Synot Liga - preview 29. kola

23.05.2015, 08:48
Previews
Čerstvý plzeňský mistr zajíždí na půdu Bohemians 1905, zatímco Sparta se představí na půdě Českých Budějovic. Slovácko si to rozdá s Mladou Boleslaví, Příbram na domácí půdě uvítá Brno a Jihlava se střetne s Libercem. Ve stejný čas se bude hrát rovněž na hřištích pražské Dukly, Jablonce a Hradce Králové...
České Budějovice - Sparta Praha  (sobota 17:15)
Sparťané jedou do Českých Budějovic stvrdit postup do předkola Ligy mistrů. To domácí celek se smiřuje s opětovným pádem do druhé ligy.

Jihočeši se stali jistými sestupujícími v uplynulém kole poté, co na Bazalech nezvládli gólovou přestřelku a podlehli domácí Ostravě 3:4. Ciprovi svěřenci by rádi zakončili sezonu důstojně, například třetím neprohraným domácím zápasem v řadě. Ale pro tým, který z posledních 12 kol utrpěl 10 porážek, to bude nadmíru těžký úkol, neboť nastoupí proti silné Spartě. "Pokud se hráči chtějí ukázat, tak kdy jindy než teď. Je to Sparta a navíc se zápas bude vysílat v televizi. Bude to zajímavý zápas i pro diváky. Sparta stále hraje o druhé místo a Lafata chce být králem střelců, takže podle mého názoru k nám přijedou v kompletní sestavě. Lafata tady má motivaci vždy. Pokud vím, pokaždé nám dal nějaký gól. Osobní obrana se na něj hrát nedá. Je o něm známé, že má vynikající timing a výběr místa, takže se opravdu těžko brání. Na to se musíme připravit hlavně při standardních situacích," prohlásil zkušený trenér Dynama František Cipro.

Letenským se nepodaří letos obhájit titul, nyní budou usilovat o pojištění druhého místa, které znamená účast v předkole Ligy mistrů. K tomu stačí získat aspoň bod v jednom z posledních dvou zápasů v lize. Ten by měli získat v Českých Budějovicích, kde jsou jasnými favority. "Jedeme tam potvrdit naši kvalitu, vyhrát a potvrdit druhé místo v tabulce. Neplánujeme nějaké razantní změny v sestavě, možná jen budou nějaké vynucené, protože zdravotní stav některých hráčů není stoprocentní. Ale myslím si, že se sestava bude blížit té z předchozích kol. Víme, že doma jsou Budějovice nebezpečné. Uvidíme, jak k tomu přistoupí teď, když už mají jistotu sestupu, jestli nedají více prostoru mladým hráčům, ale pro nás se nic nemění. My se díváme na sebe a chceme utkání zvládnout," zdůraznil asistent trenéra Sparty Václav Jílek.

V sestavě domácích budou chybět kvůli dohodě klubů Pešek a zraněný Klesa. Nejistý je pak start Kladrubského. To hosté přijedou v kompletním složení.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Křížek - Janotka, P. Novák, Lengyel, Machovec - Varadi, Řezáč, Benát, Eliáš, Funda - Kalod.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Štěch - Kadeřábek, J. Brabec, Holek, Costa - Vácha - Kadlec, Dočkal, Matějovský, L. Krejčí (Konaté) - Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 12.00 - 6.00 - 1.22
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bohemians Praha 1905 - Viktoria Plzeň  (sobota 17:15)
Příjemné utkání, ve kterém prakticky o nic nepůjde, může být k vidění v sobotu v Ďolíčku. Domácí Bohemians hostí jistého mistra aktuálního ročníku Viktorii Plzeň.

Bohemians na jaře pod koučem Pivarníkem často neprohrávají. V posledních deseti utkáních si připsali čtyři vítězství i čtyři remízy a v klidu si dokráčeli pro prvoligovou příslušnost i pro nadcházející sezónu. Poslední domácí zápas proti jistému vítězi tak může být speciální odměnou a atraktivní podívanou za povedené jaro pro hráče i diváky. V posledním kole před rokem dokázali Klokani doma Plzeň o body obrat za bezbrankovou remízu. Předtím ji doma dokonce dvakrát porazili.

"Jsem rád, že se nám v posledním období tak dařilo a věřím, že na to dokážeme navázat a nějaké body ještě získáme. Jistota prvního místa na hru Plzně nebude mít velký vliv. Hráči umí fotbal stále hrát. Budou mít dostatek času, aby se na ten zápas nachystali. Možná to bude nebezpečnější, Plzeň hrála pod tlakem a nyní to z hráčů spadlo, zápas může být otevřenější," říká trenér Pivarník.

Od Plzně se asi nejvíc čeká, v jaké sestavě nastoupí a jak po oslavách titulu k utkání přistoupí. Od trenéra Koubka se žádné "odbytí" utkání pochopitelně čekat nedá a jak sám avizoval, má alespoň možnost vyzkoušet méně vytížené hráče. Kádr Plzně je natolik široký, že by ani změna na několika postech základní sestavy najednou neměla mít na kvalitu hry vliv.

"Bude to náročné. Bohemians jsou tým, který bude chtít určitě uspět proti mistrům ligy, navíc hrají doma a nikdy to tam nebylo lehké. Příprava je poměrně krátká, protože jsme s Jihlavou hráli v pondělí a další zápas je v sobotu. K tomu navíc oslavy titulu. Určitě chceme vidět v akci dva nebo tři hráče, kteří během jara tolik příležitostí nedostávali. Definitivní rozhodnutí ale padne až před zápasem," říká plzeňský trenér Koubek.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Pauschek, Gajič (Škerle), Šmíd, Šírl - Bartek, Jindřišek, J. Rada, Mosquera - Mikuš, Moravec
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Bolek - Rajtoral, Hejda, Baránek, Limberský - Petržela, Vaněk, Hrošovský, Chramosta, Kovařík - Tecl
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.75 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Slovácko - FK Mladá Boleslav  (sobota 17:15)
Na Slovácko přijedou fotbalisté Mladé Boleslavi, kteří by si tam rádi pojistili čtvrté místo, které by znamenalo účast v předkole Evropské ligy. To domácí celek bude hrát o udržení se v elitní desítce.

Mužstvu z Uherského Hradiště momentálně patří deváté místo, ale stejný počet bodů mají i desátá Jihlava a jedenácté Brno. Habancovi svěřenci by se rádi rozloučili s domácím publikem vítězným způsobem. Jenže postaví se proti Mladé Boleslavi, kterou neporazili desetkrát v řadě. "Naše výkony a hlavně výsledky v posledních čtyřech zápasech byly špatné a rozhodně nejsou na chlubení. Příčinou je nedůslednost v obraně a individuální chyby, nedostatky jsme si rozebrali. Boleslav se rovněž výsledkově trápí, ale stále drží čtvrté místo a postup do Evropské ligy. Předpokládám, že to bude velkou motivací pro našeho soupeře. My chceme ukončit dlouhou šňůru domácích nezdarů a doma získat tři body," prohlásil trenér domácích Svatopluk Habanec, jehož svěřenci v posledních devíti ligových zápasech doma prohráli celkem šestkrát.

Mladé Boleslavi v závěru soutěže dochází dech, pětkrát po sobě totiž nedokázala vyhrát a z vítězství se v lize radovala pouze jednou z posledních sedmi kol. Nyní si však musí pojistit čtvrté místo, aby se mohla podívat do pohárové Evropy. Může se jí to povést již v sobotu, pokud zvítězí a zároveň Příbram neporazí Brno. "Na důležité čtvrté ligové příčce stále jsme, ale pronásledovatele máme těsně v zádech, a proto potřebujeme k udržení současného postavení bodovat, a to bez rozdílu, zda hrajeme venku či doma. Proto i na Slovácko jedeme s úmyslem připsat si potřebné body," řekl trenér hostí Karel Jarolím.

Domácí tým se bude muset obejít bez zraněného Břečky, to hosté přijedou bez zraněného Hůlky, vykartovaného Bartla a Skaláka, jenž je po operaci.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Kuncl, Košút, T. Rada, Reinberk - Šumulikoski - Diviš, Trávník, Valenta, Kerbr - Došek.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Hruška - J. Kysela, Křapka, Kúdela, Bořil - Ščuk, Štohanzl - Zahustel, Magera, Ďuriš - Wágner.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.25 - 3.30 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FK Příbram - Zbrojovka Brno  (sobota 17:15)
O vítězi i sestupujících je jasno již dvě kola před koncem, a tak se mezi nejzajímavější souboje o důležité pozice řadí duel v Příbrami, která hostí Brno.

Domácí totiž mají možnost objevit se v létě v evropských pohárech, a to je pro tým s kvalitní přípravou mládeže velmi lákavá vidina. Jistotu pohárů přinese čtvrtá pozice, na kterou Příbram ztrácí dva body. V případě vítězství Jablonce nad Libercem v domácím poháru pak zaručuje Evropu i příčka pátá. Zbrojovku Příbram dokázala v posledních čtyřech domácích duelech porazit. V domácím prostředí je navíc Příbram silná i v aktuální sezóně, připsala si zde již osm vítězství.

"Držíme velmi lichotivé umístění. Kromě zápasu s Brnem náš čeká ještě duel v Plzni, proto zůstáváme realisty. O poháry budeme bojovat a uvidíme, jestli to bude stačit. Každopádně doma bychom rádi potvrdili svou úspěšnou sérii," řekl trenér Pavel Tobiáš.

Brno je zachráněno, a tak se v klidu může připravovat na příští sezónu. V našlapaném středu tabulky však ještě může zabojovat i o první polovinu či spadnout na poslední nesestupové místo. Brno je také spíše domácím celkem, v posledních čtyřech zápasech venku brala jen bod za remízu v Uherském Hradišti. Trenér Kotal musí pro nadcházející zápas přeskupit sestavu. Ke zraněnému Schusterovi přibyl vykartovaný Keresteš a také Brigant, který si natáhl vazy v koleni.

"Nechci změny prozrazovat dopředu, ale šanci dostanou hráči širšího kádru, se kterými počítáme pro další ročník," poznamenal brněnský trenér Václav Kotal.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Kelemen - Matějů, Hájovský, Zápotočný, Divíšek - Nitrianský, Pilík, Suchan, Hnaníček, Zeman - Bednář
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Jugas, Košťál, Schuster, P. Buchta - R. Buchta - Pašek, Zavadil, Malík, Sýkora - Vávra
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.20 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vysočina Jihlava - Slovan Liberec  (sobota 17:15)
Vysočina Jihlava se loučí s domácími fanoušky proti Liberci a bude mít v tomto zápase hned několik motivací pro to, aby si připsala tři body. To se Vysočině nepovedlo už tři kola, nad Slovanem Liberec navíc ještě v první lize nevyhrála. V domácím zápase se navíc bude loučit s bohatou hráčskou kariérou legendární brankář Jaromír Blažek!

Jihlava už tři zápasy v řadě nedokázala bodovat naplno. Postupně podlehla Zbrojovce Brno, Teplicím a naposledy také Viktorii Plzeň, která byla nad síly Jihlavy. O výhře Západočechů rozhodli svými góly na konci prvního poločasu obránci Roman Hubník s Františkem Rajtoralem, takže Jihlavě zbyly jen oči pro pláč. Aktuálně je Vysočina Jihlava s 33 body na kontě desátá, což je velmi solidní umístění. Na druhou stranu, její soupeř na ní ztrácí jen pouhé tři body, i když je až na 14. místě tabulky. Během jednoho zápasu se tak může postavení jakéhokoli týmu ze středu tabulky změnit přímo dramaticky.

Přesto, že se Slovan trápí a zažívá přímo katastrofickou sezonu, Vysočina Jihlava z něj má respekt. Svědčí o tom také prohlášení asistenta trenéra Marka Zúbka, který v rozhovoru pro oficiální stránky klubu zmínil: "Pokud chceme proti současnému Liberci uspět, tak musíme, krom kvalitního a kreativního výkonu v ofenzívě, být velice pozorní v obraně. Slovan se sice zachránil teprve v minulém kole, ale prakticky celé jaro je velice nebezpečný v útoku," podotkl Zúbek.

A čeho si ještě na Slovanu všímá? "Dokáží využívat chyb a zahrávají nebezpečné standardní situace. Pod vedením kouče Vavrušky se prezentují agresivním, přímočarým a fyzicky náročným fotbalem. Pozor si musíme dát nejen na ofenzivní hráče Šurala, Delargeho a Bakoše, kteří mají velmi dobrý výběr místa a dokáží své šance proměnit. Podle mne můžeme očekávat, že Liberec do Jihlavy přijede s cílem zvítězit a pokračovat ve své úspěšné bodové sérii z posledních kol," dodal asistent trenéra Zúbek.

S domácími fanoušky se tímto zápasem rozloučí jedna z velkých ikon českého fotbalu, brankář Jaromír Blažek. A jistě by se rád rozloučil výhrou, krásným výkonem a ideálně čistým kontem. Proti však bude Slovan Liberec, který v posledních týdnech nalezl svou tvář a rytmus. Za posledních deset zápasů ve všech soutěžích dohromady prohrál jen dvě utkání. V minulém kole se mu rovněž dařilo velmi dobře, když si doma nechal všechny tři body po zápase s Hradcem Králové. Liberec utkání rozhodl prakticky v prvních třiceti minutách, trefili se Karišik a Šural.

Josef Šural má velký podíl na tom, že se Slovanu relativně daří. Je totiž nejlepším střelcem svého týmu, na kontě má deset zásahů. Stejný hráč je postrachem Vysočiny Jihlava, protože se proti ní trefil už třikrát. Rozšíří svou střeleckou bilanci v zápase proti loučícímu se Blažkovi?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.60 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dukla Praha - FK Teplice  (sobota 17:15)
Teplicím jde o hodně. Pokud by vyhrály na půdě Dukly Praha, pak by se mohly přiblížit velkému snu - Evropské lize. Pokud by v úterý vyhrál Jablonec v domácím poháru, páté místo by Teplicím stačilo. Domácí Dukla se zase chce rozloučit s Juliskou ve velkém stylu.

O poháry chce ostatně bojovat i domácí tým. Výběr trenéra Luboše Kozla totiž ztrácí na tým trenéra Petra Rady jen dva body. A bude to hodně emotivní zápas, protože Petr Rada v Dukle svého času působil. V dresu Dukly působil v letech 1979-1988 a 1989-1992. Po 28 zápasech jsou Teplice šesté a stále doufají v pohárovou Evropu. Teplice měly dobře nakročeno k ještě lepšímu postavení, ale po dvou vyhraných zápasech ztratily.

Utkání s Příbramí se totiž pro Teplice nevyvíjelo úplně dobře. Ke konci první půle se trefil Aleš Matějů a Teplice byly na řadě. Podařilo se jim pouze vyrovnat, když se po přestávce trefil jeden z největších objevů letošní sezony - Roman Potočný. Ještě nedávno divizní hráč se prosadil počtvrté v sezoně v rámci nejvyšší české ligy a vysloužil si potlesk. Teplice plánovaly větší bodový příděl a ví to i trenér Petr Rada.

Teplický trenér zhodnotil utkání pro oficiální web první ligy následně: "Co se výsledku týče, jsem zklamaný. Dostala nás do nevýhody individuální chyba. Reálné je všechno, ale myslím si, že Příbram si to už pohlídá. K rozhodčím se nebudu už vyjadřovat, mám rád svoje peníze. Jsem zklamaný, že jsme nevyhráli, to je všechno. Hráčům nemůžu za druhý poločas nic vytknout, ale to vlastně ani za ten první. Jenom ten inkasovaný gól byl zbytečný. Co se týká mého dalšího angažmá v Teplicích, tak je to otevřené, musíme si s vedením sednout," dodal zkušený trenér.

Domácí Dukla Praha z posledních tří zápasů prohrála dvakrát a nejinak tomu bylo v minulém kole. Proti domácí Slavii si Dukla připsala porážku po výsledku 2:0, o který se postarali Levan Kenija a v poslední minutě střídající Marek Červenka. Proti týmu ze Stínadel nečeká Duklu nic snadného a dobře to ví i trenér Kozel. Jeho tým neohrozí Admir Ljevakovič, který nasbíral přílišný počet žlutých napomenutí a nebude moci nastoupit.

"Teplice mají ofenzivně laděné mužstvo s rychlostně vybavenými hráči, umí si počkat na příležitost a využít rychlé protiútoky a standardní situace, ve kterých budou mít výškovou výhodu. Na to si musíme dát pozor. My budeme chtít napravit poslední venkovní výsledky. Na jaře se nám v domácím prostředí daří a rádi bychom to potvrdili i v tomto utkání a rozloučili se s našimi fanoušky vítězstvím," dodal trenér Kozel.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.30 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Baumit Jablonec - Baník Ostrava  (sobota 17:15)
Třetí Jablonec přivítá v rámci 29. kola české nejvyšší soutěže dvanáctou Ostravu. Zatímco domácí budou hrát o teoretickou naději postoupit do předkola Ligy mistrů, to hostům prakticky o nic nepůjde. Jen si mohou vylepšit své aktuální postavení v tabulce a proniknout do její elitní desítky.

Jablonečtí fotbalisté mají již několik kol jistotu účasti v pohárové Evropě. Reálná je Evropská liga. Do předkola Ligy mistrů to mají před dvěma závěrečnými zápasy hodně daleko. Na druhou Spartu ztrácejí pět bodů a aby ji předstihli, musí vyhrát oba nadcházející duely a Letenští nezískat ani jeden bod. "Baník už nemá starosti, je zachráněný. V minulosti už dokázal potrápit nejednoho favorita. My se budeme snažit hrát zodpovědně, je to naše poslední domácí utkání a chceme se rozloučit s našimi fanoušky vítězně. Z nabitého programu mámě nějaké šrámy, ale velké zásahy do základní sestavy teď neplánujeme, před finálovým duelem by to nebylo dobré," řekl trenér domácích Jaroslav Šilhavý, jehož svěřence čeká v příštím týdnu finále Poháru FAČR proti Liberci.

Ostrava může letošní sezonu zakončit mezi deseti nejlepšími týmy, na desátou Jihlavu a deváté Slovácko ztrácí pouhý bod a na osmé Bohemians dva. Jenže Frňkův výběr čeká v sobotu neoblíbený soupeř, s nímž prohrál posledních pět vzájemných soubojů. "Jablonec je silný tým, v ofenzivě má řadu nebezpečných hráčů. Ať jsou to Kopic a Mingazov, kteří hrají na stranách, nebo podhrotoví hráči a útočníci. Mají taky velmi dobré standardky. Je to zkrátka tým, který hraje nahoře a je silný ve všech směrech. Víme, že nás čeká hodně těžké utkání, ale věřím, že naším výkonem přispějeme k tomu, aby to bylo náročné i pro Jablonec," prohlásil kouč Baníku Petr Frňka, jehož svěřenci na jaře vyhráli pouze dva ligové zápasy.

V jablonecké sestavě bude chybět vykartovaný Greguš a trio rekonvalescentů Valeš, M. Hubník a Fantiš. To v hostujícím táboře visí otazníky nad starty Baroše a Štěpána.
Baumit Jablonec - pravděpodobná sestava:
V. Hrubý - Romera, Pernica, Beneš, F. Novák - Rossi, Hübschman - Kopic, M. Pospíšil, Mingazov - Doležal.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Sukup, Frydrych, Kouřil, Helešic - Mišák, Jirásek, Foltyn - Sivrič, Šašinka, Kukec.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.30 - 4.75 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Hradec Králové - Slavia Praha  (sobota 17:15)
Naposledy se před vlastním publikem představí Hradec Králové jako prvoligový klub. Minimálně tedy na jednu sezónu pokud se mu opět povede hned do nejvyšší soutěže vrátit, jako tomu bylo právě před rokem. Votroci hostí zachráněnou Slavii.

Domácí se po tragickém podzimu vzepjali k dobrým výkonům a ze začátku jara se dostavily i výsledky. V důležitých soubojích však Hradec ztrácel, v klíčových momentech nedokázal dovést dobře rozehrané zápasy k vítězství a po zásluze se tak s nejvyšší soutěží loučí. V posledních osmi kolech dokázal zdolat pouze ostravský Baník. Doma Hradec se Slavií v novodobé historii české ligy ještě neprohrál.

"Soupeř zvučného jména, velká historie. Pro nás je to ligový zápas, takže v sobě musíme najít motivaci, abychom ten zápas zvládli s co nejlepším výsledkem a potěšili aspoň trochu naše zklamané fanoušky," uvedl před střetnutím Bohuslav Pilný.

I díky tristním výkonům obou nováčků, Hradce Králové a Českých Budějovic, si mohou v Edenu oddechnout. Špatné výsledky v průběhu podzimu i jara budily v červenobílém táboře znepokojení a až dvě vítězství v posledních třech kolech znamenaly definitivní záchranu. Závěrečná dvě kola tak může Slavia odehrát relativně v klidu. Pomalu by se však měla zamýšlet co dál, protože v posledních sezónách podává vzhledem ke své dávné i nedávné historii velmi podprůměrné výkony. S Hradcem na podzim doma jen remizovala.

"Nic pro nás určitě neskončilo nebo určitě to nebereme tak, že by už o nic nešlo. Naopak. Chceme dohrát soutěž s maximálním bodovým ziskem. Byli bychom rádi, kdyby se nám povedlo navázat na utkání s Duklou, které jsme vyhráli," řekl slávistický trenér Miroslav Beránek.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Kuciak - Holeš, Chleboun, Nosek, Plašil - Malinský, Trubač, Čermák, Halilovič, Petrus - Vaněček
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Švec, Latka, Bílek, Dostál - Piták, Deli - V. Vukadinovič, Kenija, Zmrhal - Milan Škoda
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.20 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň28223363:1969
2.Sparta Praha28203553:1863
3.Baumit Jablonec28177451:2058
4.FK Mladá Boleslav281261039:3342
5.1. FK Příbram281171035:3840
6.FK Teplice28911839:2938
7.Dukla Praha281071128:3837
8.Bohemians Praha 190528971231:3834
9.1. FC Slovácko28961339:4433
10.Vysočina Jihlava28961329:3533
11.Zbrojovka Brno28961330:3933
12.Baník Ostrava28881222:3632
13.Slavia Praha28871338:4231
14.Slovan Liberec286121034:3830
15.FC Hradec Králové28571623:5022
16.České Budějovice28571627:6422

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (508)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele