Serie A - souhrn 14. kola

28.11.2009, 19:55, aktualizováno 29.11.2009, 22:42
Komentáře a souhrny
Až dva góly Huntelaara v samotném závěru zápasu rozhodly o výhře AC na půdě Catanie. Inter se znovu vzdálil svým konkurentům. Obhájce titulu vydřel výhru nad Fiorentinou, kdežto Juventus prohrál v Cagliari. AS Řím veze body z Bergama, Bari porazilo Sienu a Chievo Palermo. Včera uspěl v janovském derby FC.

Udinese Calcio - AS Livorno 2:0

28.11.2009 18:00

Góly: 28. Antonio Di Natale, 38. Antonio Floro Flores

Udinese v celku bez problémů zdolalo fotbalisty Livorna 2:0 a vylepšilo si současné postavení v tabulce. O výhře domácích rozhodla první půle, kdy se nádherně trefili Antonio Di Natale a Floro Flores.

Začátek utkání byl z obou stran velmi opatrný, a tak se diváci dočkali prvního vážnějšího okamžiku až v 18. minutě, to se ale domácí Asamoah jen tak tak k míči nedostal. Udinese zvýšilo aktivitu, Di Natale pálil jen do náruče dobře postaveného brankáře De Lucii, po něm Gokhan Inler vystřelil těsně vedle. Další prostor ke střele si hledal Asamoah, ale střela nebyla nějak důrazná, takže De Luciu vážněji neohrozila. Livorno mělo v prvním poločase jedinou šanci, Moro tvrdě vypálil a střela jenom těsně neskončila v levém horním rohu Handanovičovy brány. Po půlhodině hry Udinese udeřilo, fantasticky kopnutý volný přímý kop Antonia Di Nataleho skončil v síti - 1:0 pro Udinese. Ze strany domácích to do konce poločasu nebylo všechno. Lukovič poslal do pokutového území skvělý centr, na který si naskočil Floro Flores a stanovil poločasové skóre 2:0 pro Udinese.

Livorno se dostávalo do zakončení velice špatně, přesto mohlo alespoň snížit. Ve druhém poločase totiž Candreva s Lucarellim předvedli pěknou kombinaci, k brance to však naštěstí pro domácí nevedlo. Hosté měli v koncovce trošku smůly, Lucarelli se vyhnul ofsajdové pasti, na brankáře Handanoviče byl však krátký. V 74. minutě poslal Candreva pěkný centr na hlavu Lucarelliho, jenomže útočník Livorna hlavou minul branku. Těsně před koncem mohl vstřelit definitivní pojistku Di Natale, ale v šanci neuspěl. Domácí už výhru pohlídali.

Více informací k zápasu

Janov CFC - UC Sampdoria 3:0

28.11.2009 20:45

Góly: 10. Omar Milanetto (pen.), 53. Marco Rossi, 75. Raffaele Palladino (pen.)

Janovské derby tentokrát nabídlo jednoznačnou podívanou. Domácí fotbalisté si tři body připsali po výhře 3:0, když hned dva góly vsítili z penaltových kopů. Zápas okořenily také tři červené karty.

Již v 10. minutě se mohl Janov radovat z vedení. Reto Ziegler fauloval v pokutovém území Palacia a rozhodčí se nebál odpískat penaltu. Tu bez problémů proměnil Milanetto a dodal tak svým spoluhráčům klid. A brzy to mohlo být dokonce 2:0. Hostující Ziegler neprožil zrovna ideální zápas a krátce po prvním inkasovaném gólu si málem vstřelil vlastňáka, když špatně trefil míč a změnil jeho směr.

V první půli hrozil především Janov. Blízko navýšení vedení byl Milanetto, kterému připravil dobrou gólovou příležitost Palacio, zkušený italský záložník ale nemířil přesně. To obránce Biava pro změnu trefil svou hlavičkou břevno. Tentýž hráč ale svému týmu řádně zkomplikoval situaci těsně před přestávkou, kdy viděl po faulu na Cassana druhou žlutou kartu.

Vyloučení mělo nepříliš výrazné Sampdorii pomoct, aby se konečně dostala také do nějaké gólové situace. I v deseti ale ukázal Janov velkou chuť po vítězství a v 53. minutě přidal druhou branku. Nedostatečným bráněním se opět prezentoval Ziegler, čímž umožnil skórovat Rossimu, jenž propálil Castellazziho střelou mezi nohama.

O tři minuty později si troufnul na nečekaný lob přes hostujícího gólmana Milanetto, jeho chytrý pokus se ale s úspěchem nesetkal. Šanci na body vzal Sampdorii svým vyloučením Marco Rossi. Síly na hřišti se tak opět vyrovnaly, čehož Janov velmi brzy využil. V hlavní roli se opět ocitl Reto Ziegler, který zařídil pro soupeře již druhou penaltu v zápase. Zodpovědnost tentokrát vzal na sebe útočník Palladino a v poklidu přidal svou třetí branku v sezóně. Závěr se již odehrál v poklidu, když trochu vzruchu do hry přinesl až hostující Cacciatore, jenž viděl také červenou kartu.

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - AS Řím 1:2

29.11.2009 15:00

Góly: 13. Fabio Ceravolo - 44. Mirko Vučinić, 64. Simone Perrotta

AS Řím sice v Atalantě prohrával, ale nakonec dokázal nepříznivý výsledek otočit a na Stadionu Azzurri d'Italia nenechal ani bod. Zatímco Římané mají na devátém místě stejně bodů jako Bari a Fiorentina, Atalanta je pouze zásluhou lepšího skóre nad sestupovým pásmem.

Zápas se přitom mohl vyvíjet jinak, kdyby v úvodu dokázal po úniku překonat gólmana Consigliho Vučinič. Na to Atalanta odpověděla ve 13. minutě, kdy po levé straně vyslal Guarente Ceravola, který se vysmýkl svému strážci a přesně zavěsil. Na druhé straně se kopaly dva slibné trestné kopy, ale ten Pizarrův hlavičkou nad branku zvedl Juan a ani Tottiho pokus neskočil o mnoho lépe. Zvýšit domácí vedení mohl Bellini, ale orazítkoval tyč. Vlci nakonec těsně před přestávkou vyrovnali, po rohovém kopu Pizarra se radoval Vučinič.

Ve druhém poločase pak dokonal obrat Simone Perrotta. Střelec první branky Vučinič se přeměnil do role nahrávače a Perrotta se hlavičkou nemýlil. V závěru mohli ještě Římané o vedení přijít, ale skrumáž v pokutovém území nakonec v gól nevyústila. Tiribocchiho zastavil Juan a Padoina zlikvidoval gólman Sergio.

Více informací k zápasu

AS Bari - AC Siena 2:1

29.11.2009 15:00

Góly: 78. Andrea Masiello, 90+3. Giuseppe Greco - 3. Simone Vergassola

Na posledním místě stále zůstává Siena, ta tentokrát prohrála na půdě Bari 2:1, když se o branky podělili domácí Masiello a Greco, přičemž druhý jmenovaný vsítil svojí branku až v nastaveném čase. Siena ale na Bari vedla rychlou brankou Vergassoly.

Siena hrála pro ni v netradičních zelených dresech a s nimi zažila nejlepší start do zápasu v letošní sezoně. Už ve 3. minutě totiž Del Grosso našel přihrávkou Vergassolu, a ten střelou z první překonal brankář Gilleta. Vyrovnání měl na kopačce Barreto, který stejně jako Vergassola vypálil z voleje, nicméně Curci jeho pokus zlikvidoval. To bylo v prvním poločase z obou stran všechno.

Ve druhém dějství byla Siena blízko ke vstřelení druhé branky, jenomže Gillet předvedl skvělý zákrok jednou rukou a to byl možná klíčový moment celého utkání. Těžko říci, jak by se zápas vyvíjel, kdyby Bianconeri vstřelili druhou branku, takhle totiž ztráceli domácí na Sienou stále jenom jednu branku. Domácí tak spustili nápor, který později vyvrcholil vyrovnávací brankou. Ještě předtím však byl ve velké šanci Riccardo Meggiorini, toho vychytal Curci a Koman minul. Pak už přišel očekávaný moment vyrovnání, rohový kop se dostal až k Masiellovi, jenž dopravil míč do sítě - 1:1. Vše se schylovalo k dělbě bodů, ale ve třetí minutě nastaveného času udeřil Greco. Antonelli poslal krásnou přihrávku a Greco z akrobatické pozice zajistil svému týmu tři body.

Více informací k zápasu

Cagliari Calcio - Juventus FC 2:0

29.11.2009 15:00

Góly: 30. Nenê, 89. Alessandro Matri

Další hořkou pilulku během několika dní museli spolknout fotbalisté turínského Juventusu. Favorizovaná Stará Dáma nestačila během týdne na Bordeaux a nyní prohrála i ligový duel s Cagliari v poměru 2:0. Sardinský celek tak potvrdil velkou formu.

Jako první zahrozilo Cagliari, ale Lazzari Jedovu přihrávku netrefil ideálně. Další vzruch před brankou Juventusu měl na svědomí opět Jeda, jeho přímý kop Gigi Buffon pouze vyrazil, následně se cpal do zakončení Daniele Conti a celou situaci musel vyřešit odkopem Dán Poulsen. Jednoznačně lepší Cagliari se dostalo po půlhodině do zaslouženého vedení, i když branka byla hodně diskutabilní. Hráči Juventusu nestačili zareagovat na rychlou rozehrávku přímého kopu a překvapený Buffo musel lovit míč ze své sítě. Juventus byl víceméně neškodný, první šanci měl až Diego, ale jeho pravačku Marchetti lapil.

Čtyři minuty po změně stran byli Bianconeri blízko vyrovnání Caseres posadil míč na hlavu brazilce Amauriho, jenomže ten stál v ofsajdu, a proto branka nebyla uznána. O chvíli později se domácí dožadovali pokutového kopu za Caseresovu zatažení, nicméně rozhodčí nechal hru běžet. Juventus se snažil o vyrovnání, ale čím více vysouval útok, tím více se domácí dostávali do nebezpečných brejků. Sardinský celek mohl navíc vstřelit pojistku, Matri ale ve své šanci neuspěl. V 70. minutě se dožadoval penalty i Amauri, ale rozhodčí viděl situaci jinak než Brazilec a útočník Juventusu obdržel žlutou kartu za zbytečné řeči. Bianconeri ze ve druhém poločase zlepšili, jenomže branku ne a ne vstřelit. Neujaly se střely Del Piera ani Molinara. V 89. minutě zasadil poslední hřebík do turínské rakve Matri, který si poradil jak s Cannavarem, tak i Buffonem - 2:0.

Více informací k zápasu

Chievo Verona - Città di Palermo 1:0

29.11.2009 15:00

Góly: 54. Elvis Abbruscato

Premiéra nového trenéra Delia Rossiho na lavičce Palerma nebyla úspěšná. Jeho celek totiž podlehl nejtěsnějším způsobem domácímu Chievu. Jedinou branku obstaral na stadionu Bentegodi krátce po změně stran Abbruscato. V 90. minutě byl pak ještě vyloučen hostující Liverani.

Na první šanci si diváci museli počkat do šestnácté minuty, to se dostal ke střele Pinzi a Sirigu mu dobrým zákrokem gólové plány zmařil. Když už byl Sirigu krátký, tak mu pomohla "dobře postavená branka", po ráně Bentivoglia totiž zazvonila tyč. Chievo mělo do poločasu ještě několik šanci, se kterýma si však Abbruscato a Bentivoglio neporadili dobře. Palermo nebylo v průběhu prvního poločasu příliš aktivní, jediná střela Cavaniho měla gólové parametry.

Sicilané začali lépe druhý poločas a brankář Chieva Sorrentino se musel ohánět. Miccoliho přihrávku naštěstí včas lapil, neboť už byl připravený hlavičkovat Cavani. V 54. minutě se dostali domácí do vedení, Mandelliho hlavička sice brance neskončila nicméně Abbruscato stál ve správný čas na správném místě, a proti jeho zakončení nemohl nikdo nic dělat - 1:0 pro Chievo. Palermo sice přidalo, ale velký tlak se z jeho strany nekonal. Naopak druhý gól mohl přidat Pellissier, ale jeho pokus šel vedle. V 90. minutě viděl druhou žlutou kartu v zápase Fabio Liverani a musel tak "předčasně" do sprch. Bez něj už se Palermu vyrovnat nepodařilo, a tak Chievo slavilo jednobrankové vítězství.

Více informací k zápasu

Inter Milán - ACF Fiorentina 1:0

29.11.2009 15:00

Góly: 85. Diego Milito (pen.)

Vedoucí Inter Milán si ve šlágru kola poradil s Fiorentinou (1:0) a upevnil si tak první místo. Nerazzurri může krom samotné výhry potěšit i porážka Juventusu, po které jeho náskok na čele ještě vzrostl. Jedinou branku utkání zaznamenal až šest minut před koncem z pokutového kopu Diego Milito.

V základní sestavě domácí se po dlouhé době objevit Portugalec Riccardo Quaresma, ale první šanci zápasu měl jeho kolega Sulley Muntari. Reprezentant Ghany se vyhnul ofsajdové pasti, ovšem s přihrávkou, kterou mu naservíroval Milito nenaložil příliš dobře. V další tutovce se tentokrát ocitl Milito, ale Frey zachránil Violu od pohromy.

Fiorentina musela kvůli zranění Marchionniho střídat už po osmnácti minutách hry, do hry se tak velmi brzy dostal Jorgensen. Inter byl aktivnější a Viola byla nebezpečná pouze v jednom případě, to když Vargas posílal míč na hlavu Gilardina. Neujal se ani pohotový volej Samuela Eto’a a zakončení Quaresmy bylo pro faul na Gobbiho zbytečné. První poločas zakončil nepřesnou střelou Ricardo Montolivo.

Po změně stran pokračoval nápor Interu a pět minut od počátečního hvizdu se ve stoprocentní šanci objevil Walter Samuel, jenž po rohovém kopu dopravil míč do sítě, jenomže rozhodčí viděl údajné držení Dainelliho dresu. Také Viola se zlobila na rozhodčího, to když byl Vargas faulován Javierem Zanettim. Nicméně tlak Nerazzurri pokračoval, Luciův přímý kop a Militovu střelu Frey chytil. Diego Milito byl vůbec hodně vidět, po parádní pasu Stankoviče postupoval na Freye sám, ale na vytáhlého brankáře nevyzrál.

Inter byl lepším týmem, ale mohla to být právě Fiorentina, která by se radovala ze zisku tří bodů. Největší šanci utkání totiž spálil Gilardino a za pár okamžiků tato nevyužitá šance musela Violu sakra mrzet. V 84. minutě totiž rozhodčí odpískal za faul Comotta na Milita pokutový kop ve prospěch Interu Milán a samotný Milito ho v klidu proměnil - 1:0 pro domácí. Utkání mohlo skončit ještě vyšším rozdílem, Eto’o v souboji jeden na jednoho proti Freyovi neuspěl, nicméně Inter vyhrál zcela zaslouženě.

Více informací k zápasu

SS Lazio - Bologna FC 0:0

29.11.2009 15:00

Góly: -

Lazio ani tentokrát nezvítězilo a po domácí remíze 0:0 s Bolognou se ještě více přiblížilo k obávanému sestupu. Biancocelesti byli sice aktivnějším celkem, jenomže na obranu hostí nenašli správný recept.

Utkání nebylo příliš bohaté na šance, v prvním poločase se hrálo především před brankou hostí, ovšem byl to Marco Di Vaio, který poprvé vážněji zahrozil. Italský střelec se dostal až před brankáře Musleru, kterého vzápětí obešel, jenomže než se stačil zorientovat, tak se brankář Lazia vrátil zpět na místo a následná Di Vaiova střela šla těsně kolem levé tyče. V blízkosti branky se objevil i Tomasso Rocchi, jenž se v tísni tlačil do centru Pasquala Foggii.

Další střelecký pokus si v prvním poločase připsal Kolarov, ale přestřelil. A stejně si vedl i hostující Marcelo Zalayeta. Bologna měla i trochu štěstí, zvláště při přímém kopu Baronia, po kterém zazvonila branková konstrukce. V prvním poločase museli hosté střídat, už po dvaceti minutách se zranil Mingazzini a do hry musel Casarini

Druhý poločas už byl víceméně křečovitý. Laziu se nedařilo překvapit obranu soupeře a jediný vážnější pokus Foggii zlikvidoval Viviano. Lazio si tak v nepříliš zajímavém zápase rozdělilo body s Bolognou za remízu 0:0.

Více informací k zápasu

Parma FC - SSC Neapol 1:1

29.11.2009 15:00

Góly: 85. Nicola Amoruso (pen.) - 32. Germán Denis

Parma si udržela skvělou pátou příčku, ačkoliv remízu v zápase s Neapolí si zajistila až pět minut před koncem proměněnou penaltou. Pro Neapol je to již třetí remíza v řadě.

V úvodu pálili nepřesně Lunardini a na druhé straně Quagliarella, jehož střele z 20 metrů gólman Mirante pouze nečinně přihlížel. Další šance Naples měl German Denis, ale pod tlakem vyběhnuvšího brankáře nedokázal přesně zacílit. Denis s Maggiem zakombinoval i ve 33. minutě a tentokrát již z toho byla úvodní branka. Maggio připravil střeleckou pozici pro Denise, který poslal míč pod Mirantem do branky. Vzápětí se Neapol dožadovala penalty, když Quagliarellu ve vápně stáhl Dellafiore, ale sudí Trefoloni nechal pokračovat ve hře.

Ve druhém poločase nejprve vyslal nebezpečnou ránu z trestného kopu Dzemaili a na druhé straně zmařil nadějný protiútok Quagliarella, když míč napálil přímo do brankáře. V 85. minutě nakonec dostala Parma jedinečnou příležitost ke srovnání, když Aronica fauloval Lanzafameho a rozhodčí nařídil penaltu. Vzápětí musel vyloučit Continiho, který to svými protesty vskutku přehnal. Penaltu bezpečně proměnil Amoruso a rozhodl o konečné remíze.

Více informací k zápasu

Calcio Catania - AC Milán 0:2

29.11.2009 20:45

Góly: 90. Klaas-Jan Huntelaar, 90+2. Klaas-Jan Huntelaar

AC Milán pokračuje v neporanitelnosti a tentokrát si odváží ze Sicílie všechny tři body za výhru 2:0 nad Catanií. Výhra Rossoneri se nerodila vůbec lehce, defenzíva Catanie odolávala až do samotného konce, ale pak se poprvé v dresu Milána dvakrát trefil Klaas-Jan Huntelaar. Milán tak využil zaváhání Juventusu a je druhý.

První poločas toho příliš mnoho nenabídl, o něco aktivnější byl hostující Milán, který se také dostal do prvních šancí. Pokaždé u toho zafungovala spolupráce Pata se Seedorfem. V prvním případě mířil Nizozemec do boční sítě, a ve druhém případě přestřelil branku. Také domácí měli dobrou příležitost, ale hlavičkující Spolli to měl přeci jenom těžké. Do konce prvního poločasu stojí za zmínku Borriellova střela z první, která šla však přímo do náruče Andujara.

Druhý poločas se prakticky nesl ve znamení toho prvního. Ronaldinho z přímého kopu přestřelil a Patova tečovaná střela skončila v boční síti. Milán se tlačil do útoku, a málem vstřelil branku, Seedorfovi scházeli centimetry. Catania, která útočila jenom ojediněle měla i dost štěstí, to když po rohovém kopu trefili milánští břevno. Zápas dospíval ke konci a Rossoneri se s remízou nechtěli spokojit, do hry přišli Inzaghi a Huntelaar a právě nizozemský útočník se rozpomenul v pravý čas. V nastaveném čase totiž propálil Andujara Huntelaar a Milán vedl 1:0. Nejkrásnější okamžik si milánští schovali na úplný závěr, Huntelaar svým druhým gólem v zápase zvýšil parádním lobem na konečných 2:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Inter Milán14112133:1135
2.AC Milán1484220:1528
3.Juventus FC1483326:1527
4.UC Sampdoria1473420:1924
5.Parma FC1473418:1724
6.Janov CFC1472526:2423
7.Cagliari Calcio1471621:1622
8.AS Bari1456314:1121
9.AS Řím1463524:2221
10.ACF Fiorentina1463515:1321
11.SSC Neapol1455418:1920
12.Udinese Calcio1453617:1718
13.Chievo Verona1453616:1618
14.Città di Palermo1445517:1917
15.SS Lazio142759:1413
16.Bologna FC1434714:2113
17.Atalanta BC1433814:2212
18.AS Livorno143386:1612
19.Calcio Catania1416712:219
20.AC Siena14131012:246

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (404)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele