Synot liga - souhrn 24. kola

18.04.2015, 18:57, aktualizováno 20.04.2015, 19:53
Komentáře a souhrny
Plzeň si veze z Teplic bod a na Spartu, která padla na hřišti Liberce, má šestibodový náskok. Hradec Králové neudržel vedení proti Příbrami a zůstává předposlední. Brno si poradilo s Mladou Boleslaví. České Budějovice nestačili na Bohemians 1905, Ostrava podlehla Slovácku a Slavia pro změnu nezvládla utkání s Jihlavou. Dukla v předehrávce zvítězila nad Jabloncem...

FK Teplice - Viktoria Plzeň 0:0

20.04.2015 18:00

Góly: -

Viktoria Plzeň sice zvýšila náskok před vedoucí Spartou na šest bodů, ale v zápase na teplických Stínadlech místo výledku 0:0, klidně mohla vyhrát. Proti ale byla branková konstrukce, která se Viktoriánům postavila do cesty celkem třikrát.

Svěřenci trenéra Miroslava Koubka věděli, že Sparta své utkání s Libercem nezvládla a tudíž se otevřela možnost zvýšení náskoku už na osm bodů, což by zároveň znamenalo velký krok na cestě za titulem. O motivaci bylo postaráno i na druhé straně, Teplice by totiž v případě vítězství stáhli náskok Mladé Boleslavi na čtvrtém místě už jen na dva body.

V 10.minutě se dostal míč až k Vondráškovi, který však měl složitou pozici a míč z úhlu nenasměroval ideálně. Počáteční fáze zápasu mnoho dramat nenabízela, hra se kouskovala a dobře zformovaná obrana Teplic toho vedoucímu mužstvu Synot ligy příliš nedovolovala.

Z nudy vysvobodil diváky až František Rajtoral, plzeňský křídelník zničehonic rozezvonil břevno grigarovy branky! O chvíli později přestřelil po dobrém signálu branku Mahmutovič a spálil tak doposud největší šanci zápasu. A za další tři minuty měly Teplice další várku ohromného štěstí, neboť Procházka stejně jako Rajtoral orazítkoval břevno! V samotném závěru prvního poločasu ještě nevyřešil ideálně akci Kovařík a oba celky se rozešly do šaten za smírného stavu 0:0.

Šance Viktorky pokračovaly i po změně stran. V 51.minutě operoval skluzem na zadní tyči Hořava, ale netrefil. Dvacet minut před koncem celého utkání pokračovala plzeňská zvonkohra, tentokrát se do míče opřel Jan Holenda a trefil tyč. Bylo to už potřetí v zápase, co teplické zachránila branková konstrukce. Každopádně tlak Viktorie sílil, proti Kovaříkovi se vytáhl Grigar, Hrošovský z blízka minul branku a Vaněk taktéž netrefil prázdnou teplickou svatyni. Bezbrankový stav se nezměnil ani během tříminutového nastaveného času, Viktorka si tak veze z Teplic bod a na prvním místě už má šestibodový náskok.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - 1. FK Příbram 2:3

19.04.2015 17:00

Góly: 12. Pavel Dvořák (pen.), 21. Pavel Dvořák - 55. Martin Zeman (pen.), 70. Martin Zeman, 80. Tomáš Pilík

I po 24. kole zůstává na sestupové pozici Hradec Králové. Votroci nedokázali v domácím prostředí přehrát Příbram, které po přestřelce podlehli 2:3. Přitom Hradec vedl 2:0 a měl i další šance, ovšem vyloučení Plašila znamenalo zlomový okamžik.

Votroci přitom neměli vůbec špatný start. Už rána Haliloviče měla gólové parametry, nicméně šla těsně mimo. Ale Hradec to nemuselo nijak mrzet, za chvíli fauloval ve vápně Hájovský a sudí odpískal ve prospěch domácích pokutový kop. Pavel Dvořák s ním neměl problémy a bylo to 1:0. Hosté mohli bleskově odpovědět, ale Koubek předvedl po hlavičce skvělý zákrok. A pak přišla 21. minuta a druhý gól Hradce. Defenzíva Příbrami nedokázala odvrátit snadný balón, toho se zmocnil Dvořák, zbavil se brankáře Kelemena a zavěsil - 2:0. Votroci měli výtečně rozehraný zápas, ale jak se nakonec ukázalo, nestačilo to.

A to ještě měli domácí pořádnou kliku. Po půlhodině hry se totiž kopala penalta i na druhé straně, ale Bednář jí kopl doprostřed a Koubek vyrazil.

Ale Příbram se nevzdávala. Plašil v 54. minutě vyrobil další penaltu a dokonce musel předčasně do sprch. Martin Zeman svého spoluhráče Bednáře nenapodobil, penaltu proměnil a snížil na rozdíl jediné branky. Pro Příbram to byla voda na mlýn, hosté výrazně ožili a hnali se za vyrovnáním. To se podařilo v 70. minutě, na hranici pokutového území se zmocnil míče Zeman a povedenou ranou srovnal na 2:2.

Příbram nadále mlela svého soupeře a ten pod obrovským náporem potřetí inkasoval. Tomáš Pilík z nulového úhlu s pomocí teče překonal Koubka a Příbram vedla 3:2. Otřesení domácí se do konce zápasu nevzpamatovali a po nadějně rozehrané bitvě nakonec padli.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - FK Mladá Boleslav 1:0

19.04.2015 16:00

Góly: 12. Miroslav Marković (pen.)

Fotbalisté Mladé Boleslavi si komplikují situaci na čtvrtém místě. Středočeši prohráli v Brně 0:1 a jejich náskok se může ztenčit už jen na dva body, momentálně je tříbodový. Zbrojovka pak díky vítězství poskočila na desáté místo. O osudu utkání rozhodla penalta, proměněná Miroslavem Markovičem.

Domácí začali před vlastními diváky hodně aktivně a využili jakési rozespalosti hostujícího týmu. Nejprve Buchta nedokázal z dobré pozice trefit branku a o chvíli později fauloval Navrátil Pavla Zavadila. Jelikož se celý incident odehrál ve vápně, kopala se penalta. Miroslav Marković se neváhal postavit k penaltovému puntíku a s přehledem poslal Zbrojovku do vedení - 1:0. Tím aktivita Brna rozhodně neskončila, Pašek měl velkou šanci, ale sám před Hruškou nedokázal ideálně zpracovat balón. A když ve 37. minutě neuspěl ani ze standardní situace Zavadil, skončil poločas jednobrankovým vedením Zbrojovky 1:0.

Mladoboleslavští nepředvedli v první půli vůbec nic a kouč Jarolím musel o přestávce běsnit. A vlastně ani na nic nečekal a na trávník poslal dvě čerstvé posily - Kyselu se Štohanzlem. Prvně jmenovaný měl po hodině hry první velkou šanci, ale Melichárek dobře zasáhl. Mladá Boleslav stupňovala tlak a v závěru už měla velkou převahu, ale Melichárkova branka jakoby byla zakletá. Čtvrthodiny před koncem zachránila Zbrojovku před vyrovnáním tyčka!

Svěřenci Karla Jarolíma do konce utkání vyrovnat nestihli a z Brna odjíždějí poraženi. Jejich náskok na Duklu je jen tříbodový a pokud Teplice uspějí s Plzní, bude již jen dvoubodový.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Sparta Praha 2:1

18.04.2015 20:15

Góly: 21. Dzon Delarge, 65. Lukáš Pokorný - 26. David Lafata

Fotbalistům Sparty nevyšla premiéra pod trenérem Zdeňkem Ščasným. Obhájce titulu v duelu 24. kola ligového kola prohrál v Liberci 1:2 a dal šanci k trháku vedoucí Plzni, která může na čele tabulky odskočit v případě pondělní výhry v Teplicích už na osm bodů. Skóre otevřel Konžan Dzon Delarge, poté srovnal David Lafata, ale tři body vystřelil domácím svou premiérovou trefou v nejvyšší soutěži Lukáš Pokorný. Slovan se díky výhře vzdálil sestupovým příčkám na pět bodů.

Sparta v prvním utkání pod Ščasným nastoupila v rozestavení 4-4-2 na hrotu s Lafatou a Řezníčkem, na pravém kraji obrany pak stejně jako v úterním neúspěšném pohárovém zápase v Jablonci, po němž skončil kouč Vítězslav Lavička, hrál Brabec. Úvodní šanci měl ve čtvrté minutě Lafata, který trefil Hrošša, ale jinak byl na začátku nebezpečnější Liberec.

Nejprve pálil křížně těsně vedle Delarge a o minutu později Bakošovu hlavičku po centru famózně vyrazil Štěch. Na druhé straně mířil Lafata z dobré pozice vedle a pak se sparťané marně dožadovali odpískání penalty za Karišikovu ruku.

V 21. minutě už Liberečtí vedli. Váchovu chybu vystihl Frýdek, posunul na rozběhnutého Delarge a ten svůj výborný výkon korunoval proměněným únikem.

Letenští hned za pět minut srovnali. Na roh si naběhl Lafata a z voleje umístil míč s přispěním teče domácího brankáře Hrošša pod břevno. Čtrnáctým gólem v této ligové sezoně dotáhl nejlepšího kanonýra soutěže slávistu Milana Škodu. Hrálo se ve vysokém tempu a hosté nakonec mohli jít do kabin s náskokem, Řezníček ale sám před Hroššem selhal.

Do druhé půle vstoupil lépe Liberec. Po závaru v hostující vápně se vytáhl Štěch, který vyrazil Frýdkovu ránu i Luckassenovu dorážku. Pak bývalý sparťan Frýdek přehazoval letenského gólmana, ale zamířil vedle. Na opačné straně zahodil dvě gólové šance Krejčí. Nejprve v 54. minutě z hranici malého vápna trefil Hrošša a pak Váchovu kolmici pálil křížnou střelou vedle.

Na hřišti nebylo znát, že mezi oběma týmy byl před utkáním rozdíl dvanácti míst v tabulce a v 64. minutě o záchranu bojující Liberec opět vedl. Po rohu vyhrál hlavičkový souboj Luckassen a Pokorný z voleje pohotově překonal Štěcha. Radoval se ze svého prvního ligového gólu.

Sparta po inkasovaném gólu přidala a vytvořila si místy až drtivý tlak. Ale střelu střídajícího Konatého vyrazil Hroššo, Dočkalovu hlavičku zastavil stoper Pokorný a Costa hlavičkou minul. Sparta tak v lize prohrála poprvé po deseti zápasech.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Baumit Jablonec 1:0

18.04.2015 17:00

Góly: 11. Tomáš Berger

O velké překvapení kola se postarali fotbalisté Dukly Praha. Ti na Julisce přehráli třetí Jablonec 1:0. Baumitu se po těsné porážce může výrazně vzdálit možná vidina startu v Lize mistrů. Autorem jediné branky se stal Tomáš Berger.

Na jedinou branku zápasu se nemuselo čekat dlouho. Stačilo pouhých jedenáct minut, aby jablonecká defenzíva přestala z důvodu předpokládaného ofsajdu hrát a střela Tomáše Bergera skončila v síti. Skvělou práci přitom odvedl Beauguel, který Bergerovi poslal přesný oblouček - 1:0 pro Duklu. O chvíli později byl ve vzduchu druhý gól, ale Karavajev tentokrát na brankáře Baumitu nevyzrál. Domácí v prvním poločase třetí tým Synot ligy výrazně přehrávali a bylo jen s podivem, že na světelné tabuli svítilo jen jednobrankové skóre.

Jablonec ale také dokázal zahrozit, ve 32.minutě například orazítkoval břevno! Fotbal v podání svěřenců Jaroslava Šilhavého byl nicméně žalostný a nezměnilo se to ani po přestávce. Ve 48.minutě došlo k trochu kuriózní situaci, Dukla vstřelila gól, který byl nejprve uznán, ale posléze po poradě s pomezním odvolán.

Baumit ve druhém poločase vůbec nenašel rytmus a kdo očekával alespoň závěrečný nápor, byl velmi zklamán. Hosté na Julisce nic nepředvedli a po zásluze prohráli 0:1.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Vysočina Jihlava 1:2

18.04.2015 17:00

Góly: 81. Dame Diop - 50. Peter Šulek, 65. Tomáš Kučera

Fotbalisté Slavie prohráli ve 24. kole první ligy s Jihlavou 1:2 a sérii bez vítězství prodloužili na sedm zápasů. O výhře hostů rozhodli ve druhém poločase Peter Šulek s Tomášem Kučerou, za domácí v závěru snížil Dame Diop. Vysočina se tak výrazně přiblížila k jistotě udržení, naopak červenobílí se namočili do bojů o záchranu.

První poločas nabídl spíš bídu než prvoligový fotbal. Za Slavii dvakrát mohl zahrozit Hrubý, ale poprvé včas vyběhl brankář Hanuš a podruhé domácí záložník místo zakončení upadl. Jihlava se do náznaku šance dostala jednou, když Kučerova střela protáhla gólmana Berkovce.

Nudné první dějství vynahradil hned úvod druhé půle. Jihlava se po šesti minutách dostala k rychlému brejku, který po přesném centru za obranu zakončil tvrdou ranou Šulek. Slavia sice vzápětí soupeře zatlačila, ale série standardních situací skóre nezměnila.

Slavia se proto začala čím dál víc tlačit do útoku, jediným výsledkem byl však rychlý protiútok, ze kterého Jihlava přidala druhou branku. Kučera si v 65. minutě naběhl na zpětnou přihrávku a zamířil do protipohybu Berkovce.

O chvíli později se domácí brankář vyznamenal, když proti němu šli dva hráči Jihlavy sami. Potrestáni byli hosté v 82. minutě, kdy si na přímý kop z pravé strany naběhl střídající Diop a připsal si první branku v české lize.

V závěrečných minutách už Slavia vyrovnat nedokázala. Jihlava udělala výrazný krok k záchraně, domácí naopak budou mít ještě starosti. Od sestupového pásma je po sedmizápasové sérii bez výhry dělí šest kol před koncem sedm bodů.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - 1. FC Slovácko 0:2

18.04.2015 17:00

Góly: 34. Jiří Valenta, 49. Milan Kerbr

Fotbalisté Ostravy prohráli ve 24. kole první ligy se Slováckem 0:2. O třetí vítězství hostů z posledních čtyř utkání na Bazalech se postarali Jiří Valenta a Milan Kerbr. Baníku bez zraněného kapitána Milana Baroše utkání hrubě nevyšlo a v domácím prostředí pošesté v řadě nezvítězil.

Baník v minulém kole ukončil devítizápasové čekání na vítězství, a když už ve druhé minutě Heča s námahou vytáhl nad břevno Narhovu hlavičku, možná se domácí diváci těšili na ofenzivní smršť. Jenže pak fotbal z Bazalů na dlouhé minuty zmizel a na trávníku byla k vidění záplava nepřesností na obou stranách.

Navzdory fotbalové mizérii byl Baník o kousek blíž vedoucí trefě. Ale Frydrych volejem po rohu těsně minul tyč a Narh zase po Štěpánově úniku z deseti metrů přestřelil.

Do bídy první půle zato vůbec nezapadl nádherný gól hostujícího Valenty, který se ve 34. minutě z ničeho nic bez přípravy opřel do odraženého balonu a z pětadvaceti metrů se náramně trefil k tyči. Ještě v závěru poločasu mohl vedení Slovácka navýšit Diviš, ale po brejku tři na dva s nepovedeným pokusem o lob ztroskotal na Pavlenkovi.

Baník se po obrátce propadl do hlubokého podprůměru. Tím spíše, když už v 50. minutě neobsazený Kerbr po centru ze strany skákavou střelou z malého vápna přidal druhý gól. Domácím bez zraněného hecíře Baroše ve druhé půli úplně došel dech a v nervózní atmosféře na tribunách, v níž si diváci hlasitě žádali odchod kouče Petra Frňky, zkazili úplně vše, na co sáhli.

Slovácko si v celkové dominanci na hřišti mohlo připsat ještě výraznější výhru. Pár akcí však pohřbilo chybou ve finální fázi a deset minut před koncem povedenou Trávníkovu ránu z velkého čtverce vyrazil Pavlenka. Uherskohradišťstký celek i tak vybojoval z posledních pěti utkání venku deset bodů.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Bohemians Praha 1905 2:3

18.04.2015 17:00

Góly: 9. Adam Varadi, 64. Jiří Kladrubský (pen.) - 69. Jakub Rada (pen.), 74. David Bartek, 79. Jakub Rada

Fantastický obrat předvedli fotbalisté Bohemians. Klokani prohrávali na půdě Českých Budějovic již o dvě branky, ale po vyloučení Jiřího Kladrubského nadějný výsledek nedokázali udržet a v klíčové bitvě o záchranu prohráli 2:3.

Pro oba celky byl tento zápas velmi důležitý, pro Dynamo dokonce zcela zásadní! A domácí si v jeho úvodním průběhu počínali lépe.

Už ve 4.minutě se ocitl v gólovce Pešek, ale golman Zlámal protentokrát zasáhl. Za dalších pět minut už tolik úspěšný nebyl, po sériích nedorozumění se Varadi dostal k odraženému míči a neměl problém trefit prázdnou branku - 1:0 pro České Budějovice. Hosté následně zvýšili obrátky a ve 33.minutě byli blízko srovnání. Moravec před Křížkem jemně tečoval balón ale domácí brankář si poradil a udržel pro svůj tým čisté konto. Klokani ho ještě do konce prvního poločasu překonali, ale na brankové čáře ho zastoupil Janotka.

Dynamo udrželo poločasové vedení a na začátku druhého dějství po druhé udeřilo. Přesněji po hodině hry fauloval ve vápně Chriena stoper Rada a sudí nařídil pokutový kop. Jiří Kladrubský vzal zodpovědnost na sebe a nekompromisní penaltou zajistil Budějovicím už dvoubrankový náskok.

Nicméně výsledek 2:0 dlouho nevydržel, protože i na druhé straně došlo k penaltovému okamžiku. Po Jindřiškově přímém kopu se ozvalo břevno a následné dorážka už mířila do sítě, Jiří Kladrubský zastoupil svého brankáře na brankové čáře a to doslova a nemohl vidět nic jiného než červenou kartu. Penaltu pak Jakub Rada proměnil a utkání výrazně spělo do shakespearovského dramatu.

Bohemka totiž vyvinula na jihu Čech značný tlak a Dynamo se nedokázalo ubránit. Po rohovém kopu nastal ve vápně domácích zmatek a David Bartek srovnal na 2:2! A to nebylo vše, za chvíli se opřel do míče Jakub Rada a Křížek inkasoval potřetí. Bohemka dokonala fantastický obrat a na Dynamu vedla 3:2. Domácí ještě mohli srovnat, blízko byl Chrien, ale k další změně skóre už do konce zápasu nedošlo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň24193254:1760
2.Sparta Praha24173441:1254
3.Baumit Jablonec24155445:1750
4.FK Mladá Boleslav24114933:2737
5.Dukla Praha2497827:3234
6.FK Teplice2489736:2633
7.1. FC Slovácko24951034:3132
8.1. FK Příbram24951029:3632
9.Vysočina Jihlava24861025:2930
10.Zbrojovka Brno24851126:3129
11.Baník Ostrava24771018:3028
12.Bohemians Praha 190524751227:3626
13.Slavia Praha24671132:3825
14.Slovan Liberec24411928:3323
15.FC Hradec Králové24461420:4518
16.České Budějovice24461421:5618

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (611)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele