Primera División - souhrn 23. kola

09.02.2013, 17:54, aktualizováno 11.02.2013, 23:20
Komentáře a souhrny
Barcelona smetla Getafe a zvýšila náskok v čele, protože Atléco Madrid prohrálo na půdě Raya. Real Madrid si napravil reputaci po porážce v Granadě, když doma vyhrál 4:1 nad Sevillou. Málaga vyhrála na půdě Levante a drží si čtvrtou příčku před Valencií, která si odvezla body z Viga. Lize mistrů je na dostřel i Real Sociedad po výhře v Zaragoze. Nic převratného se neudálo s ohledem na bodové zisky a postavení Mallorky a Osasuny, poslední bude i nadále Deportivo.

Real Betis - Real Valladolid 0:0

11.02.2013 21:30

Góly: -

Devadesát minut nestačilo ani jednomu z týmů ke vstřelení branky, nakonec se tedy rozchází s bodem na kontě. Betis se na svém stadionu v Seville sice prezentoval aktivnějším pojetím hry, ale nedokázal prostřelit brankáře Hernándeze.

Po deseti minutách jsme byli svědky první zajímavé akce, centr Javiho Chicy ale Molina poslal jen nad bránu hostí. Následovala nepřesná střela Dorlana Pabona. Svého spoluhráče napodobil také Molina, ale ani jeho rána neměla gólové parametry.

První dvacetiminutovku zakončil aktivnější Betis hezkou akcí, patičku Beñata sice Molina zpracoval, ale jeho pokus byl přinejmenším naivní. To už se nedá říct o dalším pokusu Beñata - záložník s ovázanou hlavou prokázal skvělý rozhled a jeho přesně padající projektil vystrašil vyběhnuvšího brankáře Hernándeze.

Hostům dělala aktivní hra domácího celku velké problémy a za půlící čáru se dostávali jen zřídka. Mezi hráči Verdiblancos vynikal rychlý Campbell, který si zkoušel vymodlit penaltový zákrok, sudí Pérez ale faul neviděl a taktně hráče upozornil, že podobnou taktiku rozhodně neschvaluje. A tak si Campbell musel poradit jinak - ve středu hřiště si vzal míč a nikomu jej nepůjčil až do doby, kdy se rozhodl poslat Hernándezovi štiplavou navštívenku.

Po centru zprava se k nebezpečné hlavičce dostal naskakující Molina, ale v zakončení neměl dost štěstí. Brankář Hernández měl plné nohy práce také o chvíli později, když musel včas vybíhat proti kolmici Nona. Centrované míče domácím hráčům příliš nevycházely, kombinace po zemi již působila o mnoho lepším dojmem. Aktivitu Betisu srážela na kolena nepřesnost, která uzavřela první půli.

Boj o střed hřiště - tak by se dalo označit úvodní snažení obou týmů, ale bez patřičného klidu v zakončení. Po Beñatově vybídnutí se do zakončení dostal Molina, ale z ostrého úhlu nedokázal zamířit přesně. Do hry v dresu hostujícího Valladolidu naskočil Omar a hned se mohl stát slavným - brankář Adrian ale dobře vyběhl. Na druhé straně se po rohovém kopu málem prosadil Molina, ale scházelo mu pár centimetrů a v ochozech to jen zahučelo.

O něco blíže ke vstřelení branky byl Joel Campbell, po dobře sehrané akci se prodral až k zakončení a jen těsně minul Hernándezovu tyč! Domácí tým začal zvyšovat tempo, důkazem budiž Nonova rána končící těsně nad břevnem. Na trápení svého týmu se již nemohl dívat obránce Antonio Rukavina, který po druhé žluté kartě sledoval konec utkání jen ze šaten. Deset minut před koncem zápasu se pokoušel prosadit Molina, ale ve velké šanci nepochopitelně přestřelil!

Ve druhé minutě nastavení mohl konečně Betis vstřelit úvodní a možná rozhodující branku, ale těsně před čárou míč vyrazil střídající Peňa a stal se tak hrdinou hostujícího týmu. Vyloučeného protihráče Rukavinu napodobil domácí Antonio Amaya a po druhé žluté kartě se poroučel do sprch. Tím uzavřel nijak atraktivní utkání, v němž jsme se gólu nakonec nedočkali.

Více informací k zápasu

Rayo Vallecano - Atlético Madrid 2:1

10.02.2013 21:00

Góly: 3. Lass Bangoura, 32. Léo Baptistão - 90+4. Falcao

Překvapení se zrodilo v zápase madridského derby, ve kterém Rayo Vallecano dokázalo porazit druhý celek ligy Atlético Madrid 2:1. O vítězství se zasloužili góly v prvním poločase Alhassane Bangoura Leo Baptistao. Za hosty až ve čtvrté minutě nastavení snižoval Radamel Falcao.

Tento zápas si hráči Atlética za rámeček rozhodně nedají. Po celý zápas měli problémy s bráněním centrů do pokutového území a nedařilo se jim gólově prosadit ani v útoku. To Rayo podalo velice kvalitní výkon a především díky bezchybné obraně si připsali již páté vítězství ze šesti posledních domácích zápasů.

Vallecano se díky důležité výhře vyšvihlo již na 6. příčku, která zajišťuje pohárovou Evropu v podobě Evropské ligy. Atlético naopak ztratilo důležité body, a na špici ligy tak ztrácí již 12 bodů, neboť vedoucí Barcelona byla bezchybná a hladce si poradila s Getafe 6:1. Madridskému týmu navíc začíná dýchat na zády jeho městský rival Real Madrid, který už ztrácí pouhé čtyři body.

Svěřenci Paca Jeméze se do vedení dostali již ve třetí minutě, kdy hráč Atlética Daniel Cata Diaz nedokázal odvrátit centr Pitiho do bezpečí, a tak se do jasné gólové šance dostal Bangoura. Ten se z bezprostřední blízkosti nemýlil a vstřelil svůj třetí gól v šestém utkání. Rayo mohlo své vedení zvýšit ve 23. minutě, kdy zdálky napřáhl svojí levačkou Alejandro Domínguez, ale belgický brankář Thibaut Courtois se vytasil s velmi dobrým zákrokem.

Po půlhodině hry už ale Vallecano dokázalo vstřelit druhý gól. Bangoura centroval do pokutového území, kde si Cata Diaz opět nepočínal nejlépe a byl přetlačen Baptistaem, který poslal míč k bližší tyči. Prosadil se tak útočník, o kterého má zájem právě Atlético Madrid. Atléticu se nedařilo zastavit rozjeté Rayo, a tak se ve 40. minutě dostal do další šance Anaitz Arbilla, který ale zpoza pokutového území pálil nad břevno.

O poločase se trenér hosté Diego Simeone rozhodl stáhnout z hrotu Andriána Lópeze a poslat do hry Turka Ardu Turana. Tato změna přinesla své ovoce, když se madridští konečně dostali do gólové příležitosti, ale branka z ní nakonec nepadla. Juanfran centroval do pokutového vápna, kde hlavičkoval Falcao. Ten ale do svého zakončení nedal potřebnou razanci, a tak brankář Rubén jeho pokus jednoduše chytil.

Rubén musel být v pohotovosti opět v 63. minutě, kdy se přes Alejandra Galvezona uvolnil Felipe Luis. Jeho následnou střelu ale domácí brankář chytil. Ten samý hráč se o gól pokusil znovu 10 minut před koncem zápasu, kdy pronikl až do pokutového území, poté ale domácí obránce odvrátil nebezpečí, a tak tentokrát Rubén zasahovat nemusel.

Snížit se v závěru zápasu pokoušel i Turan, ale jeho střela mířila těsně vedle tyče, a ani Oliver Torrés neměl při svém zakončení štěstí. Snížení nakonec zařídil Falcao střelou zblízka, ale to už na výsledku zápasu nic nezměnilo, neboť to byl poslední okamžik zápasu.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Espanyol Barcelona 0:4

10.02.2013 19:00

Góly: 28. Héctor Moreno, 57. Víctor Sanchez, 58. Cristhian Stuani, 75. Joan Verdú

Espanyol slaví cennou výhru 4:0 nad Athleticem, o to výraznější, že ji ukořistil právě v Bilbau. Přitom po většinu času to byl právě domácí celek, kdo měl více ze hry a vytvářel si jednu šanci za druhou. Špatné zakončení a naopak neskutečná efektivita hostů však pro Athletic znamená debakl, který ještě zhoršila zranění hned dvou hráčů.

Ani držení míče 70 ku 30 či čtyřikrát vyšší množství rohových kopů nebylo baskickému klubu nic platné. Hned zpočátku přinutil Markel Susaeta střelou zblízka brankáře Casillu ke kvalitnímu zákroku. Gólman Espanyolu se pak musel činit i při hlavičce Aurtenetxeho a mohl poděkovat De Marcosovi za to, že při své šanci mířil nad. V kontrastu s dosavadním průběhem utkání to byli hosté, kdo vstřelil první branku. Autorem se stal Hector Moreno, který vystoupal nejvýš na centr Simaa a hlavou umístil míč nechytatelně na zadní tyčku. Domácí okamžitě pokračovali v tlaku, ovšem honba za vyrovnáním byla stále neúspěšná. Jak Herrera, tak Laporte selhali a vysoko přestřelili, a tak se do kabin šlo za stavu 0:1.

Ani po změně stran se obraz hry nezměnil. Athletic mačkal svého soupeře, jenže bezúspěšně. Zranění Muniaina a jeho náhrady Gómeze baskickému celku rovněž nepomohla, ovšem ze všech střídajících hráčů měl největší dopad na hru hostující Víctor Álvarez. Ten do zápasu naskočil v 53. minutě a dal hře Espanyolu jiskru. Každý brejk Katalánců najednou zaváněl nebezpečím a byl to právě Álvarez, kdo připravil druhý gól večera. Povedeným lobem vybídl Sáncheze, jenž v klidu překonal bezmocného Iraizoze.

Po vší dosavadní snaze, která přišla vniveč, pak dolehl na Athletic šok, z nějž se již do konce utkání nevzpamatoval. Neuplynuly ani dvě minuty a rozdíl skóre byl již tříbrankový. Stuani projel letargickou obranou Athleticu jako nůž máslem a bez zaváhání tak proměnil přihrávku aktivního Álvareze. Domácí pak pokračovali v trápení a zahodili své šance alespoň na snížení nepříznivého stavu. Definitivní tečku za smolným večerem udělal Iraola, jenž v pokutovém území fauloval Álvareze a kromě pokutového kopu si vysloužil také žlutou kartu. Verdú sice penaltu neproměnil, ovšem z následné dorážky své zaváhání napravil a stanovil konečné skóre 4:0.

Více informací k zápasu

Real Zaragoza - Real Sociedad 1:2

10.02.2013 17:00

Góly: 90+1. Apońo (pen.) - 11. Antoine Griezmann, 32. Imanol Agirretxe

Real Sociedad potvrdil dobrou formu a i nadále je v přímém boji o pohárové příčky. Tentokrát to odnesl Real Zaragoza, jenž v desíti Sociedadu podlehl 1:2 po brankách Griezmanna s Agirretxem.

Hrůzostrašný ligový debut si odbyl domácí levý bek Hector, jenž svůj tým oslabil již po dvaadvaceti minutách a se dvěma žlutými kartami musel předčasně odejít do kabin. V tu chvíli již navíc Zaragoza prohrávala, neboť již v jedenácté minutě se prosadil Griezmann. Z úvodního šoku se domácí nedokázali vzpamatovat. Když navíc po hodině hry zvýšil náskok hostů Agirretxe, bylo o osudu utkání rozhodnuto. Ani Aponem proměněný pokutový kop z nastavení druhého poločasu již na dělbě bodů nic nezměnil.

Porážka Zaragozy znamená, že i nadále setrvá na šestnáctém místě s nejhorší zápasovou bilancí na domácím stadionu z celé ligy. Přitom začátek měli domácí povedený, prvních deset minut hry bylo nakonec pravděpodobně jejich nejlepší úsek. Ani tehdy se však nedostali k přímému ohrožení branky a první střelu mezi tři tyče zaznamenali až v 75. minutě. To Sociedad byl o poznání efektivnější. Carlos Vela se dokázal uvolnit ve středu hřiště a na hranici území přesně našel volného Griezmanna. Francouzský útočník se sice pohyboval na hraně ofsajdu, ovšem praporek rozhodčího zůstal dole a tak mu nic nezabránilo v bryskním zakončení z druhého dotyku s míčem.

Od této chvíle svěřenci Philippa Montaniera zápas začali ovládat a brzy jim tento cíl ještě ulehčil jednadvacetiletý Hector, jenž si svůj ligový debut po povolání z B týmu příliš neužil. V rozmezí devíti minut uviděl dvě žluté karty, obě za faul aktivního Vely, a po dvaadvaceti minutách se poroučel ze hřiště. O deset minut později navíc zvýšil vedení Sociedadu Agirretxe. Na jeho střelu do horního růžku z hranice šestnáctky byl brankář Roberto krátký. Zjevně odevzdaná Zaragoza nechala hosty naplno dominovat, až dokonce držení míče signalizovalo 67 % ve prospěch baskického celku. Jedině zásluhou Roberta zůstalo skóre v přijatelné podobě.

Jediný moment, kdy si mohli zavýsknout i domácí příznivci, nastal v úplném závěru utkání. Za faul Bergary na Postigu byl nařízen pokutový kop, s nímž si Apono poradil stylovým dloubáčkem. To však bylo jen slabou útěchou pro mužstvo Manola Jimeneze, které se bude muset ohlížet za sebe do sestupových vod. Zato Sociedad může i nadále snít o pohárové Evropě.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - Getafe CF 6:1

10.02.2013 12:00

Góly: 6. Alexis Sánchez, 13. Lionel Messi, 58. David Villa, 79. Cristian Tello, 89. Andrés Iniesta, 90. Gerard Piqué - 83. Álvaro Vázquez

Díky jubilejní dvacáté výhře v tomto ročníku vládne i nadále Barcelona bez komplikací španělské lize. Ve středu tabulky hrající Getafe smetla hned šesti góly a zaznamenala svůj vůbec letošní nejvyšší výsledek. Všechny branky si přitom rozdělilo hned šest střelců - nechyběli Messi, Iniesta nebo Villa, ale skórovali i Tello, Sanchéz a Piqué.

Domácí vstoupili do zápasu, jak nejlépe mohli. Iniesta už v 6. minutě poslal parádní dlouhou kolmici na Sáncheze, a protože ho obrana Getafe absolutně nestíhala, měl chilský forvard snadnou práci, jak překonat gólmana Codinu. Vedení navýšil jen o pár minut později Messi, těžil přitom z výborné práce svého týmu.

Jordi Alba přihrál míč z levé strany do středu na Iniestu, který vymyslel další parádní pas na rozeběhnutého Sanchéze, ten ještě míč přiťukl na metr na lépe postaveného Argentince, jenž ze skluzu levačkou zamířil přesně k tyči. Barcelona se v tu chvíli naprosto uklidnila, a i když měla ještě několik šancí, dalších gólů se dočkala až po přestávce.

V 58. minutě zvýšil na 3:0 Villa. Getafe, konkrétně Lopo s Miguelem Torresem, si zase nepohlídali nabíhajícího útočníka, kterého vyslal precizní přihrávkou na hranici ofsajdu Jordi Alba, a Codina byl následně mezi třemi tyčemi zase bezmocný. Dvanáct minut před koncem po Messiho asistenci zamířil pravačkou přesně k tyči střídající Tello.

Jedinou úspěšnou vlaštovku hostů zařídil za již rozhodnutého stavu náhradník Álvaro. Jordi Alba nedosáhl na dlouhý pas a vlastně ho prodloužil jen na rozeběhnutého soupeře, který sám před vyběhnutým Valdésem v koncovce nezaváhal. FCB si ovšem ještě v závěru přichystalo dva kousky do vylepšení svého skóre.

V 90. minutě Messi míchal protihráči, pak se míč trochu se štěstím odrazil k Iniestovi, jenž z malého vápna překonal Codinu popáté. V nastavení si pak svou druhou trefu v Primera Divisón v sezóně připsal na své konto Piqué. Hostům nevyšla ofsajdová past, takže barcelonský stoper u tyčky pohodlně skóroval do prázdné branky.

Více informací k zápasu

Deportivo La Coruña - Granada CF 0:3

09.02.2013 22:00

Góly: 45. Carlos Marchena (vl.), 51. Odion Ighalo, 90+5. Guilherme Siqueira (pen.)

Na pořádné potíže si zadělává Deportivo, které znovu prohrála, uzavírá tabulku nejvyšší španělské soutěže s je tak v tuto chvíli jednoznačně nejblíže tomu, aby se po pouhém roce vrátilo do druhé ligy. Dnes vybouchlo v domácím utkání s Granadou, když po vlastní brance Marcheny a gólech Ighala a Siqueiry prohrálo vysoko 0:3.

Depor vlastně dnes tahal za kratší konec už od samotného začátku zápasu. A když si pak krátce před poločasem vstřelil vlastní gól Marchena a brzy po návratu ze šaten navíc zvýšil Ighalo, bylo rozhodnuto. V nastaveném čase pak ještě přidal pojistku Siqueira a kromě důležitých tří bodů v boji o záchranu si tak Granada výrazně pomohla také v kolonce skóre.

Svou evidentní převahu mohli hosté zužitkovat ve dvacáté čtvrté minutě, a hráči Deporu jim k tomu pořádně dopomohli. Po hrubce Pabla, kterou ještě na poslední chvíli dokázal svým vyběhnutím zažehnat Aranzubía, mířil do opuštěné branky Ighalo, naštěstí pro domácí celek ale těsně minul. La Coruňa se poprvé výrazněji prosadila v ofenzivě až v závěru poločasu, kdy propadl míč na malé vápno k Rikimu, ten však svou možnost trestuhodně zahodil.

A prakticky hned z protiútoku Andalusané udeřili. Z pravé strany odcentroval Nyom, na zadní tyči si na míč naskočil Ighalo a trefil břevno, tyč a dobíhající nešťastník Carlos Marchena si pak srazil balón do vlastní sítě. Ze druhého poločasu navíc uběhlo jen šest minut a o osudu zápasu už bylo prakticky rozhodnuto. Na levé straně všem utekl Nolito, parádně zakombinoval s Ighalem a když mu nakonec předložil přesnou finální přihrávku, nebylo co řešit.

Domácí mohli závěr zápasu zdramatizovat, to by však nesměl být skórujícímu Rikimu odmáván a odpískán ofsajd. A nebo by musel Valerón hlavou mířit přesněji... Místo toho v nastaveném čase utekl Ighalo, byl v šestnáctce sražen k zemi Pablem a bylo vymalováno. Domácí obránce uviděl za následné protesty červenou kartu, nařízenou penaltu s přehledem proměnil Siqueira a upravil tak skóre do konečné podoby - 0:3.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Sevilla FC 4:1

09.02.2013 22:00

Góly: 18. Karim Benzema, 26. Cristiano Ronaldo, 46. Cristiano Ronaldo, 59. Cristiano Ronaldo - 87. Manu Del Moral

Cristiano Ronaldo ovládl zápas proti Seville, kterou sestřelil svým hattrickem. Poslal tak důrazné upozornění svému bývalému klubu Manchester United, se kterým se utká ve vyřazovacích bojích Ligy mistrů. Gól přidal ještě Karim Benzema, a tak Real vyhrál 4:1. Za hosty se trefil pouze Manu.

V zápasech se Sevillou se Ronaldovi extrémně daří. Výjimkou nebyl ani vzájemný zápas 23. kola La Ligy, ve kterém se Portugalec trefil hned třikrát. Prvním gólem navázal na přesnou trefu Benzemy z 18. minuty a dva zbývající dodal v druhé půli.

Ronaldo tak ve španělské lize vstřelil již těžko uvěřitelných 20 hattricků. Jeho výkon proti Seville byl o to velkolepější, že už v 63. minutě byl stažen ze hřiště. José Mourinho si totiž svůj klenot chtěl šetřit na důležitý středeční zápas proti Manchesteru United.

Brzy po Ronaldově vystřídání šel Madrid do početní nevýhody, neboť byl vyloučen Argentinec Gonzalo Higuaín. Sevilla si ale této početní výhody moc dlouho užívat nemohla, neboť devět minut před koncem byl po červené kartě vyloučen i Hedwiges Maduro, bývalý hráč Valencie a Ajaxu.

Sevilla v závěru utkání sice ještě vstřelila gól, a to z kopačky Del Morala, ale šlo už pouze o kosmetickou úpravu skóre. Real Madrid tak napravil zaváhání z minulého kola, kdy prohrál s Granadou, a stáhl vedoucí Barcelonu na rozdíl 13 bodů. Ta má ale ještě zápas k dobru.

Přestože většinu gólů zařídil Ronaldo, ten první přišel z kopačky Benzemy. Tomu ale nepřihrával nikdo jiný než právě hvězdný Portugalec. Na jeho centr zleva nedosáhl brankář Beto a smolařem okamžiku se stal Navarro, od něhož se míč odrazil před prázdnou bránu právě k Benzemovi.

Ronaldo zapsal své jméno do střelecké listiny jen o pár minut později, když vypálil levou nohou nechytatelnou střelu zpoza pokutového území.

Ve 32. minutě mohlo snížit náskok Madridu bývalé křídlo Realu José Antonio Reyes, ale jeho střelu chytil Diego López.

Na druhé straně se předvedl Beto, který si poradil jak s přímým kopem Ronalda, tak s nepříjemnou hlavičkou Sergia Ramose po rohovém kopu. Žádnou šanci už ale nedostal hned na začátku druhého poločasu, kdy totálně selhal obránce Federico Fazio. Ten totiž neodhadl odskok balonu, který ho přeskočil, a tak Ronaldo postupoval sám na Beta a chladnokrevně zakončil střelou k tyči.

Nejdražší hráč světa poté zkompletoval svůj hattrick střelou zblízka po Higuaínově přihrávce napříč pokutovým územím.

Po vyloučení Higuaína se Álvaro Negredo dostal do několika šancí, ale ve většině případů ho zpacifikovala skvěle fungující obrana domácích, kterou v té době už dirigoval uzdravený Pepe. Hosté navíc na konci zápasu přišli o početní výhodu, když se po faulu na Michaela Essiena a po druhé žluté kartě odebral předčasně do sprch Maduro.

V 87. minutě se nakonec přeci jen prosadil Manu del Moral, ale to již Seville nebylo nic platné.

Více informací k zápasu

Levante UD - Málaga CF 1:2

09.02.2013 20:00

Góly: 26. José Javier Barkero (pen.) - 35. Isco (pen.), 47. Isco

Isco opět ukázal své kvality, když dvěma góly rozhodl zápas ve prospěch své Málagy, která v důležitém souboji o čtvrtou příčku porazila Levante 2:1. V zápase byly k vidění dvě penalty, každá na jedné straně.

Malaga měla v tomto zápase jasný cíl. Nesměl se opakovat scénář z minulé sezóny, kdy Andalusané ve Valencii padli 0:3 a dostali se do těžké krize. Tento plán se začal kazit ve 27. minutě, kdy José Barkero proměnil nařízenou penaltu a poslal domácí do vedení.

Fanoušci Malagy ale mohou být rádi, že je v jejich týmu záložník Isco, který o 9 minut později taktéž z penalty srovnal, a pak zápas rozhodl v první minutě druhého poločasu.

K první střele zápasu se dostal hostující Vitorino Antúňes, jeho střela ale nevyžadovala ani zákrok domácího brankáře, neboť mířila mimo bránu.

Levante se po čtvrthodině hry dostalo do mnohem větší šance, kdy Michel centroval do pokutového území a Rubén García hlavičkoval z bezprostřední blízkosti. Brankář Willy Caballero se ale vytasil se skvělým zákrokem, a tak zamezil brance.

Malaga mohla o pár minut později Caballerovi děkovat ještě jednou, když vytáhl skvělý zákrok i na Obafemiho Martinse.

Domácí byli nicméně aktivnější a ve 27. minutě se dočkali prvního gólu. Martins byl v pokutovém území faulován Martinem Demíchelisem a rozhodčí nařídil penaltu. K té se postavil José Barkero a proměnil.

Levante se ale mohlo z vedení radovat pouze necelých 10 minut. Pak totiž v pokutovém území fauloval Christian Lell Julia Baptistu a Isco z odpískané penalty srovnal skóre.

Vyrovnání Malagu očividně nabudilo a ještě do konce prvního poločasu se hosté mohli dostat do vedení. Brankář Gustavo Munúa ale podržel svůj tým, když vyrazil velmi dobrou střelou Baptisty a poté vyboxoval dorážku Joaquína, kterou měl zkušený Španěl jistě proměnit.

Začátek druhého poločasu už však domácí neubránili a Isco vstřelil svůj druhý gól po centru Jérémyho Toulalana.

Levante na tento gól nemohlo dlouho najít žádnou odpověď. Až po 20 minutách se do šancí dostali Lell a Martins, ale Caballero je vychytal. O vyrovnání se pokoušel i José Barkero z přímého kopu, ale mířil nad břevno.

Střídající Juanlu v poslední šanci zápasu hlavičkoval mimo bránu, a tak se mohla Malaga radovat z vydřené výhry 2:1, díky které uhájila svoji čtvrtou příčku.

Více informací k zápasu

Celta Vigo - Valencia CF 0:1

09.02.2013 18:00

Góly: 90+3. Nelson Valdez

Gól střídajícího Nelsona Valdéze v úplném závěru zápasu Celty Vigo s Valencií znamenal, že si hosté odváží všechny tři body za těsnou výhru 1:0. Díky tomu půjdou svěřenci Ernesta Valverdeho do zápasu Ligy mistrů s Paris Saint Germain v o poznání lepší náladě. Pro Celtu to však znamená další týden strávený v zóně sestupu.

Třebaže jediná branka utkání přišla až v devadesáté třetí minutě, byla Valencie zaslouženým vítězem. Hosté si vytvořili více šancí a dokonce museli přetrpět i neuznaný regulérní gól kvůli špatně posouzenému ofsajdu. Celta nicméně může smutnit, neboť před pozdním inkasováním mohla klidně strhnout vedení na svou stranu, jenže ani jednu ze tří velkých příležitostí nevyužila.

Valencie je od trenérské změny na vzestupu. V minulém týdnu vybojovala cennou remízu s Barcelonou a i do tohoto střetnutí nastoupila naplno. Zvláště krajní bek Aly Cissokho se řádně činil ve větrání levé strany Celty, bohužel pro hosty jej ve třicáté šesté minutě zbrzdilo zranění kotníku, kvůli němuž musel předčasně opustit trávník. První velkou šanci utkání si však vypracovali domácí. Nejlepší střelec Viga Iago Aspas však ve skvělé příležitosti selhal, když se po přihrávce Orellany rozhodl brankáře Guaitu přeloboval, jenže vůbec netrefil branku. I tak však nabuzení domácí pokračovali v krátkodobém tlaku a Guaita musel vytáhnout prvotřídní zákrok, aby znemožnil Aspasovi radost i podruhé.

Valencie však ve tvorbě šancí nebyla o nic pozadu. Po půlhodině hry málem rozvlnil síť Tino Costa a jen včasný zákrok Demidova na brankové čáře mu v tom zabránil. Adil Rami pak zahodil skvělou příležitost těsně před odchodem do šaten, když Costův centr usměrnil pouze do tyče. Krátce po změně stran se Valencie konečně dočkala prostřednictvím Roberta Soldada. Jeho gól však rozhodčí neuznal pro domnělý ofsajd. Španělský reprezentační útočník se pořádně rozčiloval a zpomalené záběry mu daly za pravdu - v době Banegovy přihrávky byl přesně na úrovni obranné linie Celty.

Chvíli nato pálil jen těsně vedle Michael Krohn-Dehli, ovšem to bylo až do konce utkání ze strany Viga vše. Naopak se musel činit brankář Varas, nejprve u střely Jonáse zpoza šestnáctky a poté skvěle zareagoval na hlavičku Feghouliho již v nastaveném čase. Naneštěstí pro mužstvo Paca Herrery si Valencie stihla vytvořit ještě jednu příležitost, a tentokrát už byl Varas bezmocný. Paraguayský útočník jen chvíli předtím nahradil Jonása a svých pár minut na hřišti beze zbytku využil, když naskočil na skvělý Perreirův centr a hlavičkou umístil míč na zadní tyč. Valencie si tak odváží všechny tři body a posunula se již na páté místo v ligové tabulce.

Více informací k zápasu

RCD Mallorca - CA Osasuna 1:1

09.02.2013 16:00

Góly: 90+1. Pedro Geromel - 77. Lolo

Zápas "o šest bodů" nakonec vítěze nenašel, po plichtě 1:1 zůstaly oba celky na svém. Dlouho to byl klasický záchranářský boj, v sedmasedmdesáté minutě se však trefil hostující Lolo a přiblížil Osasunu k důležité výhře. Jenže v nastavení se do vápna soupeře vysunul gólman Aouate a po zásahu Geromela zůstal alespoň bod na Mallorce.

Od samotného začátku se hrál naprosto typický zápas dvou o záchranu bojujících celků, domácí šli do aktuálního kola z devatenácté příčky, hosté byli sedmnáctí. A oba týmy se tak zcela pochopitelně vůbec nikam nehnaly, přeci jen šlo o hodně, a tak diváci na stadionu místo krásných fotbalových akcí sledovali převážně urputný boj ve středu pole. O něco aktivnější sice byli domácí, jenže právě oni pustili soupeře do první velké příležitosti.

To chybovali při rozehrávce Aouate s Nunesem, čehož na chvíli využil Silva a dostal se do zcela vyložené gólové pozice, jenže celou situaci nepochopitelně sám prováhal a gól z toho nebyl. Osasuna hrála velmi chytře, pozorně bránila a ze standardních situací či rychlých protiútoků hrozila. Jako po rohovém kopu, kdy se prosadil Lolo, byl mu však pískán faul na gólmana Aouateho. Mallorca o sobě dala v útoku poprvé výrazněji vědět až po dvaceti minutách, nebezpečnou situaci však spolehlivě vyřešil Fernández, jenž včas vyběhl a zmenšil tak střelecký úhel Víctorovi.

Pak už se zase musel činit Aouate, který měl pořádné potíže s ránou Nina, dorážka de las Cuevase pak šla nad břevno. Závěr prvního poločasu patřil domácím, když nejprve nikým nehlídaný Víctor zblízka přestřelil, Giovani pak zase v poslední akci úvodního dějství mířil vedle. Ani po přestávce se obraz hry nezměnil, Osasuna brzy zahrozila po rohu, jenže Nunes hlavou minul.

Domácí po pauze poslali na hřiště kanonýra Hemeda a s jeho příchodem začala existovat ofenziva Mallorky, ani Hemed ovšem svou první šanci neproměnil, když zakončil mimo. Poté krásně pálil Pereira, proti němu se však pro změnu vytáhl Fernández. Ani Víctor pak neseřídil správně střeleckou mušku, a tak v sedmasedmdesáté minutě udeřila Osasuna. To od rohového praporku odcentroval Cejudo, na míč si naskočil Lolo a bylo to 0:1.

Mallorca se okamžitě tlačila za vyrovnáním, získala výraznou převahu, ovšem čas rychle ubíhal. Pina se ocitl na přední tyči v dobré pozici, jenže trefil jen střed branky, kde zakročil Andrés. Nsue branku netrefil, Giovaniho přetažený centr zase břevno těsně přeletěl. Nakonec to přišlo v devadesáté druhé minutě. To zahrávali domácí standardní situaci, do pokutového území soupeře šel i gólman Aouate, prodloužil míč k Geromelovi a ten zařídil Ostrovanům alespoň bod.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona23202178:2662
2.Atlético Madrid23162544:2350
3.Real Madrid23144558:2246
4.Málaga CF23116636:2139
5.Valencia CF23114832:3537
6.Rayo Vallecano231211033:3937
7.Real Sociedad23106737:2936
8.Real Betis23113931:3436
9.Levante UD231031029:3533
10.Real Valladolid2386932:2930
11.Sevilla FC23851030:3429
12.Getafe CF23851029:4229
13.Espanyol Barcelona2377930:3428
14.Granada CF23751122:3226
15.Athletic Bilbao23751129:4626
16.Real Zaragoza23731323:3324
17.CA Osasuna23571119:2722
18.Celta Vigo23551321:2820
19.RCD Mallorca23461323:4318
20.Deportivo La Coruña23371327:5116

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (475)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele