Primera División - preview 34. kola

28.04.2015, 08:46, aktualizováno 30.04.2015, 08:47
Previews
Valencia se může vítězstvím na hřišti Rayo Vallecano posunout na čtvrtou příčku. Důležitý souboj čeká sestupem ohroženou Granadu, která přivítá Espanyol...
Rayo Vallecano - Valencia CF  (čtvrtek 20:00)
Čtvrtá Valencia si dělá zálusk na třetí místo, které obsadilo Atlético Madrid. Na Colchoneros ztrácejí Netopýři jen čtyři body. Zároveň se ale musí rozhlížet a dívat přes rameno, protože se na jejich pozici tlačí pátá Sevilla. Možnost uniknout svým pronásledovatelům na vyšší rozdíl nabízí Netopýrům duel s domácím Rayem Vallecano.

Valencia utrpěla těžkou porážku, která jí zbavila myšlenek na třetí místo, když nestačila na vedoucí tým tabulky La Ligy. Do duelu s Barcelonou sice vstupovala plná nadějí, ale nakonec jí zbyly spíše slzy pro pláč. Domácí hráči se trefili na začátku a na konci zápasu. Hned z první akce utkání se trefil domácí střelec Luis Suárez a v nastavení druhé půle pečetil výhru Katalánců Lionel Messi poslední brankou na 2:0.

Valencia se z toho ale poměrně rychle dokázala vzpamatovat a v dalším utkání už opět excelovala. Granada možná při návštěvě starobylého města plánovala ukořistění nějakých bodů, ale to se nekonalo. Valencia na svém stadionu nenechala Granadu skoro ani hrát a nakonec hosté odjížděli se čtyřmi brankami ve své síti. Skóre otevřel Javi Fuego, následně se z penalty trefil Parejo a z branek se na konci utkání radovali také domácí Sofiane Feghouli a Alvaro Negredo. Valencia tak znovu potvrdila své ambice i schopnost sehrát atraktivní utkání se třemi body na kontě.

Není divu, že trenér Nuno Esprito Santo po zápase své hráče chválil. Líbila se mu divácká kulisa, výkon jeho týmu i fakt, že ani ke konci utkání jeho hráči nepřestali s napadáním a ofenzivní podívanou. "Bylo to skvělé utkání a já jsem moc rád, že se nám takhle povedlo. Bylo důležité zvládnout tento zápas se ctí a co nejlépe. Hráči se potřebovali znovu dostat do tempa první ligy a znovu v sobě objevit sílu, kterou měli před zápasem s Barcelonou. Ani ten nebyl zas tak hrozný, abych jim spílal, ale když prohrajete, vždycky to s vaší psychikou něco udělá," dodal Nuno.

"Je skvělé, že se nám to utkání povedlo, navíc jsme hráli na domácím hřišti. Diváci vytvořili skvělou kulisu a já jsem moc rád, že se nám povedlo vyhrát. Byly to důležité tři body do tabulky. I když jsme prohráli s Barcelonou, naše priority se nemění. Chceme zakončit sezonu na co možná nejlepší pozici a nakonec se kvalifikovat do Ligy mistrů. Máme skvělé vedení, které nám nedává ultimáta a nějaké přemrštěné požadavky, ale spolupracuje s námi a nechává odpovědnost na nás. To nás ještě víc motivuje. Každý z hráčů odevzdává maximum a já jsem rád, že se nám daří jako jednotlivcům i jako skupině," dodává Nuno.

Teď Nunovi svěřence čeká náročné utkání s Rayem Vallecano. To je vítaná zpráva pro střelce Valencie, protože Rayo je pověstné tím, že dokáže inkasovat velké množství branek. To, že Rayo dostalo šest branek od Barcelony, ještě nikoho zas tak moc nepřekvapí. Ale to, že stejný počet dostalo i od Celty Vigo, s tím už počítal málokdo. Rayo Vallecano sice pak vyhrálo o dvě branky nad Almeríou, ale v minulém kole se jí opět nedařilo. V Seville totiž Rayo Vallecano padlo. O domácí vítězství 2:0 se postarali už v prvním poločase Iborra a Carrico. Podaří se Rayu odčinit minulou porážku, nebo si Netopýři s chutí zastřílí a přiblíží se vysněnému třetímu místu?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.80 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Granada CF - Espanyol Barcelona  (čtvrtek 22:00)
Čtvrteční večer bude ve španělské první lize v režii souboje Granady s Espanyolem. Zatímco první jmenovaní se nachází v zoufalé pozici na sestupových příčkách, barcelonský klub může stále po očku pošilhávat po kvalifikaci do příštího ročníku Evropské ligy.

K tomu však Espanyol potřebuje produkovat lepší výkony, než jaký předvedl v minulém kole s Barcelonou. V rámci ostrého katalánského derby totiž favorit svého soka nepustil takřka k ničemu, přestože se hrálo na stadionu Espanyolu, a prohra 2:0 byla ještě relativně milosrdná. Není tak divu, že obránce Anaitz Arbilla potvrdil, jak moc byl celý tým zklamaný ze svého výkonu. "Nepředvedli jsme se zrovna v nejlepším světle, protože jsme všichni očekávali, že předvedeme víc."

"Nebyli jsme ale schopní ani podržet míč nebo vysoko napadat, ale tady je třeba pogratulovat našemu soupeři, protože byl prostě lepší než my," hodnotil Arbilla. "Musíme na ten zápas zapomenout, posunout se dále a začít znova od začátku."

Výlet na stadion Nuevo Los Cármenes nabízí Espanyolu šanci postupovat přesně podle slov svého krajního beka, neboť jej oproti Barceloně čeká tým z opačného patra tabulky. Poté Katalánci hostí doma Rayo Vallecano a Arbilla potvrdil, že jedině vítězství v obou těchto zápasech může udržet naději na předskočení Malagy a umístění na sedmé příčce, která skýtá možnost kvalifikovat se do evropských pohárů.

"Náš cíl nyní závisí na výhře těchto dvou utkání, přesně jako se nám povedlo před dvěma týdny. Měli bychom být sebevědomí, protože si myslím, že máme na to je porazit," dodal na závěr Arbilla. Jeho kouči Sergiu Gonzálezovi chybí na soupisce pouze Felipe Mattioni a Héctor Moreno, jinak si může vybírat z plného kádru. Na opačné straně má Abel Resino daleko větší starosti s poskládáním sestavy, neboť bude postrádat Silvestreho, Murilla, Márqueze, Insúu i Péreze. Přitom již není času nazbyt, Granadě nyní pět kol před koncem schází na záchranu čtyři body.
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Nyom, Cala, Mainz, Martins - Rico, Pérez - Candeias, Piti, Ibáňez - Success
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - Arbilla, González, Colotto, Duarte - Vázquez, López, Sánchez, Álvarez - García, Caicedo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.10 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SD Eibar - Sevilla FC  (středa 20:00)
Souboj dvou týmů z opačných konců tabulky nabídne zápas v Eibaru, kam ve středu zavítá v rámci čtyřiatřicátého kola ambiciózní Sevilla. Zatímco Andalusané se těší v poslední době výtečné formě a nadále mohutně usilují o umístění mezi nejlepší čtveřicí španělských klubů, stejně jako o obhajobu prvenství v Evropské lize, eibarští mají podstatně přízemnější starosti - zachránit se.

Sevilla, která před tímto kolem ztrácela na čtvrtou Valencii pouhé dva body, po očku již pošilhává po nadcházejícím víkendu, kdy doma přivítá favorizovaný Real Madrid. Na stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuána letos andaluský celek doposud nepoznal porážku, a právě návštěva Bílého baletu bude dost možná největším zatěžkávacím testem této statistiky. V tuto chvíli však do hry vstupuje trenér Unai Emery, jenž musí své hráče dostatečně dostat do latě, aby v myšlenkách nepředbíhali a nejprve si poradili s méně atraktivním Eibarem.

V nadcházejícím týdnu pak za do Sevilly zavítá italská Fiorentina na první semifinálový zápas Evropské ligy. Na dotaz, zda se Emeryho svěřenci soustředí na zápas proti Realu, španělský kouč rázně odpověděl: "Zaprvé, tohle (tyto řeči o Madridu) pocházejí z médií. Zadruhé, žádný z našich hráčů nebude odpovídat na žádné dotazy ohledně Realu Madrid nebo Fiorentiny. Zatřetí, tři body z utkání proti Eibaru jsou stejně tak důležité jako body proti Realu Madrid."

"O důležitosti Fiorentiny se můžeme bavit i později," pokračoval Emery. "Naše snaha dostat se do Ligy Mistrů spočívá na tom, co předvedeme zítra na Eibaru. Pokud tam nezvítězíme, začnou se našim šancím pomaloučku zavírat dveře." Kouč Sevilly dále připustil., že náročný zápasový program si u jeho hráčů žádá daň v podobě řady zranění, vždyť zápas proti Realu bude pro Andalusany již čtvrtý za posledních deset dní. "Došlo k nashromáždění vyčerpávajících zápasů a my si s tím musíme u hráčů poradit a dohlédnout na jejich regeneraci. Doufám, že už všichni vydrží zůstat fit, ale riziko zranění přetrvává. Zkušenosti nám praví, že musíme naší soupisce věnovat zvýšenou péči."

Emery také trval na tom, že nemá v plánu pošetřit před zápasem s Realem hráče jako Carlos Bacca či José Antonio Reyes, které dělí od vynucené absence v příštím kole jediná žlutá karta. "Nejsem toho názoru, že by absence hráčů se žlutou kartou byla až tak důležitá," prohlásil Emery, jehož základní jedenáctka se každopádně bude muset obejít bez ofenzivního tahouna Vitola s brankářem Betem. Eibar se mezitím nadále musí obejít bez útočníka Ángela Rodrígueze a brankáře Jaimeho Jimeneze. S pouhými dvěma body od sestupu se již Baskové musí co nejdříve výsledkově vzchopit, ovšem proti Seville to budou mít neuvěřitelně těžké.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 3.70 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Madrid - UD Almería  (středa 20:00)
Real Madrid čeká po důležité výhře ve Vigu Almería. Domácí stále stíhají první Barcelonu, zatímco Andalusané bojují o přežití mezi španělskou elitou. Nesporným favoritem je proto Bílý balet.

Madridští po úspěchu v Lize mistrů nezaváhali ani v domácí soutěži a porazili Celtu 4:2. Dvěma góly se na výhře podílel Javier Hernández, jenž se v posledních zápasech stal velkou oporou ofenzívy Los Blancos. Svými výkony dokonce zastínil i Ronalda a španělská média jsou plná hráče, jenž do této chvíle v Realu spíše paběrkoval.

"Víc než cokoli jiného mi mé branky pomohly zase nabrat sebevědomí. Miluji fotbal a tohle mě nesmírně nabíjí. Pouze Bůh ví, kde budu příští rok. Pro teď jen plánuju užívat si vše, co přijde a pomáhat nejlepšímu klubu na světě. Prožil jsem zde i těžké chvíle, ale teď přišla moje příležitost. Neexistuje nic lepšího, než být na hřišti," komentoval poslední vývoj kolem své osoby sedmadvacetiletý Mexičan, na jehož umění bude Ancelotti spoléhat i proti Almeríi. Naopak chybět budou domácímu lodivodu nadále Modrič, Bale i Benzema a navíc se v posledním zápase vykartoval Sergio Ramos, takže příležitost znovu dostanou i další hráči z lavičky.

Almería bojuje o udržení, seč jí síly stačí. Po odečtu tří bodů za dlužné částky se Andalusané stále trápí na ohrožených příčkách. V posledním kole však Barjuánovi svěřenci zabrali proti Eibaru, když baskický klub porazili před svými fanoušky 2:0. Od prvního nesestupového místa okupovaného Deportivem je tak dělí už jen jediný bod.

Na Santiago Bernabéu ale Almerienistas se třemi body příliš počítat nemohou, naopak daleko důležitější bude, jak zvládnou následující dvě domácí utkání s Celtou a Málagou, neboť je už pak čeká pouze výjezd do Sevilly a další domácí souboj s Valencií. I kvůli těžkému losu by tak Almería všemi deseti brala z Madridu jakýkoli bodový zisk.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Marcelo, Pepe, Varane, Arbeola - Isco, Kroos, Illaramendi, Rdríguez - Hernández, Ronaldo
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Rubén - Dubarbier, Santos, Trujillo, Navaro - Verza, Partey - Espinosa, Corona, Jonathan - Hemed
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.06 - 13.00 - 29.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Celta Vigo - Málaga CF  (středa 20:00)
Domácí Celta se na stadionu Balaídos utká o body se svým skoro sousedem v tabulce La Ligy. Přijede sedmá Málaga, která se chce pokusit dostat do Evropské ligy.

Mezi pátou Sevillou a sedmou Málagou je neuvěřitelně velký rozdíl - celých 19 bodů dělí oba týmy. Čím to je? Málaga na svou pozici ztrácí až nepřiměřené množství bodů. Za posledních deset ligových zápasů vyhrála jen třikrát, naposledy si poradila s Córdobou. Ale to už je více než měsíc. Od té doby se jí opět nepodařilo vyhrát, protože třikrát remizovala a třikrát prohrála.

Po třech gólech od Realu Madrid se naděje hráčů i fanoušků Malagy upínaly k zápasu s Deportivem La Coruňa. Málaga sice dobře začala, když ji poslal do vedení Nordin Amrabat. Jenže domácí na stadionu La Rosaleda po hodině hry inkasovali, když na konečných 1:1 uzavřel skóre zápasu střelec Oriol Romeu. A trenér Javi Gracia měl po zápase hodně špatnou náladu.

"Sehráli jsme utkání, ve kterém jsme rozhodně byli lepší. A zasloužili jsme si více bodů. Hodně mě mrzí, že to nedopadlo dobře. Promarnili jsme obrovskou příležitost, protože chceme do Evropské ligy a remíza nám naše počty trochu kazí. Ale musíme se z toho co nejdříve poučit a soustředit se na naši práci. Chyběla nám koncentrace a důraz, jinak bychom utkání rozhodli mnohem dříve."

"Teď nás čeká výlet do Viga, kde musíme naplno bodovat. Je pravda, že za sebou nemáme moc dobrou sérii, ale nevzdáváme se. Chceme získat tři body i když víme, že to bude hodně náročné. V konečně fázi sezóny se rozdíly mezi týmy stírají a pokud se chcete dostat výš, musíte se zlepšovat lépe než ostatní týmy," dodal trenér Gracia.

Celta Vigo musela v nedávné minulosti přijmout jednu ránu, když prohrála s Realem Madrid. Celek z Viga ale umí rány také rozdávat, což dokázal v zápase s Rayem. V něm si s chutí zastřílel a nadělil soupeři celkem 6 branek! Pak následovala těsná výhra nad Eibarem. Celtě nakonec nebude chybět mladý španělský útočník Santi Mina. Ten se zranil v zápase s Realem, měl problémy s lýtkem, ale nakonec je v nominaci.

Když se oba celky utkaly naposledy, radovala se domácí Málaga, která vyhrála těsně 1:0. Předtím vstřelila svému soupeři branky dvě. V minulé sezóně se ale ukázalo, že Celta Vigo umí střílet poměrně dost branek v jednom utkání, když v Malaze vyhrála 5:0. Dvě trefy zaznamenal Álex López, po jedné brance si připsali Fernández, Nolito a Charles. Kdo z nich se prosadí tentokrát?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.90 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Villarreal CF - Atlético Madrid  (středa 22:00)
Atraktivní střet z horních pater tabulky se odehraje ve středu večer na půdě Villarrealu. Na hřiště Žluté ponorky totiž dorazí Atlético, které se bude chtít pomstít za porážku z posledního vzájemného duelu. Rojiblancos by se plán mohl podařit, jelikož je oslabený Villarreal aktuálně hodně z formy.

Domácí nevyhráli v La Lize už sedm utkání v řadě a na šestém místě se drží jen díky bodům nastřádaným v první polovině sezóny. Marcelinovi svěřenci navíc utržili debakl v osmifinále Evropské ligy, když narazili na své konkurenty se Sevilly. Villarrealu především úplně odešel útok, vždyť z posledních sedmi neúspěšných vystoupeních ve španělské nejvyšší soutěži dal pouhopouhý jeden gól. Do utkání s třetím celkem tabulky tak jde jednoznačně v roli papírového outsidera.

Naopak obhájci titulu se rychle otřepali z vyřazení z Ligy mistrů od Realu Madrid a o víkendu si poradili s Elche lehce 3:0. Týmu Diega Simeoneho se v La Lize poslední dobou daří a díky pěti výhrám z posledních šesti kol si na bronzové příčce vytvořili slušný čtyřbodový náskok před čtvrtou Valencií.

"Můj tým pracuje opravdu velmi dobře. Jsem hrdý na to, co jsme dokázali i na to, že jsme opět v nejlepší trojici Primera División. Pokud by se Barca a Real ale dostaly do finále Ligy mistrů, lze říci, že jsme v nejlepší soutěži na světě. Tím více mě těší, že jsme hned v závěsu za těmi nejlepšími a občas je dokážeme pozlobit," uvedl pro klubový web Diego Simeone.

Hostům hraje do karet i široká marodka Žluté ponorky. Do zápasu nemohou ze zdravotních důvodů nastoupit Soriano, Musacchio, Marín, Čeryšev ani Uche. Kvůli kartám navíc stojí také Jonathan dos Santos. Na druhé straně má naopak Simeone k dispozici všechny opory. Výkop zápasu je stanoven na 22:00, hlavním sudím bude José Luis González.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Costa, Ruiz, Bailly, Mario - Gómez, Trigueros, Pina, Rukavina - Moreno, Campbell
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Gámez, Godín, Miranda, Juanfran - Koke, Tiago, Gabi, Turan - Griezmann, Mandžukič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.30 - 3.25 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Elche CF - Deportivo La Coruña  (středa 22:00)
Další šanci prchnout co nejdál z oblasti sestupu a zároveň potopit svého přímého konkurenta z ligové tabulky dostávají ve čtyřiatřicátém kole Elche s Deportivem La Coruňa. Souboj čtrnáctého s osmnáctým, které od sebe momentálně dělí pět bodů, již následuje jen mizivý prostor pro zaváhání.

Trenér Deportiva Víctor Sánchez del Amo před zápasem tvrdil, že je spokojen s tím, co jeho hráči předvedli po krátkou dobu pod jeho vedením galicijského celku, přestože Depor nedokázal zvítězit ani v jednom jediném utkání z posledních jedenácti. Podle Sáncheze proti Elche postačí předvést to samé, jako v předchozích zápasech, aby se prokletí prolomilo a Depor si připsal první výhru pod novým koučem, pro nějž půjde o zápas číslo čtyři. "Jsem spokojený, protože vidím, že tým rozhodně dělá pokroky. Měli jsme šance vyhrát všechny naše zápasy a stejně tak si půjdeme pro výhru i zítra."

"Pokud budeme pokračovat stejným směrem, jaký v tuto chvíli držíme, budeme schopní bodovat v každém zápase, který nám zbývá odehrát,"
věří skálopevně Sánchez. Naposledy se mu s Deportivem podařilo získat bod za nedělní remízu 1:1 s Malagou, kdy museli jeho svěřenci dotahovat skóre, a stejně tak hráči Deporu vyválčili remízy za výsledky 2:2 proti ambiciózním Villarrealu s Realem Sociedad. "Mám z toho vážně radost. Tým v těchto našich společných zápasech ukázal, že jsme schopní reagovat, překonat nepřízeň osudu, a to je známka psychické síly," pochvaluje si Sánchez.

Elche do zápasu vstupuje s prohrou 3:0 od Atlétika Madrid v zádech, která ukončila jeho nedávnou úspěšnou šňůru dvou výher v řadě. Trenér Deportiva si u svého středečního soupeře všiml především kvalitní obrany a velké formy Jonathase de Jesúse, jenž ve své debutové sezoně ve Španělsku nastřádal již deset branek a je jasně nejlepším střelcem Elche v letošním ročníku. "Elche je velmi organizovaný tým, který je náročné prolomit a vytvářet si šance. V útoku pak mají Jonathase. Najde se toho však ještě víc. Pokusíme se jejich přednosti minimalizovat a z jejich slabin naopak vytěžit co nejvíce," slibuje Sánchez del Amo.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.20 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Barcelona - Getafe CF  (úterý 20:00)
Větší z barcelonských týmů vyzve v boji o body menší z madridských klubů. Ačkoli o favoritovi tohoto střetnutí nemůže být pochyb, bylo to právě skromné Getafe, které dokázalo hned dvakrát po sobě udržet barcelonské hvězdy na uzdě a remizovalo s nimi. Připíše si třetí úspěch v řadě?

Boj o čelo La Ligy je stále více než otevřený, protože oba hlavní rivaly dělí jen dva body. Kdo zaváhá, ztratí cenné body. A protože Real Madrid na druhém místě hraje svůj zápas až ve středu, jeho rival z Katalánska by se rád odpoutal na pět bodů. Proti bude městský rival Realu, Getafe. Problém je, že na rozdíl od Barcelony se Getafe v poslední době vůbec nedaří.

Blaugranas prohráli za posledních deset zápasů La Ligy jen jedno jediné utkání, zatímco Getafe z posledních tří duelů vytěžilo je bod. Barcelona by ráda vyhrála 23. ligovou trofej, ale k tomu má ještě poměrně daleko. Andrés Iniesta nazval období, které je před ním a jeho spoluhráči, jako pět posledních finálových duelů. Barcelona by chtěla na domácím stadionu vyhrát a přiblížit se k zisku první ze tří možných trofejí v debutové sezoně trenéra Luise Enriqueho.

Barcelona neprohrála už devět zápasů v La Lize za sebou. Přispělo k tomu i minulé kolo, v němž si Blaugranas poradili s městským rivalem. Zápas byl hodně emotivní a dokonce jsme se dočkali jedené červené karty na každé straně. Gólově se prosadili Neymar a o pár minut později Lionel Messi. Espanyol nestihl adekvátně reagovat a Barcelona má opět jednoho krále. Tým trenéra Enriqueho pomalu vzhlíží k napínavému duelu Ligy mistrů, kde se střetne s Bayernem Mnichov. Teď ale musí své zraky ještě obrátit k Primera Division.

Jak hráči zvládají náročné tempo La Ligy a Ligy mistrů současně? Andrés Iniesta prozradil: "Je to hodně náročné, ale zároveň skvělé. Ty pocity, které zažíváte v obou soutěžích, jsou vždycky jiné. Jsme spokojení a motivovaní, abychom dosáhli na maximum. Pro nás je teď každé utkání jako finále. Máme jich několik před sebou, ale v žádném nesmíme udělat chybu. Musíme prostě vyhrát každý zápas, který je před námi. Bereme to vážně a snažíme se na sobě neustále pracovat, abychom se zlepšovali," dodal Iniesta.

Historie je samozřejmě na straně Barcelony, která v souboji s týmem Pabla Franca neprohrála v šesti posledních utkáních v La Lize. Navíc se Getafe aktuálně moc nedaří. Naposledy si doma neporadil s Levante, když jedinou branku utkání vstřelil Victor Casadesús. Předtím Getafe dostalo čtyři branky od Athleticu. Getafe nemůže počítat s Alvarem Vazquezem, který se podrobil operaci zraněného ramene.

To znamená, že Getafe bude v ofenzívě spoléhat především na Pabla Sarabiu. Tomu ale tento nepatrný tlak vyhovuje. Před utkáním Sarabia prozradil: "Všichni víme, jak náročné je hrát na Camp Nou. Ale musíme se pokusit uhrát tam co nejlepší výsledek. Víme, že proti nám stojí dost možná nejlepší tým světa, ale ani to nás nezastraší. V minulosti jsme už několikrát dokázali Barceloně vstřelit branku, tak proč ne teď?" táže se řečnicky Sarabia. Do zápasu by se mohl dostat i obránce Thomas Vermaelen.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Montoya, Bartra, Mathieu, Adriano - Rafinha, Roberto, Pedro - Messi, Suárez, Neymar
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Arroyo, Velázquez, Alexis, Lago - Lacen, Felip - Leon, Hinestroza, Emi - Ivan López
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.04 - 17.00 - 41.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Levante UD - Córdoba CF  (úterý 22:00)
Vložené čtyřiatřicáté kole španělské nejvyšší soutěže odstartuje v úterý, kdy se mimo jiné od desáté hodiny večerní utkají Levante s Córdobou. Oba kluby jsou až po uši namočené v sestupových vodách, a tak si pouhých pět kol před koncem nemohou dovolit další zaváhání.

Zvláště situace hostující Córdoby je již opravdu kritická a jen zázračné zmrtvýchvstání by ještě mohlo andaluský celek udržet v Primera División. Jeho momentální ztráta na první nesestupovou sedmnáctou příčku totiž činí propastných jedenáct bodů a i samotná matematická šance na záchranu se povážlivě snižuje. Levante do zápasu půjde z o něco bezpečnější patnácté pozice, jenže od pádu do druhé ligy jej aktuálně dělí pouhé tři body.

Valencijský celek se však zdá být na vzestupu. Svěřenci Lucase Alcaraze totiž dokázali triumfovat na hřišti Getafe, kde v neděli zvítězili 1:0, čímž přerušili sérii tří zápasů bez tříbodového zisku. "V naší bitvě o udržení v první lize to bylo důležité vítězství," pochvaloval si kouč Alcaraz. "V této fázi sezony je náročné vyhrávat. Tahle výhra nás dostala zase o něco blíže našemu cíli."

Trenér Levante také vyjádřil potěšení nad defenzivním výkonem svého týmu, který proti Getafe udržel čisté konto poprvé od devátého ledna. "Hráli jsme v obraně vážně dobře. Pracovali jsme na tom a byli odměněni. Ale musíme v naší práci pokračovat. Úterní zápas je velmi důležitý, potřebujeme všechnu pomoc, jaké se nám jen může dostat, protože každá chyba nás teď může odsunout do nebezpečného teritoria."

"Očekáváme těžký zápas proti rivalovi, který sem přijede namotivovaný k zisku tří bodů," zakončil Alcaraz, jehož tým bude usilovat o první domácí prvenství od šestého března. Córdobští ovšem na svou ligovou výhru čekají již od dvanáctého ledna, od té době získali pouhopouhé tři body. "Bude to už hodně náročné," shrnul záchranářské naděje Andalusanů trenér José Antonio Romero. "Stále je ve hře patnáct bodů, a tak se pokusíme získat nejvíc, co jen půjde." Jestli ne teď, tak už nikdy.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Mariňo - López, Vyntra, Ramis, Juanfran, Morales - Mari, Simao, Zhar - Uche, Barral
Córdoba CF - pravděpodobná sestava:
Carlos - Gunino, Deivid, Crespo, Edimar - Krhin - Bebé, Borja, Cartabia, Fidel - Ghilas
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.50 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - Real Sociedad  (úterý 22:00)
Na programu vloženého čtyřiatřicátého kola La Ligy je i baskické derby. Na stadionu San Mamés v Bilbau se pokusí Real Sociedad vyvrátit papírové předpoklady a uspět proti lépe postavenému Athleticu. Prestižní souboj už dvakrát za sebou vítěze nenašel, domácí však mají šanci na klíčovou sedmou pozici, takže určitě půjdou za vítězstvím.

Athletic se po třech výpadcích zase vrací do své skvělé jarní formy a v posledních dvou zápasech si připsal plný počet bodů, když Valverdeho tým doma přejel Getafe 4:0 a následně vybojoval výhru 1:0 v Córdobě. Lvi tradičně hodně sází na domácí prostředí, na San Mamés neprohráli pětkrát v řadě a poradili si i třeba s Realem Madrid. Díky zlepšeným jarním výkonům se Athletic vyšvihl na aktuální osmou příčku pouze bod za Malagou, takže další start v pohárové Evropě mají domácí téměř na dosah.

Aby zopakovali letošní počínání v Evropě, měli by Lvi uspět v derby se svým odvěkým rivalem ze San Sebastianu. To se jim už ale delší dobu nepodařilo. "Po pěti derby bez vítězství už konečně chceme potěšit své fanoušky a zároveň zůstat v boji o sedmé místo. Každá série jednou končí a my uděláme maximum, abychom tuhle nepříjemnou statistiku zlomili. Pro oba kluby je to jeden z vrcholů sezóny, oba týmy chtějí vyhrát," uvedl před zápasem zkušený domácí Carlos Gurpegi.

K popření nepříznivých statistik z posledních pěti vzájemných utkání mají domácí ideální podmínky. Real Sociedad již pět v zápasů v řadě nevyhrál a Moyesovo družstvo ztratilo body i s Deportivem nebo Elche. Na druhou stranu je Real Sociedad mužstvem velkých zápasů a dokáže se proti silnějším soupeřům vybičovat k nečekaným výkonům.

"Athletic hraje o hodně lépe než na začátku sezóny, disponuje skvělými fotbalisty a celkově má vysokou kvalitu. Nemyslím si ale, že by derby mělo vyloženého favorita. My potřebujeme trochu zrychlit přechodovou fázi, v obraně jsme se už zlepšili, ale bohužel se to neodrazilo ve výsledcích. Do zápasu jdeme sebevědomě a s optimismem, víme však, že nás čeká tvrdá práce," komentoval nadcházející střet kouč Realu David Moyes.

Domácím bude chybět trojice opor. Kromě dlouhodobě zraněného Ikera Muniaina nemůže Valverde počítat s vykartovaným Etxeitou ani s Ibaiem Gómezem, který si v posledním zápase proti Deportivu ošklivě poranil rameno. Místo nich by tak měli dostat příležitost navrátilci Iturraspe a Balenziaga. Na druhé straně bude možná chybět hostům talisman Chory Castro, jenž zasáhl do všech pět posledních derby, ale na posledním tréninku se na hřišti neobjevil.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Balenziaga, Laporte, Gurpegi, Iraola - Beňat, José - Susaeta, Marcos, Williams - Aduriz
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - La Bella, Martínez, González, Zaldúa - Granero, Bergara - Canales, Zurutuza, Prieto - Vela
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.60 - 3.80 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona33263491:1981
2.Real Madrid33261699:3079
3.Atlético Madrid33226564:2672
4.Valencia CF33208560:2568
5.Sevilla FC33206760:3766
6.Villarreal CF331411844:3053
7.Málaga CF331381236:3947
8.Athletic Bilbao331371333:3746
9.Celta Vigo331191339:3842
10.Espanyol Barcelona331191339:4242
11.Rayo Vallecano331321838:6141
12.Real Sociedad339121236:4339
13.Getafe CF331061728:4636
14.Elche CF33971727:5734
15.Levante UD33881731:6032
16.SD Eibar33871828:4631
17.Deportivo La Coruña336111629:5229
18.UD Almería33871829:5228
19.Granada CF334131621:6125
20.Córdoba CF333111921:5220
Bodové odečty
UD Almería-3za dluh za přestup hráče

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (900)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele