Primera División - preview 22. kola

30.01.2016, 08:54, aktualizováno 01.02.2016, 08:41
Previews
Deportivu La Coruña se přestalo dařit, nevyhrálo v posledních sedmi soutěžích zápasech v řadě a vyklidilo pozice zaručující evropské poháry. K těm se nyní může přiblížit díky dohrávce proti předposlednímu Rayu, jemuž by výhra zajistila opuštění sestupových příček...
Deportivo La Coruña - Rayo Vallecano  (pondělí 20:30)
Posledním utkáním dvaadvacátého kola La Ligy bude pondělní souboj mezi Deportivem a Rayem. Domácí La Coruña se po sérii neúspěšných zápasů pokusí nastartovat stíhací jízdu za poháry, Vallecasnos naopak chtějí navázat na úspěch z minulého kola a pokračovat v postupu mimo sestupové pásmo.

Deportivu zoufale nevychází vstup do nového kalendářního roku. Tým Víctora Sáncheze v šesti soutěžních utkáních ani jednou nevyhrál a kromě pětigólového přídělu od Realu Madrid stačil ještě ostudně vypadnout z domácího poháru v souboji s druholigovým Mirandésem. V minulém kole ovšem Deporivo zabralo a připomnělo své výkony z první poloviny sezóny. Galicijští sahali v zápase s Valencií po třech bodech, ale výhra jim proklouzla mezi prsty, když ve třetí minutě nastavení zařídil dělbu bodů Álvaro Negredo.

Aktuálně devátý celek tabulky si tak nutně potřebuje dodat sebevědomí. Domácí záložník Rubén García (Cani), ale před zápasem se sedmnáctým celkem Primera División varoval před přílišným optimismem. "Bude to to těžké utkání, protože Rayo hraje hodně odvážně. Dělají problémy každému soupeři, hodně riskují a donutí své soupeře hrát na maximum," konstatoval třiačtyřicetiletý veterán, který před sezónou přišel do Deportiva po dlouhodobém působení ve Villarrealu.

V Rayu se po temném období, zdá se, obrací věci k lepšímu. Blesky zvítězily v minulém kole doma proti silnému Vigu jednoznačně 3:0 a vymanily se ze sestupového ohrožení. Tým navíc oznámil nové posily, do Madridu přišli Piti a Iturra. Katalánského útočníka získal Paco Jémez jako volného hráče a chilský záložník bude v Rayu do konce sezóny na hostování z Udinese. Piti už ve Vallecanu působil mezi léty 2008 a 2013 a stal se i kapitánem týmu. Po své nejlepší sezóně, kdy ustanovil rekord svého klubu v nastřílených brankách během jedné sezóny, odešel do Granady, kde mu ale angažmá příliš nevyšlo. V Rayu nyní podepsal až do června 2017. Kouč Blesků si od něj slibuje sílu a rychlost ve skomírajícím útoku a také posílení morálky mužstva.

Prosadí se nové posily hostů nebo se Deportivu povede poprvé v novém roce zvítězit? Odpověď se dozvíme v pondělí od 20:30. Zápas bude řídit v roli hlavního sudího Iñaki Bkandi Garrido.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.60 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sevilla FC - Levante UD  (neděle 12:00)
Sevillský celek se vzmáhá a rád by se usadil na pohárových příčkách. K nim mu ještě kousek chybí, ale tuto vzdálenost by tým trenéra Unaie Emeryho rád dohnal v utkání s Levante. I když se hostům poslední dobou daří, není pochyb o jasném favoritovi.

Tím je samozřejmě Sevilla. Ani ne tak proto, že je domácí a na Estadio Ramón Sánchez Pizjuán ji jen tak někdo o body neobere, ale spíše proto, že kvalitativní rozdíl i momentální forma hovoří jednoznačně pro Sevillu. Trenér Emery dokázal najít opět pevnou půdu pod nohama, o kterou přišel kvůli hodně špatnému začátku sezony a ztrátě klíčových opor z let minulých. Teď už je Sevilla opět týmem, ze kterého by měl jít strach.

Za posledních deset utkání ve všech soutěžích dohromady sevillské FC prohrálo jen jednou, když si v 18. kole neporadilo k překvapení mnohých ani s Granadou. Ale jinak se Seville daří naplňovat ambice fanoušků a od začátku ledna Sevilla prakticky neustále vítězí. V minulém kole se její vítězná série zasekla a Sevilla brala jen bod. Na druhou stranu, remíza s Atléticem Madrid určitě nebude hráče mrzet.

Sevilla zvládla perfektně také generálku na toto utkání, když se představila v Miranda de Ebro. Domácí Mirandés ale odvetu čtvrtfinále Copa del Rey nezvládl a po brankách Iborry, Munoze a Cokeho prohrál 3:0. Hráči Sevilly budou možná unaveni, ale mají čas do nedělního odpoledne na relaxaci a nasbírání sil. Bude zajímavé sledovat, jak si hráči poradí bez Emeryho na lavičce. Zkušený trenér byl totiž vykázán v utkání s Atltéticem a dva zápasy nesmí na lavičku.

Sám si z toho ale těžkou hlavu nedělá. Médiím po zápase s Mirandésem sdělil: "Nevnímám sám sebe jako někoho, kdo by rád dělal rozruch nebo nějaké potíže. Vím, kdy je čas, abych se hájil, a kdy musím jen uznat svou chybu. Toto je čas, abych vzal odpovědnost na sebe a poučil se z toho pro příští vypjaté situace. Vím, že mě moji kolegové dobře zastoupí," dodává optimisticky Emery.

Proti jeho týmu bude stát Levante, které se touží zachránit. Jenomže z poslední příčky to bude ještě dlouhá cesta za záchranou. Aktuálně má Levante jen 17 bodů a jeho ofenzíva nastřílela pouze 20 branek. Možná i proto španělský klub přivedl formou hostování italského útočníka Giuseppeho Rossiho. Ten, pokud mu to zdraví umožní, dokáže být rozdílovým hráčem.

Doufá v to i trenér Rubi, který o Rossim řekl: "Je důležité, že hráč jako Rossi je v našem týmu. Všem nám to dodává odhodlání a dovahu. Zároveň vnáší do mužstva schopnosti a zkušenosti. Doufáme, že nám pomůže se zachránit, protože je to skvělý hráč. V utkání s Las Palmas si sám vytvořil několik šancí a i díky tomu jsme nakonec dokázali vyhrát," dodává nadšený trenér Rubi.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.25 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valencia CF - Sporting Gijón  (neděle 16:00)
Do Valencie zavítá v sobotu v rámci dvaadvacátého kola La Ligy Sporting Gijón. Netopýři se v Primera División stále trápí a od příchodu Garyho Nevilla ještě nevyhráli. Los Che ovšem v týdnu slavili postup do semifinále poháru a znovunabytou sebedůvěru by chtěli přetavit do tříbodového zisku proti Sportingu. Hosté ale v minulém kole ukázali, že fotbal hrát nezapomněli a ještě mají co říct v souboji o udržení.

Valencijským se boj o evropské poháry skrze ligu pomalu ale jistě vzdaluje, nicméně naději na postup do příští sezóny Evropské ligy drží v domácím poháru. Tam Netopýři ve čtvrtek postoupili díky výhře 1:0 nad Las Palmas už do semifinále, kde je čeká Barcelona. Výlet na Kanárské ostrovy byl tedy pro Nevillovu úspěšný, ovšem domácí hráči měli díky němu jen minimum času na přípravu proti Sportingu a prolomení smolné desetizápasové série bez ligové výhry tak vůbec není jisté.

Valencijští se z Las Palmas vrátili teprve v pátek a nabitý program jim vydrží ještě hodně dlouho. "Trénovali jsme trochu dnes ráno a ještě nás čekají pohovory se všemi hráči. Nyní se nesmíme soustředit na nic jiného než na Sporting, protože je zítřejší zápas hodně důležitý. Mestalla potřebuje vítězství a my musíme na hřiště vstoupit s veškerou silou, aby byla naše snaha odměněna. Samozřejmě musíme obměnit hráče v sestavě, jelikož nás čeká jedenáct zápasů v pětatřiceti dnech. Budeme teď potřebovat každého," uvedl před zápasem domácí kouč, jenž rovněž vyjádřil radost nad návratem zkušeného Feghouliho. Ten se po dlouhé odmlce způsobené zraněním vrátil do sestavy Valencie v minulém utkání proti Las Palmas.

Hosté přijíždí do Valencie nepoměrně více odpočatí než jejich soupeř a navíc s důležitou výhrou v zádech. V minulém kole svěřenci Abelarda Fernándeze odčinili porážku 5:1 od Realu Madrid, když ve stejném poměru smetli doma San Sebastian a rázně ukončili pětizápasovou sérii bez bodového zisku. Výhra přišla pro Sporting skutečně v pravý čas, neboť díky třem bodům si stále drží reálnou naději na záchranu. Navíc se červenobílým podařilo v tomto týdnu posílit defenzívu, když do týmu přišel z tureckého Gaziantepsporu šestadvacetiletý bosenský obránce Ognjen Vranješ. "Má velké zkušenosti, díky nimž má potenciál nahradit Bernarda. Navíc byl v zápasovém zatížení a nemusí dohánět kondiční deficit," uvedl na adresu nové posily sportovní ředitel klubu Nico Rodríguez. Vranješ se tedy rovnou zapojil do přípravy týmu proti Valencii.

Zápas začne v neděli v 16:00, hlavním sudím bude José Luis González.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Ryan - Gayá, Abdennour, Mustafi, Barragán - Pérez, Parejo, Gomes - Rodrigo, Negredo, Mina
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - López, Meré, Hernández, Lora - Álvarez, Rachid - Jony, Ndi, Carmona - Sanabria
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.75 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UD Las Palmas - Celta Vigo  (neděle 18:15)
Dvaadvacáté kolo La Ligy proti sobě svede celky z Viga a Las Palmas. Domácí UD bojuje o záchranu, ale již dvakrát v řadě nevyhrálo a naposledy podlehlo i poslednímu Levante. I proto budou chtít Los Amarillos využít nestálé formy hostí a posunout se mimo sestupové pásmo. Celta se naopak soustředí na udržení pohárových příček a na půdě nováčka soutěže potřebuje zabrat.

Las Palmas ještě v novém roce nepoznalo, jak chutná vítězství, a ze čtyř odehraných ligových zápasů vytěžilo jen dva body za remízy s Bilbaem a Malagou. Velkým zklamáním bylo pro svěřence Quique Setiena zejména poslední kolo, kdy se utkali se svým přímým tabulkovým soupeřem Levante. V atraktivní přestřelce, která skončila 3:2 pro Valencijské, byl šťastnější aktuálně poslední tým La Ligy. Fotbalisté z Kanárských ostrovů se tak znova musí vyhrabat mimo sestupové příčky.

V týdnu se navíc domácím nevydařilo jejich vystoupení ve španělském poháru, když nezvládli odvetný zápas s Valencií o postup do semifinále. Ten žlutí prohráli před vlastními diváky 0:1 a zahodili tak nadějnou remízu z prvního utkání. "Tým je v pořádku, nálada je dobrá i přes naše vyřazení z poháru. Všichni se už plně soustředíme na další utkání. Hráči mají skvělou kondici, takže únava po souboji s Valencií nehrozí. Jediná absence bude Nabil El Zhar, který musí teď vynechat několik tréninků kvůli zranění," vyjádřil se před zápasem domácí kouč.

Celta Vigo potřebuje v Las Palmas bodovat nejlépe za tři body, aby udržela ohroženou šestou pozici. Galicijští v poslední době doplácejí na nevyrovnané výkony. Lesk z počátku sezóny si tým Eduarda Berizza připomněl naposledy ve čtvrtfinále Copy del Rey, v němž vyřadil favorizované Atlético Madrid díky výhře 3:2 na půdě soupeře. Naopak tragický výkon předvedli Célticos minulý víkend na hřišti Raya, když podlehli v té době předposlednímu celku tabulky jednoznačně 0:3.

"Netušíme, které verzi Celty budeme v neděli čelit. Té ze stadionu Vicente Calderóna nebo z Vallecas? Pravdou je, že když se náš soupeř dostane do euforie, hraje skvěle v záloze i v útoku, na druhou stranu dostává i mnoho branek," analyzoval své soky Setien. Ukáže Celta svou lepší tvář, nebo se z důležitých bodů budou radovat domácí? To se dozvíme v neděli od 18:15, utkání bude řídit José Sánchez Martínez.
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Varas - Castellano, García, Aythami, Simón - Roque, Valerón - Viera, Tana, Wakaso - José
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Segio - Planas, Gómez, Cabral, Jonny - Wass, Hernández - Aspas, Orellana, Beauvue - Guidetti
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.55 - 3.30 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Madrid - Espanyol Barcelona  (neděle 20:30)
Real Madrid si brousí zuby na další vysokou výhru tentokrát proti tápajícímu Espanyolu. Od příchodu Zinedina Zidana nasázeli Los Blancos svým soupeřům na Santiagio Bernabéu ve dvou utkáních deset branek, ale v minulém kole Bílý balet přibrzdil v rozletu Betis. Espanyolu se v posledních zápasech nedaří a bude nejspíš rád, když z Madridu neodjede s ostudou.

Madridští sice v minulém kole ztratili dva body v Seville, kde jen remizovali s Betisem 1:1, ale díky porážce Atlética se nyní mohou posunout ke druhé příčce jen na rozdíl jediného bodu. Mužstvo Bílého baletu dostalo výrazný impulz po změně na postu hlavního kouče. Legendární Zizou popustil uzdu svým kreativním útočníkům a výsledkem byla dvě vysoká vítězství na domácí půdě. V neděli se proto od domácích nečeká nic menšího, než co předvedli proti La Coruni a Gijónu.

"V minulém týdnu jsme dobře odtrénovali a nyní jsme maximálně soustředění na zisk tří bodů. Hrajeme doma a víme, co máme dělat, abychom proti Espanyolu uspěli. Potřebujeme dobrý start do utkání a střílet góly. Pevně věřím, že věci půjdou stejně dobře, jako v posledních dvou domácích zápasech," povzbuzoval své svěřence před zápasem Zidane.

"Bylo pro nás těžké skousnout ztrátu dvou bodů, protože chceme vždy vyhrát. Z hlediska předvedeného výkonu jsme si zasloužili více než bod, ale fotbal je zkrátka o proměňování šancí. Dohromady jsem teprve tři týdny a žádná zásadní změna se konat nebude. Pokračujeme v tvrdé práci jako obvykle," doplnil domácí lodivod, jenž se musí vyrovnat se ztrátou Balea. Ten by se kvůli zranění měl k týmu připojit opět až příští týden. Na jeho místo by se měl podle všeho znova postavit James Rodríguez.

Hosté nehrají v poslední době vůbec dobře a mimo sestupové vody se drží jen díky bodům nasbíraným v první polovině sezóny. Espanyol nevyhrál už pět kol v řadě, v nichž podlehl například Eibaru či Getafe. V minulém kole ale katalánský celek zabral a vydřel doma proti Villarrealu sympatickou remízu 2:2, když ještě minutu před koncem sahal po vítězství. Dělbu bodu ale v 89. minutě zařídil Žluté ponorce Musacchio. Aktuálně okupuje zraněními sužovaný Espanyol čtrnáctou pozici pouze čtyři body nad pásmem sestupu.

"Vždy říkám, že si musíme udržet naději i navzdory absencím. Jdeme do zápasu s tím, že chceme předvést pozitivní výkon. Budeme soustředění, odhodlaní a s cílem nechat na hřišti to nejlepší z nás," komentoval náladu ve svém týmu kouč hostí Constantin Galca. Ten se bude muset poprat hned se šesti absencemi, což otevírá dveře novým posilám. Debut v modrobílém dresu by si tak mohli odbýt gólman Arla nebo kostarický stoper Óscar Duarte.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Marcelo, Ramos, Varane, Carvajal - Isco, Kroos, Modrič - Ronaldo, Benzema, James
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Pau López - Duarte, Óscar Duarte, Álvaro, Javi López - Sánchez, Diop - Sevilla, Jordán, Hernán - Sylla
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.08 - 12.00 - 23.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Barcelona - Atlético Madrid  (sobota 16:00)
Absolutní povinnost pro fanoušky dobrého fotbalu představuje atraktivní utkání mezi domácí Barcelonou a hosty z Madridu. Ačkoli se nejedná o El Clásico, emoce budou rovněž hodně napjaté. Vítěz tohoto duelu se stane lídrem soutěže.

Souboj mezi prvním a druhým celkem tabulky je vždycky hodně emotivní a ostře sledovanou záležitostí. Ve Španělsku se tentokrát utká domácí Barcelona se Simeoneho partou z Madridu a oběma týmům půjde o hodně. Pokud by vyhrála domácí ekipa, pak by se dostala do trháku. Má totiž jedno utkání k dobru. A pokud vyhraje návštěva z hlavního města, dostane se Atlético právě před Barcelonu na vysněnou první příčku.

Atlético se poslední dobou nepotkává s dobrou formou. V lize naposledy remizovalo se Sevillou a její stroj na góly se v tomto utkání zasekl. Další boj čekal na tým trenéra Diega Simeoneho v poháru Copa del Rey, kde se proti Atléticu ve čtvrtfinále hraném na dvě utkání postavila Celta Vigo. Ačkoli nebyla favoritem, dokázala na domácí remízu bez branek v odvetě navázat skvělým způsobem.

Do Madridu přijížděla s nadějemi a odjížděla jako postupující celek! Stadion Vicenteho Calderona totiž vyloupila, když vyhrála 3:2 i díky dvěma gólům Pabla Hernándeze. Celta tak postupuje na úkor favorizovaného Atlética, zatímco to musí velmi rychle sebrat síly na souboj s Barcelonou. Náročnou situaci si uvědomuje i trenér Diego Simeone.

Argentinský mág po utkání s Celtou prohlásil: "Vždycky říkám, že to nejtěžší utkání je to další, které nás čeká. A teď to platí o to víc, že nás čeká Barcelona. Minulý zápas se nám nepovedl a jsme z toho zklamaní, ale musíme se rychle přeorientovat na ligu. V ní usilujeme o první místo a Barcelonu chceme porazit. Podle mého názoru je to ten nejlepší tým na světě, takže budeme mít extra motivaci," domnívá se "Cholo".

Problém je, že proti Barceloně jeho celek moc hrát neumí. Posledních pět utkání v řadě vyhrála právě Barcelona, i když ve čtyřech posledních případech to bylo velmi těsné - vždy jen o jednu branku. Pro Barcelonu se samozřejmě jedná o klíčový zápas, jeden z těch nejdůležitějších v boji o titul. Oba týmy mají shodný počet bodů, ale Barcelona má lepší skóre i lepší vzájemné zápasy.

Od sezony 1993/1994 Barcelona vyhrála 34 vzájemných utkání, zatímco Atlético se radovalo čtrnáctkrát. Ve vzájemné historii potvrzuje Barcelona svou ofenzivní sílu, neboť nastřílela už 104 branek. Pro srovnání, Atlético Madrid dalo Barceloně za stejnou dobu jen 74 gólů. Za posledních 29 zápasů dal například Luis Suárez 29 gólů. I díky němu má Barcelona velmi silnou trojici útočníků.

Luis Suárez nehrál první čtvrtfinále proti baskickému Bilbau, ale v tom druhém už nastoupit mohl. A měl velký podíl na tom, že se Barcelona dostala do finále. Za první poločas totiž proti Bilbau nedala ani jednu branku a naopak jednu brzy dostala. Barcelonu však spasil až druhý poločas, ve kterém nastříleli Suárez, Pique a Neymar po jedné brance. Trenér Luis Enrique nicméně uznává, že neví, v čem přesně spočívalo zlepšení jeho oveček.

"Byl to velmi zajímavý zápas plný krásných momentů. V kabině jsme si sice po špatné první půli něco řekli, ale upřímně, nevím, kde nastalo to zlepšení. Trochu jsme změnili přístup a hráči si uvědomili, že naše situace v tu chvíli nebyla nejlepší. Takže si museli sáhnout na dno a znovu se pustit do práce. Teď nás čeká Atlético, které má skvělé hráče a bude pro nás velkým testem," uvědomuje si někdejší slavný hráč.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Alves, Mascherano, Piqué, Mathieu - Iniesta, Busquets, Rakitić - Messi, Suárez, Neymar
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Juanfran, Giménez, Godín, Luis - Niguéz, Fernández, Gabi, Koke - Vietto, Griezmann
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.33 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Getafe CF - Athletic Bilbao  (sobota 18:15)
Domácí Getafe čeká náročné utkání. Hraje sice před vlastními diváky, ale zato se soupeřem, proti kterému moc hrát neumí. Hostí Athletic Bilbao a také baskický klub musí po nedávných výsledcích zabrat.

Na konci roku to vypadalo, že se Bilbao bude těšit z boje o poháry. Týmu se dařilo a produkoval kvalitní fotbal, který přinášel především výsledky. V posledních dnech a týdnech se ale cosi změnilo a z Bilbaa už tak obávaný soupeř není. Jeho postavení v tabulce sice není nejhorší, jenže má rozhodně sestupnou tendenci. Posledním nepřítelem baskického Bilbaa se stala katalánská Barcelona.

Gigant s Messim či Suárezem v čele se s Bilbaem utkal v rámci ligy a pro Basky to moc dobře nedopadlo. Z Camp Nou odjížděli Baskové jako zpráskaní psi, protože dostali šest branek a sami neprostřelili obranu soupeře ani jednou. A aby toho nebylo málo, s Barcelonou se jako pronásledující nemesis setkali také v Copa del Rey. Pohárové utkání už k nim bylo mnohem milosrdnější.

Nejprve Baskové prohráli doma jen o gól a v týdnu je čekal výlet na nenáviděný Camp Nou. Hosté skvěle začali, když se po dvanácti minutách trefil Iñaki Williams, jenže po změně stran se rozjela zase Barcelona. Tentokrát už svého soka více šetřila, takže z toho nakonec byla výhra 3:1. Trenér Ernesto Valverde neměl svým hráčům, prakticky co vytknout, třebaže jeho celek v soutěži skončil.

Naopak se snažil své hráče koncentrovat na další utkání: "Když hrajete tak velká utkání proti Barceloně a ostatním gigantům, nesmíte moc přemýšlet. Prostě musíte pracovat a neustále se zlepšovat. Když moc přemýšlíte, ztratíte proti takovým týmům jen čas. My se musíme přenést přes tuto prohru a koncentrovat se na další utkání. Ani zápas s Getafe totiž vůbec nebude snadný," uvědomuje si zkušený trenér.

A má pravdu, protože Getafe rozhodně ví, jak překvapit. Navíc se opírá o solidní domácí formu. Na Coliseum Alfonso Perez jej za posledních deset utkání v La Lize nikdo neporazil. Celkově se Getafe daří držet se mimo sestupové příčky, takže malému týmu teď patří solidní 10. místo. Sérii pěti utkání bez porážky ukončil až minulý zápas proti Granadě, která doma vyhrála poměrem 3:2.

Getafe se však nedaří proti Bilbau. Už pět posledních vzájemných zápasů vyhrál baskický celek, který si brousí zuby na šestou výhru v řadě. Tomu však chce zabránit trenér Fran Escriba, který prohlásil: "Vždycky se najde něco, na čem můžeme pracovat. Víme, že nemáme s Bilbaem dobré zkušenosti, ale právě na tom chceme pracovat. Doufám, že se nám podaří sehrát dobrý zápas a získat nějaké body," dodává trenér Escriba.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Suárez, Vergini, Cala, Lago - Rodríguez, Lacen - León, Rodriguez, Sarabia - Vázquez
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Marcos, Etxeita, Laporte, Balenziaga - Beñat, José - Williams, Eraso, Muniaín - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.30 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SD Eibar - Málaga CF  (sobota 18:15)
Domácí Eibar uvítá na Estadio Municipal de Ipurua Málagu. Zatímco domácí se zuby nehty drží příček zaručujících evropské poháry, Málaga strádá. Minulé kolo však bylo nemilosrdné k oběma týmům.

Především Eibar zažil nepříjemný šok. Jako tým, který usiluje o poháry a jehož forma se ustálila, pro něj bylo minulé kolo hodně nešťastným budíčkem. Poté, co ve 20. kole vyprovodil Granadu pěti brankami, ochutnal Eibar vlastní medicínu. V utkání s Athleticem Bilbao totiž dostalo právě ten stejný příděl, tedy pět branek. Samotný Eibar vstřelil dvě branky, ale pachuť přidělené pětky to nijak neukončilo.

Eibar musí zabrat, aby se uchoval na příčkách pro Evropskou ligu. Aktuálně se může soustředit jen a pouze na La Ligu, protože v Copa del Rey už nefiguruje. Už se na něj navíc dotahuje nepříjemný počet protivníků jako třeba Sevilla, která má stejný počet bodů. V závěsu za ní jsou navíc i Athletic Bilbao nebo Deportivo La Coruňa. Eibar to ale proti Málaze příliš neumí a nemá s ní mnoho dobrých zkušeností.

Za posledních sedm vzájemných utkání vyhrál jen jednou, naposledy se body dělily po bezbrankové remíze. Málaga vyhrála už třikrát. Přesto trenér Jose Luis Mendillibar věří v úspěch. Sám uvádí: "Respektujeme každého protihráče, ale nikoho se nebojíme. Zároveň víme, že nám pomůže jen vlastní píle a to, že budeme držet při sobě. Každým dnem se snažíme posilovat kolektiv a vím, že můžeme ještě mnohé překvapit," dodává Mendilibar.

Málaga prožila skvělý konec prosince minulého roku, protože v posledních dnech vyhrávala. Vyhrála celkem tři zápasy po sobě a už to vypadalo, že se hráči konečně zotavili. Postup tabulkou se zdál být jistotou, která ale v posledních týdnech opět zmizela. Za poslední tři zápasy totiž Málaga ani jednou nevyhrála, navíc dvakrát prohrála. Nutno přiznat, že ji vždy čekali nároční sokové.

Nejprve se proti ní postavila Sevilla, následně se Málaga utkala s hvězdnou Barcelonou. Ačkoli už od druhé minuty prohrávala gólem Munira, přeci jen se nevzdala. Výsledkem byla branka, o kterou se po třiceti minutách postaral Juanpi Añor. Po změně stran se však trefil Lionel Messi a stanovil výhru pro Barcelonu. Málaze by s jejím problémem v útoku mohl pomoci například Christian Atsu.

Mladý hráč zamířil do Málagy z Chelsea formou hostování a sám se chce ukázat: "Mám velkou touhu hrát a ukázat, co ve mne je. Málaga je skvělý a tradiční klub, který má výborné fanoušky a velkou podporu. Hraje zajímavý fotbal a mým cílem je přispět k úspěchu. Už jsem poznal trenéra i nové spoluhráče a jsem nadšený," prozradil ghanský útočník své první dojmy z nového působiště.
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Riesgo - Capa, Santos, Pantić, Juncá - Keko, García, Escalante, Berjón - Enrich, Bastón
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Angeleri, Albentosa, Torres - Juanpi, Recio, Camacho, Castro - Charles, Cop
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.45 - 3.20 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Villarreal CF - Granada CF  (sobota 20:30)
O favoritovi tohoto duelu nemůže být sporu. Je jím jednoznačně domácí Žlutá ponorka, která na El Madrigal přivítá mátožnou Granadu. Té se sice povedlo minulé kolo, ale jinak je letošní sezona pro její fanoušky náročnou podívanou.

Villarreal se v poslední době trápí s úbytkem formy i hladu po úspěchu. Za posledních pět zápasů ve všech soutěžích dohromady získal tři body jen jednou, když dokázal porazit Sporting Gijón. A to je na tým, jenž se uchází o poháry, hodně špatná bilance. V minulém kole se mnoho fanoušků Villarrealu taktéž radovat nemohlo, protože jejich miláčci jen remizovali.

Po bezbrankové remíze s Realem Betis se sice Villarreal vepředu zlepšil a vstřelil dvě branky, jenže stejně tak se zhoršila jeho defenzíva, která dva góly inkasovala. Villarreal byl před utkáním s domácím Espanyolem Barcelona jasným favoritem, ale přesto vyrovnával na konečných 2:2 až minutu před koncem, kdy se trefil uzdravený obránce Mateo Musacchio. Nyní stojí před Žlutou ponorkou další náročný soupeř.

Jedním z hráčů, na které svůj zrak upírají i ostatní velkokluby, a kteří táhnou Villarreal, je záložník Bruno. Právě pod trenérem Marcelinem se z něj stal nepostradatelný hráč, který navíc nakoukl do reprezentace. A představení jeho klubu si Bruna velmi pochvalují. Prezident Fernando Roig v rozhovoru pro AS zmínil: "Bruno vyrostl ve velmi skromných poměrech, v malé vesničce v Castellonu. Vyrostl, aby se stal lídrem."

"Je to domácí hráč, pokorný kluk a ohromně sympatický. Hodně nám pomáhá, je pro klub důležitý a my jsme rádi, že jej máme pod dlouhodobým kontraktem. Je pravda, že hodně pracuje a opravdu na sobě dře, aby byl skvělým hráčem. Toho si moc vážíme a rozhodně bychom o něj nechtěli přijít, i když se o něj zajímá opravdu mnoho evropských klubů," dodává prezident Roig na hráčovu adresu.

Proti Granadě budou mít střelci Villarrealu nutkání si vylepšit své střelecké statistiky. Právě Granada je týmem s druhou nejhorší obranou ve španělské první lize. Za posledních pět utkání ve všech soutěžích dohromady se Granadě podařilo získat tři body jen jednou. V minulém kole se na ni trochu usmálo štěstí, když na domácí půdě přestřílela hosty z Getafe poměrem 3:2 a brala tři body.

To už byla ale situace aktuálně 16. celku tabulky opravdu vážná a dokonce se spekulovalo o konci trenéra Joseho Ramona Sandovala. Tomu se opravdu ulevilo, když Granada zabrala. Sám ale ví, že je před jeho hráči ještě dlouhá cesta. "Jsem moc rád, že se nám povedlo vyhrát. Vedení vidí naši práci a ne jen naše výsledky, za což jsem moc rád. Dodává mi to klid na práci a doufám, že se nám podaří uhrát dobrý výsledek i proti Villarrealu," přeje si trenér Sandoval.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Aréola - Mario, Musacchio, Ruiz, Costa - Santos, Bruno, Trigueros, Suárez - Bakambu, Soldado
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Fernández - Lópes, Babin, Lombán, Foulquier - Pérez, Rico - Success, Rochina, Ibáñez - El-Arabi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Sociedad - Real Betis  (sobota 22:05)
Na stadionu Anoeta se utká domácí Real Sociedad San Sebastian s hosty ze Sevilly. Real Betis rozhodně neprožívá dobrou sezonu, ale to samé se dá říct i o jeho hostiteli.

Situace mezi těmito dvěma týmy připomíná slavné přísloví o jednookém, který je králem mezi slepými. Těžko totiž posoudit, kdo je v horší situaci, neb nedaří se ani jednomu týmu. Real Sociedad San Sebastian stále doufá, že změna na trenérské lavičce prospěje, ale jak vidíme z nedávných výsledků, jen to nestačí. Real Betis po výborném startu do ročníku upadl v nemilost a jeho výkony jsou velmi nedůrazné.

Začněme domácími. Za deset posledních utkání ve všech soutěžích dohromady se La Real radoval ze tří bodů jen dvakrát! Slibnou remízu s Deportivem následovalo v minulém kole potupné utkání s domácím Sportingem Gijón. A hosté budou asi ještě dlouho proklínat mladého střelce Tonnyho Sanabriu, který zaznamenal hattrick! Real Sociedad totiž v tomto utkání naprosto zaspal začátek a prohrál vysoko 5:1!

Aktuálně je proto Real Sociedad až na patnácté příčce a má pouhých 21 bodů. Znechucený z výkonů vlastního týmu byl po utkání i Asier Illarramendi. Velký talent a hrdý artikl klubu dokonce žádal fanoušky o odpuštění: "Chtěl bych poprosit o odpuštění za výkon, jaký jsme předvedli. Byl to zápas, ve kterém bylo všechno špatně. Nezáleželo, jak jsme se snažili. Jsem si ale jistý, že se něco podobného už nebude nikdy opakovat."

Pokud chce La Real patřit i v příští sezoně mezi španělskou elitu, pak by se něco takového opravdu opakovat nemělo. S Realem Betis toho už La Real odehrál hodně, ať už v první nebo ve druhé lize. Jejich vzájemné zápasy jsou vesměs vyrovnané. Naposledy se radoval domácí Real Betis, který sice hrál polovinu utkání bez vyloučeného hráče, ale přesto dokázal udržet výhodnější stav 1:0.

Sílu Realu Betis ukazují poslední zápasy. Po negativní sérii pěti porážek se dvě minulá kola opravdu hodně povedla. Remíza s Villarrealem byla brána téměř jako vítězství, remíza proti Realu Madrid a inkasování jen jedné branky bylo ale zcela určitě bráno jako velká výhra a morální podpora. Real Betis totiž ještě dvacet minut před koncem zápasu vedl nad jasným favoritem a radost mu pokazil jen Karim Benzema. Napodobí nebojácný výkon i proti Realu Sociedad?
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Zaldúa, Elustondo, Martínez, Hector - Illarramendi, Prieto, Bergara - Vela, Jonathas, Bruma
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Molinero, Pezzella, Gonzalez, Varela - Petros, N'Diaye - Joaquín, Fabián, Cejudo - Castro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.75 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona20153252:1648
2.Atlético Madrid21153330:848
3.Real Madrid21135358:2044
4.Villarreal CF21125428:1841
5.Celta Vigo21104732:3334
6.SD Eibar2196634:2633
7.Sevilla FC2196628:2233
8.Athletic Bilbao2194832:3031
9.Deportivo La Coruña21611428:2529
10.Getafe CF2175926:3126
11.Valencia CF21510626:2225
12.Málaga CF2166916:1924
13.Espanyol Barcelona21641120:3522
14.Real Betis2157914:2922
15.Real Sociedad21561024:3321
16.Granada CF21551124:4320
17.Rayo Vallecano21541226:4519
18.UD Las Palmas21461121:3318
19.Sporting Gijón20531222:3518
20.Levante UD21451220:3817

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1085)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele