Serie A - preview 28. kola

10.03.2017, 08:41, aktualizováno 13.03.2017, 08:36
Previews
Pondělní dohrávka italské ligy nás zavede na hřiště římského Lazia, které poměří síly s Turínem. Biancocelesti se mohou případnými třemi body posunout na průběžnou čtvrtou pozici, zatímco hostující ekipa zůstane tak jako tak uprostřed pelotonu...
SS Lazio - Turín FC  (pondělí 20:45)
Pondělní dohrávka Serie A má na proghramu hodně zajímavý duel dvou velkých aspirantů na boj o pohárové příčky. Do Věčného města přijede Turín, aby zde vyzval domácí Lazio a doufá, že vydrží forma jeho hlavní zbrani v podobě Belottiho.

Lazio srdnatě bojuje o vyšší příčky a návrat do evropských pohárů. Trenér Simone Inzaghi si získává příznivce s každou výhrou, kterých není zrovna málo. Biancocelesti jsou nyní na čtvrtém místě a jejich dobrá forma musí trochu strašit i Neapol a AS Řím, protože jim Lazio dýchá na záda. Za posledních deset soutěžních duelů Lazio prohrálo jen dvakrát a v současné době drží sérii čtyř výher v řadě.

Ve třech minulých duelech jeho zlepšující se obrana nedostala ani jeden gól, Po náročném klání s měststkým rivalem v rámci Coppa Italia Lazio zvládlo také minulé kolo, ačkoli jeho soupeř nebyl zrovna snadný. Domácí Bologna však padla za oběť Ciru Immobilemu, který se trefil dvakrát a získal pro Lazio tři body. Právě Immobile je hlavní ofenzivní zbraní Lazia a sám doufá, že mu střelecká forma vydrží i proti Turínu.

To je pro Immobileho citlivé téma, protože doposud největší slávu zažil právě v dresu Granaty. V rozhovoru pro Tuttosport Immobile uvedl: "Samozřejmě se na ten duel moc těším, protože mám k Býkům hodně blízko. Rád vzpomínám na mé časy v Turíně a věřím, že se klubu bude dál dobře dařit. Teď ale nemůžu dát na nějaké přátelství či sympatie, protože nám jde o body a chceme vyhrát. Osobně jsem moc vděčný trenéru Inzaghimu, který ve mě věřil. Kdyby nebyl jeho, v Laziu bych pravděpodobně nebyl,” odhaluje Immobile.

Jediný zásah do základní sestavy, který musí trenér Inzaghi řešit, je spojen s absencí vykartovaného kapitána Biglii. Turín je na tom obdobně, protože mu chybí jen Joel Obi. Turín touží prolomit prokletí Věčného města, odkud si tři body od roku 2001 neodvezl ani jednou! A bude při tom spoléhat na dalšího italského snajpra.

Tím není nikdo jiný než Andrea Belotti. Kanonýr Býků má v této sezoně ohromující formu a na čel tabulky střelců je i proto, že nastřádal už 22 branek! Naposledy si dokonce připsal hattrick, díky němuž jeho Turín porazil hostující Palermo a bral tři body, ačkoli právě Palermo v utkání vedlo. A Belottiho schopnosti velebí i patron Granaty, Urbano Cairo.

"Jsem moc šťastný za to, že se Belottimu tak daří. Věděli jsme o jeho kvalitách, ale teprve tady pořádně dozrává a roste. Doufám, že u nás zůstane dlouho. Mám slabost i pro Cira Immobileho, se kterým nás pojí osobitý vztah a který se rovněž rozehrál tady v Turíně. Doufám ale, že tentokrát proti Laziu budeme šťastnější my,” přál by si zkušený obchodník.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Basta, De Vrij, Hoedt, Radu - Parolo, Murgia, Milinković-Savić - Felipe Anderson, Immobile, Lulić
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Hart - Zappacosta, Rossettini, Castán, Barreca - Benassi, Lukić, Baselli - Iago Falqué, Belotti, Ljajić
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.54 - 4.25 - 6.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
US Sassuolo - Bologna FC  (neděle 12:30)
Stadio Cittá del Tricolore se naposledy radovalo z vítězství v polovině ledna a od té doby si body odvezl kdokoliv, kdo sem zavítal. Sassuolo to teď hodlá změnit, protože hostem bude absolutně bez formy hrající Boloňa.

Sassuolo sice oproti podzimu začalo sbírat body, ale překvapivě výlučně na hřištích soupeřů. Doma si naposledy připsalo body 15.ledna v souboji se slaboučkým Palermem. Následovaly čtyři soutěžní domácí porážky v řadě, naposledy proti AC Milán 0:1. Neroverdi vyšli střelecky naprázdno i v minulém kole, ve kterém se představili na půdě sestupem ohroženého Crotone.

Boloňa má sice k dispozici solidní náskok a vzhledem k počínání sestupem ohrožené trojice se příliš nezkracuje, přesto se série bez výhry neustále natahuje. Svěřenci Roberta Donadoniho nevyhráli od konce ledna a samotný kouč je pod stále větší palbou kritiky. V minulém kole Boloňa zase prohrála, když doma nestačila na Lazio. Samotný výsledek by možná nebyl takovým zklamáním jako především herní projev. Boloni se nedaří ani vytváření brankových příležitosti a hra jednoduše řečeno vázne.

Domácí mají s Boloňou mírně pozitivní vzájemnou bilanci, ovšem při posledním měření sil se oba celky rozešly smírně 1:1. Prosadili se Verdi a Matri. Sassuolo letos neustále zápasí s rozsáhlou marodkou a nejinak tomu bude i v tomto kole. Lirola, Sensi, Defrel, Magnanelli, Biondini a Antei mají zdravotní potíže. Beze ztrát se to neobejde ani na druhé straně, kde do zápasu nezasáhnou Rizzo, Gastaldello a Mbaye.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Gazzola, Acerbi, Cannavaro, Peluso - Pellegrini, Aquilani, Duncan - Berardi, Matri, Ragusa
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Torosidis, Oikonomou, Maietta, Masina - Donsah, Pulgar, Džemaili - Verdi, Destro, Di Francesco
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.90 - 3.37 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SSC Neapol - FC Crotone  (neděle 15:00)
Neapol má za sebou vypadnutí z Ligy mistrů a nyní se její pozornost bude zase plně věnovat domácí soutěži. V ní čeká Partenopei snaha o nápravu reputace a riziko podcenění. Soupeřem jim totiž bude Crotone.

Už je to hodně dávno, ale jednou se Crotone podařilo porazit Neapol. Konkrétně to bylo v roce 2007 a oba celky tehdy hrály druhou ligu. Téměř na den přesně před deseti lety se domácí Crotone prosadilo dvakrát a radovalo se ze tří bodů. Po jeho postupu do první ligy mu Neapol jeho pohostinnost oplatila se vší parádou a skóre se opakovalo ve prospěch Partenopei. A to přesto, že Neapol hrála více než hodinu bez vyloučeného Manola Gabbiadiniho.

Teď se oba celky utkají znovu a každý z nich řeší diametrálně odlišné starosti. Zatímco Neapol nahání druhé AS Řím a vstřebává nedávné vyřazení z Ligy mistrů od Realu Madrid, Crotone bije na poplach. Hrozí mu totiž hodně rychlý návrat do Serie B. Neapol za posledních deset soutěžních duelů prohrála čtyřikrát, ale ve všech případech to byly dost důležité zápasy.

Nejprve nestačila na Real Madrid ve Španělsku, pak padla v rámci ligy s Atalantou. Nevyšlo jí ani první semifinále Coppa Italia s Juventusem. A nakonec v minulém soutěžním duelu opět prohrála s Realem Madrid, přestože nástup do utkání zvládla perfektně. Minulé kolo Serie A jí ale vyšlo náramně, protože v přímém souboji s AS Řím o druhé místo nad svým rivalem ve Věčném městě vyhrála.

Dá se očekávat, že trenér Sarri sáhne k protočení sestavy, k čemuž mu nahrává kompletní kádr. Chybí jen obránce Tonelli, do formy se dostává mladíček Rog a o místo v sestavě se hlásí útočníci Milik s Pavolettim. Hostující Crotone má v tomto ohledu mnohem větší starosti, protože kvůli kartám budou utkání jen pasivně sledovat Rosi a Ceccherini, zatímco špatné zdraví nedovolí nastoupit Claitonovi s Tonevem.

Crotone v minulém kole zarazilo sérii pěti nešťastných porážek v řadě, když alespoň remizovalo se Sassuolem. Jeho situace ale není dobrá, Crotone je předposlední a má jen 14 bodů. Starosti mu pak dělá především útok, který je s 21 trefami po Empoli druhým nejhorším v celé soutěži. Za posledních deset utkání pak Crotone zažilo vítěznou radost jen jedinkrát. Přesto klub věří v záchranu.

Prezident Raffaele Vrenna v rozhovoru pro Radio CRC zmínil: "Víme, že naše situace není moc optimistická. Ale vše se učíme za pochodu a je pravda, že rozdíl mezi první a druhou ligou je opravdu propastný. Do konce ale ještě zbývá dostatek utkání a za tu dobu, co jsem v čele Crotone, jsem se naučil jednu věc: nesmíte se vzdát. Musíte věřit ve splnění vašich snů až do konce,” nabádá Vrenna.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Hysaj, Koulibaly, Maksimović, Ghoulam - Zieliński, Jorginho, Rog - Mertens, Milik, Insigne
FC Crotone - pravděpodobná sestava:
Cordaz - Sampirisi, Dussenne, Ferrari, Martella - Rohden, Crisetig, Capezzi, Stoian - Falcinelli, Trotta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.16 - 8.10 - 18.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chievo Verona - Empoli FC  (neděle 15:00)
Chievo se snaží probojovat do první poloviny tabulky a blíž k cíli může být i po zápase s Empoli, kterému se vůbec nedaří. První vzájemný duel přinesl bezbrankovou remízou, dočkají se fanoušci branek na Stadio Bentegodi?

Domácí sice v minulém kole prohráli, ale jinak si vedou obstojně a zatím se jim daří naplňovat předsezonní cíl a sice brzkou záchranu a umístění ve středu ligové tabulky. Fly Donkeys se mohou opírat o zkušený kádr, jeden z nejstarších v celé soutěži, což ale mnohými bývalo kritizováno. Kouč Rolando Maran však zatím kritiky umlčel a dokázal, že i se starším týmem je schopen dobrých výsledků.

Fly Donkeys se mohou přiblížit desátému místu, když porazí Empoli. Historická bilance obou soupeřů je velmi vyrovnaná a svědčí o tom i první odehrané utkání na stadionu Carla Castellaniho, které skončilo 0:0.

Empoli je sice po šesti zápasech bez vítězství v herní i výsledkové krizi, na druhou stranu na osmnácté Palermo má stále pohodlný sedmibodový náskok. Pro Martusciellův tým to rozhodně není žádná omluva, naopak. Konec sezony je ještě daleko a o sedmibodový náskok se dá velice rychle přijít. A navíc pokud by k tomuto scénáři skutečně došlo, tak například s Crotone má i horší vzájemnou bilanci.

Výhodou domácího týmu bude jeho kompletní stav. Empoli v takové pozici není, chybějí zranění Mčedlidze, José Mauri a Tello.
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Cacciatore, Dainelli, Cesar, Gobbi - Castro, Radovanovič, Hetemaj - Birsa - Pellissier, Inglese
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Laurini, Bellusci, Costa, Pasqual - Krunič, Dioussé, Croce - El Kaddouri, Pucciarelli, Maccarone
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.04 - 3.20 - 4.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ACF Fiorentina - Cagliari Calcio  (neděle 15:00)
Na Stadio Artemio Franchi přivítají fotbalisté Fiorentiny sardinské Cagliari. Hosté obdrželi v minulém kole pětigólový debakl, přesto jsou s probíhající sezonou spokojeni. Totéž se ale o Fiorentině řici nedá, v lize paběrkuje a Evropskou ligu opustila po zpackané odvetě s německým Mönchengladbachem.

Fiorentina předvádí na jaře hodně nevyrovnané výkony, což má za následek nejen nelichotivé postavení v tabulce, ale už i také vypadnutí z Evropské ligy. O zpackané odvetě s Mönchengladbachem už toho bylo napsáno dost, jenom se sluší připomenout, že se z tohoto šoku domácí zatím nevzpamatovali. V ligovém duelu s Turínem div, že celý průšvih nezopakovali a na půdě Atalanty Bergamo jen remizovali 0:0. Pohárová Evropa se tak Fialkám výrazně vzdaluje a kouč Paulo Sousa se ocitá pod stále větším tlakem.

Naopak bez větších starostí si vede Cagliari. To sice naposledy utrpělo ošklivý debakl od Interu Milán, ale co se postavení v tabulce týče, je vše v pořádku. Se třináctým místem a už šestnáctibodovým náskokem panuje spokojenost. Samozřejmě ve Florencii budou hosté outsiderem a to bez ohledu na aktuální formu Fialek.

Jednou z mála dobrých zpráv pro Fiorentinu je zdravotní stav všech hráčů. Paulo Sousa má k dispozici kompletní kádr. Totéž se rozhodně nedá říci o hostech. Trenér Rastelli nebude mít k dispozici Melchiorriho, Colomba a Ceppitelliho.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Sánchez, Rodríguez, Astori - Chiesa, Vecino, Borja Valero, Maxi Oliveira - Bernardeschi, Saponara - Kalinič
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Gabriel - Padoin, Pisacane, Bruno Alvés, Murru - Isla, Dessena, Barella, Ionita - Joao Pedro, Borriello
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 4.95 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Delfino Pescara - Udinese Calcio  (neděle 15:00)
Pescara se od památného vítězství nad Janovem 5:0 poprvé představí doma a soupeřem jí bude Udinese. Situace Delfínů zůstává kritická, na sedmnácté Empoli ztrácí deset bodů.

Delfini mají zasebou dva venkovní výjezdy, ovšem s nulovým počtem získaných bodů. Padli o dva zásahy jak ve Veroně, tak i v Janově s místní Sampdorií. Pro Zemanův tým je to očekávaný návrat do reality. Po vítězství nad Janovem 5:0 se totiž mnozí příznivci viděli již zachráněni, ale ke splnění této mise je ještě hodně daleká cesta. Je jasné, že Pescara potřebuje doma bezpodmínečně vítězit. Ztráta na nesestupové pozice sice činí deset bodů, ale ve fotbale není nic nemožné.

Na Stadio Adriatico zavítá Udinese, které zrovna neoplývá dobrou formou. Na druhou stranu Zebry se po celou sezonu prezentují dost nevyzpytatelnými výkony. Vypovídající je tato statistika: Udinese získalo od nového roku pět bodů, čtyři z nich proti AC Milán a Juventusu.

Mírnějším favoritem budou hosté a to nejen díky lepšímu postavení v tabulce, ale i lepší vzájemné bilanci. Zebry s Delfíny ani jednou neztratili. V celé historii se ale utkali jen třikrát. Delfínům komplikuje situaci i rozsáhlá marodka. K dispozici trenéru Zemanovi nebudou Zampano, Campagnaro, Bahebeck, Gilardino a potrestaný Coda. Ani hosté nebudou v žádném případě kompletní, zranění jsou Fofana, Evangelista, Faraoni a Gnoukouri.
Delfino Pescara - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Crescenzi, Stendardo, Fornasier, Biraghi - Verre, Bruno, Memushaj - Benali, Cerri, Caprari
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Widmer, Danilo, Felipe, Samir - De Paul, Badu, Hallfredsson, Jankto - Zapata, Perica
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.90 - 3.60 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Inter Milán - Atalanta Bergamo  (neděle 15:00)
Inter Milán doma hostí hodně nebezpečnou návštěvu, která už několikrát překvapila. Nerazzurri mají za sebou hodně povedené utkání s Cagliari, ale Atalanta pro ně bude složitým sokem. Také má pohárové ambice a oba soupeře navíc dělí bod.

Inter Milán zahajuje velký boj o evropské poháry a stále se nevzdává naděje na návrat do milionářské Ligy mistrů. Ta mu zatím uniká a Nerazzurri ještě nejsou ani na příčkách, které by jim mohly zaručit Evropskou ligu. To by se ale ihned mohlo změnit, protože již v neděli se Inter na San Siru utká s týmem, který pohárovou příčku obsadil. Atalanta Bergamo sídlí na 5. místě a má jen bod k dobru.

Nerazzurri se podle slov několika hráčů i svých představitelů nevzdávají Ligy mistrů. Třetí místo, které slouží jako vstupenka do předkola Ligy mistrů, nyní hájí Neapol. Inter ale podle odborníků není rozhodně z tohoto boje odepsán. Žurnalista Francesco Colonnese prohlásil: "Neapol hraje perfektní fotbal, ale nesmí zapomínat na celky pod sebou. Na její místo se budou ještě dlouho tlačit zejména Inter s Laziem, kterým jejich aktuální postavení nestačí. Hodně očekávám od Inter a jeho duelu s Atalantou, který by mohl mnohé rozluštit.”

Soudě dle minulého kola, Atalanta si bude muset dát pozor především na obranu. Inter totiž střílí branku za brankou a naposledy to odneslo Cagliari. Sardinskému týmu ten milánský nadělil pět branek a dal zapomenout na nepodařené utkání s AS Řím. Svou premiérovou branku v dresu Interu si připsal mladík Roberto Gagliardini, který završil skóre. Pro něho to bude hodně speciální utkání, protože do Milána přišel právě z Bergama.

Atalanta ale dokázala, že si umí poradit i bez jeho služeb a bryskně zaplnila uvolněné místo jinými hráči, například Bryanem Cristantem. Orobici si nedávno poradili například s Neapolí, ale v minulém kole už jim trocha štěstí došla. Remizovali totiž s Fiorentinou a k tomu bez branek. Přesto se tento výsledek dá v dlouhodobém kontextu označit za úspěch.

Tím spíše, že se Atalanta opět prezentovala nebojácným a jednoduchým herním stylem. Už ve dvou posledních střetech se radovala Atalanta, která se vždy s Interem poradila. Minule vstřelil rozhodující branku Mauricio Pinilla dvě minuty před koncem. Teď bude Orobici scházet jen obránce Masiello.

Kvality soupeře si uvědomuje i generální ředitel Atalanty Umberto Marino, který prozradil: "Inter je pojem a stále v Itálii hodně znamená. Teď se navíc dostává do fáze, kdy má kupní sílu a velké plány. Pod trenérem Piolim hraje velmi dobrý fotbal a je konstruován pro výhry. Má několik výjimečných hráčů, kteří jsou schopni rozhodnout v podstatě sami,” upozorňuje Marino.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - D’Ambrosio, Miranda, Medel, Ansaldi - Gagliardini, Kondogbia - Candreva, Banega, Perišić - Icardi
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Berisha - Toloi, Caldara, Zukanović - Conti, Freuler, Kessié, Kurtić, Spinazzola - Gomez, Petagna
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.90 - 3.50 - 4.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Città di Palermo - AS Řím  (neděle 20:45)
Římské AS se výsledkově i herně trápí a prohrává jedno důležité utkání za druhým. Po náročném pohárovém programu ale nemá čas odpočívat, protože jej čeká další náročný soupeř. Palermo, které bojuje o holý život.

Trenér Luciano Spalletti se ocitá v nezáviděníhodné situaci. Jeho tým ztratil formu, síly i odhodlání. Výsledkově Římané tápou a zdá se, že se jejich sezona láme v tu nejnevhodnější chvíli. Jedno důležité utkání za druhým jde jejich forma dolů. Giallorossi už prohráli tři duely v řadě, což se od roku 2014 ještě nestalo. A jsou to zápasy velmi důležité. Nejprve padli s Laziem v rámci Coppa Italia a odveta bude pro ně velmi složitá.

Už v tomto utkání bylo vidět, že týmu dochází síly. Téměř nulová rotace a pozdní střídání trenéra Spallettiho situaci moc neulehčují, takže Římané prohráli i klíčový duel s Neapolí v Serii A. A aby toho nebylo málo, naposled si z Lyonu odvezli ještě mírnou porážku 4:2, která je prvním osmifinále Evropské ligy před domácí odvetou staví do hodně nepříjemné pozice. Z posledních pěti soutěžních duelů AS prohrálo už čtyři.

Přesto Římané hájí druhé místo o dva body před třetí Neapolí. Proti Palermu nenastoupí jen vykartovaný stoper Manolas a dlouhodobě zraněný Florenzi. Do utkání v jejich dresu zřejmě zasáhne také hráč, který to v Palermu velmi dobře zná. Je jím Brazilec Emerson Palmieri, který v Palermu krátce hostoval ze Santosu. A poté, co se v Římě trochu hledal, udělal obrovský pokrok, takže se usadil v základní sestavě.

Před utkáním prozradil: "Máme za sebou hodně náročný program a mnozí z nás jsou na pokraji sil. Ale jsme profesionálové a dáváme do utkání všechno. Minulé výsledky jsou pro nás samotné velkým zklamáním, protože jsme přišli o několik cenných bodů. Musíme to všechno hodit za hlavu a soustředit se jen na to, co je před námi. Čeká nás Palermo, které sice bojuje o záchranu a je outsiderem, ale z vlastní zkušenosti vím, že je doma hodně nebezpečné, na což se musíme připravit,” upozorňuje mladý Brazilec.

Rovněž Palermo má několik absencí, které dělají trenéru Lópezovi vrásky na čele. Mimo hru jsou zranění Rajković s Pezzellou, kvůli kartám pak nebude moci hrát Rispoli a Balogh. Proti Římu má Palermo dobré statistiky, neboť právě AS je týmem, proti kterému se Palermo trefilo nejvíckrát (67 branek za 55 duelů). Za posledních 13 let se ještě ani jednou nestalo, že by se oba celky loučily bez branek.

Současnému Palermu se ale hrubě nedaří. Sicilský celek vyhrál za posledních deset duelů jen jednou a patří mu až 18. místo v první lize. Na kontě má jen 15 bodů a záchrana je daleko. Tým (nečekaně) změnil trenéra a trpělivost došla také prezidentu Zamparinimu. Ten svůj klub po dlouhých letech prodal a svěřil jej do rukou nového vedení. To ztělesňuje nový prezident, Američan Paul Baccaglini.

V rozhovoru s médii zmínil: "Ohromně se těším na tuto novou výzvu a udělám všechno, abych dostal Palermo zase nahoru. Žádám jen o trpělivost, podporu a čas. Každý větší projekt musí dostat čas, abyste viděli jeho výsledky. S Palermem mám velké plány, chceme z něj udělat opět silný tým. Celá Sicílie si zaslouží pohárovou Evropu a silného zástupce, stejně jako italský fotbal,” nastínil Baccaglini.
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Pošavec - Morganella, Goldaniga, Gonzalez, Aleesami - Čočev, Gazzi - Sallai, Henrique, Embalo - Nestorovski
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Rüdiger, Fazio, Juan Jesus - Bruno Peres, Paredes, De Rossi, Emerson - Salah, Nainggolan - Perotti
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.70 - 5.05 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Janov CFC - UC Sampdoria  (sobota 20:45)
V sobotu se trochu netradičně hraje v Itálii jen jediný zápas, ale pokud si jej pustíte, určitě nebudete litovat. Na programu je totiž hodně vypjaté derby města Janov mezi dvěma nesmiřitelnými rivaly, kteří si nic nedarují.

Janovské derby možná nepatří mezi nejznámější městské střety na světě, ale své kouzlo i obrovský náboj mu upřít nelze. Atmosféra v přístavním městě bývá napjatá už dlouho před utkáním a s postupem času stále houstne. Především zde platí, že vůbec nezáleží na tom, v jaké formě do zápasu vstupujete. Oba kluby už nás mnohokrát přesvědčily o tom, že i když se nalézáte v krizi, derby můžete s přehledem vyhrát.

Vidět to bylo naposledy na příkladu Sampdorie, která vcházela do minulého derby jako absolutní outsider. Měla za sebou sérii nepodařených výsledků, nedařilo se jí vůbec nic a trenér Marco Giampaolo stál před vyhazovem. Jenže díky gólu Luise Muriela a vlastní brance obránce Izza zvítězil. A sebevědomí Blucerchiati rázem stouplo, stejně jako jejich forma na hřišti. Aktuálně sídlí Doria na 10. místě a střed tabulky jí nestačí.

Jedním z hlavních faktorů je také sportovní ředitel Daniele Pradé, který před důležitým utkáním poznamenal: ”Tady se cítím skvěle, mám klid na práci a máme před sebou jasný koncept. Není tu tolik tlaku jako ve větších klubech, ale zároveň cítíme obrovskou podporu a vášeň ze strany fanoušků. A když se cítíte dobře, výsledky na hřišti se dostaví. Čeká nás derby a každý v klubu se už nemůže dočkat. Chceme tři body,” dodal zkušený činovník.

Domácí Janov na stadioni Marassi nebude ničím snadným, třebaže se mu v poslední době moc nedaří. Zatímco Blucerchiati mají za sebou sérii šesti duelů bez porážky, CFC se trápí a trenér Ivan Jurić, do kterého fanoušci vkládali velké naděje, je pryč. Místo něj se kormidla janovského celku ujal veterán Mandorlini, který má Janov vynést do první poloviny tabulky. Což nebude snadné, protože Janov je 15. a za posledních deset duelů vyhrál jediný.

Dobrou zprávou je alespoň fakt, že vyhrál právě minulé kolo, takže se zdá, že by se Mandorliniho léčba mohla ještě v dobré obrátit. Přeci jen nemá lehkou úlohu, protože kromě nepříliš kvalitního a úzkého kádru jej trápí ještě absence. Z důvodu zranění bude proti Dorii chybět čtveřice Perin, Veloso, Orban a Ninković.

Právě portugalský záložník Miguel Veloso chce podporovat své spoluhráče, i když jim sám pomoci nemůže: ”Derby je samostatný a dost specifický duel, před kterým může být favoritem kdokoli, ale ještě to neznamená, že vyhraje. Už mnohokrát se stal opak. My možná procházíme mnoha změnami, ale paradoxně právě to nám může pomoct. Chceme se ukázat, máme nový impuls a nebude tak snadné nás přečíst.”
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Lamanna - Izzo, Burdisso, Muňoz - Lazović, Hiljemark, Cataldi, Rigoni, Laxalt - Simeone, Pinilla
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - Sala, Škriniar, Silvestre, Regini - Barreto, Torreira, Linetty - Fernandes - Muriel, Quagliarella
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.53 - 3.17 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Juventus FC - AC Milán  (pátek 20:45)
Netradičně už v pátek odstartuje další kolo italské Serie A, a hned velkým šlágrem. Juventus se letos počtvrté utká s AC Milán a bude si chtít upevnit vedení v tabulce. Milánským sice průběžně patří až sedmé místo, nicméně Starou dámu už v tomto probíhajícím ročníku dokázali dvakrát zdolat.

Poprvé se tak stalo v tom prvním ligovém zápase na San Siru, který rozhodl jedinou trefou mladičký Manuel Locatelli, a podruhé v katarském Dauhá v rámci italského Superpoháru. AC Milán slavil zisk trofeje po penaltovém rozstřelu. Naposledy se ale radoval Juventus, který pro změnu v Coppa Italia zvítězil 2:1 a zajistil si postup do dalších bojů.

Juventus dál neohroženě kraluje Apeninskému poloostrovu a i tentokrát to vypadá, že mu zisk titulu neunikne. Stará dáma má na svém kontě osmibodový náskok na druhý AS Řím. Velkou prioritou se tak stává bojiště jménem Liga mistrů. Už v úterý přivítají Allegriho svěřenci v odvetném utkání FC Porto a nic nesmějí podcenit.

I proto přivítají AC Milán právě v páteční večer. "Milán je tým, který nikdy neumírá. Jsou velice mazaní, mohou se zdát být mimo hru, ale mají velkou rychlost a techniku. A mimoto, pořád je to souboj Juventus-AC Milán," upozorňoval Massimilliano Allegri.

Juve sice v minulém kole uťalo svojí sérii výher, když pouze remizovalo v Dacia aréně 1:1 s Udinese, ale celkově je jeho forma parádní. Sedm výher a jedna remíza za posledních osm zápasů.

Zatímco tedy Juventus si případnou ztrátu dovolit může, Milán nikoliv. Rossoneri jsou v tabulce až sedmí, což samozřejmě nekoresponduje s jejich cílem návratu do pohárové Evropy. Na třetí místo a kvalifikaci Ligy mistrů ztrácejí propastných sedm bodů, takže pokud nevyhrají na Juventusu a Neapol si zároveň připíše povinnou domácí výhru nad Crotone, bude ztráta už desetibodová!

"Nebude to finále, ale postoj musí být takový, jako by to finále bylo. Je to obtížný úkol hrát u nich doma, ale chceme vyhrát. Jde o velice silný tým, který se ve hře umí dobře vypořádat s různými situacemi. Jedná se o Juve, které ví jak hrát, ale mohou být poražení," nechal se slyšet milánský kouč Vincenzo Montella.

Recept jak Juventus porazit už zná, v Turíně to ale bude zase o něco těžší level. AC tam v rámci ligy šest let nevyhrálo. "Je důležité hrát bez obav, protože jinak nebudeme mít žádnou naději," dodal Montella.

Domácí budou postrádat obranného válečníka Giorgia Chielliniho, na druhou stranu kádr Staré dámy je natolik široký, že si s tím Allegri poradí. K dispozici mu nebudou ani Sturaro a potrestaný Cuadrado. Italští reprezentantí chybějí i na hostující straně, Abate, Montolivo, Locatelli i Bonaventura jsou zranění. Naopak fit by měl být křídelník Suso.
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Dani Alvés, Bonucci, Benatia, Alex Sandro - Khedira, Pjanič - Pjaca, Dybala, Mandžukič - Higuaín
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - De Sciglio, Romagnoli, Paletta, Vangioni - Pašalič, Sosa, Kucka - Suso, Bacca, Deulofeu
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.42 - 4.65 - 8.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC27221456:1867
2.AS Řím27192658:2559
3.SSC Neapol27176462:3057
4.SS Lazio27165647:2953
5.Atalanta Bergamo27164742:2652
6.Inter Milán27163846:2851
7.AC Milán27155740:3050
8.ACF Fiorentina27119744:3742
9.Turín FC27109851:4339
10.UC Sampdoria27108934:3338
11.Chievo Verona271051229:3735
12.US Sassuolo27941435:4231
13.Cagliari Calcio27941436:5731
14.Udinese Calcio27861329:3630
15.Janov CFC27781230:4129
16.Bologna FC27771324:4128
17.Empoli FC27571515:3922
18.Città di Palermo27361823:5315
19.FC Crotone27351921:4514
20.Delfino Pescara27261928:6012

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (524)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele