Serie A - souhrn 16. kola

08.12.2012, 20:03, aktualizováno 10.12.2012, 22:57
Komentáře a souhrny
Juventus vyhrál v Palermu a po tomto kole nic neztratí ze svého náskoku. Na druhé místo se posunul Inter, který ve šlágru zdolal Neapol. Sérii ligových výher prodloužilo i milánské AC, které uspělo v Turíně, AS Řím už v sobotu porazilo Fiorentinu. Tři body mají i Atalanta, Chievo, Pescara a Catania, k nimž se v pondělí přiřadilo Udinese, jen bod má Lazio...

Bologna FC - SS Lazio 0:0

10.12.2012 21:00

Góly: -

V boji o přední příčky ztratilo Lazio. Biancocelesti se představili na půdě Boloni a pouze remizovali 0:0. Výraznou, leč negativní stopu zanechal v utkání český útočník Libor Kozák, který pár minut před koncem obdržel červenou kartu.

Ačkoli skončilo utkání bez branek, bylo se na stadionu Renata Dall'Ara na co dívat. V 10. minutě utkání se odhodlal k zajímavému pokusu hostující Ledesma a jen těsně minul branku. O chvíli později se představili i domácí. Taider byl ale podobně jako Ledesma nepřesný. Vzápětí se hra rychle přesunula opět k Agliardiho brance, brankář Boloni musel tasit důležitý zákrok proti ráně Candrevy. Tím skončila úvodní čtvrthodina.

Celkově vzato byl první poločas dosti vyrovnaný. Ve 33. minutě nepropálil hostující hradbu Cherubin a v samotném závěru prvního dějství nechal vyniknout Agliardiho po ostré střele Libor Kozák. Diváci se branky v prvním poločase nedočkali a nejinak tomu mělo být v půli druhé.

Šest minut po změně stran se řítil do velké šance Gilardino, jemuž poslal parádní pas italský reprezentant Alessandro Diamanti. Gilardina ale nakonec odzbrojil obránce Biava. Šance domácí Boloni začali postupem času více a více přibývat. Guarante těsně minul tyčku a Taider zase těsně netrefil míč! Devět minut před koncem mohl rozhodnout utkání Alberto Gilardino, jenže skvělý Bizzarri opět zachránil Lazio od inkasované branky.

Pak už přišel výše zmíněný okamžik českého útočníka Libora Kozáka. Ten uviděl v 86. minutě za ostrý faul druhou žlutou kartu a byl vyloučen. Lazio šlo do oslabení. Boloňa ale neměla příliš času přeskupit síly a utkání v početní převaze rozhodnout. Úspěšný nebyl Pasquato a rozuzlení nepřišlo ani během pětiminutového nastaveného času.

Více informací k zápasu

UC Sampdoria - Udinese Calcio 0:2

10.12.2012 19:00

Góly: 17. Danilo, 28. Antonio Di Natale

První branku utkání vstřelil obránce Danilo, na jehož trefu navázal kapitán Di Natale. Ve druhém poločasu už žádná branka nepadla, což znamená, že Udinese stoupá na osmou příčku, zatímco Doria klesá na třinácté místo.

Po velmi špatné sérii porážek se Sampdoria vzpamatovala a na dvě výhry navázala cennou remízou s Fiorentinou. Udinese se také nedařilo podle představ a sérii pěti zápasů bez výhry zarazilo až v posledním kole. Rovnou ale vysokou výhrou 4:1 nad Cagliari. Dnes se celky s neúspěšnou sezonou střetly.

A šťastnější musí být hosté. Tým trenéra Guidolina totiž hladce vyhrál a navíc udržel čisté konto. Na domácím týmu se projevila absence zakončovatele, mimo hru je například Maxi Lopéz. Za hosty nenastoupil například Pablo Armero.

V šestnácté minutě nám brankář Romero předvedl kousek ze svých kvalit, když skvělým zákrokem zmařil Di Nataleho jasnou gólovou šanci. Hosty ale neschopnost usměrnit míč za Romerova záda rychle přešla. O minutu později totiž vedli. Di Natale z rohového kopu našel nabíhajícího a hlavně volného spoluhráče Danila, který hlavičkou poslal svůj tým do vedení.

Po půlhodině hry se skóre zdvojnásobilo. Di Natale si naběhl na přihrávku, ale tísněn obráncem zprvu nedokázal zakončit. Zkušeně však vyčkal na obráncovu chybu a podruhé již brankáře Romera překonal - 2:0.

Do další velké šance se dostal Giampiero Pinzi, jehož rána jen o pár centimetrů minula domácí branku! Hosté byli opravdu při chuti a domácí obrana často nevěděla, co dřív. Jeden ze záblesků aktivity byl vidět při šanci Poliho, ale brankář Brkič mladého záložníka Blucerchiati vychytal.

Po hodině hry se k míči dostal opět kapitán Di Natale, jehož našel nakopnutý míč. Italský útočník si balon zpracoval a vypálil, jeho rána ale mířila těsně vedle brány. O mnoho zajímavější šanci si vytvořili domácí hráči. Vracející se Allan stáhl v pokutovém území Icardiho a sudí Gervasoni nařídil pokutový kop. K jeho zahrávání si stoupl Nicola Pozzi, rozběhl se a zamířil, ale brankář Brkič si vybral stejnou stranu a míč zneškodnil!

Domácí dnes v závěru sahali alespoň po snížení, ale ani to jim přáno nebylo. Střela Pozziho mířila mimo bránu a šanci Icardiho odvrátila obrana. Poslední slovo v zápase chtěl říct kapitán Di Natale, ale brankář Romero skvělým skokem jeho pokus vyrazil mimo nebezpečí.

Více informací k zápasu

Inter Milán - SSC Neapol 2:1

09.12.2012 20:45

Góly: 8. Fredy Guarín, 39. Diego Milito - 54. Edinson Cavani

Inter Milán nakonec o gól zvítězil nad Neapolí a po výhře se usadil na druhé příčce. Tým trenéra Mazzariho klesl na třetí příčku. Po Guarinově střele se prosadil také Diego Milito, ve druhém poločase pak korigoval uruguayský kanonýr Edinson Cavani.

Těžké časy teď zažívá Wesley Sneijder. Holandský záložník touží po nové výzvě a nechce prodloužit smlouvu. Následkem toho není povoláván k zápasům prvního týmu. A dnešní utkání proti silné Neapoli na tom nic nezměnilo. Kromě něj se do utkání nezapojil ani stoper Samuel, kterého musel v obranné řadě nahradit argentinský defenzivní hráč Esteban Cambiasso. Proti bývalým spoluhráčům se dnes poprvé postavil Walter Gargano, jeden z pětičlenné záložní řady Interu.

Walter Mazzari mohl skládat základní jedenáctku z téměř kompletního seznamu hráčů, mezi nimi nefigurovalo akorát jméno Gorana Pandeva. Slovenská hvězda Marek Hamšík podle italských médií utrpěl symptomy chřipky, ale nakonec byl schopen zasáhnout do utkání. Své bývalé spoluhráče podpořil na tribuně také Ezequiel Lavezzi, jenž se přestěhoval do Paříže.

V první minutě musel být ošetřen Alessandro Gamberini, který utrpěl zásah do hlavy. Nejednalo se ale o vážné zranění a tak mohl obránce ve hře pokračovat. Již v osmé minutě se poprvé otevřelo skóre zápasu, prosadila se bývalá opora Porta. Fredy Guarin si naběhl na zadní tyč po Cassanově centru a přesnou ranou z první překonal brankáře De Sanctise - 1:0.

K životu se probudila také Neapol, po souhře s Cavanim technicky vypálil mladík Insigne, ale jeho střela mířila vedle tyče. Edinson Cavani nahrával na lépe postaveného spoluhráče také o minutu později, Marek Hamšík ale poslal svůj projektil také jen těsně vedle.

A do třetice hosté - Edinson Cavani prokázal dobrý výběr místa a hlavičkou zakončoval, ale brankář Handanovič nakonec zasahovat nemusel. Přesto, že byli Partenopei aktivnějším celkem, gól vsítilo domácí mužstvo. Míč do malého vápna dostal zkušený útočník Diego Milito a ten si v takových situacích většinou dokáže poradit. Učinil tak i tentokrát a brankář De Sanctis šel pro míč podruhé.

Pět minut po změně stran si vzal míč pod patronát Alváro Pereira a nabídl jej Cassanovi. Jeho technickou střelu ale De Sanctis vyrazil. Na druhé straně se musel činit Handanovič, kterého prověřoval milovník střel z dálky, švýcarský záložník Inler. Jeho varování nevzala obrana Interu vážně a hosté toho využili. Po rohovém kopu se k míči dostal střídající Pandev, který sice na několikrát Handanoviče nepřekonal, ale to se povedlo Cavanimu, který zdramatizoval vývoj zápasu a udržel hosty v naději na bodový zisk.

Poté se ale tempo hry trochu uklidnilo a na další velkou šanci jsme si museli počkat až do konce zápasu. Díky standardní situaci se k ohrožení brány dostala Neapol, ale Maggio svou hlavičku poslal přímo do Handanovičových rukou. Poslední slovo utkání měl Argentinec Rodrigo Palacio, jehož akci a následnou střelu zastavil opět brankář De Sanctis. Rozhodčí Rizzoli nastavil tři minuty, ale v nich jsme se změny skóre nedočkali a tak hosté odjíždí bez bodu.

Více informací k zápasu

Turín FC - AC Milán 2:4

09.12.2012 15:00

Góly: 28. Mario Santana, 80. Rolando Bianchi - 40. Robinho, 53. Antonio Nocerino, 61. Giampaolo Pazzini, 76. Stephan El Shaarawy

Další vítězství si připsalo AC Milán a v honbě za pohárovými příčky udělalo důležitý krok. V pohledném a na góly bohatém utkání rozstřílelo domácí Turín FC 4:2. Dobrou zprávou pro trenéra Allegriho je i fakt, že se trefili všichni útočníci - Pazzini, Robinho, El Shaarawy a taky záložník Nocerino.

Milánští měli od počátku jasnou převahu, ale byli to překvapivě domácí, kdo otevřel skóre utkání. Bohužel jim k tomu dopomohl svojí obrovskou chybou Antonio Nocerino. Záložník AC chtěl přihrát malou domů Ameliovi, ovšem ukopl se a Mario Santana v samostatném průniku poslal Turín do vedení - 1:0. Rossoneri ale ještě do poločasu vyrovnali. De Sciglio adresoval do vápna parádní přihrávku a Robinho si výborně poradil a srovnal na 1:1. Milán mohl ještě do poločasu otočit, ale sudí si nevšiml ruky Gazziho a penaltu neodpískal.

Ve druhém poločase se obraz hry nezměnil. AC dále udávalo tempo a v 53. minutě dokonalo obrat. Stephan El Shaarawy vypálil a Gillet vyrazil pouze na hlavu Nocerina. Ten svojí brankou odčinil předchozí hrubku a Milán vedl 2:1.

O sedm minut později už hosté vedli 3:1. Giampaolo Pazzini vybojoval míč a z úhlu prostřelil Gilleta! I za tohoto stavu se domácí FC nevzdávalo. Birsova rána těsně minula tyč a na druhé straně nastřelil Emanuelson břevno! A uběhly další tři minuty a turínské zachránila opět branková konstrukce. Pazzini tentokrát trefil tyč.

Utkání nahoru - dolu pokračovalo a čtrnáct minut před koncem zvýšil už na 4:1 pro AC Stephen El Shaarawy. Gillet neudržel střelu Nocerina a "Faraon" měl snadnou práci. Tím ale utkání nekončilo. V 80. minutě snížil po dobrém centru Rolando Bianchi a bylo to 2:4 z pohledu domácích. Ti mohli následně zápas pořádně zdramatizovat, ale Sansoneho vychytal na brankové čáře Amelia. Pak už se nic dalšího nestalo, AC zvítězilo v Turíně 4:2.

Více informací k zápasu

AC Siena - Calcio Catania 1:3

09.12.2012 15:00

Góly: 10. Alessandro Rosina - 50. Lucas Castro, 67. Gonzalo Bergessio, 82. Gonzalo Bergessio

Siena doma nestačila na Catanii a opět spadla na samotné dno tabulky. Naopak Catania díky výhře 3:1 poskočila na osmé místo a navázala na vítězství v poháru.

Jako první si velkou šanci vypracovali hosté. Konkrétně pálil z dvaceti metrů Lodi a jen těsně minul Pegolovu branku. Catania sice měla první šanci, ale skóre utkání otevřela Siena. Valiani adresoval výbornou přihrávku doběhu Rosinovi, který skóroval - 1:0 pro Sienu. Hosté přidali plyn a ve 26. minutě vyslal další ránu na Pegola aktivní Lodi. Pegolo však jeho přízemní ránu kryl. V závěru prvního poločasu bylo v pokutovém území Sieny pořádně rušno. Felipe odhlavičkoval míč jasně směřující do prázdné branky a rána Almirona mířila vedle.

Aktivita hostí neustala ani ve druhém poločase. Další nepřesnou ránu vyslal Almiron a v 50. minutě už se Catania přeci jenom dočkala. Na Bergessiův pas si naběhl Lucas Castro a ten překonal Pegola - 1:1. Elefantini byli nadále jasně lepším týmem a byla jen otázka času, kdy dojde k obratu ve skóre. Proti Gomézově ráně ještě Pegolo zasáhl, ale proti Bergessiovi už byl bezmocný - 1:2.

Siena se na žádnou větší akci nezmohla a osm minut před koncem inkasovala potřetí. Gonzalo Bergessio z dorážky zvýšil na dvougólový rozdíl a tím pečetil vítězství hostí. Siena sice v utkání vedla ale na hřišti poté nic nepředvedla. Elefantini zi se stadionu Artemia Franchi zaslouženě odvážejí plný počet bodů.

Více informací k zápasu

Cagliari Calcio - Chievo Verona 0:2

09.12.2012 15:00

Góly: 67. Alberto Paloschi, 87. Cyril Théréau

Na Alberta Paloschiho je nyní prostě spolehnutí. V posledních pěti zápasech nastřílel pět branek a dnes svému týmu pomohl ke třem bodům na Sardinii. Na jeho úspěch navázal spoluhráč Théréau, který pojistil vedení veronského týmu.

Chievu se podařilo navázat na svůj předešlý úspěch. Díky hattricku Alberta Paloschiho si odvezlo tři body z Janova a jeho naděje na záchranu stouply. Ještě lepší náladu mají fanoušci veronského týmu po dnešním utkání, v němž pozorná obrana ubránila střelce Cagliari a Chievo tak slaví další výhru.

Pokud jste čekali atraktivní zápas, první část utkání vás musela zklamat. Nejzajímavější situací na hřišti byla žlutá karta pro domácího Ariauda a střídání zraněného Sarda. Jeho místo zaujal obránce Jokič. Gólové šance byly k vidění až po půlhodině hry. Po centru ze strany se do zakončení dostal mladý útočník Marco Sau, na jeho ránu ale brankář Sorrentino odpověděl hbitým zákrokem.

Pět minut po změně stran se situace opakovala, když se do zakončení dostal opět aktivní Sau. Tentokrát ale za brankáře Sorrentina zaskočila tyč. O deset minut později se ale konečně měnilo skóre zápasu. A byl to opět mladík Paloschi, díky němuž mohli hosté oslavovat. Italský útočník si naběhl na centr za obranu a nehlídán překonal Agazziho - 1:0.

Domácí se na výraznější šanci již nezmohli a míč většinou kontrolovali hosté. Sardinský celek prohloubil své trápení tři minuty před koncem zápasu, když se před brankáře Agazziho podíval Cyril Théréau a na jeho ránu z volného přímého kopu brankář Cagliari prostě dosáhnout nemohl. Výsledek posouvá hosty na dvanáctou příčku, zatímco sardinskému týmu se nedaří a je čtrnácté.

Více informací k zápasu

Delfino Pescara - Janov CFC 2:0

09.12.2012 15:00

Góly: 53. Elvis Abbruscato, 73. Ante Vukušić

Kdo by náhodou po poslední prohře Janova s Chievem nechtěl přiznat, že jsou Rossoblu v hluboké krizi, pak už po dnešku musí mluvit stejně jako většina ostatních. Janov totiž nezvládl ani další klíčový duel s Pescarou, prohrál 2:0 a nadále se propadá tabulkou. Nejhorší na tom je, že už se za chvíli ani nebude mít kam propadat. Naopak Delfíni získali vitální tři body a sápou se z pásma sestupu.

Na Stadio Adriatico proti sobě nastoupily dvě nejhorší obrany soutěže, a tak se očekávaly góly. Zápas nicméně mohla otevřít červená karta, protože už v sedmé minutě riskoval za zákrok na Jankoviče druhé žluté napomenutí domácí Togni. Gólman Pescary Mattia Perin si musel v úvodu poradit s trestným kopem Daniela Tozsera, načež pak sledoval, jak jeho spoluhráči, jmenovitě Elvis Abbruscato a Ante Vukušić maří slibnou příležitost, když první jmenovaný nedokázal v koncovce přesně přihrát.

Mnohem lépe se mohlo po střele Juana Manuela Vargase dýchat Janovu, to by však ale musel míč skončit v síti a ne na břevně. Ani dorážející Kucka štěstí neměl, mířil nad bránu. Ve 24. minutě měli hosté šanci ještě mnohem větší. Nabídl jim ji Uroš Ćosić, který uklouzl, a Marco Borriello se řítil sám na gólmana, ale Perin skvěle zasáhl a dokázal míč vyrazit nad bránu. Sebastien Frey na druhé straně se poprvé ukázal až půlhodině hry, svou střelou ho zkoušel Vladimír Weiss. Že dnes Janovu není přáno, ukázala střela Juraje Kucky, který si hrudí sklepl míč a z 20 metrů vyslal na terč skvělý volej, jenomže také on trefil břevno.

Pomalu se slzami v očích tak mohli fanoušci Grifů sledovat vývoj utkání po změně stran. V 52. minutě totiž vyslal Bjarnason po levé straně Weisse, ten míč vrátil před branku a tam doklepával do sítě Elvis Abbruscato. V tu chvíli bylo s Janovem zle. Hosté se totiž nezmohli na žádnou odpověď a v 73. minutě kapitulovali podruhé. Definitivu domácímu vítězství dal Vukušić, když zužitkoval Weissovu přihrávku a se štěstím překonal Freye.

Po výhře 2:0 je Pescara po 16 kolech na 18. místě se 14 body, Janov je těsně pod ní s 12 body a na poslední Sienu už má náskok jen pouhý bod.

Více informací k zápasu

Città di Palermo - Juventus FC 0:1

09.12.2012 15:00

Góly: 50. Stephan Lichtsteiner

Utkání mezi domácím Palermem a hosty z Turína rozhodla jediná branka. Tu vstřelil pět minut po změně stran švýcarský obránce Stephan Lichtsteiner a udělal tak radost trenéru Contemu, který znovu vrátil na lavičku milovaného klubu.

Juventus má za sebou jednu velmi důležitou kapitolu, zakončil totiž podzimní část Ligy mistrů na příčce znamenající postup do další fáze. Zatímco boje v evropských pohárech dočasně končí, Serie A ještě zdaleka ne. Na Sicílii přijel Juventus povzbuzen nejen výsledkem z Doněcku, ale také návratem svého hlavního trenéra na lavičku. Antonio Conte, muž stojící za loňským titulem, dnes opět dirigoval svůj tým.

Jeho svěřenci mu ale zpočátku neudělali příliš radost. Do první šance se dostal domácí Morganella, který vypálil tvrdou ránu do míst, kde stál připravený Buffon. Tato akce ale ukázala, že domácí jsou připraveni o body bojovat. O šest minut později se dokonce míč zatřepotal za Buffonovými zády, ale skórující Miccoli stál v ofsajdovém postavení.

Ke konci první půle měli hosté také trochu smůly, protože se jim podařilo nastřelit brankovou konstrukci. Po dobře se vyvíjející akci vypálil Claudio Marchisio a gólman Ujkani jeho pokus vyrazil k nohám Vučiniče. Černohorský útočník ale včas nezareagoval a k míči měl daleko, přesto dokázal špičkou kopačky zamířit a nastřelil tyč!

Do kabin mohli jít spokojenější hosté, ale po Vidalově nahrávce Matri nedokázal prostřelit Ujkaniho, a tak jsme se v první půli branky nedočkali.

Druhá polovina zápasu už ale gól nabídla. Nejprve se do zakončení dostal Vučinič, jehož rána minula Ujkaniho tyč. Poté už se ale hosté spolu s trenérem Contem mohli radovat. Po nadýchaném centru Pirla se k míči dostal Vučinič, počkal si na nabíhajícího spoluhráče a patičkou mu nahrál míč před brankáře Ujkaniho. Lichtsteiner, ač obránce, si se situací výborně poradil a otevřel gólový účet zápasu.

Po dobré zprávě přišla zpráva špatná, když se zranil záložník Arturo Vidal. Nahradil jej Paul Pogba. Na hřiště se podíval také Dán Bendtner, který ale zatím nenaplňuje vysoká očekávání. Trenér Conte se rozhodl dát mu další příležitost dnes odpoledne a po třiceti sekundách na hřišti se mu Bendtner málem odvděčil. Jeho rána z úhlu ale nakonec za Ujkaniho zády neskončila.

Když se zdálo, že se nadechnou i domácí a utkání zdramatizují, po faulu na Asamoaha viděl z rukou sudího De Marca druhou žlutou, tedy červenou kartu. Palermo tak dohrávalo za nepříznivého stavu v oslabení. V poslední šanci zápasu se objevili opět hosté z Turína. Na Ujkaniho se řítil Mirko Vučinič, domácí brankář ale skvěle vyběhl, zúžil střelecký úhel a znemožnil tím Černohorci slavit další branku.

Přesto může Antonio Conte oslavovat. Jeho obnovená premiéra sice nepřinesla přehršel branek, ale tři body si odváží lídr tabulky. Palermo naopak dnešní den nemůže považovat za úspěšný, po prohře je těsně nad sestupovými příčkami.

Více informací k zápasu

AS Řím - ACF Fiorentina 4:2

08.12.2012 20:45

Góly: 7. Leandro Castán, 19. Francesco Totti, 45. Francesco Totti, 89. Daniel Osvaldo - 14. Facundo Roncaglia, 46. Mounir El Hamdaoui

Sobotní večer nám nabídl vskutku atraktivní zápas, který opravdu naplnil vysoká očekávání. Do Říma se vrátil legendární Vincenzo Montella, který z pozice soupeřova trenéra hodlal obrat domácí Vlky o body. To se mu ale nakonec nepodařilo, Řím vyhrál 4:2.

Těžko soudit, kdo byl před zápasem v roli favorita. Římským Vlkům sice domácí prostředí svědčí, ale jejich obrana občas doslova vyzývá k otestování. Tím spíš, že se Fiorentina prezentuje ofenzivním fotbalem. Nutno ale dodat, že Fialkám chyběl například Stevan Jovetič, jeden z jejích největších útočných klenotů. Bez něj Fiorentina poslední dobou ztrácí dech. A došel jí také dnes, AS vyhrálo o dvě branky.

Sudí Luca Banti přivedl na trávník dvě jedenáctky, které ale doznaly velkých změn. Za Fiorentinu nenastoupil například Jovetič, jeho místo v útoku tak převzal Cuadrado. Fialkám chyběl také záložník Pizarro, bývalý Říman. I přes možnost využít navrátilce Stekelenburga s De Rossim se do základní sestavy dostali Tachtsidis s Goicoecheou.

První změna skóre se uskutečnila již po sedmi minutách. K zahrávání přímého volného kopu se postavil Francesco Totti, který nahrávkou našel Tachtsidise. Po jeho snaze skórovat se k míči nakonec dostal stoper Leandro Castán, který se mohl radovat z první branky utkání.

AS Řím ale dlouhodobě trápí obranná fáze a tato slabina se ukázala také nyní. Borja Valero nacentroval do malého vápna a protože si obránci Vlků nerozuměli, na brankáře Goicoecheu se řítili tři volní hráči soupeře. Šťastným střelcem byl nakonec obránce Roncaglia.

Gólové hody ale měly ještě dlouho pokračovat. Další stránku v nich napsal kapitán Totti. Pjaničův centr sklepl na mladíka Destra, který mu pozornost oplatil. Il Capitano prokázal cit v zakončení a přesnou střelou dostal svůj tým do vedení!

Ruben Olivera poté neudržel emoce na uzdě a šlápl na protihráče Pjaniče, nikdo ze sudích si ale jeho prohřešku napoprvé nevšiml. Naopak, žlutou kartu za protesty dostal Panagiotis Tachtsidis. Na hrotu AS nastoupil opět mladý útočník Destro, který v posledních zápasech zpravidla rozhoduje zápasy. Nyní se ocitl ve velké šanci, ale Viviano byl velmi dobře připraven.

V další velké šanci se ocitli postupně Pjanič a Tachtsidis, ani jeden z římských záložníků ale přesně nezakončil. V tuto chvíli svému brankáři vydatně sekundovala obrana. Mattia Destro měl dnes mnoho šancí, ale ani jednu z nich neproměnil. Příkladem budiž akce Římanů krátce před poločasem, také v ní ale skvěle zasáhl brankář Viviano.

Když už chtěli někteří fanoušci před poločasem odcházet, kapitán Totti dal jasně najevo, že by to byla chyba. Ze vzdálenosti asi třiceti metrů napřáhl a tvrdou ranou míč poslal za záda marně plachtícího Viviana - 3:1.

Ve druhém dějství napínavého utkání se představili dva hostující hráči, Montella se rozhodl oživit hru Fernandézem a El Hamdaouim. A právě při volbě druhého jmenovaného hráče měl velké štěstí. Necelou minutu po svém nástupu na hřiště se El Hamdaoui zapsal mezi střelce, když do sítě dopravil Valerův centr a Fiorentina snížila.

Okolo šedesáté minuty se Destro dostal do dvou velkých šancí, díky nimž mohlo AS svému soupeři opět odskočit. Nejprve ale svůj projektil poslal jen do nohou výborně chytajícího Viviana, poté míč namířil těsně vedle Italovy brány. Po Tottiho rohovém kopu pálil mimo bránu Pjanič a svého spoluhráče v neúspěšném dobývání Vivianovy brány napodobil také Destro. Tomu se dnes opravdu nevedlo a trenér Zeman jej nahradil Pablem Osvaldem. Na hřiště se dostal také záložník De Rossi.

Hosté se ale nevzdávali a po Toniho šanci zahrozil také Cuadrado, kterého ale zastavil obětavý Castán. Haris Seferovič se po rohovém kopu ocitl sám před Goicoecheou, kterému ale v tísni pomohl záložník Michael Bradley. To byl klíčový zákrok, protože Řím vstřelil ještě jednu branku. Na rozdíl dvou gólů završil bohaté utkání střídající Pablo Osvaldo, kterému v přečíslení nahrával dnes skvělý Francesco Totti. Domácí tak mohou slavit další cennou výhru, která je posunuje na čtvrté místo. Fiorentina je sice pátá, ale má stejný počet bodů. Další za nimi je Lazio, které hraje svůj zápas v neděli.

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - Parma FC 2:1

08.12.2012 18:00

Góly: 4. Germán Denis, 38. Federico Peluso - 45. Amauri

Atalanta doma porazila Parmu 2:1 a posunula se v tabulce před svého soupeře. Všechny branky viděli diváci už v prvním poločase, během kterého si domácí vypracovali už dvoubrankový náskok. Parma následně stihla už jen snížit.

Nerozhodný počáteční stav 0:0 vydržel sotva čtyři minuty. Defenzíva Parmy zazmatkovala a German Denis po centru Schelotta otevřel skóre utkání - 1:0 pro Atalantu. Parma vyrovnala hru a měla některé náznaky k vyrovnání. Jenže byli to opět domácí, kdo jako další udeřil. Ve 38. minutě vypálil Denis a Mirante vyrazil. Naneštěstí pro Parmu to bylo pouze k nohám Federica Pelusa a ten zvýšil už na 2:0 pro domácí.

Tím ale první poločas rozhodně neskončil. V pokutovém území Atalanty aktivní Amauri byl čím dál nebezpečnější a těsně na sklonku prvního poločasu přišla jeho chvíle. Po krásném centru se trefil nekompromisně hlavou a snížil na 2:1. Branka do šaten přenesla psychickou výhodu jednoznačně na stranu Gialoblu.

Ti byli aktivní i na začátku druhého poločasu. Nejprve je však zastihla komplikace v podobě střídání brankářů. Miranteho musel pro zranění nahradit Nicola Pavarini. Pak už přišla šance Parmy. Amauri si dobře narazil, ale jeho střela mířil hodně nad. V 67. minutě mířil těsně vedle i Peletta a Parma tak stále prohrávala 2:1.

Závěrečná čtvrthodina zápasu přinesla strhující podívanou! Bonaventrua se ocitl před Pavarinim, ale ten ho nohama skvěle vychytal. Na druhé straně hlavičkoval opět Amauri a znovu to bylo jen těsně vedle. Jen o minutu později pálil uvnitř vápna trestuhodně nad Sansone a odmítl tím vyrovnání. Atalanta měla ještě dvě velké příležitosti na pojištění výsledku, ale ani Denis a ani Bonaventura už Pavariniho nepřekonvali. Azzurri to nemuselo mrzet, Parmu doma i tak porazili 2:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Juventus FC16122233:1038
2.Inter Milán16111429:1734
3.SSC Neapol16103329:1433
4.SS Lazio1693424:1830
5.AS Řím1692538:2629
6.ACF Fiorentina1685329:1829
7.AC Milán1673628:2124
8.Udinese Calcio1657424:2422
9.Calcio Catania1664622:2422
10.Atalanta Bergamo1672717:2321
11.Parma FC1655619:2220
12.Chievo Verona1653819:2718
13.UC Sampdoria1653819:2317
14.Cagliari Calcio1644814:2616
15.Bologna FC1643917:2015
16.Turín FC1637617:2115
17.Città di Palermo1635814:2314
18.Delfino Pescara16421012:3014
19.Janov CFC16331016:2812
20.AC Siena1645715:2011
Bodové odečty
UC Sampdoria-1za skandál s ovlivňováním výsledků zápasů
Turín FC-1za skandál s ovlivňováním výsledků zápasů
Atalanta Bergamo-2za skandál s ovlivňováním výsledků zápasů
AC Siena-6za skandál s ovlivňováním výsledků zápasů

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (493)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele