Primera División - souhrn 22. kola

30.01.2016, 17:52, aktualizováno 01.02.2016, 22:23
Komentáře a souhrny
Real Madrid rozstřílel Espanyol. Las Palmas porazilo Celtu Vigo a vyhouplo se ze sestupového pásma. Sevilla si poradila s Levante a posunula se na průběžnou pátou příčku. Atlético Madrid neudrželo vedení na Nou Campu a na momentálně vedoucí Barcelonu, která má stále utkání k dobru, ztrácí tři body. Villarreal si poradil s Granadou, pokračuje naopak trápení Valencie...

Deportivo La Coruña - Rayo Vallecano 2:2

01.02.2016 20:30

Góly: 19. Lucas, 46. Fayçal Fajr - 8. Miku, 23. Jozabed Sánchez

Rayo Vallecano mělo nakročeno k důležité výhře v boji o záchranu, ale nakonec se z hřiště Deportiva La Coruňa poroučí pouze s jediným bodem za remízu 2:2. Hosté sice ve večerní pondělní dohrávce dvaadvacátého kola dvakrát vedli, ale Deportivo zvládlo pokaždé srovnat a díky trefám Lucase s Fajrem tak vybojovalo svou třetí dělbu bodů v řadě.

Rayo poskočilo na osmnáctou příčku, přičemž jeho ztráta na první nesestupové místo, které okupuje Sporting Gijón, činí jeden bod. Depor zůstává devátý a své čekání na ligovou výhru protáhl již na šest kol. To hosté měli důvod k sebevědomí, neboť v minulém kole porazili Celtu Vigo a uťali svou vlastní šňůru devíti zápasů bez vítězství. Hned v osmé minutě tento fakt potvrdil Miku, jenž zvládl zblízka usměrnit Quiniho centr do sítě a Rayo okamžitě vedlo.

Domácí zareagovali ranou Luise Alberta, jehož pokus si musel brankář Juan Carlos pohlídat. V devatenácté minutě už ale Albertova aktivita ovoce přinesla, neboť jeho pas k nehlídanému Lucasovi měl za následek vyrovnání a již čtrnáctý ligový gól útočníka Deportiva.

S Vallecanem ovšem inkasovaný gól ani trošku nezamával a hned po čtyřech minutách si opět strhnul vedení na svou stranu. Brankář Manu, pro nějž šlo o první ligový start v letošní sezoně při absenci obvyklé jedničky Germana Luxe, totiž hrozivou chybou pustil míč Mikuovi, který připravil Jozabedovi přesnadnou pozici k zakončení do odkryté brány.

Dramatická přestřelka pokračovala v první půli i nadále a domácí Fajr deset minut před odchodem do kabin měl vyrovnání na kopačce, avšak zbrkle minul. Okamžitě po změně stran však Depor ještě přidal na obrátkách a povedlo se mu hned po minutě soupeře zaskočit. Juan Carlos sice zvládl vyrazit ránu Caniho, ale na následnou překrásnou ránu Fajra již byl krátký. Domácí byli v tu chvíli na koni a nescházelo mnoho, aby zvládli vývoj utkání poprvé otočit ve svůj prospěch. Luis Alberto ovšem smolně napálil pouze brankovou konstrukci, a tak se nakonec oba celky rozešly s remízou 2:2.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Espanyol Barcelona 6:0

31.01.2016 20:30

Góly: 7. Karim Benzema, 12. Cristiano Ronaldo (pen.), 16. James Rodríguez, 45. Cristiano Ronaldo, 82. Cristiano Ronaldo, 86. Óscar Duarte (vl.)

Real Madrid pod vedením Zinedina Zidana sice ve svém jediném venkovním zápase pouze remizoval, ovšem na stadionu Santiaga Bérnabeua zatím jen a jen válí. Naposledy se o tom na vlastní kůži přesvědčil barcelonský Espanyol, který se z Madridu poroučí s krutou prohrou 6:0.

Hlavní zásluhu má na tomto tenisovém "kanáru" Cristiano Ronaldo, autor hattricku. K portugalské superstar se přidali ještě Karim Benzema s Jamesem Rodríguezem a poslední šestý gól si vstřelil do vlastní sítě Rubén Duarte. Real tak stáhl náskok druhého Atlétika Madrid na rozdíl jediného bodu, ovšem vedoucí Barcelona mu stále uniká a je na čele se čtyřbodovým náskokem včetně dalšího utkání k dobru.

Skóre otevřel hned po sedmi minutách Karim Benzema, jenž tak potvrdil svou výtečnou formu z posledních týdnů, když přetavil milimetrově přesný pas Rodrígueze v jednoduché zakončení zblízka. Pak si vzal slovo Ronaldo a hned pět minut nato zdvojnásobil vedení domácích z pokutového kopu, který zařídil sám, když se nechal faulovat Enzem Rocem. Když pak v sedmnácté minutě zvyšoval již na 3:0 James Rodríguez, jehož rána se z pohledu hostí nešťastně odrazila od bránícího Diopa a zamířila do protipohybu brankáře Arlauskise, nebylo již o vítězi zápasu sebemenších pochyb.

Naprostý debakl Espanyolu mohl ještě do poločasu dokonat Benzema, ale tentokrát dvě slibné šance zahodil. Svůj druhý gól večera si tak připsal až Ronaldo, jenž v samostatném úniku vypálil z hranice šestnáctky a znovu překonal bezmocného Arlauskise. Po změně stran již mohl favorit ve své krasojízdě poněkud povolit a diváci si na další branku museli počkat až do dvaaosmdesáté minuty. Ještě předtím neměli daleko ke gólu Isco s Benzemou, zatímco na opačné straně zahodil nejlepší šanci hostí Abraham, jenž si vylámal zuby na brankáři Navasovi.

Osm minut před koncem pak Cristiano Ronaldo dokonal svůj hattrick a zároveň jubilejní třicátý zásah sezony, když skóroval přesnou hlavičkou po centru Jesého. Tečkou veskrze nepovedeného večera obrany Espanyolu pak byl vlastenec Duarteho, který si v šestaosmdesáté minutě srazil smolně další Jesého centr do vlastní sítě.

Více informací k zápasu

UD Las Palmas - Celta Vigo 2:1

31.01.2016 18:15

Góly: 33. Jonathan Viera (pen.), 90. Willian José - 5. Theo Bongonda

Nováček z Las Palmas dokázal navzdory nepříznivému průběhu hry zaskočit favorizovanou Celtu Vigo a bere všechny body za vítězství v poměru 2:1. Utkání bylo plné dramatických i kontroverzních momentů, přičemž Celta dohrávala o desíti, inkasovala ze sporného pokutového kopu a vítězný gól padl takřka v posledních vteřinách zápasu.

Las Palmas si tak připsalo svou první ligovou výhru v roce 2016 a vymanilo se alespoň načas ze sestupových vod. Celta naopak po čtvrté prohře z posledních pěti kol padá na sedmé místo a vidina pohárové Evropy se jí začíná vzdalovat.

Hostující kouč Eduardo Berizzo učinil oproti velkému pohárovému úspěchu (Celta postoupila do semifinále přes Atlético Madrid po dramatické výhře 3:2) čtyři hráčské změny a právě jedna z nových tváří se postarala o úvodní gól utkání. Theo Bongonda si naběhl na kolmici Carlese Planase a napálil míč za někdejšího brankáře Celty Javiho Varase. Hosté v tu chvíli byli na koni, jenže svou převahu nedokázali zužitkovat a naopak málem inkasovali, když Willian José napálil svou ranou zpoza šestnáctky břevno.

Přesto posléze domácí vyrovnat dokázali, byť kontroverzním způsobem. Gustavo Cabral byl totiž penalizován za hru rukou, přestože mohl jen stěží zabránit tomu, aby jej centr Ángela Montora netrefil. K nařízené penaltě se postavil Jonathan Viera a chladnokrevně zakončil na opačnou stranu, než kam se vrhnul brankář Álvarez.

Gólman Celty pak střelci vyrovnávací branky překazil radost po změně stran, když konečky prstů vyrazil jeho prudkou ránu. Domácí ale začínali mít navrch, což ještě umocnilo vyloučení Fabiana Orellany z dvaasedmdesáté minuty poté, co uviděl druhou žlutou kartu za simulování ve snaze vymodlit si penaltu.

Definitivní tečku za mizerným večerem hostí v samém závěru dodal Willian José, jenž v poslední šanci zápasu zužitkoval kolmici Roqueho Mesy a zakončením špičkou kopačky překonal Álvareze podruhé. Las Palmas tak zvítězilo 2:1 a poskočilo na šestnácté místo, s jednobodovým náskokem na první sestupující tým za sebou.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Sporting Gijón 0:1

31.01.2016 16:00

Góly: 50. Tonny Sanabria (pen.)

Černá série neopustila Valencii ani ve dvaadvacátém kole. Netopýři podlehli na domácí půdě Sportingu Gijón a prodloužili svou šňůru bez jediného ligového vítězství na celých jedenáct zápasů. O jedinou branku utkání se postaral v padesáté minutě Antonio Sanabria, jenž úspěšně proměnil pokutový kop.

Valencii nebyla nic platná ani ohromující převaha a řada vypracovaných šancí. Nejblíže měl k vyrovnání Álvaro Negredo, jenže napálil pouze brankovou konstrukci. Domácí tak zůstávají na dvanácté příčce, přičemž na předsezónní cíl v podobě čtvrtého místa již ztrácejí propastných devatenáct bodů. Sporting se posunul na vzdálenost dvou bodů od sestupového pásma, přičemž od svého nedělního soka jej již dělí pouze další čtyři.

Sporting se v minulém kole po dlouhé době rozstřílel a drtivou výhrou 5:1 nad Realem Sociedad utnul vlastní sérii pěti porážek za sebou. To Valencie navzdory ligové mizérii zvládá vítězit alespoň v ligovém poháru, kde díky výhře 1:0 na půdě Las Palmas postoupila již do semifinále. V první půli byli domácí jasně lepším týmem, jenže na ukazateli skóre se tato převaha neprojevila ani v nejmenším. Nejprve hned v úvodu hlavičkoval vysoko Piatti, pak si na téhož hráče počíhal brankář Cuéllar a ani Sofiane Feghouli, jenž se vrací do hry po dvouměsíční absenci, nedokázal ve slibné šanci zamířit mezi tři tyče.

Vůbec největší příležitost úvodní pětačtyřicetiminutovky ale připadla Álvaru Negredovi. Zkušený útočník a kapitán při absenci Paca Alcácera se ocitl osamocen již uvnitř pokutového území, ale přesto během přípravy ke střele neudržel stabilitu a Cuéllara tak chabým pokusem nepřekonal. Sporting sice za celou první půli nepředvedl směrem dopředu zhola nic, ale pět minut po změně stran si všechno vynahradil. Jony Rodríguez chytře upadl po kontaktu s Danilem Barbosou a rozhodčí nařídil pokutový kop. Pablo Sanabria poslal brankáře Ryana na opačnou stranu a svým desátým gólem sezony poslal hosty do nečekaného vedení.

Potvrdila se tak rovněž nepříjemná statistika, kdy Valencie pod vedením kouče Garyho Nevilla pokaždé v zápase inkasuje jako první. Stalo se tak již poosmé, zatímco do vedení se Los Che ještě s anglickým trenérem na lavičce nezvládli dostat ani jedinkrát. Přesto hned pět minut po Sanabriově trefě dělily domácí od vyrovnání jen centimetry, které scházely Negredově hlavičce, aby neskončila jen na vzdálenější tyči, nýbrž v síti.

Negredo posléze pokračoval v mimořádně nepovedeném dni a zahodil další dvě slibné brankové příležitosti. Když pak neuspěl ani střídající Rodrigo Moreno s Feghoulim, provázel závěrečný hvizd sudího také rozezlený pískot z tribun stadionu Mestalla. Valencie opět prohrála a více než na pohárovou Evropu se může se svou současnou formou daleko spíše potýkat s bojem o záchranu...

Více informací k zápasu

Sevilla FC - Levante UD 3:1

31.01.2016 12:00

Góly: 1. Kévin Gameiro, 47. Vicente Iborra, 76. Jevhen Konopljanka - 56. Giuseppe Rossi

Sevilla zareagovala na včerejší výhru Athletiku a svého baskického soupeře v boji o pohárovou Evropu vyměnila v ligové tabulce na pátém místě poté, co na domácí půdě porazila Levante v poměru 3:1. Andaluský celek jako obvykle spasil jeho nejlepší kanonýr Kevin Gameiro, autor úvodní branky a jedné asistence.

Svěřenci Unaie Emeryho vedli již od první minuty, neboť Gameiro s ničím neotálel. Když pak francouzský útočník připravil druhý gól vicentemu Iborrovi, rovněž na samém počátku druhého poločasu, byla již Sevilla ve výtečné pozici k pohodlnému dohrání zápasu do vítězného konce. Hosté sice nakrátko průběh utkání zdramatizovali skrze snížení Giuseppe Rossiho, ovšem Jevhen Konopljanka v závěru znovu zajistil dvoubrankové vedení a poklidný zisk tří bodů.

Domácí potvrdili dobrou formu z posledních týdnů ostrým startem a prvním gólem hned po padesáti vteřinách hry. Tečovaný centr se dostal k neobsazenému Gameirovi, jenž stál ve správnou chvíli na správném místě a pohodlně míč zblízka zasunul do sítě. Divoký vstup do utkání málem pokračoval, když hned minutu nato mělo Levante blízko ke srovnání, když ránu José Luise Moralese z úhlu nezvládl brankáře Sergio Rico ukočírovat dle očekávání a míč se k jeho štěstí pouze odrazil od brankové konstrukce do bezpečí.

Sevilla se ještě v první půli pokoušela o navýšení náskoku a nescházelo jí k tomu daleko při další šanci aktivního Gameira. Ten se ocitl v úniku tváří v tvář Diegu Mariňovi po výtečné kolmici José Antonia Reyese, ovšem napálil pouze tvář hostujícího gólmana. V poločase tak svítilo na ukazateli skóre 1:0 pro domácí.

Stejně jako v první půli Levante vstup do zápasu po změně stran nezvládlo a hned v první minutě opět inkasovalo. Gameiro se tentokrát obsadil do role nahrávače, když nesobecky podsekl míč k nohám Iborry, jenž jednoduše doklepl celou akci do úspěšného konce. V pětapadesáté minutě sice hosté dostali znovu šanci na nečekaný zvrat, když Rossiho rána propálila Rica, ovšem patnáct minut před koncem učinil jakýmkoli pochybám o vítězi přítrž Jevhen Konopljanka. Ukrajinský reprezentant vyslal zpoza šestnáctky perfektní ránu pravačkou, která doplachtila až do horního růžku branky a upravil skóre na konečných 3:1 pro domácí.

Více informací k zápasu

Real Sociedad - Real Betis 2:1

30.01.2016 22:05

Góly: 18. Xabi Prieto, 33. Iñigo Martínez - 51. Rubén Castro

Betis ani v San Sebastianu neprolomil smolnou sérii a s tamním Realem Sociedad prohrál po boji těsně 2:1. Výhru domácím zajistily dvě trefy v první půli v podání Prieta a Martíneze, v druhé půli pak pouze korigoval výsledek hostující Castro. Honba Betisu za vyrovnáním tak vyšla vniveč.

Baskové měli lepší v vstup do utkání, svého soupeře přehrávali a zaslouženě se domohli vedoucí branky v 18. minutě. Z pravé strany nacentroval do vápna Betisu Litri a míč přeletěl vápno až na nabíhajícího Xabiho Prieta. Kapitán domácích využil nepozornost obránce Sevilly Gonzáleze, a hlavou posunul svůj tým do vedení - 1:0!

Domácí se nespokojili s jednobrankovým vedením a nadále obléhali úpornou obranu Betisu. Ta kapitulovala znova ve 34. minutě, když domácí zahrávali nebezpečnou standardní situaci. Rubén Pardo poslal chytře míč až za chumel hráčů, kde se k hlavičce dostal Íñigo Martínez. Odchovanec Realu nedal gólmanu Adánovi nejmenší šanci a zdvojnásobil vedení modrobílých - 2:0!

Po přestávce se Betis konečně probudil. Dočasný kouč Sevillských Juan Merino nasadil do druhé půle čerstvé síly v podobě Joaquiína a van Wolfswinkela, což záhy přineslo i kýžené gólové ovoce. Byl to právě nizozemský útočník, který do Betisu přišel z Norwich City, kdo v 51. minutě rozjel úspěšnou akci po pravé straně. Van Wolfswinkel se umně zbavil obránců, odcentroval do vápna a tam už měl lehkou práci dorazit míč do odkryté branky Rubén Castro - 2:1!

Zelenobílí se nadechovali k vyrovnání a byli v dalších minutách lepším týmem. Velmi blízko byl gólu aktivní van Wolfswinkel, který po dalším závaru před brankářem Rullim mířil z bezprostřední blízkosti pouze do nohou stopera Gonzáleze. V 73. minutě se hosté hodně zlobili na rozhodčího Prieta Iglesiase, jenž nepískl faul Illaramendiho ve vápně na Ceballose. Podle opakovaných záběrů se penalta nařídit dala, ale Ceballos nejspíš doplatil na přifilmování svého pádu.

Závěr zápasu znova patřil Realu, který nacházel okénka v zoufale útočících řadách svého soupeře. Nejnebezpečnější z protiútoků zakončoval v 88. minutě Jonathas, jenže Brazilec si nedal moc práce s přípravou a Adán si na jeho střelu z úhlu počkal. Více se už do utkání nevešlo, a tak mohli příznivci San Sebastianu pocítit alespoň částečnou satisfakci po debaklu svého klubu v minulém kole.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Granada CF 1:0

30.01.2016 20:30

Góly: 55. Bruno Soriano (pen.)

Villarreal výsledkově odčinil nepříliš vydařený výkon ze hřiště Espanyolu a před vlastními diváky si poradil s Granadou 1:0. O výhru Žluté ponorky se postaral v 55. minutě z penalty Bruno Soriano. Villarreal si díky zisku tří bodů pojistil klíčovou čtvrtou pozici, Granada bude muset body k záchraně shánět jinde.

Úvod utkání byl podle očekávání zcela v režii domácích. Už ve 2. minutě centroval do šestnáctky Granady Soriano a Bakambuovi chybělo málo, aby usměrnil míč do sítě. Zápas byl vypjatý a nebyla nouze o tvrdé zákroky. Sudí Del Cerro proto musel oba celky uklidňovat celkem třemi žlutými kartami během úvodních šestnácti minut. Granada poté vyrovnala hru a po rychlém protiútoku se v 19. minutě řítil na domácí svatyni Success. Nigerijský útočník ale ztroskotal na bravurním gólmanu Areolovi.

Na to odpověděli domácí dvěma šancemi Soldada, zkušeného forvarda ale v obou případech vychytal pohotový Fernández. Ve 24. minutě se pak znova připomněl Success, ale jeho střela po přihrávce El-Arabiho mířila jen do boční sítě. Oba hráči si role vyměnili v 35. minutě, v rozhodující chvíli ale El-Arabi o míč přišel a chybně vyběhnutý Areola si proto mohl zhluboka oddychnout.

Klíčové okamžiky pro výsledek utkání přišly krátce po změně stran. Nejprve se v 52. minutě dostal k hlavičce v šestnáctce Granady Bakambu, ale Fernández byl u tyče včas. Jen o minutu později pak přišel faul Babina v pokutovém území na Soldada. Sudí Del Cerro okamžitě zapískal penaltu a navrch přidal obránci z Martiniku žlutou kartu. K pokutovému kopu se postavil Bruno Soriano, jenž nekompromisní ranou do protipohybu Fernándeze posunul Žlutou ponorku do vedení - 1:0!

Villarreal byl i ve zbytku zápasu lepším týmem, ale další branku už nepřidal. Domácím k tomu nepomohl ani Leo Baptistao, který naskočil do hry v 74. minutě. Obrana Villarrealu dnes fungovala na jedničku a bez problémů si poradila i se závěrečným náporem Granady. Do tabulky tak domácím putují tři body, díky kterým si pojišťují čtvrtou pozici zajišťující předkolo Ligy mistrů. Granada zůstane v boji o záchranu.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Athletic Bilbao 0:1

30.01.2016 18:15

Góly: 24. Iñaki Williams

Athletic sice svůj nedávný trojboj s Barcelonou nedovedl do vítězného konce, ovšem nechal na něj zdárně zapomenout, když si v Madridu poradil s tamním Getafe v poměru 1:0. O jedinou branku utkání se postaral mladý Iňaki Williams, jehož gól zajistil baskickému klubu poskočení na výtečné páté místo v ligové tabulce. Getafe zůstává ve středu pole na jedenácté pozici.

Jednadvacetiletý Williams nedávno prokázal svou loajalitu vůči celku z Bilbaa podpisem nové dlouholeté smlouvy a ve čtyřiadvacáté minutě se přesnou hlavičkou podepsal na těsné výhře Athletiku. Getafe sice mělo ve zbytku utkání hned několik šancí na srovnání, jenže finální fáze domácí hráče pokaždé zradila, a tak si připsali svou první ligovou prohru na vlastní půdě, která před sobotním neúspěchem trvala celé tři měsíce... Sobotní mizérii ještě v samém závěru podtrhl obránce Juan Calá, jenže se nechal vyloučit za dvě žluté karty.

Za mohutného povzbuzování silné skupiny hostujících fanoušků se do zápasu podařilo lépe vstoupit Athletiku a křídelník Sabin Meriňo záhy zahodil hned dvě slibné příležitosti. Než se Getafe zvládlo vzpamatovat, prohrávalo již 1:0. Mikel Balenziaga sebral volný míč a přesným centrem našel nabíhajícího Williamse, jehož hlavička na přední tyči skončila až v síti. Pro mladého Baska šlo již o druhý gólový zásah v tomto týdnu, což jen potvrdilo, jak dobře Athletic udělal, že si jej čerstvě zavázal na dalších pět let.

Williamsův útočný parťák Aritz Aduriz mohl posléze vedení hostů zdvojnásobit, ale z hloubi pokutového území nakonec ze slibné pozice pouze přestřelil. Getafe tak nadále zůstávalo na dostřel a v průběhu druhé půle měl výtečnou šanci srovnat Stefan Scepović, jenž se dostal do samostatného úniku. Tváří v tvář brankáři Iraizozovi však selhal a pouze jej nastřelil do nohy. Když pak v samém závěru po centru na zadní tyč selhal s nepřesným zakončením také Álvaro Vázquez, museli se domácí smířit s těsnou prohrou 1:0.

Více informací k zápasu

SD Eibar - Málaga CF 1:2

30.01.2016 18:15

Góly: 90+4. Borja Bastón - 45. Juanpi Añor, 90. Roque Santa Cruz

Malaga vydřela všechny body na horké půdě Eibaru a posunula se díky výhře 2:1 zpět do horní poloviny ligové tabulky. Vítězný gól vstřelil paraguayský útočník Roque Santa Cruz, jenž zdvojnásobil vedení hostí po úvodní trefě Juanpiho. Borja Bastón jakožto nejlepší střelec Eibaru se posléze postaral už jen o snížení, a tak baskický celek prohrál na domácí půdě poprvé po celých dvou měsících. Eibar zároveň přišel o jedinečnou šanci poskočit na průběžné páté místo.

Jako první mohl prolomit bezbrankový stav hostující útočník Charles, a to hned po minutě hry, ovšem z bezprostřední blízkosti nezvládl dosáhnout na prudký centr a o kousek jej minul. Pak již převzal herní iniciativu Eibar a dostal se přinejmenším k jedné výtečné brankové příležitosti. Když ale Keko vyslal do šance Bastóna, zůstal kamerunský brankář Carlos Kameni plně koncentrován a včasným výběhem celou akci zlikvidoval. Další příležitost měl posléze japonský útočník Takashi Inui, ale ani on si se svou ranou zpoza pokutového území na Kameniho nepřišel.

S blížícím se koncem první půle zase začali hosté zlobit a nakonec se i ujali vedení. Centr Choryho Castra zakončil Juanpi stylovou patičkou, která nakonec skončila za zády brankáře Asiera Riesga. Eibar tak po změně stran musel vyrukovat s ofenzivní hrou, ovšem v poslední minutě základní hrací doby se mu otevírání čím dál větších okének v obraně vymstilo. Vedení Malagy totiž v tu chvíli zdvojnásobil Roque Santa Cruz, jenž prchnul domácím obráncům a tváří v tvář Riesgovi zachoval chladnou hlavu.

Stále sice zbylo dost času na to, aby mladičký Bastón vsítil již svůj patnáctý gól sezony, ale na víc už Eibaru nezbyl čas. Malaga tak odjíždí ze severu Španělska s cennou výhrou 2:1 a dobrou formu bude chtít potvrdit v příštím kole proti tabulkovému sousedovi z Getafe. Eibar čeká rovněž madridský sok, ovšem o poznání favorizovanější - je jím totiž Atlético Madrid, navíc na domácí půdě.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - Atlético Madrid 2:1

30.01.2016 16:00

Góly: 30. Lionel Messi, 38. Luis Suárez - 10. Koke

Barcelona zdolala v klíčovém zápase Atlético Madrid 2:1 a na čele tabulky Primera División už má tříbodový náskok. Madridští šli do vedení zásluhou Kokeho, ale branky Messiho a Suáreze ještě v první půli zajistily hubenou výhru Kataláncům. Druhý poločas poznamenala vyloučení Luíse a Godína, kvůli nimž museli Rojiblancos dohrávat v devíti.

Očekávaný mač vycházel zpočátku lépe Madriďanům. Už ve 3. minutě pálil z poza vápna nebezpečně Griezmann a jeho prudkou ránu musel Bravo efektním zákrokem vyškrábnout mimo tři tyče! Katalánci si dle předpokladů drželi územní převahu, ale jejich taktika dostala vážnou trhlinu v 10. minutě. Při gólové akci hostí se po pravé straně protáhl skvělým způsobem Saúl, jenž od zadní lajny odcentroval do vápna. Tam centr chytře přeskočil Griezmann a Koke mohl pohodlně zakončovat k tyči - 0:1!

Překvapivé vedení držela Simeoneho družina celých dvacet minut, ale po půlhodině hry udeřila Barcelona. Ve 29. minutě ještě Suárez neuspěl tváří v tvář gólmanu Oblakovi, ale o pouhou minutu později už mohl celý Camp Nou jásat. Alba se uvolnil na levé straně vápna Atlética, předložil míč nabíhajícímu Messimu a argentinský snajpr z okolí penaltového puntíku nekompromisně rozvlnil síť - 1:1!

Od této chvíle už to šlo s Atlétiem z kopce. Netrvalo totiž ani osm minut a Barca strhla vedení na svou stranu. Alves vymyslel krásný dlouhý pas na nabíhajícího Suáreze, jenž si skvěle pohlídal ofsajdovou linii, prosadil se proti bránícímu Giménezovi a z úhlu procedil míč za Oblakova záda - 2:1! Ztrátu vedení nesli hostující hráči nelibě, ale proti skvěle hrajícím Kataláncům se jim fotbalově prosazovalo jen těžko. Frustraci pak ve 44. minutě podlehl Luís. Ten likvidačním zákrokem sestřelil u postranní čáry Messiho a po zásluze viděl rovnou červenou kartu, čímž prakticky zmařil šance hostů na obrat.

Barcelonští po přestávce do sytosti využívali přesilovku a nikam se nehnali. Atleti se naopak snažili ještě něco s utkáním provést, ale ztroskotávali na domácí obraně. Jako v 55. minutě Ferreira-Carrasco, jehož průnik zmařil dobrým obranným zákrokem Piqué. Z následného rohového kopu pak měl Ferreira-Carrasco další možnost ke skórování, ale na brankové čáře výborně zachytal Bravo! Zlepšený herní projev hostů vyšel vniveč v 65. minutě. Godín ostře zajel do Suáreze, který nastalou situaci využil k volnému průletu nad trávníkem, a sudí Mallenco přispěchal s druhou žlutou kartou pro hostujícího obránce.

Téměř půl hodiny tak Atlético muselo čelit domácím v devíti hráčích a Barcelonští věděli, že mají důležité utkání v kapse. V 67. minutě se na hřiště dostal bývalý hráč Atlética Arda Turan, jenž mohl svému bývalému klubu vstřelit gól v 78. minutě, ale svým pokusem těsně minul pravou tyč. V posledních deseti minutách Katalánci znova tlačili, ale gólové radosti se už nedočkali. Zoufalé pokusy hostů už taktéž k ničemu nevedly a téměř pětadevadesát tisíc diváků v hledišti tak mohlo svým miláčkům zatleskat za výhru 2:1!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona21163254:1751
2.Atlético Madrid22153431:1048
3.Real Madrid22145364:2047
4.Villarreal CF22135429:1844
5.Sevilla FC22106631:2336
6.Athletic Bilbao22104833:3034
7.Celta Vigo22104833:3534
8.SD Eibar2296735:2833
9.Deportivo La Coruña22612430:2730
10.Málaga CF2276918:2027
11.Getafe CF22751026:3226
12.Valencia CF22510726:2325
13.Real Sociedad22661026:3424
14.Real Betis22571015:3122
15.Espanyol Barcelona22641220:4122
16.UD Las Palmas22561123:3421
17.Sporting Gijón21631223:3521
18.Rayo Vallecano22551228:4720
19.Granada CF22551224:4420
20.Levante UD22451321:4117

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (700)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele