Synot liga - souhrn 4. kola

15.08.2014, 19:58, aktualizováno 17.08.2014, 22:09
Komentáře a souhrny
Liberec se rozešel s Duklou bez branek, zatímco pražská Sparta ve druhém pátečním zápase překvapivě podlehla na domácí půdě Baníku Ostrava. Tři body si zapisují také Mladá Boleslav, Slovácko a Jablonec. České Budějovice si vezou bod z Brna, poprvé s prázdnou pak zůstala Slavia, jež padla v Teplicích. Do čela pak jde Plzeň, která rozstřílela Hradec Králové...

Viktoria Plzeň - FC Hradec Králové 4:0

17.08.2014 20:15

Góly: 15. David Limberský, 20. Jan Chramosta, 51. Václav Pilař (pen.), 82. Milan Petržela

Fotbalisté Plzně dopřáli novému kouči Miroslavu Koubkovi vítěznou premiéru. Západočeši porazili ve 4. ligovém kole Hradec Králové 4:0 a poprvé v sezoně a premiérově od loňského 7. kola vedou tabulku o bod před Slavií a Spartou. Viktoria rozhodla o třetí ligové výhře za sebou už mezi 15. a 20. minutou, kdy se trefili Limberský a Chramosta, po pauze přidali další branky Pilař a Petržela. Nováček z Hradce jako jediný stále čeká v nové sezoně na gól a je předposlední.

Koubek při premiéře na plzeňské lavičce udělal oproti poslednímu zápasu Viktorie v Českých Budějovicích jedinou změnu v sestavě, když mezi tyče podle očekávání vrátil jedničku Kozáčika.

"Kotel" domácích fanoušků od úvodního hvizdu dával najevo, že se mu změna na trenérském postu nelíbí. Transparentem "Koncepce na 7 měsíců?" se pozastavil nad brzkým odvoláním Dušana Uhrina mladšího, jméno bývalého kouče několikrát skandoval a dokonce spustil také "Koubek ven".

Plzeňské hráče to ale nijak nevyvedlo z míry a od začátku si vytvořili silný tlak. Hradec bránil s pěti beky, přesto jeho defenziva rychle povolila.

Po čtvrthodině Hrošovský z přímého kopu z úhlu načechral míč kousek za vápno, kde se do něj opřel z voleje kapitán Limberský a krásnou ranou trefil přesně horní roh branky. Za pět minut Kolář při rychlém brejku vysunul kolmicí Chramostu a ten navázal na dva góly z Budějovic.

Až pak Hradec zahrozil, útočník Dvořák však ani při jedné ze dvou šancí netrefil prostor mezi tyčemi. Drobných nedbalek v plzeňské defenzivě nevyužil ani v 39. minutě Pavel Čermák, který pálil nad. Z protiútoku šel sám na branku Kolář, ale Koubek jeho střelu vyrazil těsně vedle.

Po přestávce se však Západočeši třetího gólu rychle dočkali. Po Kolářově centru zahrál Chleboun nešťastně ve vápně rukou a královéhradecký odchovanec Pilař dal z penalty svůj první ligový gól od předloňského března a letního návratu do Plzně.

Hradec se ještě snažil zdramatizovat vývoj, ale první ligové branky v sezoně se nedočkal ani při šanci Holeše, který z několika metrů sám před Kozáčikem mířil mimo. "Votroci" nedali v nejvyšší soutěži gól už 767 minut. Naopak v 82. minutě ještě po centru ze strany korunoval sedmou ligovou výhru Plzně nad Hradcem za sebou brankou z voleje Petržela.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Slavia Praha 2:1

16.08.2014 20:15

Góly: 12. Francis Litsingi, 18. Nivaldo - 90+3. Milan Škoda

Fotbalistům pražské Slavie vydržela ligová neporazitelnost jen do 4. kola. V Teplicích dnes prohráli 1:2 a v neděli mohou přijít o vedení v tabulce, pokud Plzeň porazí nováčka z Hradce Králové. Domácím přinesla výhru hlavně úvodní půlhodina - jasnou převahu proměnili během prvních osmnácti minut v góly Litsingi a Nivaldo, pár vteřin před koncem snížil po skrumáží Škoda.

Pro Severočechy to byla opožděná domácí premiéra. Důvod odkladu si diváci připoměli ještě před začátkem zápasu. Stadion zmlkl při vzpomínce na Františka Hrdličku, který jako ředitel vyvedl Teplice ze třetí ligy zpět na výsluní a před dvěma týdny náhle zemřel.

Minutu ticha ale vzápětí vystřídala pořádná vřava. Slavie nedokázala navázat na suverenitu předchozích zápasů, zatímco Tepličtí se předháněli v nápaditých akcích. A ve 12. minutě šli do vedení. Po Krobově centru vyšachovali Mahmutovič s Litsingim kompletní obranu Slavie a konžský střelec zblízka překonal Hrubeše.

Slavie v úvodu směrem dozadu vůbec nestíhala. Za dalších pět minut se uvolnil na pravém rohu šestnáctky Nivaldo, odolal pokušení spadnout přes nohu chybujícího Baéze a jeho střela díky teči stopera Bílka zapadla do sítě. Stoper Lüftner se pak při brejku dostal až na hrot a jeho rána jen těsně přelétla horní růžek branky.

Trenér Slavie Miroslav Beránek se na převahu Teplic vydržel dívat jen půl hodiny, než stáhl prakticky neviditelného útočníka Balaje. Změna pomohla, jeho tým dokázal hru vyrovnat, jenže si vypracoval jediný záblesk šance: Juhar se dostal k vyboxovanému míči, ale vrátil ho jen do náruče brankáře Grigara.

Po přestávce se už nehrál zdaleka tak ofenzivní fotbal jako v první půlhodině. Tepličtí bez větších potíží drželi hru daleko od své branky a ještě dál zaměstnávali obranu soupeře. Změna přišla až pár sekund před koncem - Škoda vybojoval brejkem roh, po němž se sám dokázal prosadit v nepřehledné skrumáži.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - 1. FK Příbram 4:1

16.08.2014 17:00

Góly: 16. Tomáš Wágner (pen.), 18. Tomáš Wágner, 29. Jan Bořil, 56. Jiří Skalák - 27. Jakub Řezníček

Fotbalisté Mladé Boleslavi porazili v utkání 4. ligového kola Příbram 4:1. Hosté hráli od 15. minuty bez vyloučeného Martina Husára a pak čtyřikrát inkasovali. Z penalty otevřel skóre Tomáš Wágner, stejný hráč vzápětí zvýšil. V 27. minutě snížil Jakub Řezníček, ale dvě minuty nato přidal třetí gól domácích Jan Bořil a skóre uzavřel po pauze Jiří Skalák. Boleslav slaví první domácí výhru v sezoně, naopak Příbram stále čeká na úvodní vítězství v novém ligovém ročníku.

Mladá Boleslav před středočeským derby vstřelila v úvodních třech kolech jen jediný gól. Trenér Karel Jarolím proto ve snaze o zvýšení produktivity k obvyklému hrotu Ďurišovi posunul do útoku také Wágnera a navíc poprvé zařadil do sestavy francouzskou posilu Tavarese, kterého vedl už ve Slavii.

Příbramský odchovanec Wágner se za nasazení proti mateřskému klubu brzy odvděčil prvními dvěma góly v mladoboleslavském dresu. Nejprve v 16. minutě proměnil penaltu po zákroku příbramského Husára, který na brankové čáře rukou vyrazil Ščukovu střelu a byl vyloučen. Boleslav zahrávala v součtu s Evropskou ligou už čtvrtou penaltu v sezoně, proměnila tři z nich.

Hosté v oslabení po dvou minutách inkasovali druhý gól, Wágner dorážel k tyči po Skalákově akci. Byla to vůbec první mladoboleslavská branka ze hry v tomto ligovém ročníku.

Příbram snížila v 27. minutě po chybě mladoboleslavské obrany, která nechala propadnout Pilíkův centr k Řezníčkovi a útočník, jenž v týmu kouče Čuhela hostuje právě z Boleslavi, snadno snížil. Dvougólové vedení však domácím vrátil o dvě minuty později Bořil, když po individuálním průniku levou stranou zakroutil střelu přibližně z dvaceti metrů přesně k tyči.

Druhý poločas začal vlažně. Mladé Boleslavi vyhovovalo vedení 3:1 a hosté se do šancí nedostávali. Až po deseti minutách zvedl diváky ze sedadel gól Skaláka, který se trefil z pětadvaceti metrů obloučkem odrazem o břevno.

Závěr zápasu se už jen dohrával. Šanci domácího Magery chytil Boháč, na druhé straně si Hruška poradil s ojedinělou střelou v podání Slepičky.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - Dynamo České Budějovice 2:2

16.08.2014 17:00

Góly: 5. Jan Sýkora, 39. Stanislav Vávra - 13. Štěpán Koreš, 73. Jakub Hora

Fotbalisté Českých Budějovic ukořistili v Brně bod, což se jim v sedmi posledních ligových zápasech venku nepodařilo. Hosté dvakrát prohrávali po vlastním gólu Klesy a premiérové brance Vávry, ale Koreš s Horou ojedinělými střelami zařídili ligovému nováčkovi vyrovnání.

Brňané přitom na svém stadionu body nerozdávají, v posledních osmi zápasech ztratili jen dva. I dnes začali velmi svižně a už v páté minutě po centru Kaščáka a střele Sýkory si Klesa srazil míč do vlastní branky. Hosté byli jako opaření a mohli podruhé kapitulovat, po rohu Zavadila střílel těsně nad branku Markovič.

Tlak domácích další gól nepřinesl, naopak první ojedinělý brejk Budějovic skončil vyrovnáním. Do trestuhodně otevřené obrany vletěl Koreš, obelstil obránce Buchtu a přízemní střelou poslal míč za Hladkého záda. Domácí inkasovali na svém hřišti po 357 minutách.

Šest minut před koncem prvního dějství však Brňané znovu udeřili. Na nadýchaný centr Zavadila si vyskočil Vávra a připsal si první ligovou branku.

Po změně stran mohl hned přidat druhou, kdyby nezahrál rukou, mohl sám běžet na domácího brankáře. Brňané i pak mohli vedení pojistit, ale Hyčka při dvou nadějných šancích na brankáře Křížka ani jednou nevyzrál.

Domácí sice byli po celý zápas lepším týmem, ale soupeř ukázal neuvěřitelnou produktivitu. I druhá střela na Hladkého branku skončila v síti. V 73. minutě si na levou stranu šestnáctky naběhl Hora a tvrdou střelou vyrovnal. Osm minut před koncem mohl být velký obrat dokonán, ale Podstavkova hlavička skončila na břevnu brněnské branky.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Vysočina Jihlava 2:0

16.08.2014 17:00

Góly: 65. Libor Došek, 90. Libor Došek

Fotbalisté Slovácka porazili ve 4. kole první ligy Vysočinu Jihlava 2:0 dvěma góly Libora Doška. Jihlava dohrávala s devíti hráči, v 63. minutě byl vyloučen Kučera a v 80. minutě ho následoval Jungr. Vysočina inkasovala oba góly v oslabení a zůstává stále bez bodového zisku na posledním místě.

Z herního projevu hostí byla od úvodních minut patrná snaha o ofenzivní hru, která ale do brankových příležitostí nevedla. Jedinou vážnější šanci měli ve 12. minutě, kdy po rohovém kopu hlavička obránce Kryštůfka tečovala břevno.

Slovácko spoléhalo na rychlou kombinační hru, kterou prokládalo po pravé straně průniky obránce Kuncla. Na rozdíl od úvodních ligových zápasů jihlavští zadáci nechybovali. Stopeři Kryštůfek a Krejčí si při bránění přebírali nebezpečného útočníka Doška a stačili posbírat centrované míče ze stran. V úvodním poločase vyzkoušel brankáře Hanuše pouze dvěma střeleckými pokusy zdálky Valenta.

Ve druhém poločase Slovácku dlouho vázla souhra ve středu pole, kde domácí hráči trestuhodně ztráceli míče. Jihlava z chyb soupeře vytěžila čtyři rychlé protiútoky. V zakončení ale potvrdila, že její největší slabinou je momentálně přesná koncovka. Jungr, Harba i Vaculík ve vyložených šancích netrefili branku. Jihlavskou aktivitu ukončil zbytečným faulem Kučera, který v 63. minutě byl po druhé žluté kartě vyloučen.

Za pouhé dvě minuty Slovácko početní převahu využilo. Trávník našel volného Doška, který přízemní střelou k tyči překonal brankáře Hanuše. Deset minut před koncem uviděl červenou kartu i Jungr a Slovácko využilo v poslední minutě po sólovém útoku Doška přesilovku i podruhé.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Baumit Jablonec 1:2

16.08.2014 17:00

Góly: 60. Elvis Bratanović - 10. Daniel Rossi, 46. Jan Kopic

Fotbalisté Jablonce porazili pražské Bohemians 1905 na jejich hřišti 2:1 a v lize ukončili osmizápasovou venkovní sérii bez vítězství. Severočeši na půdě soupeře vyhráli poprvé od loňského listopadu, kdy uspěli právě v Ďolíčku. Hosty v utkání čtvrtého kola poslal do vedení v úvodu Rossi, krátce po změně stran přidal druhý gól Kopic. Domácí jen snížili po trefě Bratanoviče a prohráli třetí ze čtyř zápasů v sezoně.

Jablonec hned z první povedenější akce v desáté minutě udeřil. Kopic na levé straně přešel přes Pauscheka a předložil míč volnému Rossimu, který zamířil přesně k tyči. Brazilský defenzivní univerzál se v lize trefil po třech letech.

Hosté kontrolovali hru a Bohemians do blízkosti své šestnáctky prakticky nepouštěli, výjimkou byla nepřesná střela Engelmanna. Ve třicáté minutě mohl po rohu zvýšit Doležal, ale akrobatické zakončení nezvládl a přestřelil.

V závěru poločasu už Jablonec dominoval. V domácí šestnáctce dostal hodně prostoru Novák a "Klokany" od druhého gólu uchránil jen výborný zákrok gólmana Švengera. Jeho branku pak po zaváhání stopera Brabce v dobré pozici překopl Crnkič.

Jablonci výborně vyšel i vstup do druhé půle. Kopic se po centru Crnkiče z levé strany obtočil kolem bránícího Engelmanna a chladnokrevně zvýšil na 2:0. Domácí v obraně tápali a o chvíli později to mohlo být už o tři góly. Doležal se opět odpoutal od obránce, ale gólovou radost mu překazila noha pozorného Švengera.

Bohemians se nadechli k velkému náporu a po několika náznacích v 60. minutě snížili. Po akci Mosquery si Bratanovič poradil s Novákem a překonal brankáře Hrubého. Pražané už se však na konci utkání nedokázali dostat do souvislejšího tlaku a doma v lize podlehli Jablonci popáté za sebou.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Baník Ostrava 0:1

15.08.2014 20:20

Góly: 5. Ján Greguš

Fotbalisté Sparty prohráli ve 4. kole první ligy s Ostravou 0:1 a přišli o téměř dva roky trvající domácí neporazitelnost. Baník si naopak díky brance Jána Greguše z 5. minuty připsal první vítězství v sezoně a na Letné vyhrál poprvé po šesti letech. Obhájci titulu tak nevyšla generálka na čtvrteční úvodní zápas 4. předkola Evropské ligy ve Zwolle.

Ostrava, jež nastoupila bez potrestaného Narha, udeřila z první vážné akce zápasu. Matějovský ztratil na polovině hřiště míč a Greguš zaskočil domácí obranu, když střelou o tyč poslal Baník do vedení.

Sparta, které chyběl zraněný stoper Holek a záložník Vácha, se dostala ke slovu až v 17. minutě. Nejprve Krejčí pálil do připraveného brankáře Pavlenky, vzápětí měl velkou šanci oslavit gólem dnešní narození syna Hušbauer, ale zblízka zamířil jen do boční sítě.

Ve 20. minutě mohl přidat druhou branku hostů De Azevedo, ale chybu Švejdíka nepotrestal. Nepřesně mířil na druhé straně i Lafata, jenž nejprve ve skluzu nedokázal usměrnit míč po nepovedení střele Krejčího a v nastavení z přímého kopu za vápnem trefil tyč.

Po přestávce Sparta přitlačila a první velkou šanci měl Costa, po dlouhém centru ale hlavou netrefil. Vzápětí byl domácí obránce opět v akci, tentokrát ale ve vlastním vápně. Po rychlém brejku Ostravy ve skluzu zabránil De Azevedovi zakončit do odkryté branky.

Nápor Sparty pokračoval, ale dlouho ho v rozhodující okamžik zastavovala nepřesná přihrávka nebo střela. Domácí proto pořádně zahrozili až v 76. minutě, kdy po kombinaci s Breznaníkem tvrdě vypálil Lafata. Jeho střelu však Pavlenka vyrazil na roh.

Baník poté dokázal ubránit i závěrečný tlak a na Letné vyhrál poprvé od května 2008. Spartě naopak nevyšla generálka na úvodní zápas 4. předkola Evropské ligy ve Zwolle, kde bude jako poslední český zástupce v pohárech bojovat o postup do základní skupiny.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Dukla Praha 0:0

15.08.2014 18:00

Góly: -

Fotbalisté Liberce hráli v předehrávce 4. ligového kola s Duklou Praha 0:0 a ve vzájemných soubojích v nejvyšší soutěži se tak poprvé zrodila remíza. Severočeši nedokázali využít ani přesilovku po vyloučení francouzského útočníka hostů Jeana-Davida Beauguela v 69. minutě, v největší šanci dal Ďubek břevno.

Slovan tak ze čtyř úvodních kol získal jen tři body za tři remízy, naopak Dukla drží neporazitelnost a navíc ve třech ze čtyř utkání sezony neinkasovala.

Slovenský trenér Liberce Samuel Slovák udělal oproti porážce 1:4 na Slavii v minulém týdnu dvě změny. Stopera Rajnocha, který byl vyřazen z kádru, nahradil mladík Pokorný a v brance dostal Kolář poprvé přednost před Slovákem Hroššem.

V úvodní půli ale stejně jako jeho protějšek Chudý nemusel zasahovat, protože ani jeden z týmů se za celých 45 minut netrefil mezi tyče. Domácí působili aktivněji, žádný z náznaků ale nedotáhli. Šural nepropálil hradbu těl před sebou a Ďubkovi chyběl krok, aby zakončoval do prázdné branky.

Po přestávce bylo přece jen k vidění více šancí. Šural prováhal nadějné přečíslení a míč se mu zamotal mezi nohama. Až v 52. minutě vyslal první střelu na branku ruský obránce Dukly Karavajev a Kolář se musel hodně natahovat, aby vytáhl balon na roh.

Tým z Julisky začal být stále nebezpečnější a střídajícímu Bergerovi scházely centimetry, aby zasáhl míč. Aktivitu hostů ale přibrzdil v 69. minutě zbytečným vyloučením francouzský útočník Beauguel, který po odehrání zakopl míč a dostal druhou žlutou kartu.

Liberec se v přesilovce chvíli hledal a pak spustil závěrečný nápor. Coufalova tečovaná střela v 83. minutě se otřela o boční síť, pak mohl rozhodnout při svém debutu v lize střídající Dydowicz, ale Chudý jeho střelu vyrazil. Z dorážky poté z bezprostřední blízkosti trefil Ďubek s přispěním brankáře Dukly, který zatím v sezoně inkasoval jediný gól, pouze břevno.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň431013:310
2.Slavia Praha430110:59
3.Sparta Praha43016:29
4.1. FC Slovácko42118:47
5.FK Mladá Boleslav42115:27
6.Baumit Jablonec42116:57
7.Dukla Praha41302:16
8.Zbrojovka Brno41216:55
9.FK Teplice31203:25
10.Baník Ostrava41213:45
11.Slovan Liberec40312:53
12.Bohemians Praha 190541035:93
13.České Budějovice30213:72
 1. FK Příbram40223:72
15.FC Hradec Králové40220:72
16.Vysočina Jihlava40041:80

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (651)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele