Synot liga - souhrn 5. kola

22.08.2014, 19:57, aktualizováno 24.08.2014, 22:12
Komentáře a souhrny
Slavia ve šlágru kola udolala Plzeň a vrací se do čela tabulky. Tam se mohla dotáhnout Sparta, ta však padla na Dukle. Dařilo se nováčkům, tři body mají jak České Budějovice, tak Hradec Králové. Jihlava odjíždí s prázdnou z Jablonce a zůstává bez bodu, Bohemians uspěli v Příbrami. Už v pátek Baník porazil Brno a Teplice remizovaly s Libercem...

Dukla Praha - Sparta Praha 1:0

24.08.2014 20:15

Góly: 22. Tomáš Berger

Sparta si před odvetou se Zwolle chuť nespravila a po Baníku v lize podlehla i Dukle. V malém derby vidělo něco málo přes šest tisíc diváků jedinou branku, o kterou se už v prvním poločase postaral Tomáš Berger. Dukla se tak na Spartu bodově dotáhla a je pátá.

Sparťanský trenér Vítězslav Lavička udělal oproti předchozím zápasům hned několik změn a vědom si důležitosti odvetného utkání proti nizozemskému Zwolle nechal odpočívat až na pár výjimek takřka celou základní jedenáctku včetně Davida Lafaty či Josefa Hušbauera. Od první minuty tak dostali příležitost Roman Bednář, Michal Breznaník nebo Kamil Vacek. Domácí kouč Luboš Kozel pak neměl důvod šetřit opory a na Spartu nasadil to nejsilnější, co měl k dispozici.

Dukla se do Sparty pustila bez žádného ostychu, koneckonců dopomoci jim k tomu měli nové dresy. Po šesti minutách prověřil Bičíka Krmenčík a o něco později měl stejný muž na hlavě další šanci, ale tentokrát mířil hodně nepřesně. První nepříjemnost museli Letenští řešit ve 21. minutě, kdy se zranil Tomáš Přikryl a na jeho místo musel nastoupit Tiémoko Konaté. Na hřišti si pobyl sotva minutu, když byl svědkem prvního a zároveň posledního gólu utkání. Domácí Mareš se zbavil dvou strážců a nepříliš razantně vystřelil, naštěstí ale našel Tomáše Bergera, který doklepl míč za Bičíkova záda - 1:0 pro Duklu. Sparťanská odpověď mohla být rychlá, Roman Bednář ale ve stoprocentní šanci selhal, když z malého vápna přestřelil branku! Do poločasu ještě zkoušel střelecké štěstí Costa, ale ani on nebyl úspěšný.

Obhájce prvenství nastoupil i do druhého poločasu "ještě v županech" a hned z kraje mohl prohrávat o dvě branky. Krmenčík si šikovně zasekl míč a mířil na vzdálenější tyč - ovšem nepřesně. Po hodině hry se zase připomenul Roman Bednář, ve vápně měl další čistou gólovku, kterou střelou k tyči neřešil špatně, avšak Chudý vytasil výborný zákrok. V další fázi hry se ale Spartě nedařilo a oživení nepřinesl ani střídající David Lafata. Tiémoko Konaté sice měl další dobrý průnik ale Sparta z něj nic nevytěžila. Tříminutový nastavený čas byl Spartě k ničemu. Dukla nejtěsnější vedení uhájila a na svém konté má už devět bodů. Sparta po druhé ligové porážce v řadě okupuje čtvrté místo, na kontě má stejně jako Dukla devět bodů.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Viktoria Plzeň 1:0

23.08.2014 20:15

Góly: 66. Jaromír Zmrhal

Červenobílá pohádka pokračuje. Slavia dala před vlastními fanoušky zapomenout na porážku z Teplic a nejtěsnějším možným rozdílem zásluhou Jaromíra Zmrhala porazila do té chvíle vedoucí Plzeň. Díky tomu se právě svěřenci Miroslava Beránka minimálně dočasně vracejí na špici.

Domácí přitom nebyli lepší. Působili však o poznání agresivnějším a hladovějším dojmem. První nebezpečnou akci však měl po skvělé individuální akci Pilař, jenž následně zakončoval přízemní střelou na zadní tyč, pozorný Hrubeš ale skvěle zasáhl a jeho ránu vytěsnil mimo tři tyče. Odpověď si po zaváhání Procházky nachystal Škoda, ale ten pro změnu branku netrefil.

Nuly na ukazateli skóre mohly zmizet po půlhodině hry. Hrošovský posadil z volného přímého kopu mičudu na hlavu Koláře, ten ale zacílil pouze do břevna slávistické branky! Hned vzápětí mohl po Limberského hrubce trestat Vukadinović, ten však Kozáčika překonat nedokázal.

Také po obrátce měla Slavia jasnou taktiku, soustředila se na rychlé kontry, čímž držela plzeňskou defenzivu neustále v pozoru. Naopak Viktoria musela tvořit hru, což se jí poměrně dařilo, ovšem nebezpečné akce si příliš často nevytvářela. Když už jednu takovou měl po rohu Kolář, nedokázal se otočit včas a dříve byl u míče pohotový Hrubeš. Hned vzápětí navíc Vukadinović posadil rohový kop na hlavu Zmrhala, kterého neuhlídal čerstvý Bakoš, a rázem to bylo 1:0!

Své zaváhání mohl slovenský útočník zanedlouho napravit, ovšem z volného přímého kopu trefil pouze tyčku Hrubešovy svatyně! Plzeň stupňovala svůj tlak. Po další rozehrávce od rohového praporku hlavičkoval znovu Kolář, skvěle reagující Hrubeš ale balón za svá záda nepustil!

Slavia se během posledních dvaceti minut prakticky jen bránila. Toho mohla litovat po chybném odkopu Juhara, kdy zakončoval skluzující Řezník, doslova za minutu dvanáct ale na brankové čáře SKS zachránil Nitrianský! A na závěr ještě jedna možnost Viktorie: Vaněk tentokráte oslovil Hrošovského, jenž neváhal a okamžitě pálil, přízemní střelu však slávistický brankář zneškodnil.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - 1. FC Slovácko 2:0

23.08.2014 17:00

Góly: 39. Pavel Dvořák, 71. Emir Halilović

Bez jedné minuty takřka 400 minut trvalo hradeckým Votrokům, než vstřelili v letošní sezoně prvoligový gól. Podařilo se to až Pavlu Dvořákovi a hned z toho bylo i premiérové vítězství. Pojistku na 2:0 vstřelil dvacet minut před koncem Emir Halilovič. Slovácko dnes doplatilo na neproměňování šancí, zejména v prvním poločase.

Na Hradci bylo jasně vidět, že chce co nejdříve prolomit střelecké trápení a v kolonce počtu vstřelených branek vymazat potupnou nulu. Po patnácti minutách donutil Štípek k těžkému zákroku Heču, což bylo vyústění dlouhého tlaku. Udeřit mohlo i na druhé straně, Kerbr místo přihrávky volil zakončení a nejspíše neudělal dobře. Koubek jeho pumelici zlikvidoval a bezbrankový výsledek nadále trval. Další velmi solidní příležitost si vypracoval Halilovič a poté, co práskl do míče, příliš nescházelo. Na opačné straně zase Kalouda nevyzrál na Koubka a totéž platilo o dorážejícím Kerbrovi.

Bez jedné minuty skoro 400 minut trvalo, než se Votroci střelecky prosadili. Štípek si ve vápně udělal "dobrý den" z Heči a poté na malé vápno předložil jistý gól Dvořákovi. Hradec vedl 1:0 a mohl si výrazně oddechnout - střelecká abstinence byla prolomena. Jednobrankové vedení ale automaticky tři body nezaručuje a Hradec čekal ještě těžký boj.

Slovácko ale ve druhém poločase nepůsobilo dojmem, že by si z Hradce chtělo odvést alespoň bod. Naopak Votroci toužili po druhé, pojišťovací brance. Rána Kotiše měla po krásném přiťuknutí gólové parametry, ale přeci jenom scházela větší přesnost. Fanoušky Votroků definitivně uklidnil až Emir Halilovič. Po Dvořákově pasu pelášil sám na brankáře Slovácka, hokejovým blafákem se ho zbavil a neomylně zavěsil - 2:0 pro Hradec! Do konce zápasu sice stále scházelo zhruba 20 minut, ale hosté z Uherského Hradiště v podstatě rezignovali.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - FK Mladá Boleslav 2:1

23.08.2014 17:00

Góly: 8. Jaroslav Machovec, 72. Petr Benát - 3. Mirzad Mehanović

Mladá Boleslav nadále pokračuje v nevyrovnaných výkonech, když v rámci 5. kola podlehla domácím Českým Budějovicím 2:1. Porážka sama o sobě by nebyla tak hrozná, kdyby Mladá Boleslav nehrála více než hodinu v početní převaze. Výhru domácím vystřelil Petr Benát.

Přitom start měli Boleslavští parádní. Mirzad Mehanovič ukázal svůj um, když prošel hned čtyřmi obránci a přesně zakončil. Boleslav vedla 1:0 a měla skvěle nakročeno k bodovému zisku. Jenomže jak rychle se Boleslav dostala do vedení, stejně rychle o něj přišla. V 9. minutě se opřel do odraženého míče Jaroslav Machovec a s pomocí tyče překonal gólmana Hrušku - 1:1.

Domácí ale postihla obrovská komplikace, kvůli naprosté nezodpovědnosti Matěje Podstaveka. Ten během úvodních třiadvaceti minut uviděl dvě žluté karty a musel do sprch. Oslabení také znamenalo první zásah do sestavy, Koreše vystřídal Novák. Každopádně hosté dlouhou početní převahu nedokázali zužitkovat. Ještě v prvním poločase si nevytvořili žádnou stoprocentní šanci a také ve druhém dějství to byla bída.

Naopak v 50. minutě zahrozilo Dynamo, Jakub Hora sám před Hruškou nedokázal trefit branku. A v 73. minutě přišel šok! Machovcův centr přistál přesně na noze Petra Benáta a Boleslav v oslabení prohrávala 2:1. Záhy sice mohl srovnat Vukadinovič, ale gólman Křížek byl proti. České Budějovice dotáhly výsledek 2:1 až do závěrečného hvizdu a postaraly se vzhledem k průběhu utkání o velké překvapení.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Bohemians Praha 1905 2:3

23.08.2014 17:00

Góly: 23. Martin Fillo, 90. Petr Švancara - 50. Jhon Mosquera, 67. Jan Moravec, 88. Erich Brabec

Zajímavý výsledek se urodil v Příbrami, kde slavili výhru fotbalisté Bohemians 1905. Svěřenci Romana Pivarníka si připsali už druhé vítězství na hřišti soupeře. U Litavky se hrál výborný fotbal, celkem padlo pět branek!

Diváci, kteří si našli cestu na stadion Příbrami, rozhodně nelitovali. O první rozruch se postarali Klokani, konkrétně projektil Moravce, který pokryl gólman Boháč. Na druhé straně neuspěl ve velké šanci Řezníček a bylo jen otázkou času, kdy padne první gól. Diváci se dočkali přesně ve 23. minutě a do vedení šli Příbramští. Po centru Nevese se hlavou prosadil Fillo a Příbram vedla 1:0. Následně měli domácí řadu šancí jít do dvojnásobného vedení, Pilík těsně přestřelil a Řezníček pálil vedle.

Nevyužité šance museli domácí mrzet, neboť na začátku druhé půle Klokani srovnali. Mosquera z voleje přízemní ranou překonal Boháče - 1:1. Po hodině hry orazítkoval břevno Martin Zeman a další neproměněnou šanci hráči Bohemky opět potrestali. Jan Moravec v běhu zamířil přesně k tyči a krásnou ranou poslal Klokany do vedení - 2:1. Příbram se pustila od ofenzívy a měla dobré šance, jenže ne a ne to tam spadnout. Dvě minuty před koncem zápasu zvýšil už na 3:1 Erich Brabec. Zkušený obránce se zapojil do rychlého brejku do otevřené obrany a placírkou se zapsal do střelecké listiny.

Příbram se ještě zmohla na snížení. V nastaveném čase se trefil Švancara a to přestože hrál rukou. Sudí přestupek neviděl, nicméně vliv na celé utkání to nemělo. Příbram doma prohrála s Bohemkou 3:2.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Vysočina Jihlava 2:0

23.08.2014 17:00

Góly: 24. Filip Novák, 50. Filip Novák

Fotbalisté Jablonce stoupají tabulkou a také ve třetím domácím utkání nepoznali porážku. Svěřenci Jaroslava Šilhavého porazili neškodnou Jihlavu 2:0, když se dvakrát prosadil Filip Novák.

Jablonec naznačil svoje schopnosti už po pěti minutách, kdy Rossiho rána orazítkovala tyč. Domácí nadále hostům zatápěli, ale první branky se dočkali až ve 24. minutě. Po rohovém kopu vracel míč hlavou do vápna Crnkič a Filip Novák z otočky a s trochou štěstí propasíroval míč za Hanušova záda - 1:0 pro Jablonec. Ještě v prvním poločase vymyslel další zajímavou šanci Crnkič, jeho zakončení ale bylo včas zablokováno. Baumit na hřišti dominoval a platilo to i na začátku druhého poločasu.

Nejprve Rossi slabou ranou "pozdravil" Hanuše, ale v 50. minutě už Jablonec vedl o dva góly. A byl to opět Filip Novák, jehož nekompromisní rána uvnitř pokutového území skončila v síti - 2:0 pro Jablonec. Jihlava byla v těžké pozici a její role byla o to víc nezáviděníhodná, když v 57. minutě uviděl druhou žlutou kartu Vladimír Kukoľ. Oslabení hosté nemohli Baumitu vzdorovat a vlastně měli štěstí, že utkání neskončilo jejich ještě větší porážkou. Velké šance totiž nedali Romera a znovu Novák, jenž mohl zkompletovat hattrick.

Jablonec vyhrál 2:0 a dle očekávání stoupá tabulkou. Naopak Jihlava s trenérem Radou má o čem přemýšlet. Po pěti zápasech má na kontě pět porážek a katastrofální skóre 1:10.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Slovan Liberec 2:2

22.08.2014 20:15

Góly: 63. Egon Vůch, 79. Jan Krob (pen.) - 53. Vojtěch Hadaščok, 88. Kevin Luckassen

Teplice udržely neporazitelnost i po 5. kole první ligy, doma však jen remizovaly 2:2 se Slovanem Liberec. O výhru přišli dvě minuty před koncem. Na úvodní trefu hostujícího Hadaščoka odpověděli Vůch a Krob, který proměnil pokutový kop, ale v závěru Liberec vyrovnal zásluhou střídajícího Luckassena, vybojoval už čtvrtou remízu z dosavadních pěti kol a stále čeká na premiérové vítězství.

Tepličtí hráli druhý domácí zápas během šesti dnů a v tom prvním proti Slavii nadchli diváky útočnou hrou, proti Liberci na ni ale navázat nedokázali. Sice se tlačili dopředu, ale bez viditelného efektu.

Hráči Liberce byli pohyblivější - stíhali se v dostatečném počtu vracet do defenzivy i rozbíhat nebezpečné brejky. Za celý první poločas pustili domácí do jediné šance - a Ljevakovič po centru na zadní tyči beztak hlavičkoval jen slabě.

Zato před teplickou brankou bylo mnohem rušněji - Hadaščokovu tutovku ale vychytal brankář Grigar, který zneškodnil i nájezd Ďubka. A několik dalších nadějných akcí Liberce ustáli domácí jen díky soupeřově nepřesnostem. Obzvlášť průchozí byla pro Liberec levá strana hřiště.

V 52. minutě prošel do teplického vápna další přízemní centr z levé strany, Šural sice ještě minul, na zadní tyči ale byl volný i Hadaščok a dostal míč do sítě.

Ještě před pauzou se hodně přitvrdilo, na obou stranách přibylo i provokací. Jako první to pocítil teplický Takács, který s krvavým zraněním v obličeji dohrál jen poločas. Po pauze to pak pocítil i Liberec a byla to pro něj trojí rána naráz. V jednom souboji s domácím Kapolongem se zranili jak Sackey, tak i Obročnik - a pár vteřin nato vyrovnal Vůch. Sackey odešel ze hřiště zřejmě s vážnějším zraněním kolena, Obročnik si poranil kotník.

Gól a dvojí střídání úplně zamíchaly kartami - Liberec se dostal pod sílící tlak a už ho nedokázal zachytit. V 77. minutě zatáhl ve vápně Frýdek skluzem za nohy Litsingiho a nařízenou penaltu bez problémů proměnil Krob. A vzápětí mohly Teplice i rozhodnout - Litsingi po Kapolongově centru zblízka přestřelil, Vůch zase v dobré pozici hlavičkoval jen do brankáře.

Jenže domácím také začínaly viditelně docházet síly a Liberec toho dokázal v úplném závěru využít. Grigar podběhl centrovaný míč z rohového kopu a Luckassen hlavičkoval do sítě.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Zbrojovka Brno 1:0

22.08.2014 18:00

Góly: 20. Jakub Jugas (vl.)

Ostrava porazila v pátém ligovém kole Brno 1:0. Vítězství Baníku daroval vlastním gólem ve 20. minutě hostující bek Jakub Jugas, který navíc v 60. minutě dostal i červenou kartu a stal se největším smolařem zápasu. Baník doma se Zbrojovkou přes sedm let neprohrál.

Navzdory nečekanému vítězství na Spartě přišly baníkovce povzbudit slabé čtyři tisíce diváků a v rozpačité kulise, pod níž se podepsal bojkot obou fanouškovských táborů, trpěl i fotbal.

Domácí, namlsáni triumfem na Letné, byli v úvodu aktivnější, ale zhuštěná obranná linie soupeře s přehledem jejich ofenzivní snahu zachytila. První slabší chvilku si však vybrala ve 20. minutě a hned to mělo fatální následky: Zavadil se nechal před vápnem lehce odstavit od balonu Kukecem a jeho centr si na malém vápně skluzem usměrnil do vlastní sítě Jugas.

Ostravané se po gólu více stáhli a nechali útočit soupeře, který byl ale bezzubý už v předfinální fázi. Jenže podobný problém měla Ostrava. Několikrát vyrazila do odkryté obrany, ale všechny brejky ztroskotaly na nepřesné finální přihrávce.

Kouč Kotal se Zbrojovku už o poločase pokusil vzkřísit dvěma změnami. A mohl mít šťastnou ruku: střídající Malík se po zaváhání ostravské obrany ocitl hned v 51. minutě uprostřed vápna sám před Pavlenkou, ale gólové situace se tak zalekl, že ani nezpracoval balon.

Hostující bek Jugas dnes sehrál smolný zápas a jeho part přesně po hodině skončil červenou kartou za faul na pronikajícího Greguše. Signál z gólové parkety na pokutovém území ale domácí tak zpackali, že Brno vyrazilo do přečíslení a Baník měl obrovskou kliku, že hostující hráč mířil do tyče z ofsajdového postavení.

Paradoxně až v oslabení začali být hosté daleko aktivnější. Když po rychlém protiútoku Buchtova rána z šestnáctky lízla boční síť, v hledišti to jen zahučelo. Deset minut před koncem měl vyrovnání na hlavě Pašek, ale zblízka přestřelil. A Brno se vyrovnání nedočkalo ani v nastaveném čase. Mezlík si sice učebnicově stáhl Paškův centr, ale ani jeho bomba nešla mezi tyče.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Slavia Praha540111:512
2.Viktoria Plzeň531113:410
3.Baumit Jablonec53118:510
4.Sparta Praha53026:39
5.Dukla Praha52303:19
6.Baník Ostrava52214:48
7.1. FC Slovácko52128:67
8.FK Mladá Boleslav52126:47
9.FK Teplice41305:46
10.Bohemians Praha 190552038:116
11.Zbrojovka Brno51226:65
12.České Budějovice41215:85
13.FC Hradec Králové51222:75
14.Slovan Liberec50414:74
15.1. FK Příbram50235:102
16.Vysočina Jihlava50051:100

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (807)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele