Primera División - souhrn 38. kola

23.05.2015, 18:29, aktualizováno 23.05.2015, 22:23
Komentáře a souhrny
Závěrečné kolo tohoto ročníku La Ligy sice vykopla bezbranková remíza, dál už ale branek padalo ažaž. Neuvěřitelných 10 gólů viděli diváci v zápase Real Madrid - Getafe, kde se Ronaldo blýskl hattrickem. Pět branek se urodilo v Almeríi, Celtě Vigo a Málaze. Real Sociedad výhrou 4:2 vyloupil Vallecano a Barcelona pouze remizovala s Deportivem. Eibar si poradil s Cordobou, Atlético nedalo gól Granadě. Athletic deklasoval Villarreal...

Real Madrid - Getafe CF 7:3

23.05.2015 20:30

Góly: 13. Cristiano Ronaldo, 32. Cristiano Ronaldo, 34. Cristiano Ronaldo (pen.), 47. Javier Hernández, 51. James Rodríguez, 71. Jesé, 90. Marcelo - 22. Sergio Escudero, 26. Diego Castro, 42. Mehdi Lacen

Real si exhibičním výsledkem 7:3 poradil s Getafe a zakončil nepříliš úspěšnou sezónu vítězně. Ronaldo vstřelil další hattrick, po jednom gólu pak přidali Hernádez, Ridríguez, Jesé a Marcelo. V dresu hostí se prosadili Escudero,Castro a Lacen. Svůj první start za Real Madrid si připsal i tepre šestnáctiletý Martin Ødegaard.

Svůj zřejmě poslední zápas na lavičce Realu Madrid musel domácí kouč Carlo Ancelotti sledovat kvůli disciplinárnímu trestu jen z tribuny, i tak šli jeho svěřenci brzy do vedení. Ve 14. minutě si laxně hlídaný Ronaldo naskočil ve vápně Getafe na centr Marcela a bez potíží posunul Realdo vedení - 1:0!

Přestože se El Geta jen sporadicky dostávalo z vlastní poloviny, dokázalo stav ve 23. minutě srovnat. Escudero natáhl z poza vápna k výtečné střele a dokonale překvapil gólmana Casillase- 1:1! A co víc, nabuzení hosté dokonce dokázali vývoj utkání na chvíli otočit, když se tři minuty později snad ještě vydařenejší ranou z hodně podobného místa Diego Castro - 1:2!

Bílý balet ale ostudu nepřipustil. Hned v 32.minuitě se Cristiano Ronaldo postavil k nebezpečné standardce a svou typickou rychle klesající pumelicí nedal gólmanu Codinovi šanci - 2:2! Hattrick završil portugalský kanonýr ještě před přestávkou. Carlos fauloval ve vápně domácího Hernándeze a sudí Teixeira bez váhání ukázal na značku pokuového kopu.K tomu se automaticky postavil Ronaldo a střelou doprostřed brány si vychutnal bezmocného Codinu - 3:2!

V bláznivé první půli měli však ještě poseldní slovo hosté. Psala se 43. minuta, když si po rohovém kopu našel ve vápbě Realu cestu k míči Lacen a tvrdou ranou z bezprostřední blízkosti zajistil svému mužstvu senzační poločasový výsledek 3:3! Po změněn stran už na hřišti nastal očekávaný scénář. Real zapnul druhý rychlostní stupeň a svého soka jednoznčně zastínil. Hned ve 47. minutě se po neúspšném hlavičkovém pokusu Ronalda dostal k odraženému balónu Herández a placírkou pohotově vsítil svůj sedmý gól v sezóně - 4:3! Od 58. minuty se přepisovala na Satntiago Bernabéu historie. Na hřiště totiž přiklusal tepreve šestnáctiletý norský talent Ødegaard, jenž vystřídal Ronalda.

Další parádní moment si Bílý balet schoval na 52. minutu. Rodríguez se postavil k nebezpečné standardce nedaleko velkého vápna a chytrým obstřelem zdi vstřelil pátou branku Realu - 5:3! V 53. minutě pak Nacho zachránil Real od inkasované branky, když z čáry vykopl již téměř jistý gól Lacena.

Na 6:3 zvyšoval v 71. minutě Jesé. Dvaadvacetileý útočník převzal ve vápně pas Rodrígueze a vystřelil nechytatelně na zadní tyč! Poslední gól Realu v této sezóně měl na svědomí Marcelo. Ten v nastavení po přihrávce Jesého skvěle zakončil rychlý brejk domácích a stanovil tak konečné skóre na 7:3!

Více informací k zápasu

UD Almería - Valencia CF 2:3

23.05.2015 18:30

Góly: 9. Thomas Partey, 37. Fernando Soriano - 28. Nicolás Otamendi, 45. Sofiane Feghouli, 80. Paco Alcácer

Valencia zvládla klíčový duel s domácí Almeríou lépe a slaví alespoň předkolo Ligy mistrů. Domácí hráli poměrně ofenzivně, ale nakonec se po gólu Alcacera loučí s La Ligou.

"Zápas roku", jak jej pojmenoval trenér Nuňo, sehrála domácí Almería s Netopýry z Valencie. Do zápasu se hned od úvodu dostali hráči jako Mustafi, Gayá, Pérez, Parejo nebo Alcacer. Domácí se snažili být vyrovnaným soupeřem favoritovi a postavili Michela, Verzu, Coronu s Espinosou nebo jediného hrotového útočníka, Bifoumu.

Almería rozhodně nebyla snadným soupeřem a Valencii znepříjemňovala život prakticky pořád. Přesto se první minuty dloze táhly ve znamení mnoha přerušování ve hře a téměř žádné ofenzivní akce. Brankář Rubén musel do akce až po sedmi minutách, kdy jej vystrašil průnik agilního Péreze. Svou práci zvládl na výbornou a mohl si oddychnout. A dost možná to bylo klíčové, protože o minutu později se měnilo skóre.

Almería se hnala do útoku a její akce byla zastavena jen za cenu faulu. K exekuci nařízeného volného kopu se postavil Thomas Partey a krásnou ranou si poradil. Jeho projektil přeletěl zeď a čekal na zásah brankáře Diega Alvese. Ten se však dostal k tyči až pozdě a kapituloval. Je pravda, že nepředvedl vůbec dobrý zákrok.

Další standardní sitauci získali domácí poté, co Sofiane Feghouli při bránění zahrál rukou. K míči se postavili Casado a Corona. Pálil Casado, jenže nastřelil jen postavenou zeď. Valencia sice hrála lépe, jenže se jí vůbec nedařily ofenzivní výlety. Povedl se jí až jeden těsně před uplynutím třicáté minuty. Přesným centrem od rohového kopu našel Parejo nabíhajícího Nicoláse Otamendiho a ten si poradil. Zkušený a velmi ceněný zadák hlavičkoval přesně k tyči - 1:1.

Dalším klíčovým momentem celého zápasu bylo střídání v týmu Almeríe. Ze hry musel kvůli zranění Mauro Dos Santos a na hřiště vběhl Fernando Soriano. Co vběhl, přímo vřítil. Byl totiž na hřišti sotva pár minut, které mu však stačily na to, aby strhl vedení na stranu svého celku. Deset minut před koncem první půle první ránu brankář Diego Alves nepřesvědčivě vyrazil, jenže na místě byl včas a pozorný právě Fernando Soriano. Tomu už nedělalo žádný problém dostat míč do sítě!

Sorianovi to nestačilo a krátce poté se mohl dočkat další trefy. Dostal se totiž k centrovanému míči a pálil. Balon proletěl těsně vedle tyče. A Almeríu to muselo mrzet. Netopýři totiž jen o chvíli později srovnali. Po rozehrávce rohového kopu nakrátko přilétl do pokutového území míč, který byl vrácen zpět před bránu. Tam se objevil útočník Sofiane Feghouli a ten si zblízka poradil na jedničku - 2:2 a drama pokračovalo ve druhé půli.

Na začátku druhé půle vystřídal v dresu Los Che nevýrazného Enza Péreze zkušený kanonýr Alvaro Negredo a jeho poslání bylo jasné - strhnout vedení na stranu Nuňova týmu! To se mu ale chvíli nedařilo. Ani Negredo se totiž nedokázal popasovat s tvrdou obranou Almeríe a neschopností svých spoluhráčů posílat mu takové míče, jaké by potřeboval. Valencia dostala šanci zahrávat sérii několika rohových kopů a velmi často je rozehrával Rodrigo De Paul. Od jeho nohy sice do vápna soupeře létaly zajímavé míče, ale nijak nebezpečné.

Fotbalisté Valencie se tlačili do zakončení a všemožně obléhali bránu Almeríe, jenže ani jejich úsilí k ničemu nevedlo. Valencia dostala možnost dalšího volného přímého kopu, který rozehrál Parejo. A brankář Rubén měl co dělat, aby jeho ránu k tyči vyškrábl alespoň na rohový kop! Svou roli nakonec zvládl, i když to bylo s obtížemi.

Po hodině hry trenér Nuňo Esprito Santo vyslal do boje Pabla Piattiho, aby trochu rozhýbal strnulou ofenzívu Netopýrů. Na druhé straně mohlo být horko poté, co Míchel postupoval po nahrávce za obranu na brankáře Alvese a ten měl štěstí jen v tom, že rána mířila těsně nad břevno! Brankář Rubén musel znovu do akce, když vytáhl z brankové čáry nebezpečné zakončení soupeře a podržel tím svůj tým ve hře o body.

Dvacet minut před koncem utkání se zranil brankář Diego Alves, kterému při odkopu podjela noha. Jeho místo na závěrečné minuty zaujal mladý Yoel. Na něj mířil hned vzápětí Michel, který však nakonec pálil hodně vysoko nad. Deset minut před koncem se neschopnost domácích zakončit a proměnit své šance vymstila.

Na skvělou přihrávku do vápna si naběhl útočník Paco Alcacer a prostřelil pozdě zasahujícího brankáře Rubena! Valencia si vzala zpět své vedení a mohla se radovat. Jejich radost z "čisté hry" zkazil v závěru zápasu Dani Parejo, který dostal druhou žlutou kartu v zápase a musel být vyloučen. Za ostrý skluz po následné standardní situaci dostal ještě žlutou kartu Javi Fuego, který faulem zakončil celý zápas. Valencia může slavit, protože udržela příčky znamenající Ligu mistrů. Domácí naopak příští rok v Primera Divison neuvidíme.

Více informací k zápasu

Celta Vigo - Espanyol Barcelona 3:2

23.05.2015 18:30

Góly: 38. Hugo Mallo, 58. Gustavo Cabral, 76. Nolito - 23. Sergio García (pen.), 48. Cristhian Stuani

Celta Vigo předvedla domácím fanouškům skvělou podívanou. V heroickém výkonu dokázala porazit Espanyol Barcelona poměrem 3:2 přesto, že většinu utkání hrála v oslabení! Za domácí se prosadili Mallo, Cabral a Nolito, zatímco hostům daly naději trefy od Garcii a Stuaniho.

Od prvních minut se hrál poměrně svižný fotbal a oba celky se snažily. Ke střele z větší vzdálenosti se dostal Lucas Vázquez, ale mířil hodně mimo tři tyče. Dva útočné hroty Espanyolu Barcelona, Stuani a Garcia, se snažily o hezkou kombinaci, jenže obrana domácího týmu s jejich úmysly neměla pochopení. Po deseti minutách se na opačné straně hřiště prezentoval zajímavou individuální akcí Fabián Orellana, který dokonce zakončil poměrně razantní střelou. Brankář Kiko Casilla byl připraven a míč lapil do své moci.

Po čtrnácti minutách se domácí celek dostal do zakončení poté, co z hranice velkého vápna pálil Nolito. Jeho ránu ještě tečoval jeden z obránců soupeře, ale míč se následně dostal k Joaquínovi Larriveyovi, jehož zakončení mířilo těsně vedle. I kdyby branku vstřelil, neplatila by. Stál totiž v ofsajdu. Johny se pokusil o střelu o několik minut později, avšak s podobným výsledkem. Po dvaceti minutách se do obrovské šance řítil hostující Sergio Garcia, který utíkal sám na brankáře Alvareze. Ten jej musel zastavit jen za cenu faulu, za což viděl po právu červenou kartu!

Nahradil jej brankář Rubén Blanco, kterému udělal na hřišti místo Joaquín Larrivey. K míči se po nařízení penalty postavil zkušený zakončovatel Sergio Garcia a poslal nováčka v brance na druhou stranu - 1:0 pro Espanyol.

Hosté se pokoušeli vstřelit další branku a velmi blízko k tomu měli po půlhodině, kdy pálil Stuani. Ten se dostal do velkého vápna, tam se skvěle uvolnil a vystřelil z otočky. Následně se střelec první branky Garcia dostal k zakončení z levé strany, avšak pálil těsně vedle! Celta Vigo srovnalo o chvíli později. Kroh-Dehli poslal parádní kolmici za obranu, na hranici penalty se tak dostal k míči Santi Mina a vypálil. Jeho ránu ještě brankář Kiko Casilla vyrazit dokázal, ale na dorážku Huga Malla už neměl nárok.

I druhý poločas začali hosté lépe. Dvě minuty po změně stran si do pokutového území soupeře naběhl Stuani, kterého vybídl krásnou nahrávkou za obranu Sergio Garcia. Stuani ještě lépe zakončil a lobem překonal brankáře Blanca. Po hodině hry se ale Celta nadechla ke skvělé šanci, kterou také po zásluze proměnila. Skvělý Nolito dostal dostatek času na to, aby si srovnal míč a krásným centrem našel hlavu Gustava Cabrala!

Patnáct minut před koncem nastřelil Moreno tyč! A o chvíli rozhodl o třech bodech pro Celtu Nolito, který z brejku počkal na kraji vápna a krásnou ranou obstřelil brankáře Espanyolu!

Více informací k zápasu

SD Eibar - Córdoba CF 3:0

23.05.2015 18:30

Góly: 6. Mikel Arruabarrena, 11. Raúl Navas, 34. Ander Capa

Poslední kolo Primera División nabídlo také jeden velmi smutný příběh. Navzdory jednoznačné výhře 3:0 nad Córdobou se totiž nováček z Eibaru nedokázal vymanit ze spárů sestupu o ligu níže. Rozhodly o tom nečekané výsledky na jiných stadionech...

Když Mikel Arruabarrena, Raúl Navas a Ander Capa každý skórovali po jednom gólu hned v prvním poločase, vypadalo to pro svěřence Gaizky Garitana více než nadějně. Eibar se totiž v tu chvíli vyhoupl na pětatřicet bodů, zatímco soupeři v boji o udržení Granada s Deportivem La Coruňa museli uhrát alespoň remízu proti Atléticu Madrid, resp. mistrovské Barceloně. Co by čert nechtěl, právě to se nakonec oběma klubům také povedlo, zvláště na zmrtvýchvstání Deporu na Camp Nou z průběžného stavu 0:2 se jen tak nezapomene.

A protože si Eibar ve vzájemných zápasech jak s Granadou, tak Deportivem odnesl špatné výsledky, při nastalém zisku totožného počtu bodů všech tří zúčastněných to byl právě drobný celek ze severu Španělska, který se po ročním nakouknutí mezi fotbalovou elitu vrací zpět o ligu níže. Rozhodla o tom především druhá polovina sezony, v níž Eibar dokázal včetně výhry nad Córdobou zvítězit pouze dvakrát.

Viditelně nabuzení domácí do zápasu vstoupili přímo ukázkově. Kapitán Arruabarrena prudkou hlavičkou vsítil první gól po Capově centru již v šesté minutě a pouhých pět minut nato se z rohového kopu rovněž ze vzduchu prosadil Navas. Rozloženou Córdobu málem vzápětí dorazil Saul Berjon, ovšem jeho lobovaný pokus nakonec skončil těsně nad břevnem. Přesto ještě do poločasu upravil vedení Eibaru na 3:0 Capa prudkou ranou z hranice pokutového území, s níž brankář Mikel Saizar neměl šanci zasáhnout.

Córdoba byla po většinu utkání na hřišti pouze do počtu, čímž ostatně symbolizovala svůj výkon napříč celou sezonou. Pouhopouhých dvacet bodů a tři vítězství mají za následek beznadějně poslední místo a pád do Segunda División. Po změně stran již navíc nepotřebovali vytrvat v nastalém tempu ani domácí, a tak se diváci na tribunách zajímali spíše o vývoj souběžně hraných utkání na jiných stadionech. Zprávy o nečekaném gólu Dioga Salomaa, jenž zařídil deset minut před koncem Deportivu remízu 2:2 na Camp Nou, pak zarmoutily celý stadion Ipurua.

Přesto se Eibar rozhodně nemá za co stydět, svým vůbec historicky prvním působením v Primera División přinesl závan čerstvého vzduchu a jistě mu nyní řada fotbalových fanoušků bude přát, aby si za rok zase mohl tuto prvoligovou pohádku zopakovat.

Více informací k zápasu

Rayo Vallecano - Real Sociedad 2:4

23.05.2015 18:30

Góly: 42. Alberto Bueno, 64. Jorge Morcillo - 19. Carlos Vela, 21. Chori Castro, 73. Imanol Agirretxe, 75. Aritz Elustondo

Real Sociedad v posledním kole Primera División vyhrál na půdě Raya 4:2 a částečně tak dal zapomenout na nelichotivé výsledky z poslední doby. Z Moyesova kádru se prosadili Vela, Castro, Agirretxe a Elustondo. V domácím dresu skórovali Bueno a Morcillo.

Zápas přitom Blesky nezahájily špatně. Už v 10 minutě hlavičkoval po rohovém kopu Trahorrase Alberto Bueno, nejlepší střelec Raya ale orazítkoval pouze břevno! Stejný hráč neproměnil svůj samostatný únik v 16. minutě a míč jen těsně prosvištěl kolem Rulliho svatyně. Trestat tak mohli hosté. Ve 20. minutě měl po pasu Canalese v pokutovém území Madridských moře času k zakončení Carlos Vela, jenž se v podobných situacích nemýlí a i teď potrestal zaváhání domácích - 0:1!

Domácí se ani nestačili vzpamatovat a Toňo musel lovit míč ze své sítě podruhé. Po centru Parda se na zadní tyči zjevil zcela nehlídaný Castro, jenž bez milosti dopravil míč do sítě - 0:2! Smůla domácí neopouštěla. V 31. minutě se chytal za halvu Embarba, když hlavičkoval do břevna. Ještě do půle však přece jen vykřesal pro domácí naději Alberto Bueno. Ten ve 42. minutě překvapil své protihráče chytrým vystoupením za obranu a doklepl míč za záda zkoprnělého Rulliho - 1:2!

Domácí dokonce po změně stran vyrovnali. Zasloužil se o to v 64. minutě Morcillo, který se prosadil na zadní tyči po rohovém kopu tradičního rozehrávače standardních situací Trashorrase - 2:2! Závěr utkání ale Bleskům vůbec nevyšel. Baskům v 74. minutě navrátil vedení pěknou střelou k tyči Agirretxe, jenž využil obětavého pasu Castra - 2:3! Definitivně zlomil odpor Raya o dvě minuty později Elustondo, když napřáhl z hranice velkého vápna a výstavní ranou trefil šibenici - 2:4!

Všechny pokusy na další zvrat už v podání Raya vyšly naprázdno. David Moyes tak na lavičce Realu skončil nakonec na neslavném dvanáctém místě. I přes domácí porážku zakončilo Rayo ročník 2014/2015 na jedenáctém místě o tři body právě před celkem ze San Sebastianu.

Více informací k zápasu

Granada CF - Atlético Madrid 0:0

23.05.2015 18:30

Góly: -

Atlético Madrid veze z Granady přesně to, co potřebovalo. Remízu, která mu zaručila to, že po letošní sezoně skončí na třetí příčce. Trenér Diego Simeone může slavit přímý postup do Ligy mistrů, ale žádné zázračné utkání jsme neviděli. A nepřispěli k tomu ani domácí, kteří se díky bodu a prohře Almeríe zachránili.

Granada nastoupila proti favorizovanému Atléticu s Nyomem, Babinem, Pérezem či Rochinou, kteří měli podporovat El Arabiho. Hosté přijeli bránit třetí příčku, protože hrozilo, že se na ně nepříjemně dotáhne Valencia. Do základní sestavy se vměstnali Juanfran, Miranda nebo Godín v obraně, zatímco o ofenzívu se starali převážně Koke, Saul, Griezmann a zkušený Raúl García.

Do první šance se dostávali pozvolna domácí, kteří však narazili na pozorného brankáře Oblaka. Ten si míč v pohodě stáhl ze vzduchu. Svému brankáři jeho obránci v prvních minutách příliš nepomáhali a do jeho výsostného území se snášel jeden centr za druhým. Domácí byli častěji u míče, jenže působili dojmem, že se jim vpřed moc nechce. Brankář Roberto měl méně práce, než možná sám před utkáním čekal. S centrem od kopačky Kokeho si poradil bez větších obtíží.

Granada se trochu nepředpokládaně snažila tlačit a to Atléticu vlastně vyhovovalo, neboť se mohlo soustředit na rychlé protiútoky. Hráče na to mělo skvělé a jeden z nich mohl otevřít skóre. Zjevení letošní sezony se jmenovkou Griezmann na dresu pelášilo k hranici vápna a tam vypálilo, jenže ránu francouzskému talentu vůbec nevyšla. Antoine Griezmann uplatnil svou rychlost také o něco málo minut později, jenže balon za obranu na hrací ploše nestihl.

Půl hodiny se diváci v Granadě spíše nudili, protože ani jeden z týmů nepředváděl nic dechberoucího. Přetažený centr od Pitiho nikoho ze spluhráčů nenašel, další pokus stejného hráče nebyl tečován a bez problémů zamířil vedle tyče. Právě aktivní Piti poté musel ze hřiště odstoupit kvůli zranění, což byla velká škoda. Nahradil jej Fran Rico, který se ihned zapojil do kombinace. Pět minut před koncem první půle se vpřed hnal záložník Gabi, jenž však dlouhým pasem nikoho ze spoluhráčů neoslovil. Nevýrazný první poločas uzavřela podobně nevýrazná střela Antoineho Griezmanna.

Do druhého poločasu měl tým trenéra Diega Simeoneho na čem pracovat, pokud chtěl z posledního utkání v letošní sezoně vytěžit tři body. Pět minut po změně stran to ale byli domácí, kdo se dostal do dobré šance. El Arabi v dobré pozici nezpracoval míč a obrana Colchoneros si poradila. Na druhé straně mohlo být horko poté, co se odražený míč dostal ke Kokemu. Jeho rána z 30 metrů pořádně vystrašila brankáře Roberta, který první (!) střelu přímo na bránu chytil. Průběžný výsledek z Almeríe v tuto chvíli nahrával stavu, který panoval v Granadě. Tedy Atlético při remíze Valencie druhé, Granada rovněž zachráněna.

Pas do vápna od Siqueiry vypadal sice v první chvíli zajímavě, jenže nakonec se stočil od brány. Patnáct minut před koncem zápasu se do zajímavé střelecké pozice dostal Ibaněz, který však místo střely volil nepřesnou nahrávku na pozdě reagujícího spoluhráče. V závěru zápasu na místo Saúla Nigueze dorazil Raúl Jiménez, který měl ještě něco udělat se stavem zápasu. Místo akce jsme se ale dočkali jen krátkých nahrávek jednoho týmu s tím, že ten druhý tým přihlížel. Pak se situace otočila a nahrávala si zase Granada. V tomto duchu utkání také skončilo, oba soupeři si připsali cennou remízu.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - Deportivo La Coruña 2:2

23.05.2015 18:30

Góly: 5. Lionel Messi, 59. Lionel Messi - 67. Lucas, 76. Diogo Salomão

Barcelona ve svém posledním vystoupení v letošním ročníku La Ligy sice nezvítězila, již jistým mistrům Španělska ale remíza 2:2 s La Coruňou vůbec nevadila a s chutí zvedli nad halvu trofej pro vítěze soutěže. Skvělou rozlučku zažil Xavi, Depor se díky získanému bodu zachránil mezi španělskou elitou.

Luis Enrique si užil luxus, když mohl proti Deportivu nasadit hráče ze širšího kádru. Nejviditelnějším hráčem na hřišti byl i přesto Lionel Messi. Argentinský forvard se poprvé prosadil již v 5. minutě, když si nikým nehlídaný naskočil ve vápně Deporu na centr Rafinhi a hlavou otevřel skóre - 1:0! Ve 14. minutě se fotbalový génius radoval podruhé, jeho únik však změnou skóre neskončil neboť dle názoru sudího porušil Messi pravidlo o ofsajdu.

Od většího přídělu zachraňoval hosty především gólman Fabri, jenž v 16. minutě fantastickými zákroky vychytal Messiho i Pedra. Depor poté zlepšil bránění a druhé branky se tak natěšení domácí fandové dočkali až v 60. minutě. Messi s Neymarem rozebrali při rychlém protiútoku hostující obranu, brazilský forvard nezištně předložil míč Messimu a ten dorazil míč do zívající brány - 2:0!

Hráči Blaugranas si už nejspíš představovali pózování s pohárem, nicméně Depor hrál jako o život a v poslední půlhodince dokázal s favoritem senzačně srovnat krok. Famózní obrat skóre zahájil v 67. minutě Lucas Pérez, když se z otočky neomylně trefil k tyči k údivu snad všech hráčů na hřišti i téměř čtyřiadevadesáti tisíc fandů v hledišti - 2:1!

Představení La Coruni ještě nekončilo. V 76. minutě zahrávali hosté nebezpečnou standardku, Rierova střela sice zdí neprošla, v následné skrumáži se ale nejlépe zorientoval Diogo Salomão, jenž tvrdou ranou překonal náhradního brankáře Mosipa - 2:2! Skvělý výsledek udrželi hosté až do konce a mohli se tak radovat z udržení se v Primera División. Místo nich jde dolů Granada kvůli horšímu skóre.

Po posledním hvizdu rozhodčího pak vypukly na Camp Nou vášnivé oslavy. Dojatý Xavi se rozloučil se svým milovaným klubem zdvižením trofeje pro mistra La Ligy a za doprovodu svých spoluhráčů si užíval ty nejsladší chvíle v životě profesionálního fotbalisty. Barcelona po zásluze oslavila zisk titulu mistra Španělska.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Villarreal CF 4:0

23.05.2015 18:30

Góly: 25. Aritz Aduriz (pen.), 28. Andoni Iraola, 36. Beñat Etxebarria, 60. Aritz Aduriz

Poslední místo zajišťující kvalifikaci do Evropské ligy si pro sebe nakonec ukořistil Athletic. Baskický celek totiž s přehledem zvítězil před domácím publikem nad Villarrealem a bez ohledu na to, jak dopadne jeho finále Copa del Rey proti Barceloně, jej již pohárová Evropa v příštím ročníku jistojistě nemine.

Jako obvykle na střelecké listině nemohl chybět zkušený ostrostřelec a nejlepší kanonýr Athleticu, Aritz Aduriz. Vedle jeho dvou zásahů se mohli radovat z gólu také obránce Andoni Iraola spolu s Beňatem Etxebarriou. Pro prvního jmenovaného navíc šlo o dojemnou derniéru v klubu, kde strávil předlouhých dvanáct let.

Přestože do posledního souběžně hraného kola Primera División šly hned čtyři kluby s teoretickou vidinou kvalifikace do Evropské ligy skrze sedmé místo, Athletic měl vše ve svých rukou. Klubu z Bilbaa stačilo jednoduše zvítězit, čímž by si uhájil svůj těsný náskok bez ohledu na okolní výsledky. To Villarrealu podobná motivace viditelně scházela, z šestého místa se totiž v závěru sezony neměl kam pohnout. Žlutou ponorku navíc sužovala četná zranění či karetní tresty, v zápase s Athleticem hostům chybělo hned devět hráčů.

Všechny tyto faktory se nakonec promítly do zcela jednoznačného konečného skóre 4:0. Athletic dominoval od začátku do konce a byla jen otázka času, než se ujme vedení. Hned v úvodní čtvrthodině k tomu měli blízko Williams, Aketxe i Beňat, ovšem nakonec si svěřenci Ernesta Valverdeho museli na průlom bezbrankového stavu počkat až do minuty pětadvacáté. Aduriz si v tu chvíli sám na Jokićovi vybojoval penaltu, kterou záhy bezpečně proměnil.

Ještě do poločasu pak přidali góly Iraola (po Adurizově přihrávce) a Beňat krásně vyvedeným přímým kopem. Atmosféra na stadionu San Mamés v tu chvíli nešla přeslechnout, zvláště v souvislosti s věrným služebníkem Iraolou, pro nějž šlo o první a zároveň gól sezony, který byl zároveň i tím vůbec posledním v dresu Athleticu. Třešničkou na dortu pak byla Adurizova druhá trefa večera na přelomu odehrané hodiny, čímž španělský útočník završil své střelecké statistiky na čísle osmnáct.

Více informací k zápasu

Málaga CF - Sevilla FC 2:3

23.05.2015 18:30

Góly: 67. Javi Guerra, 90+2. Javi Guerra - 52. José Antonio Reyes, 55. Éver Banega, 62. Aleix Vidal

Sevilla zakončila své letošní působení v Primera División dalším vítězstvím, a to z kategorie strhujících. Ani výhra 3:2 v Malaze však svěřencům Unaie Emeryho nezajistilo to hlavní, o co se celý rok snažili, Ligu Mistrů.

Je to až neuvěřitelné, ale ani úchvatných 76 bodů nakonec Seville nestačilo k tomu, aby se umístila mezi nejlepší čtyřkou. V kterémkoli z předcházejících deseti ročníků by takové výsledky účast v milionářské soutěži zaručily se značnou rezervou, leckdy dokonce i třetí místo a přímou účast v základní skupině. Ne však letos. Kromě velké trojky Real, Atlético, Barcelona totiž tuto sezonu zazářila také Valencie, která sevillské nakonec předčila o jeden bod.

Bleskový nástup do druhé půle zajistil hostům na horké půdě stadionu La Rosaleda tříbrankové vedení, když se postupně prosadili José Antonio Reyes, Ever Banega a Aleix Vidal. Domácí, kteří již předtím hráli o desíti, se však nevzdali a dvěma góly Javiho Guerry ještě utkání v samotném závěru zdramatizovali. Přesto nakonec vítězství slavila Sevilla a Malaze zůstaly oči pro pláč v podobě devátého místa a zmařené šance na kvalifikaci do evropských pohárů.

V jednu chvíli se zdálo, že Sevilla dokonce může pomýšlet na ono klíčové čtvrté místo, neboť Valencie se na hřišti sestupem ohrožené Almérie dlouho potýkala s výsledkem, ovšem v závěru Netopýry vysvobodil Paco Alcácer, jenž svému týmu zařídil výhru 3:2 a předkolo Ligy Mistrů. Dobrá zpráva pro Sevillu tkví v tom, že má stále šanci na reparát v podobě blížícího se finále Evropské Ligy ve Varšavě, kde se s ukrajinským Dněpropetrovskem utká nejen o titul šampiona, ale také o přímý postup do milionářské soutěže.

Úvod zápasu patřil jasně domácím, kteří stále živili svou naději na pohárovou Evropu. Javi Guerra i Juanmi však se svými pokusy neuspěli. Další ofenzivní snahy pak nabouralo vyloučení stopera Weligtona. Po změně stran Sevilla skórovala takřka z prvního pořádného útoku. Rychlý brejk zakončil po kombinaci s Cokem José Antonio Reyes, jenž obešel brankáře Kameniho a poslal míč do odkryté brány. Neuplynuly ani celé tři minuty a Ever Banega vedení hostů zdvojnásobil přesnou ranou na zadní tyč. Zkázu Malagy poté dokonal Vidal, který těžil především z dechberoucího úniku levého beka Trémoulinase.

Poté však Javi Guerra ukázal, že jeho loňských patnáct gólů v dresu Raya Vallecana nebyla žádná náhoda. Nejprve domácí útočník překonal Sergia Rica ranou z hranice pokutového území a poté v samotném nastavení naběhl na zadní tyč právě včas, aby poslal hlavou do sítě Rosalesův centr. Víc už však Malaga nestihla, a tak nakonec zůstávají zklamané oba celky, byť se na jejich letošní působení v domácí soutěži dá pohlížet s odstupem jen a jen kladně.

Více informací k zápasu

Levante UD - Elche CF 0:0

23.05.2015 16:30

Góly: -

Ligová sezona 2014/15 z pohledu Elche a Levante skončila neslavně, a to bezbrankovou remízou. Zvláště první jmenovaní přitom měli celou řadu skvělých příležitostí ke skórování, včetně pokutového kopu, jenže i v té chvíli zůstal gólman Diego Mariňo nepřekonán.

Hříšníkem zmíněného momentu se stal Aaron Ňíguez, ovšem spílat se mu s odstupem času příliš nebude. Elche totiž zakončilo letošní ligový ročník se ziskem jednačtyřiceti bodů na slušném třináctém místě, zatímco jejich poslední soupeř zůstal o jednu příčku níže s body sedmatřiceti. Oba celky si již zajistily záchranu v nejvyšší soutěži před posledním kolem a na tempu utkání se to skutečně projevilo.

Velkou ranou byla pro hosty absence jejich jednoznačně nejlepšího hráče sezony, brazilského útočníka Jonathase. Post hrotového útočníka místo něj obsadil Cristian Herrera. Na straně Levante se naopak útočník David Barral do hry právě včas vrátil a dost možná si v dresu valencijského klubu odbyl svou derniéru.

Domácí byli první, kdo si vytvořil brankovou příležitost, když kombinaci na levé straně hřiště zakončoval José Luis Morales, avšak přestřelil. Na opačné straně se záhy málem prosadil z Ňíguezova centru Víctor Rodríguez, jenže jeho rána z voleje ztroskotala na brankáři Mariňovi.

Po změně stran již hosté dominovali o poznání více a svou snahou si připravili půdu pod nohama k vytouženému prolomení skóre. V šestašedesáté minutě totiž Toňo stáhl Ňígueze a verdikt rozhodčího přidělil hostům výhodu pokutového kopu. Sám postižený však Mariňa nepřechytračil ani střelou do středu brány, kterou domácí gólman heroicky vychytal, a to včetně dorážky. Sedm minut nato se do další slibné šance dostal Herrera, jenže nakonec zamířil těsně vedle vzdálenější tyče.

V samotném závěru pak aktivní Herrera mohl přece jen rozhodnout v prospěch Elche a vystřelit svému týmu zasloužené vítězství, ovšem tváří v tvář výtečnému Mariňovi neuspěl ani tentokrát. Diváci tak ze stadionu Ciutat de Valencia odcházeli, aniž by byli svědky alespoň jednoho gólu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona383044110:2194
2.Real Madrid383026118:3892
3.Atlético Madrid38239667:2978
4.Valencia CF382211570:3277
5.Sevilla FC38237871:4576
6.Villarreal CF3816121048:3760
7.Athletic Bilbao3815101342:4155
8.Celta Vigo3813121347:4451
9.Málaga CF381481642:4850
10.Espanyol Barcelona3813101547:5149
11.Rayo Vallecano381541946:6849
12.Real Sociedad3811131444:5146
13.Elche CF381181935:6241
14.Getafe CF381072133:6437
15.Levante UD389101934:6737
16.SD Eibar38982134:5535
17.Deportivo La Coruña387141735:6035
18.Granada CF387141729:6435
19.UD Almería38882235:6429
20.Córdoba CF383112422:6820
Bodové odečty
UD Almería-3za dluh za přestup hráče

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (352)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele