Serie A - preview 6. kola

26.09.2015, 08:56, aktualizováno 28.09.2015, 08:58
Previews
Dvěma zápasy pokračuje dnešní program Serie A. Frosinone přivítá Empoli, zatímco Atalanta Bergamo poměří síly s janovskou Sampdorií...
Frosinone Calcio - Empoli FC  (pondělí 19:00)
Nováček z Frosinone zatím nijak neoslňuje a patří mu až poslední místo v tabulce nejvyšší soutěže. Dokázal ale překvapit, když si odnesl bod z utkání s mistrovským Juventusem. Empoli rovněž nesplňuje očekávání po Sarriho loňské sezoně a nutně potřebuje vyhrát.

Frosinone ještě ani jednou nedokázalo vyhrát. V minulém kole si nováček alespoň připsal první bod, když obelstil Juventus Turín. Stará dáma byla jasným favoritem a po celou dobu utkání to jasně potvrzovala. Počet střel i držení míče o tom jasně vypovídají. Juventus však doplatil na neproměňování šancí, za což zaplatil v nastaveném čase druhé půle. To se totiž prosadil mladý obránce Leonardo Blanchard, který skóroval po rohovém kopu hlavou. Následně se sice omlouval, protože právě Juventusu fandí, ale z bodu měl přesto obrovskou radost.

Po zápase zmínil: "Omlouvám se Juventusu, že jsem jej připravil o dva body. Jsem jeho fanouškem a v minulé sezoně jsem byl na finále Ligy mistrů přítomen na Olympiastadion oblečen do jeho dresu. Vrátil jsem se bez hlasu, protože jsem si vykřičel hlasivky po gólu Álvara Moraty. Snil jsem o tom, že proti Juventusu nastoupím a to se mi teď splnilo. Takže mě mrzí, že jsem Juventus obral o body, ale naše záchrana je přednější. Proč jsem v první lize až v sedmadvaceti? Udělal jsem v životě pár chyb a zaplatil za ně. Teď vedu jiný život a snažím se pomoci svému týmu k zachování prvoligové příslušnosti."

Teď by Blanchard rád pomohl Frosinone k bodům proti dalšímu náročnému soupeři. Od Empoli se po minulé vydařené sezoně čekalo mnohem víc. Trenér Giampaolo ale zatím nenašel způsob, jak se vrátit vítěznou vlnu a následovat stopy Maurizia Sarriho. Empoli sice hraje líbivý fotbal, jenže tentokrát to nepřináší kýžené výsledky. Tým je po pěti odehraných kolech na 14. místě se čtyřmi body a mnoho radosti svým fanouškům neudělal ani v minulém kole. Čvrteční dohrávka znamenala prohru s Atalantou Bergamo o jednu branku.

Podaří se Empoli vzpamatovat se proti nováčkovi ligy? Za Frosinone nenastoupí zraněná dvojice Longo s Gucherem, zatímco Empoli bude postrádat duo Mchedlidze a Cosić.
Frosinone Calcio - pravděpodobná sestava:
Leali - Rosi, Blanchard, Diakitè, Crivello - Gori, Chibsah, Frara, Soddimo - Ciofani, Tonev
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Zambelli, Barba, Tonelli, Mario Rui - Croce, Diousse, Zielinski - Saponara - Maccarone, Livaja
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.30 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atalanta Bergamo - UC Sampdoria  (pondělí 21:00)
Hráči Atalanty Bergamo přivítají v dohrávce šestého kola Sampdorii Janov. Oba týmy spojuje dosud jediná porážka, oba týmy také svá poslední vystoupení zvládly.

Atalanta dosud prohrála jen v prvním kole na půdě Interu Milán, kde padla nejtěsnějším rozdílem. Od té doby ale svěřenci trenéra Rejy neprohráli a v tabulce jim patří jedenácté místo. Naposledy si Bergamaschi vyšlápli na Empoli, ja jejich půdě zvítězili 1:0.

V úvodu se daří i Sampdorii a to zvláště na domácím stadionu Lugi Ferarris. Ze tří představení získali plný počet bodů. Venkovní bilance už je pochopitelně horší, remíza 2:2 v Neapoli je dobrý výsledek, jinak je tomu v případě zápasu s Turínem (porážka 0:2). Naposledy hosté přehráli silný AS Řím, pět minut před koncem si za stavu 1:1 vstřelil vlastní gól Konstantinos Manolas.

Každopádně hostům se zatím podařilo nahradit Sinišu Mihajloviče i se vyrovnat s brzkým koncem v evropských pohárech. Jenom pro připomenutí, Námořníci vypadli už v předkole Evropské ligy na kopačkách srbské Vojvodiny Novi Sad.

Loňskou sezonu ovládla všechny vzájemná utkání Sampdoria, ale pokud dál nahlédneme do historie vzájemných zápasů, zjistíme, že i Atalanta slavila úspěchy. Utkání i k vzhledem formám nebude mít favorita, na Atleti Azzurri D'Italia se očekává vyrovnaná partie.

Na domácí straně bude chybět pouze Estigarribia, kdežto v táboře hostí je situace poněkud komplikovanější. Walter Zenga nemůže počítat s Codou, De Silvestrim, Cassanim, Palombem, a Silvestrem.
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Masiello, Paletta, Cherubin, Dramé - Carmona, Migliaccio, Kurtič - D'Alessandro, Pinilla, Gomez
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - Pereira, Moisander, Zukanović, Mesbah - Ivan, Fernando, Barreto - Soriano - Muriel, Éder
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.30 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Janov CFC - AC Milán  (neděle 12:30)
AC Milán nabírá na síle, což se rozhodně nedá říci o Janovu. Grifové se po letní pauze trápí a nastartovat se pokusí proti Milánu, jenž má ve svém kádru několik hráčů Janova z loňské sezony. Do důvěrného prostředí stadionu Luigi Ferraris se vrací Siniša Mihajlovič.

Janov v minulém kole prohrál s Laziem 0:2 a v tabulce už klesl na sedmnácté místo. Grifům se v úvodu vůbec nedaří a po letním výprodeji se tak trochu není čemu divit. Opory z loňské sezony jako Bertolacci, Kucka, Niang jsou v Miláně, jiní jako třeba Iago Falqué pak v Římě. Nové akvizice se zatím nepodařilo zapracovat a nejspíš to ještě nějakou dobu potrvá. Kouč Gian Piero Gasperini však nemá mnoho času. Tři body z pěti zápasů jsou málo a zatím to vypadá na boj ve spodních patrech tabulky, než pohárové dobrodružství.

Milán se začíná pomalu zvedat, potvrdila to i výhra na půdě Udinese 3:2, i když druhý poločas byl ze strany Rossoneri příšerný. Každopádně AC má devět bodů a na sedmém místě ztrácí na evropské poháry jen minimum. Nyní pocestuje do Janova, kde to velmi dobře zná Siniša Mihajlovič, jenž vedl konkurenční Sampdorii. AC nemá na Grify zrovna ty nejlepší vzpomínky, v minulé sezoně prohrál obě utkání. Ten na Luigi Ferrairs rozhodl jedinou branku už milánský Luka Antonelli a na San Siru pro změnu skóroval Andrea Bertolacci.

Domácí nejenže mají problémy herní a výsledkové, ale ještě je k tomu trápí marodka. K dispozici stále nebude jeden z nejlepších brankářů v Itálii Mattia Perin, ani jeho spoluhráči Gakpé, Muňoz, Costa a Pavoletti.

Také Milán má početnou armádu marodů a paradoxně jsou na ní někdejší hráči Janova. Antonelli, Kucka i Niang mají zdravotní potíže a týmu nepomohou ani Abate, Ménez či Mexés.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Lamanna - De Maio, Burdisso, Marchese - Izzo, Rincón, Džemaili, Laxalt - Perotti, Lazovič, Ntcham
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Diego López - Calabria, Zapata, Romagnoli, De Sciglio - De Jong, Montolivo, Bertolacci - Bonaventura - Luiz Adriano, Bacca
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.20 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Hellas Verona - SS Lazio  (neděle 15:00)
Hellas Verona se bude muset tento víkend postavit nejen proti silnému Laziu, ale především proti množství zranění. Trenér Mandorlini má hodně těžkou hlavu z toho, kolik hráčů základní sestavy mu chybí. Lazio naopak minule zažilo radost ze tří bodů a bude si ji chtít zopakovat.

Zdravotnický tým, který pracuje pro Hellas Verona, má plné ruce práce. S každým dalším zápasem se počet zraněných hráčů rozrůstá a trenér Andrea Mandorlini je stále více limitován při výběru hráčů do základní sestavy. Před sezonou se diváci těšili na útočné duo dvou veteránů v podání Lucy Toniho a Giampaola Pazziniho. Jejich osud ale trochu připomíná groteskní situaci z Fiorentiny s pány Rossim a Gómezem. Toni se zranil hned na úvod a Pazzini, který se v tu dobu teprve dostával do formy, nedohrál poslední utkání.

To sehrála Verona proti Interu Milán a Mandrolini oprávněně čekal velké věci právě od nejzkušenějšího útočníka Pazziniho. Ten však mnoho času nedostal, neb kvůli zranění odehrál jen 20 minut. Poté musel být střídán a nahradil jej Siligardi. Toto utkání se Hellasu vlastně vůbec nepovedlo, protože platilo za neproměněné šance. Jacopo Sala se dostal do úniku, ze kterého po krásné ráně trefil břevno. Z následného protiútoku Inter vybojoval rohový kop a díky přesně hlavičce Felipeho Mela se prosadil.

Výsledek posunul Hellas až na 15. pozici s pouhými třemi body na kontě. Ještě jednou se podívejme na množství zraněných, se kterým se trenérský tým Verony musí potýkat. Mimo hru jsou Luca Toni, Giampaolo Pazzini, Romulo a Artur Ionita. Naštěstí se trenéru Mandorlinimu uzdravil klíčový záložník Alfred Hallfredsson, který by měl být připraven do utkání zasáhnout. K současným změnám v kádru se vyjádřil někdejší trenér Pierluigi Busatta, který v 80. letech trénoval Chievo Verona.

"Bez těchto dvou hráčů to bude mít Hellas hodně složité. Pazzini a Toni jsou hlavními oporami týmu a když chybí obě, pak se jen těžko hledá cesta ke vstřelení branky. Trenér Mandorlini je ale velmi zkušený a určitě vymyslí dobrou taktiku na Lazio. Bude to velmi náročné utkání, ale ve fotbale se může stát cokoli. Stačí jedna povedená akce a můžete vyhrát utkání i proti favoritovi. Bude to ale chtít hodně práce," uvědomuje si Busatta.

Lazio bylo poměrně často kritizováno za špatné výsledky a dokonce se mluvilo o konci trenéra Stefana Pioliho. Vše ale zvrátil minulý zápas, protože ve vloženém kole se Lazio vzepjalo k dobrému výkonu. Pomohl mu především návrat uzdraveného střelce Filipa Djordjeviće, který se ihned prosadil. Druhou branku dal po hodině hry krásnou ranou Felipe Anderson a Janov odcházel poražen. Také Lazio trpí několika klíčovými absencemi. Zraněni jsou Alessandro Matri, Miroslav Klose, Lucas Biglia nebo Antonio Candreva. Hrát nemůže ani obránce Stefan de Vrij.

Lazio v minulém utkání dominovalo a jeho forma se zvedá. Podle mínění Angela Gregucciho by dokonce Lazio mohlo vyhrát Evropskou ligu! V rozhovoru pro Radiosei Gregucci zmínil: "Lazio by mělo změnit své smýšlení a dát Evropskou ligu na první místo. Kádr je dostatečně kvalitní na to, aby došel až do finále. V Serii A by Biancocelesti měli bojovat o postup do Ligy mistrů, Evropská liga pak je zcela v jejich silách. Ten tým je vyvážený a pokud by se mu vyhýbala zranění, pak je jeden z nejsilnějších v Itálii," domnívá se Gregucci.
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Rafael - Pisano, Moras, Bianchetti, Souprayen - Greco, Viviani, Sala - Gomez, Janković, Siligardi
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Basta, Gentiletti, Mauricio, Lulić - Cataldi, Parolo - Anderson, Milinkovic-Savić, Kishna - Djorjević
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.80 - 3.50 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bologna FC - Udinese Calcio  (neděle 15:00)
Bologna se po roční absenci v Serii A jen těžko aklimatizuje mezi elitou a v neděli tak potřebuje těžit z výsledkového strádání Udinese, které je o pouhé dvě příčky před svým hostitelem, a to díky lepšímu skóre.

Loni měl celek z Udine po pěti kolech čtyři vítězství, mimo jiné nad Neapolí a Laziem, tedy nad týmy, jež si v celkovém pořadí zajistili letošní Evropu. Od té doby se Stramaccioni radoval jen ze šesti ligových úspěchů a po ročním působení klub opustil. Franco Colantuono pak začal podobným stylem, když s týmem, který málem sestoupil, hned na úvod vybrakoval stadion mistrovského Juventusu. Následující čtyři kola, z nichž hned tři hrály Zebry doma, však nepřinesly jediný bod a spekulace už hovoří o náhradě v podobě Roberta Donadoniho. Už oficiálně potvrzený je ale příchod zkušeného záložníka Francesca Lodiho, bývalý mládežnický reprezentant by se tak v neděli měl objevit na lavičce hostů.

Bologna po návratu do první ligy doplácí špatnými výsledky především na tragickou koncovku, méně gólů v italské nejvyšší soutěži nikdo nedal. Po překvapivém konci v Coppa Italia se po třech prohrách v Serii A alespoň mohli radovat z pokoření dalšího nováčka z Frosinone, které jako otloukánek leží na posledním místě s jediným bodem za remízu na hřišti tápajícího Juventusu. Dnes je tak skvělá příležitost k utnutí série sedmi soutěžních zápasů s Udinese bez vítězství, to poslední přišlo téměř přesně před pěti lety, přičemž žádný z tehdejších čtrnácti aktérů už dres domácího celku neobléká.
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Ferrari, Oikonomou, Rossettini, Masina - Taider, Diawara, Brighi - Brienza, Destro, Mounier.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Piris, Wague, Danilo, Pasquale - Badu, Iturra, Kone - Marquinho - Thereau, Zapata.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.10 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Turín FC - Città di Palermo  (neděle 15:00)
Až na druhé místo tabulky se dnes může posunout Turín, vedle potřebných výsledků z jiných zápasů k tomu potřebuje uspět v domácím zápase s Palermem. To naopak hodlá ukončit třízápasovou sérii bez tříbodového zisku...

Turín začal sezonu pohárovou výhrou nad Pescarou a na vítězné vlně se vezl i v úvodních ligových zápasech. V prvních čtyřech zápasech získal deset bodů, poprvé prohrál až v týdnu, nad jeho síly bylo veronské Chievo.

Turínský trenér Ventura se v neděli odpoledne bude muset vypořádat s četnými absencemi. Kvůli zranění stehenního svalu je čerstvě mimo hru Bruno Peres, k dispozici pak nejsou ani Alessandro Gazzi, Alexander Farnerud, Nikola Maksimović a Danilo Avelar.

Rovněž Palermo letos odstartovalo skvěle a pohybovalo se v popředí tabulky, poslední dva týdny ovšem v jeho podání už tak povedené nebyly. Vše začalo bezbrankovou remízou s Carpi, po níž následovaly prohry s AC Milán a Sassuolem.

"Jestli riskuji propuštění? Ne, to ne, nevidím žádné poplašné zvonky. Musíme zůstat jednotní a pokračovat v práci. Serie A je velmi náročnou soutěží a několik proher v úvodu sezony může přijít. S prezidentem Mauriziem Zamparinim mluvím každý den a neshody jsme měli jenom krátce po mém příchodu. Je běžné, že prezident žádá větší koncentraci a je na nás, abychom se zlepšili," ví trenér Beppe Iachini.

Souboje Turína s Palermem jsou v posledních letech hodně vyrovnané a v posledních čtyřech případech braly oba celky po bodu.

Kompletní dnes nebude ani Palermo, tomu scházejí Djurdjević, Morganella a Bolzoni.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Bovo, Glik, Moretti - Zappacosta, Benassi, Vives, Obi, Molinaro - Quagliarella, López.
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Struna, González, El Kaoutari - Rispoli, Hiljemark, Jajalo, Daprela - Vázquez, Trajkovski - Quaison.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.65 - 3.70 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
US Sassuolo - Chievo Verona  (neděle 15:00)
Dvě příjemná překvapení letošního ročníku se konečně utkají tváří v tvář. Sassuolo na stadionu Città del Tricolore vyzve hosty z Verony, kterým se rovněž skvěle daří. Zatímco Sassuolo neprohrálo ještě ani jednou, Chievo už ví, jak porážka chutná.

Další velmi zajímavý duel bude k vidění v neděli odpoledne, když hosté z Verony vyzvou domácí Sassuolo. Že je Inter Milán první, to zas takové překvapení není. Pak by ale kdekdo možná čekal týmy jako Juventus, AS Řím či Neapol. Faktem ale je, že dosavadní průběh sezony je hodně překvapivý. Druhé místo hájí Fiorentina, třetí je Sassuolo. A jen bod pak schází Chievu Verona! Týmy, které ještě nedávno patřily do škatulky celků bojujících o záchranu s pověstí neatraktivních soupeřů, jsou nyní v popředí ligy.

Dost možná největším překvapením jsou výsledky a herní projev provinčního Sassuola. Postupem času z nováčka soutěže udělal schopný trenér Eusebio Di Francesco skvěle šlapající tým s vyváženou kostrou a několika talentovanými hráči. První dvě kola Sassuolo vyhrálo, pak přišly dvě remízy s Atalantou a AS Řím. V minulém kole se ale Di Francescův celek dostal zpět na vítěznou vlnu a vyhrál. Za oběť mu padlo Palermo, které nevyhrálo ani na domácí půdě. O jedinou branku se postaral zkušený mazák Sergio Floccari, obrana Sassuola tlak Palerma bez problémů zvládla.

Po pěti kolech tak Sassuolo stále čeká na soupeře, který by jej dokázal porazit. A je to sice nejspíš nadnesené, ale přesto se objevují názory spojující provinční celek dokonce s mistrovským Scudettem! Jeden takový vyslovil někdejší hráč Riccardo Zampagna. Ten za svou bohatou hráčskou kariéru oblékal mnoho dresů, na závěr pak právě ten Sassuola. V rozhovoru pro web Tuttomercatoweb.com mimo jiné řekl: "Vůbec mne nepřekvapuje, že je Sassuolo třetí. Už minulý rok mi udělalo radost a hrálo skvěle."

"Rok od roku se zlepšuje, hráči jsou vybíráni tak, aby se hodili do systému trenéra Eusebia Di Francesca a vedení umí dobře zacházet s financemi. Roste z něj ekonomicky zdravý klub, což je dnes vzácnost. Zároveň je kádr doplňován tak, aby byl vidět určitý pokrok. Teď může mířit nejvýš. Třeba až na Scudetto. Pro mě je tento rok rokem, kdy Sassuolo může vyhrát titul. A to myslím vážně, není to ironie. Mají skvělý klub, podporu fanoušků, hrají jako sehraný tým a mají trenéra, co opravdu rozumí fotbalu," dodává Zampagna.

Sassuolo může navíc počítat s téměř kompletním kádrem. Chybět budou pouze Antei a Longhi. Protivník z Verony je na tom obdobně, schází mu trojice Radovanović, Izco a Mpoku. Chievo je dalším týmem, který překvapil hodně lidí. Zvláště tím, že z jindy ryze obranného systému přešlo na ofenzivnější notu, která se dá nejen sledovat, ale také užívat. První dva duely Chievo vyhrálo a zdemolovalo u toho například Lazio. Pak remizovalo s Juventusem a prohrálo s Interem, ale v minulém kole se vzepjalo k dalšímu dobrému výkonu. Poradilo si totiž s velkým favoritem - turínskými Býky. Patnáct minut před koncem rozjásal veronský stadion Lucas Castro.

A právě střelec jediného gólu si pochvaluje celý tým: "Máme zde vynikající partu, fotbal nás baví a zároveň vidíme výsledky. Já osobně se po fyzické i duševní stránce cítím velmi dobře. Hrajeme pěkný fotbal a zvládáme zápasy i proti těm nejlepším týmům v Serii A. Doufám, že dojdeme hodně daleko," přeje si Castro.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Vrsaljko, Cannavaro, Acerbi, Gazzola - Missiroli, Magnanelli, Duncan - Berardi, Defrel, Floro Flores
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Frey, Gamberini, Cesar, Gobbi - Castro, Pinzi, Hetemaj - Birsa - Meggiorini, Paloschi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.10 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inter Milán - ACF Fiorentina  (neděle 20:45)
Letošní sezona má zatím jediného suveréna a tím jsou fotbalisté Interu Milán. Nerazzurri získali z pěti kol plný počet bodů a vyrovnali klubový rekord. Vedoucí celek se teď představí doma, kde přivítá druhou Fiorentinu.

Inter vyhrál všechna utkání vždy o jednu branku, čtyřikrát výsledkem 1:0, na půdě Carpi pak v samotném závěru 2:1. Roberto Mancini totiž zapracoval na tom, v čem byla v minulých sezonách dost možná největší slabina - obraně. Nebál se posadit kapitána Andreu Ranocchiu a nové obranné složení mu zatím dělá radost. Jedna inkasovaná branka za pět kol je skvělou vizitkou. Daří se i letním posilám a vůbec to vypadá, že by se v černomodré části Milána opět mohlo blýskat na lepší časy. Roberto Mancini zatím krotí euforii a má pro to pádné důvody, dalším soupeřem totiž bude Fiorentina a ta na Inter umí.

Viola v minulé sezoně zvládla oba duely s Interem, aniž by inkasovala a v tabulce se umístila lépe. Návštěva Fialek tak bude pro Manciniho družinu velkou zkouškou. Hostům se navíc v této sezoně také daří, až na zápas v Turíně všechno vyhráli a na Inter ztrácí jen tři body. Naposledy si hosté poradili s Boloňou 2:0. Svěřence Paula Sousy čeká pohárová Evropa. První zápas proti Basileji jim nevyšel a na půdě portugalského Belenenses by si rádi vedli lépe.

Dobrou zprávou pro všechny fanoušky jsou minimální absence na obou stranách. Interu bude chybět pouze Dodó, Fiorentině zase Bakić. Jak Roberto Mancini, tak i Paulo Sousa mohou nasadit to nejsilnější, co mají k dispozici.

Utkání začne na stadionu Giuseppe Meazza ve večerních hodinách a papírovým favoritem bude i přes minulé obtíže Inter. Fiorentina ale rozhodně nebude bez šancí.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - Santon, Miranda, Medel, Telles - Brožović, Felipe Melo, Kondogbia - Perišić - Jovetič, Icardi
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Roncaglia, Rodriguez, Astori - Blaszczykowski, Badelj, Vecino, Alonso - Bernardeschi, Borja Valero - Kalinič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.30 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
AS Řím - Carpi FC  (sobota 18:00)
AS Řím by rádo napravilo špatné dojmy, které u svých fanoušků vyvolalo po utkání s janovskou Sampdorií. Nyní k tomu má ideální možnost, protože na svém stadionu přivítá nováčka z Carpi. To je však posíleno z minulého kola, v němž zastavilo Neapol.

Ještě před pár dny mluvili v Římě o senzační remíze s Barcelonou. Nyní se otevřeně hovoří o krizové situaci a dokonce o odvolání trenéra Rudiho Garcii a jeho možných nástupcích. Co vedlo k takové změně? Především výsledky a výkony ve dvou posledních zápasech. Z obou totiž AS chtělo vytěžit mnohem víc. Nejprve se proti Vlkům postavilo nebezpečné Sassuolo a nic domácím nedarovalo. Branky Defrela a Politana stačily na konečnou remízu 2:2. Tehdy ještě většinu pochyb zastínily oslavy třísté branky kapitána Francesca Tottiho, ale minulé kolo už naplno odhalilo stav v římském táboře.

Do utkání s janovskou Sampdorií vstupovalo AS jako lehký favorit i proto, že se do sestavy vrátila osvědčená jména. Našli jsme v ní Edina Džeka, Iaga Falquého nebo Alessandra Florenziho. Daniele De Rossi se vrátil na pozici stopera, kde odehrál velmi dobré utkání proti Juventusu Turín. Přesto se hra AS nijak nelišila od zápasu se Sassuolem. Především slabá obrana v čele s brankářem Morganem De Sanctisem inkasovala ze standardní situace od nejlepšího střelce ligy Édera. AS sice srovnalo díky Salahovi, jenže v samotném závěru si pitoreskně vyhlížející branku vstřelil Manolas.

Výsledek znamená, že AS je až na deváté příčce, daleko za očekáváním i za milánským Interem. Na lídra soutěže ztrácí v tuto chvíli celých sedm bodů! A to je propastný rozdíl. Všímá si toho i sportovní ředitel Vlků Walter Sabatini, který od utkání rozhodně očekával víc. V rozhovoru pro Roma Channel vypověděl: "Určitě jsme čekali mnohem víc bodů, jak od utkání se Sampdorií, tak celkově v tabulce. Máme jeden bod za poslední dva zápasy, což je málo. Začíná a končí to ale u hráčů na hřišti. Jsme skvělý tým, máme dostatek kvality, ale výsledky nejsou dobré."

"Každý tým platí za to, že udělá změny oproti zavedenému systému. Trvá chvíli, než si hráči zase zvyknou, než se dostanou do tempa. Teď musíme být hlavně psychicky silní, abychom ten tlak ustáli. Hráli jsme proti Sampdorii lépe a kontrolovali utkání, ale vyhrál náš soupeř. V Itálii už není slabých týmů, nemůžete jet na nějaký zápas s tím, že utkání v pohodě zvládnete, protože jste favority. To samé platí o Carpi, které rozhodně umí překvapit. My se musíme zvednout a začít hrát fotbal, který si naši fanoušci zaslouží," přeje si Sabatini.

AS se bude nadále muset spolehnout na brankáře De Sanctise, protože Wojciech Szczesny je zraněný. Mimo hru je také Elio Capradossi a Kevin Strootman. V pořádku není ani Antonio Rüdiger. Carpi opravdu není snadným soupeřem. V minulém kole se utkalo s rozjetou Neapolí, které nedělalo problém nasázet pět branek za utkání belgickým Bruggám i římskému Laziu. Carpi ale nevstřelilo ani jednu branku. Nováček soutěže měl sice štěstí, ale rozhodně utkání odpracoval a stálo jej to mnoho sil. Dokáže se vybičovat k podobnému výkonu i proti AS?

Doufá v to Gabriel Silva, který prozradil: "S Neapolí jsme hráli beze strachu, nebojácně. Bojovali jsme a každý z nás dal do utkání celou duši. Pokud tak budeme pokračovat i dále, můžeme překvapit i další velké týmy. Jsme sice nováčkem soutěže, ale umí se poprat o body. AS je skvělým týmem a my musíme být připravení," dodal Silva.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Florenzi, Manolas, De Rossi, Digne - Vainqueur, Keita, Pjanić - Gervinho, Džeko, Salah
Carpi FC - pravděpodobná sestava:
Brkić - Zaccardo, Romagnoli, Gagliolo - Letizia, Lollo, Cofie, Fedele, Silva - Matos - Borriello
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.30 - 5.50 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SSC Neapol - Juventus FC  (sobota 20:45)
Hodně napínavé utkání je před námi v sobotu večer, když Neapol na domácí půdě uvítá favorita na mistrovské Scudetto. Juventus se sice po utkání s Manchesterem City odrazil ode dna, ale minulé kolo znamenalo opět odklon od kurzu. Neapoli se rovněž poslední zápas nevydařil úplně podle představ.

Stadio San Paolo čeká svátek. Jeho trávník otestuje poslední mistr ligy, Juventus. A také tým, který zůstává hodně za očekáváními fanoušků. Staré dámě se příliš nepodařil vstup, časté absence klíčových hráčů se projevují stále častěji a týmu nepomohly ani odchody hráčů, kteří patřili k tahounům v loňské úspěšné sezoně. Mnoho nových tváří potřebuje čas a klid na práci, která ale v náročném prostředí italského fotbalu není právě zvykem.

Po testu v Lize mistrů zvládl Juventus přenést svou formu do Serie A jen tak napůl. Utkání proti CFC Janov zvládl poměrně bez problémů, zvítězil o dvě branky a ještě udržel čisté konto. V minulém klání ale tolik štěstí neměl. Celý zápas byl proti nováčkovi z Frosinone jednoznačně lepší, ale vstřelil jen jednu branku. Přes množství šancí a střel na bránu mladíka Lealiho však nedokázal své vedení pojistit a to se mu stalo osudným. V nastaveném čase druhé půli, kdy už Bianconeri skoro slavili, se totiž trefil obránce Blanchard, který je známým fanouškem Staré dámy!

To byl šok, ze kterého se hráči pod vedení trenéra Massimiliana Allegriho musí co nejdříve dostat. Dalším nepříjemným faktorem je to, že Juventus má stále množství zraněných hráčů, kteří by jinak patřili do základní sestavy. To se týká především Maria Mandžukiće v útoku. V záložní řadě pak stále schází srdce zálohy Claudio Marchisio a nově se k němu přidal také obránce Stephan Lichtsteiner. Zkušený švýcarský rychlík nedohrál středeční utkání kvůli problémům s dýcháním.

Zbytečné ztráty mnoha bodů si je vědom také talentovaný záložník Mario Lemina, který přišel do Juventusu teprve v létě jako náhrada za Vidala s Pirlem. Mladý hráč musel téměř okamžitě naskočit do rozjetého systému, ale podle vlastních slov mu to nevadí. V rozhovoru pro JTV sdělil: "Víme, že ztrácíme hodně bodů. Mnohem víc, než bychom si přáli. Je pravda, že je mezi námi mnoho mladých hráčů, hodně nováčků a musíme se sehrávat. Ale každý z nás je profesionál a musí umět přijmout odpovědnost."

"Trenér po mně chtěl, abych se co nejdřív seznámil se systémem a okolím, protože mám hrát důležitou součást v jeho plánech. Jsem tu jen krátce, ale neustále si říkám, jestli to není jen sen. Hrál jsem proti Juventusu v přátelském utkání, ale to by mne nikdy nenapadlo, že budu tak brzo oblékat jeho dres. Tohle je největší klub v Itálii a já chci pro jeho barvy udělat všechno," dodává mladík.

Ani Neapol zatím nesídlí na takové příčce, na jaké si ji představují její fanoušci. V posledních dnech a týdnech však dostává herní projev Partenopei jasnější kontury. V Evropské lize i na domácí scéně má Neapol za sebou zápas, ve kterém nastřílela pět branek dobrému soupeři a nedostala ani jednu. Minulé kolo však bylo trochu jiné. Dalším soupeřem, který ji potrápil, se stalo Carpi. Nováček Serie A dokázal klub, za který nastupoval i Diego Maradona, udržet na uzdě a remizoval s ním 0:0.

Jedním z hráčů, kteří zatím nenaplňují očekávání, je defenzivní záložník Mirko Valdifiori. Chráněnec trenéra Sarriho, který si jej přivedl ze společného působení v Empoli, byl dokonce kritizován právě svým trenérem. Přesto si jeho agent myslí, že jediné, co Valdifiorimu schází, je čas. Mario Giuffredi v rozhovoru pro Radio Kiss Kiss poznamenal: "Mirko zatím nepodává výkony, jaké podával v Empoli. Neapol je něco úplně odlišného. Velký fotbal, skvělé město, velká očekávání. Pokud bude Mirko hrát dobře, fanoušci jej budou milovat. Pokud ne, hned jej budou nenávidět. Potřebuje jen čas a trpělivost."
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Maggio, Albiol, Chiriches, Ghoulam - Allan, Jorginho, Hamšík - Insigne, Higuaín, Gabbiadini
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Caceres, Chiellini, Bonucci, Evra - Hernanes, Sturaro, Pogba - Cuadrado, Morata, Pereyra
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.30 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Inter Milán55006:115
2.ACF Fiorentina54017:312
3.US Sassuolo53208:511
4.Chievo Verona53119:310
5.UC Sampdoria531111:710
6.Turín FC53119:510
7.AC Milán53028:89
8.SS Lazio53026:109
9.AS Řím52218:68
10.Atalanta Bergamo52216:48
11.Città di Palermo52126:67
12.SSC Neapol513110:66
13.Juventus FC51225:55
14.Empoli FC51136:94
15.Hellas Verona50324:73
16.Udinese Calcio51044:83
17.Janov CFC51042:63
18.Bologna FC51042:73
19.Carpi FC50235:102
20.Frosinone Calcio50142:81

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (739)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele