Anglická Premier League - souhrn 20. kola

28.12.2009, 15:46, aktualizováno 30.12.2009, 22:59
Komentáře a souhrny
Středa patřila favoritům - Arsenal vyhrál v Portsmouthu a Manchester United doma smetl Wigan. V úterý uspěl Liverpool, který gólem v nastavení vyhrál na Aston Ville. Hull dokázal vyrovnat zápas v Boltonu. Tottenham pokračuje v zatím úspěšném boji o Ligu mistrů, když v londýnském derby vyhrál nad West Hamem 2:0. Chelsea otočila zápas s Fulhamem.

Manchester United - Wigan Athletic 5:0

30.12.2009 21:00

Góly: 28. Wayne Rooney, 32. Michael Carrick, 45. Rafael, 50. Dimitar Berbatov, 75. Antonio Valencia

Fotbalisté Manchesteru United se opět dotáhli na vedoucí Chelsea na pouhé dva body a překvapení na Old Trafford tedy v žádném případě nedovolili. Přehráli totiž Wigan jasným poměrem 5:0, hotovo bylo do poločasu a Rudí Ďáblové potvrdili svou dominanci. Tentokráte předvedli opravdu týmový výkon, každou branku z pěti vstřelených vsítil vždy jiný hráč. Skóre otevřel kanonýr Rooney a čtvrthodiny před koncem ho uzavřel Valencia.

Na lavičce domácích zůstal Owen, ovšem na útočné činnosti Manchesteru to rozhodně znát nebylo a všichni tři ofenzivě laděni hráči skórovali. United zatlačili soupeře na jeho vlastní polovinu od úvodních minut, ovšem první branku vsítili až po necelé půlhodině hry. A autorem nebyl nikdo jiný, než tradiční šutér Rooney, který si tak zapsal již svůj 15. gól v letošní sezóně.

Na pravé straně se krásně uvolnil Valencia, doběhl až na hranici vápna, kde kolmicí uvolnil Rafaela. Ten centrem na zadní tyč našel Ronneyho, který tečí na vzdálenější žerď bez větších problémů zakončil. Za další čtyři minuty přidali domácí druhou branku a prakticky bylo rozhodnuto. A i nyní u toho byl excelentní Valencia. Berbatov ze čtyřiceti metrů poslal pas na pravou stranu, kde se krásně rozhlédl Valencia a přihrávkou do druhé vlny vybídl Carricka, kterému stačilo zamířit k tyči.

Manchester s tempem nehodlal polevit ani v nejmenším a stále do Wiganu bušil, téměř mu nepůjčil míč a definitivně do kolen ho poslal brankou do šatny. Ze středu hřiště asi z 30. metrů od branky poslal Fletecher přihrávku na hranici vápna Rafaelovi, ten ji s problémy zpracoval, otočil se elegantní patičkou a i v obležení čtyř protihráčů vystřelil k tyči, brankář Kirklan neměl ani v tomto případě žádnou naději.

Pět minut po pauze se zapsal do listiny střelců také bulharský zabiják Berbatov. A hádejte kdo mu dal finální nahrávku. Ano, svou třetí v zápase Valencia. Ten se osamostatnil na pravé straně, která Wiganu hořela neustále a poslal balón do vápna, kde ho špičkou kopačky došťouchl Berbatov. Definitivní tečku za utkáním udělal hrdina Valencia a byl rozhodně nejlepším mužem Fergusonova výběru. Tomu do běhu před brankáře Kirklanda naservíroval Rooney a Valencia šajtlí zamířil do horní poloviny branky - 5:0.

Více informací k zápasu

Portsmouth FC - Arsenal FC 1:4

30.12.2009 20:45

Góly: 74. Nadir Belhadj - 27. Eduardo, 42. Samir Nasri, 69. Aaron Ramsey, 81. Alexandre Song

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Bolton Wanderers - Hull City 2:2

29.12.2009 21:00

Góly: 20. Ivan Klasnić, 61. Kevin Davies - 71. Stephen Hunt, 78. Stephen Hunt

Hektický závěr měl záchranářský souboj takříkajíc o šest bodů. Ještě dvacet minut před koncem to vypadalo, že si Bolton celkem v poklidu vykročí mimo sestupové vody. Jenže pak se do celé věci vložil Stephen Hunt a dvěma zásahy rozhodl o nic neřešící dělbě bodů.

Docela klasický venkovní Hull vyběhl na trávník Reebok Stadium. Zalezlý až běda, beze špetky snahy rozhodit od počátku jistějšího soupeře. A to se také Tygrům brzy nepěkně vymstilo. Ve třinácté minutě sice ještě Muamba neprokázal v koncovce dostatečnou zkušenost a vypálil vysoko nad, v závěru první dvacetiminutovky to už ale přišlo se vším všudy. Jeden starý známý Knightův nákop tehdy Dawson zvládl odhlavičkovat jen ke Klasničovi, který moc dlouho neváhal a z dobrých 20 metrů levačkou trefil přesně prostor u levé tyčky Myhillovy svatyně. Až tahle povedená přízemní trefa chorvatského forvarda Hull jakž takž nakopla. Fagan se ihned vydal na průzkum a svým drzým průnikem si na protivníkovi vyžádal faul v nebezpečné blízkosti od pokutového území. Následnou exekucí standardní situace Dawson konečně prověřil Jaaskelainena, který se však ani teď nemusel odlepit od země oběma nohama naráz.

Je až s podivem, k jak skvělým výkonům se někteří jedinci během první třetiny zápasu vyhecovali i za prakticky nulové divácké podpory. Takřka každou manažerovu výtku zachytily zvukové mikrofony, což není pro fanoušky zrovna chvályhodná vizitka. Na trávníku se nicméně hrálo ve vysokém tempu a konečně i na obě strany. Tigers k další šanci dopomohl rovněž soupeř, tentokráte hovořím o Jaaskelainenovi, jenž se nedostal k centru Mendyho a dovolil tak Huntovi hlavičkovat do téměř odkryté klece. To "téměř" je tam ovšem dost podstatné, neboť právě jedna z překážek v osobě obránce Steinssona dokázala míč odklonit z dráhy vedoucí do sítě. Do konce poločasu si pak už slovo bral výhradně Bolton. Po zdařilých centrech Leeho postupně hlavou minuli cíl Cahill s Daviesem.

Přesně tím, co mají tak perfektně natrénováno, málem Trotters svého soka dorazili hned krátce po startu druhého dějství. Prvních deset minut sice bylo dost nezáživných, pak ale z kopačky Steinssona vyletěl další pěkný dlouhý míč do pokutového území, ten sklepl Davies pro Taylora, jemuž scházela "akorát" přesnější muška a dost možná i lepší zpracování. Wanderers si tak na zdvojnásobení svého náskoku museli ještě počkat. Moc dlouho ne. Okamžitě v 61. minutě letěl do vápna Hullu další dalekonosný centr, tentokrát z dílny Robinsona, a bylo opět zle. Nebezpečno celé situace ještě přiživil Myhill svým bláznivým vyběhnutím, neboť očividně nestíhal. Dříve u balonu byl houževnatý Davies, který se neohroženě natlačil před svého strážce a jen lehce šťouchl balon do sítě.

Obecně platí, že to, co tým ovládá, pak sám neumí bránit. A právě to se potvrdilo i v dnešním zápase, kdy se Tigers dočkali snížení paradoxně ze vzduchu, odkud je Bolton snad vůbec nejnebezpečnější z celé soutěže. Jeden z mála centrů z pravé strany dokázal za Jaaskelainenova záda usměrnit nepříliš vzrostlý Stephen Hunt. To byl pro Tigers odrazový můstek za nečekaným zvratem v utkání. Od této chvíle byli hosté ve všem o krok napřed a chvilkové slabosti Boltonu ihned využili ke srovnání. Nepatrná Vennegoorova teč usměrnila balon přímo do cesty Hunta, který z úhlu zaskočil Jaaskelainena natolik, že míč jen lehce podškrábl a dovolil mu tak doskákat za brankovou čáru. Robinsonův záchranářský skluz přišel až příliš pozdě, bystrý asistent hlavnímu správně poradil, že to gól byl.

Posledních deset minut bylo poněkud neuspořádaných. Hlavně v obraně Boltonu bylo nepořádku až běda. Jednou musel Jaaskelainen nadvakrát uklízet binec ve vlastním pokutovém území, podruhé zase Vennegoora v zakončení na poslední chvíli rozhodil Cahill. Také Trotters však nebyli vepředu zcela bezzubí. Třeba Davies si v jednu chvíli znovu bravurně odstavil soupeře, aby záhy jen slabě vystřelil. Ještě nebezpečněji pak vypadala rána Steinssona, ze které udělala daleko nepříjemnější projektil teč Dawsona. Myhill si musel pořádně oddechnout, že si to balon namířil alespoň těch pár centimetrů vedle pravé tyče.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Liverpool FC 0:1

29.12.2009 20:45

Góly: 90. Fernando Torres

Aston Villa dnes poznala, jak nespravedlivý může fotbal být. Prakticky celý zápas byla lepší než Liverpool, respektive rozhodně nebyla horší, měla i několik šancí, ale nakonec odchází s prázdnou. Ve druhé minutě nastavení totiž potrestal chybu domácích Fernando Torres.

V sněhem posypaném Villa Parku se nehrál zrovna líbivý fotbal, míč se po většinu času pohyboval mezi oběma šestnáctkami, ale dovnitř pronikal jen sporadicky. První vzrušení přinesla 17. minuta, respektive Steven Gerrard. Tomu připravil míč Torres a hostující kapitán donutil Friedela ke skvělému zákroku. Byla to zároveň také první střela na branku, kterou promrzlí fanoušci zahlédli.

Po půlhodině hry už domácí příznivci prakticky skákali radostí, jenže vše zhatil Pepe Reina. Ale pojďme popořadě. Vše začalo vybojovaným rohem Johna Carewa. Standardní situaci rozehrával Milner a míč proplachtil celým pokutovým územím, až našel na zadní tyči úplně volného Downinga, od kterého odběhl Insua s Kyutem, ale domácí křídelník z bezprostřední blízkosti napálil míč do gólmana Reiny. Do kabin se tedy šlo za nerozhodného stavu 0:0, nutno říci, že zaslouženého.

Druhé dějství bylo ještě nudnější než to první, ze zápasu se vytratilo i jedno z posledních pozitiv - rychlost a na první šanci druhé pětačtyřicetiminutovky se čekalo až do 70. minuty. Agbonlahor na lajně utekl Carragherovi a Reina musel u tyče zasáhnout. Z následného rohového kopu hlavičkoval Carew a manažer Martin O'Neill už opět vyskakoval ze židle, jenže míč nakonec skončil milimetry vedle branky. O deset minut později se zrodilo nebezpečí po rohu i na druhé straně, Babel ale na povedený centr těsně nedosáhl. Utkání už už mířilo k bezbrankovému rozuzlení, když v tu se událo něco nečekaného. Warnock nahrával dozadu Dunnovi, který ale podklouzl, míče se zmocnil Kuyt, poslal míč před vápno, aby se kulatý nesmysl dostal až k Torresovi, který si jako správný kanonýr před brankářem poradil.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Manchester City 0:3

28.12.2009 20:45

Góly: 33. Carlos Tévez, 69. Javier Garrido, 86. Carlos Tévez

Manchester City pod vedením nového kouče Roberta Manciniho zvítězil i podruhé za sebou. Wolverhampton naprosto vyřídilo útočné duo Bellamy - Tevéz, které při výhře 3:0 bylo u všeho podstatného. Argentinec je ve skvělé formě, vsítil dvě branky. Byly to pro něj šestá a sedmá ligová trefa v posledních šesti utkání.

Wolves nevstoupili do utkání vůbec špatně. První čtvrthodinu drželi s hosty krok a byli to oni, kdo měli na kopačkách první šance utkání. První střelu na branku vyslal nejlepší střelec týmu Doyle, letěla ovšem mimo branku. Pak Iwelumo sklepl hlavou centr Mancienneho pro nabíhajícího Surmana, jenže ten svůj pokus nedokázal usměrnit více dolů.

Kouč hostů Mancini viděl, že je něco špatně. A tak se uchýlil k navrácení taktiky 4-4-2, Bellamyho poslal zpátky do útoku vedle Tevéze. Změna přinesla ovoce, Manchester najednou začal být klidnější a přebral otěže zápasu.

Po půlhodině hry spálil obrovskou tutovku Bellamy. Tevéz ho našel krásně přihrávkou ve vápně mezi několika domácími, jenže irský forvard asi ze čtyř metrů pouze přestřelil. Bellamy ale naštěstí vše vynahradil o tři minuty později. Zatáhl míč na levou stranu, přihrál do vápna Tevézovi, který s přispěním teče obránce Berry překonal brankáře Hahnemanna.

Vlci mohli vyrovnat ještě před půlí, Tevéz se však ukázal rovněž jako zdatný defenzivní player, když hezky vyrazil hlavičku Elokobiho po rohovém kopu Foleyho. Do druhé půle domácí vstupovali už bez Berry, nešťastníka prvního gólu, který po střetu s Bellamym musel ze hřiště a po přestávce ho vystřídal Stearman.

Irský forvard Bellamy řádil dál. Vyzrál na ofsajdovou past, hezky si naběhl na centr Petrova, jenže jeho pokus minul vzdálenější tyč. Na druhé straně pálil nebezpečně nad Iwelumo. Naposledy se hostující brankář Given potil po hodině hry, když lapil ránu Doyla, jenž okradl o míč Tourého.

Jakmile zakroutil v 69. minutě balón z přímého kopu přesně k pravé tyči Hahnemannovy branky střídající Garrido, bylo prakticky rozhodnuto o vítězi. Konečnou tečku za zápasem udělal znovu Tevéz, když čtyři minuty před koncem svou pohotovou ránu poslal do levého dolního rohu Hahnemannovy branky.

Více informací k zápasu

Blackburn Rovers - Sunderland AFC 2:2

28.12.2009 16:00

Góly: 53. Morten Gamst Pedersen, 77. El-Hadji Diouf - 52. Darren Bent, 65. Darren Bent

Po třech minutách na hřišti se proti bývalému zaměstnavateli blýskl Diouf a zařídil tak alespoň bod pro Rovers. Ti mohli dokonce vyhrát, kdyby v poslední minutě Samba nedorážel do tyče. Černé kočky nespasily ani dva přesné zásahy kanonýra Benta.

První poločas nepřinesl žádnou změnu, oproti posledním špatným výkonům obou týmů. Do první vážnější šance se po dvaceti minutách dostal McCarthey, ale přesného centru Pedersena využil pouze k hlavičce těsně nad břevno.

Na druhé straně se při svém debutu mohl prosadit Meyler, z dálky však mezi tři tyče nezamířil. V úvodním dějství byli hosté o něco aktivnější, gólově se však neprosadili. Druhý poločas přinesl aktivnější hru Rovers a paradoxně i úvodní gól do jejich sítě.

Hendersonovu střelu ještě stihl zablokovat Nielsen, nicméně se míč odrazil pouze k Bentovi, který zblízka neměl problém dorazit. Jenže hned v následující minutě mohli domácí fanoušci propuknout v jásot. McCarthey si vyměnil s Pedersenem pozici z prvního poločasu a druhý jmenovaný pak přízemní střelou vyrovnal.

Když pět minut poté netrefil centr Pedersena v dobré pozici Andrews, dostal další příležitost k návratu do vedení Bent, který znovu nepohrdl. Ten se dostal do rychlého brejku po příhře od Hendersona a s chladnou hlavou překonal Robinsona, připsal si tak již třináctý zásah v ligové sezóně.

Brzy mohlo být znovu vyrovnáno, tentokrát Pedersonovo přihrávku přetavil ve střelu nad břevno Nzonzi. V 72. minutě se k další gólové střele dostal Bent, přestože Robinson byl tentokrát úspěšnější, rozhodl se Allardyce reagovat trojím střídáním v jediné minutě.

A vyplatilo se. Tři minuty po vystřídání se proti svému minulému týmu prosadil hlavičkou z penalty Diouf. Aby toho nebylo pro svěřence Steva Brucea málo, úspěšný centr na gól si připsal další bývalý hráč, který ještě loni oblékal dres Černých koček - Pascal Chimbonda.

A nakonec byli domácí v posledních vteřinách velice blízko vítězství. Pedersen tentokrát svým centrem našel střídajícího Kaliniče, kterého výtečně vychytal Fülöp. Míč ale vyrazil pouze k Sambovi, který ke své smůle rozezvučel pouze tyč.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Fulham FC 2:1

28.12.2009 16:00

Góly: 73. Didier Drogba, 75. Chris Smalling (vl.) - 4. Zoltán Gera

Chelsea sice nepředvedla přesvědčivý výkon, ale Fulham nakonec na domácím hřišti udolala a na čele tabulky má opět pětibodový náskok, alespoň do zítřka. Blues museli odpovídat na inkasovaný gól ze čtvrté minuty, ale nakonec to i s pomocí vlastního gólu Smallinga zvládli.

Fulham Chelsea dokonale zaskočil ve čtvrté minutě, kdy po levé straně utekl Paul Konchesky, nacentroval před branku a po závaru před Čechem otevřel skóre Zoltan Gera. Cottagers se poté stáhli do defenzívy, což jim na špatně hrající Chelsea bohatě stačilo. Domácí totiž byli směrem dopředu prakticky bezmocní, gólmana Schwarzera příliš neohrozili. Do druhého poločasu se tak vstupovalo za stavu 0:1.

I ve druhém poločase se pokračovalo v nastoleném trendu prvního poločasu, Fulham se i bez zraněného Brede Hangelanda dobře bránil a Chelsea toho moc nedovoloval. Vše se otočilo ve chvíli, kdy se zranil další obránce John Pantsil. To bylo pravděpodobně rozhodující, protože Pantsil po celý zápas skvěle strážil největší hrozbu soupeře - Didiera Drogbu. Po jeho odchodu ale uběhlo asi pět minut a Drogba udeřil. Střídající Ivanovič mu posadil na hlavičku načechraný centr a forvard z Pobřeží slonoviny vyrovnal. Zkázu Fulhamu dokonal o dvě minuty později smolař Chris Smalling. Schwarzer vyrazil střelu Sturridge, ale naneštěstí do Smalling, od kterého se míč odrazil do branky a hostující obránce ho již nezvládl vykopnout.

Více informací k zápasu

Everton FC - Burnley FC 2:0

28.12.2009 16:00

Góly: 83. James Vaughan, 90. Steven Pienaar

Čekání to sice bylo dlouhé, nicméně ve finále si na něj ve zlém nezavzpomíná žádný z fanoušků Evertonu. Toffees totiž dlouho nevěděli, jak vyzrát na nedobytnou hráz Burnley, ovšem nakonec svému soupeři další venkovní bodový zisk nedovolili. V závěrečné šestiminutovce hned dvakrát skórovali a dostávají se na tělo desátému Sunderlandu.

V první půli se ti, kteří dnes zvážili cenu lístku na Turf Moor, nenudili ani chviličku. Hrálo se na obě strany a to tak, že s tradiční anglickou intenzitou. Už v sedmé minutě se hryzali do rtů domácí příznivci, když Neill alibisticky přenechával balon Howardovi, ten u něj ani nemohl být dříve než Nugent a domácí útočník tak měl obří příležitost skórovat. Svůj pokus však nedokázal namířit mezi tři tyče. Také Evertonu "nahrál" do jeho premiérové šance soupeř, i když v tom byl tentokráte docela nevinně. Na Bikeyho osvobození totiž zvládl ideálně navázat Cahill, z jehož práce Pienaar vytěžil jen tuze nepřesnou ránu.

Mimořádně výživné byly minuty těsně sousedící s tou dvacátou. Nejprve Osman nekontroloval svou střelu úplně nejlépe, pak už ale úřadovali hosté. Hned dvakrát během 120 sekund se prozatím znuděnému Howardovi dostalo pořádného prověření. Jednou šlo o štiplavou bombu Fletchera levou nohou, podruhé z rohu nebezpečně zakončoval Elliott. Ještě než se ovšem situace na trávníku přeci jen trošku uklidnila, velmi nepříjemně zahrozili domácí. To když Bainesův nadýchaný centr Yakubu sklepl pouze do bližší tyče.

Ani když se delší chvíli nepálilo na ani jednu z branek, aktéři zápasu rozhodně neodpočívali. Nezahálel hlavně Biljaletdinov, jenž opět vykopal válečnou sekeru ve 34. minutě. Tehdy se šikovně uvolnil po Pienaarově pasu a v gólové radosti mu zabránil jen skvělý reflexivní zákrok Jensena. Do poločasu se Toffees mohli prosadit už jen jednou - v poslední možné chvíli z hranice šestnáctky přestřelil Heitinga.

Úvodní část nastavila standardy poměrně vysoko, takže ani není divu, že druhá půle zprvu poněkud zaostávala za očekáváním. Přihlížející z letargie vytrhlo až Nugentovo neurvalé protrhnutí ofsajdové pasti (kdoví, jestli se mu to opravdu povedlo) a okamžitá rána do tyče. To byl najednou učiněný šok. Brilantní zpracování a takřka ideální koncovka, toho se v posledních okamžicích obecenstvu zrovna nedostávalo. Jenže tím veselé chvilky Burnley v druhém dějství docela dobře končí. V 63. minutě totiž Jordan zatoužil po Pienaarově propoceném dresu a za pokus vysvléci ho uviděl již svou druhou žlutou kartu v utkání. Od té doby se už Clarets takřka nevyhrabali z vlastní poloviny.

Co pro ně v takové situaci bylo patrně nejdůležitější, bylo neinkasovat. A to se Burnley dařilo. Karamelky si k dobru mohly dlouho přičíst tak akorát pár polovičních příležitostí jako třeba Yakubuovu nevyzpytatelnou hlavičku nebo Biljaletdinovu nepřesnou pumelici ze střední vzdálenosti. Až v 84. minutě přišlo patrně nevyhnutelné - vedoucí branka Evertonu. Postaral se o ni střídající Vaughan, který v tu chvíli na hřišti trávil teprve svou druhou minutu. Pozici měl na první pohled velmi lehkou, na ten druhý však nesmírně těžkou. Na zadní tyč k němu totiž propadl nízký centr Fellainiho a on měl za úkol jej nasměrovat za brankovou čáru i přesto, že mu v cestě vadil spoluhráč Yakubu a ležící soupeř. Povedlo se a pro Everton to samo o sobě znamenalo zisk klíčových tří bodů.

Přesto však Steven Pienaar s Yakubuem ještě cítili potřebu Burnley dorazit, když druhý jmenovaný perfektně rozjel sólovou akci, zleva proběhl téměř až na osu hřiště a ve správnou chvíli narýsoval ideální kolmici pro svého kolegu. Ten se bez přípravy nemýlil ani slabší levačkou.

Více informací k zápasu

Stoke City - Birmingham City 0:1

28.12.2009 16:00

Góly: 50. Cameron Jerome

Už deseti po sobě jdoucími zápasy bez porážky se před dvacátým kolem honosil nováček z Birminghamu. Tuhle nevídanou statistiku dnes ještě přikrášlil, když zvládl přetěžký duel na půdě Stoku. Sedmé místo Brums krátce po přestávce vystřelil útočník Jerome.

Po úvodním dějství odehraném na Britannia Stadium si kdejaký fanoušek mohl ulevit, že to druhé snad ani nemůže být horší. Ne že by utkání zcela scházelo nějaké to koření alespoň v podobě gólových šancí, ale ona mezihra popravdě nebyla nic moc. Za nepříliš dobrý dojem z prvního poločasu dost možná může i fakt, že jeho počáteční minuty nasadily laťku celkem vysoko.

Hrálo se totiž svěže a zejména Birmingham se nejednou ošklivě zapotil. Pokaždé se tak stalo při nepříjemných centrech Etheringtona, na něž trestuhodně nezvládl navázat ani Huth, ani později Shawcross. Pak už tempo zápasu přeci jen polevilo. Do přestávky se diváctvo dočkalo tak akorát neúspěšných hlavičkových pokusů Shawcrosse a Ridgewella.

Jaký kontrast oproti příští pětačtyřicetiminutovce, kdy hned z úplně první pozoruhodné akce druhého poločasu padl gól. Postaral se o něj Jerome, k němuž se v 50. minutě odrazil míč od Shawcrosse, smutného to hrdiny zápasu, a on ho po kostrbaté ose dokázal dopravit do sítě. V následujících chvílích byl ústřední postavou utkání Joe Hart, který krátce po sobě zlikvidoval dvě výtečné šance domácích. Nejdřív bravurně zareagoval na Etheringtonovu ránu, vzápětí si poradil i s Fayeho hlavičkou po rohovém kopu. To byly klíčové okamžiky zápasu.

Ve zbývajících minutách totiž sice Potters pokračovali v bombardování protivníkovy šestnáctky vysokými balony, ale nejčastěji už v předfinální fázi jim scházela přesnost. Kýženého vyrovnání, na které dřeli do morku kostí, se tak nakonec nedočkali.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - West Ham United 2:0

28.12.2009 13:45

Góly: 11. Luka Modrić, 81. Jermain Defoe

Minimálně do zítřka se dostal Tottenham na čtvrté místo v tabulce. Dopomohla mu k tomu dnešní výhra nad městským rivalem West Hamem. Gólově se o ni postarali Luka Modrič a Jermain Defoe.

West Ham dokázal v úvodní desetiminutovce zcela eliminovat ofenzivní choutky domácích borců a naopak v osmé minutě vyrazil do útoku. Parker se sice ocitl z ideálního střeleckého úhlu, i přesto měl stále slušnou možnost k zakončení. Ze svých kopaček ale nakonec vyslal něco mezi střelou a centrem. Navíc mu chyběla přesnost.

Hned z první vážnější příležitosti dokázal Tottenham udeřit. Lennon na pravé straně utekl všem svým strážcům, potáhl míč do šestnáctky a přesným centrem našel ideálně nabíhajícího Modriče. Chorvatský záložník následně střelou o zem překonal Greena. Další pohroma pro hostujícího kouče Zolu přišla velmi brzy po prvním inkasovaném gólu. Kvůli zranění musel ze hřiště stáhnout klíčového muže Scotta Parkera. Předčasně střídal, krátce na to, také levý bek Herite Ilunga.

Gomes si na balón poprvé sáhl až v 25. minutě, kdy jej protáhl dalekonosnou pozemní ranou Jack Collison. Tottenham první poločas zcela ovládl a svého soupeře zcela přehrával. Nejblíže další přesné trefě byl při přímém kopu Defoea, který minul jen těsně Greenovu svatyni.

Po změně stran se pokračovalo v nastoleném tempu. K vidění byly stále především pokusy Kohoutů, jak přidat další branku. Již v 47. minutě vyzkoušel své štěstí Huddlestone, o pár okamžiků později si naopak pohrál s obranou Hammers Lennon, jenže zakončení se mu ani v nejmenší nepovedlo. Tom Huddlestone dnes slavil své 23. narozeniny a očividně si chtěl k tomuto významnému dnu dát dárek v podobně vstřelené branky. Rozhodně tomu nebyl příliš daleko v 56. minutě, kdy jeho nenápadná střela orazítkovala tyč.

Tottenham se sice snažil své vedení pojistit, ale nebylo mu přáno. V další šanci se ocitl Crouch. Z poměrně ostrého úhlu míč do brány neusměrnil, k dorážce se ale vzápětí dostal Čorluka a jeho rána skončila na horní síti hostující brány.

Trpělivost přináší růže, o čemž se domácí hráči přesvědčili v 81. minutě, kdy konečně opět propálili Greena. První rána Defoea z dvaceti metrů ještě nenesla úspěch, nevysoký kanonýr se ale dostal k dorážce a tvrdou dělovku rozvlnil síť, čímž udělal fanouškům svého klubu obrovskou radost.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Chelsea FC20143345:1645
2.Manchester United20141545:1843
3.Arsenal FC19132451:2141
4.Tottenham Hotspur20114542:2237
5.Manchester City1998238:2735
6.Aston Villa20105529:1835
7.Liverpool FC20103737:2533
8.Birmingham City2095620:1832
9.Fulham FC1976624:1927
10.Sunderland AFC2065928:3123
11.Everton FC1957726:3222
12.Stoke City1956815:2321
13.Blackburn Rovers2056920:3521
14.Burnley FC20551022:4020
15.Wolverhampton Wanderers20541117:3619
16.Wigan Athletic19541021:4419
17.West Ham United20461028:3718
18.Bolton Wanderers1846826:3618
19.Hull City20461020:4218
20.Portsmouth FC20421418:3214

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1023)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele