Serie A - preview 28. kola

04.03.2016, 08:38, aktualizováno 06.03.2016, 08:58
Previews
Nedělní menu Serie A začíná již krátce po obědě, kdy Turín přivítá římské Lazio. Atalanta si to následně rozdá s Juventusem, Bologna s Carpi, Janov s Empoli a Frosinone čeká zápas proti Udinese. AC Milán zajíždí do Sassuola a městský rival Inter následně večer pro změnu hostí Palermo...
Turín FC - SS Lazio  (neděle 12:30)
Turínští Býci přivítají v neděli krátce po poledni soupeře pražské Sparty v osmifinále Evropské ligy Lazio. Oba celky chtěly před sezonou aspirovat na evropské poháry, ovšem po sedmadvaceti odehraných kolech to vypadá na nenaplnění cíle. Zatímco Lazio se alespoň drží v první polovině tabulky, Turín paběrkuje až na dvanáctém místě.

Ono aktuální osmé místo hostů také zrovna není k chlubení. Lazio jakožto bronzový tým poslední sezony mělo mnohem větší ambice a z domácí soutěže se do pohárů už horko těžko probojuje. Sezonu však stále může zachránit, když vyhraje Evropskou ligu, což by zároveň znamenalo start v Lize mistrů a to je hodně lákavá výzva. Svěřenci trenéra Stefana Pioliho jsou už v EL jediným zástupcem své země a jelikož je situace v Serii A taková, jaká je, budou se chtít spíše koncentrovat na tuto pohárovou soutěž. Dvojzápas se Spartou má tedy pro Lazio obrovskou důležitost, ale ještě než hosté vyběhnou ve čtvrtek na trávník Generali Arény, musejí se postavit Turínu.

Stefano Pioli se po zpackaném zápase se Sassuolem nechal slyšet, že v žádné případě nehodlá zápasy Serie A vypouštět a od svých svěřenců čeká patřičnou rekaci. S Turínem má Lazio v poslední době kladnou bilanci a poměrně jednoznačně ovládl i první zápas hraný v Římě (3:0). Pravdou ale je, že za posledních pět kol vyhrálo jen jednou, když doma přehrálo jen beznadějně poslední Hellas (5:2).

Strachnahánějící formu rozhodně nemá ani Turín. Ten je na tom dokonce ještě hůře a tuto sezonu si za rámeček rozhodně nedá. Také Granata vyhrála za pět kol jen jednou, jinak ztrácela. Týmům hrající o sestup dokonce nedokázala vstřelit ani gól. Bezbranek remizovala jak s Carpi v předminulém kole, tak i například s Hellasem ve dvaadvacátém kole. Naposledy Býci utržili porážku 0:1 na půdě AC Milán.

Domácí fotbalisté se budou muset obejít bez Bova, Gazziho a Avelara, což už jsou pro Venturu poměrně citelné ztráty. Ale v táboře hostí je situace podobná. K dispozici stále nebude nizozemský stoper De Vrij, Gentiletti, Radu a potrestaný Mauricio.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Maksimovič, Glik, Moretti - Zappacosta, Acquah, Vives, Benassi, Peres - Belotti, Immobile
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Basta, Biševač, Hoedt, Konko - Milinković-Savić, Bíglia, Cataldi - Candreva, Matri, Keita
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.10 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Janov CFC - Empoli FC  (neděle 15:00)
Janov se pokusí o zlomení dalšího prokletí. V rámci Serie A totiž Empoli ještě nikdy neporazil! V neděli odpoledne k tomu bude mít ideální příležitost, protože toskánský klub rozhodně není v dobré kondici a potřebuje se vrátit na vítěznou vlnu.

Empoli se opět dostává pod tlak veřejnosti, protože poslední výkony toskánského celku pro jeho fanoušky rozhodně nejsou ničím příjemným. Empoli vyhrálo v deseti minulých utkáních jen jednou a za poslední tři zápasy nezískalo ani bod. Už dvakrát po sobě dostalo Empoli tři branky v jednom utkání, naposledy se o to postarali Vlci z Věčného města. Dvěma brankami se tehdy blýskl mladík Stephan El Shaarawy a Empoli mělo naději jen díky vlastní brance Ervina Zukanoviće.

Přesto má Empoli alespoň nějaké pozitivum. Když se ze tří bodů ve vzájemném zápase radoval Janov naposledy, hrály oba týmy druhou nejvyšší soutěž a psal se rok 2004! Také při minulém měření sil se radovali hráči Empoli, protože díky brankám Kruniće a Zieliňskiho vyhráli o dvě branky. Jedním z klíčových faktorů případného zlepšení je pak především trenér Giampaolo. Podle prezidenta Corsiho odvádí dobrou práci, takže by se mohl dočkat prodloužení stávajícího kontraktu.

V rozhovoru pro oficiální klubový web Corsi prohlásil: "Celou sezonu jsme si vedli dobře, ale poslední dobou se nám nedaří. Nejhorší na tom je, že prakticky celou sezonu po herní stránce nestrádáme. Jsme někdy i lepší než naši soupeři, ale zkrátka nevyhráváme. Minule jsme neměli štěstí, AS nás přehrálo. Ale hráčům snad až na faul Ruie nemám, co bych jim vytkl. Trenér Giampaolo dělá skvělou práci a prodloužení kontraktu je jednou z variant."

Janov doplácí na nepovedený podzim a i když teď nehraje vyloženě špatně, stále sídlí na patnáctém místě. Změnou k lepšímu nebylo ani minulé kolo, protože v něm Grifové nestačili na Chievo Verona. Nebyli sice horším týmem, ale o jedinou branku se ve druhé půli postaral Lucas Castro. Častá rošáda v kádru také příliš nepomáhá a Janov doplácí i na nepříliš povedené zimní přestupové období. Velmi často je navíc zraněný útočník Leonardo Pavoletti, popřípadě i opory defenzivní linie jako Muňoz nebo Izzo.

Hráčem, který se v systému Janova cítí velmi dobře, je rozhodně mladík Diego Laxalt. Toho v Interu moc často nevyužívali, takže svůj talent rozvíjí právě v Janově. A sám rozhodně nemá v plánu odcházet. "Líbí se mi tady v Janově, naplno zde využívám své schopnosti. Jsem rychlostní typ záložníka, hraji i v útoku, když je třeba. Cítím, že jsem oporou týmu a to mi pomáhá se dál rozvíjet. Každý hráč potřebuje praxi a podporu ze strany trenéra. Já ji cítím a plně se soustředím na další zápas," dodává mladý univerzál. Přispěje i on k dobrému výsledku proti Empoli?
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Izzo, Burdisso, De Maio - Ansaldi, Rincon, Rigoni, Laxalt - Suso, Matavz, Cerci
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Bittante, Ariaudo, Cosić, Laurini - Croce, Paredes, Zielinski - Saponara - Maccarone, Pucciarelli
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.30 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
US Sassuolo - AC Milán  (neděle 15:00)
Devět zápasů v řadě Milán v Serii A neprohrál, ale teď ho čeká zápas na půdě neoblíbeného soupeře, kde nikdy nevyhrál. Sassuolo na Milán umí a zvláště z jednoho muže musejí mít Rossoneri doslova komplex. Domenico Berardi doma nastřílel Milánu ve dvou zápasech sedm gólů a nastoupit by měl i tentokrát.

Sassuolo navíc v týdnu předvedlo, že se zvučnějších jmen v žádném případě nebojí. Na Stadio Olimpico v těžkých podmínkách zvítězilo 2:0 nad Laziem a drží se na sedmém místě právě za AC Milán, který má ale dostatečný náskok. Neroverdi se po menším výsledkovém výpadku znovu dostávají do tempa. Čtyři kola v řadě už neprohráli a mimo Lazio si poradili i s nepříjemným Empoli. Milán je ale v současné formě přeci jenom tvrdším oříškem, domácí však mají přichystanou hlavní zbraň - Domenica Berardiho.

Kmenový útočník Juventusu se stal před dvěma roky prvním hráčem, který kdy v historii vstřelil AC čtyři góly v jednom zápase. A že to nebyla náhoda potvrdil i v dalším domácím vystoupení proti Milánu, i když tentokrát vsítil "jen" hattrick. Domenico Berardi se koneckonců prosadil i v prvním vzájemném zápase této sezony, který Milán doma ovládl výsledkem 2:1.

AC Milán, jak už bylo zmíněno, devět kol neprohrál, společně se zápasy Italského poháru pak natáhl šňůru na jedenáct soutěžních zápasů bez porážky. Jeho ztráta na Ligu mistrů se však netenčí, jelikož AS Řím vyhrál, je rozdíl mezi těmito týmy už devítibodový.

Rossoneri v týdnu stvrdili svůj postup do finále Italského poháru, když doma deklasovali třetiligovou Alessandrii 5:0, hned dvakrát se prosadil uzdravený Jérémy Ménez a Alessio Romagnoli. Milán se ve finále utká s Juventusem, ale už teď je velmi blízko návratu do pohárové Evropy, konkrétně do Evropské ligy, neboť krom finálové účasti má na šestém místě před Sassuolem šestibodový náskok.

Domácí budou mít výhodu takřka kompletního kádru, scházet bude jen Laribi. Mnohem více absencí hlásí AC, chybět budou Montolivo, Luiz Adriano, Abate, Mexés, López, Ely a Niang, což je šance pro Maria Balotelliho.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Vršaljko, Cannavaro, Acerbi, Peluso - Missiroli, Magnanelli, Duncan - Berardi, Defrel, Sansone
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - De Sciglio, Alex, Romagnoli, Antonelli - Honda, Kucka, Bertolacci, Bonaventura - Bacca, Balotelli
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.90 - 3.10 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Atalanta Bergamo - Juventus FC  (neděle 15:00)
Atalanta Bergamo hostí v neděli odpoledne Juventus Turín a bude jasným outsiderem. Orobici prožívají špatnou sérii utkání a brzy by mohli hrát o samotnou záchranu. Teď by mohli využít ubývajících sil svého soupeře, který se podrobuje náročnému programu.

Juventus Turín ve středu večer prožil hodně zvláštní utkání. Duel s Interem Milán měl být podle mnohých jen formalitou, protože v prvním utkání Coppa Italia porazil milánského soka jasně 3:0. Jenže v odvetném utkání se málem Interu podařil zázrak. Juventus hrál hodně laxně a ukázal, že ani on není neporazitelný. Jeho obrana totiž dostala tři branky, což se vidí málokdy. Utkání tak směřovalo až k penaltovému rozhodnutí.

V tom byl šťastnější Juventus, respektive těžil z chyby Rodriga Palacia, který neproměnil penaltu. Způsob, jakým se Juventus prezentoval, mnohé nejspíš překvapil. Sami hráči se po utkání tvářili jen rozčarovaně, protože věděli, že s takovým herním projevem by se jim dlouho vyhrávat nedařilo. Juventus tak postoupil do finále Coppa Italia, ale dobrý dojem nezanechal a jeho sil opět ubylo.

To by právě mohlo Atalantě hodně pomoci. Orobici totiž prožívají hodně špatné období. Za posledních deset utkání nevyhráli ani jednou, ve stejném počtu utkání si připsali jen šest remíz a čtyři porážky. Minulé kolo také nezvládli podle představ, protože v duelu s Carpi byli lehkým favoritem. Ve druhém poločase také vedli zásluhou Jasmina Kurtiće, jenže dvacet minut před koncem utkání se prosadilo i Carpi a body se dělily.

Přesto se klub snaží dostat se ze současné 13. příčky a posbírat další body. A věří si i před duelem se Starou dámou. Sportovní ředitel Giovanni Sartori ostatně médiím prozradil: "Juventus je jedním z nejsilnějších týmů v Evropě a Itálii vládne. Viděl jsem posledních pár utkání Juventusu a ta jen potvrzují má slova. Je to velmi silný tým, ale není neporazitelný. Každý klub se dá porazit. Budeme se ale muset hodně snažit," uznává Sartori.

Atalantě budou chybět tři hráti, jmenovitě půjde o Carmonu, Gomeze a Raimondiho. Juventusu se zranila dvojice Chiellini, Caceres, takže ani on nebude v plné síle. Je ale dost možné, že trenér Massimiliano Allegri bude chtít některým oporám dát po utkání s Interem Milán volno. Pokud se podíváme do historie vzájemných utkání, pak je jasné, kdo je favoritem. Když se naposledy radovala Atalanta ze tří bodů, psalo se datum 3. února 2001!

Juventus se konečně prodral zpátky na první místo v lize a bojuje stále ještě na třech frontách. Ve hře je v Lize mistrů, kde bude konfrontovat Bayern Mnichov a o poháru Coppa Italia už byla řeč. Aktuálně se drží na špici Serie A a na jeho kontě je 61 bodů. Na druhou Neapol, která ovšem poslední dobou klopýtá, má náskok tří bodů. A bude jej chtít navýšit právě v duelu s Orobici.

Změnu k lepšímu by rád viděl i obránce Andrea Barzagli, který pro JTV zmínil: "Bylo to hodně náročné a vypjaté utkání. Sehráli jsme duel s těžkým soupeřem a víme, že jsme udělali pár chyb. Po konci 90. minuty a začátku prodloužení to ale byl úplně jiný zápas, Interu začaly docházet síly a my jsme se stále častěji dostávali do útoku. Teď ale myslíme jen na utkání s Atalantou, ve kterém chceme vyhrát. Potřebujeme doplnit síly a vyhrát, abychom si zvedli sebevědomí po nepříliš povedeném utkání," prohlašuje Barzagli.
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Conti, Paletta, Masiello, Dramè - Cigarini, De Roon, Kurtić - D’Alessandro, Pinilla, Diamanti
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Bonucci, Barzagli, Rugani - Lichtsteiner, Khedira, Marchisio, Pogba, Alex Sandro - Mandzukić, Dybala
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 9.50 - 4.00 - 1.44
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Frosinone Calcio - Udinese Calcio  (neděle 15:00)
O další důležité body v boji o záchranu se bude hrát na Stadio Comunale Matusa, kde domácí Frosinone přivítá Udinese. Hosté po dlouhých osmi kolech konečně vyhráli a na tento počin budou chtít ve Frosinone navázat.

Frosinone nezvládlo velmi klíčový zápas se Sampdorií a po porážce 0:2 si zkomplikovalo boj o záchranu. Ještě však v žádném případě není hotovo. Canarini nebo chceteli Ciocari ztrácejí na sedmnácté Palermo jen čtyři body, takže boje o záchranu slibují napínavou podívanou až do závěrečných kol. Pro Frosinone byla porážka od Sampdorie druhou za posledních pět kol, což není vůbec špatná bilance.

Udine výhrou 2:0 nad posledním Hellasem přerušilo dlouhou sérii bez vítězství a zastavilo neustávající pád tabulkou. Zebry jsou v tuto chvíli na čtrnáctém místě se sedmibodovým náskokem před osmnáctým Frosinone a rozhodně nemohou být v klidu. Zápas na půdě nováčka bude mít pro Udine velkou důležitost.

První vzájemný zápas těchto soupeř dopadl lépe pro zkušenější Udinese, které ale vyhrálo jen nejtěsnějším rozdílem 1:0.

Teprve osmatřicetiletý kouč Roberto Stellone nebude moci počítat s Tonevem, Russem a potrestaným Sammarcem. Tři fotbalisty postrádá i jeho trenérský protějšek na lavičce Udine Stefano Colantuono a jedná se o dlouhodobé marody Merkela, Domizziho a Wagueho.
Frosinone Calcio - pravděpodobná sestava:
Leali - Rosi, Ajeti, Blanchard, Pavlović - Paganini, Chibsah, Gori, Kragl - Ciofani, Dionisi
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Piris, Danilo, Felipe, Adnan - Badu, Guiherme, Kuzmanovič - Fernandes, Di Natale, Théréau
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.30 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bologna FC - Carpi FC  (neděle 15:00)
V tradiční čas nedělního odpoledne vyběhou fotbalisté Boloni na trávník domácího svatostánku Renato Dall'Ara k natažení série bez porážky na pět utkání. Domácí zároveň doufají, že se jim podaří spustit svůj zaseknutý gólostroj a předposlední Carpi by tomu při vší úctě mohlo dopomoci.

Boloňa totiž poslední dvě kola odehrála s výsledky 0:0 a ani v předchozích zápasech to v žádném případě nebyl ofenzivní koncert. Co je však důležité a s čím je Roberto Donadoni naprosto spokojen, jsou body, neboť ty jsou určující. Boloňa jich v tuto chvíli má pětatřicet a v tabulce je devátá. Boloňa výsledkem 0:0 obrala o body vedoucí Juventus a bod za stejný výsledek si odvezla z Palerma.

Carpi sice bude papírovým outsiderem, ale svého soupeře se v žádném případě nebojí. Boloňa to koneckonců měla složité už v prvním zápase, který sice ovládla výsledkem 2:1, ale v zápase musela otáčet nepříznivý vývoj, navíc vítěznou branku vstřelila až ve třetí minutě nastaveného času. Carpi si v minulém kole připsalo už druhou remízu v řadě, s Atalantou Bergamo doma prohrávalo, ale z pokutového kopu srovnal na konečných 1:1 Verdi.

Nováček soutěže je stále předposlední a na nesestupovou sedmnáctou pozici ztrácí šest bodů. To není pro svěřence trenéra Castoriho nedostižitelná meta, nicméně ti by potřebovali tříbodový zisk. Carpi totiž naposledy naplno bodovalo 17.ledna, kdy porazilo Sampdorii Janov a od té doby dlouhých sedm kol na vítězství čeká.

Boloňa bude v takřka kompletním složení až na jednu výjimku, kterou je zraněný Krafth. To situace hostí je o poznání složitější. Zdravotní potíže hlásají Mbakogu, Fedele, Gnahoré a Martinho.
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Mbaye, Gastaldello, Maietta, Masina - Donsah, Diawara, Taider - Mounier, Destro, Giaccherini
Carpi FC - pravděpodobná sestava:
Belec - Zaccardo, Romagnoli, Gagliolo - Pasciuti, Crimi, Bianco, Lollo, Letizia - Verdi, Mancosu
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.20 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inter Milán - Città di Palermo  (neděle 20:45)
Fotbalisté Interu Milán přivítají na Stadio Giuseppe Meazza trápící se Palermo a kouč Roberto Mancini nemůže od svých svěřenců požadovat nic jiného, než vítězství. Nerazzurri si žádnou bodovou ztrátu nesmí dovolit, na Ligu mistrů ztrácejí po výhře Říma už osm bodů!

Inter Milán ztrácí na Ligu mistrů osm bodů, ale svůj zápas s Palermem má teprve před sebou. Pokud zvítězí, bude mezi ním a Římem opět pětibodový rozdíl, pokud ne, bude to už výrazná komplikace.

Milánský tým v poslední době střídá dobré výsledky s těmi špatnými s čímž fanoušci ani vedení nejsou spokojeni. Pád z prvního místa až na pátou pozici, navíc jen s jednobodovým náskokem na AC Milán je velkým zklamáním. V týdnu navíc Inter vypadl z Italského poháru, byť po dobrém výkonu, kdy smazal tříbrankový náskok, ale Staré dámě nakonec podlehl v loterii zvané penaltový rozstřel. Výkon proti Juventusu v odvetě semifinále Coppa Italia byl nejlepším v dosavadním průběhu sezonu a Roberto Mancini by rád viděl stejné odhodlání i v lize.

Vzájemné zápasy Interu s Palermem hovoří jasně ve prospěch domácího celku. Sicilský velkoklub na Interu v novodobé historii nikdy nevyhrál a smutnou bilanci se pokusí večer zlomit. Není ale v optimální formě. Po další trenérské rošádě se chopil kormidla Giuseppe Iachini, ale s týmem ještě nevyhrál a dokonce si nemohl zakřičet ani "gól".Po debaklu v Římě (0:5) si Palermo doma rozdělilo body s Boloňou za remízu 0:0.

Roberto Mancini má dispozici prakticky kompletní kádr, až na Stevana Jovetiče, který laboruje se zraněním. O jednu ztrátu více hlásí Palermo, které bude vedle Lazaara postrádat i Goldanigu.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - D'Ambrosio, Miranda, Murillo Telles - Brožovič, Medel, Kondogbia - Perišič, Icardi, Éder
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Vitiello, Gonzalez, Andělkovič - Morganella, Hiljemark, Maresca, Cristante, Pezzella - Vazquez, Gilardino
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 5.50 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hellas Verona - UC Sampdoria  (sobota 18:00)
Sobotní program italské Serie A začne zajímavým duelem dvou týmů ze všech sil se snažících zachránit se. Nejhůře jsou na tom právě domácí, ale ani hosté z Janova nemají moc dobrou pozici a fanoušci už jsou netrpěliví.

Oba tábory musí reálně zvažovat hrozbu, že budou muset v příštím roce chodit na fotbal druhé ligy. Nejreálnější je tato hrozba pro Hellas, který je zatím i přes mírně zlepšené výkony pořád na posledním místě ligy. I nováčci jako Carpi nebo Frosinone nastřádali více bodů, protože tým z Verony jich má jen 18! Občas se sice ukáží náznaky mírného zlepšení, ale pak se veronský celek opět sám zahubí.

Jako tomu bylo v posledních týdnech. Po dobrém výkonu v rámci derby, které Hellas vyhrál jasně 3:1, se vše vrátilo do starých kolejí. Hellas v minulém kole prohrál o dvě branky s Udinese a jeho šance na záchranu opět klesly. Přesto se hráči nevzdávají. Zkušený veterán Luca Toni je odhodlán bojovat až do úplného konce, který by pro něj nemusel znamenat jen konec působení v první lize.

Před utkáním zmínil: "Udinese už jsme hodili za hlavu. Nemá smysl trápit se minulostí. Vzali jsme si z toho poučení, snažíme se napravit chyby, kterých jsme se dopustili a jít dál. Teď se soustředíme jen na Sampdorii, která je naším dalším soupeřem. Proti ní se nám moc nedaří, což chceme napravit. Uděláme vše pro výhru, protože nutně potřebujeme tři body. Jsme poslední a čas se nám krátí. Nad vlastní budoucností ještě nepřemýšlím, protože teď mám v hlavě jen záchranu s Hellasem," mlží úspěšný veterán.

Hellas by rád využil toho, že ani Sampdoria neprožívá ideální období. Tým trenéra Vincenza Montelly je až 16. a od Frosinone jej dělí jen pět bodů. Poslední tři dostala Doria po utkání právě s Frosinone. Nováčka totiž na svém hřišti porazila o dvě branky, o něž se postarali Fernando a Quagliarella. Za posledních deset utkání se jednalo teprve o druhou výhru, což není pro kontroverzního majitele Massima Ferrera ani zdaleka dobrou vizitkou. Podaří se Dorii navázat na minulý úspěch?
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Gollini - Pisano, Moras, Helander, Fares - Wszolek, Marrone, Ionita, Siligardi - Gomez, Toni
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - Moisander, Ranocchia, Silvestre - De Silvestri, Soriano, Fernando, Dodò - Alvarez - Quagliarella, Muriel
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.40 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SSC Neapol - Chievo Verona  (sobota 20:45)
Neapol trochu ztrácí dech a poslední dobou působí unaveným dojmem. Teď se pokusí zastavit negativní sérii v utkání proti Chievu Verona, které je rozhodně outsiderem utkání pod Vesuvem.

Neapol ještě nedávno aspirovala na pozici jediného týmu, který může a bude konkurovat Juventusu Turín v boji o Scudetto. Tento sen se však nyní zdá jako nereálný. Alespoň při pohledu na výkonnost a výsledky Neapole v posledních týdnech. Pokud by Partenopei hodlali pokračovat v nastoleném trendu, zřejmě by se brzy ucházeli spíše o pohárovou Evropu, což jim zkrátka s ohledem na předsezónní sliby stačit nemůže. Partenopei totiž už pět utkání nevyhráli a museli se smířit také s bolestivým koncem v Evropské lize.

Neapol už šest zápasů nevstřelila více než jednu branku, což se zdá vzhledem ke kapacitám v jejím útoku jako nesmysl. Přesto je to tak, neboť poslední výhra o více než jednu branku byla k vidění v duelu s římským Laziem na začátku února. Neapol teď musí přidat, protože díky zlepšeným výsledkům si na druhou pozici brousí zuby římské AS, Fiorentina nebo také milánské celky. Právě s Fialkami sehrála Neapol poslední ligový duel a začátek zápasu jí hodně nevyšel.

Po pouhých šesti minutách totiž Neapol prohrávala o jednu branku, když se krásně trefil Marcos Alonso. Jenže o pouhou minutu později se stejný hráč dopustil fatální chyby, když předložil balon Gonzalu Higuaínovi. No a argentinský střelec už bez problémů vsítil svou další branku. Teď jich má na kontě už úctyhodných 25 jen v lize a s přehledem vládne střelecké tabulce. Neapol však získává reputaci také jako dobře organizovaný tým v souvislosti s obranou. A jedním z jejích pilířů je mladík Kalidou Koulibaly.

A sám jeho agent uznává, že hráč je v Neapoli spokojený. Bruno Satin uvedl: "Je pravda, že dříve to bylo snadnější. Neapol byla na čele a hrála Evropskou ligu. Teď je situace trochu odlišná, ale to neznamená, že by Kalidou chtěl odejít. Naopak, cítí se členem týmu, hraje pravidelně a před sebou má skvělou budoucnost. Několikrát prohlásil, že je tu spokojený a chce tu zůstat ještě dlouho. Samozřejmě však zvážíme všechny nabídky a uvidíme, jak se na věci dívá klub."

Neapol na první Juventus ztrácí jen tři body, což rozhodně není nedosažitelná propast. Teď na stadionu San Paolo uvítá Chievo, které dokázala ve dvou případech ze tří posledních porazit jen o gól. Veronský tým jako celek zatím vstřelil jen o sedm branek víc, než kolik jich nastřádal Gonzalo Higuaín. Teď navíc neprožívá úplně ideální období. V deseti posledních utkáních dokázal veronský tým vyhrát jen třikrát.

Pro morálku mužstva je ale důležité, že Chievo vyhrálo v generálce na Neapol. V minulém kole si totiž dokázalo poradit s CFC Janov a Gennaro Sardo ukazuje, že to by mohlo být klíčové. "Výhra nad Janovem pro nás hodně znamená. Poslední dobou se nám nedaří, ale teď máme už 34 bodů a k záchraně máme velmi blízko. Už nejsme pod takovým tlakem, protože jsme téměř splnili cíl, který jsme si dali před sezonou," přemýšlí Sardo.

Sardo dále pokračuje: "Doufáme, že na San Paolu uhrajeme dobrý výsledek, i když samozřejmě známe kvality Neapole. Chtěli bychom potěšit naše fanoušky," přeje si zkušený Gennaro Sardo. Podaří se jeho a jeho kolegům překvapit i Neapol a vyhrát?
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Hysaj, Chiriches, Koulibaly, Ghoulam - Allan, Jorginho, Hamšík - Callejon, Higuaín, Insigne
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Frey, Dainelli, Cesar, Cacciatore - Castro, Radovanović, N. Rigoni - Birsa - Mpoku, Pellissier
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.18 - 7.00 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Řím - ACF Fiorentina  (pátek 20:45)
Jasný šlágr kola spatří již v pátek večer Stadio Olimpico, kde bude domácí AS Řím hostit toskánskou Violu. Oba celky patří k favoritům na třetí místo a vzájemně se přetahují o vysněný cíl - Ligu mistrů.

Fiorentina je i letos tým, který by rád zopakoval svůj úspěch a pod vedením portugalského stratéga Paula Sousy ochutnal také atmosféru populární a velmi výnosné Ligy mistrů. Se stejným cílem ale na hrací plochu vybíhá před každým utkáním také AS Řím, které zažívá obnovu pod pokyny toskánského rodáka a v Římě dobře známého trenéra Luciana Spallettiho. Připíše si domácí tým další výhru v řadě?

Pokud počítáme jen Serii A, pak AS Řím vyhrálo už šest zápasů v řadě. A to je po mizérii, kterou Vlci ukazovali v posledních měsících francouzského trenéra Rudiho Garcii, velký pokrok. Navíc se Giallorossi vzmáhají také po taktické a herní stránce. Nicméně je fakt, že od svého nástupu čelil Spalletti převážně týmům ze středu až spodku tabulky. Vyjma nepovedeného utkání s Juventusem Turín a návštěvou z Madridu v Lize mistrů.

Přesto stačila tato série výher k tomu, aby se Vlci stali dalším adeptem na Ligu mistrů a vzhledem k nepříliš produktivnímu období Neapole dokonce přemýšleli také nad druhým místem. Pokud opravdu chtějí vyzvat i Neapol, které se až do nedávna dařilo prohánět mistrovský Juventus Turín, musí zvládat i duely s těmi největšími rivaly v boji o vyšší příčky. A to Fiorentina bezesporu je.

Římský celek má s toskánským prostředím dobré zkušenosti, které potvrdil také v minulém kole. V něm si poradil na půdě Empoli a vstřelil mu tři branky. Za dva poslední duely má AS skóre 8:1, což zvýraznilo pokrok v obranné i ofenzivní fázi oproti Garciově éře. Dva ze tří gólů minulého kola vsítil Stephan El Shaarawy a minimálně ten první stojí určitě za vidění. Italský reprezentant doufá, že jej trenér Antonio Conte vezme s sebou na blížící se šampionát ve Francii, ale ví, že bude muset ještě mnohé dokazovat. A ideálně už proti Fiorentině.

Sám hráč zmínil: "Tohle bude utkání té nejvyšší důležitosti pro oba týmy. Po sérii šesti výher máme teď šanci odskočit Fiorentině, protože nás dělí jen jeden bod. Chceme získat tři body, i když to bude hodně náročné. Fiorentina má skvělé hráče a hrají hodně nebezpečně, takže nás to bude stát hodně sil. Ale jsme si jistí, že je v našich silách vyhrát i nad Fiorentinou. Máme skvělého trenéra a v týmu vládne pohoda," uvažuje mladý rychlík.

Fiorentinu rozhodně není radno podceňovat. Případné slabiny Violy teď ve prospěch AS odhalil londýnský Tottenham, který Fiorentinu vyřadil z Evropské ligy. Jinak ale Fiorentina rozhodně patří k příjemným překvapením Serie A, což dokázala také v minulém kole. Čekal ji soupeř ještě těžší, protože přijela Neapol i s Higuaínem v čele. Viola ale vytáhla s ofenzivní taktikou a nakonec remizovala 1:1 po brankách Alonsa a právě Higuaína.

Hráči samotní jsou přesvědčeni, že si dokáží poradit i s AS Řím, které bude z čestné lóže sledovat majitel James Pallotta. Záložník Matias Vecino před utkáním prozradil: "Jsme hodně optimisticky naladěni, protože v utkání s Neapolí jsme předvedli skvělý první poločas a zasloužili si víc bodů. Řím je hodně náročný celek a v prvním duelu nás porazil, ale od té doby se náš tým hodně zlepšil. Jedeme do Říma pro body, protože se chceme zapojit do boje o druhé místo. Budeme hrát to, co je pro nás charakteristické," dodává Vecino.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Florenzi, Rüdiger, Manolas, Digne - Nainggolan, Keita - Salah, Pjanić, Perotti - El Shaarawy
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Alonso, Astori, Rodríguez, Roncaglia - Badelj, Vecino - Bernardeschi, Borja Valero, Tello - Kalinić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.30 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC27194448:1561
2.SSC Neapol27177355:2258
3.AS Řím27158455:2853
4.ACF Fiorentina27165648:2753
5.Inter Milán27146734:2548
6.AC Milán27138639:2847
7.US Sassuolo271011634:3141
8.SS Lazio271071034:3637
9.Bologna FC271051229:3135
10.Chievo Verona27971132:3634
11.Empoli FC27971133:4034
12.Turín FC27881133:3432
13.Atalanta Bergamo27791126:3130
14.Udinese Calcio27861324:4030
15.Janov CFC27771327:3228
16.UC Sampdoria27771339:4628
17.Città di Palermo27761427:4727
18.Frosinone Calcio27651626:5323
19.Carpi FC27491424:4421
20.Hellas Verona272121324:4518

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (329)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele