Serie A - preview 24. kola

06.02.2016, 09:00, aktualizováno 07.02.2016, 08:35
Previews
Rozjetý Juventus jede do Frosinone a znovu bude atakovat první příčku tabulky, vedle vlastního úspěchu ovšem potřebuje senzaci v podobě výhry Carpi na půdě Neapole. AC Milán chce dobrou formu potvrdit proti Udinese, Inter Milán cestuje do Verony...
Hellas Verona - Inter Milán  (neděle 12:30)
Inter v týdnu jedinou brankou udolal Chievo a nyní se poměří s dalším veronským celkem Hellasem. Ačkoliv jsou domácí na posledním místě, nečeká Nerazzurri nic snadného. Hellas v posledním kole konečně vyhrál a jak se říká, s jídlem roste chuť.

Hellas se dočkal až ve 23. kole doma s Atalantou Bergamo, po brankách Siligardiho a Pazziniho zvítězil 2:1 a konečně zlomil to dlouhé prokletí bez tříbodového zisku. Svěřenci trenéra Delneriho navíc čtyři kola neprohráli a ještě se chtějí poprat o záchranu.

Situace je ale nadále kritická. Se čtrnácti body patří Hellasu pochopitelně poslední místo, navíc na nesestupovou Sampdorii ztrácí propastných deset bodů. Šance je tedy malá, nicméně dokud existuje, budou Veronští bojovat.

Inter po zpackaném derby potřeboval nutně zabrat a povedlo se. Chievo před vlastními diváky přetlačil jedinou brankou a udržel si čtvrté místo před dotírajícím AS Řím. Herně to ale ze strany svěřenců Roberta Manciniho stále není ono. Zejména ofenzíva Ljajič, Jovetić, Icardi by si měla počínat lépe, přeci jenom 27 vstřelených branek je na tým takového formátu hodně málo.

Inter bude na Stadio Bentegodi velkým favoritem. S Hellasem od jeho návratu do nejvyšší soutěže ještě neprohrál. Vyhrál také první letošní vzájemný zápas na San Siru, jak jinak než 1:0, branku tehdy vsítil Felipe Melo.

Domácí v této sezoně trápí marodka a nejinak tomu bude i v zápase s Interem. Kouč Delneri nemůže počítat s Vivianim, Souprayenem, Rebićem a Siligardim. Méně starostí má Mancini, tomu bude scházet jediný hráč, za to ale té nejvyšší důležitosti. Stoper Miranda má od příchodu do Interu hlavní podíl na zlepšené defenzivní činnosti, ale tentokrát ho do hry nepustí karetní trest.
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Gollini - Gilberto, Moras, Helander, Pisano - Wszolek, Marrone, Ionita, Emanuelson - Pazzini, Toni
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - Nagatomo, Murillo, Juan Jesus, Telles - Brožović, Felipe Melo, Kondogbia - Éder, Icardi, Ljajić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.50 - 3.60 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Turín FC - Chievo Verona  (neděle 15:00)
Boj o první polovinu tabulky svedou týmy Turína a Chieva. Hostům se výsledkově přestalo dařit, navíc po přestupu Alberta Paloschiho i střelecky, takže to v Turíně nebudou mít vůbec jednoduché. Granata má s Fly Donkeys lepší vzájemnou bilanci a bude mírnějším favoritem.

Turín sice v posledních kolech sbírá body, stále to však není z jeho strany úplně optimální. Za posledních pět kol sice prohrál jen jednou, ale hned třikrát remizoval, mimo jiné 0:0 doma s posledním Hellasem. Venturovi hoši by se rádi posunuli už do první poloviny tabulky a mají k tomu ideální příležitost. Doma nejenže hostí trápící se Chievo, ale desátá Boloňa ve svém utkání jen remizovala.

Chievo nemůže nalézt ztracenou formu a neustále se propadá tabulkou. Úspěšný začátek sezony je dávno pryč a nyní Fly Donkeys figurují až na dvanáctém místě. Samozřejmě, pro celek, který víceméně vždy bojuje v dolních patrech tabulky, je to pořád dobrý úspěch, ale Chievo má na to být alespoň v první polovině tabulky. Nyní je ale realita taková, že hosté tři kola v řadě prohráli a inkasovali dohromady devět branek! Dvě kola pak vyšli střelecky naprázdno, navíc v přestupovém období pustli do Anglie svého nejlepšího střelce Alberta Paloschiho.

Lepší vzájemnou bilanci má Granata, ale bylo to Chievo, kdo se naposledy radoval. V 5. kole doma udolalo svého soka jedinou brankou, trefil se Lucas Castro.

Býci nebudou kompletní, scházejí zranění Bovo, Acquah a Martínez a k dispozici nebude ani potrestaný Baselli. Jenomže Chievo je na tom, co do počtu absentéů, ještě hůře. Izco, Meggiorini, Gamberini, Hetemaj, Pepe a Cacciatore, ti všichni mají nejrůznější zranění. Mimo bude také Rigoni, kterého do hry nepustí karetní trest.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Maksimović, Glik, Moretti - Zappacosta, Benassi, Gazzi, Vives, Bruno Peres - Belotti, Immobile
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Frey, Dainelli, Cesar, Gobbi - Pinzi, Radovanovič, Castro - Birsa, Mpoku, Iglese
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.60 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
US Sassuolo - Città di Palermo  (neděle 15:00)
Sassuolu, zdá se, dochází dech. Už pět kol v řadě nedokázalo zvítězit a báječná forma z úvodu sezony je ta tam. Neroverdi by se však mohli znovu chytit, na jejich půdu totiž zavítá Palermo, které zrovna také nezáří.

Sassuolo pět kol v řadě nedokázalo zvítězit a vyklidilo šestou pozici ve prospěch AC Milán. Na slavný klub momentálně ztrácí šest bodů a to je určitě nepříjemná záležitost. Šesté místo totiž může být klíčem do Evropy. Pokud by ho totiž na konci sezony obsadilo právě Sassuolo a Italský pohár by získal někdo z týmů na prvních pěti příčkách, tedy Juventus, AC či Inter Milán, zahráli by si Evropskou ligu právě zelenočerní.

Nicméně stále není nic ztraceno. Navíc předsezonní cíle Sassuola se o evropských pohárech určitě nezmiňovaly, a tak jde stále o velmi úspěšný průběh sezony. Neroverdi v minulém kole sahali po bodu, ale nakonec s Římem prohráli 0:2. Za stavu 0:1 totiž neproměnil Domenico Berardi pokutový kop, navíc hosté už hráli bez vyloučeného hráče.

V minulém kole se nedařilo ani Palermu, které doma nestačilo na AC Milán. Od Palerma je to zatím zvláštní sezona. Sem tam se Sicialnům zadaří, ale v celkovém výsledku a umístění na šestnáctém místě, to nevypadá dobře. Tým, který pod kontroverzním prezidentem Zamparinim mění trenéry jako na běžícím páse, si brousil zuby na pohárovou Evropu, takhle ale musí zapnout a bojovat spíše o záchranu. Od osmnáctého Carpi ho dělí jen šest bodů.

Domácí se budou muset obejít bez Terranovy a Laribiho. Mnohem více starostí má Palermo. Na marodce zůstávají Struna, Pošaveč, Maresca, Balogh a také Jajalo, který sice nemá zdravotní potíže, ale do hry ho nepustí karetní trest.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Vršaljko, Cannavaro, Acerbi, Peluso - Missiroli, Magnanelli, Duncan - Berardi, Falcinelli, Sansone
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Morganella, Goldaniga, Gonzalez, Lazaar - Hiljemark, Brugaman, Čočev - Vázquez, Gilardino, Quaison
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.60 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SSC Neapol - Carpi FC  (neděle 15:00)
Stadion San Paolo uvítá nováčka z Carpi, který sice bojuje a občas umí překvapit, jenže současná Neapol má oslnivou formu. Navíc touží po dalším rekordu, ke kterému jí schází jen jedna výhra v lize.

Znáte takový ten pocit, kdy je všechno proti vám a nikdo vám nevěří? Podobné pocity zřejmě mají hráči maličkého Carpi, protože i v jejich případě by si na ně zřejmě jen málokdo vsadil. Carpi je nováčkem bez hvězd, s minimálním rozpočtem a nezkušenými hráči. Větší kluby do tohoto celku posílají své mladé talenty na rozehrání, protože vědí, že Carpi jimi nepohrdne a uvítá je s otevřenou náručí.

Aktuálně je Carpi jedním z hlavních kandidátů na sestup do Serie B, čemuž odpovídá jednak předváděná hra s výsledky, ale především pak postavení v tabulce. Carpi je 18. a má stejný počet bodů jako předposlední Frosinone. Zároveň je smutným majitelem titulu "3. nejhorší defenzíva v lize", protože inkasovalo už 39 branek. A tak je jasné, že při pohledu na číslo branek, které nastřílela Neapol, se hráčům Carpi nedělá zrovna dobře.

Partenopei se pyšní prvním místem v pomyslné tabulce nastřílených branek, protože ofenzivně laděné mužstvo už má na kontě 52 gólů! Zároveň Neapol dostala o tři branky méně, než kolik jich Carpi za celou dosavadní sezonu vstřelilo. Velký podíl má na ofenzivní produkci Gonzalo Higuaín, nejlepší střelec ligy. Dalšími hráči, kteří se podílejí na vynikající sezoně Neapole a prvním místě, jsou mimo jiné obránce Albiol a útočník Callejón.

Neapol stojí o to, aby tito dva hráči zůstali ještě mnoho let, ale žádná jednání zatím nejsou na pořadu dne. To dodává i jejich společný agent, v Neapoli dobře známý Manuel Garcia Quilón. V rozhovoru pro Tuttomercatoweb prozradil: "Zatím nemáme v plánu jednat o prodloužení smluv, protože jejich smlouvy mají ještě nějakou dobu platnost. Možná si k tomu sedneme na jaře. Teď se oba hráči plně soustředí na probíhající sezonu, která je v podání Neapole fantastická."

A když známý agent používá slovo "fantastická", rozhodně nepřehání. Mnozí experti se shodují na tom, že souboj o mistrovské Scudetto se odehraje právě mezi Neapolí a Juventusem Turín. Neapol vyhrála už sedm zápasů v lize po sobě, čímž vyrovnala vlastní klubový rekord z let 1987/1988. Teď jí tedy chybí jen jedna výhra k tomu, aby svou sérii ještě překonala. Má k tomu ideální podmínky.

Partenopei zvládli také minulé kolo, když si hladce poradili s domácím Laziem Řím. O branky se postaralo duo Gonzalo Higuaín a José Callejón. Neapol však nesmí zaváhat, protože za ní už je jen náskok dvou bodů na Juventus Turín. Teď má Neapol skvělé podmínky pro to, aby se pokusila navýšit svůj náskok. Chybí jí pouze dvojice záložníků Grassi a Jorginho. Carpi nemůže povolat vykartované hráče Gagliolu a Lolla. Zraněni jsou Fedele, Bubnjic, De Guzman a Romagnoli.

Carpi však v prvním zápase s Neapolí dokázalo neinkasovat a remizovalo 0:0. V poslední době se mu ale příliš nedaří a spíše platí nováčkovskou daň. Za deset posledních utkání ve všech soutěžích dohromady vyhrálo jen třikrát a ani naposledy to nebylo moc slavné. Carpi prohrálo ve Florencii, i když předvedlo bojovný výkon a o bod přišlo až v nastavení parádní trefou Zárateho. Teď se pokusí o mnohem lepší výkon proti dalšímu favoritovi.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Hysaj, Albiol, Koulibaly, Ghoulam - Allan, Valdifiori, Hamšík - Callejon, Higuaín, Insigne
Carpi FC - pravděpodobná sestava:
Belec - Zaccardo, Suagher, Romagnoli - Sabelli, Crimi, Porcari, Cofie, Letizia - Di Gaudio, Mbakogu
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.14 - 8.00 - 21.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AC Milán - Udinese Calcio  (neděle 15:00)
Na milánském San Siru bude chtít potvrdit vzrůstající formu domácí AC, které přivítá Udinese. Milán v lize už pět kol v řadě neprohrál a drží se v bojích o evropské poháry. To Udine pro změnu pět kol nevyhrálo a v tabulce je až čtrnácté.

AC Milán se zlepšuje a trenér Siniša Mihajlovič má důvody ke spokojenosti. Po vyhraném derby se povedlo vítězně zvládnout i zápas v Palermu a na pátý AS Řím ztrácí Rossoneri jen dva body. Velké zlepšení oproti minulým sezonám vykazuje zejména defenzíva. Čtveřice Abate, Alex, Romagnoli, Antonelli v čele s brankářem Donnarummou udržela za posledních pět kol hned třikrát čisté konto. Vůbec by se pak nezlobila, kdyby se jí to povedlo i proti Udinese.

Udinese se v této sezoně nedaří podle představ a v tuto chvíli už opět drží pětizápasovou šňůru bez vítězství. V posledních dvou kolech sice získalo dva body za remízy s Laziem a Empoli, ale to je v celkovém účtování málo. Zebry dosud nasbíraly 26 bodů, což je jen o sedm více, než má na osmnácté sestupové pozici Carpi. Jistotu záchrany tak severoitalský celek rozhodně nemá a pokud se chce vyhnout nepříjemnostem, měl by začít vyhrávat.

Zebry nebudou na San Siru určitě bez šance. V nedávné historii se jim podařilo AC Milán několikrát překvapit, ale pravda, v Miláně se jim za posledních pět let podařilo zvítězit dvakrát jen v rámci Italského poháru. Celkově vzato, AC má pochopitelně mnohem lepší vzájemnou bilanci.

Rossoneri se budou muset obejít bez Giacoma Bonaventury, ale také Mexése, Elyho, Lópeze a Luize Adriana, který nakonec dle nejčerstvějších zpráv z Milána neodejde. Kompletní nebude ani Udine, kterému pro změnu schází trio Domizzi, Pasquale a Merkel.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Abate, Alex, Romagnoli, Antonelli - Kucka, Montolivo, Bertolacci, Honda - Bacca, Niang
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Heurtaux, Danilo, Felipe - Widmer, Badu, Lodi, Fernandes, Edenílson - Zapata, Théréau
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.00 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Frosinone Calcio - Juventus FC  (neděle 15:00)
Frosinone by po úspěchu z minulého kola rádo překvapilo také mistrovský Juventus. Turínskému gigantu se zatím daří, ale nyní by mohl být trochu oslaben. Jeho marodka se totiž neustále rozšiřuje.

Posledním hráčem, který se dlouho na hrací plochu nepodívá, je defenzivní univerzál Martin Cáceres. Uruguayský obránce si ve druhém poločase utkání proti Janovu poranil achillovku a první prognózy hovořily o vážném zranění. To se nakonec také potvrdilo, Cáceres má po fotbale na dlouhou dobu. Oficiální verdikt: přetržení pravé Achillovy šlachy a operace. Juventus tak za náročnou výhru o jednu branku zaplatil dalším zraněním.

Kromě tohoto zranění a možného smutného loučení s Cáceresem coby hráčem Juventusu Turín, se ale Staré dámě daří prakticky vše, na co sáhne. Aktuálně je na druhém místě, což se vzhledem k odchodu tolika opor a velmi špatnému vstupu do sezony dá označit za malý zázrak. Na první Neapol ztrácí jen dva body a má nyní poměrně lehký los. Jako první přichází na řadu maličké Frosinone s jednou známou tváří.

Jedničkou ve Frosinone je totiž mladík Leali. Talentovaný brankář patří právě Juventusu a tak pro něj bude hodně emotivní utkat se s Bianoneri. Určitě jim bude chtít dokázat, že se zlepšil, zmoudřel a že je připraven v budoucnu zaujmout Buffonovo postavení dlouholeté opory Juventusu. Třebaže obrana Frosinone je zdaleka tou vůbec nehorší v celé Serii A, mladý Leali patří mezi její světlé body.

Sám ale tvrdí, že pro něj utkání s Juventusem znamená jen další boj o tři body. "Hodně se na ten duel těším, přeci jen patřím Juventusu a vím, že mne sleduje. Pro mě to bude emotivní zápas, ale beru ho jako každý jiný. Máme totiž jeden cíl a tím je záchrana. Teď nás zajímá jen jedna věc - co nejvíc výher a jistota záchrany. Bude to těžké, zvláště proti Juventusu, ale nesmíme jít do utkání s negativními pocity."

Frosinone se v minulém kole poměrně nad očekávání dařilo, protože výhra nad ambiciózní Bolognou je dobré znamení. Utkání s Felsinei dlouho spělo k bezbrankové remíze, jenže po vyloučení obránce Oikonomoua Frosinone vycítilo šanci. A dobře udělalo, protože penalta proměněná Dionisim znamenala radost z výhry. Frosinone to ale zatím moc nepomáhá, protože je stále předposlední a na kontě má jen 19 bodů. K záchraně mu jich schází pět.

Frosinone ještě nikdy Juventus neporazilo, i když v minulém utkání alespoň získalo body. Juventus sice doma vedl díky brance Simoneho Zazy, jenže v nastaveném čase druhé půle se utrhl Blanchard a vstřelil gól celku, kterému sám fandí. K dispozici Blanchard bude, takže by se mohl trefit opět. Určitě ale neuvidíme duo Ajeti, Kragl. Za Juventus je ten seznam absencí trochu delší. Scházet budou Asamoah, Chiellini, Evra, Mandzukic, Khedira a zmiňovaný Caceres. Kvůli kartám nebude hrát Simone Zaza.

Právě obránce Chiellini si dobře uvědomuje, že Frosinone bude pro jeho spoluhráče velkým testem. Není radno nic podcenit. "Už se osobně cítím lépe, i když na celých 90 minut bych si ještě netroufl. Frosinone je zajímavý tým, protože umí překvapit. Hrají hodně odhodlaně, bojovně a s myšlenkou na body. Líbí se mi, že u fotbalu uvažují. V Janově se nám moc nedařilo produkovat takový fotbal, jaký bychom chtěli. Teď se zaměřujeme jen na Frosinone," dodal stoper.
Frosinone Calcio - pravděpodobná sestava:
Leali - M. Ciofani, Russo, Blanchard, Pavlović - Chibsah, Sammarco, Gori - Soddimo - Dionisi, Tonev
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Barzagli, Bonucci, Rugani - Alex Sandro, Pogba, Marchisio, Sturaro, Cuadrado - Dybala, Morata
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 13.00 - 6.50 - 1.22
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atalanta Bergamo - Empoli FC  (neděle 18:00)
Atalanta Bergamo se topí v krizi a s každým dalším utkáním se její stav zhoršuje. Tabulkou klesá, hráči ji opouštějí a fanoušci mluví o odvolání trenéra. Využije toho toskánské Empoli, které umí překvapit příjemným fotbalem?

Pokud v Serii A existuje momentálně nějaký celek, který zůstává daleko za očekáváním a jeho úpadek je naprosto evidentní, pak je to nejspíš právě Atalanta. Tým trenéra Edyho Rejy se potápí v krizi herní i výsledkové, klesá tabulkou prakticky každé kolo a opouštějí jej hráči. Do své domoviny již zamířilo několik mužů, kteří ještě nedávno oblékali dres La Dea a snad všem je jasné, že tady končí jedna velká éra.

Éra Germána Denise, Moraleze nebo Estigarribii. Ani jeden z nich už není v týmu a fanoušci dostávají jednu špatnou zprávu za druhou. Jako by těch špatných zpráv nebylo málo, stačí se podívat na tabulku. V ní se Orobici nacházejí až na 13. místě a jejich propad byl vidět nejlépe v utkání minulého kola. To fanouškům mělo udělat radost, protože La Dea jeli do Verony. Hellas je poslední, ztráta se nepředpokládala.

O to větší šok zažívali fanoušci Atalanty po celé utkání. Po sérii tří remíz totiž Atalanta předváděla mizerný výkon a nakonec s posledním týmem tabulky žalostně prohrála. Vedla, jenže pak musela dohrávat v oslabení a ke konci podruhé inkasovala brankou Pazziniho. Přesto trenér Reja věří ve zlepšení. "Už jsme hodně nervózní, dopředu se strachujeme a postrádáme sebevědomí. Je to moje odpovědnost, ale jsem přesvědčen, že se z toho dostaneme a začneme zase vyhrávat."

Atalanta nebude mít k dispozici kompletní kádr. Schází jí vyloučený Dramé, kromě něj pak zranění Carmona, Paletta a Bellini. Grassi odešel do Neapole, což je také velká ztráta. Empoli má tu výhodu, že v zimě udrželo všechny své hráče, vyjma Barby. A do utkání s Atalantou může kromě Costy nominovat kohokoli. S Atalantou toho nahrálo poměrně hodně a jejich vzájemné statistiky jsou vyrovnané.

V momentální lepší formě je určitě Empoli, které produkuje zajímavý fotbal. Jen to trochu vypadá, že se Empoli ještě nepřeneslo do nového roku, protože od prvního ledna si připsalo jen jednu výhru. Aktuálně už 4 zápasy nevyhrálo a v minulém kole si jen dělilo body s Udinese. Empoli navíc muselo dotahovat nepříjemný výsledek, když se jako první trefil Duván Zapata. V nastavení alespoň srovnal Manuel Pucciarelli.

Jinak je ale Empoli spokojené. A to i s přestupovým obdobím, jak ostatně udává sportovní ředitel Marcello Carli. Muž, který je často zachycován s mobilem u ucha a doutníkem v ústech, prozradil: "Dopředu jsme si naplánovali jednu nutnou oběť, abychom zůstali v plusu. To se nám podařilo, získali jsme dalšího mladého obránce a doufám, že se zachráníme co nejdříve. Teď chceme zvládnout duel s Atalantou."
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Conti, Masiello, Cherubin, Brivio - De Roon, Kurtić, Migliaccio - Gomez, Pinilla, Diamanti
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Laurini, Tonelli, Camporese, Mario Rui - Zieliński, Paredes, Buchel - Saponara - Pucciarelli, Maccarone
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 3.10 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Řím - UC Sampdoria  (neděle 20:45)
Dlouhotrvající vztah mezi Lucianem Spallettim a Vincenzem Montellou napíše další řádky. V neděli večer se totiž na Stadio Olimpico oba aktéři představí coby trenéři týmů soupeřících o body a postup tabulkou.

Když se v roce 1993 loučil Luciano Spalletti s hráčskou kariérou v dresu Empoli, v jeho kádru byl mladý útočník Vincenzo Montella. Poté, co Spalletti pověsil kopačky na hřebík, zůstal v Empoli coby trenér. Jedním z jeho oblíbených hráčů, na kterých stavěl, byl právě Vincenzo Montella. Il Aeroplanino, jak se Montellovi coby útočníkovi přezdívalo, se pak dostal do Sampdorie Janov. A hádejte, kdo jej v sezoně 1998/1999 trénoval?

Správně, byl to právě Luciano Spalletti. Ten se pak stal slavným především díky úspěšnému angažmá v AS Řím, kam se nyní vrátil. Zde se pokouší o renezanci římského celku, což by mohl mít s trochou nadsázky v genech. Z malého Certalda totiž pochází mimo jiné také rodina renezančního básníka a umělce Giovanniho Boccaccia. A stejně jako Boccaccio se i Spalletti pokouší o znovuzrození.

Jeho AS totiž má daleko větší ambice, než jaké se dají plnit ze současné páté příčky. Celek z Věčného města by se rád opět dostal do Ligy mistrů, například i kvůli štědrému finančnímu bonusu za kvalifikaci. Od utkání s Juventusem Turín se římskému týmu poměrně daří získávat sebevědomí a pevnou půdu pod nohama, takže se první týdny léčebného procesu trenéra Spallettiho konečně začínají vyplácet.

Vlci vyhráli o dvě branky nad Frosinone a dařilo se jim i v minulém kole. S trochou štěstí totiž porazili silné Sassuolo. Ovšem, stačilo, aby Domenico Berardi v závěru proměnil penaltu po faulu Nainggolana, a vše mohlo být jinak. Gól padl na druhé straně, když se v závěru prosadil ještě Stephan El Shaarawy. Ten bude k utkání se Sampdorií připraven, ale přesto se trenér Spalletti při skládání sestavy řádně zapotí.

Chybět mu totiž budou četní zranění. Mimo hru jsou Digne, Torosidis, Ponce nebo Strootman. Holandský záložník už alespoň hraje a trénuje s mládežnickým týmem. Za karty pyká Nainggolan, fit není ani Totti s De Rossim. Ani Doria nebude v plném počtu, neboť trenér Montella postrádá zraněné Mesbaha, De Silvestriho, Salu a Diakitèho. Posledně jmenovaný by ale ani jako zdravý nemohl nastoupit, protože je v karetním trestu.

Sampdoria si rovněž prošla velkou změnou a odvolaného Waltera Zengu nahradil mladý trenér Vincenzo Montella. Tomu se angažmá ve Fiorentině povedlo, takže se od něj v menším klubu mnohé čekalo. Ale Montella se zatím nedostal do správného tempa. Sampdoria, které už zbyla jen Serie A, za posledních pět zápasů čtyřikrát prohrála a jednou remizovala!

V minulém kole zavítal do Janova Turín a domácí byli lepším týmem. Ještě v 90. minutě vedli o jednu branku, jenže pak se do šance dostal již jednou skórující Andrea Belotti a stanovil konečnou remízu 2:2. To byl pro Blucerchiati hodně hořký okamžik, na který by nejraději zapomněli. Už se ale dívají dopředu, protože proti AS Řím jim to docela jde. Poraženi odcházeli naposledy před téměř přesně dvěma lety.

A sami hráči se na duel s Vlky hodně těší. Záložník Soriano v rozhovoru pro oficiální klubové stránky poznamenal: "Víme, že nás čeká hodně náročné utkání. Bude to opravdu těžké, protože AS má skvělé hráče a nový impuls. My na rozdíl od nich neprocházíme dobrým obdobím a po minulém kole převládá vztek. Doufám, že ho přeneseme na hřiště a dosáhneme díky tomu dobré motivace. Chceme uspět," dodal tvořivý záložník.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Rüdiger, Manolas, Zukanović - Florenzi, Pjanić, Keita, El Shaarawy - Salah, Perotti - Džeko
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - Ranocchia, Silvestre, Moisander - Cassani, Fernando, Barreto, Dodò - Soriano, Correa - Muriel
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.33 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bologna FC - ACF Fiorentina  (sobota 18:00)
Bologna se po delším rozjímání o svém místě v tabulce usadila v jejím středu a její forma je jako na houpačce. S trochou nadsázky však lze to samé říci i o Fiorentině, která schopností navazovat na dobré výkony rozhodně neoslňuje.

Tým trenéra Paula Sousy byl vnímám jako takový černý kůň soutěže. A i když bych se rád vyhnul předčasným nebo snad ukvapeným soudům, ani letos to na vážnější boj o mistrovský titul nevypadá. Po sympatickém a téměř suverénním začátku sezony Serie A došlo na občasné výpadky, ztráty formy s týmy ze spodních pater tabulky nebo prohry s přímými rivaly o Scudetto. Vše se mělo zlepšit v průběhu lednového mercata.

Jenže nezlepšilo. Posily, o kterých se dlouho mluvilo, které sám trenér chtěl, nedorazily. Z různých důvodů se do Toskánska nepřesunul ani vytoužený obránce Lisandro Lopez a na soupisce nebude ani záložník Alberto Grassi, který dal přednost Neapoli. V poslední den mercata se nedostavil ani téměř jistě podepsaný stoper Mammana z River Plate, který měl představovat velký vklad do budoucnosti.

Dokonce se nedávno objevily spekulace o tom, že trenér Paulo Sousa už není právě kvůli přestupové politice ve Fiorentině spokojen a v létě chce odejít. Tak si někteří fanoušci logicky říkají, co jim chce společnost naznačit. V tom má ale vedení jasno a generální ředitel Andrea Rogg to jen potvrdil. Médiím prozradil: "Naše přestupové tahy byly dopředu dlouho naplánované, nemáme s tím žádný problém a všichni táhnou za jeden provaz."

"Jsme ambiciózní celek, takže vždycky míříme na ty nejvyšší příčky a cíle. Zároveň se ale chceme vyvarovat zběsilému obchodování, které italský fotbal dlouho poškozovalo. Prioritou je ekonomická stabilita a neustále zlepšování prostřednictvím talentu a tvrdé práce. Náš trenér je spokojený, spolupracuje a má skvělé výsledky. Proto myslíme, že s námi zůstane ještě hodně dlouho," předpovídá Rogg.

Je pravda, že poslední kolo Violu zachránila právě jedna z posil. Mauro Zárate, který se do Itálie po delší odmlce vrátil, má zaujmout místo Pepita Rossiho, jenže byl krátkodobě odvelen do španělského Levante. A právě Mauro Zárate v nastaveném čase druhé půle krásnou brankou rozhodl o třech bodech pro Sousův výběr v utkání proti Carpi. Pro další kolo nebude trenér Sousa moci počítat s dvojicí Badelj, Marcos Alonso.

Nejenže Fiorentina tři poslední vzájemné zápasy s Bolognou vyhrála, ale ještě k tomu jako bonus nedostala ani v jednom z nich branku. Bologna už ale není tím vystrašeným nováčkem, který má velké plány, ale málo síly a zkušeností. Felsinei umí překvapit i silnější favority, když mají den. Naneštěstí pro ně, v minulém kole jej neměli. Na půdě nováčka ve Frosinone podlehli o jednu branku, kterou měl na svědomí penaltový střelec Dionisi. Teď ale chtějí body.
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Mbaye, Rossettini, Maietta, Masina - Brighi, Diawara, Taider - Mounier, Destro, Giaccherini
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Roncaglia, Rodriguez, Astori - Bernardeschi, Vecino, Tino Costa, Tello - Iličić, Borja Valero - Kalinić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.50 - 3.50 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Janov CFC - SS Lazio  (sobota 20:45)
Janov i Lazio v týdnu přerušili svoje série neporazitelnosti a nyní se budou chtít vrátit zpátky. V tabulce je na tom výrazně hůře domácí celek, který je jen pět bodů od sestupu, ale proti Laziu se mu v posledních letech mimořádně daří.

Janov se v týdnu porážkou od Juventusu zase o něco více přiblížil sestupovým pozicím, na druhou stranu na půdě mistra nepředvedl marný výkon. Už před utkáním na Juventus Stadium držel čtyřzápasovou neporazitelnost a jeho výkony měly vzestupnou tendenci. Janovu se v minulých kolech podařilo zapracovat novou ofenzívu, ta se přeci jenom od loňské sezony výrazně proměnila a nyní utrpěla ještě více odchodem Diega Perottiho do AS Řím. O branky by se teď měly starat trio Suso, Cerci a Pavoletti.

Každopádně Grifové nadále nutně potřebují sbírat body. Na svém kontě jich mají čtyřiadvacet a zaujímají až šestnácté místo, paradoně společně s městským rivalem Sampdorií. Od sestupového pásma je pak dělí pouhých pět bodů, což není tak hodně, jak by se na první pohled mohlo zdát, zvláště když osmnácté Carpi pravidelně sbírá bodíky.

Lazio je na tom podobně jako Janov. V tabulce sice figuruje mnohem výšše, ale také ono vybředlo z výsledkové krize a drželo až do minulého kola sérii neporazitelnosti. Biancocelesti ale doplácejí na častá zranění a i proti vedoucí Neapoli nemohli nasadit to nejlepší. Lazio doma prohrálo 0:2 a zůstalo na devátém místě. Kouč Stefano Pioli se chce v následujícím zápase vrátit na vítěznou vlnu a nejlépe co nejrychleji atakovat pohárové pozice. Na ty ztrácejí devět bodů.

Zdolat Janov nebude pro Římany nic jednoduchého. Grifům se v posledních letech proti tomuto celku mimořádně daří. Za deset vzájemných zápasů uspělo Lazio jen dvakrát a hned osmkrát prohrálo!

Gian Pier Gasperini má k dispozici kompletní kádr, což se rozhodně nedá říci o jeho protějšku Stefanu Piolim. Lazio kosí jedno zranění za druhým. V zápase s Neapolí se zraníl Antonio Candreva a doplnil tak výčet dalších zranění (De Vrij, Bíglia, Radu, Kishna, Biševać). Laziu navíc nepomůže ani vykartovaný Alessandro Matri.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Muňoz, Burdisso, Izzo - Ansaldi, Rincón, Džemaili, Laxalt - Suso, Pavoletti, Cerci
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Basta, Hoedt, Mauricio, Konko - Parolo, Milinkovič-Savić, Lulić - Keita, Djordević, Felipe Anderson
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.20 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SSC Neapol23165252:1953
2.Juventus FC23163443:1551
3.ACF Fiorentina23143641:2245
4.Inter Milán23135527:1744
5.AS Řím23118442:2541
6.AC Milán23116634:2539
7.US Sassuolo2389626:2633
8.Empoli FC2396829:3233
9.SS Lazio2395929:3232
10.Bologna FC23921227:3029
11.Turín FC2377929:3028
12.Chievo Verona23761027:3127
13.Atalanta Bergamo23761023:2727
14.Udinese Calcio23751120:3626
15.Città di Palermo23741224:3725
16.Janov CFC23661124:2824
17.UC Sampdoria23661135:4124
18.Carpi FC23471222:3919
19.Frosinone Calcio23541424:4819
20.Hellas Verona231111116:3414

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (836)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele