu.

Kohouti se pokusili o rychlou odpověď, jenže Defoe v nadějné pozici totálně selhal a napálil jen boční síť. Počkat si musel až do 70. minuty. Modrič excelentně zachoval chladnou hlavu, jen naznačil střelu a na hraně šestnáctky ještě posunul doleva k někdejšímu fotbalistovi Portsmouthu, který bez rozpaků levačkou nedal Jamesovi žádnou šanci. Parádní koncovka, díky níž si Defoe vysloužil jak ohlušující potlesk, tak nenávistný hukot. A kdyby si z něj vzal o deset minut později příklad i jeho parťák z útoku, Darren Bent, Tottenham by rázem vedl. Jenže takhle dostal krásný centr na zadní tyč, kde byl zcela osamocený a zhruba ze dvou, ze tří metrů trestuhodně minul. Není divu, že se vzápětí jeho nadřízený Harry Redknapp vztekal jako o život.

Právě proto totiž Tottenham nakonec nechal Pompey loupit na White Hart Lane, neboť Defoe akorát minul a Bent trefil přímo Jamesovu náruč. Na druhé straně se zase nechumelilo po nepřesné pumelici Kranjčara.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (4)

Přidat komentář
Tomtaf

0:4

Reagovat
Devil

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Tottenham by se mel strelecky probudit. Todle je ten pravy zapas, tipnu jednoznacne vitezstvi 3:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele