Primera División - souhrn 19. kola

11.01.2013, 23:26, aktualizováno 14.01.2013, 21:53
Komentáře a souhrny
Barcelona potvrdila svou dominanci výhrou v Málaze, Atlétiku Madrid se povedlo Realu odskočit opět na rozdíl sedmi bodů, protože na remízu Bílého baletu zareagovalo výhrou nad Zaragozou. Valencia si doma poradila se Sevillou a dotahuje se na pohárové pozice. V pondělní dohrávce se zrodila remíza mezi Getafe a Granadou...

Getafe CF - Granada CF 2:2

14.01.2013 20:00

Góly: 19. Juan Rodríguez, 42. Paco Alcácer - 28. Guilherme Siqueira (pen.), 90. Guilherme Siqueira (pen.)

Předchozí dva vzájemné souboje skončily pokaždé těsným vítězstvím domácího mužstva, které mělo hned dvakrát blíže ke třem bodům i tentokrát, nakonec však Getafe náskok opakovaně promrhalo a rozešlo se s Granadou shodně 2:2.

Madridský celek se poslední dobou nemůže naladit na tu správnou vlnovou délku a již šest zápasů čeká na plný bodový zisk (tři remízy), tentokráte se však svěřenci Luise Garcíi po chvíli, z ničeho nic, ujali vedení. Volný přímý kop rozehrál Colunga tak šikovně, že zcela osamocený Rodríguez už měl před sebou snadnou práci - 1:0. Místo odpovědi mohl zvýšit opět Colunga, avšak na Roberta si nepřišel.

Ostatně to se nepovedlo ani z velké dálky Valerovi, který pro změnu prostor ohraničený třemi tyčemi vůbec nenašel. Navíc zakrátko přišel trest: Izquierdo odpískal Abrahamovi ruku a Siqueira si s nabízenou penaltou poradil bezchybně - 1:1. Ještě před odchodem do kabin se však skóre znovu otočilo na stranu GCF. Colunga našel v ideální střelecké pozici Alcácera, jenž nekompromisní ranou upravil na 2:1.

Krátký oddech ale přenesl herní převahu na hostující kopačky. Srovnat krok mohli dalekonosnými pokusy Brahimi a Rico, ovšem stejně jako o chvíli později Sigueira, úspěch neslavili. Stoprocentní možnost měl v 69. minutě Ighalo, tomu se však pro změnu postavil do cesty skvělý Moyá! Definitivní rozhodnutí si mohl vzít na starost opět aktivní Colugna, ale kulatý nesmysl napodruhé nasměroval jen do tyče Fernándezovy branky! Zkušený brankář byl rázem v jednom ohni, zasahovat musel třeba proti střele čerstvě příchozího Sarabii. I tady se ale potvrdilo známé pravidlo - Rafa zahrál ve vápně rukou a Siqueira využil i druhý pokutový kop v zápase - 2:2.

Více informací k zápasu

Málaga CF - FC Barcelona 1:3

13.01.2013 21:00

Góly: 89. Diego Buonanotte - 27. Lionel Messi, 50. Cesc Fàbregas, 82. Thiago Alcântara

Náskok Barcelony na Real Madrid v čele tabulky vrostl již na 18 bodů, když si Katalánci bez potíží poradili s Málagou, kterou porazili 3:1. Messi si připsal gól a dvě asistenci, o další góly se postaral Fábregas, Thiago a malažský Buonanotte.

Barcelona se v první velké šanci ocitla již v 7. minutě, kdy Andrés Iniesta prostrčil míč do pokutového území, kde se od malažského obránce odrazil přímo k Messimu. Ten se ještě snažil udělat rychlou kličku brankáři Willymu Caballerovi, ten ale dokázal míč na poslední chvíli vyškrábnout zpoza jeho noh. Málaga se poté dvakrát za sebou řítila na Valdése, ten ale v obou případech vyběhl z brány včas. Na druhé straně poslal Iniesta křížnou přihrávku pokutovým územím, ale nikdo z jeho spoluhráčů se k parádní přihrávce nedostal.

v 17. minutě se musel Willy Caballero vydat až za hranici svého pokutového území, aby zablokoval dlouhou Fábregasovu kolmou přihrávku za obranu na nabíhajícího Pedra. Na místě byl včas, ale pravděpodobně zahrál při zákroku rukou. Rozhodčí ale nechal svoji píšťalku odpočívat. O deset minut se dostal Fábregas k další chytré přihrávce, kdy od brankové čáry vracel zpátky před bránu, kde již byl připraven Iniesta. Ten vyslal tvrdou střelu, která ale směřovala přímo doprostřed brány, kde byl připravený domácí brankář.

Hned na to se ale už Barcelona dostala do vedení. Ignacio Camacho vytvořil ohromnou hrubku, když se snažil přihrát zpátky svému brankáři, ale nevšiml si Messiho, který zůstal za obranou. Argentinci tak stačilo udělat kličku vyběhlému Caballerovi a poslat míč do prázdné brány. Vstřelil tak svůj první gól ze hry v roce 2013 a zároveň vstřelil gól již v devátém zápase po sobě. Povede-li se mu to i v příštím zápase, vyrovná španělský rekord.

Jen o dvě minuty později se do další velké šance dostal Fábregas, ale jeho sřela slabší nohou z hranice pokutového území mířila těsně vedle pravé tyč. Ve 34. minutě se hráči Málagy dožadovali odpískání penalty, když měl Gérard Piqué zahrát rukou v pokutovém území, ale rozhodčí zůstal klidný a nechal hru pokračovat. Ostatně opakovaný záběr jeho rozhodnutí potvrdil. Nicméně hra moc dlouho nepokračovala, neboť se Barcelona dopustila faulu a byl nařízen přímý kop. Z toho se dostal k hlavičce Demichelis, který ale mířil přímo do míst, kde byl připraven Víctor Valdés.

Konec první půle a začátek druhého poločasu ozdobily dvě šance Barcelony, ale obě uťal čárový rozhodčí, který dobře viděl ofsajdové postavení Messiho a Xaviho. Ve 49. minutě se už ale o ofsajd nejednalo, a tak se Fábregas mohl radovat z navýšení skóre na 2:0. Messi ho našel dlouhou přihrávkou za obranu a bývalý kapitán Arsenalu obstřelil bezmocného Caballera. S šesti ligovými brankami se stal druhým nejlepším střelcem Barcelony v letošní sezóně.

O deset minut později se dostal do šance Messi, když si zpracoval přihrávku přímo do kličky, čímž se uvolnil. Než se ale dostal k zakončení na hranici pokutového území, vrhli se mu pod nohy hned dva obránci Málagy, který se povedlo ránu zastavit. Iniesta poté poslal další z mnoha přihrávek za obranu Málagy, kde byl již přichystaný Jordi Alba. Ten se snažil vystřelil z první a z otočky, ale minul bránu.

Barcelona po celý druhý poločas jasně dominovala zápasu a Málagu nepustila do žádné vážné šance. Naopak Katalánci stále kombinovali a v 80. se ke střele z voleje dostal Messi, ale míč netrefil vůbec dobře. V 82. minutě se Thiago Alcantara ujal míče, vyměnil si ho s Messim a zpoza pokutového území propálil přízemní střelou domácího gólmana. Byl to jeho vůbec první gól v sezóně a celkově pátý v barvách Barcelony.

V závěru zápasu se Málaze přeci jen podařilo vstřelil alespoň jeden gól, když se z přímého kopu nádherně trefil Buonanotte, který by měl údajně přestoupit do italského Palerma. Barcelona nakonec mohla zvítězit 4:1, tak jako dvakrát v minulé sezóně, ale to by musel Alexis Sánchez v úniku trefit z ostrého úhlu prázdnou bránu poté, co dokázal obejít Caballera.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Real Zaragoza 2:0

13.01.2013 19:00

Góly: 31. Tiago, 38. Falcao (pen.)

Atlético Madrid ani tentokrát doma neztratilo body a přesvědčivě zvítězilo nad Realem Zaragoza 2:0. Díky ztrátě městského rivala Realu tak z druhého místa vzrostl náskok Falcaa a spol. na sedm bodů.

Po dominantním vstupu do utkání se domácí ujali vedení zásluhou Tiaga, který hlavou usměrnil míč do brány po Gabiho rohovém kopu. Ještě do poločasu zvýšil vedení Falcao, když proměnil pokutový kop, nařízený poté, co Cristian Sapunaru v šestnátce fauloval Ardu Turana. Ačkoli po změně stran Atleti nic dalšího nepřidali, stačilo to na pohodlné vítězství bez větších nervů. Když vezmeme v potaz i závěr minulé sezony, táhne se šňůra výher Atlética v domácím prostředí již šestnáct zápasů. Zaragoza navzdory předzápasovým prohlášením působila zbavená sebedůvěry a body velmi lehce odevzdala.

Uplynuly sotva dvě minuty hry a brankář Roberto už musel zasahovat proti střele Godína. O pět minut později musel gólman hostí předvést ještě lepší zákrok, kdy si poradil s nájezdem Falcaa. Do třetice si na Robertovi vylámal zuby Diego Costa po Falcaově centru, ovšem branka v síti Zaragozy byla vyloženě jen otázkou času. Nakonec to byl Tiago, kdo vystoupal nejvýš na Gabiho roh, a z přední tyče uklidil míč k potěše domácích příznivců do brány. Z dalšího Gabiho rohu měl blízko k druhé brance Miranda, jenže na zadní tyči vůbec míč netrefil dobře. Ani to však mužstvo Diega Simeoneho mrzet nemuselo, neboť přišla další šance. Turan obešel Sapunarua a rumunský obránce jej následně fauloval. Nařízenou penaltu s přehledem proměnil Radamel Falcao, byl to již jeho sedmý úspěšný pokutový kop ze stejného počtu pokusů.

Po změně stran pokračoval Roberto v dobrém výkonu, který držel skóre hostů na přijatelné cifře, vzhledem k jejich nepovedenému představení. Další, kdo na něj nevyzrál, byl Arda Turan se svou razantní střelou zdálky. Teprve po uplynutí hodiny hry byl povolán do akce také Thibaut Courtois na druhé staně, když musel zablokovat přízemní pokus Apona. Po této ojedinělé akci Zaragozy se ke slovu znovu dostal Falcao, ovšem jeho zakončení po krásné kombinaci s Turanem bylo překvapivě velmi nepřesné. Podtrhnout mizérii hostů mohl Glenn Loovens, jenž si šest minut před koncem málem vstřelil vlastní gól po komickém nedorozumění s Robertem.

Druhá porážka v řadě posouvá Zaragozu opět o něco blíže sestupovému pásmu, na osmnácté místo už aragonský celek drží pouze šestibodový náskok.

Více informací k zápasu

Real Sociedad - Deportivo La Coruña 1:1

13.01.2013 17:00

Góly: 45. Carlos Vela - 27. Pizzi

Deportivo La Coruňa i napodruhé pod vedením nového manažera nepoznalo porážku a odváží si cenný bod z hřiště Realu Sociedad po remíze 1:1. Výsledek je o to cennější, že hosté museli dohrávat závěrečnou půlhodinu v desíti hráčích.

Depor se sice ujal vedení ve dvacáté sedmé minutě díky brance Pizziho, ovšem od chvíle, kdy se ještě do přestávky Sociedadu povedlo vyrovnat zásluhou Carlose Vely, tahali za kratší konec provazu. Zvláště když po hodině hry šel předčasně do kabin obránce Evaldo. Nicméně domácí nabídnutou přesilovku ve zbytku utkání nedokázali využít a tak Deportivo pod čerstvým vedením Domingose Paciencii vybojovalo čtvrtý bod ze dvou zápasů. V minulém kole totiž La Coruňa dokázala usadit v domácím prostředí favority z Malagy a i tentokrát to byla ona, kdo vstřelil první branku zápasu. Pizzi se vyhnul ofsajdové pasti a nic si nedělal z toho, že žádný jiný španělský celek nedostal méně gólů na domácím stadionu, než Sociedad.

Ovšem baskický celek, který do té doby na stadionu Anoeta inkasoval pouze pětkrát, odpověděl takřka okamžitě. Nejprve Imanol Agirretxe hlavičkoval po hrubém zaváhání obrany Deporu pouze do tyče, zato v poslední minutě první půle již hosté takové štěstí neměli. Nejlepší klubový střelec Carlos Vela totiž zblízka doklepl míč za čáru a připsal si svůj dvacátý gól za poslední dvě sezony dohromady. Začátek druhého poločasu se nesl v duchu karetního mariáše plného přerušení hry. Zatímco rozhodčí Carlos Del Cerro Grande v první půli nenapomenul jediného hráče, po změně stran během úvodních dvaceti minut vytahoval kartonky z kapsičky hned osmkrát. V sedmi případech šlo jen o napomenutí, ovšem nevyhnutelně přišla i červená karta pro Evalda za dvě žluté karty.

Galicijský klub od té chvíle myslel jen na zadní vrátka a s vypětím všech sil udržel remízový stav až do konce. Nic na tom nezměnily ani šance Griezmanna s Velou, a tak si oba týmy odváží po bodu.

Více informací k zápasu

Real Betis - Levante UD 2:0

13.01.2013 12:00

Góly: 7. Joel Campbell, 63. Rubén Castro

Real Betis se vydrápal k evropským příčkám, když se mu v nedělním poledním utkání podařilo zvítězit 2:0 nad Levante. Pod góly se podepsali Joel Campbell a Ruben Castro. Pokud Málaga neporazí Barcelonu, zůstane Betis na skvělém 4. místě.

Betis i Levante před zápasem větřily ve vzduchu posunutí se na čtvrtou příčku, na které by mohly zůstat minimálně do příštího kola, neboť Málaga, která jediná by je mohla opět sesadit, hraje s Barcelonou. A významný krok k pohárovým příčkám udělal nakonec Betis, kterému se povedlo získat všechny tři body.

Campbell otevřel skóre již v 7. minutě zápasu, když střílel po přesné nahrávce Castra. Celá akce se zrodila po rychlém protiútoku a Campbell zaznamenal teprve svůj druhý gól za celek Betisu.

Roger měl dvě velké šance před koncem prvního poločasu i na začátku druhé půle, ale ani jednou nedokázal srovnat skóre, čehož v 63. minutě využil domácí Castro a přesným zakončením zvýšil na konečných 2:0.

Domácí vstoupili do zápasu opravdu ukázkově. Už po sedmi odehraných minutách si totiž vzal Castro na své polovině míč a přeběhl s ním více než polovinu hřiště, načež skvěle načasoval přihrávku na Campbella, který již bez větších potíží prostřelil Gustava Munuu.

Útočník, který je v Betisu na hostování z Arsenalu, poté promarnil velkou příležitost a zdvojnásobení vedení, když v pokutovém území nedokázal trefit bránu.

Levante se ale postupně osmělovalo a začalo zvyšovat obrátky. Do velké šance se dostal Roger, kterého vysunul Nabil El-Zhar, ale útočníkova střela postrádala potřebnou razanci k překonání domácího brankáře Adriana.

Do druhé půle zasáhl na straně Levante i Obafemi Martins a tento zkušený Nigerijec se ihned zapojil do útočné šance, kdy hlavou perfektně prodloužil centr a našel nepokrytého Rogera. Tomu už stačilo překonat pouze Adriana, ale ve vyložené šanci naprosto zklamal a netrefil ani bránu.

A tato minela se následně ukázala být osudovou, neboť v 63. minutě převzal Castro v pokutovém území přihrávku od Nacha, udělal kličku bránícímu Sergiu Ballesterosovi a napálil míč k tyči, čímž zaznamenal již 11. gól sezóny.

Campbell i Castro pak mohli vstřelil svůj druhý gól v zápase, ale ani jeden již nebyl úspěšný. To ale fanouškům Betisu vůbec nemuselo vadit, protože Levante se již do žádné větší šance nedostalo, a tak zápas skončil poměrně hladkým vítězstvím domácích 2:0.

Betisu tak patří 4. příčka s tříbodovým náskokem na Málagu a Rayo Vallecano, zatímco Levante se musí spokojit s 8. pozicí.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Sevilla FC 2:0

12.01.2013 22:00

Góly: 51. Roberto Soldado, 88. Roberto Soldado

Roberto Soldado zařídil domácí vítězství nad Sevillou, když vstřelil oba jediné góly zápasu. Hosté tak ztratili šanci dotáhnout se na kluby před sebou a patří již až 12. příčka. Valencia pod novým trenérem Valverdem vyhrála již posedmé, díky čemuž je již na 7. pozici.

Sevilla moc dobře věděla, jak je pro ni tento zápas důležitý, a hráči v předzápasových rozhovorech prohlašovali, že musí za každou cenu vyhrát, aby se konečně přiblížili týmům z vyšších pater tabulky, kam samotná Sevilla papírově také patří. Zároveň si přáli, aby při i nadále stáli fanoušci, kteří je v posledních zápasech vypískali. Po další prohře se ale nálada mezi hráči a fanoušky spíše ještě zhorší.

Naopak příznivci Valencie si mohou mnout ruce, neboť pod novým vedením trenéra Valverdeho najednou vše funguje a tým vyhrává jak doma, tak i venku. Zisk dalších tří bodů znamená, že se Valencie dostala již na 7. příčku a ztrácí pouhý bod na čtvrtou Málagu, která okupuje příčky Ligy mistrů.

Do první šance zápasu se dostal záložník Sevilly Ivan Rakitič, ale v pokutovém území nebyl dostatečně důrazný a brankáře Diega Alvése nijak výrazně nezaměstnal. Jen o dvě minuty později přestřelil valencijský Ricardo Costa bránu poté, co ho Pablo Piatti z rohového kopu našel zcela neobsazeného u zadní tyče.

Sevilla ihned kontrovala, když se dokázal uvolnit Jesús Navas, ale jeho střelu nakonec dokázal Alvés chytit. Andalusané se v první půli dostali ještě do dvou velkých šancí. Nejprve se míč dostal díky tečované Rakitičově střele k Álvaru Nagredovi, u kterého ale byla včas obrana domácích, a poté Negredo pronikl až k hranici pokutového území Valencie, ale nedokázal přesně najít spoluhráče Josého Antonia Reyese, a tak vyšla celá akce do ztracena.

Z prvního poločasu ale měla více Valencie, která měla trvalý tlak, ale nedokázala se dostat do žádné vyložené situace. Až v 38. minutě fauloval před hranicí pokutového území Emir Spahič Evera Banegu a z nařízeného přímého kopu pálil těsně nad břevno Tino Costa, který musel vystřídat Davida Albeldu. Tino Costa se dostal ještě k jednomu přímému kopu, tentokrát již na začátku druhého poločase, kdy Fernando Navarro fauloval Pabla Piattiho, ale jeho druhé pokus letěl ještě výše.

Valencia se nakonec dočkala svého vytouženého gólu v 55. minutě, kdy po Piattiho rohu hlavičkoval Adil Rami, který přesně našel neobsazeného Soldada. Ten již neměl moc práce, když zblízka zavěsil míč do sítě sevillské brány. Zaznamenal tak svůj desátý ligový gól sezóny.

Sevilla poté zahrávala tři přímé kopy, ale ve všech případech se obraně Valencie podařilo odkopnout míč do bezpečí. Domácí se po chvíli odmlky opět chytili otěží zápasu a Tino Costa mohl zvýšit na 2:0, když pálil zpoza pokutového území, ale bránu přestřelil. Oba týmy pak rozehrály další sérii přímých kopů, ale ani z nich nevzešla žádná vážnější situace, kterou by museli řešit brankáři.

V obrovské šanci se v závěru zápasu objevil Soldado, který udělal kličku brankáři Diegu Lópezovi, ale Gary Medel dokázal míč odkopnout ještě dřív, než překročil brankovou čáru. Útočník Valencie se ale svého jedenáctého gólu sezóny nevzdal, když dvě minuty před koncem poslal míč hlavičkou do sítě po Banegově centru.

Více informací k zápasu

CA Osasuna - Real Madrid 0:0

12.01.2013 20:00

Góly: -

Favorizovaný Bílý balet nedokázal uspět ani na hřišti sestupem ohrožené Osasuny, která si po dvou ztracených zápasech připisuje na bodové konto opět cenný příspěvek! Madriďané se sice zásluhou Callejóna ujali vedení, branka však pro hraniční ofsajd nebyla uznána.

Madridský velkoklub cestoval do Pamplony bez distancovaných opor Sergia Ramose a Cristiana Ronalda, stejný osud nepustil do hry ani náhradního brankáře Antonio Adána, mezi tři tyče se tak zpátky postavil kapitán a domácí stálice Iker Casillas. Utkání se rozbíhalo hodně pozvolna a dlouho se na zeleném pažitu nic zajímavého neodehrávalo. To se chystal změnit Damiá, ale prostor branky nenašel.

Svěřenci Josého Mourinha dlouho nemohli odpovědět, jen tím dokazovali, že jsou bez své největší ofenzivní hvězdy směrem dopředu rázem bezzubí. Když už se po dvaceti pěti minutách dostal Di María ke střele, tam pálil hodně nepřesně. Netradičně hlavou zakončoval Callejón, mířil však nad břevno domácí svatyně, přičemž o mnoho nebezpečnější nebyl ani volej Cejuda. Těsně před odchodem na přestávku Callejón oslovil zpětným pasem Coentrãa, ten však nedokázal udržet nervy na uzdě a z úhlu prostor ohraničený třemi tyčemi nenašel!

Také druhé dějství začalo ve stejném duchu a očekávaný favorit měl místy drtivou územní převahu, tu ovšem nedokázal patřičně využít. Naproti tomu druhá strana opakovaně zahrozila po standardních situacích, konkrétně tedy rohových kopech, které si rovnou dvakrát neomylně našel Lolo, kýženého úspěchu se ale tak jako tak nedočkal. CAO se však nevzdávalo, ránu Armenterose však Casillas zpacifikoval.

Domácímu týmu pak čtvrthodiny před koncem výrazně usnadnilo práci vyloučení Kaká (po druhé žluté kartě), brazilský hračička tak pobyl na hřišti sotva patnáct minut! Přesto přese všechno se vzápětí Bílý balet užuž radoval, Callejón stál ovšem při střele v postavení mimo hru, a tak nemohla být jeho trefa uznána! Závěrečné minuty odehrál v domácím dresu i Benzema, ale Fernández jeho snahu za svá záda rovněž nepustil.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - Celta Vigo 1:0

12.01.2013 18:00

Góly: 24. Sergio García

To, co se ještě před několika týdny zdálo být vysoce nepravděpodobné či dokonce nemožné, je nyní skutečností. Espanyol se po dlouhé době konečně dostal ze sestupového pásma, může za to dnešní hubené vítězství nad Celtou Vigo. Tři body posunuly domácí tým na šestnácté místo, o skóre právě za Celtu. Jediným gólem rozhodl Sergio García...

Utkání začalo několik minut trvající sekvencí domácí převahy, ta však vyústila maximálně tak v nebezpečný centr Simaa, který nedokázal nikdo z hráčů Espanyolu usměrnit do brány. Poté na malý moment převzali iniciativu hosté z Viga, jejichž snažení vyvrcholilo zakončením Aspase po rohovém kopu, Casilla ale zasáhl jistě.

Ve dvacáté minutě už poprvé výrazněji zahrozil také katalánský celek a hned z toho byla takřka stoprocentní branková příležitost. Po obrovské chybě hostující obrany šli domácí do přečíslení, Verdú vyřešil situaci dobře přihrávkou na Stuani, ten však v zakončení nepochopitelně selhal, když branku přestřelil i pořádný kus. Už o tři minuty později se ale Espanyol ujal vedení, když z pravé straně skvěle odcentroval Stuani a na Sergia Garcíu již nečekalo složitá úloha - dopravit míč do opuštěné sítě.

Po přestávce se hra trochu uklidnila, hlavně Espanyol jakoby se spokojil se svým nejtěsnějším vedením a přestal se hnát do útoku, a tak jediné zajímavé momenty přicházely ze standardních situací. Poprvé zahrozili Celestes, Demidov však svůj ligový debut v dresu hostujícího týmu gólem neoslavil, jelikož těsně minul. Na druhé straně se zase musel vyznamenat gólman Varas, a to po střele Stuaniho.

Celta mohla v závěru vyrovnat, jenže to by musel Aspas ve své další slibné možnosti mířit přesněji. Šňůra svěřenců Javiera Aguirreho bez ligové porážky se tak protáhla na tři zápasy, což Espanyool vyneslo pryč ze sestupových vod.

Více informací k zápasu

Real Valladolid - RCD Mallorca 3:1

12.01.2013 16:00

Góly: 21. Patrick Ebert, 88. Óscar González, 90+2. Patrick Ebert - 38. Víctor Casadesús

Čtyřzápasové domácí čekání na tříbodový zisk je u konce, Estadio José Zorilla opět proti Mallorce poznalo, po delší odmlce, tříbodovou radost a Real se tak nadále drží v klidném středu tabulky, před svým protivníkem tak má k dobru již osm bodů.

Od poslední porážky ve Vigu se mohli domácí opět spolehnout na dvě opory Patricka Eberta a Óscara Gonzáleze, kteří se po krátké pauze vrhli do hry s chutí, a od prvního fouknutí do píšťalky jich bylo doslova plné hřiště. Bývalý středopolař berlínské Herthy na sebe poprvé výrazněji upozornil v deváté minutě, Aouate ale jeho ránu vyrazil, načež akce skončila, protože bylo Larssonovi pískáno ofsajdové postavení.

Real měl zcela jasně navrch a bylo jenom otázkou času, než svoji převahu patřičně zúročí, což se zanedlouho podařilo. Opětovný útok potáhl znovu Ebert, obranná řada se před ním tak dlouho stahovala, až křídelní hráč natáhl a tvrdou dělovkou otevřel skóre - 1:0. Ještě do pauzy však bylo srovnáno: Arizmendi nacentroval na zadní tyč, kde už měl Víctor snadnou práci a šestým gólem v sezóně vyrovnal na 1:1.

Krátká pauza herní obraz přece jen trochu pozměnila. Rázem to byl ostrovní celek, který mohl překlopit utkání na svoji stranu, Giovani dos Santos chytrým pokusem z velké dálky nasměroval kulatý nesmysl do břevna, zatímco střelu Arizmendiho zablokoval obětavý Sereno! Dvě minuty před koncem přišel trest: Ebert vymyslel skvělý pas na rozběhnutého Óscara, který už následně neměl z bezprostřední blízkosti potíže umístit mičudu do branky - 2:1. Nsue dokonce záhy srovnal krok, stál při tom ale v ofsajdu, branka tak uznána nebyla. Definitivní slovo si pak vzal po skvělé akci znovu Ebert - 3:1.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Rayo Vallecano 1:2

11.01.2013 21:30

Góly: 77. Mikel San José - 48. Lass Bangoura, 65. Piti (pen.)

Rayo Vallecano si poradilo i s tápajícím Athleticem Bilbao, když ho porazilo 2:1, a neustále stoupá tabulkou. Díky výhře se bodově srovnalo na čtvrtou Málagu. Domácí dostal ve 48. minutě do vedení Alhassane Bangoura a v 65. minutě zvýšil z penalty vedení Piti. Mikel San José v 77. minutě už pouze reguloval skóre.

Rayo Vallecano zažívá velice dobré časy, kdy přichází jedna výhra za druhou, což se odráží i na postavení v tabulce. Díky vítězství nad Athleticem má Rayo na kontě již 31 bodů, což se rovná bodům čtvrté Málaze, na kterou čeká nedělní zápas proti Barceloně. Pro Athletic je to naopak již třetí prohra v řadě a Baskové se nachází pouhých šest bodů nad sestupovou zónou.

Přitom Athletic nevstoupil do zápasu špatně. Vedení se mohl ujmout po hlavičce Markela Susaety, ale míč pouze orazítkoval tyč. Dobrou příležitost měl i Ariz Aduritz, který se snažil brankáře přehodit lobem, ale Rubén se vytasil s velmi dobrým zákrokem.

Nakonec to ale bylo Rayo, které se hned v úvodu druhé půle ujalo vedení. Roberto Trashorras poslal ze středového kruhu dlouhý pas před bránu Gorky Iraizoze a míč mířil přímo na Bangouru. Dvacetiletému guinejskému reprezentantovi stačil jeden dotek na zpracovaní než poslal míč přízemní střelou za brankářova záda.

O čtyři minuty později mohlo Vallecano vést ji 2:0, ale pokus Lea Baptistaa byl Iraizozem zlikvidován. Trenér Athletica Marcelo Bielsa se v 59. minutě rozhodl povolat do zbraně útočníka Fernanda Llorenteho, který odmítl v týmu prodloužit kontrakt, a pokus o rozhýbání neškodného útoku se mu povedl. Vyrovnání z toho ale nebylo.

Ariz Aduritz se nejprve dostal ke slibné dorážce, kterou ale Rubén dokázal fantastickým zákrokem vyrazit na roh, a poté se z následujícího rohového kopu dostal k hlavičce Fernando Llorente, ale trefil pouze břevno. Baskičtí fanoušci možná zadoufali, že srovnání se blíží, ale místo toho přišlo o tři minuty později navýšení vedení Raya na 2:0. Alejadro Domínguez byl v pokutovém území stažen Carlosem Gurpegim a byla nařízena penalta, kterou Piti proměnil.

Athletic se odmítal vzdát a v 77. minutě dokázal snížit, když San José poslal po centru Susaety hlavičkou míč do brány. Domácí se snažili se zápasem ještě něco udělat, jenže Fernando Llorente selhal ve dvou gólových příležitostí. V 89. minutě pak měli početní přesilu, neboť Alejandro Gámez byl vyloučen za hru rukou, za kterou dostal druhou žlutou kartu v zápase. Jenže ani s více hráči v poli ani s podporou fanoušku v zádech se již Athleticu nepodařilo se zápasem nic udělat, a tak putovaly všechny body do Madridu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona19181064:2055
2.Atlético Madrid19142340:1844
3.Real Madrid19114445:2037
4.Real Betis19111730:2934
5.Málaga CF1994629:1631
6.Rayo Vallecano19101827:3431
7.Valencia CF1993727:2730
8.Levante UD1993724:2730
9.Real Sociedad1975728:2526
10.Real Valladolid1974827:2525
11.Getafe CF1974824:3025
12.Sevilla FC1964923:2822
13.Real Zaragoza19711121:2822
14.Athletic Bilbao19631023:3921
15.Celta Vigo19531119:2418
16.Espanyol Barcelona1946920:3018
17.Granada CF19451016:2917
18.RCD Mallorca19451018:3317
19.Deportivo La Coruña1937923:4016
20.CA Osasuna19361014:2015

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (734)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele