Sir Bobby Charlton - Gentleman fotbalu

11.10.2012, 18:19
Životopisy
Dnes (11.10.) i v následujících dnech se bude v Manchesteru, potažmo celé Anglii pít jak v Rusku. Bude se připíjet na zdraví nejslavnějšího fotbalisty Kolébky kopané, symbolu fotbalu jako takového a ztělesnění rytířského pojetí hry, který právě slaví 75 let.

V jeho osobě se snoubí až abnormální kvalita s pohnutým životním příběhem, za jehož sepsání by se nestyděl ani ten nejschopnější hollywoodský scénárista. Muž, jenž přežil svou smrt a svým fotbalovým umem stanovil novou dimenzi pro všechny své anglické následovníky. Byl nazýván fotbalovým gentlemanem a dodnes patří k tomu nejlepšímu, co kdy světový fotbal vyprodukoval.

Z Ashingtonu do Manchesteru
Onoho 11. října L. P. 1937 se malý Robert narodil v Ashingtonu do ryze fotbalové famílie. Strejda Jackie Milburn se později stal jednou z největších postav Newcastlu, brácha Jackie válel za Leeds a spolu s Bobbym za anglický nároďák, nadějným hráčem prý byl i jeho táta, ale ten v sobě nezapřel konzervativního Angličana, a namísto podpisu Leedsu zůstal u svých holubů a svého pubu. Raději se dřel jak Bulhar na šachtě a spoléhal se, že jeho geny zúročí synátoři.

Málokterý z kluků snil o životě havíře, kdo mohl, utíkal z Ashingtonu za lepším. A znamenalo-li to lepší hrát někde fotbal, pelášil odtud ještě rychleji. Stejně jako oba Charltonové - Jackieho zlanařil Leeds, Bobbyho si v jeho 15 letech všiml skaut Manchesteru, a tak se přestěhoval za tisíc liber do klubu, který si dnes lze bez něho asi jen těžko představit.

Busby babes
Psal se rok 1953 a jistý Matt Busby zde ve skrytosti začal tvořit něco, čím zanedlouho doslova uhranul celý fotbalový svět. Zhlédl se ve fenomenálním stylu hry neporazitelného "Maďarského zázraku", jenž právě v té době dvakrát doslova vyvrátil z kořenů pýchu Albionu - národní tým. Začal svým svěřencům ordinovat podobný styl, přičemž vsázel na mladé a neznámé kluky, z nichž hodlal postupně vybudovat podobnou neporazitelnou mašinu. Během pěti let vyhrála juniorku MU pětkrát svou soutěž a její hráči vbrzku začali tvořit jádro áčka, jak toho klubového, tak reprezentačního. Tommy Taylor, Bill Whelan, David Pegg či Roger Byrne a další si brzy získali respekt náročných ostrovních diváků i žurnalistů, a když v sezoně 1955/1956 vyřídili tito borci, jimž se začalo říkat "Busby babes" - "Busbyho děti", své ligové, resp. prvodivizní konkurenty a získali titul, nový fenomén byl na světě. Ten jej ještě ale neměl možnost zaregistrovat osobně, pánové zastávající vysoké posty ve fotbalové asociaci byli totiž v duchu své konzervativní nátury pořád ještě přesvědčeni o výjimečnosti všeho anglického a odmítli vyslat domácího šampiona do právě se narodivšího PMEZ. Za rok už ale povolili a staronový mistr z Old Trafford mohl poprvé ohromit Evropu.

To už bylo do týmu postupně zapracovvááno i "baby" jménem Bobby Charlton, který v První divizi snad ani nemohl debutovat proti nikomu jinému než proti Charltonu. Ve dvaceti letech se stal jedním z hráčů, na něž se mohl Busby spoléhat. Měl vysokou kvalitu, miloval fotbal, na hřišti by nechal duši a měl neustálou snahu se zlepšovat - to byly základní atributy, jež po svých "babes" Busby vyžadoval. Není pak divu, že United do pohárů vstoupili způsobem, jaký po nich těžko někdo někdy zopakuje: Anderlecht zesměšnili výsledky 2:0 a 10:0!, Dortmund 3:0 a 2:0, jen v Bilbau klopýtli 3:5, aby stejného soka v odvetě vypráskali 3:0. A ta jejich hra - jedním slovem nádhera! Nápaditost, hravost, bojovnost, odolnost, mimořádné individuální dovednosti některých jedinců, perfektní plnění svěřených úkolů, byť sebesložitějších, což bylo vzhledem k věku těchto kluků, jimž mnohým ještě teklo mlíko po bradě, až neuvěřitelné.

Tehdy neporazitelný Real Madrid byl v semifinále nad síly těchto mládežníků. Doma Bílý balet vyhrál suverénně 3:1, v odvetě remizoval 2:2. V oné odvetě se asi definitivně pro světový fotbal zrodil Bobby Charlton. "Věrná kopie velkého mistra," psaly druhý den noviny při srovnání Bobbyho a geniálního Di Stéfana.

Mnichovská tragédie
Další pohárovou sezónu (1957/1958) poznala sílu anglického mistra Dukla, tam dostala 3:0, a ač doma proti na údržbu hrajícímu soupeři vyhrála 1:0, dál šel Manchester, aby v dalším kole vyřídil doma Sevillu 8:0! Los přiřkl anglickým mladíkům pro čtvrtfinále Crvenou Zvezdu Bělehrad. Na vlastním hřišti je porazili 2:1 a po ligovém veleútočném šou s Arsenalem zakončeném divokým výsledkem 5:4 letěli k odvetě. Nikdo nemohl tušit, že s osmi hráči se na tomto světě loučí naposledy...

Remíza 3:3 znamenala postup, takže cesta domů byla radostná. Pro Bobbyho to byl nejdůležitější zápas jeho kariéry - hrál výtečně, skvělému Bearovi vstřelil dvě branky (jednu bombou z 25m a jugoslávské noviny pak napsaly, že z takové dálky Beara ještě gól nikdy nedostal) a za odměnu seděl v letadle vedle vždy otcovského Matta Busbyho. Mezipřistání v Mnichově mělo být klasickou formalitou, hráči v letištní hale chvilku poseděli, poklábosili a pak se ve fujanici a sněhové břečce dostali zpět do letadla. Pilot James Thain se dvakrát pokoušel marně vzlétnout, ale nemohl svůj Elizabethan za nic na světě zvednout. Po krátkém zkoumání stavu letadla to zkusil potřetí. Motory se rozeřvaly, letadlo se rozjelo, ale přejelo celou startovací dráhu, proletělo živým plotem a narazilo do domku stojícího za ním. Rozlomilo se vejpůl, okamžitě vzplálo a... pohřbilo ve svých troskách kromě několika funkcionářů a novinářů sedm Busbyho dětí, sedm obrovských nadějí anglické kopané, sedm vyhaslých mladých životů. Bobby Chartlon zázrakem přežil, jeden jeho přeživší spoluhráč ho našel asi 50 m od vraku letounu, kde seděl v katapultované sedačce. Jiní takové štěstí neměli, Duncan Edwards, považovaný tehdy již ve svých jednadvaceti mnohými za nejlepšího hráče anglické historie, zemřel na následky zranění po několik týdnech.

V jedné vteřině zmizelo z fotbalové mapy fantastické mužstvo, jemuž vbrzku mohl ležet celý svět u nohou. Kdo měl v Anglii oči, slzel, když viděl jeho trosky nastupovat se smutečními páskami na rukou. Už po pár dnech se na hřiště vrátil i Charlton, který pak spolu s Billym Foulkesem, Dennisem Violletem a Harry Greggem vytvořil základ nového týmu. Když se po několika měsících vrátil na Old Trafford i Busby, řekl svým přeživším "babes" jen jedno - "My ten pohár jednou získáme!"

Zrod dvou legend
V těch dnech se zrodila legenda klubu, kterou podle mého nepřekonají ani tituly, ba ani sláva žádného světového velkoklubu, protože takovým způsobem padnout a takovým způsobem povstat jako Fénix z popela, to je svým způsobem zcela ojedinělé a v dějinách fotbalu přinejmenším já neznám žádný ekvivalent. Nesmazatelná patina mnichovské tragédie činí z United klub jiné reality, než je ta pozemská, pomíjivá.

A tehdy se taky zrodila legenda hráče jménem Bobby Charlton. I on musel povstávat z popela jako onen bájný pták. Chvíli trvalo, než se dal do kupy, především psychicky: "Najednou jsme byli anglickými hrdiny a čekalo se, že budeme nejlepšími hráči světa. Jenom proto, že jsme přežili leteckou katastrofu, jsme se snad měli stát zachránci anglického fotbalu... Bylo mi dvacet a tolik tíhy a pozornosti jsem neunesl," vzpomínal později. S každým zamává, když přijde o někoho blízkého, a tento dvacetiletý kluk ztratil najednou osm blízkých přátel, žil s pocitem nevýslovného štěstím že může žít, jenž se snoubil s pocitem viny ze stejného důvodu - že žije na úkor druhých, že měl sedět spolu s ostatními.

Záhy po leteckém neštěstí byl nominován do reprezentačního týmu a uvedl se gólem, poté přidal další dva v duelu s Portugalci, ale o nominaci do kádru na MS přišel díky prachbídnému výkonu proti Jugoslávii v Bělehradě, na stadionu, kde ještě před pár měsíci nastupoval se svými zemřelými kamarády. To nešlo ustát, kdo by se divil, že vyhořel, když mu je tam každé stéblo připomínalo. Zapomenout nemohl, po letech se svěřil, že nenáviděl všecky ty, kteří mu to radili.

Gentleman fotbalu
Busby poskládal ze zbytku mančaftu nové mužstvo a v následující sezóně div že se nekonal zázrak - United skončili druzí. Pak už to nebylo tak valné, ale Busby postupně začal kolem Charltona budovat tým nový. Během dalších let přišli takoví plejeři jako Denis Law, Nobby Stiles, Tonny Dunne či George Best a noví "Busby babes" mohli opět pomýšlet na návrat na přední příčky. Největší zásluhu na tom měl právě Bobby Charlton.

Jaký vůbec byl? Začal původně na spojce, později se přesunul na levé křídlo, aby vlastně plnil roli jakéhosi podhrotu, schopného pokrýt celý plac. Měl úplně všechno, co má mít jeden z nejlepších fotbalistů světa všech dob. Geniální stratég s vynikajícím pohybem a nadprůměrným fyzickým fondem. Technicky dokonalý špílmachr, ani ne tak ve smyslu nějaké ekvilibristiky, jako spíše ve smyslu jedinečného ovládání a vedení míče a perfektního řešení dané situace, muž s obrovským akčním rádiem a nevídaným přehledem, nevšední rychlostí a vitalitou, jenž zakládal útoky z hloubi vlastního pole, krásnými pasy zásoboval kolegy v útoku, aby pak jindy prošel a střílel, popř. nasměroval skvostnou finální přihrávku na lépe postaveného spoluhráče.

Jeho střely byly vůbec pověstné - střílel patřičně tvrdě oběma nohama, ač se tehdy říkalo, že jen dva hráči na světě - on a Puskás - nepotřebují ke své světovosti pravačku. To byly rány jak hrom, sami se můžete podívat. Brankáři z něj mělo opravdu vítr, takový Jennings z Hotspurs by mohl vyprávět. Jednou si položil Bobby na zem celou obranu Kohoutů, včetně jeho samotného a zasunul do prázdné, podruhé poslal míč děsnou šlupkou i s ním do sítě, potřetí zavěsil do jeho sítě balón takovou silou, že nebohý Jennings nestačil míč vůbec v letu zaregistrovat. Rány z první, z voleje, bomby do vinklu, táhlé střely těsně nad zemí či precizně uklizené dorážky... "Není vynikající střelec gólů, ale střelec vynikajících gólů...," napsal kdysi jeden novinář.

Co se hry samotné týče, dokázal být skutečně u všeho. Jak jsem již napsal - rychlou kličkou se zbavil protihráče a už to čepoval na svá křídla, aby vzápětí po 30imetrovém sprintu sám skóroval po zpětné přihrávce. Vybojoval míč a ještě než si kdo stihnul všimnout volného útočníka, on už na něj směřoval nahrávku. Nadto ho zdobila elegance vlastní jen nemnoha. A do toho všeho byl až neskutečný dříč, jehož ladná souhra všech pohybů a neustálé měnění pozic mátlo protivníky jak máloco. Jaký převrat ve fotbalovém myšlení znamenala tato jeho variabilita pro stále ještě stereotypně hrající Angličany, lze dostatečně docenit jen stěží.

Není divu, že se ve světě těšil obrovské popularitě. Byl hvězdou největší velikosti. Jako se dnes chodí na Messiho či Ronalda, tehdy se chodilo na Pelého, Eusebia, Besta či na něj. Své sehrála bezesporu i jeho přehazovačka, tak odlišná od bujných kštic rašících v období beatlmánie. Když si ho kvůli té jeho plešce spoluhráči dobírali, kontroval: "Jo, chlapi, někdo má na hlavě, někdo v hlavě." Jeden novinář např. vzpomínal, jak kdysi v Římě kupoval knihu za 2000 lir. Když mezi řečí prohodil, že je z Manchesteru, obchodník vyhrkl: "Manchester!? Manchester?! Mamma mia, tam je Charlton! Máte to za 1500 lir..."

Jakému respektu se těšil pro změnu mezi ostatními hráči, dosvědčuje vzpomínka I. Viktora z jeho autobiografie. V rozlučkovém zápase Lva Jašina hráli spolu za mužstvo světa. Po první půlce byly laxně hrající hvězdy zralé na debakl, ale o přestávce se do toho vložil Bobby Charlton: "Každému zvlášť oznámil, že teď, ve druhém poločase, zapneme na plné obrátky. A každého zvlášť požádal, aby k tomu svým dílem přispěl. Bylo to velmi zdvořilé formou, avšak taky velmi zřetelné svým obsahem. A Charlton taky sám ve 2. poločase začal naplno. Běhal, ukazoval se, vyžadoval přihrávku, posílal svou rozehrávkou útočníky dopředu a taky sám střílel. Potvrdil, že dokáže být vůdčí osobností i v mužstvu, složeném ze samých individualit [...]Po zápase nás v kabině zase všechny obešel, každému zvlášť podal ruku a poděkoval mu za výkon. Vůbec to nebylo formální, on to tak rozhodně nebral a nevšiml jsem si, že by to tak vnímaly třeba i největší hvězdy z našeho středu, které si možná o sobě myslely, že znamenají víc než Charlton."

Navzdory své popularitě a genialitě se nevyžíval ve světle ramp a reflektorů a pořád zůstával skromným hornickým synkem, až povážlivě pokorným a tichým. Když měl např. už v pokročilém věku vést několik tréninků žáčků, oznámil hned při tom úvodním malým capartům vyvalujícím na živou legendu oči: "Jmenuji se Bobby. Nejsem pro vás ani Mr. Charlton, ani Sir." Tady je další komentář zbytečný...

Zato novináři z něj byli nešťastní - ne že by jimi opovrhoval, ale rozhovory a takové ty věci prostě nemiloval. Kolikrát prý se zdráhal promluvit i na klubovém sezení. Ne že by to byl asketa, dal si drink dva a byl zapřisáhlý kuřák. Ale jinak slušný, tichý, plachý, nemluvný, nenápadný. Přesto mimořádná osobnost, z níž čišelo fluidum na sto honů.

A to i svým způsobem na hřišti - žádná rozmáchlá gesta, žádné na kilometry viditelné a slyšitelné hlášení se o přihrávku. Ty míče jakoby přitahoval silou své osobnosti, zní to jako klišé, ale tak to asi vskutku bylo. A dokázal si uchovat chladnou hlavu i tehdy, když všem tekly nervy. To též není prázdná floskule. Rytířské vystupování, fér hra, džentlmenský přístup k soupeři, to vše z něj činilo nefalšovaného fotbalového gentlemana, jak byl také nazýván. Slavným se stala kupř. řežba v utkání na MS 1966 proti Argentině, kde to chvílemi hrozilo hromadnou rvačkou. Jen Bobby si všímal pouze balónu, nepromluvil jediné slovo, neudělal jediný faul a mistrně řídil hru svého týmu. Podobným přístupem byl znám po celé Británii, nikdy se nesnížil k příliš tvrdé hře, což by právě na Ostrovech byl tehdy ten nejmenší problém. Zkrátka gentleman.

1966
Asi málokomu v historii evr. pohárů přáli všichni zisk té nejprestižnější klubové trofeje jako jemu, potažmo United. V sezoně 1962/1963 zaznamenali "Busbyho děti" zisk FA Cupu, ale dlouho očekávaný ligový titul přišel až o dva roky později. Když ve čtvrtfinále deklasovali Benficu s Eusebiem či Colunou na Estádio da Luz 5:1, vypadalo to nadějně. Jenomže v semifinále patrně sehrál svou roli bělehradský komplex. Na Old Trafford sice United vyhráli 1:0, ale v odvetě ve městě, kde osm jejich předchůdců sehrálo poslední zápas svého krátkého života, podlehli Partizanu 2:0 a byli vyřazeni. Kdo ví, jak by to vypadalo, kdyby si na tomtéž stadionu kolo předtím neutrhla ostudu Sparta (4:1/0:5). Buď jak buď, Matt Busby jen hlesl: "Pro ten pohár si stejně dojdeme."

Rok 1966 však pro Bobbyho nebyl zas tak marný, žáhu si zchladil na domácím světovém šampionátu. Na něm prodal veškeré své nesporné umění a měl největší zásluhu na zisku Zlaté Niké. Domácí favorit se sice zprvu trápil, po bezgólové remíze s Uruguají to vypadalo dlouho bledě i proti Mexiku, pak se ale v půli hřiště míče chopil Charlton, prošel s ním nikým neatakován k hranici šestnáctky, potencionální soupeře poslal klamavým pohybem těla někam úplně jinam a nádhernou střelou do šibenice otevřel skóre. A rozehrál se k unikátním výkonům, na něž v Anglii vzpomínají dodnes. V líbivém utkání s Francií opět řídil útočnou vozbu Albionu, který po dvou Huntových trefách postoupil do čtvrtfinále. O prvotřídní řezničině s Argentinci byla již řeč, přikročme tedy k semifinále, kde čekalo nažhavené Portugalsko s fenomenálním Eusebiem.

Bobby v tomto střetnutí podal jeden ze svých životních výkonů. V ten den ho nešlo zastavit (učinil to až závěrečný hvizd rozhodčího), střílel, přihrával, naběhal toho po celém hřišti neuvěřitelné moc, škoda že se tehdy ještě neměřila vzdálenost naběhaných kilometrů. Vstřelil oba góly svého mužstva - nejprve ranou po zemi vrátil do sítě brankářem vyražený míč a v druhém poločase z hranice šestnáctky napálil do horního rohu branky míč po zpětné přihrávce Hurstově dostatečně prudce, aby ji nemohl brankář chytit, a dostatečně jemně, aby si zaplněné Wembley stačilo těch několik setin jeho letu dostatečně slastně prožít a pak sborově zaryčet "Goal". Ve finále jej pak dostal osobně na starost Beckenbauer, ale neuhlídal ho. Byť Bobby nezopakoval vynikající výkon ze semifinále, i ve finále s NSR hrál velmi dobře a měl lví podíl na celkovém vítězství 4:2, jež hyzdily jen dvě pihy na kráse v podobě dvou neregulérních gólů novopečeného světového šampiona. Po zásluze pak na konci roku zdvihl nad hlavu Zlatý míč.

Boys, bude náš
V další sezóně získali hoši z Old Trafford prvenství v První divizi a dobře si uvědomovali, že stojí asi před poslední šancí urvat něco i v Evropě. Navíc se finále mělo hrát ve Wembley, co si přát víc? Snad jen to dokázat...

Onoho 29. května 1967 se ve Wembley sešli tři muži, kteří k tomuto zápasu vzhlíželi devět dlouhých let - Busby, Foulkes a Charlton. Poslední, kdo jim v naplnění snu mohl zabránit, byl portugalský mistr Benfica Lisabon s vynikajícími borci jako Simões, Coluna, Aguas a hlavně Eusebio. Celá Anglie byla na nohou a přála Manchesteru vítězství, možná i celá Evropa. Skóre otevřel parádní hlavičkou Bobby Charlton a od té doby myslely "Busbyho děti" už jen na udržení hubeného vedení. Bránily se, seč jim síly stačily, ale Benfica je zmáčkla a patnáct minut před koncem vyrovnala. Měla ještě další šance, tu největší lapil zázračným zákrokem velkému Eusebiovi brankář Stepney, za což mu "Evropský Pelé" opakovaně uznale zatleskal. Následovalo prodloužení, které vešlo do dějin.

Ve chvíli pauzy obcházel Busby své vyčerpané "babes" a povzbuzoval je: "Boys, bude náš." Všichni tomu chtěli věřit, ale fyzicky byli na dně a jejich psychice drtivý finiš soupeře a vyrovnání těsně před koncem taky zrovna nepřidaly. Ale pak to přece jen přišlo - hnáni frenetickým povzbuzováním beznadějně zaplněného Wembley a na dálku i celého fotbalového světa se jako onen vzpomínaný Fénix zvedli z popela a vylétli k výšinám, resp. až na vrchol. Pod taktovkou neúnavného Bobbyho Charltona se do protivníka zakousli a přejeli ho. Nejprve Best krásnou kličkou položil na zem gólmana a zasunul míč do brány. Potom hlavičkou zvýšil vysoký Kidd, čímž přiměl anglického komentátora bezbřehé euforii zakřičet: "Oh, my Kidd!" A skóre uzavřel kdo jiný než ten, který je otevřel a který na tento okamžik čekal možná víc než na zlato z MS. Nechytatelnou ranou z první poslal přes celé malé vápno balón do pravé šibenice a mohl se radovat. Wembley šílelo, šílela i Anglie.

Celý svět pak tajil dech při scénách, jež následovaly po závěrečném hvizdu. Na trávník vchází Matt Busby a směřuje ke dvěma svým nejstarším "babes" - k Billymu Foulkesovi a Bobbymu Charltonovi, k těm, jimž po mnichovské tragédii slíbil, že jednou PMEZ dobudou. V květnové londýnské noci jim pod září reflektorů podá ruku a obejme je. Vteřinku takto stojí všichni tři zaklesnutí do sebe. Mráz běhá po zádech... A pak už vybíhává v čele svého týmu Bobby do schodů a zdvihá nad hlavu pohár, který nemohl zdvihnout před devíti lety...

Doslov
V dalších dvou sezónách obsadil v anketě Zlatý míč dvakrát druhé místo, přidal 3. místo s národním týmem na ME a i nadále patřil k oporám United a Albionu. Jeho předčasné střídání stálo Anglii vyřazení z MS 1970. Sezóna 1972/1973 byla jeho poslední na Old Trafford. Při své rozlučce v zápase s Chelsea obdržel od prezidenta Blues zlacenou tabatěrku. Byl to jeho 758. zápas v rudém dresu.

Stal se hrajícím manažerem týmu Preston North End, nicméně po neúspěšné sezóně mužstvo opustil a přešel do Waterford United, kde v 31 zápasech vsítil 18 gólů. Poté vedl Wigan Athletic, působil v JAR. Založil několik fotbalových škol ve Velké Británii, Kanadě či Austrálii. Od r. 1984 působí ve vedení Manchesteru United. Získal Řád britského impéria a v r. 1994 pak poklekl před královnu, aby z jejích úst uslyšel: "Povstaň, Sire Roberte." Je členem Síně slávy a od r. 2009 čestným občanem města Manchesteru.

Takže, Bobby, happy birthday, a nepřežeň to!!!

Úspěchy: MS 1966 (1. místo), ME 1968 (3. místo), vítěz British Home Championship (10x), vítěz PMEZ (1967), vítěz První ang. divize (3x), vítěz FA Cupu (1x), vítěz Charity Shield (4x);
Zlatý míč (1966), Stříbrný míč (1967, 1968), FWA Footballer of the Year (1965/1966), opakovaně zařazován nejprestižnějšími světovými sportovními deníky do nejlepší stovky, resp. padesátky hráčů historie, v r. 1994 zařazen FIFA do nejlepší XI. světa všech dob, člen fanouškovské anglické XI. všech dob, člen Anglické a Evropské Síně slávy aj.
Držitel šlechtického titulu a Řádu britského impéria.
Anglie - 106 zápasů/49 gólů, Manchester United - První divize - 606/199


Autor: články čtenářů / Puskas

Komentáře (151)

Přidat komentář
smazaný uživatel

zitra si na tebe pripiju, bobby... kdyz uz to slavime ve stejny den, nejde jinak

Reagovat
fantomas

...aneb jak si "nenápadně" říct o gratulaci celýho EuroFotbalu (podruhý). Ale dobře teda, všechno nejlepší.

Reagovat
smazaný uživatel

komentare mi sleduje, ale reaguje jen kdyz si muze rejpnout do minuleho clanku cetky jsem to nevedel, takze pro me je to porad relativne cerstva nova informace, pikantni navic je, ze jsem se to dozvedel zrovna z clanku CTK ...

dik za prani

Reagovat
fantomas

Reagovat
Rssa

Protože jsem viděl tvůj první příspěvek, tak ti teda opravdu gratuluji k narozeninám, když už sis to takhle vydupal

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ze s bobbym dekujeme ...

Reagovat
smazaný uživatel

pridavam se s gratulaci, vsechno nejlepsi, Warriore

Reagovat
smazaný uživatel

diky, ja zas preju vsechno nejlepsi tobe k svatku :)

Reagovat
smazaný uživatel

taktez dekuji

Reagovat
smazaný uživatel

Je to v pořádku lidi, je to Puskas

Reagovat
Darren Fletcher

Reagovat
Y.N.W.A

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Legenda,a kdyz je z Albionu tak poradna ryba s hranolkama k tomu a dort s ustricema a pudink...a hlavne ta korala,vse nejlepsi..!!!

Reagovat
Milan.B

pekny clanok. Ale citit ze to pisal fanda Manu. samozrejme nic v zlom

Reagovat
Puskas

Nejsem fanda MU.

Reagovat
smazaný uživatel

frajer

Reagovat
smazaný uživatel

To si nechám dneska na noční.. Díky..

Reagovat
smazaný uživatel

Nehorázně mě štve, že z té doby není více videí, nahrávek, zápasů apod. , na které bych se rád podíval. Všechno nejlepší

Reagovat
smazaný uživatel

Jó, taky bych chtěl umět takhle psát. Krásný článek, bravo Puskas

Reagovat
smazaný uživatel

Výborný článek. Rovnou si to vytisknu, páč tohle se dá číst pořád dokola.

Reagovat
dantetomas

Mal som možnosť tohto pana vidieť naživo... 4 roky pred zápasom lfc - mancs... a dokonca aj fans LFC si od neho pýtali autogram, čo len svedčí o tom, akou osobnosťou svetového futbalu bol...

Reagovat
smazaný uživatel

Puskas by si zasloužil za tyhle články a své příspěvky do diskusí nějakou věcnou cenu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
suldik

farebný televízor alebo cukrovinky čierny princ

Reagovat
suldik

samozrejme klobúk dolu a veľká vďaka Puskasovi

Reagovat
Filip12

tak dlouhý článek nebudu čístaleje to Legenda

Reagovat
Filipow

Reagovat
smazaný uživatel

Legenda to je, to máš pravdu ale čte se to hezky, tak by ses mohl obohatit Fildo.

Reagovat
Filip12

přečet sem si ho nakonec a klobouk dolu ač United nesnášim musim dát

Reagovat
j_mrazik

Ta doba a způsob hry je teď z našeho pohledu zpátky taková roztomilá.

Reagovat
smazaný uživatel

Vždycky se usměju když na něj najede záběr při zápasech United a ani se nevěnují tomu na hřišti. Pořád čipernej děda. Legenda

Reagovat
kiwwi

kto by si chcel pozriet vyborny dokument o Sirovi Bobbym, nech sa paci...jedna z najvacsich legiend Manchestru United, neskutocny respekt

http://www.eurofotbal.cz/video/sir-bobby-charlton-documentary-11801/

Reagovat
niflheim
Reagovat
Side
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Jerichoo

Úžasné

Reagovat
Mada

Reagovat
hefy

Puskas.

Reagovat
smazaný uživatel

Az jsem slzu uronil

Reagovat
stas87

Puskasi,mam otazku-kedze juhoslavia bola najslobodnejsie uzemie celeho vychodneho bloku,pri futbalovych zapasoch a vyjazdov fanusikov zo zapadu do jihoslavie,citili ku nim domaci priaznivci neznasenlivost ci nenavist len preto ze su zo zapadu?brali to s nimi ako suboj vychod x zapad?

Reagovat
Puskas

Nemám tušení, ale řekl bych, že to brali Východ jako Východ. I když co do Jugošky je to politicky ošemetné - když už tady kluci řeší tu politiku - kdo ví, jak to bylo opravdu s tím Titovým směřováím.

Reagovat
smazaný uživatel

Nepsal se 29. květen 1967 ale 1968, jen takový malý dodatek.

Reagovat
Puskas

jo, pravda

Reagovat
vodka
Reagovat
stas87

aku krajinu ty osobne povazujes za najblizsi?oprosti sa od ceskoslovenska,my sme boli pod madarmi

Reagovat
vodka

samozrejme ze slovensko, nevim proc do toho plantat madary...

Reagovat
stas87

pretoze nemaju okrem podobneho jazyka s ceskom moc veci co by ich spajalo?

Reagovat
vodka

kromě 75 let společného státu a předtím za habsburků... co máme společné s polskem kromě jazyka? dokonce sme s nima aj víckrát válčili...

Reagovat
stas87

predpokladam ze si z moravy..a morava a slovensko k sebe maju blizko slovensko bolo tisic rokov pod uhrami..

mne teraz nejde o vyjadrenie klausa,pytal som sa cisto len teba klausa neriesim,ak odide z hradu tak dost mozna pojde spat do ODS robit predsedu strany

Reagovat
fantomas

Já to tak mám pochopitelně taky, a to mám k moravákovi daleko.

Reagovat
stas87

tak mne islo primarne o odpoved vodku viem ze je z moravy a ak si dobre pamatam tak ma nieco spolocne aj s trencinom

skoda ze klaus zatrepe chujovinu ktorej sa vsetci chytia,ked povie nieco rozumne tak tomu media nevenuju tolko pozornosti myslis ze ho ludia z ODS budu prehovarat aby sa vratil?

Reagovat
fantomas

Spíš si vytvoří svou stranu, anebo se uplně uklidí a bude plnit takovou tu roli "hlasu zvenčí", kterýmu se bude věnovat dostatek pozornosti i přesto, že bude v politickym důchodu. Nemyslim si, že by ODS sama chtěla, natož on sám (vždyť už ani nevypadaj bejt ideologicky spřízněný)...

Reagovat
stas87

no ak tych 6 potopi necasovo zvysovanie dane tak to bude znamenat fakticky koniec necasa strana bude v totalnom rozklade,ziadny vodca ci osobnost a vtedy klausa mozu oslovit aby sa zapojil...ale to je len taka moja uvaha

Reagovat
smazaný uživatel

neco na tom je, ale po tom, jak se ho zbavili se tam nikdy nevrati..

Reagovat
smazaný uživatel

kazdopadne nejlepsi co by se mohlo stat je to, ze by cela ODSka zanikla..

Reagovat
fantomas

Ale však on se hádal s Topolánkem už, neshodne se s Nečasem, ODS taky pomalu začíná bejt víc a víc prounijní, ty dvě strany už si prostě nemaj co říct, jak si prospět. Jak píše dolar - nejmíň na 100 procent se tam nevrátí, max. jako čestnej člen (spíš než řadovej, to mi přijde jako uplná kravina).

Reagovat
fantomas

(a ted si nejsem jistej, jestli už tim čestnym členem náhodou neni)

Reagovat
smazaný uživatel

*cestny predseda

a mam dojem, ze se toho vzdal

Reagovat
fantomas

Jj, to by dávalo smysl.

Reagovat
stas87

nj ale pri predpokladanom prepadaku v tychto volbach co budu to bude totalny chaos odeesakov,takmer vsade budu v opozicii a strati moc,pridu o vela,vtedy bude treba lider a to klaus je...ak by necas a isty ludia okolo neho tiez mohla by ODS vyhodit lobbistov,byznysmanov,skratka tej verbeze ktorej nejde o politiku ale rozkradanie a tunelovanie

sucasnej ODS nejde o politiku alebo politicky program ale ide im len o osobny prospech

Reagovat
smazaný uživatel

promin, ale zapominas na to, ze Klaus je jednim z otcu zlodejen..

Reagovat
stas87

to nezabudam viem ze on je strojcom privatizacii ale klaus uz nahrabane ma,nepotrebuje dalsie tunelovanie,necas nie je na tom tak zle,respektive sa za neho neukradlo tolko co za topolanka to bol jeden megatunel,dalik a spol...ak teda drvivym sposobom ODS prehra volby tak to bude strana bez tvare,nic neponukne a jej vplyv bude slabsi a slabsi...osobne mi treba ovela viac vadi pan reformator M.K.

Reagovat
smazaný uživatel

Necase je mi lito, ale nemel to na sebe brat.. a tyhle volby nic nezmeni, jsou to krajsky volby.. a stejne se lidi budou naivne rozhodovat mezi levici a pravici.. jako by neco takovyho u nas existovalo.. kdyz pravicaci zvedaji dane.. lol

Reagovat
stas87

no minimalne tieto volby do krajov rozhodnu o tom kto si rozoberie posledne volne peniaze z eurofondov a v akej vyske to je ta najsilnejsia motivacia kandidovat ODS najprv bola proti vzniku krajov-len preto ze uz peniaze nemohli ist z centra(vlady)potom uz islo brat dotacie z eurofondov priamo do krajov a to odeesakov serie doteraz

Reagovat
vodka

ze nahrabane ma by mu ocividne v nicem nebranilo. Ten jeho think-tank bude sponzorovat Kellner a Roman. Dal pak ten bordel s tema milostma...

Reagovat
fantomas

Klaus nemá zapotřebí hrát si na zachránce, on jim nic nedluží.

Reagovat
smazaný uživatel

nehlede na to, vyhoti je nemuzes, protoze casto nejsou ani cleny strany - Dalik, Rittig atd. a to oni tu stranu ovladaji, to oni tahaji za nitky.. tady uz nic nepomuze, jedine totalni zanik ty strany.. ovsem problem je ten, ze oni jsou chytri a vidi to a proto si uz vsude zakladaji "becka", a budou lidem rikat, ze to je nova strana, zmena, nadeje atd.. tohle vsechno je marny boj..

Reagovat
smazaný uživatel

kdyz jsou lidi tak debilni ovce, ze Kradousek, kterej je v parlamentu 20 let, hraje si na nejvic stredovyho politika, byl v polno vladach, delal ministra financi v ruznych dobach, zlodej nejvetsi, po totalnim odlivu volicu od KDU-CSL zalozi novou stranu a hraje si na nejvetsiho pravicaka v zemi a lidi mu to zbasti.. tak to at jde tahle zeme do prdele, protoze ti idioti co ho volili, si nic jinyho nezaslouzi..

Reagovat
stas87

zrusil by si krajov?

Reagovat
fantomas

Pff, proč? Dyt to je ještě ta nejčistší úroveň, aspoň statisticky.

Reagovat
stas87

cez krajov idu eurodotacie...ked neboli kraje tak vsetky peniaze isli cez centralnu politiku,cize cez prahu,vznikom krajov moc prahy slabne=pridelovanie peniaze z unie,kraje dneska dostavaju aj miliardove zakazky a prave na krajoch sa vyskytuje velmi vela korupcie

na krajoch je jasne vidiet jedna rovnica-kraje rozdeluju peniaze ale vlastne pri tom nerobi politikum,cize nemaju ziadnu zodpovednost,ta lezi na centralnej politike,kraje sluzi len k prerozdelovaniu peniazi a tunelovaniu...takto je to s krajmi

Reagovat
fantomas

Poslal bych na tebe našeho oblíbenýho kantora zabývajícího se lokální politikou, ten by ti to vysvětlil... :))

Reagovat
smazaný uživatel

tak to neni moc tezky.. Kraj je od toho, ze se zabyva jen nejakou casti a tim padem by se v ty lokalite mel vyznat lip, nez centralni moc.. a centralni moc se tim nemusi dal zabyvat, muze se starat o dulezitejsi veci.. ovsem realne to funguje spis tak, jak napsal stas..

Reagovat
fantomas

Tak to je takovej ten realisticky-negativistickej pohled, tolik typickej pro naší krajinu, no..

Reagovat
smazaný uživatel

tak presne za to sedi Rath.. takze to nema s nasim smyslenim nic spolecnyho.. a takhle se krade vsude, akorat jinde se na to zatim neprislo

Reagovat
fantomas

Ale dyt to je jeden konkrétní kraj, navíc nejúžeji spojenej s Prahou.

Reagovat
stas87

no ono s rathom asi este bude sranda ta oprava toho zamku tusim nepriniesla ziadny dokaz o tom ze by ta rekonstrukcia stala viacej nez sa naozaj zaplatilo...ak mas ine info tak napis

Reagovat
smazaný uživatel

tak tady je jasny, ze se akorat chteli zbavit Ratha.. o tom snad nemuze nikdo pochybovat, kdyby tomu tak nebylo, tak ho davno pusti na kauci, ale klidne se vsadim, ze mu nic nedokazou, pokud si teda dukazy nevymysli..

Reagovat
stas87

no a bradacova si ich najde zo zaciatku som jej veril ale uz to ze ona je v usti a ten pripad sa stal v benesove ci kde za bradacovou niekto stoji a chce ju zviditelnit..otazka je kto

Reagovat
smazaný uživatel

stejne je nejvic vtipny to, ze Rath mel ukrast 14 melounu - vazba jasna..

Dalik 500 milionu, plus tady vsechno prodal, plus uz dlouho rika, ze se odstehuje.. a podle soudkyne nehrozi ani ovlivnovani svedku, ani utek

Reagovat
stas87

smutna realita...aj janousek asi nebude odsudeny za to ako ozraty napalil tu vietnamku cakam podmienku,nejake prachy pre vietnamku a zakaz jazdenia na 4 roky...a konkretne janousek ktory stoji tusim za opencard by si niekolko rokov zasluzil

Reagovat
smazaný uživatel

Janousek a jeho zatykani jak jim dekoval za to, ze se k nemu chovaji hezky, kdyz se jim predtim snazil utect no je proste parodie na demokracii a na rovny podminky pro vsechny

Reagovat
stas87

no ono s rathom asi este bude sranda ta oprava toho zamku tusim nepriniesla ziadny dokaz o tom ze by ta rekonstrukcia stala viacej nez sa naozaj zaplatilo...ak mas ine info tak napis

Reagovat
fantomas

"a takhle se krade vsude, akorat jinde se na to zatim neprislo " - a to je přesně ten pohled, o jakym mluvim no. Bez důkazů, absolutně..

Reagovat
smazaný uživatel

tak si precti nekdy tiskovy zpravy transparency international o tom, kolik a kde se nakrade.. (tj. nadhodnoceny projekty, zmizely penize atd.)

Reagovat
stas87

ale cesko nie je s korupciou v europe uplne na konci zoznamu...podla TI sa v rumunsku za jeden den urobi korupcia za 1 milion dolarov :)))

Reagovat
smazaný uživatel

tak ja mel na mysli ceskou pobocku transparency a konkretne zlodejny uvnitr CR :) ale ani to co jsi napsal neni moc k chlubeni

Reagovat
vodka

kraje jsou ksoro vsechny v prdely. Palasuv moravskoslezsky, jihomoravsky je taky v riti uz nejakou dobu. ustecky se ani nebavim. Jihocesky to taky nema zrovna ruzove. Pointa je v tom, ze ten system je teoreticky vymysleny celkem dobre (az na teda nesmyslne velky pocet kraju, protozoe tech regionalnich operacnich programu mame 7, kraju 14).

Reagovat
vodka

*prdeli, kua na mobilu se pise fakt na rit...

Reagovat
stas87

juhocesky v prdeli nikdy nebude..je tu temelin a CEZ,to su zaruky toho ze peniaze na juhu ciech budu vzdycky,teraz je hejtmanom zimola(CSSD) a kuba(ODS)su spolu a robi politiku cez rozne dohody,celostatne spory CSSD x ODS sa juhu ciech netykaju vobec,prave naopak...zimola a kuba spolu robia ksefty,zimola ako hejtman a kuba je jeho prvy namestnik s rozhodovanim o europskych fondoch,miestnym rozvojom a dopravou,cize vsade tam kde sa robi velke verejne zakazky,pri rozhodovani nemali v zastupitelstve ziandych oponntov...preco asi?juhocesky kraj je plny korupcie a kamaradickov...

Reagovat
vodka

no šak já to tak myslím, že v prdeli z pohledu korupce.

Reagovat
stas87

ja v politike nejedu ale ked si pospajas veci co vidis okolo seba tak ti nektore veci docvaknu krajske volby su dolezite pre mensie firmy a vypranie prachov,to nie su volby preto aby sa ludom v krajoch zlepsila zivotna uroven ako ti slubuju na letakoch...dolezite su predovsetkym pre podnikatelov v krajoch ktory citi sancu rozjet podnikanie,nabrat dotacie z EU,chvilu podnikat,zavriet kram a zmiznut tym ze sa urobili kraje a nez vznikla EU tak to bol dobry medzi stupen medzi vladou a velkymi mestami teraz len kraj dostne love a vlada sa nijak nezaujima kam tie prachy idu a ci sluzi a pomahaju naozaj tam kde maju,kontrola neexistuje

Reagovat
smazaný uživatel

bohuzel souhlas do puntiku..

Reagovat
smazaný uživatel

nevim, nepremyslel jsem nad tim.. na jednu stranu to chapu, protoze jde jenom o prerozdelovani penez, takze dalsi moznost k zlodejnam atd. nadruhou stranu, kdo by to delal za kraje? ministerstva?

Reagovat
vodka

jenomze tito pajdulaci v pozadi se zacali objevovat prave za klause... staci, jak bem byl s klausem skoro nejvic nejlepsi kamarad. a s dalsima tema hajzlama ma doted nejkorektnejsi vztahy..

Reagovat
fantomas

Jinak k tomu "ked povie nieco rozumne tak tomu media nevenuju tolko pozornosti" - to je přesně jeho největší problém no. On prostě zajímavý myšlenky, kterých nemá uplně málo, zazdí sračkama, který namele k věcem, ke kterym by se ze svý pozice a ze svýho zaměření vůbec nemusel vyjadřovat a nikoho by to netrápilo.

Reagovat
smazaný uživatel

urcite ne, mluvi se nejvic o tom, ze se spoji Svobodni a Suverenita a do tehle nove vznikly strany vstoupi Klaus.. ale je to chujovina

V ODS skoncil a na 110% se tam uz nevrati, max jako nejakej radovej clen, ale to je taky blbost..

Reagovat
vodka

klaus podel me zustane v tom velmi dobre financovanem thinktanku a politiku bude ovlivnovat jenom tak, jak to delal pred par rokama zeman. Pokud by se spojil s bobosikovou, tak ztrati veskery zbytek respektu, ktery mu zustal.

Reagovat
fantomas

Reagovat
kubys

Srbové.

Reagovat
vodka

na to jsou příliš nacionalističtí...

Reagovat
smazaný uživatel

ja si myslim, ze porad ma v hlave Ceskoslovensko a nam dalsi nejblizsi je rozhodne Polsko.. ale chapu, ze se na nej bude hned nadavat..

Reagovat
smazaný uživatel

Vůbec. Hodně blízcí jsou k nám Rakušáci, to jsou v podstatě akorát "německy mluvící češi". Poláci jsou úplně mešuge.

Reagovat
smazaný uživatel

mozna vam moravakum, nam cechum jsou nejbliz polaci..

Reagovat
fantomas

Mluv za sebe.

Reagovat
Arbiter

tobě jsou taky Rakušáci blízko?

Reagovat
fantomas

"nam cechum jsou nejbliz polaci"...to neni pravda

Reagovat
smazaný uživatel

To já si teda nemyslím, že by Češi nějak tíhli k Polsku, spíš naopak. Bydlím přímo na hranici s Polskem (Náchod) a Poláky nemůžu vystát, a stejně to má plno lidí tady od nás.

Věřím, že Poláci k nám mají blíž než my k nim.

Reagovat
Arbiter

Rakušáci se svým ekomyšlením jsou Čechům, kteří dokážou myslet "racionálněji", nějak blízko? Ta mentalita je někde jinde...

Reagovat
Puskas

mešuge? jsou jiní, ne tak pohodoví a vlažní, to těžko někdo, kdo je opačného ražení, chápe.

Reagovat
Arbiter

a hlavně jsou děsně konzervativní a až extrémně věřící...

Reagovat
Puskas

první se mi líbí, druhé neexistuje - buď věřící jsi a podle víry žiješ, nebo si to vše upravuješ podle sebe.

Reagovat
Arbiter

dobře, jsou, co se týče zpochybňování církve, docela hysteričtí a mají problém s jiným názorem. Vnucují víru ostatním a to se mi nelíbí...

Reagovat
Arbiter

a takoví Češi nejsou...

Reagovat
Puskas

Ber to tak - církev chápou jako matku a na matku si žádný pořádný člověk šahat nenechá.

A druhá věc - to vnucování: vždy záleží na formě přesvědčování, to souhlasím. Vnucování je něco jiného než nabízení pravdy, seznamování s ní. Kdyby někdo cizí navštívil tento server a měl ho brát jako bernou minci o povaze Čechů, taky by to v tomto směru nebylo nejrůžovější, tolik útoků jen kvůli jinému názoru...

Reagovat
Arbiter

Jenže internetová diskuse je něco jiného než veřejná sféra. Navíc "nabízení pravdy", já bych to nazval nabízení světonázoru, což jsou dvě rozdílné věci. Ale i na tu může pasovat tvá věta, pokud je to nabízení, tak ok, pokud je to vnucování, tak to zrovna dvakrát dobré asi není.

Reagovat
Arbiter

každopádně věřící žije podle toho, jak to upraví někdo jiný, v tomto případě církev...

Reagovat
Puskas

Církev založená Kristem, církev matka. Jako biologické děti žijí podle toho, jak jim to upravila jejich biologická matka, tak to tak funguje i zde, co je na tom špatného - matka má starost o své děti. Dítě potřebuje vedení. Není v tom nic negativního, byť se to tak už po staletí traduje.

Reagovat
Arbiter

Používáš jeden axiom, který ti někdo nabídl (církev, výchova), já ten axiom nepovažuji za platný. Ve chvíli, kdy se zpochybní axiom, chovají se hystericky.

Reagovat
Puskas

Používám to, v čem žiju, co znám zevnitř a co nechápu jako znevolňování, takže to není chladný axiom, nýbrž můj život. Nebyla to výchova, ale mé obrácení, má svobodná volba jít tímto směrem.

Ale cholerici jsou tuplovaní, to máš recht.

Reagovat
Arbiter

Ale však já nezpochybňuji, že ten axiom jsi přijal za svůj ze své vlastní vůle. Jen ti ten axiom musel někdo nabídnout. Resp. nemusel, ale to by ses asi neobrátil na církev...

Reagovat
Puskas

nechápej ale, prosím, církev jako studenou instituci, je to živé tělo, to není jen parta kněží a biskupů, to jsou věřící atd.

Reagovat
stas87

...polsko prijalo cirkev a drzalo sa jej vzdy,mali k tomu blizko-z jednej strany utocili na polsko prusi,z druhej rusko...aj ked bolo polsko rozdelene na 3 casti a fakticky neexistovalo tak ludi drzala pri sebe prave viera,aj ked kazdy zil v inej casti polska tak ty ludia boli veriaci po 2.sv.vojne sa rusi(komunisti)pokusili zakazat cirkev,nemusim ti snad pisat ako dopadli nie?poliaci boli vzdycky niekym napadnuty a prave viera im ako jedina ostala aby sa cela spolocnost nerozpadla pod tlakom cudzich statov,nevidim na tom nic zleho

nedavno som bol na sk na jednej sutazi,sutazili tam prave poliak a jeho trener,tak som sa ho pytal ci ma cirkev stale tak obrovsky vplyv na verejnost,vies co mi povedal?davno nie,cirkev stoji stranou a nezasahuje moc do zivotov poliakov,poliaci sa ku nej vzdycky obrati ked ich cakaju zle casy

Reagovat
Puskas

sleduješ ten boj o TV TRWAM?

Reagovat
stas87

nie,o co tam ide?ta TV TRWAM vysiela kriticke reportaze a sejm sa ju snazi znicit tym ze navysi poplatky za licenciu?

Reagovat
Puskas

http://immaculata.minorite.cz/?m=1&idc=t-305

V archivu tam mají první články o tom - Polskem zmítá boj o Tv Trwam a další

Reagovat
stas87

tak do toho svinstva chcu polska zaviest...ten palikot je teda otvoreny nepriatel voci cirkvi a krestanom?taketo snahy uz v polsku boli v minulosti a vzdycky nakoniec boli zamietnute

samozrejme je to totalna hlupost,tymto krokom moze polsko stratit prilis vela polsko je basta katolikov,slobody slova a prejavu...dufam ze toto si nikto na svoje pleca nezoberie

Reagovat
Puskas

Palikot se tak deklaruje, jeho program je vyloženě antikřesťanský. V zemi, kde bývalý levicový premiér Oleksy háže každou neděli do sbírky 100 zlotych. Tam jde o svobodu slova, ten první člínek Polskem zmítá ... to jasně říká. Když si poslechneš to Radio Maryja, třeba na netu, pochopíš, proč jsou proti nim.

Reagovat
stas87

ty vole... likvidacia jedinneho nestranneho media ktory prezentuje slobodu slova,na to musi byt uz velka odvaha

Reagovat
Puskas

Dívej - Tusk prohlásil otevřeně, že polskost je nenormální. Snaží se ustupovat EU co nejvíc. A že Smlensk nebyla náhoda, to se už tam na severu taky říká nahlas.

Reagovat
stas87

teraz si zober tu cestu sikorskeho do britanie kde ich presvedcoval aby nevystupili z EU...ta propaganda EU stale rastie,aj ten sikorski je zlvastna postavicka,teda vyvoj jeho nazorov...

situaciu v polsku tak dobre ako ty nepoznam,ludia podla prieskumov su teda vo vacsine proti EU?

Reagovat
stas87

to si v polsku naozaj mysli ze zvysenim poplatkov za vysielanie z 12 milionov zlotych na 26 milionov zlotych zmizne kritika na spinavcov?inne stanice nemaju v poriadku splatky ci financie ale vysielany budu?

Reagovat
Puskas

Doporučuji Ti jedno jméno - Jerzy Robert Nowak. To je člověk, co čs od času vystupuje na TV TRWAM nebo Radiu Maryja, a to následovně. Má vypsané výroky a řeči politiků a konfrontuje je s tím, co řekli před lety. Má doma databázi výstřižků, a kolikrát je to úplně opačné. Dobrý týpek, v češtině od něj vyšla kniha Velká francouzská revoluce a církev, nebo tak nějak

Reagovat
stas87

o tomto mene sme sa uz spolu bavili tusim si daval este jedneho historika,zhanal som tu knihu ale bola bohuzial len v polskom jazyku

Reagovat
Arbiter

To, že něco Poláci tvrdí neznamená, že tomu tak není. Oni si to třeba nemusí tolik připouštět, ale co se týče legislativních procesů a spol., tak ve chvíli, kdy něco jde proti církvi, je to docela problém...

Reagovat
stas87

rovnako tak ako ked je v rusku nieco proti pravoslavnej cirkvi ktora ma podporu v kremlu?

Reagovat
Tomanatura

hm, ne.

Reagovat
Pigeon
Reagovat
madridcan

100 pre Busby babes

Reagovat
kiwwi

Reagovat
smazaný uživatel

enom stručně ,a Klaus občas třepe bezmysly jako každý jiný človek

Reagovat
Darren Fletcher

omg tu sa zasa mazalo?

Reagovat
Puskas

OT - A zrovna zemřel jeho velký soupeř - Helmuth Haller...

Reagovat
madridcan

Clanok ma nasral hned prvou vetou: Dnes (11.10.) i v následujících dnech se bude v Manchesteru, potažmo celé Anglii pít jak v Rusku.

Preco nie ako na vychodnom Slovensku?

Ale samozrejme palec hore Puški

Reagovat
Darren Fletcher

kiwwi pisal si vcera na profutbal?

Reagovat
kiwwi

co? jaky profutbal?

Reagovat
Darren Fletcher

no v diskusii, nejak mi to neprislo ako tvoj styl a skor som si myslel, ze sa za teba niekto vydava

http://www.profutbal.sk/repre/svk_21/clanok147820-Prvy_zapas_baraze_dvadsatjednotke_nevysiel_s_Holandskom_prehrala_02.htm?&forum=show#diskusia

Reagovat
kiwwi

niekto trolluje?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele