Serie A - souhrn 11. kola

02.11.2013, 19:54, aktualizováno 04.11.2013, 22:46
Komentáře a souhrny
Vítězná série AS Řím skončila remízou v Turíně. Toho využily Juventus a Neapol, které po vítězstvích nad Catanií, resp. v Parmě ztrácejí na lídra už jen tři body. Krizi AC Milán prodloužila Fiorentina, Inter vyhrál v Udine, tři body mají také Hellas a Sassuolo a na závěr kola remizovala Bologna s Chievem...

Bologna FC - Chievo Verona 0:0

04.11.2013 20:45

Góly: -

Dohrávka 11. kola italské soutěže branku nepřinesla. Boloňa konečnou remízou 0:0 s Chievem nenavázala na předchozí dvě výhry a nadále se potácí v dolních příčkách tabulky. Pro hosty je bod úspěchem, navíc je to teprve třetí utkání, které Fly Donkeys neprohráli.

Boloňa se snad z nejhoršího dostala a po dvou výhrách chtěla naplno bodovat i proti poslednímu Chievu. První šanci si domácí vytvořili až ve 27. minutě, rána Cristalda ale skončila mimo tři tyče. Chievo zle zatopilo před koncem půle, výtečný Curci si se závarem poradil, a tak se šlo do šaten za nerozhodného stavu 0:0.

Diváci v ochozech stadionu Renata Dall'Arra se ne a ne dočkat první branky v zápase. Proti byl i hlavní sudí, který ponechal dva sporné momenty ve vápně Boloni bez potrestání. Chievo bylo v úvodu druhého dějství nebezpečnějším týmem, Paloschiho na poslední chvíli odzbrojil Khrin.

V 77. minutě museli všichni hostující fanoušci pořádně zatajit dech, neboť se k volnému přímému kopu z velmi dobré vzdálenosti postavil Diamanti. Svojí výtečnou kopací techniku ale nepotvrdil, míč poslal do zdi, a tak se stále hrálo 0:0.

Ani v nastaveném čase, při největší šanci zápasu, se skóre nepohnulo. Bianchi postupoval sám na Puggioniho, ale trefil jen boční síť. Branka tak k vidění nebyla, Boloňa remizovala s Chievem 0:0.

Více informací k zápasu

Turín FC - AS Řím 1:1

03.11.2013 20:45

Góly: 63. Alessio Cerci - 28. Kevin Strootman

Další z rekordů zůstane nepokořen, Turín totiž ukončil vítěznou šňůru AS Řím na čísle deset. Hosté sice díky trefě Kevina Strootmana vedli, ale bývalý hráč Vlků srovnal. Po chvíli laxního přístupu Alessio Cerci využil chyby Benatii a v Turíně slaví cenný bod.

Římané se v zápase s Granatou museli obejít bez služeb hráčů jako je Francesco Totti, Gervinho nebo Leandro Castán. Proti bývalým spoluhráčům se v dresu nebezpečného Turína postavil střelec Alessio Cerci, na svou šanci kvůli zranění jen marně čekal Matteo Brighi. Večerní utkání jedenáctého kola první italské ligy se v oblasti Piemontu hrálo za vynikající atmosféry. K ní chtěli samozřejmě přispět i hráči. Nutno podotknout, že ani přes postavení lídra tabulky se domácí borci AS nijak nezalekli.

Zejména rychlík Alessio Cerci řádně proháněl zkušenou dvojici Federico Balzaretti - Nicolas Burdisso. Zvláště nerozehraného Argentince čekal proti granatě velmi složitý duel. Kombinace hostujících Vlků nevedly k požadovanému výsledku, protože Venturovi svěřenci skvěle bránili a nedovolovali ofenzivnímu složení Pjanić - Borriello - Florenzi více akce.

Prvou půlhodinu se AS dařilo držet míč na svých kopačkách i bez pomoci Tottiho, Toro spoléhalo na rychlé protiútoky. Vlci se málem mohli radovat po standardní situaci, ale nacvičený signál s Florenziho zakončením těsně minul břevno. Rychlonohého Cerciho musel Benatia zadržet nedovoleným zákrokem, za což byl potrestán žlutou kartou. Ta jej distancuje v příštím utkání, což je opět citelný zásah do obranné řady. Římany mohl rozradostnit alespoň útok, protože spolupráci Balzarettiho s Pjaniće zakončil mladý záložník centrem na nabíhajícího Kevina Strootmana a ten z první překonal Padelliho!

Po faulu tvořivého záložníka Bosny a Hercegoviny dostali Venturovi svěřenci příležitost odpovědět také vstřelenou brankou, útočník Alessio Cerci ale svou osobní vendetu nezakončil ideálně. Zatím. Do druhé půle vešlo AS mnohem pasivněji a Turín přebral aktivitu. Jeho nahrávky sice stále ještě nenabraly efektivního rázu, ale neustálý pohyb s míčem i bez něj dělal hostům velké problémy.

Tým trenéra Rudiho se zatáhl na vlastní polovinu a působil dojmem početně oslabeného celku. Zvyšující se tlak dokázal ještě De Sanctis ukočírovat, když skvělým zákrokem zneškodnil perfektní volej Meggioriniho, ale o dvě minuty později už gólu zabránit nedokázal. Obrana AS varování nedbala a toho využil právě Meggiorini. Hostující fanoušci možná doufali v odpískání zákroku v pokutovém území AS, ale Luca Banti nechal ve hře pokračovat. Meggiorini tedy obešel dnes chybujícího Benatiu, nahrál před bránu a tam si míč našel volný Cerci - 1:0.

AS sice opět chtělo vzít otěže utkání do svých rukou, ale ani zákrok na pronikajícího Maicona sudího Bantiho nedonutil odpískat penaltový zákrok. Patnáct minut před koncem utkání tedy museli hosté začínat od začátku. Ani střídající rychlík Adem Ljajić nedokázal překonat zformovanou obranu granaty. A pro jistotu za nimi stál ještě Padelli, který v případě potřeby skvěle zasáhl (jako proti přímému kopu Adema Ljajiće). Zbývající čtyřminutové nastavení již nervózní Ventura přestál a mohl slavit skvělý úspěch svých svěřenců.

Více informací k zápasu

UC Sampdoria - US Sassuolo 3:4

03.11.2013 15:00

Góly: 19. Nicola Pozzi, 65. Éder, 81. Lorenzo De Silvestri - 49. Domenico Berardi, 52. Domenico Berardi (pen.), 63. Antonio Floro Flores, 88. Domenico Berardi (pen.)

Celkem sedm branek a druhé vítězství Sassuola v sezoně, to vše bylo k vidění na Luigi Ferraris. Sampdoria sice vkročila do utkání dobře, ale nakonec jí poznamenalo vyloučení Costy, čehož Sassuolo dokonale využilo. Hattrick vstřelil Domenico Berardi.

Sampdoria i Sassuolo se pohybují až ve druhé polovině tabulky, přesněji bojují o záchranu. I z tohoto hlediska byl vzájemný duel nesmírně důležitý a zvládlo ho nakonec lépe Sassuolo.

Také první velkou šanci měli na kopačkách hostující borci, Floro Floresovu ránu vychytal golman Da Costa. Pak platilo typické nedáš-dostaneš, po centru do vápna se zblízka trefil Pozzi a Sampdoria vedla 1:0. Před koncem prvního poločasu mohl srovnat Gazzola, ale obrana blucerchiati balón odvrátila do bezpečí. Po prvním poločase to rozhodně nevyapadalo na gólovou přestřelku, ale i v tom je fotbal občas krásný.

Sassuolo vstoupilo do druhé půle tím nejlepším způsobem, Costa chyboval a Berardi nekompromisně zakončil - 1:1. Nešťastník Costa se do zápasu ještě jednou zapsal negativním písmem. Ve vlastním vápně fauloval, byl po druhé žluté kartě vyloučen a navíc se kopala penalta. Tu proměnil Berardi a Sassuolo rázem vedlo 2:1 a bylo na koni, navíc hrálo v početní převaze.

V 63. minutě přiblížil druhé vítězství v sezoně pro Sassuolo Floro Flores. Po nádherné přihrávce se ocitl sám v tváří tvář Da Costovi a nezaváhal - 3:1. Sampdoria okamžitě odpověděla, Eder nehlídaný ve vápně nadvakrát zakončil a stále tak bylo z pohledu domácích o co hrát.

A Sampdorii se nakonec podařilo i vyrovnat. Devět minut před koncem zápasu špatně hlavičkoval Petanga, což vůbec nevadilo, neboť z následné voleje se trefil De Silvestri. Janovští i v deseti dohnali dvoubrankové manko a srovnali stav na 3:3. Jenomže Sampdorii v tomto utkání srazily hrubé individuální chyby. Předchozí hrdina De Silvestri ve vápně sejmul Fariase a sudí nařídil druhou penaltu. Berardi se opět nemýlil, dovršil hattrick a svému týmu zajistil druhé vítězství v sezoně.

Více informací k zápasu

Udinese Calcio - Inter Milán 0:3

03.11.2013 15:00

Góly: 25. Rodrigo Palacio, 30. Andrea Ranocchia, 90+1. Ricardo Álvarez

Inter vyhrál na půdě Udinese 3:0 a dal zapomenout na předchozí venkovní zaváhání. Mazzarriho svěřenci byli lepším týmem a svojí převahu zužitkovali už v prvním poločase. Mezi střelce se zapsali Rodrigo Palacio a svátečně stoper Andrea Ranocchia. V nastaveném čase pak Ricky Álvarez.

Nerazzurri začali na Udine ve velkém tempu, kterému domácí nestačili. Už po pěti minutách střílel těsně nad Cambiasso a o několik minut později si svůj pokus zopakoval, opět ale zamířil těsně nad. Skóre utkání neotevřel ani Nagatomo, který po dobré spolupráci s Jonathanem nastřelil boční síť Brkičovy branky. Tlak Interu sílil a v pětadvacáté minutě vyvrcholil vedoucí brankou. Taider vysunul Palacia a argentinský útočník se nemýlil - 1:0 pro Inter.

Než se Udine stačilo z první branky vzpamatovat, inkasovalo podruhé. Stoper Andrea Ranocchia není zvyklí dávat příliš branek, ale v tomto utkání se mu to povedlo. Inter vedl 2:0 a zápas na Friuli měl parádně rozehraný.

Velkou devizou Interu byla po celých devadesát minut výtečná defenziva. Útočné snažení Udine vycházelo vniveč, Guidolinovi svěřenci si nedokázali vytvořit žádnou stoprocentní příležitost. Skvělý výkon i co se taktické stránky týče hosté korunovali v závěru utkání třetí brankou. Ricky Álvarez překonal Brkiče z dorážky a stanovil celkový výsledek 3:0.

Více informací k zápasu

SS Lazio - Janov CFC 0:2

03.11.2013 15:00

Góly: 60. Juraj Kucka, 71. Alberto Gilardino (pen.)

Domácí možná působili jako favorizovaný celek, ale vaz jim srazily dvě trefy z druhého poločasu. Po hodině hry nejprve udeřil Juraj Kucka, výhru Grifů pojistil ve formě hrající útočník Alberto Gilardino, který se trefil z pokutového kopu.

Odpolední utkání v tradičním italském čase svedlo ve slavném Olympijském stadionu dohromady celky domácího Lazia a hostí z Janova. Grifové zažívají pod taktovkou trenéra Gasperiniho skvělé okamžiky, které spojuje především střelecká forma Alberta Gilardina. Především k jeho osobě se tedy poutala většina obav Biancocelesti. Římané nezažívají právě ideální časy a trenérská židle Vladimira Petkoviće se často kývala. Dnes se domácí pokusili opět najít ztracenou formu a zvítězit.

Do prvních šancí se snažil probít osamocený hrotový útočník hostí, Gilardino ale spíše jen napadal rozehrávku domácích. Speciální utkání čekalo na záložníka Matuzalema, který (coby bývalý hráč Římanů) dobře znal protivníka. Brazilský technik v úvodních dvaceti minutách posílal před brankáře Federica Marchettiho nebezpečné centry od zastávky rohového kopu, ale obrana Lazia si s nimi bez větších problémů poradila.

Janov útočil také prostřednictvím Marcheseho, jehož centr však nikoho ze spoluhráčů nenalezl. Stejně se vedlo Candrevovi, který vysílal nabíhajícího Miroslava Kloseho. Německý reprezentant ve službách Lazia byl ale dobře strážen, takže po jeho akci nebezpečí nehrozilo. Následnou ránu mladíka Onaziho již pohlídal brankář Mattia Perin. Ten sice prožil v sestupující Pescaře velmi krušné období, ale janovská obrana pod Gasperinim je již zcela něco jiného. I ona má ale výkyvy, což dvakrát po sobě málem zužitkoval Klose. Rodák z polského Opolí ale nejprve nechal vyniknout talentovaného brankáře, podruhé ve skluzu minul.

Deset minut před koncem první půle byl Antonio Candreva faulován Matuzalemem a sudí Tommasi pískl do píšťalky. Italský reprezentant si postavil míč a po krátkém rozběhu jej napálil směrem Perina. Mladý brankář se ale překonat nenechal a skvělým zákrokem zastavil míč v cestě do brány! Dnes odpoledne držel akci Grifů v rozumné výši snad jen skvělý Perin.

Po prvním poločase se oba týmy rozešly smírně, neboť Matuzalem s Cofiem nedokázali brankáře Federica Marchettiho překonat. Prapor Lazia chtěl zvednout Candreva, ale jeho tvrdý projektil brankář Perin opět zkrotil. Úvod druhého dějství dostal domácí tým do tlaku, protože po Gilardinově náběhu musel zasahovat rychlý Federico Marchetti. Biancocelesti vzápětí reklamovali ruku obránce Antonelliho, ale sudí Dino Tommasi prohřešek proti pravidlům nezaznamenal. Kombinační hry domácímu týmu nevyšla podle představ, naopak se před vápno Marchettiho dostali hosté.

Řecký záložník Giannis Fetfatzidis skvěle uvolnil spoluhráče Juraje Kucku, který ze strany vystřelil na vzdálenější tyč. Snaha slovenského záložníka slavila úspěch a hosté šli do vedení!

Lazio se sice pokoušelo nalézt odpověď, ale jeho naděje uťal o deset minut později Alberto Gilardino. Obránce Michaël Ciani totiž v pokutovém území zasáhl míč rukou, což sudí Tommasi posoudil jednoznačně - žlutá karta pro obránce Římanů a penalta pro Janov. Zkušený Alberto Gilardino využil nabízenou šanci beze zbytku a navýšil vedení hostí.

Domácí hráči nechtěli složit zbraně, takže se vrhli do útoku. Další z nich mohl proměnit Miroslav Klose, který hlavičkoval po centru Antonia Candrevy. Naneštěstí pro Lazio však mířil pouze do míst, kde stál dobře zasahující Perin. Biancocelesti nezvládli proniknout skrz dobře organizovanou obrannou linii Janova, který tak slaví další výhru pod staronovým trenérem.

Více informací k zápasu

Hellas Verona - Cagliari Calcio 2:1

03.11.2013 15:00

Góly: 8. Luca Toni, 57. Boško Janković - 90. Daniele Conti

Veronský Hellas je jednoznačně velmi příjemným překvapením, protože po skvělých výkonech se mu daří úřadovat na předních pozicích. Dnes odpoledne se mu do cesty postavilo sardinské Cagliari, které naopak patří ke zklamáním. Jeho situace se nelepší ani po zápase, protože gól Contiho nestačil.

Hellas Verona začalo utkání aktivněji. Iturbe se hned snažil protlačit do první gólové akce. Jeho rozehrávka však skončila pouze v náručí Agazziho. Následně jako největší akci můžeme vidět pouze bolestivou grimasu v obličeji Jankoviče, který schytal tvrdý zákrok do zad od Contiho. Arbitr ovšem celou situaci asi dostatečně neviděl a tudíž žádnou barevnou kartu nevytáhl.

Období nepřesných přihrávek přesekl rohový kop Hellasu. Romulo jej rozehrál přesně až k Lucovi Tonimu, který se protlačil k hlavičce. Ta se odrazila od pravé tyče za brankovou čáru - 1:0 pro Mandorliniho partu.

Znovu se Hellas dostal k akci o pár minut později. Švédský záložník Hallfredsson pálil z hranice velkého vápna, ale našel pouze rukavice vprostřed brány stojícího Agazziho. Ten byl o dalších pět minut znovu vyzkoušen, když přímý volný kop Hellasu opět skončil v jeho náručí.

Hostující tým z Cagliari se delší dobu nemohl probojovat k brance Verony, kterou v tomto utkání střežil Rafael. Po dalším faulu Contiho již byla opora záložní řady hostí varována žlutou kartou. Z hostujícího celku byl nejčastěji vidět Marco Sau, který se snažil nabíhat si za obranu Hellasu. Když dostal přesný pas ve čtyřiadvacáté minutě, vypálil - k jeho smůle trefil pouze dobře postaveného obránce. Od 25. minuty se Cagliari snažilo více než domácí celek, ale jeho aktivita dlouho nepřinášela očekávaný výsledek.

Dalším provinilcem zápasu se stal Nené, který také obdržel žlutou kartu. Ovšem další hrubkou hlavního sudího byla situace z 34.minuty. Opora Cagliari v podání Davida Astoriho zahrála rukou v pokutovém území po akci Jankoviče - sudí Gervasoni situaci ale neviděl, a tak se pokutový kop nepískal.

Do konce prvního poločasu se hra přesouvala na obě strany, ale žádnou branku již vidět nebylo. Stav po prvním poločasu tak zůstal 1:0 pro domácí. O srovnání se po změně stran pokoušel především Nené, jehož ránu musel brankář Rafael vytahovat konečky prstů. Po hodině hry domácí zlomili odpor svého soka téměř definitivně, protože na konci krásné kombinace na jeden dotyk stál Boško Janković. Srbský útočník propálil Agazziho a navýšil vedení Verony.

Radja Nainggolan je při výběrech belgické reprezentace často opomíjený, přestože dlouhodobě patří mezi špičku Serie A na svém postu. To dokázal také dnes, když jeho štiplavou ránu z větší vzdálenosti musel po teči vytahovat Rafael jen se štěstím. Dvacet minut před koncem mohli hosté snížit, ale hlavička Lorenza Ariauda po rohovém kopu mířila těsně vedle. Přesto brankář Rafael čisté konto neudržel - v nastavení druhé půle jej po centru ze strany překonal zkušený záložník Daniele Conti. Následné tři minuty však hosté ke srovnání nevyužili, takže nováček Serie A může dál překvapovat...

Více informací k zápasu

AS Livorno - Atalanta Bergamo 1:0

03.11.2013 12:30

Góly: 11. Paulinho

Livorno krátce po poledni udolalo jedinou brankou Paulinha Atalantu Bergamo a v boji o záchranu učinilo další důležitý krok. Hosté to dnes měli na Armando Picchi složité, neboť celou hodinu hry hráli bez vyloučeného Carmony.

Diváci, kteří si našli po poledni cestu na livornský stánek Armanda Picchiho nemuseli na první branku čekat příliš dlouho. V 11. minutě předvedli domácí rychlý protiútoku a uvnitř šestnáctky se přesnou střelou prosadil Paulinho - 1:0 pro Livorno. Atalanta se nemohla dostat do tempa, ve 24. minutě sice Del Grosso vypálil, ale jelikož mířil vedle tak Bardi nemusel ani zasahovat. Klíčový moment celého utkání přišel o deset minut později. Carmona uviděl za ostrý skluz druhou žlutou kartu a Atalanta byla v nelehkém postavení.

Livorno mohlo hrát v pohodě, vedlo a navíc hrálo v početní převaze. Na začátku druhého poločasu mohl přidat druhý gól Paulinho, ten obešel Consigliho a zakončoval do prázdné branky, tam se ale zjevil Scaloni a míč odvrátil do bezpečí.

Atalanta ale nehrála špatně, pochopitelně ztráta jednoho hráče v poli byla citelná, nicméně i tak dokázala ohrožovat Bardiho branku. Stoprocentní šanci si ale nevytvořila, naopak dvě minuty před koncem mohl pojistit výsledek Duncan, ale proti byla Consigliho tyčka!

Nerazzurri si v závěru vypracovali slušný tlak, ale ani během pětiminutového nastavení vyrovnat nedokázali. Amaranti zvítězili 1:0 a získali tři body, které se jim budou v boji o záchranu mimořádně hodit.

Více informací k zápasu

SSC Neapol - Calcio Catania 2:1

02.11.2013 20:45

Góly: 15. José Callejón, 20. Marek Hamšík - 25. Lucas Castro

Skvělý první poločas rozhodl o třech bodech pro Neapol, která před domácími diváky rozhodla o třech bodech. Góly Josého Callejóna pomohly Benitezovým svěřencům v pronásledování Říma, i když čisté konto neudrželi. Brankáře Reinu překonal Lucas Castro.

Náskok Vlků z Říma klesl na pouhé dva body, neboť celky Juventusu a Neapole v obou svých zápasech zvítězily. Na tříbodový přísun Staré dámy reagoval tým pod Vesuvem obdobně a také on zvítězil rozdílem jediné branky. Jako rozhodující se nakonec ukázal být gól slovenské hvězdy Marka Hamšíka.

Už po sedmi minutách ale musel trenér Benitez zoufat, protože se mu velmi brzy zranil obránce Giandomenico Mesto a musel být vystřídán. Jeho místo zaujal nepříliš vyzkoušený stoper Bruno Uvini a Catania chtěla této náhlé změny využít ve svůj prospěch. Nejlepší obranou je ale útok, což v Neapoli moc dobře vědí. Partenopei mohou spoléhat na širokou španělskou kolonii, na jejímž hrotu vládne Gonzalo Higuain. V Realu Madrid nechtěný střelec zatím výborně plní mezeru vzniklou Cavaniho odchodem, což dokázal i dnes.

Jeho hlavička po centru ze strany sice vedení nepřinesla, ale pomohla vytvořit tlak, na jehož konci se již domácí fanoušci radovat mohli. Skvělou ranou se totiž předvedl další z dlouhé řady španělských posil, někdejší hráč Realu Madrid. José Maria Callejón se v hlavním městě Španělska stal nadbytečným, ale v Neapoli si jeho služeb nemohou vynachválit. Podceňovaný křídelník parádní trefou poslal míč do šibenice Andújarovy brány a vstřelil svůj již sedmý gól v novém působišti!

O tři minuty později se málem radoval také Gonzalo Higuain, ale Andújar se překonat nenechal. Alespoň ne svým krajanem - v dresu soupeře ho totiž překonal Slovák Hamšík. Populární Marekiaro se zapojil do rychlé kombinace, počkal na nahrávku od Insigneho a střelou zpoza vápna překonal marně zasahujícího Andújara - 2:0.

Dvoubrankové vedení možná dalo domácím pocit jistoty, o ten je ale vzápětí připravil Lucas Castro. Další Jihoameričan v sestavách dnešních soupeřů využil práce Maxiho Lopeze a centrovaný míč od Sergia Almirona poslal nechytatelnou ranou za Reinova záda!

Tempo zápasu poté opadlo a probudit jej se podařilo až na úvod druhého poločasu. Na nahrávku Marka Hamšíka si naběhl Argentinec Gonzalo Higuain a jeho pokus musel Andújar reflexivně likvidovat. Drahá posila z Madridu se mohla zapsat mezi střelce také po hodině odehraného času, když tváří v tvář svému kolegovi z reprezentace sice zachoval chladnou hlavu, ale brankář hostí jej přesto vychytal. Na lehce podmáčeném terénu se pokoušel napnout síť i Marek Hamšík, v jeho druhé trefě mu ale výtečný Andújar zabránil. K dalšímu gólu nevedla ani rána Insigneho z přímého volného kopu, stejně tak se po Hamšíkově nahrávce nevedlo Higuainovi, který těsně minul tyč.

Po ráně Callejóna se ještě deset minut před koncem zápasu do vápna proháčkoval Lorenzo Insigne, mladý útočník ale ani po překonání Andújara nevstřelil třetí branku a místo střely volil nahrávku. Především díky skvělému Andújarovi nebyl brankový rozdíl výraznější, Neapol však i přes jeho snahu získává tři body.

Více informací k zápasu

AC Milán - ACF Fiorentina 0:2

02.11.2013 20:45

Góly: 27. Juan Vargas, 73. Borja Valero

Další bodovou ztrátu si připsal Milán, který doma rovnou podlehl Fiorentině 0:2. Milánští tak prohloubili výsledkovou krizi a opět se jim vzdalují evropské poháry. Po jedenácti odehraných kolech to vypadá, že se Rossoneri dostanou do Ligy mistrů jen stěží.

Situace milánského AC začíná být už hodně kritická. Allegriho svěřenci doma opět nevyhráli, ztratili všechny body a jelikož největší konkurenti Juventus a Neapol zvítězili, ještě více narostla už tak veliká bodová ztráta.

Domácí byli po celou dobu zápasu aktivnějším týmem a prohrát si nejspíše nezasloužili. Fiorentina ale předvedla výbornou efektivitu, byla šťastnějším týmem a udržela si kontakt s vedoucí špičkou.

Fiorentina naznačila svoje možnosti po čtvrthodině, kdy musel tasit pohotový zákrok brankář Gabriel, který znovu dostal prostor před Marcem Ameliou i ne úplně doléčeným Abbiatim. Milán kontroval nepřesnou hlavičkou Zapatay a nepříliš razantním pokusem Muntariho. Diváci na San Siru čekali na první branku jen do 27. minuty. Ránu Vargase z rozehraného přímého kopu nepříjemně tečoval jeden z domácích a Gabriel nemohl vůbec nic dělat - 1:0 pro Fiorentinu.

Milán se snažil o odpověď, ale žádnou větší gólovku si nevypracoval. V prvním poločase se ale udál ještě jeden zajímavý moment. Ve 34. minutě se zranil Massimo Ambrosini a musel být střídán. Milánští Tifosi na svého někdejšího kapitána nezapomněli a vyprovodili ho potleskem.

Každopádně AC Milán měl o čem přemýšlet. Druhý poločas zahájila Allegriho družina opět aktivně, ale stejně jako v průběhu prvního dějství se nepodařilo vytvořit si větší šanci, byť územní převaha byla jasná. Fiorentina vůbec nehýřila aktivitou, ale paradoxně to byla opět ona, kdo vstřelil další gól. Centr Joaquina Gabriel vyrazil jen k Valerovi, který trefil odkrytou klec - 2:0 pro Fiorentinu. Otřesený Milán se mohl vrátit do zápasu střelou Nianga, to by však francouzský útočník nesměl mířit příliš vysoko.

Viola vyloupila San Siro, z minima vytěžila maximum a připisuje si důležité body v boji o evropské poháry. Vincenzo Montella může být spokojen, Massimiliano Allegri nikoliv.

Více informací k zápasu

Parma FC - Juventus FC 0:1

02.11.2013 18:00

Góly: 77. Paul Pogba

Hosté z Turína dlouho nemohli najít recept na pečlivou obranu Parmy, pomohlo až střídání útočné dvojice. Duo Llorente - Quagliarella mělo totiž velký podíl na vstřelené brance Paula Pogby a tím pádem může Juve dál pronásledovat vedoucí AS Řím.

Úvodních pět minut nemusel ani jeden tým čelit vážnější hrozbě soupeře, pouze brankář Gianluigi Buffon byl nucen odkopnout špatně zahranou malou domů do autu. Motivovaní domácí hráči měli ve svém středu několik bývalých opor Juventusu a mezi ně výrazně zasahoval Brazilec Amauri. Ten měl Staré dámě co dokazovat a prokázal to již po sedmi minutách. Amauri se dostal do zakončení, ale jeho ránu zkušený Buffon zkrotil. Šanci zapsat se do dějin utkání mohl maličký Sebastian Giovinco, který ale fotbalovou kvalitou rozhodně mnohé převyšuje. Jeho akci musel zastavovat až Mirante, další z těch bývalých hráčů bianconeri.

Po nepřesném centru Massima Gobbiho se do pokutového území soupeře tlačil mimo jiné Amauri, ale nakonec ani on, ani nikdo z jeho spoluhráčů na míč nedosáhl. Skvělou formu si po menších problémech u citizens užívá argentinská hvězda Carlitos Tévez, který se po patnácti minutách dostal ke střele. Mirante si však díky skvělým reflexům poradil. Svého slavnějšího spoluhráče chtěl napodobit mladý talent Paul Pogba, jehož projektil skončil těsně mimo. Silná záložní řada Staré dámy se mohla prosadit také díky Arturovi Vidalovi, po jehož povedené ráně málem zazvonila levá tyč.

Juventus toužil po vstřelení branky, protože se nechce vzdálit od prvních dvou míst. Hosté proto pokračovali ve svém náporu také po změně stran, když se ke střele dostal Francouz Pogba. Na jeho ránu odpověděl Mirante zákrokem, který poslal míč k nohám dobíhajícího Padoina. Italského záložníka však včas zablokovala pozorná domácí obrana. Tu mohl překonat Sebastian Giovinco, "Formica Atomica" však zpětnou nahrávku kolegy Téveze nevyužil.

Parma se na dostřel Buffonovy svatyně téměř nedostávala a Juventusu se jako obvykle dařilo vytvářet si solidní počet brankových příležitostí. Na rozdíl od minulého utkání je však opět nedokázala využívat ve svůj prospěch. Trenér Antonio Conte se rozhodl povolat zkušeného Andreu Pirla, aby daný stav změnil a stáhl Claudia Marchisia. Rozhodnout mohl aktivní Carlos Tévez, jehož pohyb uvnitř vápna dělal obraně ducali značné starosti. Po centru Simoneho Padoina však z první mířil jen do brankáře Miranteho.

Pevnou obranu Parmy měl prolomit vysoký Fernando Llorente, který zaujal místo unaveného Giovinca, na střídačku zamířil také Tévez. Zbrusu nová útočná dvojice v podání Llorenteho s Fabiem Quagliarellou se téměř okamžitě prosadila - druhý jmenovaný napálil míč do břevna, od něhož se odrazil k nohám pozorného Paula Pogby. Francouzský záložník už měl relativně snadnou práci a poslal Juve do vedení!

Donadoniho svěřenci sice chtěli s nepříznivým stavem něco udělat, ale chyběly jim síly i schopnosti. Snad s výjimkou Amauriho slabého zakončení se Buffon nemusel nadále rozehřívat střelami a hosté mohli z Parmy odjíždět se třemi body na kontě.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AS Řím11101025:231
2.SSC Neapol1191124:828
3.Juventus FC1191123:1028
4.Inter Milán1164127:1222
5.Hellas Verona1171322:1722
6.ACF Fiorentina1163222:1321
7.SS Lazio1143415:1515
8.Janov CFC1142511:1414
9.Atalanta Bergamo1141612:1413
10.Udinese Calcio1141611:1413
11.Turín FC1126317:1912
 AC Milán1133517:1912
13.Parma FC1133516:1912
14.AS Livorno1133513:1612
15.Cagliari Calcio1124511:1910
16.Bologna FC1124513:2210
17.UC Sampdoria1123612:209
18.US Sassuolo1123612:279
19.Calcio Catania111377:196
20.Chievo Verona111287:185

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (304)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele