Serie A souhrn - 7. kolo

18.10.2008, 19:56, aktualizováno 19.10.2008, 22:27
Komentáře a souhrny
Inter vyplenil Stadio Olimpico a znemožnil AS Řím. Milánské AC doma přehrálo Sampdorii a zaslouženě si připsalo tři body. Naopak nedařilo se Laziu, to tragicky vstoupilo do zápasu s Bolognou a nakonec prohrálo 1:3. První výhry se dočkalo Cagliari...

ACF Fiorentina - Reggina Calcio 3:0

18.10.2008 18:00

Góly: 40. Giampaolo Pazzini (pen.), 75. Alberto Gilardino, 81. Alberto Gilardino

Nedávno si sportovní ředitel Fiorentiny liboval, jak udělal při transferu Gilardina skvělý tah. Proti Reggině stačilo ex-milánskému bombarďákovi pouhých dvacet minut na hřišti a dvěma brankami na konečných 3:0 zařídil hostům nemilý odjezd z Florencie.

Caesare Prandelli přitom nenasadil svou nejlepší sestavu. Adrian Mutu je zraněný a Alberto Gilardino se sice činil, ale do 70. minuty odpočíval na Ligu mistrů. V útoku Violy tedy nastoupilo mládežnické trio Pazzini, Osvaldo a Jovetič. Před utkáním byla ještě držena minuta ticha za tento týden zesnulou matku majitelů ACF Fiorentiny, sourozenců Andrey a Diega Della Valle.

Hned od samého začátku byl velmi aktivní Giampaolo Pazzini. Nejprve jej zastavil v těsném ofsajdu praporek pana pomezního, poté míč vyrazil brankář Campagnolo. Nicméně vyražený balón se dostal k volnému Jovetičovi, který konečně namířil svou střelu mezi tři tyče. Radost mu však na poslední chvíli zkazil Bruno Cirillo, když vykopl míč z brankové čáry. Poté se ozvala také Reggina. Proti přímému kopu Ciccia Cozzy musel Frey do vzduchu. Následně se skvělými zákroky vyznamenal Andrea Campagnaro. Velmi dobře vyběhl a vlétl pod nohy Pazzinimu, který akorát přebíral pas od Stevana Jovetiče. Míč se však dostal zpět k Srbovi, který se otočil a vypálil jako z děla. Mezitím se však Campagnolo stihl vrátit a ránu vyrazil.

Po této silné chvilce brankáře Amaranto přišla jedna velmi slabá, pro tým osudová. Zdravko Kuzmanovič skvěle poslal Maria Alberta Santanu, který mazácky přehodil vyběhnuvšího Campagnara. Brankář však souboj dohrál v zoufalé naději, že trefí míč. Jediné co trefil, byl Santana, za což si vysloužil červenou kartu a nařízenou penaltu. Do branky se postavil náhradní brankář Puggioni a již po pár sekundách svého pobytu na hřišti musel lovit míč z branky. Pokutový kop proměnil Giampaolo Pazzini.

Druhý poločas začal několika nepřesnými zakončeními. Nejprve mířili nad domácí Melo s Jovetičem, poté také hostující Cozza a Ceravolo. Doposud jediný střelec, Giampaolo Pazzini, musel odejít střídat kvůli nakopnutí, které mu uštědřil brankář Puggioni v souboji. Na hřiště přichází Alberto Gilardino. Gila byl na hřišti pouhé čtyři minuty a už přidal své jméno na listinu střelců. Riccardo Montolivo jej vybídl krásnou kolmicí a Gilardino si se situací poradil s ledovým klidem.

Další branka na sebe nenechala dlouho čekat a jejím autorem nebyl nikdo jiný než Alberto Gilardino. Brankář Puggioni vyběhl vyrazit Gobbiho centr, ale do cesty se mu připletl spoluhráč Santos. Míč tedy proletěl kolem do sebe zakleslých spoluhráčů přímo k Gilardinovi, který jen uklidil do prázdné branky. Gilardino nyní vede tabulku střelců Serie A spolu s Argentincem Záratem z Lazia.

Více informací k zápasu

SSC Neapol - Juventus FC 2:1

18.10.2008 20:30

Góly: 64. Marek Hamšík, 80. Ezequiel Lavezzi - 61. Amauri

SSC Neapol dokázal otočit utkání z Juventusem a díky vítězství 2:1 se posouvá, alespoň do zítra, na první místo. Vedení přiřkl Staré dámě Amauri, ovšem Marek Hamšík a Ezequiel Lavezzi byli proti. Stadio San Paolo tak zatím zůstává nedobytnou pevností.

Oba celky se již setkaly v Serii B, odkud společně rokem postoupily do nejvyšší soutěže a také si hned vybojovaly účast v evropských pohárech. Společné mají ještě něco. Současný trenér Juventusu, Claudio Ranieri, vedl před lety Neapol a dva hráči Neapole – Manuele Blasi a Marcelo Zalayeta – dříve brázdili zelenými trávníky v barvách Bianconeri.

Celý turínský celek a hlavně trenér Ranieri byli před utkáním pod obrovským tlakem. Juventus nevyhrál již čtyři utkání v řadě a jak vidno, svou sérii prodloužil. Nutno podotknout, že Stará dáma byla značně oslabena. Momo Sissoko byl suspendován zatímco hned devět hráčů je zraněno - David Trezeguet, Vincenzo Iaquinta, Cristiano Zanetti, Mauro Camoranesi, Gigi Buffon, Tiago Mendes, Nicola Legrottaglie, Jonathan Zebina a Olof Mellberg. Domácí byli takřka kompletní.

Do první velké šance se dostal slovenský reprezentant Hamšík, ale velmi špatně trefil míč z dobré osmimetrové pozice. Vzápětí po něm pálil Christian Poulsen. Jeho střelu přizvedl tečí Amauri a vše mířilo k šťastnému přehození brankáře Iezza. Veterán však míč ještě přizvedl prsty a dostal jej tak do relativního bezpečí rohového kopu. Následně otestoval Alexe Manningera Marcelo Zalayeta dobrou hlavičkou.

Hrál se velmi otevřený fotbal od samého začátku. Hosté se opět pokoušeli ohrozit branku Azzurri, ale ani střela Del Piera se mezi tři tyče nevešla. Na druhé straně si velmi zavařil rakouský brankář. Hamšíkova hlavička vypadla Manningerovi z náručí, ale Zalayeta nebyl dostatečně rychlý, aby se dostal k míči jako první. Ani Gennaro Iezzo se na chvíli nezastavil. Velmi dobře zasáhl proti hlavičce Amauriho a následujícímu přímému kopu Del Piera.

Krátce před přestávkou se předvedli obránci Grygera a Santacroce. Český bek odvrátil Maggiův centr těsně před naskakujícím Hamšíkem, na druhé straně provedl naprosto totožný obranný zákrok Fabiano Santacorce před Nedvědem. Italský brousek musel být v tomto utkání při chuti, neboť obdržel svou první pozvánku do reprezentace.

Po výměně stran se hosté velmi přiblížili prvnímu gólu. Claudio Marchisio svou střelou země-vzduch trefil břevno. V první půli nebylo příliš vidět kanonýra Ezequiela Lavezziho, ovšem v té druhé se našel. Nejprve krásným centrem hledal Christiana Maggia, jehož pravděpodobně gólovou hlavičku zastavil Molinaro. Chvíli poté rozjel Lavezzi divácky nesmírně atraktivní akci. Nejprve sám obešel tři hráče Juventusu, pak si narazil se Zalayetou a už se chystal vyrazit na brankáře. Spoluhráč z útoku mu však vrátil slabou přihrávku a akce se zbrzdila.

Lavezzi opět střílel o chvíli později. Ovšem jak při předchozí akci bavil domácí diváky, nyní se museli pobavit fandové Bianconeri. Střela Argentince tentokráte ohrožovala rohový praporek, doslova. Nicméně, byli to hosté, kdo se radoval z první branky. Christian Poulsen si sběhl na levou stranu, následovala klička doprostřed a středně vysoký centr na Amauriho. Bývalý útočník Palerma pak z voleje propálil vše co bylo před ním.

Hra nabrala vyšších obrátek a Neapoli netrvalo dlouho vstřelit vyrovnávací branku. Ezequiel Lavezzi našel svým centrem osamoceného Marka Hamšíka, který velmi prudkou hlavičkou nedal Manningerovi šanci. O deset vteřin po vyrovnání sahal Amauri marně po druhé brance skluzem. Edy Reja vystřídal neefektivního Zalayetu a přišel Gustavo Germán Denis. Na druhé straně se dostal do křížku s trenérem Ranierim Alessandro Del Piero, kterému se nelíbilo, že je střídán. Na marodku Juventusu následně přibyl i Christian Poulsen. Dán odstoupil s nataženým stehenním svalem.

Ovšem ani čerstvé síly Juventusu nezabránili jeho zkáze. Germán Denis se ujal míče a ani Salihamidžič, ani Kneževič jej nemohli odzbrojit. Denis poté přihrál před bránu nabíhajícímu Lavezzimu a ten zakončil podél Manningera. Claudio Ranieri změnil rozestavení a do hry poslal Sebastiana Giovinca. Ale ani tato, ani žádná jiná změna už Juventusu nepomohla a z Neapole odjíždí s prázdnou.

Více informací k zápasu

AC Milán - UC Sampdoria 3:0

19.10.2008 15:00

Góly: 55. Ronaldinho (pen.), 66. Ronaldinho, 90. Filippo Inzaghi

Milánské navázalo na dobré výkony z posledních kol a po výhře 3:0 si připsalo další tři body. Hrdinou utkání se stal Ronaldinho, jenž vstřelil dvě branky, utkání hodně ovlivnila červená karta pro Lucchiniho, jenž obdržel druhou žlutou kartu po zahrání rukou v pokutovém území. Sampdoria tedy ani v sedmém kole nevyhrála.

Oba soupeři se v úvodu prvního poločasu spíše oťukávali, v 15. minutě měl možnost dobrého zakončení hostující Padalino, jenomže příliš váhal a jeho střelu včas obrana Rossoneri zablokovala. I další šance patřila hostů, Gennaro Delvecchio pěknou střelou přes hlavu těsně minul Abbiatiho branku. Největší šanci prvního poločas měl domácí AC Milán, respektive obránce Marek Jankulovski, český zadák se nejprve perfektně uvolnil, poté si narazil s Ronaldinhem, ale proti brankáři Castellazzimu bohužel zvolil přízemní střelu. První poločas nebyl příliš bohatý na šance, ve 38. minutě ještě vyzkoušel Abbiatiho pozornost Antonio Cassano, ale pokus byl hodně nepovedený.

Druhý poločas nabídl fanouškům mnohem lepší podívanou, a hlavně začaly padat branky. V 54. minutě zahrál po Jankulovkého střele v pokutovém území rukou Stefano Lucchini, ten obdržel druhou žlutou kartu a byl vyloučen, navíc se kopal pokutový kop, k němu se postavil Brazilec Ronaldinho a nekompromisně proměnil – 1:0 pro AC Milán. Rossoneri se po úvodní brance uklidnili a začali přebírat iniciativu. V 66. minutě Milán svůj náskok navýšil, trefil se opět Ronaldinho po brazilské spolupráci s Kaká, jenž nastoupil až ve druhém poločase místo Pata.

Oslabená Sampdoria už pouze odolávala neustálým nájezdům Milána, dvacet minut před koncem zápasu zkoušel lišácky přehodit Castellazziho Marco Borrielo, ale mířil nepřesně, branku nevstřelil ani po nebezpečném přímém kopu Ronaldinho, a když ve své šanci ztroskotal i Ambrosini, zdálo se, že utkání skončí vítězstvím 2:0. Tečku za utkáním udělala přenádherná akce Milána, na jejímž konci byl střídající Filippo Inzaghi. Akci na jeden dotek po ose Emerson – Kaká – Ronaldinho – Ambrosni zakončil zkušený útočník kličkou brankáři a střelou do prázdné branky pečetil zasloužené vítězství Rossoneri 3:0.

Více informací k zápasu

Bologna FC - SS Lazio 3:1

19.10.2008 15:00

Góly: 5. Sergio Volpi, 12. Marco Di Vaio, 25. Marco Di Vaio - 52. Tommaso Rocchi

Lazio Řím zcela propadlo a prohrálo překvapivě 1:3 na půdě nováčka z Boloni. Římané zaspali úvod prvního poločasu, kdy se do jejich sítě trefili Sergio Volpi a Marco Di Vaio, kosmetickou úpravu výsledku dal navrátilec Tommaso Rocchi.

Pouhých pět minut stačilo domácím fotbalistům na vstřelení první branky. Přímý kop, který zahrával Sergio Volpi, skončil v pravém horním rohu Carrizovy branky – 1:0. Trenér Daniele Arrigoni začal branku mohutně oslavovat se svými hráči, jelikož to byla první vstřelená branka na domácím stadionu Dall'Ara. Euforie domácího celku pokračovala i nadále, ve 12. minutě zahrával Sergio Volpi rohový kop, který přesně posadil na hlavu Marca Di Vaio, brankář Carrizo byl opět bezmocný – 2:0. Útočník domácích mohl vzápětí zvýšit už na tříbrankový rozdíl, a také tak učinil. Juan Pablo Carrizo byl krátký i po jeho další ráně, Di Vaio si ale nejprve poradil s dvojicí obránců, a pak chladnokrevně zakončil – 3:0. Trenér římského klubu Delio Rossi zareagoval na nepříznivý vývoj utkání střídání, odešel Ousmane Dabo a přišel Stefano Mauri. Biancocelesti si na branku domácích vystřelili poprvé až ve 34. minutě, ale Kolarovu střelu zlikvidoval brankář Antonioli, jenž si poradil i s Cribariho hlavičkou.

Do druhého poločasu vstupovalo Lazio s nadějí pokusit se alespoň vyrovnat. Do hry přišel po delším zranění Tommaso Rocchi a uvedl se skvěle. V 51. minutě Rocchi trošku se štestím dostal míč za záda brankáře Antonioliho. Biancocelesti vycítili šanci na zvrat utkání. Kolarovův přímý kop vytáhl Antonioli nad branku a domácí brankář sehrál klíčovou roli i proti šanci Gorana Panděva. Lazio Řím sice mělo i další šance, ale branku nevstřelilo. Biancocelesti tedy nevyužili možnost posunout se znovu do čela Seria A.

Více informací k zápasu

US Lecce - Udinese Calcio 2:2

19.10.2008 15:00

Góly: 32. Simone Tiribocchi, 52. Maurizio Domizzi (vl.) - 58. Alexis Sánchez, 71. Gaetano D'Agostino

Střet Udinese s Lecce skončil čtyřbrankovou remízou. Friuliani se v průběhu zápasu zvedli a dokázali srovnat rozdíl dvou branek. Lecce se tak udržuje na svém středu tabulky, Udinese se díky bodu zatím dostalo do čela.

Utkání začali lépe hosté, především Fabio Quagliarella představoval pro Lecce velké nebezpečí. Mladý Ital nejprve namířil svůj volej nad branku Benussiho, následně však trefil z přímého kopu břevno! Benussi byl od samého začátku velmi zaměstnaný. O několik minut později se musel vytáhnout skvělým zákrokem proti ráně Gaetana D’Agostina z třiceti metrů.

Lecce zatím téměř neohrozilo branku Samira Handanoviče. V pasivitě směrem dopředu sice zůstalo, ale přesto se mu podařilo vstřelit branku. Obrana Udinese měla charitativní den a darovala domácím dvěma hrubkami velmi laciný gól. Nejprve přihrál Andrea Coda svou velmi slabou malou domů Simone Tiribocchimu. Ovšem Samir Handanovič již měl situaci takřka pod kontrolou, míč však neuvěřitelně netrefil a Tiribocchi mohl jen s úsměvem doklepnout do prázdné branky.

Udinese začalo být nejisté a Lecce se podařilo po změně stran navýšit své vedení. Po rohovém kopu zakončoval Giuillermo Giacomazzi a míč si našel cestu až do branky. Opakovaný záběr ukázal, že míč ještě tečoval Maurizio Domizzi, obránce hostí. Pasquale Marino se rozhodl posílit ofenzívu a tento tah se mu značně vyplatil. Alexis Sanchez byl na hřišti sotva minutu a už vstřelil kontaktní branku. Na zadní tyči si počíhal na střílený centr Antonia Floro Florese a pokořil Benussiho.

Udinese tato branka nakopla. Benussi musel zasahovat proti dobré hlavičce Floro Florese. Následně dokonali Friuliani svůj návrat. Gaetano D’Agostino poslal do vápna střílený centr z přímého kopu kousek od rohového praporku, míč proletěl okolo všech hráčů a nakonec i kolem brankáře Benussiho. Gólman Lecce po této brance zaručeně nemá čisté svědomí, neboť to mohl mít. V samém závěru mohl Gökhan Inler otočit na finálních 3:2 pro Udinese. V kritickém momentu však ztratil balanc a ze sedmi metrů přestřelil. Střele předcházela skvělá práce mladého Sancheze.

Více informací k zápasu

Janov CFC - AC Siena 1:0

19.10.2008 15:00

Góly: 20. Giuseppe Biava

Janov v sedmém kole potvrdil, že na domácí půdě se mu daří a zásluhou branky Giuseppe Biavy porazil Sienu. Diváci na Stadio Ferraris viděli celkem otevřený fotbal, branku ale jen jedinou.

Grifové se mohli ujmout vedení již po čtyřech minutách, ale Giuseppe Sculli Palladinův centr tečoval pouze do brankáře. V základní sestavě domácích se nakonec objevil také kanonýr Diego Milito, ale jeho střela nakonec jen olízla brankovou konstrukci. Po čtvrthodině hry opustil se zraněním trávník Milanetto, čímž dal k debutu příležitost Thiagu Mottovi.

Rossoblu se stále tlačili do útoku a ve 20. minutě byli po právu odměněni. Na rohový kop si naběhl Giuseppe Biava a přesnou hlavičkou překonal brankáře Curciho. Po půl hodině hry se mohli domácí radovat znovu, jenže Milito svojí šanci zahodil. Argentinský kanonýr obešel obránce i s brankářem, ale míč poslal vedle. Siena poprvé vážněji zahrozila až v závěru prvního dějství. Massimo Maccarone z voleje pálil po Kharjově centru, ale neúspěšně.

Ve druhém poločase málem srovnal Daniele Galloppa, když obešel dva obránce a z úhlu vypálil. Brankář Rubinho ale konečky prstů vytěsnil míč na břevno. Na druhé straně se v podobné pozici jako v úvodní pětačtyřicetiminutovce ocitl Milito, ale opět nedal. Milito naposledy zahrozil ještě v nastaveném čase, ale Curci ho opět vychytal.

Více informací k zápasu

Turín FC - Cagliari Calcio 0:1

19.10.2008 15:00

Góly: 86. Robert Acquafresca

Fotbalisté Cagliari si připsali první vítězství v sezoně, když dokázali v závěru utkání šťastně urvat tři body na půdě turínského FC. Cagliari se díky vítězství odpoutali ode dna tabulky, kam spadla Reggina.

Turínští se radovali ze vstřelené branky už po šesti minutách hry, jenomže branka Mattea Rubina nebyla uznána a jak se později ukázalo, neprávně. V ofsajdovém postavení totiž stál Rolando Bianchi, který ke všemu jasně nehrál. Smůla se Turínu přilepila na paty i o pět minut později, kdy Rolando Biancchi přehlavičkoval brankáře, jenomže toho odkopem zastoupil Eugenio Corini. Turín hrál velice dobře a hosty k ničemu nepouštěl, v další šanci selhal Nicola Amoruso. Stejný útočník zklamal i v mnohem větší příležitosti, když si vylámal zuby na vynikajícím Marchettim. Brankář Cagliari se měl co ohánět.

I Cagliari si dokázalo vytvořit šanci, a to hned velice nebezpečnou, jelikož útočník Jeda nastřelil brankovou konstrukci domácích. Ovšem pak už zase útočili domácí, Ignazio Abate našel hlavičku Biancchiho, ale ten v utkání poněkolikáté ztroskotal na výtečném Marchettim. Turín mohly nevyužité šance hodně mrzet, protože v 86. minutě zmrazil domácí stadion mladý útočník Robert Acquafresca. Reprezentant italské jedenadvacítky využil lahůdkovou přihrávku od Michela Finiho, jenž si ještě předtím poradil se dvěma obránci domácích. Zdrcený Turín se už na vyrovnání nezmohl, a tak nešťastně prohrál 0:1.

Více informací k zápasu

Chievo Verona - Atalanta Bergamo 1:1

19.10.2008 15:00

Góly: 49. Andrea Mantovani - 62. Adriano Ferreira Pinto

Na Stadio Bentegodi se body v sedmém kole dělily. Chievo po dvou zápasech konečně vstřelilo branku, ale kýžené tři body to nakonec nevyneslo. Chievo se dostalo do vedení zásluhou Mantovaniho, ve druhém poločase srovnával Ferreira Pinto.

Ferreira Pinto se dostal do první dobré pozice po Floccariho centru, ale míč neusměrnil přesně. Slibný protiútok domácího nováčka ukončil nepovedený centr Marcoliniho. Nakonec ještě střílel Italiano, ale brankář Coppola v minisouboji zvítězil. O chvilku později Coppola se štěstím zlikvidoval Marcoliniho pokus, ale v nastaveném čase prvního poločasu již byl krátký. Dlouhý Freyův centr dopadl na hlavu Mantovaniho, jenž trefil horní růžek a poslal domácí do vedení. Radost Chieva ovšem nemusela trvat dlouho, kdyby se za pár desítek sekund hlavičkou trefil Doni. Míč ale nakonec trefil tyč.

Ve druhém poločase domácí nejprve podržel brankář Sorrentino, když zlikvidoval Floccariho pokus, ale na vyrovnávací střelu Ferreiry Pinta byl krátký. Ten využil přesného pasu Guaranteho a srovnal. V závěru ještě mohli strhnout vedení na domácí stranu Mandelli s Lucianem, ale jednou dobře zakročil Coppola a podruhé chievský hráč zklamal.

Více informací k zápasu

Calcio Catania - Città di Palermo 2:0

19.10.2008 15:00

Góly: 69. Jorge Martínez, 87. Giuseppe Mascara (pen.)

Catania dokázala potvrdit svou domácí neporazitelnost a v Derby di Sicilia jasně přehrála Palermo 2:0. O branky se postarali v druhém poločase útočníci Jorge Martínez a Giuseppe Mascara.

Utkání začalo šancemi na obou stranách. První zákrok si připsal domácí Albano Bizzarri proti přímému kopu Miccoliho, na druhé straně trefil Taki Morimoto boční síť. Palermo však bylo o dost nebezpečnější. Střílený centr Mattia Cassaniho na poslední chvíli uklidil na roh Giacomo Tedesco. Přímý kop Fabrizia Miccoliho i hlavička Fábia Simplícia se otřely o brankovou konstrukci domácích.

Po těchto náznacích přišel další úder hostí. Tentokráte trefil Fabrizio Miccoli břevno přímo z rohového kopu. Nebýt jemné teče Bizzarriho, tak by se mu zřejmě podařilo míč zakroutit až do brány. Palermo doráželo na branku domácích čím dál nebezpečněji. Přišla exhibiční chvilka Edisona Cavaniho. Uruguayec málem vstřelil branku, kterou by zahanbil i ty nejvytříbenější techniky v Serii A. Patičkou si obhodil dva obránce a pak vystřihl parádní nůžky. Dokonalý moment zkazil až skvěle připravený Albano Bizzarri.

Tradiční vypjatost sicilského derby nechyběla ani dnes. Tentokráte odneslo vyhrocenou atmosféru Palermo. Přemotivovaný Morris Carrozzieri zfauloval ve středu pole Giacoma Tedesca a musel po druhé žluté kartě opustit hřiště. Toto byl zřejmě zlomový moment zápasu, neboť doposud skvěle hrající Palermo se pomalu začalo dostávat do stínu Catanie.

V druhé půli již musel zasahovat zatím nepříliš vytížený Marco Amelia. S Mascarovou tečovanou střelou si ale poradil znamenitě. Na hřiště se následně dostal Giovanni Tedesco, který nahradil Miccoliho a mohl si tak zahrát proti svému bratrovi. Oslabené Palermo nakonec kapitulovalo. Llama svým centrem našel dobře postaveného Martíneze, který svou hlavičku poslal za Ameliova záda.

Takayuki Morimoto mohl zařídit domácím dvoubrankové vedení, ale prováhal správný moment k zakončení a svou střelou minul prázdnou branku Rossaneri. Hosté tedy měli stále naději alespoň na bod. O tuto naději se však připravili sami. Giulio Migliaccio zastavil centrujícího Martíneze za hranicí pravidel a sudí Rocchi nařídil penaltu. Tu s přehledem proměnil Mascara a domácí mohli slavit.

Více informací k zápasu

AS Řím - Inter Milán 0:4

19.10.2008 20:30

Góly: 5. Zlatan Ibrahimović, 47. Zlatan Ibrahimović, 54. Dejan Stanković, 56. Victor Obinna

AS Řím prohloubil svou sérii neúspěchů a od Interu obdržel na svém hřišti stejně jako loni čtyři branky. O drtivou výhru hostí se postarali Ibrahimovič, Obinna a Stankovič. Nerazzurri se díky vítězství staví do čela tabulky. Řím zůstává čtrnáctý.

Spolu s mužstvem Interu se na Stadio Olimpico navrátili také dva bývalí římané – Cristian Chivu a Alessandro Mancini, kteří svým odchodem právě do milánského celku nesklidili zrovna dvakrát velkou oblibu u místních fanoušků. Obě strany měli také velké množství absentérů a tak se muselo míchat v sestavách. Proti strojovému útoku Nerazzurri byla vyslána nepříliš sehraná a fungující stoperská dvojice Juan – Simone Loria. V obou sestavách se objevilo jedno překvapení. Trochu více očekávané bylo nasazení uzdraveného Francesca Tottiho, ovšem, že José Mourinho pošle do boje mladíčka Obinnu nečekal zřejmě nikdo. Vyplatilo se však, Victor Obinna zajistil čtvrtou branku Nerazzurri.

První střelu na branku si připsal John Arne Riise na konci čtvrté minuty. Inter potřeboval pouhých 10 sekund, aby na Riiseho střelu odpověděl gólem. Zlatan Ibrahimovič si zaběhl za středové obránce Říma, počíhal si na správný moment, kdy Doni vyběhne a zkušeným lobem poslal hosty do vedení. O chvíli později málem navýšil Juan na 2:0 pro Inter. Když chtěl brazilský stoper odkopnout míč, tak se totiž značně ukop a trefil spojnici svojí branky.

Giallorossi se nedařilo dopředu, Vučiniče dobře ubránil Iván Cordóba. Poté se však domácí dostali do slibného protiútoku. Daniele De Rossi však zakončoval pouze do boční sítě. Diváci mohli vidět otevřený fotbal, hrálo se nahoru dolu. Na druhé straně střílel Ricardo Quaresma svou typickou šajtlí. Nepovedlo se mu však dostatečně zakroutit míč. Jeho střela o chvíli později nadělala Donimu větší starosti, ale nakonec ji vyškrábl do bezpečí.

Také AS se snažilo prolomit obrannou linii Interu, ale Tottiho geniální přihrávku na Perrottu přečetl jeho bývalý spoluhráč Cristian Chivu. Před brankou domácích se povedlo Loriovi dobře zastavit pronikajícího Obinnu, načež se Giallorossi opět vrhli vpřed. Francesco Totti vyslal vpřed rozběhlého Simoneho Perrottu, který dokázal překonat Julia Césara. Branka však byla korektně neuznána pro ofsajd.

Chvíli poté se před Římem otevřela další skvělá příležitost na konci kombinace však chyběl Rodrigu Taddeiovi pouhý krok, aby tvrdě vystřelil z voleje. Římané začali cítit šanci na vyrovnání a přišla další skvělá souhra domácích. Totti z první poslal Cicinhův přetažený centr zpět do ohně, kde našel Mirka Vučinče. Černohorec dobře hlavičkoval, ale do cesty se míči připletlo tělo některého z obránců. Z následného rohového kopu mířil nad Simone Loria.

Římané bušili na vrata seč jim síly stačily, ale krátce po změně stran přidal švédský Viking svůj druhý zásah. Tentokráte byl Ibrahimovičovi nápomocen Loria, který se netrefil do míče při zachycování Muntariho kolmice. Švéd následně uprchl Juanovi a překonal podruhé bezmocného Doniho. Minutu nato však přišla největší šance domácích. Julio César zázračně vychytal Cicinhovu ránu z velmi blízké vzdálenosti. Brazilec měl šanci na repete, ale svou dorážku poslal nad odkrytou klec hostí.

César si připsal o chvíli později další dobrý zákrok, když vyrazil Aquilaniho dělovku z přímého kopu. Pak přišel nevinně vyhlížející přímý kop Interu. Stankovič jej však dokázal zúročit na 150% a nečekanou střelou do šibenice nedal Donimu žádnou šanci – 0:3. Římané již byli rozhozeni a o dvě minuty později dostali další kritický úder. Inter se dostal do protiútoku. Victor Obinna se dostal k míči na hranici pokutového území, nerozpakoval se a dobře mířenou střelou navýšil na konečných 0:4.

Fanoušci Giallorossi neunesli potupnou porážku a své hráče vypískávali s každým dotekem s míčem. Svěřenci Luciana Spallettiho byli již v evidentní psychické nepohodě a nic se jim nedařilo. Francesco Totti udělal místo Jérémymu Menezovi, neboť ještě nemohl odehrát celých 90 minut. Na druhé straně došlo také ke změně. José Mourinho poslal na hřiště Alessandra Manciniho, který byl hned při svém vyběhnutí na trávník "oceněn" posměšky, pískotem a rachotem v publiku.

Mancini navíc stál málem u pátého gólu. Po jeho centru velmi nebezpečně hlavičkoval Maicon. Poslední šanci na vstřelení čestné branky měli domácí minutu před koncem. Nejprve dobrým zákrokem zlikvidoval César Riiseho střelu. Poté z rohového kopu střílel nad Menez. Mourinho si tak připisuje svou druhou porážku Římanů a může slavit se svým týmem posun na první místo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Inter Milán751113:516
2.Udinese Calcio742112:514
3.Calcio Catania74218:414
4.SSC Neapol742110:714
5.SS Lazio741215:1013
6.AC Milán741211:613
7.ACF Fiorentina74129:613
8.Atalanta BC74128:613
9.Janov CFC740310:712
10.Città di Palermo740310:1012
11.US Lecce72328:89
12.Juventus FC72326:69
13.AC Siena72235:58
14.AS Řím72148:127
15.Bologna FC72056:106
16.Chievo Verona71335:96
17.Turín FC71247:115
18.UC Sampdoria70434:114
19.Cagliari Calcio71152:104
20.Reggina Calcio70254:132

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (401)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele