Primera División - souhrn 34. kola

28.04.2015, 21:51, aktualizováno 30.04.2015, 23:59
Komentáře a souhrny
Atlético veze tři body ze hřiště Villarrealu, Elche nadělilo Deportivu čtyři góly. Real Madrid porazil Almeríi a na Barcelonu, která rozstřílela Getafe, nadále ztrácí dva body. Sevilla uspěla v Eibaru a bodově se dotáhla na Valencii, ta uhrála na půdě Raya jen remízu...

Granada CF - Espanyol Barcelona 1:2

30.04.2015 22:00

Góly: 73. Diego Maínz - 45. Sergio García, 84. Paco Montañés

Boj o záchranu se ve Španělsku začíná čím dál více vyjasňovat. Zatímco týmy jako Elche či Levante úspěšně bodují a vzdalují se od pásma sestupu, jejich konkurenti na dně tabulky nabírají čím dál větší ztrátu. Jedním z takových potápějících se nešťastníků je Granada, která na domácím hřišti podlehla Espanyolu 1:2.

Katalánský celek se ujal vedení na samotném konci první půle, kdy se o gól do šatny postaral kapitán Sergio García. Granadští však sedmnáct minut před koncem vyrovnali díky Diegu Mainzovi, jenže Paco Montaňés jedenáct minut nato vrátil hostům vedení, které již udrželi až do konce. Espanyol touto výhrou přiživil své šance na možnou kvalifikaci do příštího ročníku Evropské ligy, neboť od sedmé Malagy jej nyní dělí pouhé dva body. Zato Granada zůstává na předposledním místě s pětadvaceti body a šestibodovou ztrátou na záchranu. To vše čtyři kola před koncem sezony.

Domácí měli v první půli jasně více ze hry a působili ofenzivnějším dojmem, jenže i tak to byli oni, kdo v poločase odcházel do šatny s inkasovaným gólem. Ten zapříčinil hrubou individuální chybou Emanuel Insúa. Levý bek Granady se totiž při vyvážení míče z obrany nechal obrat Lucasem Vázquezem, jenž si proklestil cestu až do pokutového území, odkud vybídl ke skórování Garcíu. Nejlepší střelec Espanyolu zachoval chladnou hlavu a přesnou ranou do pravého koutu překonal brankáře Roberta.

Granadským tak nezbylo nic jiného, než pokračovat v herním tlaku i nadále. Espanyol se totiž pohodlně spokojil s ochranou vydobytého náskoku. Nepřesně pak mířili domácí Success i Piti a nakonec to byl stoper Mainz, jenž protrhl střelecké trápení Andalusanů, když po centru Bangoury trefil hlavou vyrovnání na 1:1. Ve zbytku zápasu tak domácí hledali navýsost důležitý druhý gól pro zisk tří bodů, jenže tím se zároveň i řádně odhalovali před vlastní brankou. Caicedo však jedné takové šance po chybě Juana Calá trestuhodně nevyužil.

A při dalším propadu stopera Granady pak míč vzal do své správy střídající Montaňés, jenž víceméně zničehonic pláchl po pravé straně hřiště a přesnou ranou se postaral o utichnutí publika na stadionu Nuevo Los Cármenes.

Více informací k zápasu

Rayo Vallecano - Valencia CF 1:1

30.04.2015 20:00

Góly: 19. Adrián Embarba - 66. Dani Parejo

Hodně atraktivní a emotivní utkání hostil stadion Teresa Rivero v Madridu, kde své domácí zápasy hraje Rayo Vallecano. Rayo dnes uvítalo ambiciózní Netopýry, ale ti nakonec odjíždějí z Madridu jen s jedním bodem v kapse. Domácí poslal do vedení Adrián Embarba, ale ve druhé půli srovnal na konečných 1:1 Daniel Parejo. V zápase jsme viděli ještě dvě červené karty.

Valencia přijížděla na stadion do Madridu jako jasný favorit a její boj o tři body měl být spíše formální záležitostí. Nutně potřebovala zazářit, aby si pojistila čtvrtou příčku před dotírající Sevillou. To se jí ale nakonec nepovedlo a Netopýři se tak musí o své místo nadále bát. Začali přitom poměrně ofenzivně. Do základu se vešla útočná trojice Rodrigo, Negredo, Piatti. Míče jim připravovala záložní řada v podání hráčů jako Parejo, Pérez, Gomes. Ani domácí se nebáli vyrukovat s ofenzivní sestavou a o útočení se měla starat čtveřice Embarba, Bueno, Kakuta a Manucho.

Po pěti minutách se ke střele z větší vzdálenosti odhodlal Rodrigo. Pálil ale z velkého úhlu a vysoko nad branku. Po osmi minutách se do velké šance dostal útočící Daniel Parejo, který se dostal k míči ve vápně a krásnou ranou pálil jen do kolene připraveného brankáře Toňa. Zatímco hosté se snažili spíše tvořit hru a kombinovat, domácí se k míči dostávali pozvolna. Střelou z otočky se ukázal talentovaný univerzál Gael Kakuta, jenže mířil hodně mimo.

Hodně aktivním hráčem byl Rodrigo, který si udělal místo za obránci Raya a tvrdou ranou prověřil brankáře Toňa. Ten byl ale včas připraven a jeho ránu zlikvidoval. Po osmnácti minutách měla Valencia obrovskou smůlu. Respektive ji nepodržel vlastní brankář. Po akci Raya se míč dostal k Adriánovi Embarbovi, který jen tak zkusmo vypálil. Ačkoli se nejednalo o moc dobrou střelu, chybu vyrobil brankář Diego Alves, který propustil balon za svá záda, neboť mu vypadl z rukavic!

Valencia musela dotahovat a to byl scénář, se kterým pravděpodobně moc nepočítala. André Gomes se vší silou opřel do míče, ale mířil přes celé vápno mimo. Pět minut před změnou stran se k míči za vápnem dostal Rodrigo, který ještě vybízel nabíhajícího útočníka Negreda. Jenže ten ve skluzu minul bránu zhruba o metr! Do druhého poločasu už nevyběhl Pablo Piatto, který byl nahrazen Sofianem Feghoulim.

Po hodině hry se na domácí Rayo usmálo štěstí, když Daniel Parejo vypálil ke vzdálenější tyči a po hříchu trefil přesně vzdálenější tyč. Od ní se míč odrazil zpět do pole na záda brankáře Toňa. Přesně poté si ale Rayo zkomplikovalo celou situaci vlastně samo, když Jorge Morcillo zatáhl za poslední možnou brzdu a zkosil pronikajícího protihráče těsně před vápnem. Penalta se sice nepískala, ale standardní situace ve prospěch Valencie ano. A Netopýři jí využili náramně, když se k míči postavil Daniel Parejo, opřel se do míče vší silou a Toño neměl nejmenší nárok - 1:1.

Dvacet minut před koncem utkání se do obrovské šance dostal Gael Kakuta, který pálil velmi dobře, ale ještě lépe zasáhl Diego Alves. André Gómes posléze jen těsně minul tyč Toňovy brány. A Trashorras jen těsně minul tyč brány hostujícího celku! Patnáct minut před koncem nervy tekly na obou stranách. Na té hostující to odnesl Rodrigo, kterého povalil ve snaze získat míč brankář Toňo a Rodrigo neunesl tíhu okamžiku. Svého konkurenta podkopl a sudí jej poslal ze hřiště! Pět minut před koncem utkání se k hlavičce na malém vápně dostal Feghouli, ale brankář Toňo spasil svůj celek.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Atlético Madrid 0:1

29.04.2015 22:00

Góly: 74. Fernando Torres

Atlético využilo poklesu formy Villarrealu a stejnou mincí mu oplatilo porážku z vlastního stadionu. Výhru 1:0 zajistil Rojiblancos svým druhým gólem v sezóně navrátilec Fernando Torres. Nešťastný zápas pro domácí korunovalo na konci zápasu zranění brankářské jedničky Sergia Asenja. Simeoneho tým si pohlídal třetí příčku, Žlutá ponorka okupuje nadále šesté místo.

Kromě Torrese měl obrovskou zásluhu na výhře Madridských gólman Oblak. Ten byl v permanenci již od prvních minut, když jeho schopnosti prověřil krátce po úvodním hvizdu Campbell. Dvaadvacetiletý Kostaričan však sám před slovinským brankářem selhal. V 18. minutě se znovu Campbell pokoušel překonat Oblaka z hranice velkého vápna, jeho pumelice ale jen prosvištěla kolem pravé tyče. Na druhé straně mohl odpovědět hlavou Turan, svůj lob ale rovněž mezi tři tyče nezamířil.

Největší šanci první půle měl v dresu Rojiblancos Koke. Ve 29. minutě se rozběhnutý třiadvacetiletý odchovanec madridského klubu dostal do skvělé pozice po Mandžukičově přihrávce, v rozhodující chvíli ale bránu tvrdou ranou trestuhodně minul. Hosté si na svou velkou příležitost počkali do 34. minuty, to se po přímém kopu dostal k nebezpečné hlavičce Ruiz, jehož však na čáře fantasticky vychytal oblak a následnou dorážku vykopl z branky Godín.

I v druhé půli pokračovala zajímavá podívaná. Nejprve to z velké dálky zkoušel domácí kapitán Mario Gaspar, ale jeho projektil letěl příliš vysoko. Zanedlouho se k dorážce v pokutovém území hostů dostal střídající Gómez, ale jeho střelu srazil na rohový kop všudypřítomný Godín. Dobře rozehraný mač si domácí zkazili vlastní hloupou chybou. Nepřesnou přihrávku dozadu v podání Triguerose si Bailly vůbec nezpracoval, k míči se dostal Fernando Torres a ten svůj bleskový samostatný únik učebnicově zakončil do odkryté branky - 0:1!

Hostům vzala úvodní branka úplně vítr z plachet a v 81. minutě to mohlo být o dva góly. Další chyby v rozehrávce Žluté ponorky mohl využít Griezmann, na rozdíl od svého parťáka z útoku ale ztroskotal na Asenjovi. Domácí gólman však už více ze svého umění předvést nemohl, jelikož se při následném rohovém kopu v souboji s Raúlem Garcíou při dopadu na zem zranil a nebyl schopen dál pokračovat.

Do branky tak musel narychlo Juan Carlos. I tak ještě domácí v samotném závěru dokázali zahrozit. Nejprve se do dobré pozice dostal Mario Gaspar, ale mířil hodně nad. V poslední akci zápasu pak pohotová střela Costy letěla o chloupek mimo branku, bezchybný Oblak však byl na místě a střelu mířící mezi tři tyče by chytil. Atlético tak urvalo ze hřiště Villarrealu důležité tři body a může se nadále těšit z bronzové příčky. Domácího kouče Marcelina bude kromě další porážky tížit i možná ztráta další opory v podobě zraněného Asenja.

Více informací k zápasu

Elche CF - Deportivo La Coruña 4:0

29.04.2015 22:00

Góly: 6. Jonathas, 20. David Lombán (pen.), 54. Mario Pašalić, 90+1. Garry Rodrigues

Tak takhle se kráčí za záchranou. Elche rozdílem třídy přehrálo Deportivo La Coruňa na domácí půdě 4:0 a jistotu udržení v nejvyšší španělské soutěži i pro další ročník má již na dosah. Vítězný gól nevstřelil nikdo jiný než Jonathas de Jesús, a to hned v páté minutě.

Brazilcova trefa pak odstartovala debakl, který doplnili David Lombán z pokutového kopu, Mario Pasalić krátce po změně stran a v samotném závěru dodal výsledku třešničku na dortu Garry Rodrigues. Pro klub z provincie Alicante šlo o vůbec nejvyšší prvoligové vítězství od roku 1970...

Svěřenci Frana Escriby se tak dostali od sestupových vod na vzdálenost pohodlných osmi bodů, což se čtyřmi zbývajícími zápasy do konce sezony vypadá již mimořádně slibně. Hned v příštím zápase v Malaze tak Elche může svůj status prvoligového týmu potvrdit i matematicky, ovšem stále se nad ním vznáší určitý otazník, co se týče možného nesplacení dluhu pěti milionů euro, které by propad o ligu níže přece jen ještě mohlo zapříčinit. Deportivo naopak aktuálně drží první sestupovou příčku a není se čemu divit, když nedokázalo vyhrát ani jednou z posledních dvanácti kol.

V posledních týdnech provázela Elche nepříjemná nejistota, kterou neutišil ani odchod klubového prezidenta Josého Seculpreho, jehož v nevděčné funkci pod tlakem nahradil den před zápasem s Deporem Juan Anguix. Ovšem i přesto se Escribův tým dokázal potřetí za posledních čtrnáct dnů vybičovat ke kvalitnímu výkonu, který mu přinesl kýžené vítězství.

Elche dominovalo od samotného úvodu a ještě před Jonathasovým krásným gólem mělo další dvě slušné šance. Gól pak z kopačky brazilského útočníka padl po perfektní práci Damiana Suáreze. Jonathas tak vstřelil svůj jedenáctý gól sezony a dovolil si dokonce neobvyklou oslavu, když vytáhl pro kamery sluneční brýle. Záhy se Elche mohlo pohodlně vyhřívat na výsluní ještě více, neboť Enzo Roco spadl po zákroku Oriola Riery a rozhodčí nařídil pokutový kop. Ten bezpečně proměnil Lombán - 2:0 po dvaceti minutách.

Depor se probudil k životu až po změně stran, jenže své tři příležitosti nahuštěné do pouhých pár minut trestuhodně zahodil, jmenovitě selhali Lucas Pérez a dvakrát Riera. Okamžitě tak přišel trest v podobě inkasovaného gólu číslo tři. Suárez využil vysunuté obranné linie Deportiva, aby vybídl do úniku Jonathase, a brazilský šutér napálil brankáře Fabricia tak, že míč pomaloučku směřoval do brány. Vše v tu chvíli pojistil dorážkou Pasalić, aby jej dorazil za čáru ještě před dobíhající obranou hostí.

La Coruňa se nakonec nedočkala ani čestného gólového úspěchu a místo toho naopak ještě jednou inkasovala. V první minutě nastavení totiž Elche odvrátilo rohový kop a střídající Garry Rodrigues využil oproti defenzivě Deporu své odpočaté čerstvé nohy, aby pláchnul až k zakončení, které úspěšně zafungovalo i na brankáře Fabricia.

Více informací k zápasu

SD Eibar - Sevilla FC 1:3

29.04.2015 20:00

Góly: 51. Federico Piovaccari - 7. Carlos Bacca, 15. Carlos Bacca, 64. José Antonio Reyes

Sevilla nezklamala ani tentokrát a jasnou výhrou 3:1 nad propadajícím se Eibarem si uchovala šanci na umístění v nejlepší ligové čtyřce. Na úvod se hned dvakrát prosadil Carlos Bacca, jehož pak po změně stran doplnil José Antonio Reyes. Za hosty pouze průběžně korigoval Federico Piovacarri.

Andalusané se tak přinejmenším nakrátko posunuli na kýžené čtvrté místo v ligové tabulce, jediný bod před Valencii, která má zápas k dobru. Zato Eibar je prvním ligovým nováčkem, který prohrál deset domácích zápasů v řadě a nadále z šestnáctého místa zůstává nebezpečně blízko sestupovým příčkám s jednatřiceti body.

Svěřenci Unaie Emeryho si v minulém kole suverénně poradili s Rayem Vallecanem a i tentokrát si připsali pohádkový vstup do zápasu. Hned po sedmi minutách hry totiž Reyes vybídl do šance Baccu a kolumbijský forvard v poklidu obešel brankáře Iruretu, aby skóroval do odkryté brány. Několik minut nato si oba ofenzivní tahouni hostů celou spolupráci zopakovali, s týmž výsledkem. Reyesův přímý kop totiž Irureta vyboxoval pouze k Baccovi, jenž zblízka míč pohodlně posunul do sítě.

V první půli působil Eibar značně zakřiknutě, ovšem po změně stran se přece jen osmělil a zaslouženě alespoň utkání zdramatizoval. Piovacarri nejprve hlavou přestřelil, ovšem chvíli nato již ve své příležitosti nezaváhal, když využil zmatku v sevillské obraně po rohovém kopu. Dalších deset minut se pak Sevilla sotva dostala na útočnou polovinu, jenže ani to nepřineslo vyrovnání, ba naopak. Reyes s Baccou si tentokrát prohodili role, kdy kolumbijský útočník založil sevillský protiútok a předložil pak míč Reyesovi, jenž z prvního doteku bez váhání prostřelil Iruretu ranou na přední tyč.

Gól na 3:1 zabil veškeré šance Eibaru na závěrečný tlak v honbě za vyrovnáním, a tak již bylo jen otázkou, zda hosté nepřidají další trefu. Irureta si však s šancemi Vitola a Evera Banegy poradil, baskickému celku to však již nebylo nic platné.

Více informací k zápasu

Real Madrid - UD Almería 3:0

29.04.2015 20:00

Góly: 44. James Rodríguez, 49. Mauro dos Santos (vl.), 84. Álvaro Arbeloa

Real si bez potíží poradil se zachraňující se Almeríí a nadále ztrácí na vedoucí Barcelonu dva body. O vítězství Los Blancos se v prvním poločase přičinil Rodríguez a nedlouho po změně stran si dal nešťastně vlastí gól Dos Santos. Gólovou tečku udělal za zápasem v 84. minutě Arbeola.

Real v prvním poločase nepředváděl očekávanou smršť, ale i standardní výkon Ancelottiho týmu na osmnáctý celek tabulky stačil. V první dobré příležitosti se domácí ocitli už ve 4. minutě, když centroval z pravé strany Arbeola a hlavičkující James Rodríguez poslal balón těsně mimo. Poté však utkání upadlo spíše do průměru a míč se do nebezpečných prostorů dostával jen sporadicky. Fotbalovou nudu mohl ve 28. minutě protrhnout po přímém kopu Cristiano Ronaldo, balón se ale pouze otřel o horní část Rubénovy svatyně.

Kvalita Realu Madrid se projevila až na konci první půle. Ve 45. minutě se hostující Trujillo dopustil velké chyby před vlastním pokutovým územím, když hlavou namazal nabíhajícímu Rodríguezovi, jenž výstavní ranou z první poslal svůj tým do vedení - 1:0! Gól do šatny domácí nakopnul a krátce po přestávce přidali Los Blancos druhý gól. V probíhající 49. minutě se do vápna Almeríe prodral Jesé, který vyslal prudký přízemní centr na nabíhajícího Ronalda. Ještě před portugalským kanonýrem ale zasáhl míč ve skluzu hostující Dos Santos a balón k překvapení gólmana Rubéna doputoval až za jeho záda - 2:0!

Téměř sedmdesát tisíc fanoušků na stadionu nesledovalo nijak dramatický zbytek zápasu. Pokusy Almeríe na zvrat se nesetkávaly s úspěchem a Madridští v pohodě kráčeli za šestým vítězstvím v La Lize za sebou. Třetí branku zápasu přidali domácí až v poslední desetiminutovce. V 84. minutě si v pokutovém území Andalusanů šikovně převzal balón Chicharito, jenž následně přesně přihrál před bránu Arbeolovi. Dvaatřicetiletý obránce svým vůbec prvním gólem v sezóně pečetil vítězství Realu - 3:0!

Více informací k zápasu

Celta Vigo - Málaga CF 1:0

29.04.2015 20:00

Góly: 89. Nolito

Málaga si nakonec nedokázala poradit s Celtou a ve Vigu prohrála! Jedinou branku utkání vstřelil Nolito minutu před koncem zápasu.

Málaga byla lehkým favoritem v duelu s domácí Celtou Vigo a chtěla další tři body. Do utkání vyslala hned od začátku útočníky Hortu se Samuelem. Za nimi měli hru tvořit záložníci Darder, Amrabat a Duda. Domácí vyrukovali na soupeře s hráči jako Fernandez, Orellana nebo Nolito s Charlesem.

Domácí se dostali jako první do větší šance už po minutě odehraného času, když z větší dálky vypálil Nolito. Mířil ale jen do náruče brankáře Kameniho. Po pěti minutách měl na kopačce první gól utkání Fontas, který se ocitl na malém vápnu zcela osamocen, ale pálil k tyči, kam brankář Kameni v klidu dosáhl. O dobrou přihrávku do vápna se zasloužil také Amrabat, který ale nakonec mířil jen do obrany Celty Vigo. Domácí byli jednoznačně aktivnější a brankář Kameni musel řešit další nepříjemnost v podobě Nolita číhajícího na zadní tyči. Toho nakonec zastavil Angeleri.

O chvíli později se Orellana snažil najít dobrou nahrávkou Hernandeze, ale zasáhla soupeřova obrana. Poté hned dvakrát pálil Nolito, ale Kameni byl vždy na místě a jeho zakončení s přehledem zlikvidoval. Po dvaceti minutách spálil obrovskou šanci Charles, ke kterému se před bránou dostal balon, ale Charles byl natolik zaskočen nenadálou šancí, že si neporadil a nedokázal včas vypálit. Následně pálil Fernandez, který ale mířil jen těsně vedle tyče brankáře Kameniho. Po dalším sólu Nordina Amrabata se ujali obrovské šance opět domácí. Krohn-Dehli našel skvělou nahrávkou Nolita, který pelášil na bránu a překonal obránce svého soupeře. Brankáře Kameniho ale neprostřelil, protože pálil těsně vedle tyče!

Deset minut před změnou stran se do obrovské šance dostala také Málaga. Samuel nahrával na malém vápně Darderovi, který snad ani nemohl netrefit. Protože je ale fotbal hra nedokonalých lidí, zazvonila tyč! Od ní se míč odrazil zpět do hřiště! K balonu se pak dostali domácí rychleji, takže míč odkopli do bezpečí. Pět minut před koncem zajímavé první půle Amrabat našel dlouhou přihrávkou Dardera, ale ten svoji šanci nezopakoval a pálil jen těsně vedle tyče!

Nolito dlouhým výkopem našel volného Orellanu, ale ten byl faulován. O chvíli později Charles stál u pokutového území, dostal pas od dobíhajícího spoluhráče a následně vystřelil, ale mířil mimo. Deset minut po změně stran se Horta dostal s míčem za obranu domácích, ale byl zastaven. K míči se následně dostal Amrabat, ale pálil jen do brankáře soupeře. Po hodině hry domácí spálili další obrovskou šanci, když se nejprve zastřeloval Charles a po něm také Hernandez, ale také ten poslal míč mimo tři tyče!

O chvíli později se dostal do šance také Nolito, ale ani on nepálil příliš dobře. Patnáct minut před koncem se do skvělé šance dostal Nordin Amrabat, dnes jeden z nejlepších hráčů. Ačkoli ale mířil sám na brankáře Alvareze, vypálil jen mimo tři tyče. Pět minut před koncem utkání ještě našel Orellana v pokutovém území Larriveye, ale včas zasáhla obrana jeho soupeře. Do konce druhého poločasu ale přeci jen jedna branka padla. Mina skvělou nahrávkou našel Nolita, který si za svůj výkon branku určitě zakončil. Krásnou ranou skóroval - 1:0.

Více informací k zápasu

Levante UD - Córdoba CF 1:0

28.04.2015 22:00

Góly: 41. David Barral

Córdoba prohrála i v úterý na hřišti Levante a s prohrou 1:0 takřka dozajista zpečetila své krátké působení ve španělské nejvyšší soutěži pouze pro letošní ročník. To Valencijský klub díky brance svého dvorního kanonýra Davida Barrala míří úspěšně za záchranou.

Levante se tak po dvou totožných výherních výsledcích (ten první byl minulý víkend proti Getafe) oddálilo od osmnáctého Deportiva La Coruňa na první sestupové příčce na vzdálenost šesti bodů, byť má nyní odehrán o zápas navíc oproti většině svých blízkých tabulkových konkurentů. Zato córdobští zůstávají pevně přilepení na dně ligové tabulky s jedenáctibodovou ztrátou na záchranu. To je již čtyři kola před koncem hotový polibek smrti a je jen otázkou času, když už odpadne i samotná matematická šance na udržení prvoligového statusu i pro další rok.

Do sestupového pekla přivedla Córdobu především příšerná forma v novém kalendářním roce. Andalusané totiž naposledy zvítězili dvanáctého ledna a od té doby již zvládli vybojovat pouhé další tři body. Proti Levante na stadionu Ciutat de Valencia přesto srdnatě bojovali a postarali se o vesměs vyrovnané měření sil, které narušil těsně před koncem první půle David Barral. Ten po šancích Juanfrana s Robertem Camarasou na druhý pokus dokázal tři minuty před koncem přece jen protrhnout bezbrankový stav.

Nejlepší střelec Levante si zvládnul potáhnout míč na kraji pokutového území, načež jej následně poslal svému parťákovi z útoku Víctoru Casadesúsovi, jenž jej bez váhání hned vrátil na zadní tyč, kam si Barral naběhl a zkušeně zavěsil centr do brány. Víc branek než zásah aktivního Barrala již ani nepadlo, neboť zaskočená Córdoba již po změně stran neměla na svého slavnějšího soka šanci jak patřičně zareagovat. Zápas tak skončil nejtěsnějším možným rozdílem 0:1.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Real Sociedad 1:1

28.04.2015 22:00

Góly: 52. Aritz Aduriz (pen.) - 60. Alberto De La Bella

Baskické derby skončilo potřetí v řadě výsledkem 1:1. Favorizovaný Athletic šel do vedení krátce po změně stran po proměněné penaltě Aritze Adurize. Hosté hráli o deseti, ale i v oslabení dokázali vyrovnat díky povedené střele De la Belly. Nápor Athelticu v závěru už nic nepřinesl a oba baskické celky si tak body rozdělily.

Ani jedno mužstvo nezačalo zápas s přehnanou aktivitou. O něco lepším celkem se ale jevili domácí, kteří dokázali svého soupeře zatlačit před jeho pokutové území. První nebezpečnou akcí Athleticu byl rychlý brejk ve 13. minutě. Aduriz se ale při zakončení hlavou dostal do hodně ostrého úhlu a tísněn dvojicí obránců mířil nad. Hosté odpověděli ranou Bergary z dvaceti metrů, míč opět skončil nad brankou.

Real se čím dál více osměloval a ve 28. minutě se do míče parádně opřel Carlos Vela, jenž z osmadvaceti metrů nadělal gólmanu Iraizozovi pořádné starosti. První půle pokračovala nepříliš záživnou podívanou, mezi oběma celky byla znát regionální rivalita a časté fauly kouskovaly hru. V poločase tak panoval na San Mamés bezbrankový stav.

Velkou zápletku dostal zápas krátce po změně stran. V 50. minutě srazil ve vápně Realu dotírajícího Adurize Mikel González. Za svůj ostrý zákrok uviděl rovnou červenou kartu a sudí Munuera zároveň ukázal na značku pokutového kopu. Za protesty obdrželi následně ještě žlutou kartu I. Martínez a De La Bella. K pokutovému kopu se postavil Aritz Aduriz, který střelou do protipohybu brankáře Rulliho otevřel skóre - 1:0!

Střelec první branky se krátce na to ocitl v další gólové pozici, ale efektními nůžkami míč mezi tři tyče neposlal. Real ani v deseti nesložil zbraně a ve složité situaci dokonce dokázal gólově odpovědět. Psala se 60. minuta, když se Realu Sociedad ujala akce Parda. Dvaadvacetiletý záložník krásnou přihrávku vyslal do vápna domácích De La Bellu a ten skvěle zakončil na vzdálenější tyč - 1:1!

Real se snažil udržet lichotivý remízový stav, naopak Lvi se rvali o tři body a pomyslnou nadvládu nad Baskickem. Vrátit vedení mohl Athleticu Iraola, jeho pumelice z dvaadvaceti metrů skončila těsně mimo. Na ní se snažil odpovědět ostrostřelec v kádru Davoda Moyese Carlos Vela, avšak ani jeho projektil ze 75. minuty neskončil v síti.

Zápas rychle spěl ke svému konci a Athletic se v poslední desetiminutovce nadechl k poslednímu velkému náporu. V 80. minutě to technicky zpoza vápna zkoušel Williams, jeho pokus byl ale tečován a kopal se pouze rohový kop. Domácí před vypršením základní hrací doby mohutně utahovali šrouby kolem vápna Realu a v 89. minutě mohl rozhodnout znovu Williams, jenže mu rána po odrazu míče vůbec nesedla. Baskické derby tak i potřetí za sebou skončilo 1:1. Real Sociedad opět ukázal svoji sílu, když dokázal i v oslabení udržet remízový výsledek. Velverdeho svěřenci si budou vyčítat nevyužitou čtyřicetiminutovou přesilovku.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - Getafe CF 6:0

28.04.2015 20:00

Góly: 9. Lionel Messi (pen.), 25. Luis Suárez, 28. Neymar, 30. Xavi, 40. Luis Suárez, 47. Lionel Messi

Barcelona debaklem odeslala domů smutné Getafe, které na ni dnes absolutně nestačilo. Domácí zvládli utkání ve skvělém tempu a Getafe nastříleli šest branek! Po dvou brankách dali Luis Suárez a Lionel Messi. Jednu přidali Xavi a Brazilec Neymar.

Trenér Luis Enrique nasadil poměrně ofenzivní sestavu, když poslal na hřiště smrtící trojici Lionel Messi, Neymar a Luis Suárez. S kapitánskou páskou vyběhl na hřiště Xavi, kterého v záloze podporovali Rafinha a Busquets. Hosté z Madridu vsadili na Leona, Rodrigueze nebo Hinestrozu, kteří hráli na jediného vysunutého útočníka, tím byl Babá.

Barcelona sázela na rychlé kontry a jeden takový zakončil po třech minutách Dani Alves. O chvíli později Neymar založil akci na levé straně, Messi poté nahrával zpět do druhé vlny. Jenže Dani Alves pálil nepřesně. Po osmi minutách už se Barcelona dostala do kýženého vedení. Suárez dostal dobrou nahrávku do vápna a díky skvělému zpracování postupoval vstříc první brance, jenže byl k zemi sražen Arroyem. Sudí David Fernández Borbalán neváhal a pískl penaltu. K ní se postavil Lionel Messi a krásným dloubákem poslal Barcelonu do vedení - 1:0.

Po patnácti minutách se snesl krásný pas od Xaviho k Rafinhovi, který ale poslal míč jen těsně nad břevno! Z následující akce se málem zrodilo srovnání. Hinestroza si všiml, že je brankář Claudio Bravo venku z branky a pokusil se jej přelobovat. Míč se snášel do brány, ale Bravo se bleskurychle vrátil a míč na brankové čáře vyrazil! Po dvaceti minutách přes několik hráčů vypálil Lionel Messi, jeho přízemní rána Guaitovi moc potíží nenadělala.

Po pětadvaceti minutách Barcelona navýšila své vedení. Lionel Messi měl na straně čas na skvělý centr, posadil jej na kopačku nabíhajícího Luise Suáreze a ten si poradil náramně - z první umístil míč za brankáře Guaitu - 2:0 pro domácí Barcelonu.

Třetí branka na sebe nenechala dlouho čekat. Lacen ztratil poblíž vápna míč, Luis Suárez posunul do volného prostoru na nabíhajícího Brazilce Neymara a ten si poradil. Ještě si počkal na vracejícího obránce, udělal mu kličku směrem k bráně a vypálil. Brankář Vicente Guaita byl bez šance a kapituloval znovu.

Po třiceti minutách už to bylo o čtyři branky. Neymar se propracoval do vápna, nesobecky nahrál do druhé vlny na Xaviho. Záložník Barcelony si poradil naprosto famózně a krásnou ranou poslal míč do sítě - 4:0. Pět minut před koncem první půle se agónie hostujícího celku dostala k vrcholu. Zprava se míč přes Messiho a patičku Xaviho dostal ke zcela volnému Luisi Suárezovi, ten krásnou ranou propálil brankáře Vicenteho Guaitu - 5:0 pro domácí.

Po změně stran se dostal na hřiště Sergi Roberto a hned poté Barcelona dala svůj poslední gól. Lionel Messi dostal ideální přihrávku na pravou stranu, zpracoval si jí a obrana Getafe mu dávala dostatek prostoru. Toho hvězdný Argentinec využil bezezbytku a krásnou ranou poslal míč do rohu brány - 6:0.

Po hodině hry Messi pronikal středem a nahrával Adrianovi, ale zastavila jej obrana soupeře. O chvíli později se Neymar dostal ke střele, ta byla sražena k Suárezovi. Jeho zakončení proletělo těsně nad břevnem. Dvacet minut před koncem utkání se málem prosadili hosté, Hinestroza zakončil jen do tyče! V poslední desetiminutovce se ještě o jednu akci postaral Neymar.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona34273497:1984
2.Real Madrid342716102:3082
3.Atlético Madrid34236565:2675
4.Valencia CF34209561:2669
5.Sevilla FC34216763:3869
6.Villarreal CF341411944:3153
7.Málaga CF341381336:4047
8.Athletic Bilbao341381334:3847
9.Celta Vigo341291340:3845
10.Espanyol Barcelona341291341:4345
11.Rayo Vallecano341331839:6242
12.Real Sociedad349131237:4440
13.Elche CF341071731:5737
14.Getafe CF341061828:5236
15.Levante UD34981732:6035
16.SD Eibar34871929:4931
17.Deportivo La Coruña346111729:5629
18.UD Almería34871929:5528
19.Granada CF344131722:6325
20.Córdoba CF343112021:5320
Bodové odečty
UD Almería-3za dluh za přestup hráče

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (656)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele