Synot liga - souhrn 13. kola

31.10.2014, 22:10, aktualizováno 02.11.2014, 17:39
Komentáře a souhrny
Severočeské derby ovládl Jablonec, jenž se posouvá o bod za Spartu. Čtyřbodovým náskokem disponuje na čele tabulky Plzeň, která přehrála Spartu. Slavia porazila Příbram a konečně dokázala naplno bodovat. Úspěšný zůstává Baník Ostrava, jenž se posunul už na čtvrtou příčku. Vítězství si zapisují také Jihlava, Slovácko, Dukla Praha a Mladá Boleslav...

Slovan Liberec - Baumit Jablonec 0:1

02.11.2014 15:45

Góly: 59. Martin Doležal

Skvělou formu potvrdil Jablonec, který si zásluhou Martina Doležela poradil s Libercem a díky třem bodům se posouvá na dostřel pražské Spartě. Naopak Slovan zůstává ve spodku ligového pelotonu.

Úvod zápasu přitom patřil Liberci. Hned ve druhé minutě mohl otevřít skóre Šural, ale z těžké pozice vymezený prostor hledal marně. Záhy to pro změnu zkoušel ze standardní situace Pavelka, ten ale pro změnu branku minul. Také ve zbytku prvního dějství měl Slovan převahu.

Během pěti minut hostující straně hned dvakrát pomohla branková konstrukce. Nejdříve do tyče pálil Pavelka a o chvíli později prakticky do stejného místa zamířil Delarge! Teprve až po třiceti minutách zahrozilo i na opačné straně, ale Doležal z nadějné šance mířil nad branku. Do konce prvního dějství ještě přestřelil skluzující Frýdek a hned dvakrát nemohl slavit ani Pavelka.

Po obrátce Jablonec viditelně zvýšil aktivitu. Odměnu mohl přinést Kopic, ale z úhlu zacílil jen do vnější tyčky liberecké svatyně. Vzápětí však z ničeho nic udeřilo: Pernic po rohovém kopu prodloužil míč na Doležala, jenž nezaváhal a hlavou pohotově uklidil mičudu do sítě - 0:1! Jablonec dohrál zbytek utkání pod svoji režií a ze stadionu "U Nisy" si odvezl všechny tři body.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Sparta Praha 2:0

01.11.2014 20:15

Góly: 12. Lukáš Hejda, 23. Tomáš Hořava

V emocemi nabitém utkání vyhrála Viktoria Plzeň nad Spartou 2:0 a na čele má již čtyřbodový náskok. Plzeň udeřila už v prvním poločase a v celém utkání Spartu do ničeho nepustila. Úřadující mistr ani nevystřelil na branku.

Sparťanské ambice dostaly vážnou trhlinu už v úvodní čtvrthodině, kdy Viktoriáni z první vážnější šance udeřili. Na rohový kop si naskočil bývalý Sparťan Lukáš Hejda a Bičík se mohl natahovat marně. Brankář hostí možná mohl vyběhnout a centr vyboxovat, nicméně se tak nestalo a Plzeň vedla 1:0. Dlouho na sebe nenechali čekat ani "fanoušci" na stadionu a první dýmovnice donutila sudího přerušit hru. Po chvilce se ale hra rozeběhla a Viktoriani udeřili po druhé. Ve 23. minutě vyšachovali sparťanskou defenzívu Pilař s Hořavou a druhý jmenovaný vsítil druhý gól - 2:0 pro Viktorku. Na hřišti se také začalo přiostřovat, což demonstrovaly žluté karty pro Krejčího, Pilaře a Dočkala.

Také ve druhém poločase se přerušovalo kvůli neklidným divákům v domácím sektoru. Plzeň svého soupeře do ničeho vážného nepouštěla, sparťanská spolupráce vázla a s přibývajícím koncem se domácí dostávali do dalšího zakončení. Standardka Hořavy skončila na břevně a brankou neskončily ani další dorážky. Minutu před koncem se ocitnul ve stoprocentní šanci i Vaněk, ale Bičík ani v tento moment neinkasoval. To už se hrálo v podstatě na jednu branku a čím dál víc se ke slovu hlásily emoce.

V nastaveném čase předvedl ostrý skluz proti brankáři Kozáčikovi Roman Bednář, načež uviděl jen žlutou kartu. Nakonec se ale červenilo, Matějovský v samostatném postupu fauloval Tecla a od sudího Jílka nemohl vidět nic jiného. Vyloučení Matějovského už samozřejmě nemělo na výsledek žádný vliv. Viktoriáni utkání se Spartou zvládli na jedničku a na čele mají už čtyřbodový náskok.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - 1. FC Slovácko 0:1

01.11.2014 17:00

Góly: 75. Libor Došek

Zbrojovka na domácí půdě padla, když nestačila na hosty ze Slovácka. Slovácko si pohlídalo tři body, které jim vystřelil kanonýr Libor Došek. Domácí naopak mohou truchlit, protože volání sestupového pásma je stále silnější.

Čtvrté moravské derby vyhrálo opět Slovácko, zatímco Zbrojovka prohrála už pátý zápas v řadě a její mizérie se prohlubuje. Od prvních minut se hrál poměrně otevřený fotbal, který zvládali lépe hosté. Za dlouhým míčem sprintoval Došek, blíže k němu však měl obránce, který si ve spolupráci s brankářem poradil a útok zažehnal. O první zakončení zápasu se postaral brněnský středopolař Malík, jenže jeho pomalý projektil nemohl brankáře Heču vyvést z rovnováhy.

Kerbrův centr od rohového praporku mířil na Doška, před kterým Hladký vyboxoval míč do bezpečí a pokračovalo se za bezbrankového stavu. Jakub Jugas, kterého našel přesným přízemním pasem z pravé strany Fischer na hranici vápna, ale Jugas v dobré pozici netrefil prostor, který původně chtěl. Luboš Kalouda zakroutil míč z přímého kopu přesně doprostřed brány, kde našel jen připraveného Hladkého.

Krátce před koncem první půle se Kerbr uvolnil na pravé straně, svým centrem našel jen vracejícího se Fischera, který si poradil a míč odkopl do zámezí. Do druhé půle vstoupily oba celky dost aktivně. Stanislav Vávra se krásně uvolnil v šestnáctce a svou ránou k tyči protáhl dobře zasahujícího brankáře Heču. Moukanza se stal hvězdou dalších minut, protože se prodral do tří velkých akcí. Domácí útočník se posléze pokusil uvolnit na hranici vápna Sýkoru, míč se však k němu vrátil, jenže následná střela byla zblokována.

Domácí hráči se nadále tlačili před soupeřovu bránu a například vysunutí střídajícího Miroslava Keresteše vypadalo velmi nebezpečně. Střídající hráč se dostal do výborné pozice i díky akci Moukanzy, který na sebe navázal protihráče a následně nahrával na volnějšího Keresteše, ale ten si neporadil s brankářem Hečou.

Ačkoli se domácímu týmu nedá upřít snaha, byli to hosté, kterým se podařilo skórovat. A nakonec se tento zásah ukázal jako rozhodující. Po rychlé křídelní akci se do vápna hnal Libor Došek, který má na svém kontě již deset ligový branek. A protože mu obrana domácích nechala hodně volného prostoru, podařilo se mu pohodlně zakončit - 0:1.

Brňané byli inkasovanou brankou evidentně zaskočeni a chvíli jim trvalo, než se dokázali znovu dostat do hry. Navíc jim scházely síly a čas. V poslední desetiminutovce se pokoušel srovnat aktivní Sýkora, který ale nemířil přesně. Tentýž hráč mohl v samém závěru utkání přeci jen vyrovnat skóre. Na jeho ránu z otočky byl ale brankář Heča připraven a skvělým zákrokem pomohl svému týmu ke třem bodům. Díky nim je Slovácko zatím sedmé a na pohárové příčky mu scházejí jen tři body.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Vysočina Jihlava 2:3

01.11.2014 17:00

Góly: 54. Aidin Mahmutovič, 76. David Jablonský - 40. Vladimír Kukoľ, 67. Tomáš Kučera, 83. Muris Mešanović

Velké překvapení se odehrálo na severozápadě Čech. Domácí Teplice nestačili na Jihlavu, se kterou prohráli po přestřelce 2:3. Hosté si tříbodovým importem výrazně pomohli v tabulce a minimálně do zítřka jsou dvanáctí.

Domácí měli v prvním poločase více ze hry, ale Jihlava se na svého soupeře skvěle připravila. Litsingi po Nivaldově přihrávce střílel vedle, na druhé straně zase musel Grigar zasahovat proti Jablonskýmu. Pět minut před odchodem do šaten předvedli hosté rychlou akci. Mešanovičovo zakončení dokázal Grigar vyrazit, ale pouze před dobíhajícího Vladimíra Kukola, který vstřelil první gól zápasu - 1:0 pro Jihlavu.

Teplice na vedoucí branku Jihlavy zareagovali až po změně stran. Mahmutovič prošel obranou hostů jako nůž máslem a razantní střelou z blízkosti překonal golmana Hanuše - 1:1. Ovšem uběhla necelá čtvrthodina a Jihlava Na Stínadlech znovu vedla. Tomáš Grigar na hezkou volej Tomáše Kučery nedosáhl a tepličtí museli znovu dotahovat. A to se opět povedlo, po rohovém kopu Kroba hlavičkoval David Jablonský a v 76.minutě svítil na ukazateli skóre nerozhodný výsledek 2:2. Jihlava ale zase odskočila, tentokrát po hrubé chybě brankáře Grigara, který ve snaze rozehrát malou domů narazil na Mešanoviče, který zaváhání nekompromisně ztrestal!

Utkání se schylovalo ke svému konci a Teplice mohli i po třetí srovnat. Litsingi ale hlavou netrefil branku a na víc už se svěřenci trenéra Ščasnýho nezmohli. Jihlava tedy vyhrála v Teplicích 3:2, čímž se postarala o velké překvapení.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - FC Hradec Králové 2:1

01.11.2014 17:00

Góly: 22. Daniel Holzer, 40. Daniel Holzer - 61. Pavel Dvořák

Baník zvítězil v domácím prostředí nad Hradcem 2:1 a v tabulce je čtvrtý. Naopak hosté se dostávají do čím dál horší situace, na nesestupové místo ztrácejí už šest bodů.

Baník udeřil po dvaceti minutách, kdy jeden z obránců hostí přizvedl balón k Danielu Holzerovi, který prostřelil brankáře Koubka - 1:0 pro Baník. Hradec odpověděl o šest minut později šancí Shejbala, proti které ale skvěle zasáhl brankář Pavlenka. Také ve 36. minutě se souboj Shejbala s Pavlenkou opakoval a znovu se zaskvěl Pavlenka. Nevyužitou příležitost Hradce domácí potrestali. Daniel Holzer z hranice vápna přesně vypálil a Koubek znovu lovil míč ze své sítě - 2:0 pro Baník. Pro Holzera to byla zároveň druhá branka v utkání.

Votroci se v prvním poločase snažili, nehráli špatně, ale Baník byl efektivnější a to rozhodlo. Každopádně Hradec nehodlal skládat zbraně a ve druhém poločase se hnal za snížením, popřípadě vyrovnáním. V 54. minutě se ale musel bránit, Frydrych však na Koubka nevyzrál. O sedm minut později se hostům podařilo snížit, Pavel Dvořák na přední tyči propasíroval míč za Pavlenkova záda a o drama bylo postaráno.

Ostrava chtěla zápas co nejdříve rozhodnout a utéct soupeři znovu o dvě branky, v nastavení ale přežila velkou šanci Votroků. Dvořák byl před Pavlenkou úplně sám, nadějný brankář Ostravy se ale zase vytáhl a měl velký podíl na vítězství svého týmu.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - 1. FK Příbram 3:2

01.11.2014 17:00

Góly: 37. Martin Latka (pen.), 47. Jiří Bílek, 88. Bekim Balaj - 45. Tomáš Zápotočný, 68. Jakub Řezníček

Velký kámen ze srdce jistojistě spadl všem slávistickým fanouškům, jejichž tým konečně dokázal vyhrát a proti Příbrami si připsal kýžené tři body. Hosté hned dvakrát dokázali odpovědět, ale na třetí branku Slavie už reagovat nedokázali...

SKS začalo s velkou chutí. Hned záhy mohl po standardní situaci otevřít skóre Hrubý, ale branku netrefil. Další nebezpečně vyhlížející akci nevyužil Škoda. Trestat mohl z ničeho nic Hájovský, ovšem po Zemanově centru zacílil hlavou jenom do břevna slávistické svatyně!

Ten samý hráč vzápětí ve vápně nedovoleně zastavil pronikajícího Zmrhala a rozhodčí Pechanec ukázal na pokutový kop! K tomu se postavil Latka a rázem to bylo 1:0. Slavia kopala druhou penaltu po sobě, předtím ale na tuto výhodu čekala přes dva roky. Ještě do přestávky však bylo srovnáno, když se po nepřehledné situaci plné rychlých narážeček prosadil Zápotočný - 1:1.

Ihned po výměně stran ale vrátil Slavii náskok Bílek, jenž pro změnu využil sklepnutí od Latky a upravil na 2:1. Druhý ze stoperů mohl za pár okamžiků zvýšit, ale s jeho projektilem si Boháč věděl rady, Škoda následně pro změnu hlavičkoval nad branku! O poznání úspěšnější byl při rohovém kopu hlavičkující Řezníček, jenž svým osmým gólem v sezóně vyrovnal na průběžných 2:2.

Vrátit vedení mohl SKS aktivní Hrubý, pozorně reagující Boháč si však s jeho pokusem dokázal poradit. Rozhodující moment tak přišel až tři minuty před koncem řádné hrací doby, kdy Boudjemaa našel hlavu střídajícího Balaje, který bez problémů zajistil Slavii tři body - 3:2.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Dynamo České Budějovice 3:1

01.11.2014 15:00

Góly: 1. Jean-David Beauguel, 52. Néstor Albiach, 81. Michael Krmenčík - 66. Roman Lengyel

Dukla se s Českými Budějovicemi v domácím prostředí stadionu Julisky vypořádala po svém. Výhrou 3:1 prodloužila neporazitelnost na tři zápasy a minimálně na pár hodin se dostala na páté místo.

Stačila pouhá minuta a na Julisce bylo veselo. Po centru z leva byl na zadní tyči neobsazený Jean David Beauguel a golman Křížek poprvé inkasoval. Rychlá branka ale průběhu prvního poločasu příliš nepomohla. I nadále byli aktivnější domácí, ale další větší šanci si vypracovali až v závěru první půle, kdy trefil tyčku autor prvního gólu Beauguel. Budějovice branku soupeře ohrožovali jen sporadicky, takže stav 1:0 pro domácí byl prozatím zasloužený.

Dukla měla fantastický start i do druhé půle, v 52.minutě pálil Néstor Albiach přímo do šibenice a golman Křízek neměl nejmenší nárok. Néstorova střela byla přímo výstavní a bude patřit k ozdobám celého ročníku Synot ligy.

České Budějovice už neměli na co čekat, jestli chtěli na Julisce bodovat, museli otevřít hru a začít více riskovat. V 66. minutě to vyšlo, prodloužený centr na zadní tyči uklidil do sítě stoper Roman Lengyel a o dramatizaci utkání bylo postaráno. Dukla mohla ihned znovu odskočit na rozdíl dvou branek, ale střela Jakuba Mareše se zastavila o břevno! Až devět minut před koncem zápasu přišlo do řad domácích definitivní uklidnění. Michael Krmenčík na hranici pokutového území vyslal skákavou střelu, na kterou Křížek nedosáhl - 3:1. Na další odpor už se Budějovice nezmohli a z Julisky odjíždějí poražení.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Bohemians Praha 1905 1:0

31.10.2014 20:15

Góly: 30. Mickaël Tavares

Mladá Boleslav se po výhře nad Klokany posunula na současnou čtvrtou příčku v nedokončené tabulce Synot ligy. Utkání to ale v žádné případě nebylo pohledné a nejeden divák zřejmě uvažoval, zda neodejde dřív. Utkání rozhodl jedinou brankou Mickaël Tavares, který se trefil po půlhodině hry.

Klokani nehráli špatně a v dosavadním průběhu jim patřila sedmá příčka, ale dnes narazili na nepříjemného soupeře. Mladá Boleslav se ale také nepředvedla a po útrpném výkonu si připsala tři body snad jen díky náhodě. Skalákův roh hlavou Ščuk usměrňoval na bránu, ale míč byl obrannou linií odražen mimo. Skalákův roh prodloužil hlavou Ďuriš, jenže ten nenašel nikoho ze spoluhráčů v ideální střelecké pozici. V prvních minutách hrála jen a jen Mladá Boleslav, Klokani se bránili.

Přesto se do první akce utkání dostali právě hostující hráči, kteří šli dva na jednoho a pohotový Bratanovič nastřelil pouze brankáře Hrušku, který trochu vyběhl. Následně se tři hráči v zeleném byli po rozehrání standardní situace sami v šestnáctce a Mikuš hlavičkoval pouze do náruče brankáře Hrušky. Bylo to ale z celkem obtížné pozice. Skalák hlavičkoval v pádu slabě, takže Švenger neměl potíž sebrat balón. Do další akce spěchal opět aktivní Bratanovič, který z úhlu znovu nedokázal Hrušku překonat. Jeho rána na zadní tyč skončila mimo tři tyče.

Po třiceti minutách si velkou chybu na své konto připsal jinak dobře zasahující brankář Švenger, který neuhlídal neposedný balon. Mickael Tavares se dostal k hlavičce po přímém volném kopu Bartla a míč hlavou uklidil k levé tyči. Zdálo se, že Švenger šanci zlikviduje, jenže míč mu propadl mezi rukama - 1:0 pro domácí tým.

Do velké šanci se hnal Ščuk, ale v pokutovém území střílet nemohl a míč se snažil na dlouhou nohu posunout na Mageru, jenže jeho snaha nebyla správně načasovaná a přihrávka příliš dlouhá. Klokani se do druhé půle chystali vstoupit s větší slávou. Rada rozehrál přímý volný kop po faulu Ďuriše na hlavu Musquerovi, který hlavou poslal míč mimo Hruškovy tyče. Lietava o pár minut později vypálil ze střední vzdálenosti do středu brány, kde však stál připravený brankář Hruška a míč uklidil do své náruče.

Dvacet minut před koncem Kysela poslal z těžké pozice a rychlého běhu výborný centr do pokutového území na Wágnera, který míč hlavou vracel ke Ščukovi. Ten se ale k míči už nedostal, když včas zasáhla obranná linie. Brankář Švenger sváděl několik soubojů se Skalákovou technikou, ale vždy si poradil a míč alespoň vyboxoval mimo tři tyče. Do poslední šance se probojovával Rada, ale jeho centr s vypětím všech sil odhlavičkoval Navrátil. Nakonec se jediná rána Tavarese ukázala jako klíčová.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň13102128:832
2.Sparta Praha1391318:728
3.Baumit Jablonec1383226:1127
4.Baník Ostrava1363411:1721
5.FK Mladá Boleslav1362517:1120
6.Dukla Praha1354416:1919
7.1. FC Slovácko1353523:1918
8.FK Teplice1345422:1717
9.Slavia Praha1352618:1917
10.Bohemians Praha 19051351718:2216
11.1. FK Příbram1343617:2215
12.Vysočina Jihlava1342711:1714
13.Slovan Liberec1327417:1513
14.Zbrojovka Brno1333715:2212
15.České Budějovice1326512:2612
16.FC Hradec Králové131399:266

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (335)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele