38. kolo
23.05.2015 18:30 CET
3 : 0
(3:0)

Reportáž

Navzdory jasné výhře je Eibar třetím sestupujícím

Poslední kolo Primera División nabídlo také jeden velmi smutný příběh. Navzdory jednoznačné výhře 3:0 nad Córdobou se totiž nováček z Eibaru nedokázal vymanit ze spárů sestupu o ligu níže. Rozhodly o tom nečekané výsledky na jiných stadionech...

Když Mikel Arruabarrena, Raúl Navas a Ander Capa každý skórovali po jednom gólu hned v prvním poločase, vypadalo to pro svěřence Gaizky Garitana více než nadějně. Eibar se totiž v tu chvíli vyhoupl na pětatřicet bodů, zatímco soupeři v boji o udržení Granada s Deportivem La Coruňa museli uhrát alespoň remízu proti Atléticu Madrid, resp. mistrovské Barceloně. Co by čert nechtěl, právě to se nakonec oběma klubům také povedlo, zvláště na zmrtvýchvstání Deporu na Camp Nou z průběžného stavu 0:2 se jen tak nezapomene.

A protože si Eibar ve vzájemných zápasech jak s Granadou, tak Deportivem odnesl špatné výsledky, při nastalém zisku totožného počtu bodů všech tří zúčastněných to byl právě drobný celek ze severu Španělska, který se po ročním nakouknutí mezi fotbalovou elitu vrací zpět o ligu níže. Rozhodla o tom především druhá polovina sezony, v níž Eibar dokázal včetně výhry nad Córdobou zvítězit pouze dvakrát.

Viditelně nabuzení domácí do zápasu vstoupili přímo ukázkově. Kapitán Arruabarrena prudkou hlavičkou vsítil první gól po Capově centru již v šesté minutě a pouhých pět minut nato se z rohového kopu rovněž ze vzduchu prosadil Navas. Rozloženou Córdobu málem vzápětí dorazil Saul Berjon, ovšem jeho lobovaný pokus nakonec skončil těsně nad břevnem. Přesto ještě do poločasu upravil vedení Eibaru na 3:0 Capa prudkou ranou z hranice pokutového území, s níž brankář Mikel Saizar neměl šanci zasáhnout.

Córdoba byla po většinu utkání na hřišti pouze do počtu, čímž ostatně symbolizovala svůj výkon napříč celou sezonou. Pouhopouhých dvacet bodů a tři vítězství mají za následek beznadějně poslední místo a pád do Segunda División. Po změně stran již navíc nepotřebovali vytrvat v nastalém tempu ani domácí, a tak se diváci na tribunách zajímali spíše o vývoj souběžně hraných utkání na jiných stadionech. Zprávy o nečekaném gólu Dioga Salomaa, jenž zařídil deset minut před koncem Deportivu remízu 2:2 na Camp Nou, pak zarmoutily celý stadion Ipurua.

Přesto se Eibar rozhodně nemá za co stydět, svým vůbec historicky prvním působením v Primera División přinesl závan čerstvého vzduchu a jistě mu nyní řada fotbalových fanoušků bude přát, aby si za rok zase mohl tuto prvoligovou pohádku zopakovat.

Autor: Martin Kantor / espnfc.co.uk

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

ten kurz na Eibar je vtip ne

Reagovat
smazaný uživatel

Ano výhra nepomuže domácím k záchraně-duel Granada -Atletico je již domluven,ví to i book ,proto nejnižší kurz na x v nabídce.

Reagovat
smazaný uživatel

A čo La Coruna?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele