Serie A - preview 14. kola

28.11.2015, 09:06, aktualizováno 30.11.2015, 08:38
Previews
Čtrnácté kolo nejvyšší italské soutěže přináší hned dvě dohrávky. Sassuolo ve v podvečer střetne s Fiorentinou, zatímco Neapol posléze přivítá milánský Inter...
US Sassuolo - ACF Fiorentina  (pondělí 19:00)
Fiorentinu čeká náročná práce, pokud si chce vzít zpět první místo. Musí spoléhat na zaváhání dvou týmů před sebou, ale především po těžkém utkání Evropské ligy porazit nebezpečné Sassuolo. A to doma body nerozdává.

Teď by ale mohlo pár bodů ztratit, protože se bude muset obejít bez své největší hvězdy. Mladý útočník Domenico Berardi, který má před sebou skvělou budoucnost, je totiž diskvalifikován na tři zápasy. A je tak jasné, že do tohoto důležitého duelu nenastoupí. Jeho místo by měl zaujmout talentovaný Matteo Politano, kterému se sice daří, ale pořád se jedná o velkou absenci.

A nebude jedinou absencí, se kterou se tým trenéra Eusebia Di Francesca musí potýkat. Mimo hru budou také zranění Terranova a Antei. Přesto se Sassuolo nehodlá vzdát, jak to ostatně dělá vždycky. Sassuolo totiž patří mezi velmi příjemná překvapení letošního ročníku a bojovnými výkony si získává respekt i výhry do tabulky.

Aktuálně je Sassuolo na páté příčce a má na svém kontě už 22 bodů. Musí ale zabrat, protože šestý Juventus Turín se zlepšuje a ztrácí na Sassuolo jen jeden bod. Po porážce od AC Milán sice Sassuolo opět zapnulo, jenže v minulém kole hrubě podcenilo soupeře. CFC Janov je možná z formy, ale umí překvapit. Utkání to bylo hodně emotivní a padla jedna červená karta na každé straně. Nakonec se ale radoval právě domácí Janov, který vyhrál 2:1.

Výsledek a hlavně průběh utkání dosud hodně mrzí brankáře Andreu Consigliho. Italský brankář zároveň ale doufá, že si Sassuolo vzalo poučení a zlepší svůj projev už proti Viole. "Hodně nás mrzí, jak to utkání dopadlo. Nemyslím, že bychom měli špatný přístup. Jen se prostě vždycky nevyvíjí všechno tak, jak byste chtěli. Prohrát zápas v páté minutě nastavení sice bolí, ale je to součást fotbalu.

"Teď se soustředíme jen na další zápas. Porazit Fiorentinu bude nesmírně těžké, protože hraje skvělý fotbal a má ve svém týmu několik výborných individualit. Ale neříkám, že je to nemožné. Musíme se všichni maximálně snažit a uvidíme, kolik bodů budeme na konci utkání mít," zmiňuje opora mezi třemi tyčemi.

Fiorentina bude mít jednu výraznější absenci, kterou je polské křídlo Kuba Blaszczykowski. Jinak má trenér Paulo Sousa kompletní kádr. Opírat se může také o výkony mladíka Federica Bernardeschiho, který jej potěšil v minulém kole Evropské ligy. Dal totiž v duelu s Basilejí oba góly toskánského celku. Problémem ale byla ztráta pozornosti a chyby v obraně. Ty stály Violu výhru, takže body se nakonec jen dělily.

Právě Bernardeschi je ale optimisticky naladěn a ví, že je v silách jeho celku vyhrát poslední duel a postoupit. "Po individuální stránce to byl skvělý večer. Cítím se ve Florencii skvěle, mám tu domov a mnoho přátel. Navíc mě moji spoluhráči hodně pomáhají ke zlepšení. Mrzí nás ale, že jsme ve čtvrtek nevyhráli. Musíme vyhrát aspoň poslední zápas, i když nám stačí jen remíza. Teď je zase čas na ligu," uvědomuje si mladý talent.

Fiorentina už druhý zápas po sobě remizovala 2:2. Před Evropskou ligou si body rozdělila také v derby s Empoli. Tam navíc musela dotahovat, ale nakonec díky dvěma gólům Kaliniće srovnala a nebyla daleko od kompletního otočení. Oba týmy se zatím utkaly čtyřikrát. Jednou se radovalo Sassuolo, dvakrát pak Fiorentina.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Vrsaljko, Cannavaro, Acerbi, Peluso - Biondini, Missiroli, Magnanelli - Politano, Defrel, Floro Flores
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Tomović, Astori, Gonzalo - Bernardeschi, Vecino, Badelj, Alonso - Borja Valero, Rossi - Kalinić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.40 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SSC Neapol - Inter Milán  (pondělí 21:00)
Až na pondělní večer je připraven velký šlágr o první místo v tabulce. Ve skvělé formě hrající Neapol přivítá lídra Inter Milán. Ačkoliv se oběma týmům daří, jejich herní projevy jsou zcela odlišné. Nerazzurri by na San Paulo rádi udrželi vedoucí postavení v tabulce a také utnuli nepříznivou vzájemnou bilanci z posledních let.

Budou to mít ale složité. Neapol je ve fantastické formě, od druhého kola si drží ligovou neporazitelnost a v tabulce už se vyšplhala na druhé místo. V minulém kole přehrála neškodný Hellas 2:0 a celkově neinkasovala už pětkrát v řadě! Mimořádně se ji daří i na evropské scéně. Ve čtvrtek porazila jedinou brankou Chirichese Bruggy a ve skupině D je po pěti zápasech stoprocentní, pochopitelně s již jistým postupem do další fáze z prvního místa.

Ani Inter nemá špatnou formu. Vzhledem k tomu, že po letech v pohárové Evropě chybí se může koncentrovat výhradě na domácí ligovou soutěž. Výsledky, ani herní projev sice přesvědčivé nejsou, ale svěřenci trenéra Manciniho pravidelně získávají tři body a to je v tuto chvíli to nejdůležitější. Až v minulém kole se hráčům Nerazzurri konečně podařilo zvítězit vyšším, než jednobrankovým rozdílem. Nováčka Frosinone ze San Sira vyprovodili debaklem 4:0.

Inter za poslední čtyři roky dokázal Neapol porazit jen jednou. Vzájemná bilance z posledních let tak hovoří jasně ve prospěch Parthenopei a i na San Paolo budou větším favoritem domácí.

Maurizio Sarri nemůže počítat s belgickým ofenzivním triumfem Driesem Mertensem a také Gabbiadinim. Dvě nemalé ztráty hlásí i Inter. Záložník Kondogbia se zranil a mimo hru bude i obránce Santon. Oba celky ale mají dostatečně široký kádr a zacelit mezery v sestavě nebude problém.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Hysaj, Albiol, Khoulibaly, Ghoulam - Allan, Jorginho, Hamšík - Callejón, Higuaín, Insigne
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - D'Ambrosio, Miranda, Murillo, Telles - Guarín, Medel, Felipe Melo - Ljajič, Jovetič, Perišić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.75 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Frosinone Calcio - Hellas Verona  (neděle 15:00)
Aby nějaký tým třináct kol nedokázal ani jednou vyhrát, to se jen tak nestává. V italské Serii A je doposud jediným týmem bez vítězství Hellas a nyní má ideální šanci špatnou sérii utnout. Cestuje sice na půdu soupeře, ovšem tím je sestupem ohrožený nováček Frosinone.

Frosinone si ještě donedávna vedlo ze všech nováčků nejlépe, ale až zlepšené výkony Boloni ho předčily. Frosinone zároveň spadlo do sestupových vod a na sedmnáctou Boloňu ztrácí dva body. Na druhou stranu situace není tolik kritická, jako například u Hellasu. Právě mezi těmito týmy je na osmnácté a sedmnácté pozici už pětibodový rozdíl a vzájemné utkání je ze záchranářského pohledu velmi důležité.

Svěřenci trenéra Stelloneho v minulém kole utrpěli debakl na Interu Milán 4:0 a již tři kola v řadě nevyhráli. Poslední výhru si připsali doma proti poslednímu Carpi.

Kdy si poslední ligovou výhru připsal Hellas? Odpověď zní 17.5.2015, tedy před více než půlrokem. Ještě v rámci minulé sezony Hellas porazil Empoli 2:1 a odté doby svěřenci trenéra Mandorliniho zapomněli vyhrávat.

Ale ačkoliv je situace kritická, Andrea Mandorlini má nadále důvěru vedení. Jeho tým sice v minulém kole opět prohrál, když nestačil doma na Neapol, ale alespoň už se po zranění vracejí důležití hráči. K utkání na Frosinone by měli nastoupit například Toni či Hallfredsson. Na marodce ale stále zůstávají Fares, Romulo, Viviani, Marquez, Sala a Matuzalem.

Ztráty počítá i Frosinone. Kouč Stellone musí oželet starty Pavloviće, Carliniho nebo Russa.
Frosinone Calcio - pravděpodobná sestava:
Leali - Rosi, Diakité, Blanchard, Crivello - Paganini, Chibsah, Gucher, Soddimo - Ciofani, Dionisi
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Rafael - Pisano, Bianchetti, Moras, Souprayen - Ionita, Greco, Hallfredsson - Jankovič, Toni, Gomez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.20 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chievo Verona - Udinese Calcio  (neděle 15:00)
Chievo Verona dokázalo v minulém kole vyhrát a o něco podobného se bude pokoušet také v dalším utkání. V něm na svém stadionu přivítá Zebry z Udine, kterým se příliš nedaří. V minulém kole ale rovněž vyhrály.

Stadio Marc'Antonio Bentegodi bude svědkem zajímavého duelu mezi domácím Chievem a hosty z Udine. Oba celky mají svých starostí dost a zatím se jim nedaří trvale vyhrávat. Oba soupeře dělí jen jeden jediný bod, ale prakticky jsou si velmi vzdáleni. Pokud by Chievo vyhrálo, dostalo by se za určitých podmínek do první desítky. Hosté mají opačný problém, protože v případě neúspěchu nebudou vzdáleni od sestupových starostí.

Chievo si naposledy poradilo s nováčkem z Carpi, se kterým vyhrálo 2:1. Hosté skvěle začali, když se během prvních patnácti minut trefili postupně Roberto Inglese a Riccardo Meggiorini. Také třetí branku vstřelilo Chievo, ale radost z ní nemělo žádnou. Do vlastní sitě totiž po hodině hry zamířil Alessandro Gamberini a způsobil malé drama.

Pro jednoho hráče bude nedělní utkání hodně emocionální. Jedná se o Simoneho Pepeho, který v dresu Udinese začínal kariéru, než se pak přesunul do Juventusu Turín. Častý marod nyní působí právě v Chievu Verona a sám uznává, že by se jednou do Udine rád vrátil.

V rozhovoru pro Gazzettu sdělil: "Už v létě bych se mohl do Udinese vrátit. V jeho dresu jsem zažil krásné chvíle a okamžiky plné emocí. Uznávám, že bych se moc rád vrátil a zakončil tam třeba kariéru. Udinese o mě mělo zájem už v minulém přestupovém období, ale nakonec jsem si vybral Chievo. Tady jsem momentálně šťastný a cítím se potřebný. Lidé jsou tu skvělí a my se moc těšíme na neděli. Bude to hodně vyrovnaný duel, ale my v něm chceme uspět," varuje Pepe.

Trenér Rolando Maran nemůže využít jen zraněnou dvojici Izco a Mattiello, pozor na karty si pak musí dávat Cesar, pokud chce nastoupit i v dalším kole. Udinese je v mnohem horší situaci. Chybět mu bude několik klíčových hráčů, mimo jiné Guilherme, Merkel, Zapata, Kone a Heurtaux. V karetním ohrožení pro příští kolo je jen Ali Adnan a Felipe.

Když se oba celky utkaly naposledy, zrodila se remíza 1:1. Oba góly vstřelilo Chievo, ale jen Sergio Pellissier se trefil do brány, do které měl. Boštjan Cesar už takové štěstí neměl. Udinese se poměrně rychle oklepalo z porážky od Neapole a v minulém kole vyzrálo na Montellovu Sampdorii Janov. Stačila mu k tomu jediná branka, kterou měl po 30 minutách hry na svědomí Emmanuel Badu. Dokáží Zebry podobný úspěch zopakovat?
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Frey, Gamberini, Cesar, Gobbi - Castro, N. Rigoni, Hetemaj - Birsa - Inglese, Meggiorini
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Piris, Danilo, Felipe - Widmer, Badu, Lodi, Iturra, Edenilson - Aguirre, Thereau
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.10 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Janov CFC - Carpi FC  (neděle 15:00)
Janov dokázal v minulém kole porazit nepříjemné Sassuolo a na tomto výsledku by rád stavěl i v tomto kole, kdy se opět představí doma proti poslednímu Carpi. Hosté jsou v těžké pozici, za šest kol si připsali pouhý bod.

Domácí dky zmiňovanému vítězství 2:1 nad Sassuolem prodloužili svojí sérii neporazitelnosti už na čtyři utkání. Nutno ale podotknout, že ze čtyř zápasu vyhráli jenom ten proti Sassuolu. Na druhou stranu remíza v Turíně či doma s Neapolí se také počítá. Grifové zaujímají před čtrnáctým kolem třinácté místo a rozhodně mají ambice dostat se ještě výš. Vždyť loni skončili na skvělé šesté pozici. V zápase s Carpi budou domácí velkým favoritem i proto, že se nováčkovi na venkovních stadionech vůbec nedaří. Se ziskem jednoho bodu je společně s Frosinone nejhorší.

Jediným cílem Carpi je samozřejmě záchrana, ale i ta bude nesmírně obtížná. S prvoligovým tempem a kvalitou se svěřenci trenéra Castoriho vypořádávají velmi těžce. Carpi nedokázalo šest kol vyhrát a ztratilo i zápasy, ve kterých se s velkou pravděpodobností bude rozhodovat o setrvání v Serii A. Doma padli s Boloňou 1:2, ve Frosinone stejným výsledkem a s Hellasem doma jen remizovali 0:0.

Janov hlásí jednu velkou ztrátu a sice absenci Diega Perottiho, jenž si odpykává karetní trest. K dispozici trenéru Gasperinimu nebude ani Marchese a Muňoz. Podobně jsou na tom i hosté, kteří se budou muset obejít bez Spolliho, Fedeleho, Bubnjiće a zkušeného útočníka Borriella.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Izzo, Burdisso, Ansaldi - Figueiras, Ansaldi, Rincón, Tino Costa, Laxalt - Lazović, Pavoletti, Panděv
Carpi FC - pravděpodobná sestava:
Belec - Zaccardo, Romagnoli, Gagliolo, Gabriel Silva - Letizia, Marrone, Lollo, Pasciuti - Matos - Mbakogu
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 3.80 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Řím - Atalanta Bergamo  (neděle 15:00)
AS Řím čeká utkání proti Atalantě Bergamo a Vlci z hlavního města nejsou právě v dobrém rozmaru. Proti Orobici potřebují nutně zvládnout utkání, protože jinak bude tlak na trenéra Rudiho Garciu ještě silnější. Atalanta však pod trenérem Edym Rejou není žádný bojácný tým.

Z římského AS je zase jednou terč vtipů a žertů. A není divu, protože pokud jde o pohárovou Evropu, tak slovo Řím by mohlo být identické rovněž se slovem Debakl. Fanoušci AS každým rokem ochutnávají krásy Ligy mistrů, s níž se pojí zápolení s těmi nejlepšími. Ochutnávají jej ale velmi hořkým způsobem. Nadšení z kvalifikace do Ligy mistrů velmi často střídá útrpný pohled na předvedenou hru proti nejlepším.

Tento rok nebyl výjimkou a AS opět trpělo. Jeho návštěva katalánské multikulturní památky jménem Camp Nou se rychle stala návštěvou strašidelného zámku, ve kterém se za každým rohem skrývá smrtící nebezpečí. Že je to nadnesené? Možná. Pravdou ale zůstává, že AS utrpělo krutou porážku v podobě šesti branek ve vlastní síti a předvedlo fotbal nehodící se na tak vysokou úroveň.

To s sebou samozřejmě nese určité následky. S trenérem Rudim Garciou mluvil sportovní ředitel Walter Sabatini a jeden ne zrovna příjemný telefonát dorazil i od majitele AS, Američana Jamese Pallotty. Italská média už živě spekulují o možném konci trenéra Garcii a jeho nástupcích. Přesto se veškerá pozornost upíná právě do Serie A. V ní čeká AS poměrně zajímavý sok, se kterým nebude snadné bojovat o body.

Nad současnými limity a cestou z krize ven se zamýšlí Carmine Gautieri, který má coby hráč zkušenosti s oběma týmy. Médiím sdělil: "Pokud chce AS porazit Atalantu, musí co nejrychleji zapomenout na utkání s Barcelonou. Hráči to musí dostat z hlavy pryč a soustředit se. Pokud Řím hraje na maximum, nemá žádné problémy Atalantu porazit o hodně branek. Ale teď má několik vážných absencí. Velký problém vidím také v tom, že kraje útoku Edina Džeka moc nepodporují," myslí si Gautieri.

Forma Edina Džeka se zlepšuje a někdejší střelec Teplic nebo ManCity si pomalu zvyká na nový život. Stále mu však bude chybět zmíněná podpora ze strany, protože zraněni jsou Gervinho i Mohamed Salah. Do utkání by se ale měl zapojit opět Daniele De Rossi, který vydatně pomáhá své obranné linii. Atalantě budou scházet především Dramé a Bellini, což jsou citelné absence.

Atalanta porazila AS naposledy na začátku roku 2012, od té doby spíše prohrává. V poslední době se jí také moc nedaří, když poslední utkání vyhrála na konci října. V minulém kole prohrála s FC Turín poměrem 1:0 a měla štěstí, že se Býci nemohli dlouho trefit. Vlci jsou nyní čtvrtí a na čelo ztrácejí tři body. Bergamaschi jsou na místě desátém a mají na svém kontě 18 bodů. Klidný střed tabulky ale Orobici nestačí.

Jak vidí následující utkání Simone Tiribocchi? Někdejší útočník Atalanty a současný trenér mládeže ve Vicenze prohlásil: "Je jasné, že po technické i taktické stránce má AS lepší pozici. Ten tým je stavěn na úspěch a jednotliví hráči naprosto převyšují kvality Atalanty. Přesto si myslím, že to budou mít proti Atalantě hodně těžké. Hrají sice doma, ale Orobici jsou bojovníci a pokud jim vše půjde, mohou v Římě překvapit," dodává bývalý kanonýr Tiribocchi.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Florenzi, Rüdiger, Manolas, Digne - Nainggolan, De Rossi, Pjanić - Iturbe, Džeko, Iago
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Masiello, Paletta, Stendardo, Brivio - Grassi, De Roon, Kurtić - Gomez, Pinilla, Moralez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.50 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Empoli FC - SS Lazio  (neděle 18:00)
Římské Lazio zažívá rozporuplnou sezonu. V evropských pohárech se mu poměrně daří a hraje velmi dobře, ale v lize už to taková sláva není. Ideální období však neprožívá ani Empoli, které se stane dalším soupeřem Římanů.

Italská média opět hovoří o známém příběhu spisovatele Roberta Louise Stevensona "Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda". Lazio brázdí vody Evropské ligy sebejistě a s výhrami, navíc k tomu vždy přidává i pohledný fotbal. To platilo také ve čtvrtek při utkání proti Dněpru Dněpropetrovsk. Domácí ochozy viděly celkem čtyři branky, z toho tři vstřelilo právě Lazio. Trefili se Parolo, Djordjević a Candreva.

Evropská liga Laziu svědčí a i díky jeho výhrám se italskému fotbalu zvedá koeficient. Ve skupině G je římský celek suverénně první, má 13 bodů a kolo před koncem jej už nikdo nedožene. Na druhý celek AS Saint-Étienne má totiž náskok pěti bodů. Zároveň pod trenérem Piolim produkuje pohledný fotbal s jednoduchým zakončením a svižným přechodem do útoku.

Jaký to rozdíl oproti Serii A! V ní totiž Lazio vyhrálo naposledy na konci října! Ani předvedená hra není oku lahodící. Od poslední výhry Lazio třikrát prohrálo a hodně jej musela mrzet zvláště prohra s AS, jeho nesmiřitelným rivalem. V minulém kole alespoň přerušilo smutnou sérii a remizovalo. Ani zápas s Palermem se pro něj ale nevyvíjel moc dobře, protože Goldaniga poslal do vedení právě hosty. Dvacet minut před koncem alespoň srovnal Antonio Candreva.

Lazio je aktuálně až osmé a má 19 bodů. V italském tisku jsme se mohli dočíst také jakéhosi ultimáta od vedení směrem k trenéru Piolimu, za kterého se prý již hledá nástupce. Poslední výhra v Evropské lize ale týmu hodně pomohla. A to dokládají i slova útočníka Filipa Djordjeviće. "Dnes jsme si vedli opravdu moc dobře. Myslím, že nám tahle výhra pomůže i v lize a dodá nám hodně sebevědomí. Vše vycházelo a já doufám, že si to přineseme i do utkání s Empoli."

Toskánský celek rozhodně nemá dobrou formu a kolíbá se poměrně blízko vod sestupu. Nyní je na 16. místě a má jen patnáct bodů. Po porážce od Juventusu ale zabral a v minulém kole si připsal hodně cenný bod. Sehrál totiž duel s Fiorentinou, od níž jej dělí jen pár desítek kilometrů. Empoli dokonce vedlo o dvě branky, ale horší druhý poločas jej o výhru připravil.

Mužem, který je v jeho dresu v těchto dnech hodně šťastný, je obránce Mario Rui. Obletovaný Portugalec totiž prodloužil smlouvu a plánuje v Empoli ještě nějakou dobu zůstat. Sám uvádí: "Jsem moc rád, že mi klub důvěřuje a že mne odměnil novou smlouvou. Cítím se tu skvěle a doufám, že týmu ještě hodně pomůžu. Jsem šťastný za to, že tu můžu hrát, jsem tu jako doma."
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Laurini, Tonelli, Costa, Mario Rui - Zielinski, Dioussè, Paredes - Saponara - Livaja, Maccarone
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Basta, Hoedt, Mauricio, Lulić - Milinković-Savić, Biglia, Parolo - Felipe Anderson, Djordjević, Candreva
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.30 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Città di Palermo - Juventus FC  (neděle 20:45)
Juventusu nabírá formu a stoupá tabulkou vzhůru. Po vítězství nad AC Milán a v Lize mistrů nad Manchesterem City se Stará dáma představí v Palermu, kde se jí daří. Speciální zápas prožije Paulo Dybala, mladý Argentinec přestoupil do Juventusu právě ze sicilského klubu.

Palermu se v této sezoně zatím nedaří úplně podle jeho představ, o čemž mimochodem svědčí nedávná změna kouče. Giuseppe Iachiniho nahradil Davide Ballardini. Nejde o žádnou novou tvář, Ballardini už v Palermu působil v sezoně 2008-2009. A cíl je jasný, vytáhnou Palermo do první poloviny tabulky a co nejblíže k evropským pohárům. Domácí si v posledních kolech nevedli špatně. Těsnou výhru nad Chievem potvrdili i v Římě a s Laziem remizovali 0:0.

Hosté si v týdnu zajistili postup do vyřazovací fáze Ligy mistrů, když i ve druhém zápase dokázali porazit silný Manchester City. Utkání rozhodl jedinou brankou Mario Mandžukič. Dařilo se i o víkendu v Serii A. Šlágr s AC Milán taktéž rozhodla jediná branka, tentokráte v podání Paula Dybaly, pro kterého bude následující střetnutí s Palermem velmi pikantní. Dvaadvacetiletý útočník je považován za obrovský talent. V minulé sezoně právě v dresu Palerma nastřílel třináct gólů a stal se hlavním tahounem týmu. "Momentálně jsme vyhráli tři ligové zápasy po sobě a navíc jsme se kvalifikovali do vyřazovací fáze Ligy mistrů, čímž jsme splnili jeden z předsezónních cílů. Měli jsme problémy, ale zlepšujeme se a to je důležité," liboval si trenér Allegri.

Juventus má v posledních letech s Palermem skvostnou bilanci. Nejenže šest utkání v řadě vyhrál, ale dokonce při nich ani jednou neinkasoval. Není proto divu, že i v tomto zápase bude velkým favoritem.

Sicilský celek bude postrádat duo Djurdević - Vitiello. Jinak má trenér Ballardini kompletní kádr. Jeho trenérský protějšek Massimilliano Allegri má o poznání těžší situaci. Stále totiž nemůže počítat s Pereyrou, Asamoahem, Padoinem, Khedirou i Hernanesem.
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Struna, Goldaniga, Gonzalez, Lazaar - Hiljemark, Jajalo, Čočev - Bruman - Vazquez, Gilardino
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Cuadrado, Lemina, Marchisio, Pogba, Evra - Dybala, Morata
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.00 - 4.00 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Turín FC - Bologna FC  (sobota 18:00)
Bologna si v minulém kole poradila s podmínkami charakteristickými pro vodní pólo a remizovala s favorizovaným AS Řím. V sobotu ji čeká další náročná bitva, protože přijede na stadion do Turína k utkání s Býky.

Bologna zvládla minulé kolo na výbornou, když si k překvapení mnohých připsala bod proti favoritovi z Říma. Podmínky byly téměř neslučitelné s fotbalem a dosud se rozhodnutí hlavního sudího zdá přinejmenším kontroverzní. Bologna ale nic nedbala na to, že místo trenek by si její hráči mohli vzít plavky, a obula se do soupeře. Ve druhé půli sice povolila a AS se dostalo do vedení, ale z penalty se v samém závěru prosadil Mattia Destro.

Někdejší hráč právě římského AS do zápasu s Turínem nenastoupí, neb je diskvalifikován. Nebude to jediná absence Rossoblu, protože kromě něj nebudou hrát ani zranění Zuculini a Krafth. Mladý obránce Adam Masina, který zaznamenal v minulém kole druhou ligovou branku, si musí dávat pozor na karty, pokud chce v dalším kole znovu nastoupit.

Právě Masina je jedním ze světlých bodů v letošní sestavě Felsinei a již přitahuje zájem větších klubů, které v něm vidí potenciál. Ten v něm ostatně vidí také odborná veřejnost. Filippo Fusco, který měl na starosti přestupy v Bologni a pracuje jako zkušený skaut, o něm říká: "Naším cílem je to, aby mladí hráči, kteří vyrostou v Bologni, pronikali do prvního týmu a stali se jeho budoucností."

"To samozřejmě není vůbec snadné. Ale občas se vynoří nějaký hráč, který má opravdový potenciál. Adam Masina je jedním z nich. Musíme děkovat i trenérům, kteří se starají o jeho vývoj, ale Masina je kluk, který opravdu ví, co chce. Tvrdě trénuje a nespoléhá jen na talent. V jeho věku hraje první italskou ligu a ten rozruch kolem dokáže ustát. Kromě talentu má také skvělý charakter," chválí Masinu Fusco.

Také Turín má ve svém kádru několik zajímavých hráčů a vydal se cestou nesmlouvavé obchodní ekonomiky, která udržuje klub finančně zdravý. Důkazem je také to, že navzdory nabídkám prodloužil smlouvu se šesti svými hráči jen za tento týden! Turínu se přestalo dařit a téměř měsíc a půl nedokázal vyhrát. V minulém kole ale opět našel sám sebe a připsal si tři body po výhře nad Atalantou Bergamo.

Za posledních pět vzájemných duelů vyhrála Bologna jen jednou a jako favorita vnímá Turín také sportovní komentátor Andrea Agostinelli. "Vidím jako favorita Turín, protože má jednu nespornou výhodu - hraje doma. Vím, jak moc dokáží fanoušci ovlivnit své hráče a atmosféra v Turíně je vždy úžasná. Nicméně, i Bologna umí překvapit. Pokud bude hrát se stejným nasazením jako minule, může uspět i na půdě Turína," předpovídá Agostinelli.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Bovo, Glik, Moretti - Bruno Peres, Vives, Baselli, Acquah, Molinaro - Quagliarella, Belotti
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Rossettini, Maietta, Gastaldello, Masina - Donsah, Brighi, Diawara - Mounier, Mancosu, Giaccherini
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.50 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AC Milán - UC Sampdoria  (sobota 20:45)
Fotbalisté AC Milán se představí doma proti Sampdorii a budou se chtít vrátit k výsledkům před nepovedeným utkáním na Juventusu. Týmu kouče Siniši Mihajloviče se podařilo zapracovat na defenzívě, ovšem přechod do útoku a závěrečná fáze stále pokulhávají. Dvanáctá Sampdoria pocestuje na San Siro v roli outsidera a pochopitelně, je to velký svátek pro srbského kouče Mihajloviče, jenž do Milána zamířil právě z Janova.

Siniša Mihajlovič vedl Sampdorii v letech 2013-2015, tým výsledkově stabilizoval a dokonce ho sedmým místem dostal do Evropské ligy. Před touto sezonou pak odešel do AC Mián a ve "městě módy" pak podepsal dvouletou smlouvu.

Milán v minulém zápase prohrál po pěti kolech a i když toho na Juventus Stadium příliš nepředvedl, ostudu neudělal. Obstál i šestnáctiletý brankář Gianluigi Donnarumma, který inkasoval jen z kopačky Paula Dybaly. Vedení Rossoneri má ale velké ambice a s aktuálním sedmým místem nemůže panovat spokojenost. AC ztrácí na vedoucí Inter deset bodů, o dva body méně pak na pozice zaručující Ligu mistrů, ale jen dva body na Evropskou ligu.

Sampdoria naposledy zvítězila 25. října, kdy čtyřmi brankami zneškodnila paběrkující Hellas a tedy více jak měsíc už čeká na další tříbodový zisk. Blucerchiati si v následujících kolech připsali bod s Empoli, respektive s Chievem, ale poslední dvě vystoupení vyšli bodově naprázdno. A nejen bodově, dokonce i střelecky. Námořníci jinak nemají se střílením branek problém, více jich vstřelilo jen trio Neapol, Fiorentina a AS Řím.

Lepší vzájemnou bilancí má AC Milán, byť loňskou sezonu ani jeden tým nedokázal vyhrát a oba zápasy skončily remízou.

Milánská marodka se nijak nevyprazdňuje. Jérémy Ménez stále není k dispozici, stejně jako Balotelli, Bertolacci, Diego López, De Jong a Luiz Adriano. Oproti tomu jsou Janovští takřka kompletní. Karetní trest nepustí do hry Zukanoviče a duo Coda - Correa má zdravotní potíže.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Abate, Alex, Romagnoli, Antonelli - Cerci, Poli, Montolivo - Bonaventura, Bacca, Niang
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - De Silvestri, Silvestre, Moisander, Regini - Carbonero, Fernando, Barreto - Soriano - Muriel, Éder
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.00 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Inter Milán1393116:730
2.SSC Neapol1384124:828
3.ACF Fiorentina1391326:1128
4.AS Řím1383229:1527
5.US Sassuolo1364315:1222
6.Juventus FC1363417:1121
7.AC Milán1362515:1720
8.SS Lazio1361617:2119
9.Turín FC1353518:1818
10.Atalanta Bergamo1353513:1518
11.Chievo Verona1344516:1316
12.UC Sampdoria1344519:1816
13.Janov CFC1344514:1716
14.Città di Palermo1343613:1715
15.Udinese Calcio1343611:1515
16.Empoli FC1343615:2015
17.Bologna FC1341813:1713
18.Frosinone Calcio1332811:2211
19.Hellas Verona130678:216
20.Carpi FC1313911:266

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (557)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele