Synot liga - souhrn 26. kola

01.05.2015, 19:58, aktualizováno 03.05.2015, 21:25
Komentáře a souhrny
Sparta otočila duel na hřišti Mladé Boleslavi a zůstává o tři body za vedoucí Plzní, která pro změnu rozstřílela Slovácko. Slavia konečně zabrala a porazila České Budějovice, Teplice se rozešly s Jabloncem smírně. Dukla porazila Hradec Králové, Liberec neudržel vedení nad Bohemians 1905, smírně hrály také Ostrava s Příbramí. Už včera pak Zbrojovka otočila utkání s Jihlavou...

FK Mladá Boleslav - Sparta Praha 2:3

03.05.2015 19:30

Góly: 4. Ondřej Zahustel, 87. Tomáš Wágner - 50. Václav Kadlec, 66. Václav Kadlec (pen.), 75. Pavel Kadeřábek

Sparta dokázala zvítězit v Mladé Boleslavi 3:2 a na vedoucí Plzeň stále ztrácí tři body. Na půdě čtvrtého celku Synot ligy se hrál velmi zajímavý fotbal, Sparta vstřelila všechny své góly až ve druhém poločase.

Pro Spartu nezačalo utkání vůbec dobře, už ve čtvrté minutě dobře nacentroval Bartl a hlavičkující Zahustel poslal Boleslav do vedení. Krátce na to mohl zvýšit Ďuriš, ale jeho ránu golman Štěch vyrazil. Další nepříjemnost postihla letenské po čtvrthodině hry, kdy se zranil Mareček a kouč Ščasný se rozhodl poslat na hřiště Konatého. Spartě se ale vůbec nedařilo a rovněž další šance patřila Mladé Boleslavi. Standardku Bartla tečoval Ďuriš a golman Štěch musel opět výrazně zasahovat.

Až po této šanci začala hru ovládat Sparta a vytáhnout se musela i opora Boleslavi brankář Hruška. Po Dočkalově centru velmi dobře hlavičkoval Lafata, ale Hruška předvedl perfektní zákrok a míč vyrazil. Mladá Boleslav poločasové vedení udržela, ale ve druhé půli ji stihlo to samé, jako Spartu, totiž rychle inkasovaná branka.

Do Konatého přihrávky před branku se skluzem položil Václav Kadlec a Hruška směřující na druhou stranu branky neměl šanci zasáhnout - 1:1. Pražané rázem ožili a s další parádou se musel předvést Hruška, jenž vyškrábl parádní střelu nejlepšího střelce ligy Davida Lafaty.

V 67.minutě došlo k velmi zajímavé a dost možná klíčové situaci celého utkání. Boleslavští vstřelili ze vzduchu gól, ale ten nebyl pro údajný faul na brankáře uznán. Jak se ale ukázalo, o žádný faul nešlo a domácí se mohli po právu cítit poškozeni. A to o to více, že Sparta vzápětí vstřelila vedoucí gól. Křapka ve vápně jasně fauloval Dočkala a sudí odpískal pokutový kop. Václav Kadlec ho razantní střelou pod břevno proměnil a nyní byli na tahu domácí, kdo musel dohánět manko.

Místo kýženého vyrovnání však přišla třetí branka Sparty. Pavel Kadeřábek dostal ve vápně spoustu prostoru, s míčem se otočil a prostřelil Hrušku - 3:1 pro Spartu. Třetí brance však těsně předcházela stoprocentní šance Boleslavi. Ondřej Zahustel se ocitl před Štěchem sám, překonal ho, ale míč zamířil těsně vedle tyče. Mnozí už o vítězi zápasu nepochybovali, ale Mladá Boleslav se dokázala ještě vrátit. Tři minuty před koncem se dostal k míči důrazný Wágner a čerstvá síla na hřišti z otočky snížila.

Závěr zápasu byl pořádně dramatický, protože Mladé Boleslavi se naskytla standardní situace z ideální vzdálenosti. Domácí z ní ale nic nevytěžili, Sparta závar v pokutovém území přežila a slaví velmi důležité vítězství.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Dynamo České Budějovice 2:0

03.05.2015 17:00

Góly: 2. Milan Škoda, 90. Milan Škoda

Fotbalisté Slavie porazili ve 26. ligovém kole České Budějovice 2:0. Zápas orámovaly branky Milana Škody, který se trefil v první a 90. minutě a se sedmnácti góly se dotáhl na nejlepšího střelce sezony sparťana Davida Lafatu. Pražané se dočkali výhry po osmi kolech a posunuli se na třinácté místo tabulky. Dynamo naopak prohrálo deváté z posledních deseti kol, zůstalo poslední a jeho šance na záchranu jsou už jen teoretické.

Přestože šlo o souboj trápících se týmů ze dna tabulky, hrál se v první půli solidní fotbal s šancemi především před hostující brankou. Pražané vstoupili do utkání velmi aktivně a už po necelých 50 sekundách otevřeli skóre. Kenija zacentroval z levé strany do vápna a nabíhající Škoda hlavou překonal Křížka. Dal šestnáctý gól v ligové sezoně.

Po dalším centru mohl zvýšit Latka, který se vrátil do slávistické sestavy po zranění, ale Křížek jeho hlavičku vyrazil a poradil si i s dorážkou dalšího uzdraveného domácího hráče Zmrhala. V deváté minutě mohlo Dynamo vyrovnat. Funda trefil bližší tyč a dorážející Varadi překopl břevno.

Jinak ale hrozili spíše Pražané a při chuti byl Škoda. V desáté minutě pálil jen do středu branky, o chvíli později pro změnu přestřelil branku. V závěru poločasu pak protáhl Křížka Kenija.

Slávisté vstoupili aktivně i do druhého dějství, ale pojišťující gól nepřidal ani Vukadinovič, který při pokusu o obstřelení hostujícího brankáře zamířil do boční sítě.

V 67. minutě nastoupil hostující Michal Škoda a na hřišti se tak potkal se svým bratrem ve slávistickém dresu Milanem. Českobudějovický útočník měl na hlavě minutu před koncem vyrovnání, ale těsně minul. Prakticky z protiútoku šel sám na bránu jeho bratr Milan a druhý gólem rozhodl.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Baumit Jablonec 1:1

03.05.2015 17:00

Góly: 90+3. Jan Hošek - 64. Ján Greguš

Baumit Jablonec měl vítězství na dosah, v Teplicích vedl ještě v nastavení, ale nakonec bral jen bod. Pro svěřence trenéra Jaroslava Šilhavého je to ztráta a výrazná komplikace, co se týče případných ambicí na druhé místo. Vyrovnávací branka navíc přišla v době, kdy domácí dávno hráli bez vyloučeného Vondráška.

Aktuálně třetí tým Synot ligy se dostával do tempa pozvolna a až v jedenácté minutě výrazněji zahrozil. Po kombinaci Doležala s Pospíšila zacinkalo břevno! O další čtyři minuty bylo před Grigarem znovu živo a tentokráte Beneš stejně jako Pospíšil zamířil do břevna. Pro Teplice to bylo velké štěstí, neboť ještě z dorážky pálil vedle Doležal.

Tlak Baumitu gradoval a ve 27.minutě se mu naskytla penalta. Vondrášek fauloval Mingazova a k penaltovému puntíku se postavil Filip Novák. Desetigólový obránce však branku přestřelil a tak se pokračovalo za nerozhodného stavu 0:0. Teplice začaly vystrkovat růžky až po půlhodině, nejprve Hora pálil do dobře postaveného obránce a talentovaný Vůch pro změnu mířil vedle. Před koncem poločasu zazdil další tutovku Jablonce Kopic a tak skončila první půle 0:0.

Diváci, kteří si našli cestu na teplická Stínadla rozhodně nemohli litovat. Na severozápadě Čech se hrál parádní fotbal plný šancí. V 60.minutě hlavičkoval po centru Vůcha Jakub Hora a opět jen těsně minul branku.

Až v 64.minutě se hosté konečně dočkali, po faulu Vondráška ponechal sudí výhodu a Crnkić okamžitě poslal míč na rozeběhnutého Greguše. Ten zatáhl míč do vápna a krásně překonal golmana Grigara - 1:0 pro Baumit. Pro Teplice to bylo velice kruté, neboť vedle inkasované branky přišlo o Vondráška, který za předchozí faul uviděl druhou žlutou kartu. Jablonec měl ve zbytku zápasu šance na rozhodnutí, ale Teplice je přečkali bez úhony a nakonec v nastavení hosty šokovaly. Obrana neuhlídala hlavičkujícího Jana Hoška a utkání tak skončilo dělbou bodů.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - 1. FC Slovácko 4:0

02.05.2015 17:30

Góly: 5. Milan Kerbr (vl.), 34. Jan Kovařík (pen.), 74. Aidin Mahmutovič, 85. Aidin Mahmutovič

Fotbalisté Plzně další zaváhání v boji o titul nedovolili a ve 26. kole první ligy doma porazili Slovácko jasně 4:0. Už v páté minutě jim pomohl vlastní gól Kerbra, výhru pak ještě potvrdili Kovařík z penalty a dvěma góly po brejcích Mahmutovič. Hosté navíc od 33. minuty dohrávali bez vyloučeného Mezlíka. Plzeň tak druhé Spartě odskočila na šest bodů, Letenští však mají před vzájemným duelem v příštím kole ještě nedělní zápas v Mladé Boleslavi k dobru.

Plzeň v minulých dvou kolech remizovala v Teplicích 0:0 a prohrála doma s Mladou Boleslaví 1:2. Další zaváhání tak už nechtěla dopustit a od začátku se do Slovácka pořádně zakousla. Pomohlo k tomu i nasazení útočníka Holendy, který tentokráte dostal v základní sestavě přednost před Mahmutovičem.

Právě Holenda šel při prvním rohu do souboje s gólmanem Hečou, ten Kovaříkův centr podskočil a za ním naskakující Kerbr si srazil míč ramenem do vlastní branky. Rychlé vedení domácí ještě povzbudilo a Holenda s Kolářem mohli vedení navýšit.

Slovácko, které překvapivě nastoupilo v útoku bez kanonýra Doška, se chytlo až po čtvrthodině, kdy utlumilo tlak domácích. Směrem dopředu se však příliš neprosazovalo. To na druhé straně měl po půlhodině hry po dalším rohu velkou šanci Hubník.

Hned na to přišel další útok, Pilař pronikl do vápna, nacpal se před Mezlíka, který ho stáhnul a po druhé žluté kartě byl vyloučen. Sudí Lerch navíc nařídil penaltu, kterou Kovařík proměnil tvrdou střelou do středu branky.

Hned po minutě druhé půle mohl další gól přidat Pilař, který dostal přihrávku za obranu, ale ve skluzu brankáře Heču nepropálil. V 58. minutě pak Vaněk při závaru nastřelil hlavou břevno.

Konstrukce branky pomohla hostům i v 72. minutě, kdy Kovařík táhl brejk dvou na jediného obránce, připravil tutovku střídajícímu Mahmutovičovi, bosenský útočník však trefil jen tyč odkryté branky. Jenže hned vzápětí si napravil reputaci a samostatný únik na gólmana zakončil gólem, svým desátým v sezoně. Pět minut před koncem pak po Kovaříkově centru přidal i jedenáctý, když tentokráte odkrytou branku trefil.

Slovácko za zápas ani jednou nevystřelilo na domácí branku, trenér Habanec alespoň využil rozhodnutý zápas k tomu, aby v závěru dal šanci teprve osmnáctiletému Galuškovi, pro něhož šlo o ligovou premiéru.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - FC Hradec Králové 1:0

02.05.2015 15:00

Góly: 10. Jean-David Beauguel

Pražská Dukla zvládla roli favorita a v domácím prostředí stadionu Juliska porazila Hradec Králové nejtěsnějším rozdílem. Už v desáté minutě se prosadil Jean David Beauguel. Votroci téměř jistě míří do druhé ligy, jejich šance na záchranu už jsou minimální.

Jak už bylo zméněno, jediná branka utkání padla už v desáté minutě, kdy Mareš perfektně zahrál rohový kop a centrovaný míč se snesl až na hlavu Jeana Beauguela - 1:0 pro Duklu. Hradec se tedy hned v úvodu dostal po tlak a na Julisce musel dotahovat manko. Domácí nadále pokračovali ve vytváření šancí, Štětina si ale na Koubka nepřišel. Hradec byl směrem dopředu bezzubý, tempo udávala Dukla, nicméně do konce prvního poločasu už se neprosadila.

Slabá návštěva, zhruba 1 500 diváků se další branky nedočkala. Hradec chtěl ve druhé půli zvýšit aktivitu, to se mu podařilo jen částečně. Votroci za celých devadesát minuty neměli jedinou pořádnou šanci. Bohužel pro oko diváka si žádnou šanci nevytvořila ani Dukla. Pražané v pohodě hájili hubený náskok a nakonec ho i ubránili. Vítězství 1:0 je minimálně do dalších zápasů kola posunulo už na páté místo a naděje na Evropskou ligu tak stále žije. Naopak Hradec je stále na sestupu a nejspíše to i vypadá, že tam až do skončení tohoto ročníku Synot ligy zůstane.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - 1. FK Příbram 0:0

02.05.2015 15:00

Góly: -

Ostravské Bazaly čekaly na branku marně. Baník s Příbramí jen remizoval 0:0. Domácí měli více ze hry, ale své šance nedokázali proměnit. Minutu před koncem přišla Příbram o vyloučeného Martina Krameše.

Baník mohl Příbramské zaskočit ve dvanácté minutě, kdy Kukec ve vápně vytvořil šanci pro Narha a ten už už překonal hostujícího brankáře. Toho však zaskočila obrana na brankové čáře a hrozbu inkasované branky zažehnala. Ve 25. minutě pro změnu napřáhl Mišák a mířil těsně nad. Baník měl o něco více ze hry, ale nedokázal překvapit příbramskou defenzívu. Také před koncem poločasu hrozili zejména domácí, do vzduchu se pověsil Frydrych a mířil těsně nad.

Domácí začali druhou půli s jednou změnou, Matěj Sivrić nahradil Vojtěcha Štěpána, ale k nějakému závratnějšímu tempu to nevedlo. Až v 63. minutě se zase děly věci, a to před brankou hostí. Davor Kukec dobře vypálil a gólman Kelemen musel na zem! Čtvrthodiny před koncem se domácí dožadovali pokutového kopu, avšak jejich prosby nebyly vyslyšeny.

Příbram na Bazalech nepředvedla vůbec nic a minutu před závěrečným hvizdem dokonce přišla o vyloučeného Martina Krameše. Ten zezadu fauloval Sivriče a sudí s verdiktem vůbec neváhal. V nastaveném čase se Baník snažil rozhodnout, ale Příbram výsledek 0:0 už udržela.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Bohemians Praha 1905 1:1

02.05.2015 15:00

Góly: 38. Dzon Delarge - 90. Jakub Rada (pen.)

Fotbalisté Liberce v 26. kole první ligy remizovali 1:1 s Bohemians Praha 1905 a prodloužili sérii neporazitelnosti na pět zápasů. Skóre v prvním poločase otevřel domácí Dzon Delarge, za Pražany však v závěru vyrovnal z penalty Jakub Rada. Slovan tak opět odskočil sestupovému pásmu, od kterého Severočechy dělí osm bodů.

Jako první zahrozili hosté, ale Mosquerův pokus z úhlu i Škerleho dorážku zlikvidoval liberecký brankář Hroššo. Pak převzal aktivitu Slovan a poprvé se dostal do šance v 23. minutě. Po rychlém brejku Delargeho střílel Mudra, ale gólman Zlámal vyrazil na roh.

Z něj domácí udeřit nedokázali, povedlo se jim to až v 38. minutě. Bakoš po rohovém kopu hlavičkoval do tyče, k dorážce se dostal Delarge a poslal míč do prázdné branky. Konžský útočník se tak střelecky prosadil ve třetím utkání za sebou.

Delarge byl i u první šance Liberce po přestávce, když na vápně našel Bakoše, jehož technická střela šla těsně vedle. Na opačné straně dopadl stejně po přímém kopu hlavičkující Šmíd a poté neuspěli s pohotovou střelou zpoza vápna Rada ani Bartek.

Bohemians v závěru ještě přitlačili a dočkali se vyrovnání. Rozhodčí po Karišikově faulu nařídil pokutový kop, ke kterému se postavil Rada, a i když Hroššo vystihl směr jeho střely, na míč nedosáhl. Klokani tak ukončili černou penaltovou sérii, když tři předchozí pokusy neproměnili.

Pro Slovan šlo už o dvanáctý nerozhodný výsledek v sezoně a Liberec tak potvrdil, že je remízovým králem nejvyšší soutěže.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - Vysočina Jihlava 3:2

01.05.2015 18:00

Góly: 42. Pavel Zavadil (pen.), 51. David Pašek, 63. David Pašek - 33. Marek Jungr, 73. Marek Jungr

Zbrojovka přestřílela v domácím prostředí Jihlavu 3:2 a je jen krůček od definitivní záchrany. Dvěma góly se mezi střelce zapsal David Pašek, stejně jako na druhé straně Marek Jungr, ale protože se ještě prosadil z pokutového kopu Pavel Zavadil, tři body zůstaly v Brně.

Úvod zápasu patřil Jihlavě, která byla iniciativnější, nicméně obrana Brna fungovala dobře a do žádné větší šance celek z Vysočiny nepustila. Až ve 25.minutě se odhodlal ke střele také domácí Pavel Zavadil a golman Hanuš se musel natahovat. Do vedení šla ale Jihlava a to ve 33.minutě. Hosté si pohlídali ofsajdovou past, načež Vaculík poslal přesnou přihrávku na Marka Jungra, který poslal míč do sítě - 1:0 pro Jihlavu. Výsledek však do poločasu nevydržel. Tři minuty před koncem kopali domácí penaltu a kapitán Pavel Zavadil si s ní bez problému poradil - 1:1.

Zbrojovka dokonala obrat krátce po změně stran, dlouhý pas Keresteše se dostal až k Davidu Paškovi, který vysokým lobem překvapil brankáře Hanuše - 2:1 pro Brno. Jihlava musela dotahovat, ale po šedesáti minutách hry už prohrávala dokonce o dvě branky. David Pašek střelou na vzdálenější tyč překonal Hanuše potřetí a svojí druhou brankou v zápase nasměroval Zbrojovku za vítězstvím.

Hosté z Vysočiny se nehodlali vzdávat a čtvrthodiny před koncem utkání zdramatizovali. Mešanović našel na malém vápně úplně volného Jungra, jenž snížil na 2:3. Také pro Jungra to byla už druhá branka v zápase. Šance Jihlavy na vyrovnání se ještě zvýšily, když uviděl Kopúnek rovnou červenou kartu za zákrok na Jánoše, nicméně do konce už zbývalo pouze deset minut.

Brno se ve zbytku zápasu pochopitelně zatáhlo a Jihlava už si žádnou další šanci nevytvořila. Díky třem bodům se svěřenci trenéra Václava Kotala posunuli na desáté místo, Jihlava je osmá.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň26203359:1963
2.Sparta Praha26193448:1460
3.Baumit Jablonec26166448:1954
4.FK Mladá Boleslav261241037:3140
5.Dukla Praha26107928:3537
6.1. FK Příbram261061032:3636
7.FK Teplice26810837:2834
8.Vysočina Jihlava26961129:3233
9.1. FC Slovácko26951236:3832
10.Zbrojovka Brno26951229:3732
11.Bohemians Praha 190526861229:3730
12.Baník Ostrava26781118:3229
13.Slavia Praha26771235:4028
14.Slovan Liberec26512932:3627
15.FC Hradec Králové26471522:4819
16.České Budějovice26471523:6019

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (533)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele