Serie A - preview 25. kola

17.02.2017, 08:52, aktualizováno 19.02.2017, 08:26
Previews
Sedmi zápasy bude dnes dohráno 25. kolo italské nejvyšší soutěže. AS Řím hostí Turín a podobně jako Neapol ve Veroně bude chtít zareagovat na páteční triumf Juventusu. Bologna přivítá Inter Milán, na AC Milán čeká prověrka se jménem Fiorentina...
Bologna FC - Inter Milán  (neděle 12:30)
Bologna má v poslední době hodně špatnou formu a nedaří se jí prakticky nic z toho, na co sáhne. A aby nebylo těch špatných zpráv málo, tak jejím dalším oponentem je Inter Milán, jemuž naopak vychází téměř vše.

Felsinei prožívají velmi špatný začátek roku 2017 a od jeho začátku prohráli už pětkrát. Celá situace má sestupnou tendenci, protože tři porážky z toho jsou záležitostí posledních tří zápasů. Od Neapole dostala Bologna lekci sedmi branek, jedna následovala od AC Milán a v minulém kole se Felsinei také moc nepředvedli, když se jejich hra totálně rozpadla v duelu se Sampdorií Janov. Toto utkání sice hosté začali lépe, ale naprosto nezvládli posledních 10 minut zápasu.

Ani statistiky nejsou na straně Felsinei. U většiny týmů bývá běžným jevem, že se jim daří na domácí půdě, když už ne na půdě soupeřově. Bologna se však proti Interu nezvládá sebrat právě doma. Když totiž nad milánským sokem na stadionu Renato Dall'Ara vyhrála naposled, psal se rok 2002! Zlomí tuto kletbu v duelu s Nerazzurri právě teď? Hodně záleží také na tom, zda se Bologna dokáže prosadit v útoku. Jednou z klíčových osobností v tom měl být Mattia Destro.

Italský hráč a někdejší talent právě Interu však přestal střílet branky a zatím jich má na svém kontě jen pět. Což je málo i podle experta Gigiho Simoniho, který v rozhovoru pro média poznamenal: "Od Destra jsem v Boloně čekal mnohem víc. Menší kluby mu sedí, nezvládá velký tlak. Ten tady příliš nezažíval, má klid na zlepšení a práci. Byl to obrovský talent, mohl mít mnohem lepší kariéru. Ale vše je o přístupu a hlavě,” uvědomuje si Simoni.

Inter na opačné straně dál pokračuje v pozitivních výsledcích. Obrovský nával optimismu sice trochu nalomilo pohárové utkání s Laziem nebo ostře sledovaný duel s Juventusem, ale ani v jednom se nedá říct, že by Nerazzurri vyloženě zklamali. V minulém kole si pak náladu jasně vylepšili, protože se jim povedlo vyhrát nad Empoli a kromě dvou branek dokázali udržet i čisté konto.

Jedním z hráčů, kteří trochu překvapivě táhnou Inter, je mladík Roberto Gagliardini. A pokud jej Inter chce udržet, měl by aktuálně 4. tým uhrát poháry. Podle zpravodaje stanice Rai Sport Stefana Bizzotta ideálně Ligu mistrů: "Velcí hráči, třebaže mladí, pochopitelně chtějí zažít co nejvíc úspěchů. A pokud chce Inter patřit mezi nejlepší týmy, musí jejich potřeby uspokojit. Nejde mít Bernardeschiho, Donnarummu nebo Gagliardiniho bez pohárů. Inter je ale na dobré cestě a myslím, že se mu podaří se nadále zlepšovat,” předpovídá Bizzotto.
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Da Costa - Krafth, Oikonomou, Torosidis, Masina - Nagy, Viviani, Dzemaili - Verdi, Petković, Krejčí
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - D’Ambrosio, Murillo, Miranda, Ansaldi - Gagliardini, Medel - Candreva, Joao Mario, Perišić - Eder
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.05 - 3.65 - 1.76
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Delfino Pescara - Janov CFC  (neděle 15:00)
Zdeněk Zeman se vrací na lavičku Pescary a má před sebou náročný úkol. Beznadějně poslední Delfíni přivítají ve 25.kole rovněž trápící se FC Janov. Dokáže jeden z celků přerušit čekání na výhru, nebo se krize opět prohloubí?

Už to vypadalo, že Massimo Oddo i přes další a další neúspěchy setrvá na lavičce Delfínů, ale nakonec se klubové vedení přeci jenom rozhodlo pro jeho odvolání. A zřejmě to bylo na místě, neboť Pescara dosud nebyla schopná normálním způsobem ani jednou zvítězit. Do tabulky získala pouze slabých devět bodů a ztráta na nesestupovou pozici narostla už na propastných třináct bodů.

Nástupcem Massima Odda se nakonec stal zkušený český trenér Zdeněk Zeman, jenž se vrací do velmi známého prostředí. V Pescaře před pěti lety trénoval a zanechal tu více než dobrý dojem. Čeká ho ale náročný úkol, vlastně by se dalo říci, že se pokusí o nemožné. Záchrana je na míle vzdálená, ale dokavaď existuje šance, budou Delfíni bojovat. Pescara už šest zápasů v řadě nebodovala, naposledy sice předvedla zajímavou přestřelku v Turíně, ale po výsledku 3:5 stejně padla.

Trenérská pozice je nahnutá i v táboře Janova. Grifům se totiž absolutně přestalo dařit a v tuto chvíli už osm zápasů čeká na vítězství. Pod palbou kritiky ale není jenom chorvatský kouč Jurič, ale také prezident Enrico Preziosi, který neustále prodává své nejlepší hráče.

Grifové v minulém kole podlehli Neapoli 0:2 a protože o týden dříve podlehli i Sassuolu, aniž by vstřelili branku, čekají na gól přes 180 minut. Nyní se Janovu otevírá velká šance nelichotivou sérii utnout, zavítá totiž na půdu beznadějně poslední Pescary. Na druhou stranu hosté v prvním zápase Pescaru porazit nedokázali. Zápas na Luigi Ferraris skončil remízou 1:1.

Delfíni se budou muset obejít bez zkušeného Campagnara i Bahebecka. Kompletní nebudou ani hosté, mimo je stále brankařská jednička Mattia Perin i trojice fotbalistů Veloso, Gentiletti,Ntcham.
Delfino Pescara - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Crescenzi, Bovo, Fornasier, Biraghi - Memushaj, Brugman, Benali - Pepe, Caprari, Gilardino
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Lamanna - Izzo, Burdisso, Orbán, Laxalt - Lazovič, Cataldi, Hiljemark, Palladino - Rigoni, Simeone
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.20 - 3.60 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
UC Sampdoria - Cagliari Calcio  (neděle 15:00)
Jednu velkou výzvu má před sebou sardinské Cagliari. Trápící se tým potřebuje nabrat sebevědomí i formu, jenže současná situace mu moc nepřeje. Sampdoria Janov je ve formě a hostům se v Janově nikdy moc nedařilo.

Sampdoria začíná chytat výtečnou formu a již tři utkání po sobě dokázala vyhrát. Na tým, který se jistou dobu ocital pod palbou kritiky za herní projev a výsledky, se jedná o velmi dobrý počin. Jeho základní sestava se ustálila, díky lepším výsledkům Sampdoria stoupá tabulkou a trenér Marco Giampaolo se může v klidu soustředit na svou práci.

Toho si ostatně velmi cení, protože před víkendovým duelem uvedl: "Podle mého názoru je trenér jistým nositelem myšlenky, nápadu. Ten se pak jeho hráči snaží díky svým schopnostem uplatnit v praxi. Tady v Janově mám dostatek klidu na práci, můžu své vize zlepšovat a zkoušet. Jsem moc rád, že funguji v harmonii s vedením a že si rozumíme. Všichni se mi tady snaží vyjít vstříc, což mi práci usnadňuje. Teď mám z týmu stále lepší a lepší pocit a doufám, že se nám povede navázat na naši práci rovněž proti Cagliari.”

Minulé kolo se někdejšímu lodivodu Empoli povedlo na jedničku, protože na výhru proti AC Milán navázal dalšími třemi body proti Boloně. Do její sítě se trefil i Patrik Schick, který svou formou dělá Giampaolovi příjemné starosti. Aktuálně desátá Doria ztrácí na 9. Turín jen dva body a chce se nadále posouvat tabulkou. Další příjemnou zprávou je uzdravení Saly s Barretem, kteří budou k dispozici.

Hosté ze Sardinie už tak dobré zprávy nemají. Mladík Nicoló Barella dostal minule červenou kartu a musí si odsedět trest, zatímco zraněni jsou Paolo Faragó s Federicem Melchiorrim. A zcela zdráv není ani Diego Farias. Největší starosti ale trenéru Rastellimu dělá forma jeho celku. Z posledních deseti soutěžních utkání vyhrálo Cagliari jen dvakrát a především útok se stává jeho největší slabinou. Cagliari kleslo až na 15. příčkou v současné tabulce a sestupové starosti nabývají reálných obrysů.

A Cagliari chce výš, jak uvádí brankář Rafael. "Nejsme v moc dobré formě a víme to. Musíme na sobě hodně pracovat a doufat, že se situace otočí. Chceme dodržet slib, který jsme jako tým dali fanouškům a především našemu prezidentovi. Že skončíme do 12. místa v Serii A. Máme ale skvělý tým na to, abychom to zvládli. Panuje tu výborná atmosféra a každý navzájem podporuje ostatní hráče. Jsme jako jedna velká rodina,” dodal zkušený brankář na adresu celého týmu.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - Bereszyński, Škriniar, Silvestre, Regini - Praet, Torreira, Linetty - Bruno Fernandes - Muriel, Quagliarella
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Rafael - Pisacane, Bruno Alves, Capuano, Murru - Isla, Tachtsidis, Dessena - Di Gennaro - Borriello, Sau
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.67 - 4.00 - 5.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Udinese Calcio - US Sassuolo  (neděle 15:00)
Souboj dvou ligových sousedů v tabulce uvidí Dacia Arena v Udinese. Oba celky si v minulém kole připsaly porážku a tak mají co napravovat. Vzhledem k postavení týmů v tabulce, i aktuální formě se dá očekávat více než vyrovnané utkání.

Udinese i v novém roce dostává své pověsti nejvíce nevyzpytatelného týmu Serie A. Po překvapivé výhře nad AC Milán a bezgólové remíze na půdě Chieva přišel další útlum v podobě vysoké porážky 0:3 na hřišti Fiorentiny. Zebry tak nadále zůstávají ve druhé polovině tabulky na dvanáctém místě, o dva body před třináctým Sassuolem.

Úspěchy s neúspěchy střídá v letošní sezoně i Sassuolo, to se po zotavení nejlepších hráčů ale přeci jenom škrábe tabulkou vzhůru, avšak loňského úspěchu už asi těžko dosáhne. Neroverdi za posledních pět kol nasbírali solidních deset bodů a na svého soupeře z Udine ztrácí jen dva body.

Udinese už nedokázalo Sassuolo porazit pět zápasů po sobě. Naposledy se z výhry radovalo v březnu 2014, po jediné brance fenomenálního Antonia Di Nataleho. Nejtěsnějším rozdílem skončil i poslední vzájemný duel, ovšem ve prospěch Sassuola.

Luigi Delneri bude postrádat zraněné duo Faraoni, Gnoukouri. Ještě více problémů má jeho protějšek Eusébio Di Francesco, jenž nemůže počítat s Lirolou, Magnanellim, Biondinim a potrestaným Letschertem.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Widmer, Danilo, Felipe, Samir - Fofana, Hallfredsson, Jankto - De Paul, D.Zapata, Théréau
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Gazzola, Cannavaro, Acerbi, Peluso - Pellegrini, Aquilani, Duncan - Berardi, Matri, Politano
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.20 - 3.30 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chievo Verona - SSC Neapol  (neděle 15:00)
Neapol se po porážce v Madridu představí na půdě veronského Chieva, kdo ho nečeká vůbec nic snadného. Fly Donkeys mají velice dobrou formu a Neapol chtějí zaskočit.

Chievo se v posledních týdnech dostalo do velice dobré formy a dvakrát po sobě si přivezlo ze hřiště soupeře plný počet bodů. Nejprve šokovalo výhrou nad Laziem a v minulém kole si přivezlo všechny body ze Sassuola. Zisk sedmi bodů ze tří kol pak znamenal postup tabulkou vzhůru a to až na jedenácté místo.

Svěřence Rolanda Marana rozhodně neni radno podceňovat, na druhou stranu před vlastními diváky se jim příliš nedaří. Tedy rozhodně ne tolik, co minulou sezonu. Chievo se z domácí výhry naposledy radovalo ještě v prosinci uplynulého roku, kdy porazilo 2:1 Sampdorii Janov.

Neapol má zasebou první zápas osmifinále Ligy mistrů proti Realu Madrid a výsledek je rozpačitý. Parthenopei sice na Santiago Bérnabeu vedli, vstřelili tak veledůležitou branku do odvety, ovšem nakonec Bílému baletu podlehli 1:3.

Nyní se Neapol musí koncentrovat opět na domácí scénu, kde má fantastickou formu. Třináct zápasů v řadě nenašla přemožitele a na třetím místě si už vytvořila šestibodový náskok. Cílem Neapole už nejspíše nebude zisk titulu, nýbrž obsazení druhé pozice, která znamená přímý postup do milionářské soutěže. Na tuto metu ztrácejí Sarriho svěřenci jen dva body. Lepší vzájemnou bilanci mají dle předpokladů Parthenopei, ovšem není to zas tak dávno, co Chievo Neapol nepříjemně zaskočilo a to na jeho vlastní půdě. V roce 2014 vyloupilo San Paolo jedinou brankou Maxiho Lópze.

Na obou stranách bude scházet vždy jeden hráč. Zatímco domácím nepomůže střelec Sergio Pellissier, za Neapol nenastoupí obránce Lorenzo Tonelli.
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Cacciatore, Dainelli, Cesar, Gobbi - Izco, Radovanovič, Hetemaj - Birsa - Castro, Inglese
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Hysaj, Albiol, Koulibaly, Ghoulam - Zielinski, Diawara, Hamšík - Callejón, Mertens, Insigne
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.30 - 4.25 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Řím - Turín FC  (neděle 18:00)
Nedělní podvečer patří duelu mezi domácím AS Řím a hosty z Turína. Již delší dobu se domácím stává, že jim největší problémy dělají hráči, kteří za ně dříve hráli. A turínské FC jich má v kádru hned několik.

Na Stadio Olimpico začne od šesté hodiny večerní utkání mezi domácím AS a týmem trenéra Mihajloviće. Kromě souboje dvou stratégů s osobitým stylem bychom se také mohli dočkat gólově bohatého utkání, protože se proti sobě postaví dvě střelecké persóny. Na domácí straně to bude především Edin Džeko, který vládne tabulce střelců Serie A, zatímco hostující ofenzivu potáhne mladý Ital Andrea Belotti. Ten má zatím jen o jeden zásah méně.

Právě proti AS se mu ale nebude hrát snadno. Ve třech posledních duelech Giallorossi neinkasovali, na domácí půdě obzvláště neprohrávají. Kromě toho zvládají také skórování, neboť jen za poslední tři soutěžní duely zvládli zatížit konto soupeřů deseti góly! Velkou měrou k tomu přispěla dvě čtyřbranková klání. V minulém kole nejvyšší italské ligy sice měli menší potíže s Crotone a nakonec mu vstřelili jen dva góly, ale vše si vynahradili v pohárech.

V rámci Evropské ligy totiž jeli na půdu Villarrealu a až nečekaně snadno mu vstřelili čtyři branky. Jejich většinovým autorem se stal opět Edin Džeko, který pokračuje ve skvělé formě. Vlci tedy nakročili do další fáze Evropské ligy a jejich herní projev má stoupající tendenci, ale dá se na druhou stranu očekávat určitá únava z cestování i náročného programu. Dobrou zprávou pro trenéra Spallettiho je prakticky úplný kádr, samozřejmě s výjimkou znovu nešťastně zraněného Alessandra Florenziho.

Turín má situaci podstatně horší, protože trenér Siniša Mihajlović postrádá záložníky Joela Obiho a Mirka Valdifioriho, stejně jako obránce Carlaa. Drobnější obavy pak panují ohledně zdravotního stavu veterána Rossettiniho a Brazilce Leandra Castána. Čímž se dostáváme ke stále častěji se opakujícímu scénáři. Turínské FC totiž v poslední době velmi čile obchoduje právě s AS Řím a jeho hráči se v Turíně rozehrávají.

Taková je například situace právě Castána, ale především pak ofenzivního dua Ljajić - Falqué. Svůj talent se v Piemontu snaží obnovit také Juan Iturbe, který ale zatím ani Mihajloviće příliš neoslnil. Římané zase z Turína koupili Bruna Perese a opatrně pokukují po záložníkovi Basellim. Občas se stávalo, že se do sítě AS trefovali právě jeho bývalí hráči, či jako brankář Skorupski předváděli výborné výkony. Pokud by se něco podobného vyvíjelo přímou úměrností vzhledem k počtu hráčů, má se AS v neděli na co těšit.

Ostatně, minulý střet těchto dvou celků nebyl výjimkou. Turín doma jasně kraloval a vyzrál nad Vlky 3:1. Kromě Belottiho, který je tradičním přispěvatelem do listiny střelců, se dvakrát trefil právě někdejší hráč AS Iago Falqué. Ke všemu ještě tehdy Adem Ljajić marodil. Turín rozhodně umí dávat branky, o čemž se naposledy přesvědčila Pescara. Ta od Býků dostala dokonce opět gólů. Faktem ale je, že ani toto utkání neprobíhalo úplně lehce a potvrdilo, že Turín v poslední době často šlápne vedle.

Tým trenéra Mihajloviće vyhrál jen dvakrát za posledních deset soutěžních klání a v lize mu patří až deváté místo. Býci mají na víc, což si myslí i dlouholetý redaktor deníku Tuttosport Gianpiero Porta: "Turín jasně dává najevo, že se s ním musí počítat. Je ale velmi nevyrovnaný, takže jednou předvede velkolepou show a podruhé se mu vůbec nedaří. Velký prostor pro zlepšení má především obrana a myslím, že v duelu s AS by toho soupeř mohl snadno využít,” míní Porta.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Rüdiger, Fazio, Manolas - Bruno Peres, Strootman, De Rossi, Emerson - Nainggolan, Salah - Džeko
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Hart - Zappacosta, Ajeti, Moretti, Barreca - Benassi, Lukić, Baselli - Iago Falqué, Belotti, Ljajić
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 5.00 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AC Milán - ACF Fiorentina  (neděle 20:45)
Na milánské San Siro zavítá k pikantnímu duelu Fiorentina. Oba týmy zatím nenaplňují svá předsezonní očekávání, oba však ještě není radno odepisovat. V nedělním vzájemném souboji půjde o hodně - o evropské poháry.

Milánu koncem ledna a počátkem února výrazně ujel vlak a z tvrdě vydobytých pozic spadl až na sedmé místo, navíc s bodovou ztrátou jak na šesté Lazio, tak především na třetí Neapol. Ještě v lednu totiž Rossoneri drželi pozice zaručující Ligu mistrů, ale nyní na ně ztrácejí už deset bodů! Tým Vincenza Montelly tak musí znovu od začátku, vše ale limitují jednak klíčová zranění a také nedisciplinovanost. Dlouho se také očekává předání velkoklubu do čínských rukou. Dle nejnovějších informací je vše již na spadnutí a dohoda by měla být na světě do začátku března.

Zpátky však na fotbalové trávníky. Rossoneri si v minulém kole rozdělili body s Laziem za remízu 1:1, ale další takový výsledek by byl opět ztrátou. Fiorentina krom ligové soutěže ještě bojuje na evropské scéně a po výhře v Mönchengladbachu 1:0 má skvěle nakročeno do další fáze Evropské ligy. Odveta s německým celkem ale ještě slibuje dramatickou podívanou.

Dobrou formu má i v Serii A, s výjimkou zápasu s AS Řím. Viola v něm zcela propadla a obdržela čtyřbrankový debakl. Jinak ale boduje jako na běžícím páse a ačkoliv je osmá, musí se s ní do bojů o evropské poháry počítat. Naposledy si Fiorentina hravě poradila s Udinese, které rozstřílela 3:0.

"Jedna z milánských vlastností je rychlý přechod z obrany do útoku, a to především jednotlivými hráči. Mají v týmu hodně kvality, jsou součástí velkého klubu, který jim pomůže vyhrávat," upozorňoval Sousa zejména na křídelníky Susa a Deulofea.

"Zápas jako tento vyžaduje velkou intenzitu a ta je nemožná, pokud neprovedeme změny. Proti Milánu potřebujeme čerstvé nohy," naznačil změny trenér Paulo Sousa. Celou sezonu milánské zužuje marodka. Zejména defenzíva je v rozkladu, neboť scházejí De Sciglio, Antonelli i Romagnoli. Do konce sezony jsou mimo Montolivo a Bonaventura. Citelnou ztrátu hlásí i Fiorentina, které nepomůže reprezentant Federico Bernardeschi a scházet bude i Dragowski.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Abate, Paletta, Gómez, Vangioni - Kucka, Sosa, Pašalić - Suso, Bacca, Deulofeu
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Tomovič, Rodríguez, Astori - Chiesa, Vecino, Badelj, Maxi Oliveira - Iličič, Borja Valero, Kalinič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.20 - 3.50 - 3.35
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Atalanta Bergamo - FC Crotone  (sobota 18:00)
Atalanta Bergamo se usadila na pozicích zaručujících evropské poháry a setrvat tam hodlá i po tomto kole, ve kterém hostí papírového outsidera z Crotone. Hosté jsou ve složité situaci, jejich ztráta na sedmnáctou příčku se neustále zvětšuje.

Apeninský poloostrov již pochopil, že se letos musí s Atalantou vážně počítat. Svěřenci Giana Piera Gasperiniho pokračují ve skvělých výkonech a po další výhře, tentokráte v Palermu, se posunuli už na páté místo tabulky, navíc se shodným počtem bodů jaký má čtvrtý Inter Milán.

Crotone poslední tři kola prohrálo a jeho ztráta na sedmnáctou pozici zase vzrostla. V tuto chvíli činí už propastných devět bodů. Velkým problémem byl zejména nezvládnutý duel na půdě Palerma, což byla přímá konfrontace dvou týmů bojujících o holé přežití. V dalších kolech Crotone dle očekávání podlehlo Juventusu, respektive Římu.

Crotone dokázalo Atalantu porazit jen jedinkrát v historii. Stalo se tak ještě v Serii B v roce 2005 výsledkem 1:0. Atalanta tedy bude znovu velkým favoritem a jakýkoliv jiný výsledek, než výhra domácích, by byl považován za velké překvapení.

Domácím budou pro zranění chybět Migliaccio, Melegoni a Konko. Hosté oproti tomu hlásí jen jednu ztrátou a sice zraněného Rohdena.
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Berisha - Toloi, Caldara, Masiello - Conti, Kessié, Freuler, Spinazzola - Kurtič - Petanga, Gómez
FC Crotone - pravděpodobná sestava:
Cordaz - Ceccherini, Dussenne, Ferrari - Rosi, Barberis, Crisetig, Sampirisi - Tonev, Falcinelli, Stoian
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.26 - 5.95 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Empoli FC - SS Lazio  (sobota 20:45)
Lazio se po minulém zaváhání proti AC Milán náhle ocitlo mimo pohárové příčky, ale svoji situaci chce napravit. Ideální šanci k tomu má již v sobotu večer, kdy se stane hostem v Toskánsku. Empoli totiž sebevědomím rozhodně nehýří.

Po dvou soutěžních výhrách se římský celek utkal s hodně vážným soupeřem, když vyzval AC Milán. V rámci minulého kola se mu doma dařilo a ještě pět minut před koncem pomýšlel po brance Bigliy na tři body. Jenže radost mu sebral mladík Suso, který na konci zaznamenal vyrovnávací trefu a body se dělily. I kvůli tomu je nyní tým trenéra Inzaghiho až na šestém místě, tedy mimo evropské poháry.

Na druhou stranu, od čtvrtého Interu Milán jej odlišuje jen jeden bod, takže nic není rozhodně ztraceno. Problémy by mohly nastat nyní o víkendu, kdy Lazio jede do Empoli. V něm se mu totiž proti tamnímu celku dlouhodobě nedaří sbírat body a vyhrávat. Když se Biancocelesti radovali naposled, psal se listopad roku 2005, což už je pěkná řádka let. Lazio od té doby ušlo poměrně velký kus cesty a nyní může být spokojeno ze světlé budoucnosti. Ať už je to ochota vedení investovat do týmu, současný a potenciálem napumpovaný kádr, nebo ať se jedná o trenéra.

Tím je Simone Inzaghi, kterému se s ambiciózním daří možná nad očekávání dobře. K jeho kvalitám se vyjadřuje I muž, který velmi dobře zná prostředí obou soupeřů. Emílson Cribari coby někdejší hráč Empoli a Lazia poznamenal: "Trenér Inzaghi mě v mnohém příjemně překvapil. Dokázal stmelit tým, vtisknout mu svou vlastní tvář a zavedl větší disciplínu. Zároveň se nebojí dávat šanci odchovancům. Má vlastní styl, kterému každý jeho hráč dobře rozumí. Lazio udělalo dobře, když mu dalo důvěru,” myslí si Cribari.

Pokud se o Laziu dá mluvit jako o týmu ve formě, pak Empoli je přesný opak. Riccardo Saponara jakožto jeden z mála hráčů, kteří Empoli přesahovali, odešel. A celkově se týmu nedaří. Toskánský klub vyhrál za posledních deset kol jen třikrát a v současné době se pohybuje nad pásmem sestupu, třebaže má před Palermem dost velký náskok. V minulé klání také moc radosti nezažil, když prohrál s Interem Milán.

A obránce Giuseppe Bellusci dobře ví, že situace není úplně snadná. "Musíme se zlepšit, každý z nás má plno míst, na kterých může pracovat. Jako jednotlivci i jako tým musíme hrát lépe, více se soustředit. Chyba leží na nás všech. Přesto si myslím, že máme naději na záchranu. To byl od začátku náš hlavní cíl a do konce ligy zbývá ještě dostatek bodů i času, abychom se včas zachránili,” míní zkušený obránce.
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Laurini, Bellusci, Costa, Pasqual - Krunic, Dioussè, Croce - El Kaddouri - Maccarone, Pucciarelli
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Strakosha - Basta, De Vrij, Hoedt, Radu - Parolo, Biglia, Lulić - Felipe Anderson, Immobile, Keita
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.25 - 3.90 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Juventus FC - Città di Palermo  (pátek 20:45)
Potápějící se Palermo hodlá bojovat do poslední chvíle, ač se mu to zatím příliš nedaří. A body bude těžko shánět také v páteční předehrávce 25. kola, protože jeho dalším soupeřem bude samotný Juventus Turín.

Pro fanoušky Palerma je aktuální situace hodně smutnou záležitostí. Kdysi slavný a jistým modelem se prezentující klub, který patřil nejhůř do středu tabulky, má sestupové starosti. Palermo proslulo jako sídlo excentrického majitele a prezidenta Zampariniho, ale zároveň jako klub sázející na mladé hráče s velkým potenciálem. Když se věci podařily a sešla se v Palermu dobrá generace, pak i jako mírný adept na pohárové příčky. Dnes se ale lidé v ochozech Renza Barbery fotbalem nebaví.

Palermo se potápí, aktuálně je až na 18. místě a to mu stačí jen na sestupovou zónu. Bylo třeba radikální změny, která se však odehrála jen na trenérské lavičce. Sicilský celek má v první lize zachránit trenér Diego López, který má za sebou podobné pokusy v Cagliari. Zatím si nevede špatně, protože ze dvou zápasů remizoval s Neapolí a po dobrém výkonu prohrál s Atalantou Bergamo.

Teď jeho celek čeká dost možná největší výzva - Juventus Turín. Mezi oběma týmy je nyní propast 46 bodů, ale přesto jsou hráči přesvědčení o úspěchu v boji o záchranu. Bruno Henrique například řekl: "Páteční duel je pro nás nesmírně důležitý. Juventus je velkým soupeřem a skvělým klubem, který pracuje dlouhodobě nejlépe v Itálii. Budeme ale o to víc bojovat, protože stále věříme v záchranu. Klub jako Palermo do první ligy prostě patří a my pro nikoho nebudeme snadným soustem,” varuje Henrique.

Dobrou zprávou pro Palermo je fakt, že oproti Juventusu nemá výraznějších absencí. Stará dáma, která v pátek hraje vzhledem k utkání Ligy mistrů proti Portu příští týden, má větší obtíže. Zraněn je obránce Giorgio Chiellini, místo něhož bychom se měli dočkat mladíka Ruganiho. Dalším mladým talentem je Chorvat Marko Pjaca, který zřejmě nastoupí místo karetního hříšníka Maria Mandžukiće.

Chorvatský útočník si odnesl další žlutou kartu z minulého kola, které tak pro něj osobně neskončilo moc dobře. Gólově se prosadil Gonzalo Higuaín a to hned dvakrát. Pro Cagliari se situace rovněž nevyvíjela moc dobře, navíc byl po 67. minutě vyloučen Barella. Juventus tím navázal na dobré výkony a za posledních deset soutěžních duelů si připsal už osmou výhru. Na druhé AS Řím má náskok pohodlných sedmi bodů.

Z hlediska vzájemných soubojů se sicilským klubem se Juventus taky může v klidu připravit a těšit na výhru, protože vyjma let 2009 a 2010 se mu vždy dařilo Palermo porazit. Poslední návštěva Turína navíc pro Palermo skončila hořkým debaklem 4:0. A jako jasného favorita vidí Starou dámu také zkušený hráč, který strávil nějaký čas v obou týmech.

Dnes již 30letý útočník Davide Lanzafame, jenž v současnosti hraje za Honvéd Budapešť, médiím sdělil: "Palermo má sice několik zajímavých hráčů, jako například Nestorovskiho nebo Pezzellu, ale jinak je na hony vzdálené tomu nebezpečnému týmu z dob Marescy nebo Nocerina. Juventus by jej porazil i s náhradníky, kteří jsou mimo jiné velmi dobří. Plusem současného Juventusu je právě silná lavička, která umožňuje trenérovi Allegrimu ušít taktiku soupeři přímo na tělo,” dodává zkušený Ital.
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Lichtsteiner, Bonucci, Rugani, A. Sandro - Pjanić, Khedira - Cuadrado, Dybala, Pjaca - Higuaín
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Posavec - Rispoli, Goldaniga, Gonzalez, Pezzella - Bruno Henrique, Jajalo, Čočev - Trajkovski, Nestorovski, Embalo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.15 - 8.10 - 22.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC24200449:1660
2.AS Řím24172550:2153
3.SSC Neapol24156357:2651
4.Inter Milán24143739:2445
5.Atalanta Bergamo24143739:2645
6.SS Lazio24135642:2844
7.AC Milán24125734:2841
8.ACF Fiorentina24117641:3340
9.Turín FC2498745:3635
10.UC Sampdoria2496929:3033
11.Chievo Verona24951025:3132
12.Udinese Calcio24851127:3229
13.US Sassuolo24831333:4027
14.Bologna FC24761123:3727
15.Cagliari Calcio24831332:5027
16.Janov CFC24671127:3525
17.Empoli FC24571214:3322
18.Città di Palermo24351620:4514
19.FC Crotone24341720:4213
20.Delfino Pescara24161722:559

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (397)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele