Primera División - preview 16. kola

19.12.2015, 08:37, aktualizováno 20.12.2015, 09:07
Previews
Atlético Madrid cestuje do Málagy a v případě očekávaného bodového zisku se posune na první místo tabulky. Real Madrid je jasným favoritem derby s Rayem, Celta se už tak povedený podzim ještě pokusí vylepšit v Granadě...
Real Madrid - Rayo Vallecano  (neděle 16:00)
Real Madrid se v sobotu představí na svém stadionu proti Rayu. Bílý balet se po dalším neúspěchu z minulého kola opět pokusí zvednout a proti tragicky hrajícím Bleskům má velkou šanci zopakovat kanonádu z utkání proti Malmö.

Los Blancos neprožívají zrovna ideální období. Prohráli tři z posledních pěti ligových utkání a na první místo ztrácejí po posledním kole, v němž prohráli ve Villarrealu 0:1, už pět bodů. Největší tíhu nespokojenosti fanoušků odnáší kouč Rafa Benítez. Ve francouzských a španělských médiích se již dokonce objevily spekulace, že pětapadesátiletého kouče nečeká v Madridu dlouhá budoucnost a na jeho místo by měla nastoupit klubová legenda Zinedine Zidane. Před nedělním mačem proti městskému rivalovi ze čtvrti Vallecas ale Benítez ukázal sebejistotu.

"Náš tým prošel skvěle základní skupinou Ligy mistrů a v La Lize může být během pár týdnů všechno jinak. Jsem přesvědčený, že se budeme zlepšovat v domácí soutěži i v Lize mistrů," uvedl Benítez. Prezident klubu Florentino Pérez již dříve odmítl, že by vedení Realu mělo v plánu nahradit stávajícího trenéra José Mourinhem, který je aktuálně bez práce po vyhazovu z Chelsea. "Fanoušci Realu vědí, jak jsou pro klub důležití. Vždycky byli. Právě nyní by měli zapomenout na vše okolo a soustředit se hlavně na podporu, budeme ji potřebovat v každém utkání," obracel se domácí lodivod, jemuž budou v neděli scházet jen obránci Varane a Carvajal, na domácí fandy.

Rayo by i přes drobnou krizi v táboře domácích nemělo dělat Bílému baletu velké potíže. Jémezova družina spadla po třech porážkách v řadě naplno do sestupového pásma a díky horšímu skóre okupuje nelichotivou osmnáctou příčku. "Jdeme do zápasu s úmyslem odehrát dobré utkání, překvapit našeho soupeře a vyhrát. Mimo dobrý výsledek chceme rovněž předvést herní zlepšení, ukázat odvahu a trochu Realu znepříjemnit život," neztrácel před zápasem naděje záložník hostů Roberto Trashorras.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Marcelo, Ramos, Pepe, Danilo - James, Kroos, Modrič - Ronaldo, Benzema, Bale
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Yoel - Nacho, Amaya, Zé Castro, Tito - Baena, Trashorras - Bebé, Jozabed, Lass - Guerra
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.08 - 12.00 - 23.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Granada CF - Celta Vigo  (neděle 18:15)
Celta Vigo se opět drží v blízkosti přední trojice a na třetí Real Madrid ztrácí jen dva body. Ty by ráda získala v utkání na stadionu Nuevo Los Cármenes, kde své domácí zápasy hrává Granada.

Celta se vrátila na vítěznou vlnu a zažehnala špatné intermezzo z přelomu října a listopadu. Teď se opět dostala do dobré formy a pohody. Může za to především série čtyř posledních utkání ve všech soutěžích dohromady, ve kterých Celta ještě neprohrála. Nyní ji čeká další sok ze spodních pater tabulky, takže opět bude celek z Viga favoritem.

Po prohře od Deportiva La Coruňa ve 12. kole La Ligy se Celta vzpamatovala a v dalším duelu porazila Sporting Gijón. Pak si sice nešťastně rozdělila body s Realem Betis, jenže v minulém kole opět brala tři body. Výhra nad hosty z Espanyolu Barcelona se v žádném přípdě nerodila snadno, protože více než polovinu utkání dohrávali domácí v deseti mužích na pažitu. Přesto vyhráli, když se pár minut před koncem první půle prosadil útočník Iago Aspas.

Celta je sice nyní na čtvrtém místě Primera Division, které by ji na konci sezony senzačně dostalo do předkola Ligy mistrů, jenže si musí dávat pozor. Na její místo se hrnou další zájemci, jako třeba Villarreal. Žlutá ponorka ztrácí jen jeden jediný bod a chce malý celek vystřídat.

Teď se ale pro Celtu schyluje k velkému testu. Týká se to klíčové postavy jejího útoky, Nolita. Zkušený odchovanec Barcelony je v životní formě a táhne celek z Viga k pohárům. Teď se Celta bude muset asi měsíc obejít bez jeho služeb, protože hráč má zraněný stehenní sval. Jak zvládnou hosté první duel bez Nolitovy přítomnosti v základní sestavě?

Jedním z hráčů, kteří by mohli zastoupit Nolita minimálně svou obětavostí pro tým, je Daniel Wass. Zkušený Dán se musel v novém angažmá rychle rozkoukat, protože mnohé absence donutili jeho nadřízené nasazovat ho ihned. A ještě k tomu na několika různých pozicích.

Na pravém beku hrál Wass utkání s Espanyolem Barcelona, ale sám ochotně říká: "Je mi celkem jedno, kde budu hrát. Užívám si tu euforii tady, jsem tu moc spokojený a je skvělé cítit se potřebný. Ani v obraně mi to nedělá problémy, protože jako bek už jsem tam nastupoval v několika mých předešlých týmech. Je to tak, že se adaptujete na potřeby vašeho týmu. Nemůže to být obráceně, protože tým je vždycky víc než jedinec," dodal Wass.

Granada se v minulém kole rovněž radovala, když konečně dokázala zvítězit. A ještě k tomu porazila Levante na jeho půdě, což pro Granadu v tomto ročníku není vůbec snadná záležitost. Velký zápas prožil zejména Adalberto Peñaranda, který poslal Granadu do vedení, ale Levante pak vstřelilo vyrovnávací branku. V té době opět zasáhl Adalberto Peñaranda, který se prosadil dvě minuty před koncem utkání.

Oba týmy toho mezi sebou nenahrály úplně hodně. Vlastně jen deset utkání a z toho čtyři v rámci druhé nejvyšší soutěže. Granada na Celtu ale moc neumí a z poslední výhry se radovala hned v roce 2012. Od té doby ale dvakrát vyhrála Celta a třikrát se body dělily. Jak dopadne jejich první letošní ligový střet?
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Fernandez - Foulquier, Babin, Lombán, Biraghi - Pérez, Rico - Ibaněz, Rochina, Success - Peñaranda
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Mallo, Cabral, Jonny, Planas - Fernandez, Wass - Orellana, Madinda, Bongonda - Aspas
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.40 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Sociedad - Villarreal CF  (neděle 18:15)
Duel s dlouholetou tradicí bude k vidění na stadionu Anoeta, kde domácí Real Sociedad přivítá účastníka evropských pohárů. Na inspekci s vírou ve tři body přijede Villarreal, kterému se proti Realu Sociedad hraje poměrně dobře.

Villarreal je aktuálně na pátém místě, na kontě má celkem 27 bodů a jen jediný z nich schází na čtvrtou Celtu Vigo. Šanci získat další body a přiblížit se příčkám Ligy mistrů má Villarreal už tuto neděli, kdy cestuje do San Sebastianu. V něm sídlí Real Sociedad, který se zrovna nepotkal s jednoznačně dobrou a trvalou formou. Místo toho neustále jeho výkony kolísají mezi "dobré" a "velmi špatné".

Přesto, že se Villarrealu daří i proti Realu Sociedad, má jednu nevýhodu, na které musí pracovat, pokud chce získat tři body. Žlutá ponorka neumí střílet branky na hřištích soupeřů. To se Villarrealu nepodařilo už ve čtyřech venkovních utkáních. V posledních dnech se ale přesto nachází ve velmi dobrém rozmaru.

V minulém kole elitní španělské ligy se mu totiž podařilo vyždímat maximum z podivné formy Realu Madrid, která slavný celek zastihla pod vedením trenéra Rafaela Beníteze. Villarreal odehrál velmi dobré utkání a na jeho konci se mohl radovat z těžko uvěřitelných tří bodů, když se jako jediný hráč prosadil Roberto Soldado. Ten svou branku vsítil už po osmi minutách a jeho obránci pak zvládli neinkasovat až do závěrečného hvizdu.

O špatné formě Villarrealu na půdě soupeře už jsme psali, tak teď je prostor říci si také něco o domácí formě jeho oponenta. A to trenéra Žluté ponorky optimismem naplňovat nemůže. Real Sociedad totiž za poslední tři domácí utkání vstřelil pokaždé alespoň dvě branky a na stadionu Anoeta si věří. Prohrál zde naposledy koncem října s Celtou Vigo.

K jeho postupu tabulkou zřejmě přispěl i nový trenér, kterým se stal Eusebio Sacristán. Ten s týmem získal za poslední čtyř zápasy sedm bodů z dvanácti možných, což není vůbec špatná bilance. Jediná prohra, kterou v těchto zápasech musel řešit, pocházela z rukou suverénní Barcelony, což se nedá brát jako vyložený neúspěch. Realu Sociedad se nepovedlo snad jen minulé soutěžní utkání, když změřil síly s Las Palmas.

V rámci Copa del Rey s ním pouze remizoval, což vedlo k tomu, že díky lepšímu skóre z prvního vzájemného utkání postoupil právě nováček z Las Palmas. Přesto záložník Asier Illarramendi spatřuje zlepšení: "Po malých krůčcích se zlepšujeme, to je jasné. Vidím to na tréninku a pak i v ostrých zápasech. Přístup hráčů je lepší, věříme si a naše hra má nějaký řád. Pochopili jsme názory trenéra a věříme mu," dodal talentovaný středopolař.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Elustondo, Reyes, Martinez, Yuri - Illarramendi, Granero - Vela, Canales, Bruma - Agirretxe
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Aréola - Bailly, Musacchio, Ruiz, Costa - Santos, Bruno, Trigueros, Suárez - Bakambu, Soldado
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.20 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Athletic Bilbao - Levante UD  (neděle 18:15)
Athletic změří v neděli síly s Levante a všeobecně se očekává výhra Basků. Lvům nevyšla podle jejich představ poslední dvě kola a právě proti poslednímu celku tabulky by měli ukázat, že stále umí vyhrávat a patří na pohárové příčky. Valencijští budou naopak rádi za každý získaný bod.

Fotbalisté z Bilbaa se díky vydařenému říjnu a listopadu vyhoupli do horní poloviny tabulky a vyhlížejí vytoužené pohárové příčky. V posledním měsíci letošního roku se ale Baskům moc nedaří. Jeden vytěžený bod ze dvou zápasů je pro klub s ambicemi, jako má Valverdeho výběr, málo. Mrzet musí domácí především bezbranková remíza s tápající Malagou. Ztracené vedení ze stadionu Vicente Calderóna také nemohlo hráčům Athleticu zvednout náladu. Jedinou náplastí je pro Basky tak jen středeční exhibiční výhra 6:0 v domácím poháru s Realem Linense.

"Musíme už konečně dostát očekáváním, která jsou na náš klub kladena. Budeme sice stále pod větším tlakem, ale to je pozitivní věc. Tohle utkání pro nás nemusí být úplně jednoduché. Musíme si vytvořit soustavný tlak a zároveň se vyvarovat zbytečných chyb," řekl před utkáním domácí kouč. Ten také potvrdil, že se do týmu navrátila trojice zraněných hráčů Boveda, Lekue a Elustondo. Méně sdílný už byl Valverde ohledně nasazení Ikera Muniaina, který se zotavuje ze složitého zranění.

Realizační tým Levante nejspíš nenajde pro hru svého celku lepší označení než bída. Valencijští mají na po patnácti kolech pouhých jedenáct bodů a jsou v tabulce úplně poslední dva body za nováčkem soutěže z Las Palmas. Kouč Rubi, jenž do klubu přišel na konci října, s průměrným týmem ještě žádný zázrak nestihl, přičemž na kontě má z šesti ligových utkání jen jednu výhru. "Věděl jsem, že moje mise bude velmi složitá, ale vidím posun kupředu. Musíme se zlepšit v proměňování šancí, ale na více si opravdu stěžovat nemůžeme. To by vedlo jen ke ztrátě vůle," komentoval situaci v klubu hostující kouč, který doufá v návrat Angela Trujilla po vánočních svátcích a odmítl, že by v prvních lednových týdnech měl do klubu přivést nového útočníka.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Balenziaga, Laporte, Etxeita, De Marcos - San José, Beňat - Williams, García, Susaeta - Aduriz
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Rubén - Toňo, Feddal, Navarro, Pedro López - Camarasa, Simao, Lerma - García, Deyverson, Morales
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Málaga CF - Atlético Madrid  (neděle 20:30)
Usoužená Málaga musí v poslední době polykat jednu hořkou pilulku za druhou. Naposledy vypadla z Copa del Rey s týmem z nižší soutěže a aby toho nebylo málo, o víkendu ji prověří Atlético Madrid. To už zahájilo stíhací jízdu za Barcelonou.

Když to nejde v Primera Division, mohlo by to jít alespoň v pohárech, říkali si možná fanoušci Málagy. A los k nim byl poměrně přívětivý, když jim do cesty nahrál druholigový celek Mirandés. První zápas na jeho půdě Málaga prohrála 2:1 a nejspíš si říkala, jak je fajn, když vstřelíte gól na půdě soupeře. Ani ten jí však nepomohl, protože na svém stadionu prohrála 1:0 a se soutěží se loučí hodně brzy!

Není divu, že trenér Javi Gracia nebyl po utkání tak úplně v dobré náladě. Rozčileně řekl: "Udělali jsme dneska hodně věcí špatně. Hrál jsme hluboko pod své možnosti a já jsem byl upřímně docela šokován tím, jak se někteří hráči postavili k utkání. Není možné hrát takto odevzdaně a naivně. Musím pogratulovat našemu soupeři, který se poctivě připravil a hodně nám naši roli znepříjemnil," pokračoval trenér Gracia.

"Začali jsme dobře, útočili jsme a hráli kreativně, ale pak se všechno zhroutilo. Problémem bylo to, že jsme si sice vytvořili dostatek šancí, ale ani jednu jsme neproměnili. Nemáme klid v zakončení, uspěcháme útok a řešíme ho špatně. Několikrát jsem si říkal, že to už snad ani není možné, co všechno se nám nedařilo," dodal rodák z Navarry, který musí ještě mnohé zlepšit, pokud se má Málaga zachránit.

Domácí budou mít proti silnému soupeři velký problém především proto, že sami nedokážou proměnit své příležitosti. A proti týmu trenéra Diega Simeoneho to bude ještě těžší proto, že Atlético dokázalo udržet čisté konto už v šesti zápasech na hřištích soupeřů z posledních osmi. Málaga se nyní vznáší jen těsně nad sestupem, což jí na klidu rozhodně nemůže přidat.

Na 16. místě La Ligy má jen 14 bodů, tedy stejně jako osmnácté Rayo Vallecano. O pouhý jeden bod méně pak má nováček z Las Palmas, který je ovšem předposlední. Atlético má úplně jiné starosti a vesele už prohání první Barcelonu. Může za to samozřejmě i forma Realu Madrid, který je v tabulce až za svým městským rivalem. Aktuálně má Simeoneho celek stejný počet bodů jako Barcelona a doufá v její klopýtnutí.

Pomohla mu k tomu zejména série posledních týdnů, protože od 8. listopadu Atléti neztratili ani jeden bod. A to ve všech soutěžích, neboť dál postoupili v milionářské Lize mistrů a zvítězili také v rámci La Ligy. Naposledy v lize se jim povedlo vyhrát nad bojovným Athleticem Bilbao. Hosté sice vedli, ale branky Saula Niguéze a Antoina Griezmanna byly dostačující zárukou tří bodů a upevnění druhé pozice.

Právě francouzský kanonýr Griezmann je hlavním tahounem Colchoneros a sám říká: "Jsem spokojený se svými výkony. Na začátku sezony jsem si řekl, že dám určitý počet branek. A zatím se mi na tom daří pracovat. Chci se neustále zlepšovat, což se mi také daří klaždý den. K tomu, abychom něco opravdu dokázali, musíme ale předvádět ještě lepší výkony. Chceme dojít hodně daleko a psát novou historii tohoto skvělého klubu. Máme všechny předpoklady k tomu, aby se z nás stal vynikající tým," popisuje Griezmann.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Weligton, Albentosa, Torres - Fornals, Filipenko - Duda, Amrabat, Carlos - Cop
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Juanfran, Giménez, Godín, Luis - Koke, Gabi, Ñíguez - Griezmann, Vietto, Carrasco
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.25 - 3.50 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Valencia CF - Getafe CF  (sobota 16:00)
Valencia pod dohledem trenéra Garyho Nevilla rozhodně nezáří a týmu se stále nedaří vyhrávat. Neville se v třetím ligovém utkání v roli hlavního trenéra Valencie pokusí konečně vyhrát, když jeho celek vyzve hosty z Getafe.

Poté, co Valencii opustil trenér Nuno, si fanoušci Netopýrů slibovali od změny okamžitou reakci. Nový trenér zpravidla ihned zlepšuje výkony hráčů, kteří tím dostávají nový impuls a motivaci se ukázat. To se ale ve Valencii stále ještě nedostavilo. Los Che pod trenérem Nevillem ještě nevyhráli.

Nejprve změřili síly s Barcelonou a remizovali. Následně prohráli v Lize mistrů s francouzským Lyonem a nedařilo se jim ani v minulém kole La Ligy. Přesto budou bod proti Eibaru asi brát jako úspěch, protože ani cesta k jednomu bodu nebyla snadná. Valencia dohrávala půl hodiny bez jednoho hráče a navíc tou dobou prohrávala o gól. Pět minut před koncem se ale vzpamatovala a dokázala díky Andrému Gómesovi alespoň vyrovnat.

O trochu více radosti přineslo Valencii utkání v rámci Copa del Rey, když se Netopýři postavili proti Barakaldu. V osmé minutě se trefil mladík Mina, na něj pak navázal dříve nechtěný Álvaro Negredo. A protože první zápas skončil 3:1, postupuje do dalšího kola španělského poháru právě Valencia. Teď už je na trenérovi, aby konečně dokázal zvítězit i v La Lize.

Jaké jsou poměry v zákulisí Valencie po změně trenéra? Popisuje je asistent trenéra Miguel Angel Angulo. Někdejší symbol Valencie na tiskové konferenci před utkáním prozradil: "Adaptace nového trenéra jde ještě lépe, než tady mnozí čekali. Mysleli jsme si, že bude mít problémy s jazykem, ale mnoho hráčů umí dobře anglicky a Gary dělá rychlé pokroky ve španělštině. Doufám, že se nám brzy podaří dostat Valencii zase výš v tabulce."

Další možnost budou Los Che mít již v sobotu, kdy se utkají s Getafe. Tomu se rovněž v poslední době příliš nedaří a celkově má problémy především s výjezdy mimo svůj stadion. Z posledních jedenácti utkání hraných venku prohrálo hned deset, takže je jasné, kdo tu bude favoritem.

Z deseti posledních utkání v rámci všech soutěží vyhrálo Getafe jen třikrát. Dařilo se mu alespoň v poháru, i když nakonec byla jeho snaha marná. Getafe začínalo druhé utkání proti Rayu Vallecano s mankem dvou branek a vše se zpočátku dařilo. Po třiceti minutách už Getafe vedlo o kýžené tři branky. Teď šlo jen o to, aby nedostalo žádný gól. Což se mu ale nakonec nepodařilo, protože se po 50 minutách trefil Lass Bangoura.

Getafe sice vyhrálo, ale postupuje nakonec jeho soupeř. Getafe bude doufat, že se mu povede něco podobného, jako když se utkalo ve Valencii na začátku roku 2014. Getafe tehdy sice po šesti minutách prohrávalo, ale nakonec dokázalo utkání otočit ve svůj prospěch a radovalo se z výhry 3:1. Dokáže něco podobného také nyní, nebo se bude radovat trenér Gary Neville?
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Jaume - Cancelo, Mustafi, Abdennour, Gayá - Gomes, Parejo, Danilo - Mina, Álcacer, De Paul
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Suárez, Alexis, Cala, Lago - Rodriguez, Lacén - Sarabia, Rodriguez, Lafita - Scepović
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.75 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - UD Las Palmas  (sobota 18:15)
Las Palmas jede na půdu barcelonského Espanyolu, který má jednu výhodu. Hráči by měli být dostatečně motivováni k lepším výkonům, protože mají nového trenéra. Co dokáže z týmu vymáčknout novic Constantin Galca?

Espanyolu patří až dvanáctá příčka v La Lize, což se nelíbí ani fanouškům, ani vedení. To se proto rozhodlo k ráznému kroku a chvíli před vánočními svátky klidu a míru rozpoutalo revoluci. Vyhozen byl totiž trenér Sergio González. Jeho místo jen před pár dny převzal rumunský trenér Constantin Galca, který byl spoluhráčem Sergia Gonzáleze a naposledy se mu dařilo se Steauou Bukurešť.

Galca se ihned představil jako člověk, který přesně ví, co od svých hráčů očekává. V rozhovoru pro média sdělil: "Udělám všechno pro to, aby se tento klub dostal zase výš. Je to tradiční klub, který si zaslouží být v lepší společnosti. Myslím, že tu jsou dobří hráči i dobré vedení. Co jsem zatím postřehl, je to, že někteří hráči jsou hodně znepokojení. Jiní stále sní o tom, že budeme hrát lépe."

"Jsem vyznavačem ofenzivního fotbalu a chci, aby se fanoušci bavili dobrým fotbalem. Od každého svého hráče požaduji maximální výkon, soustředěnost a plnění mých pokynů. Chci agresivní a hodně intenzivní tým. Jedině tak se můžeme dočkat posunu. Je mi jedno, jestli je to pohár nebo liga, chceme vyhrávat každý zápas a nehodláme nic považovat za méněcennou soutěž," dodal rozhodně Galca.

Espanyol za posledních deset zápasů ve všech soutěžích vyhrál jen třikrát, z toho poslední výhru si připsal v Copa del Rey. Porazil totiž Levante poměrem 2:1, ačkoli od osmé minuty prohrával a musel dotahovat. Svou roli v poháru zvládl také jeho oponent, když remizoval s Realem Sociedad San Sebastian. Las Palmas se ale nedaří v lize. Za posledních sedm utkání mimo svůj stadion nevyhrálo.

Mužem, který si ale hru Las Palmas hodně užívá, je Juan Carlos Valeron. Veterán byl naposledy oceněn deníkem AS za celoživotní přínos fotbalu a hovořil o své budoucnosti. Mimo jiné zkušený záložník řekl: "Zatím jsem nepřemýšlel o tom, že bych se stal koučem. Hodně si užívám tyto chvíle, protože to tady mám rád a jsem velmi spokojen. Možná se jednou trenérem stanu, ale je na to ještě moc brzy," dodal.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Pau - López, Roco, González, Duarte - Sánchez, Diop - Asensio, Moreno, Burgui - Caicedo
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Varas - Simón, Aythami, Garrido, Castellano - Gómez, Roque - Momo, Tana, Viera - Araujo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.50 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Betis - Sevilla FC  (sobota 20:30)
Napětí stoupá, atmosféra houstne. Sevilla bude brzy názorově rozdělena, protože ji už o víkendu čeká slavné a ostře sledované derby! V něm se veškeré rozdíly smývají a vyhrát může kdokoli.

Sevilla pomalu opět nabírá formu a začíná se dostávat zpět na vyšší příčky. Teď má další velkou motivaci k tomu, aby brala tři body. Kromě toho, že je favoritem, ji totiž čeká velmi napínavé derby s městským rivalem! A zatímco Seville se daří, domácí Betis poslední dobou trochu stagnuje. Derby ale může změnit úplně všechno.

Ještě nedávno jsme o sevillském FC mluvili jako o týmu, který ztratil tvář, bojovnost a svou sílu. Poslední dobou se ale zdá, že se vše obrací k lepšímu. Sevilla díky výhře nad Juventusem Turín sice skončila v Lize mistrů, ale dostala se do soutěže, kde se jí daří a kde to zná. Evropská liga na ni čeká už na jaře, ale do té doby musí Sevilla odehrát ještě pár zápasů v Primera Division.

Mezi nejlepšími španělskými kluby se jí také začíná dařit. Tým trenéra Unaie Emeryho prohrál naposledy ve 12. kole a od té doby se mu daří obhajovat svou vítěznou mentalitu proti každému sokovi. Vyhrál nad Valencií, bod bral proti Deportivu La Coruňa a naposledy se mu také dařilo dobře, když si poradil se Sportingem Gijón. Dlouho se sice v koncovce trápil, ale hodně mu pomohlo vyloučení v soupeřově týmu. Pak se totiž dvakrát prosadil Kevin Gameiro.

A trenér Unai Emery uznává, že teď se celý tým cítí mnohem lépe, než jak tomu bylo před pár týdny. V rozhovoru pro média sdělil: "Teď přichází derby. Díky tomu, jak jsme hráli v posledních týdnech a čeho jsme dosáhli, nás fotbal zase baví. Jsme uvolnění a soustředíme se na své výkony. Dýchá se nám mnohem lépe, je tu cítit pohoda a velká úleva. Jsme nabití optimismem a chceme derby vyhrát, abychom dál stoupali tabulkou vzhůru."

Sevilla má několik absencí, mezi nimiž je například Vicente Iborra, pak dlouhodobě zranění Nicolas Pareja nebo Beto. Včas by ale mohl být v pořádku obránce Marco Andreolli. Konkurenční Betis má samé lepší zprávy. Neschopen hry bude snad jen Didier Digard, jinak se ale vrací hráči jako Bruno, Dani Ceballos a Vincenzo Rennella.

Real Betis zoufale potřebuje dobrý výsledek, protože v posledních týdnech se mu příliš nedaří. I vinou rozsáhlé marodky a mnoha dalších absencí přišla ztráta formy i herního klidu. Na konci prosince sice Béticos vyhráli nad Sportingem Gijón, ale pak remizovali s Celtou Vigo, prohráli v minulém kole s Las Palmas a nakonec se v odvetě poháru se Sportingem zrodila divoká remíza 3:3. Zvládnou domácí zastavit rozjetou Sevillu?
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Vargas, Figueras, Westermann, Piccini - Cejudo, Petros, Torres, Joaquín - Castro, Van Wolfswinkel
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Escudero, Kolodziejczak, Rami, Mariano - Krychowiak, N'Zonzi - Krohn-Dehli, Banega, Vitolo - Llorente
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.80 - 3.60 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Deportivo La Coruña - SD Eibar  (sobota 22:05)
Dalším soupeřem Deportiva bude v sobotu Eibar. Domácí hrají ve velké pohodě, vyhřívají se na šesté příčce a v minulém kole dokázali bodovat na nedobytném Camp Nou. Baskové jsou ovšem také velkým pozitivním překvapením La Ligy, vždyť na svého soupeře ztrácí pouhopouhé dva body.

Fotbalisté La Coruni předvádějí letos na podzim výkony, jaké na Riazoru už dlouho nepamatují. Galicijští se prakticky od začátku sezóny drží na předních příčkách tabulky a nezadají si ani s top mužstvy Primera División. Modrobílí nastřádali pod vedením Víctora Sáncheze již třiadvacet bodů a za sebou tak nechávají slavná jména jako FC Sevilla, Valencie nebo Athletic.

Depor dokázal bodovat s Atléticem, Sevillou nebo Athleticem a v posledním kole si připsal největší úspěch podzimu, když na Camp Nou vybojoval cennou remízu 2:2. O bod se zasloužili svými góly v druhé půli Lucas a Bergantinos, přičemž právě autor první branky Deportivo střelecky táhne. Sedmadvacetiletý Lucas už stihl nasázet jedenáct branek a je čtvrtým nejlepším střelcem celé soutěže.

Domácí se však snaží držet nohy na zemi a i před Eibarem mají v La Coruni velkou úctu. "Všichni se teď musíme předvést na maximum, proti Eibaru se od nás bude čekat výhra. Máme šanci dostat se na šestadvacet bodů, což je velmi důležitá cifra. Mohli bychom mít více méně jistou záchranu. Minule jsme dokázali bodovat proti nejlepšímu, ale každý zápas s sebou nese jinou dynamiku. Daří se jim podobně jako nám, mají komplexní herní projev a jsou nebezpeční v útoku," uvedl před zápasem domácí stoper Alejandro Arribas.

Baskům se skutečně daří nadprůměrně. Svěřenci José Luise Mendilibara se nemusí trápit s bojem o udržení a na sestupové pásmo si drží komfortní sedmibodový náskok. Na druhou stranu už hosté čekají na výru čtyři utkání, ze kterých vytěžili slabé dva body. Těžcí soupeři sice Baskům příliš prostoru nedávali, ovšem v regionálním derby se San Sebastianem ztratili Armeros remízu díky nevydařené druhé půli až v 90. minutě, takže konečná prohra 2:1 musela mužstvo Eibaru pořádně mrzet. Hostům nelichotí ani bilance vzájemných střetnutí, v La Lize se v minulém ročníku střetli dvakrát a oba mače vyhrálo Deportivo, přičemž Eibar nedal svým sokům z Galicije ani jednu branku.

Podaří se Eibaru v La Coruni protrhnout nepříjemnou sérii? A který z týmů si po vánoční stromeček nadělí dobrý výsledek? To se dozvíme v sobotu od 22:05.
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Lux - Navarro, Arribas, Sidnei, Juanfran - Bergantinos, Mosquera - Luisinho, Fajr, Cani - Lucas Pérez
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Riesgo - Junca, Santos, Pantič, Capa - Berjón, Escalante, García, Keko - Bastón, Enrich
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.30 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona15112236:1535
2.Atlético Madrid15112222:735
3.Real Madrid1593332:1330
4.Celta Vigo1584326:2228
5.Villarreal CF1583419:1527
6.Deportivo La Coruña1558223:1623
7.Sevilla FC1564521:1922
8.Valencia CF1556419:1221
9.Athletic Bilbao1563622:1821
10.SD Eibar1556419:1721
11.Real Betis1554613:1919
12.Espanyol Barcelona1552815:2617
13.Real Sociedad1544717:2016
14.Getafe CF1543816:2415
15.Sporting Gijón1543815:2315
16.Málaga CF153579:1414
17.Granada CF1535717:2514
18.Rayo Vallecano1542916:2714
19.UD Las Palmas1534812:2213
20.Levante UD1525812:2711
Zbývající zápasy
17.02. 00:00Sporting Gijón - FC Barcelona

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (643)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele