Primera División - preview 38. kola

23.05.2015, 09:00
Previews
Barcelona se jakožto jistý mistr střetne s Deportivem, zatímco Real Madrid vyzve Getafe. Atlético nesmí zaváhat na hřišti Granady, kdežto Valencia potřebuje uspět v Almeríi. Diváci mohou přijít také na stadiony Levante, Athleticu, Raya, Eibaru, Celty Vigo a Málagy...
Levante UD - Elche CF  (sobota 16:30)
Právě na Levante s Elche nakonec připadla role klubů, jimž skončí letošní ligová sezona o chvilku dříve než všem ostatním. Oba se totiž stihli již s předstihem zachránit, a tak zápasovému harmonogramu nebrání, aby si své vzájemné utkání o pár hodin předehráli a v poklidu si užili závěr úspěšného ročníku.

V případě Levante bylo definitivní zajištění záchrany poněkud kuriózní, neboť přišlo po prohře 2:0 z hřiště Deportiva La Coruňa. Díky zaváhání svých nešťastných konkurentů však valencijský celek přesto nyní může definitivně vyfouknout veškeré napětí ze svých plic a rozloučit se s fanoušky na domácí půdě bez zbytečných nervů. Velkou salvu ovací by si jistě zasloužil trenér Lucas Alcaraz, jenž převzal Levante v říjnu loňského roku a dokázal jej po příšerném startu (pět bodů z osmi kol) a předposledního devatenáctého místa postavit na nohy.

"Vždy si budu pamatovat skvělý přístup svých hráčů i fanoušků," pochvaloval si Alcaraz na tiskové konferenci. "Prošli jsme si celou řadou potíží, které nás srážely, ale dosáhli jsme nakonec svého záměru a zasloužíme si ještě větší pochvalu, protože jsme to zvládli s předstihem. Dokázali jsme něco neuvěřitelného," prohlásil kouč, který se na podobné neuvěřitelné kousky specializuje. Totéž, co letos s Levante, totiž Alcaraz zvládl rovněž dvakrát s Granadou.

Elche bylo v boji o záchranu dokonce ještě rychlejší a zajistilo si klid na kopačkách celé tři týdny zpátky. Od té doby již svěřenci kouče Escriby viditelně polevili, o čemž svědčí nedávné prohry s Villarrealem a Athleticem. Zvláště druhý zmíněný souboj je ukázkovým příkladem, neboť ztratit vedení 2:0 z osmdesáté minuty a prohrát 3:2 by za jiných okolností bylo stěží představitelné. Trenér Escriba si každopádně přeje zakončit letošní ligový ročník na vrcholu.

"Chceme zvítězit, abychom zakončili sezonu s dobrým pocitem, ale zároveň bez jakéhokoli tlaku, protože víme, že jsme zachránění. Zápas nebude vůbec důležitý, co se bodů týče, ale i tak chceme pořád zvítězit," vysvětluje Escriba.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.50 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
UD Almería - Valencia CF  (sobota 18:30)
Valencia se ještě chce pokusit o třetí místo v La Lize. Čeká ji poslední možnost, jak dosáhnout svého cíle a kvalifikovat se do Ligy mistrů automaticky. Proti Almeríi ale nemá osdu ve svých rukou. Musí svého soupeře porazit a ještě doufat v porážku Atlética Madrid. Almería je v tuto chvíli předposlední.

Valencia chtěla ještě před nedávnem bojovat o přímý postup do Ligy mistrů a možná by v tuto chvíli byla na třetím místě, ale poslední dobou jí dochází síly. Za posledních pět zápasů dokázali Los Che vyhrát jen dvakrát, kromě toho si připsali také tři remízy. Na třetí Atlético ztrácejí tři body. V jejich prospěch hovoří alespoň fakt, že mají s týmem trenéra Diega Simeoneho horší vzájemné zápasy, takže pokud by Atlético prohrálo svůj poslední zápas, posunula by se Valencia právě na jeho místo. A to je velké lákadlo.

Valencii a trenéra Nuňa osobně musí hodně mrzet ztráty bodů z posledních zápasů. Remíza s Realem Madrid se dá brát jako solidní výsledek, ale ztráta s domácím Rayem Vallecano určitě ne. A mrzet musí také uklouznutí v podobě minulého kola. V něm Valencia hostila Celtu Vigo a začala hodně špatně. Už po osmi minutách prohrávala, když se za hosty trefil Pablo Hernández. Valencia vrhla všechny své síly do útoku a odměnou jí byla branka dvacet minut před koncem. Na 1:1 srovnal obránce Nicolás Otamendi. Když jsme u jeho osoby, argentinský stoper by ve Valencii nemusel působit dlouho, protože v zákulisí se šeptá o dohodnutém odchodu do Manchesteru United za sumu kolem 36 milionů liber.

Výsledek ze zápasu s Celtou Vigo nenechal chladným ani trenéra Nuňa Esprita Santa, který byl hodně rozhořčen z přístupu hráčů i velmi špatnému zakončovaní šancí. Po zápase zklamaně prohlásil: "Začali jsme tak, jak jsme si řekli. Ale pak jsme udělali chybu v obraně při standardní situaci a museli jsme dotahovat. Od té doby jsme hráli v zápase prakticky jen my a dominovali jsme. Ale dokázali jsme z toho tlaku vytěžit jen jednu branku, což je škoda. Kdybychom vyhráli, mohli bychom být od Atlética jen na rozdíl jednoho bodu a bylo by to mnohem veselejší. Vše se tak rozhodne až v samotném závěru, což mají diváci určitě rádi."

"Proti Almeríi musíme zabrat. Bude to zápas sezony, zápas našich životů. Chceme si udržet stejnou radost ze hry a nedávat si žádná omezení a žádné limity. Naše práce tady nekončí tento víkend, ale bude pokračovat až do té doby, dokud budeme mít správný přístup a budeme se snažit vždycky vyhrávat. Chci poděkovat našim skvělým fanouškům, protože nás podporují každý zápas od první minuty až do té poslední. Tento zápas chceme a musíme vyhrát jen pro ně. Almería je dobrý oponent, takže musíme být ještě lepší," uzavírá trenér Nuňo.

Almería za posledních deset zápasů vyhrála jen dvakrát, což rozhodně není dobrá vizitka. To také znamená předposlední příčku. Kolo před koncem ztrácí Almería na záchranu pět bodů, takže její situace postrádá happy-end. Je pravda, že Almería se odvolala k mezinárodní arbitráži v Lausanne kvůli odpočtu tří bodů, které by jí za jistých okolmností hodně pomohly. V kauze jde o údajný dluh za přestup hráče, respektive takzvané výchovné ve výši 60.000 eur, které si nárokuje dánský klub Aalborg. Se třemi body na kontě by Almería měla naději na záchranu i před zápasem s Valencií. Přesto se rozhodne právě na hřišti.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 4.33 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Celta Vigo - Espanyol Barcelona  (sobota 18:30)
Devátý celek tabulky zavítá z katalánské metropole do Galície. Na stadionu Balídos se Espanyol Barcelonu bude pokoušet dát zapomenout na nedávnou krutou porážku od Realu Madrid. Celtě se poměrně daří a v této sezoně jí patří slušná 11. příčka v La Lize. Vylepší ji po posledním záopase tohoto ročníku?

Na první pohled se jedná o střet dvou týmů, které nemají o co hrát. Oba soupeře v tabulce dělí jen bod a jedna příčka mezi nimi, na které sídlí desáté Rayo Vallecano. Do evropských pohárů sice před nějakou dobou chtěla obě mužstva, ale je jasné, že cesta do nich je už uzavřená. Ani jeden z týmů však nemusí mít obavy o svou příslušnost v následujícím ligovém ročníku, protože nyní hájí klidný střet tabulky. Také aktuální forma z posledních deseti zápasů je vzácně vyrovnaná. Přesto mají oba týmy o co bojovat.

Především Espanyol Barcelona by si rád získal svou reputaci a srdce fanoušků poté, co v minulém kole nestačil na Real Madrid. Po výhře nad Eibarem si hráči věřili, ale favorit srazil jejich sebevědomí na nulu. Za první poločas ještě Espanyol dokázal držet s favoritem z hlavního města krok, jenže po změně stran už úřadoval Real v čele se svou největší hvězdou. První branku dal Cristiano Ronaldo po hodině hry, další přidal Marcelo. Christian Stuani sice vstřelil gól za domácí, ale těm se rozpadla obrana v samém závěru. Druhý gól Cristiana Ronalda byl opět ukázakou jeho schopností a vše pak portugalský hrdina korunoval v závěru zápasu, když uzavíral skóre zápasu na 4:1 pro královský klub.

Espanyol za posledních deset ligových zápasů prohrál dvakrát, stejně je na tom i jeho soupeř v boji o body. Espanyol se navíc může opírat o nedávné statistiky zápasů proti Celtě Vigo, protože z posledních tří zápasů vyhrál dvakrát. Vždy to bylo jen o jeden gól. Při posledním měření sil na domácí půdě katalánský klub opět nezaváhal a domácím zajistil výhru Felipe Caicedo v devadesáté minutě. Byly to poměrně nervy, než se domácím podařilo vstřelit rozhodující gól, ale nakonec se vše zdárně povedlo a barcelonský klub si připsal tři body.

Celta už tři zápasy nevyhrála, ale na její obranu je nutné dodat, že poslední dvě utkání měla opravdu náročného soupeře. A bod ze zápasu se Sevillou a naposledy s Valencií se jistě počítá. Celta proti Valencii v minulém kole začala skvěle, když se trefil Pablo Hernandez. Jenže domácí Valencia dokázala srovnat, když dvacet minut před koncem dal důležitou branku obránce Nicolás Otamendi. Celta se opírá o domácí prostředí, které jí pomáhá i proti Espanyolu. Za poslední čtyři střety neprohrála s Espanyolem na stadionu Balaídos ani jednou! Potvrdí formu i nyní?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 4.00 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SD Eibar - Córdoba CF  (sobota 18:30)
Před nováčkem z Eibaru leží v posledním ligovém kole zdánlivě jednoduchý úkol. Stačí porazit jasně poslední, odevzdanou Córdobu a záchrana drobnému baskickému klubu takřka jistě neunikne. Jenže jedna věc jsou papírové předpoklady a druhá pak opravdový výkon na hřišti, který může svazovat ruce a nohy i daleko zkušenějším hráčům, než jakými jsou právě eibarští.

Přestože totiž Eibar jde do osmatřicátého kola ze sestupové osmnácté příčky, a to s dvoubodovou ztrátou na záchranu, jeho rivalové v tomto zoufalém boji mají daleko, daleko těžší překážky na překonání. Deportivo La Coruňa totiž zavítá na horkou půdu čerstvého mistra, tedy barcelonský Camp Nou, zatímco Granada doma přivítá ligového šampiona z loňského roku, Atlético Madrid. Není tak divu, že trenér Gaizka Garitano se snažil především navodit dojem klidu a nefalšovaného vyhlížení tohoto klíčového zápasu o všechno.

"Zbožňoval jsem tyhle typy zápasů. Musíte v nich být stateční a dát do nich všechno. Jsou náročné, ale zároveň jde o neocenitelné zkušenosti. Pokud to dopadne dobře, budeme na to vzpomínat ještě dlouhé roky," vysvětluje kouč Eibaru. "Musíme ze sebe vydat úplně všechno. Už dříve jsme se v podobné kritické situaci života a smrti ocitli a vyvázli. Zůstávám optimistou."

Garitano také objasnil, že se o výsledky Deportiva s Granadou bude zajímat pramálo. "Zítra musíme vyhrát, bez ohledu na další výsledky. Pak se na ně teprve můžeme podívat. Musíme zapomenout na jiné zápasy a soustředit se jen na ten náš. Šanci na udržení máme jen v případě, že vyhrajeme."

Domácí trenér poté musel odrážet dotazy na poznámku klubového ředitele Alexe Aranzabala, jenž vyjádřil obavu nad zvěstmi finanční odměny pro hráče Córdoby od jiných klubů, když tuto sobotu zvítězí. "Mám pro Córdobu velký respekt. S tím naším jsou to značně podobné týmy. Stejně jako nám jim jen scházela trocha štěstí, rozhodně jsme na jejich kvality nezapomněli," dodal Garitano, jenž se bude muset obejít bez tria Jimenez, Minero a del Moral.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rayo Vallecano - Real Sociedad  (sobota 18:30)
Rayo se v posledním zápase sezóny střetne se svým tabulkovým sousedem ze San Sebastianu. V utkání jde již jen o čest, přesto by Baskové rádi odčinili poslední dvě nevydařená utkání. Naopak ambiciózní Paco Jémez by rád zakončil ročník s více než padesáti body na kontě.

Rayo se i přes velké změny v kádru popasovalo s letošní sezónou dobře. Vděčí za to skvělé práci emotivního kouče Paca Jémeze, jenž dokázal klub znovu vytáhnout do horní poloviny tabulky pouhé tři body od pohárového sedmého místa. Střelecky tým vedl šestnáctigólový Alberto Bueno a je otázkou, kam až by se mužstvo dostalo, kdyby se v závěru sezóny nezranil další útočník Leo Baptistao. Ve skvělém světle se předváděli rovněž Kakuta a Ba.

I přes výstřední chování, kvůli kterému Jémez nemohl být při závěrečných zápasech sezóny na lavičce a nebude tam ani při zápase s Realem, podepíše domácí kouč podle španělských médií s klubem novou smlouvu až do roku 2017.

Real Sociedad se s nepříliš vydařeným ročníkem neloučí úspěšně. Moyesův tým prohrál souboj na hřišti Barcelony a pak ostudně podlehl 0:3 před vlastními diváky s Granadě. Baskové tak mají co napravovat a budou chtít zažehnat nepříjemnou pachuť z posledních týdnů alespoň v zápase proti Bleskům, se kterými v první polovině sezóny prohráli 0:1.

"Prohra s Granadou pro nás byla opravdu těžká, protože jsme se chtěli s fanoušky rozloučit vítězně. V téhle sezóně nám scházela hlavně konzistence. Začali jsme bídně, přišel nový trenér, který chtěl hodně věcí změnit, jenže to se úplně nepovedlo. Teď se musíme dívat dopředu a doufat, že hráči, kteří přijdou nebo v klubu zůstanou, pomohou Realu v příští sezóně bojovat o nejvyšší příčky," překvapil svou upřímností obránce Iñigo Martinez, o němž se spekuluje jako o nové posile Liverpoolu.
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Toňo - Insúa, Amaya, Castro, Tito - Trashorras, Fatau - Embarba, Bueno, Kakuta - Manucho
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - La Bella, I. Martínez, González, C. Martínez - Pardo, Bergara - Castro, Granero, Canales - Vela
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.75 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Granada CF - Atlético Madrid  (sobota 18:30)
Granada hostí na Estadio Nuevo Los Cármenes Atlético a oba kluby mají o co hrát. Poslední kolo La Ligy slibuje velmi napínavou a náročnou podívanou, protože domácím jde o záchranu v první lize. Atléticu zase dýchá na paty Valencia, která na něj ztrácí jen bod. A hraje o přímý postup do Ligy mistrů.

Finálový den La Ligy je tady! Primera Division dospěla ke svému konci, ale je stále o co hrát. Mnohým týmům jde o hodně a odpočívat může snad jen vládnoucí král z Katalánska spolu s Realem Madrid, který své postavení již také ztratit nemůže. To se naopak může "podařit" Atléticu Madrid. Colchoneros jsou aktuálně třetí a potřebují ještě alespoň bod k tomu, aby na této příčce také setrvali. Na záda jim totiž nepříjemně dýchá čtvrtá Valencia.

Ta sice ztrácí tři body, ale jednak hraje s podobně sestupem ohroženou Almeríou, především však má proti týmu trenéra Nuňa horší bilanci ve vzájemných zápasech, takže kdyby Atlético prohrálo a Valencia by zvítězila, muselo by Atlético do předkola Ligy mistrů. A to je vždycky hodně ošemetná záležitost. Riskovat to nechce ani trenér Diego Simeone, který po svých hráčích požaduje maximální možnou míru soustředění. Soupeřem mu bude Granada a také ona má hodně o co hrát. V současné chvíli je Granada zachráněna, ale na sestupové pásmo má náskok jen dvou bodů, což není moc. Pokud by Eibar zvítězil a Granada padla, musela by do Segundy ona.

Atlético působí poslední dobou dojmem týmu, kterému trochu dochází dech. Remizovalo s Bilbaem a dokonce s Levante. V minulém kole potom prohrálo s úřadujícím šampionem Barcelonou. Jedinou branku utkání vstřelil v druhé půli Lionel Messi. Přesto je Atlético odhodláno přivézt si z Granady tři body a pojistit si třetí místo s automatickým vstupem do Ligy mistrů. Svědčí o tom také prohlášení záložníka Tiaga. Před zápasem sdělil: "Je to náročné, když víte, že jeden zápas by mohl zvrátit celou dobrou sezonu. Ale je pravda, že toto utkání je pro nás nesmírně důležité a my jej chceme zvládnout co nejlépe."

"Být třetí je něco úplně jiného než skončit na čtvrtém místě, i když se to tak nemusí vůbec zdát. My jsme si vědomi toho, že je před námi náročná zkouška. Hrajeme navíc proti týmu, který rovněž potřebuje body a to přímo zoufale. Pro nás je životně důležité, abychom skončili na třetím místě a nemuseli procházet předkolem. Všechny týmy, které nyní potřebují bodovat, budou hrát naplno, protože to je jejich poslední šance. Tohle je zápas, který dost možná rozhodne celou sezonu, takže se na něj musíme připravit a nedělat žádné chyby. Musíme být připravení hrát na maximum," dodal Tiago.

Ještě na začátku tohoto měsíce to s Granadou vypadalo hodně bledě. Poté se ale něco změnilo a série tří výher v řadě ji dostala opět do hry. Granada si postupně poradila s Getafe, Córdobou a Realem Sociedad. Proti němu si všechny góly Granada nechala až na závěr, když se postupně trefili El Arabi, Ibaňez a Rochina. A záložník Ruben Pérez věří, že i proti Atléticu sehraje jeho tým dobrý výsledek.

"Před měsícem nám všichni říkali, že naše záchrana nepřipadá v úvahu a žej to zbytečná práce. My jsme jim nevěřili a pracovali. Teď víme, že možné je všechno. Třeba i porazit Atlético. Naším cílem je sehrát krásný poslední zápas tohoto roku a na jeho konci se radovat. Doufám, že se nám podaří neinkasovat, i když to bude proti tak dobrému soupeři hodně náročné. Pokusíme se vytvořit si šance a co nejvíce z nich jich proměnit," dodává záložník Pérez.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 2.25 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Barcelona - Deportivo La Coruña  (sobota 18:30)
Stále ještě zachraňující se Deportivo má před sebou těžký úkol. V posledním kole letošního ročníku La Ligy zajíždí na hřiště už jistého mistra Barcelony, kde se chystají velké oslavy. Domácí se pochopitelně budou chtít odvděčit fanouškům vítězstvím a udělat důstojnou rozlučku pro odcházejícího Xaviho.

Katalánský velkoklub prožije sobotu v hodně slavnostní atmosféře. Po třiadvacáté oslaví zisk trofeje pro španělské šampiony a jako zákusek by si domácí hráči nejraději dali výhru nad Deportivem. S Blaugranas se loučí legenda klubu Xavi, který po čtyřiadvaceti letech odchází z Barcelony do Kataru, takže se očekává hodně emotivní rozlučka. Hráči na sebe dokonce obléknou speciální dresy, na nichž vzdají hold svému nadmíru respektovanému spoluhráči.

"Nechci nějak přehlížet vůli fanoušků, protože byli vždy na mé straně. Doufám, že nikoho nezklamu. Pro mě ale nastal čas se posunout. Mým hlavním cílem nicméně zůstává se jednou do Barcy v budoucnu vrátit," řekl na tiskové konferenci pětatřicetiletý kapitán novopečených španělských mistrů.

Katalánce kromě posledního kola Primera División čeká ještě finále Ligy mistrů a souboj s Athleticem o španělský pohár, takže se rozhodně nečeká nějaké polevení v koncentraci, přestože si už může Luis Enrique dovolit nasadit hráče, kteří v sezóně tolik příležitostí nedostávali. Domácí kouč již například potvrdil, že si ligovou premiéru odbude belgický obránce Thomas Vermaelen. "Sobota bude sváteční den, ale ještě před tím nás čeká jeden zápas. Doufám že nás nakopne před dvěma těžkými finále," uvedl Enrique.

Deportivo může jedině doufat v malou rozehranost některých hráčů či polevení v koncentraci před očekávanými událostmi. Jinak totiž šestnáctý celek tabulky příliš šancí nemá. Trenér Víctor Sánchez po svém příchodu zvedl herní projev mužstva, ale na jistotu záchrany to ani před posledním zápasem sezony nestačilo. V minulém kole vybojoval Depor tři veledůležité záchranářské body s Levante, nicméně před tím devět kol nevyhrál. Musí proto doufat v zaváhání Eibaru, který hostí slaboučkou Córdobu. Nejspíš tak La Coruňa postaví před bránu autobus a začne se modlit.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Stegen - Adriano, Mathieu, Bartra, Montoya - Rafinha, Roberto, Xavi - Pedro, Messi, Munir
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Fabricio - Canella, Sidnei, Lopo, Laure - Borges, Bergantiňos - Cavaleiro, Domínguez, Salomao - Pérez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 7.00 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - Villarreal CF  (sobota 18:30)
Souboj šestého týmu Španělska se sedmým si na závěr přichystala Primera División, a že v tomto střetnutí má Athletic proti Villarrealu o co hrát. Baskové totiž stále nemají jistotu udržení sedmé příčky, která by jim definitivně zajistila účast v příštím ročníku Evropské Ligy. Žluté ponorce naopak již půjde pouze o čest.

Po mizerném vstupu klubu z Bilbaa do letošní sezony se objevila nejedna spekulace o možném konci trenéra Ernesta Valverdeho. Leckterý celek by po takové změně nejspíš i sáhl, ne tak vedení Athleticu. To naopak svého kouče podrželo, a jak se nakonec ukázalo, přineslo to kýžené ovoce. Nyní se Valverde dočkal dokonce zaslouženého prodloužení svého stávajícího kontraktu o další rok navíc. Nikdo tak zdánlivě nepochybuje o tom, že dvoubodový náskok na Malagu již Athletic pod jeho vedením nepromrhá. Pro definitivní jistotu to bude chtít svého soka porazit.

Také loňský závěr Athleticu byl patřičným důvodem k oslavě, neboť tehdy Valverde dokráčel se svým týmem vůbec poprvé do Ligy Mistrů po dlouhých šestnácti letech, a to díky skvělému čtvrtému místu v tabulce. Po letní pauze na to však Baskové krutě nenavázali a místo toho si prožili vůbec nejhorší ligový start v celé historii. Od Nového roku však Athletic jede jako dobře namazaný stroj a kromě slibného zakončení ligové sezony může dodat třešničku na dortu také ve finále Ligového poháru proti Barceloně.

"Se svým klubem se cítím být jasně spojený a chovám velmi silné pocity k lidem, s nimiž pracuji," vyjmenovával Valverde po podpisu zmíněné nové smlouvy. "Cítím se v blízkosti všech pracovníků klubu naprosto uvolněně. Proto jsme se společně s klubem rozhodli sáhnout k tomuto kroku, neboť předpokládám, že s našimi výsledky jsou spokojení."

Valverde také vysvětloval, proč toto ohlášení trvalo tak dlouho, zvlášť když jeho stávající smlouva již byla jen pár týdnů od svého vypršení. "Dohodli jsme se, že počkáme do května, abychom viděli, jestli dokážeme naplnit naše stanovené cíle pro letošní sezonu. Myslím, že jsme na ně nakonec dosáhli."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.80 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Málaga CF - Sevilla FC  (sobota 18:30)
Španělská Primera División je nabitá do posledního kola. Jedním z hlavních důkazů budiž střetnutí Malagy se Sevillou, které dost možná rozhodne o bytí a nebytí obou celků v příštím ročníku evropských pohárů.

Andaluské derby totiž má svůj význam pro oba zúčastněné. Sevilla si stále může brousit zuby na klíčové čtvrté místo, které zajišťuje kvalifikaci do předkola Ligy Mistrů, byť k tomu kromě vlastního prvenství musí doufat v zaváhání Valencie, kterou čeká nepříjemný výlet do sestupem ohrožené Almérie. Svěřencům Unaie Emeryho postačí i valencijská remíza. Na rozdíl Malagy také mají tu výhodu, že i v případě ligového neúspěchu, co se snové milionářské soutěže týče, mají šanci na ještě jeden reparát v podobě finále Evropské ligy. Tam se Sevilla utká s Dněpropetrovskem dokonce o přímý postup do základních skupin.

"Pracujeme na zápase s Malagou, protože jde o možnou cestu do Ligy Mistrů, a pracujeme i na Dněpru," hlásí trenér Emery. "Pracujeme tvrdě den po dni. Chci, abychom odehráli tento soutěžní týden na vysoké úrovni. Nejlepší na tom všem je, že máme stále před sebou dva cíle a můžeme stále snít."

Při dotazu na opravdové priority Emery odpověděl: "Zvítězit v Evropské Lize, protože to nám dodá Ligu Mistrů přímo. Ale liga zase ukazuje herní konzistenci po celou sezonu. Máte pak za sebou osmatřicet zápasů, které vytváří konečný cíl. Zato když máte finále, tak se priority dělí. Evropská Liga nám samozřejmě může dodat titul a přímý postup, ale nemůžeme si tím být jistí, stejně jako si nemůžeme být jistí, že po sobotě skončíme na čtvrtém místě."

Co se týče nedávné formy obou celků, nemůže být pochyb o tom, že Sevilla bude favoritem. Jen jedna jediná prohra Emeryho družiny za posledních dvacet zápasů to ostatně potvrzuje více než dostatečně. Malaga naopak získala z posledních třiceti možných bodů pouhopouhých šest. Šance na umístění v první šestce tak vzaly za své a nyní je v ohrožení i poslední možná vstupenka do pohárové Evropy v podobě příčky sedmé. Tu totiž aktuálně okupuje Athletic, a to s dvoubodovým náskokem.

Domácím tam nezbude nic jiného, než vedle vlastní výhry věřit v prohru Basků na hřišti Villarrealu. "Jsme nabuzení rozloučit se s naší sezonou domácím vítězstvím," burcuje stoper Weligton. "Víme o rivalitě mezi oběma kluby a naši fanoušci si to zaslouží. Byli jsme nahoře v tabulce skoro celou sezonu. Většina mých spoluhráčů včetně mě je vážně rozezlená, že nejsme na evropských příčkách. Musíme si ale předně splnit svoje, tedy porazit Sevillu."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.75 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Madrid - Getafe CF  (sobota 20:30)
Závěrečnou tečku za ročníkem 2014/2015 Primera División udělá zápas mezi Realem Madrid a Getafe. Ani jednomu mužstvu už nejde o výsledek - Getafe je zachráněno, Real už zůstane na stříbrné pozici. Přesto se Bílý balet bude chtít se sezónou bezesporu rozloučit vítězně.

Nejhodnotnější klub světa nezakončí tuto sezónu ziskem žádné velké trofeje, takže se letošní ročník La Ligy nemůže na Satiago Bernabeu hodnotit jako úspěšný. Vloni Carlo Ancelotti mohl společně s hráči slavit titul v poháru i v prestižní Lize mistrů, když si ve finále Copy poradili s Barcelonou a v Lisabonu v prodloužení rozcupovali Atlético.

Letos však Bílý balet skončil v Champions League už v semifinále po souboji s Juventusem a s domácím pohárem se Real rozloučil již v osmifinále. Není proto divu, že se vyrojily spekulace o budoucnosti italského kouče na lavičce Los Blancos. Ancelotti se má údajně vrátit do AC Milán a nahradit Filippa Inzaghiho. Do Madridu by se pak měl stěhovat Rafael Benítez.

"Ještě jsem s vedením klubu nemluvil, máme v plánu sekat se po skončení sezóny. Stále jsem trenérem Realu Madrid a to se nezmění, dokud mi vedení neoznámí něco jiného. Myslím, že jsme na tom byli fyzicky lépe než v minulém ročníku. Pokles přišel hlavně v únoru, kdy se nám nakupila zranění. Mužstvo se pak ale rozrostlo o čerstvé síly. Únor byl po fyzické stránce nejtěžší," analyzoval uplynulou část sezóny Ancelotti.

Getafe si prvoligovou příslušnost zajistilo hlavně v zápasech na začátku roku. Jeho aktuální forma by jej totiž řadila ke žhavým kandidátům na sestup. Vždyť fotbalisté El Geta nevyhráli již sedm kol v řadě a odnesli si velké příděly z Bilbaa (4:0) a Barcelony (6:0). Díky ztrátám svých konkurentů se o svůj osud ale bát nemusejí, pětibodový náskok na osmnácté místo je pro setrvání mezi španělskou elitou dostačující.

Zápas si nezahraje Karim Benzema, který má problémy se stehenním svalem. Kromě něj nejsou fit ani Khedira, Modrič, Ramos či Coentrao. Do Ancelottiho nominace se tak dostal mladý Martin Ødegaard, jenž by mohl debutovat v A-mužstvu Realu Madrid v pouhých šestnácti letech. Sám Carlo Ancelotti se v možná posledním zápase v roli kouče Realu na lavičce neobjeví, neboť si odpykává disciplinární trest.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Marcelo, Varane, Nacho, Arbeola - Rodríguez, Kroos, Isco - Ronaldo, Chicharito, Bale
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Escudero, Velázquez, Naldo, Vigaray - Lacen, Rodríguez - Castro, Sarabía, León - Hinestroza
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.13 - 9.00 - 21.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona373034108:1993
2.Real Madrid372926111:3589
3.Atlético Madrid37238667:2977
4.Valencia CF372111567:3074
5.Sevilla FC37227868:4373
6.Villarreal CF371612948:3360
7.Athletic Bilbao3714101338:4152
8.Málaga CF371481540:4550
9.Espanyol Barcelona3713101445:4849
10.Rayo Vallecano371541844:6449
11.Celta Vigo3712121344:4248
12.Real Sociedad3710131440:4943
13.Elche CF371171935:6240
14.Getafe CF371072030:5737
15.Levante UD37991934:6736
16.Deportivo La Coruña377131733:5834
17.Granada CF377131729:6434
18.SD Eibar37882131:5532
19.UD Almería37882133:6129
20.Córdoba CF373112322:6520
Bodové odečty
UD Almería-3za dluh za přestup hráče

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (547)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele