Synot liga - preview 5. kola

22.08.2014, 08:55, aktualizováno 24.08.2014, 08:40
Previews
Česká nejvyšší soutěž se v neděli znovu dohrává jediným zápasem, který má punc městského derby. Dukla na Julisce přivítá mistrovskou Spartu, která se může bodově dotáhnout na další pražský tým Slavii a v případě vyššího vítězství se i posunout do čela tabulky...
Dukla Praha - Sparta Praha  (neděle 20:15)
V neděli je na programu pouze jediný zápas, který uzavře páté kolo české nejvyšší soutěže. V malém pražském derby se utkají proti sobě Dukla a Sparta.

Dukla dosud nasbírala šest bodů díky jedné výhře a třem remízám. V tabulce se tak pohybuje kolem devátého místa. Kozlův výběr se může pyšnit nejlepší obranou v lize, brankář Chudý totiž inkasoval pouze jednou. Nyní nastoupí tým z Julisky proti Spartě, kterou nikdy v lize neporazil. Zajímavostí je i fakt, že v posledních třech zápasech dostal od ní vždy tři góly. "Sparta se nedostala do Ligy mistrů, bude chtít do Evropské ligy. To je pro ni v této chvíli priorita a ne nedělní utkání tady. Hráčům dávám za vzor, že teď budeme v roli Domažlic. Nemáme co ztratit, můžeme jen získat. Na takový zápas se vždy musí mužstvo a hráči těšit. Musíme k tomu přistoupit tak, že je to pro nás svátek, bez strachu, s odvahou," prohlásil trenér domácích Luboš Kozel.

Fotbalisté Sparty v uplynulém kole přišli o ligové prvenství poté, co doma senzačně podlehli Baníku 0:1. Tuto porážku tak budou chtít odčinit na Julisce proti Dukle, s níž mají výbornou bilanci vzájemných duelů. Bude to i generálka na odvetu 4. předkola Evropské ligy proti holandskému Zwolle. První zápas na soupeřově půdě skončil smírně 1:1. "Nestává se moc často, abychom doma nedali ani gól. Ale proti Ostravě jsme ho tam nedokázali dotlačit. A i ve Zwolle se nás držela střelecká smůla z posledních zápasů. Potřebujeme zlepšit efektivitu a to utkání zvládnout, abychom se vítězně naladili na odvetu Evropské ligy," zdůraznil kouč Letenských Vítězslav Lavička, jehož tým bude v neděli rovněž usilovat o návrat do čela tabulky.

V sestavě domácích bude chybět rekonvalescent Koval a kvůli dohodě klubů Polom. Za letenský celek nenastoupí zraněný Holek.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Chudý - Karavajev, Štetina, Vorel, Matěj Hanousek - Gedeon, Marek Hanousek, Čajič - Berger, Beauguel, Jakub Mareš.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Bičík - Kadeřábek, Kováč, J. Brabec, Costa - Matějovský, Mareček, Hušbauer - Dočkal, L. Krejčí - Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 3.50 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Hradec Králové - 1. FC Slovácko  (sobota 17:00)
V sobotním programu pátého kola české nejvyšší soutěže se proti sobě střetnou týmy Hradce a Slovácka. V lepší výchozí pozici se právě nachází druhý jmenovaný tým, jenž okupuje čtvrtou pozici. To domácí celek se ocitá na předposledním místě díky horšímu skóre.

Hradec dosud uhrál jen dva body, chabou bodovou sbírku se pokusí rozšířit proti rozjetému Slovácku. Aby tohoto cíle dosáhl, musí vylepšit svou střeleckou produktivitu. V lize totiž už nedal gól 8 zápasů! Bez vstřelení branky pak nelze vyhrát. "V Plzni se nám utkání nepovedlo, ale nechci mužstvo moc kritizovat, je to velká zkušenost. Věřím, že se nám to vrátí v dalších zápasech. Doma už ale potřebujeme zabrat. Vnímáme, že jsme jediný tým, který ještě nedal branku. Šance si vytváříme, ale chybí nám větší přesnost v zakončení. Nemůže to trvat nekonečně, věřím, že teď už to protrhneme," doufá kouč domácích Luboš Prokopec, jehož tým vyhrál jediné utkání z posledních 13 ligových.

Slovácko vstoupilo do ligy velice dobře. Získalo sedm bodů za dvě výhry a jednu remízu, o další body a udržení se mezi elitní pětku bude bojovat v Hradci. Moravský klub bude chtít rovněž potvrdit úspěšnou bilanci na soupeřových hřištích, když prohrál pouze jediný z pěti ligových zápasů. "V posledním zápase s Jihlavou jsme navzdory vítězství nepodali ideální výkon. Věřím, že v Hradci podáme lepší výkon a prosadíme se útočnou hrou. Soupeř bude mít velkou motivaci po dvou bezbrankových remízách konečně vyhrát. Očekávám, že bude Hradec vycházet z dobré defenzivní hry, kterou se pokusí prokládat rychlými protiútoky," řekl trenér hostí Svatopluk Habanec.

Domácí výběr bude v sobotu postrádat zraněného Plašila a nejistý je start Haliloviče a Černého. Za hosty nenastoupí trio zraněných Biolek, Hlúpik a Kerbr.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
T. Koubek - Holeš, Chleboun, Rolko, P. Mareš - Štípek, Križko, A. Čermák, Kotiš, Shejbal - P. Dvořák.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Kuncl, T. Rada, Košút, Reinberk - Šumulikoski - Diviš, Trávník, Valenta, Havlík - Došek.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.20 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
České Budějovice - FK Mladá Boleslav  (sobota 17:00)
Již potřetí si mohou diváci v Českých Budějovicích zajít v této sezóně na ligu. První vítězství bude domácí Dynamo chtít vybojovat v souboji s Mladou Boleslaví.

Jihočeši vstoupili do první ligy sympatickou remízou s rozehraným Libercem, poté přišlo odložení utkání v Teplicích a po domácím debaklu s Plzní se Dynamo opět chytlo v Brně, odkud přivezlo další bod. České Budějovice tak se dvěma body a jedním utkáním k dobru figurují dle očekávání v druhé polovině tabulky. Vylepšit si postavení proti favoritu z Mladé Boleslavi nebude lehké. S tímto soupeřem Dynamo doma z posledních sedmi utkání pouze jednou zvítězilo. Trio Brunclík, Koreš a Volešák mají o motivaci postaráno, neboť hrávali za Mladou Boleslav. Kvůli zranění nenastoupí Kalod, Kadula, Herzán a Kladrubský, kvůli dohodě mezi kluby nebude hrát Brunclík.

"Udělali jsme bod v Brně, to hráčům samozřejmě pomůže. Čeká nás třetí mužstvo minulé sezony, které hrálo evropské poháry. Je to velmi kvalitní a silný soupeř, ale my hrajeme doma a potřebujeme bodovat. Už bychom potřebovali získat tři body. Musíme se na začátku zápasu koncentrovat. Hráči musí lépe číst hru a musí se v úvodu zápasu vyvarovat zbytečných chyb," řekl před utkáním trenér Luboš Urban.

Ambiciózní Mladá Boleslav na úvod sezóny ochutnala evropský fotbal, ovšem dlouho se v Evropské lize neohřála, a aktuálně se tak může věnovat opět všedním bojům v domácí lize. Zde zatím předvádí střídavé výkony i výsledky, které však Středočechům zajišťují kontakt se špičkou ligy. Tam by se chtěl Jarolímův tým udržet i po víkendovém výletu na jih Čech. Jenže venku má bilanci špatnou, z posledních třinácti utkání vyhrál pouze dvě. K utkání zřejmě nebudou připraveni Milla a Fabián.

"Do Českých Budějovic jedeme s úmyslem pokračovat v trendu nastoupeném v domácím utkání proti Příbrami, to znamená střílet góly a bodovat," lakonicky prohlásil Karel Jarolím.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Křížek - Klesa, Lengyel, Podstavek, Machovec - Hora, Benát, Volešák, Koreš - Vošahlík, Linhart
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Hruška - Bartl, Smejkal, Rosa, Bořil - Ščuk, Tavares - Skalák, Magera, Ďuriš - Wágner
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.50 - 3.30 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FK Příbram - Bohemians Praha 1905  (sobota 17:00)
Boj o setrvání v nejvyšší lize se má podle předpokladů týkat i klubů, které se proti sobě postaví v sobotu odpoledne v Příbrami, kam přijedou Bohemians 1905. Oba týmy se v úvodu ročníku nacházejí ve spodních patrech tabulky.

Příbrami se přitom vstup do sezóny povedl. Domácí remíza s favorizovanou Plzní a dovoz dalšího bodu z Liberce představoval dobrý základ pro novou sezónu. Po následujících dvou porážkách jsou svěřenci trenéra Čuhela aktuálně na děleném třináctém místě. Je však třeba uvést, že Příbram má za sebou náročný čtyřboj se všemi účastníky evropských pohárů, tedy se čtyřmi nejlepšími kluby uplynulé sezóny. Proti Bohemians tak půjde konečně o boj s týmem s podobnými ambicemi a možnostmi. Kvůli červené kartě z posledního utkání nemůže nastoupit Husár, zranění jsou Tomáš Krbeček a Zeman.

"Sobotní utkání nebude snazší než ty předchozí s týmy z popředí tabulky. Bohemians jsou na tom sice bodově taky špatně, ale hrají dobrý fotbal, což potvrdili výhrou v Jihlavě. Mají dobré brejky, obranu a standardky. My však potřebujeme doma zvítězit, celý týden se na to připravujeme," uvedl trenér Petr Čuhel.

Klokani disponují zatím nejhorší obranou v lize, podařilo se jim ale vsítit již pět branek, na což fanoušci zelenobílých nebyli poslední sezóny zvyklí. V každém zápase Bohemky padly minimálně tři branky, třikrát však Klokani odešli poraženi, zvítězit se jim podařilo pouze jednou. V Příbrami to ale hosté budou mít těžké, domácí zde z posledních jedenácti utkání prohráli jen dvakrát se Spartou.

"My se samozřejmě budeme snažit v zápase bojovat, i když víme, že se v Příbrami těžko hraje. My jsme věci z prohraného zápasu s Jabloncem rozebrali s Pauschekem i s dalšími hráči a doufám, že dokážeme zápas v Příbrami zvládnout. Hráči jako Dan Krch nebo Petr Nerad nastoupili za juniorku a začínají s herní praxí. Už budou připraveni na sobotní zápas, otázka je, zda se dostanou do sestavy," prozradil trenér hostů Roman Pivarník.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Boháč - Sus, Hájovský, Zápotočný, Neves - Tarczal, Hnaníček - Jiří Mareš, Fillo, Pilík - Řezníček
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Švenger - Pauschek, E. Brabec, Šmíd, Engelmann - Moravec, Jindřišek, J. Rada - Mosquera (Bartek) - Bratanovič - Mikuš
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.65 - 3.60 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baumit Jablonec - Vysočina Jihlava  (sobota 17:00)
Jablonec se v sobotu doma představí proti Jihlavě. Zatímco domácí během čtyř odehraných kol posbírali sedm bodů, to hosté stále čekají na svůj první bodový zápis.

Severočechům patří průběžné páté místo za dvě výhry a jednu remízu. Doma si budou chtít vylepšit bilanci, protože ve vlastním prostředí vyhráli jen dva z posledních 7 zápasů. A proti Jihlavě jsou považováni za favorita. "Jihlava je kvalitní soupeř a chováme k ní zdravý respekt. Viděli jsme ji na Slovácku, kde hrála velmi dobře a byla lepším týmem. Nemůžeme soupeře, který je bez bodu, podcenit, nečeká nás nikterak jednoduchý zápas," prohlásil trenér domácích Jaroslav Šilhavý, jehož tým bodoval proti Jihlavě pětkrát z 6 vzájemných zápasů. V sestavě bude chybět zraněné trio M. Hubník, Beneš a Jun.

To hosté z Vysočiny nejsou vůbec spokojeni se svým vstupem do nového ligového ročníku, když okupují dno tabulky bez bodu. Svůj zmar potvrdili i v tuzemském poháru, kde už vypadli ve druhém kole. "Pokud chceme uspět, tak se musíme vyvarovat individuálních chyb, které nás srážely v posledních zápasech. Konečně bychom potřebovali udržet nulu na kontě inkasovaných branek. Dobře kombinujeme, dostáváme se do šancí, které ale trestuhodně zahazujeme. Jablonec se po počátečních problémech sehrává. Má nebezpečné protiútoky, které vede po pravé straně Kopic, a také si musíme pohlídat jeho standardní situace," pronesl zkušený kouč hostí Petr Rada, jenž ve čtvrtek oslavil 56. narozeniny. Jihlava v sobotu nastoupí bez pětice zraněných Masopust, Kliment, Šourek, Kryštůfek a Šimonek.
Baumit Jablonec - pravděpodobná sestava:
V. Hrubý - Romera, Pernica, Mišůn, F. Novák - Hübschman, Rossi - Kopic, M. Pospíšil, Crnkič - Martin Doležal I.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Vidlička, Kryštůfek, J. Krejčí, Marek - Kukol, Kučera, Jánoš, Vaculík - Harba, Mešanovič.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.20 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - Viktoria Plzeň  (sobota 20:15)
Sobotní program pátého kola Synot ligy uzavře duel dvou aktuálně nejlepších celků soutěže. Slávisté doma hostí vicemistry z Plzně.

Pražská Slavia bude chtít odplatit Plzni za to, že ji sesadila z prvoligového trůnu. Sešívaní totiž v uplynulém kole poprvé ztratili body poté, co podlehli domácím Teplicím. Proti Západočechům to budou mít těžké, z posledních pěti vzájemných soubojů pouze jeden doma vyhráli. "Plzeň je v pohodě, dvě vysoká vítězství ji nakopla. Jsou sebevědomí a v tuto chvíli nás čeká možná nejlepší tým naší ligy. Pokud bychom se v úvodu zápasu prezentovali tak jako v Teplicích, byl by to velký průšvih. Očekávám jiný začátek. Na zápas se moc těším a věřím, že ke kvalitě utkání přispějeme i my," tvrdí kouč domácích Miroslav Beránek. Ten bude postrádat oba zraněné Mičolu a Vyhnala. Pak visí otazníky nad startem Berkovce a Mikuly.

Plzeň se díky vítězství 4:0 nad Hradcem a zaváhání obou pražských "S" dostala do čela tabulky. Navíc pod novým trenérem Miroslavem Koubkem. Nyní se jeho svěřenci utkají tváří v tvář proti Slavii a svedou boj o první místo. "Čeká nás náročný soupeř. Vzhledem k tomu, že náš způsob hry je odlišný od způsobu hry Slavie, čeká nás konfrontace dvou diametrálně odlišných stylů. Příchod nových posil do týmu, rekonstrukce kádru a také příchod nového trenéra absolutně změnil to, jak se Slavia prezentuje na hřišti. Začátek ligy nám to udělal pikantnější v tom smyslu, že obě mužstva figurují ve špičce tabulky. Pro mě není zápas v Edenu důvodem k nějaké dramatické motivaci. Vyhodil mě nějaký Kornějev, nějaký ruský dobrodruh. Stal jsem se obětí ruské rulety. Ke Slavii cítím respekt, ale chci ji porazit," prohlásil kouč hostí Miroslav Koubek.

Domácí budou postrádat zraněné duo Mičola a Vyhnal. Otazníky visí nad startem Berkovce a Mikuly. Za hosty nenastoupí zraněný Chrien.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Hrubeš - Nitrianský, Bílek, Latka, Juhar - V. Vukadinovič, Baéz, M. Černý, Zmrhal - Balaj, Milan Škoda.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, R. Hubník, Procházka, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela, D. Kolář, Pilař - Chramosta.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.33 - 3.60 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Baník Ostrava - Zbrojovka Brno  (pátek 18:00)
Předehrávku 5. kola Synot ligy obstará atraktivní duel klubů z největších měst Moravy a Slezska. Baník doma na Bazalech hostí Brno. Oběma klubům se vstup do soutěže vydařil.

Ostrava se před domácími diváky, byť bez bojkotujících ultras, představí teprve podruhé v sezóně. Hned třikrát již totiž vyrážela na venkovní hřiště, shodou okolností ve všech případech do Prahy, odkud si odvezla remízu z Julisky a z posledního kola dokonce vítězství z Letné. V jediném domácím utkání Baník remizoval s Teplicemi a proti Brnu by výbornou formu letošního kalendářního roku rád přetavil ve tři body. Na Brno se navíc Baníku doma daří, Ostrava zde prohrála s Brnem jen dva z 20 ligových utkání, naposledy v dubnu 2007. Kvůli zranění do utkání nezasáhnou Svěrkoš a Vengřinek, kvůli trestu Narh.

"Po vítězství na Spartě jsme prožívali trošku euforické období, ale od pondělí jsme se ho snažili co nejvíce krotit. Brno pod trenérem Kotalem praktikuje trošku jiný způsob hry, hraje na tři obránce se zesíleným středem hřiště. Hra Zbrojovky se točí kolem Zavadila. Je to typický špílmachr, má velmi dobrou finální přihrávku a nebezpečné standardní situace. Výkon Zbrojovky de facto stojí a padá s ním. My ale chceme zůstat u aktivního herního projevu a potvrdit body z Letné," uvedl Tomáš Bernady.

Také Brnu se vstup do nové sezóny relativně povedl, i když remíza s nováčkem z Českých Budějovic z posledního kola je ztrátou. Se stejnou bilancí jako Ostrava, tedy pěti body za vítězství a dvě remízy ve čtyřech zápasech, mohou být v Brně spokojeni. Ještě lépe na tom Kotalův tým bude, až začne vozit body i z venkovních hřišť, kde se mu příliš nedaří - Brno vyhrálo v lize jediný z posledních 30 venkovních zápasů. Zajímavým bude duel pro dvojici klíčových domácích hráčů Markovič, Zavadil, kteří v Ostravě působili. Hosté nenasadí zraněné trio Slančík, Keresteš, Schuster, otazník visí nad Malíkem.

"Ostrava prokázala své kvality v minulém kole vítězstvím na Spartě. Umí hrát útočně a také velmi dobře brání. My jsme doma zbytečně ztratili body po remíze s Budějovicemi, inkasovali jsme trestuhodné branky. Chyby v defenzivě zapříčinila špatná komunikace a individuální technické nedostatky. Důkladně jsme zápas rozebrali. S takovou obrannou hrou nemůžeme pokračovat, bez zodpovědnosti v defenzivě bychom nikoho neporazili," řekl Václav Kotal.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Frydrych, Baránek, Stronati, Holzer - Greguš, Mensah - Štěpán, Lindpere, Kukec - De Azevedo
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Hladký - Jugas, Košťál, Buchta - Fischer, Kaščák, Zavadil, Hyčka - Vávra, Markovič, Sýkora
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.50 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FK Teplice - Slovan Liberec  (pátek 20:15)
Zatím neporažený celek nastoupí proti týmu, který naopak na svou první výhru v sezóně teprve čeká. Telice hostí doma liberecký Slovan.

Teplice kvůli odloženému utkání druhého kola mají v nohách teprve tři ligová utkání, ve kterých získaly dva plusové body. Doma porazily Slavii, v Ostravě a v Hradci Králové remizovaly. Především výkon v jednom ze šlágrů čtvrtého kola proti Slavii ukázal, že Teplice mohou prožít další povedený podzim. Další domácí vítězství mohou žlutomodří přidat proti Liberci, se kterým doma devětkrát v řadě neprohrály. K utkání by měl mít kouč Zdeněk Ščasný připraven kompletní kádr.

"Liberec sice neměl výsledky, jaké by si představoval, ale výkony podává dobré. Viděli jsme jeho zápas s Duklou, je to silné mužstvo. Nakonec, hráli evropské poháry. Já se ale spíš dívám na náš tým. Proti Slavii jsme získali strašně důležité body. Přál bych si, abychom na ten nesmírně kvalitní výkon navázali. Doufám, že nás přijde povzbudit co nejvíc lidí a zápas zvládneme," uvedl Zdeněk Ščasný.

Liberci se vstup do sezóny nedaří. Kromě několikrát zmíněného výpadku v evropských pohárech má Slovan tristní bilanci i v lize. Ze čtyř utkání pouze třikrát remizoval, celkem vstřelil jen dvě branky. Právě střelecká nemohoucnost je hlavním problémem Severočechů. V Teplicích se bude Liberec snažit také o vylepšení bilance z venkovních utkání poslední doby, z posledních osmi venkovních utkáních vyhrál jen jeden. Hostům na trávníku nepomohou zranění středopolaři ze základní sestavy Marek Jarolím a Pavelka.

"Teplice mají velmi kvalitní tým s mnoha nebezpečnými hráči v ofenzivě. Naším úkolem bude hrát bezchybně v defenzivě a konečně se prosadit i gólově. Věřím, že jsme schopni to zvládnout a v Teplicích bodovat," řekl kouč hostů Samuel Slovák.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Matula, Lüftner, Jablonský, Krob - Vůch, Takács, Ljevakovič, Nivaldo - Litsingi, Mahmutovič
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
O. Kolář - Coufal, Pokorný, Pimpara, Fleišman - Obročník, Sackey - Šural, Ďubek, Frýdek - Hadaščok
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.75 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň431013:310
2.Slavia Praha430110:59
3.Sparta Praha43016:29
4.1. FC Slovácko42118:47
5.FK Mladá Boleslav42115:27
6.Baumit Jablonec42116:57
7.Dukla Praha41302:16
8.Zbrojovka Brno41216:55
9.FK Teplice31203:25
10.Baník Ostrava41213:45
11.Slovan Liberec40312:53
12.Bohemians Praha 190541035:93
13.České Budějovice30213:72
 1. FK Příbram40223:72
15.FC Hradec Králové40220:72
16.Vysočina Jihlava40041:80

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (452)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele