Premier League - souhrn 19. kola

30.12.2016, 22:55, aktualizováno 01.01.2017, 18:54
Komentáře a souhrny
Tottenham si zastřílel na půdě Watfordu, ze třetí pozice ho ale záhy opět sesadil vítězný Arsenal. Chelsea porazila Stoke City, Manchester United během závěrečných minut otočil zápas s Middlesbrough a Liverpool si poradil s Citizens. Tři body z venku mají také West Brom a Bournemouth. Obhájce titulu Leicester City konečně zabral a porazil West Ham United, Burnley přestřílelo Sunderland...

Arsenal FC - Crystal Palace 2:0

01.01.2017 17:00

Góly: 17. Olivier Giroud, 56. Alex Iwobi

Stejně jako v minulém kole s West Bromwichem Albion měl Arsenal na domácí půdě proti Crystal Palace jasně více ze hry a stejně jako tehdy se o vítězný gól Kanonýrů postaral Olivier Giroud. Francouzský reprezentant se navíc touto trefou nominoval hned prvního ledna do ankety o nejlepší gól roku. Pojištění zaslouženého náskoku pak po změně stran zařídil Alex Iwobi a Arsenal tak vítězstvím 2:0 poskočil v tabulce na třetí místo před Manchester City i dotírající Tottenham.

Nečekanou ztrátou byla pro domácí absence Mesuta Özila, jehož ze hry vyřadila nemoc, ovšem i tak Arsenal zápasu dominoval od úvodních minut. První velká šanci utkání připadla v šesté minutě Olivieru Giroudovi, jemuž z levé strany sklepnul Xhakův nákop nabíhající Monreal, avšak francouzský útočník zblízka míč vůbec netrefil, stejně jako dobíhající Lucas Pérez na zadní tyči.

V sedmnácté minutě se už ale Giroud dočkal, a že to stálo za to! Urostlý forvard Arsenalu se nejprve chytrou patičkou postaral o nastartování rychlého protiútoku, na nějž si sám naběhl do šestnáctky, kde jej vybídl k zakončení Alexis Sánchez. Přestože už Giroud centrovaný míč přeběhl, dokázal stejně jako Henrik Mchitarjan zkoordinovat svůj pohyb tak, aby vytrčil nohu za zády v pravý moment a překrásně i s pomocí břevna tzv. "škorpionem" překonal brankáře Hennesseyho.

Od Giroudova senzačního zásahu se sice obraz hry nezměnil, ale zároveň za hustého deště ani nepřibývaly další šance. Až v první minutě nastavení měl navýšení náskoku domácích Alexis Sánchez, který využil zmatku stoperů Crystal Palace po centru Bellerína, jenže v pádu již nezvládl svou ránu usměrnit a pouze napálil Hennesseyho ve středu brány. Do kabin se tak o přestávce odcházelo za těsného vedení Arsenalu.

Hned minutu po změně stran měli domácí nadále, když táhlý Townsendův centr našel na zadní tyči číhajícího Christiana Bentekeho, jenže belgický útočník ve svém obvykle špičkovém zakončení hlavou tentokráte selhal. Jinak ale dominovali znovu hráči v červeném a do nebezpečných ran Lucase s Alexisem museli až na poslední chvíli obětavě padnout hráči Palace. V šestapadesáté minutě už ale Joel Ward nedokázal na brankové čáře vyhlavičkovat zakončení Alexe Iwobiho, které pouze trefil do vlastního břevna a do brány.

Hosté se pokusili o okamžitý návrat do utkání a Petr Čech se zničehonic ocitl pod palbou střel. Christian Benteke, Yohan Cabaye ani Andros Townsend si ale s prudkými ranami na českého brankáře nepřišli a stav 2:0 přetrvával. Po zbytek utkání se již Arsenalu povedlo znovu zápas kontrolovat a pohodlně jej dovést do vítězného konce. V poslední minutě nastavení ještě mohl vyšperkovat výsledek třetí trefou střídající Oxlade-Chamberlain, jenže se svou přízemní ranou Hennesseyho překonat nedokázal.

Více informací k zápasu

Watford FC - Tottenham Hotspur 1:4

01.01.2017 14:30

Góly: 90+1. Younès Kaboul - 27. Harry Kane, 33. Harry Kane, 41. Dele Alli, 46. Dele Alli

Osm venkovních zápasů v řadě čekal Tottenham na úspěch a nyní dvakrát po sobě v cizím prostředí vyhraje pomocí čtyř vstřelených gólů? Tomu se říká obrat o 180 stupňů, respektive změna trendu. Tentokrát to od Spurs odnesl tápající Watford, a to vlastně rovnou v prvním poločase...

Bezmála přesně 20 let se nestalo, aby Tottenham venku po prvním poločase vedl už 3:0, dnešek byl ale právě takovým dnem - nástup Londýňanů byl skutečně dechberoucí. Jenom v úvodním dějství si připsali na konto třináct střeleckých pokusů a těžili přitom, mimo jiné, z úspěšné spolupráce Harryho Kane a za Walkera zaskakujícího Kierana Trippiera.

Toto duo stálo pohromadě u zrodu obou prvních gólů Spurs. Nejprve tedy ještě Dele Alli nastřelil břevno, pak už ale Trippier precizním pasem vyzval Kanea poprvé a následně si svého útočníka našel také mezi dvěma obránci parádním centrem. Kane takto ve své první stovce startů zaznamenal 59 branek, čímž vyrovnal počin jistého Thierryho Henryho.

Další dvojitý úder měl posléze na starosti pro změnu Dele Alli, jenž na 3:0 zvyšoval za komické spolupráce Kaboula, a vzápětí ihned po obrátce zvyšoval už na rozdíl čtyř branek po centru Kanea.

S Watfordem to nakonec klidně mohlo dopadnout ještě hůře, kdyby měl Son Heung-min se svými pěti pokusy lépe seřízená mířidla, i výsledná prohra 1:4, kterou z první střely na bránu zařídil Kaboul, ovšem vypadá děsivě. Naopak Tottenham poprvé od měsíce října nakoukne do společnosti první čtyřky.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Manchester City 1:0

31.12.2016 18:30

Góly: 8. Georginio Wijnaldum

Jednoznačně největším šlágrem sobotního dne v anglické Premier League byl souboj dvou celků, jimž v tabulce patří druhé a třetí místo. Liverpool, jenž vyhrál poslední tři ligové zápasy, přivítal před domácími fanoušky na Anfieldu Manchester City, který se však mohl pochlubit naprosto stejně výtečnou bilancí. Bylo tedy jisté, že vítězná série jednoho z mužstev dnes skončí.

Úvod utkání se povedl lépe hráčům The Reds. Už v osmé minutě duelu utekl po levém křídle obraně Citizens Adam Lallana, poslal do vápna balon, na který si ideálně naskočil Wijnaldum a letní posila ze sestoupivšího Newcastlu dostala míč do branky, jenž střežil Claudio Bravo.

Ve dvacáté osmé minutě se červeným naskytla příležitost jít do dvougólového vedení, když na levé straně obrany hrající James Milner hledal dlouhým balonem Roberta Firmina, avšak jeho pas byl příliš dlouhý a dříve než Brazilec ve službách LFC byl u míče gólman Bravo.

Za dvě minuty útočil Liverpool znovu, když se ke střele na hranici velkého vápna dostal Emre Can. Německý středopolař, který dnes dostal příležitost v základní sestavě, však svým velice nepřesným pokusem branku Citizens o hodně minul.

V pětapadesáté minutě mohl srovnat krok David Silva. Španělský záložník ve službách modrých vyslal na branku Simona Mignoleta solidní střelu po vlastním sólovém úniku, avšak míč jen těsně minul tyč Belgičanovy branky.

Blues byli v druhém dějství přeci jen aktivnější než v prvním poločase, ale do skutečně vyložených šancí se Agüero a spol. nedostali. Liverpool tak v nepříliš atraktivním utkání porazil tabulkového souseda 1:0.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Sunderland AFC 4:1

31.12.2016 16:00

Góly: 31. Andre Gray, 51. Andre Gray, 53. Andre Gray, 67. Ashley Barnes (pen.) - 71. Jermain Defoe

Burnley poznalo svého prvního hrdinu s hattrickem v Premier League - stal se jím Andre Gray, na cestě za nejdominantnějším prvoligovým vítězstvím Clarets od dubna 2010 a debaklu Hullu stejným poměrem 4:1. Tentokrát byl na přijímací straně Sunderland, který tak zůstává v sestupovém pásmu...

Grayův hattrick je o to sladší, že byl čistý, žádným dalším střelcem neporušený (leda přestávkou), a zkompletovaný v rozmezí pouhých 22 minut. Vše přitom načala situace z 31. minuty, kdy si neporozuměli stopeři O’Shea s Djilobodjim, vydali se oba za tím samým balonem, ten se odrazil od ramena prvního jmenovaného a Gray pak sám před Mannonem nezaváhal.

Další dva údery Gray svému sokovi zasadil během pouhých dvou minut, ihned na startu druhé půle. Nejdříve v 51. minutě ustál náraz Djilobodjiho, obešel Mannoneho a hravě zacílil do odkryté klece, posléze zase zakončoval rychlý protiútok založený Barnesem, jakmile si Pienaar šlápl na balon.

Právě Ashley Barnes následně zraněními decimovanou defenzívu Sunderlandu sám definitivně zlomil, když Sebastian Larsson v pokutovém území stáhl k zemi Arfielda a on proměnil pokutový kop. Defoeův zásah po příhře Januzaje už potom tedy zhola nic neřešil, fanoušci Sunderlandu se tehdy spíš strachovali o stav zraněných opor, Koného s Anichebem.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Stoke City 4:2

31.12.2016 16:00

Góly: 34. Gary Cahill, 58. Willian, 65. Willian, 85. Diego Costa - 46. Bruno Martins Indi, 64. Peter Crouch

13 v řadě! Jedna výhra za druhou a Chelsea pokračuje ve své krasojízdě. Stoke City lídrovi Premier League dlouho vzdorovalo, nakonec ale sebevědomým Blues podlehlo jasně 4:2. Hrdinou zápasu je Brazilec Willian, autor dvou gólů, včetně vítězného.

Chelsea se už od úvodu utkání do soupeře pustila a že se dostala do vedení až po půlhodině hry, je pouze dílem skvělého Granta. Ten do té doby fantasticky vychytal Diega Costu i Edena Hazarda. Až když Cesc Fábregas z rohového kopu naservíroval míč na hlavu Garyho Cahilla, začalo Stamford Bridge pořádně slavit.

Jenže hned po obrátce se začaly věci mírně komplikovat. Adam poslal do vápna Chelsea dlouhý nákop, který se přes Petera Crouche dostal až k Martinsovi Indimu a míč skončil v brance. Domácí ale dokázali na pokusy Potters reagovat. Poprvé to trvalo deset minut, než se po ose Moses - Hazard jal pohotově pálit Willian a Chelsea zase vedla.

Zakrátko ale hrstka fanoušků cestujících ze Stoke-on-Trent opět řádila. Obrana Londýňanů se podruhé jevila poněkud těžkopádně, když se Bojan dostal do šestnáctky a přes Dioufa míč doputoval až před odkrytou svatyni k legendě anglické kopané Peteru Crouchovi. 2:2 a začínalo se zase od začátku.

Jenže tentokrát Willianovi stačila jedna jediná minuta. Bojan se tentokrát svým driblingem svému trenérovi nezavděčil, když ho o balón připravil Cesc Fábregas. Ten nakonec i přihrával Willianovi do vápna a brazilský kudrnáč napálil míč bez rozmýšlení do šibenice. Fábregas v tomto utkání zkompletoval 100 asistencí - dokázal to jako nejrychlejší fotbalista v historii Premier League.

Definitivní rozuzlení strhujícího utkání přišlo až pět minut před koncem základní hrací doby. Diego Costa se celý duel zastřeloval, ve velké šanci napálil balón vysoko nad, ale po autovém vhazování Marcose Alonsa projevil svoji nejsilnější stránku. Obrovskou bojovností přetlačil Martinse Indiho a pohotově levačkou uzavřel skóre na 4:2.

Více informací k zápasu

Leicester City - West Ham United 1:0

31.12.2016 16:00

Góly: 20. Islam Slimani

Úřadující šampion z Leicesteru se zatím v nové sezoně trápí a patří mu až šestnáctá příčka. I jeho dnešní soupeř z West Hamu nenavazuje na výkony z loňského ročníku a v tabulce nejvyšší anglické soutěže je jedenáctý.

Do první solidní šance se dostali svěřenci Claudia Ranieriho už ve čtvrté minutě. Marc Albrighton unikl obraně Hammers po pravé straně a z křídla pak poslal do vápna centr přímo na hlava Slimaniho, jeho hlavička však skončila jen na tyči branky, kterou střežil Randolph.

O šestnáct minut později už se letní posila anglického ligového mistra dokázala gólově prosadit. A byla to akce v podstatě jako přes kopírák - stejně jako u předchozí šance poslal Marc Albrighton balon do vápna a míč z pravého křídla dolétl až do šestnáctky, kde svůj výskok předvedl Slimani a razantní hlavičkou se tentokrát už nemýlil.

Těsně před koncem první půle se do zajímavé šance dostal po nepovedené rozehrávce domácího mužstva uvnitř vlastní šestnáctky dostal k balonu Michail Antonio, avšak jeho střelu zlikvidoval připravený Kasper Schmeichel.

Stejný hráč mohl vstřelit vyrovnávací branku West Hamu i o dvě minuty později. Tentokrát však Antoniova střela skončila na břevně branky Leicesteru a dánský gólman nadále držel čisté konto. V nastaveném čase prvního dějství mohl na opačné straně hřiště vedení Lišek zvýšit z přímého kopu Mahrez, avšak jeho pokus dokázal Randolph vyrazit na rohový kop.

Druhý poločas už mnoho zajímavých momentů nenabídl, jen v devadesáté minutě mohl definitivně o vítězství Leicesteru rozhodnout Chilwell, avšak jeho střela gólem neskončila. Ranieriho mužstvo tak porazilo West Ham 1:0 a slaví tři body.

Více informací k zápasu

Manchester United - Middlesbrough FC 2:1

31.12.2016 16:00

Góly: 85. Anthony Martial, 86. Paul Pogba - 67. Grant Leadbitter

I na Old Trafford se dnes hrála nejvyšší anglická soutěž. Už ve třetí minutě ovšem k úděsu domácích fanoušků mohli jít hosté z Boro do vedení. Po Blindově nepovedeném rohu se hosté dostali do přečíslení tři na jednoho, čehož mohl využít Traoré. Střela se mu však nepovedla a o větší ohrožení branky, jenž střežil David de Gea, se nejednalo.

Pak už se ale otěží v zápase ujali domácí a první půle nabídl neskutečné množství šancí domácího celku. Postupně se do zajímavých příležitostí dostali Pogba, Mchitarjan a Martial, avšak žádná z šancí gólem neskončila.

To se změnilo až ve třicáté deváté minutě, kdy se prosadil Ibrahimovič, jehož gól však pro hodně vysokou nohu v době střely švédského útočníka nebyl uznán.

Do vedení se tak v druhém dějství dostali hosté. V šedesáté sedmé minutě Chambers nacentroval do vápna, kde Negredo ideálně sklepl na kopačku Leadbitter a Boro vedlo 1:0.

Už už to vypadalo na vítězství hostů, avšak poslední pětiminutovka přihrála tři body na konto domácího celku. Nejprve v osmdesáté páté minutě Ibrahimovič sklepl dlouhý balon ze středu hřiště přímo pro Anthonyho Martiala, a francouzský útočník se tváří v tvář Valdésovi nemýlil.

Vítězný gól pak obstaral hned o minutu později Juan Mata. Parádním balonem našel v šestnáctce hlavu Paula Pogby a United tak dotáhli zápas, v němž co se týče šancí jasně dominovali, k těsnému vítězství 2:1. V tabulce tak mužstvu Josého Mourinha nadále patří šesté místo.

Více informací k zápasu

Southampton FC - West Bromwich Albion 1:2

31.12.2016 16:00

Góly: 41. Shane Long - 43. Matt Phillips, 50. Hal Robson-Kanu

Souboj osmého s devátým v momentální tabulce nabídl jeden ze sobotních zápasů anglické Premier League. Southampton, jenž po vyřazení z Evropské ligy se soustředí už jen na domácí fotbalovou scénu, přivítal doma na St.Mary‘s Stadium svého tabulkového souseda z West Bromwiche.

První poločas příliš zajímavých gólových příležitostí nenabídl - respektive, v podstatě žádné. Až do čtyřicáté minuty diváci sledovali spíše jen urputnou hru ve středu hřiště, ale na brankové šance to ani na jedné straně nevypadalo.

Ve čtrnácté minutě akorát branku hostí ohrozil Dušan Tadič, když se dostal k hlavičce, avšak jeho pokus mířil nad branku, jenž střežil Ben Foster.

Gólu se tak domácí dočkali ve čtyřicáté první minutě. A znovu u toho už zmíněný útočník - tentokrát Tadič rozehrával rohový kop, po němž hlavičkoval Shane Long a míč skončil za Fosterovými zády. Fanoušci Sotonu se mohli radovat z vedení 1:0.

Radost však příznivcům domácích vydrželi jen něco málo přes dvě minuty. Pak se po rychlé kombinaci středem hřiště dostal k balonu na hranice šestnáctky Matt Philips a jeho střela skončila v síti branky Frasera Forstera.

Oba celky se tak rozešly na poločasovou přestávku s výsledkem 1:1. Vstup do druhé půle vyšel lépe hostům - jen pět minut po návratu z kabin totiž vedoucí gól WBA vstřelil Hal-Robson Kanu. Znovu u toho byl autor vyrovnávací branky Matt Philips, jenž velšského útočníka našel výtečnou přihrávku a ten pak v šestnáctce poslal míč do sítě.

Další gól už v zápase nepadl, k vidění za to byla k vidění druhá žlutá karta jednoho z hráčů Sotonu. Virgil van Dijk poslal v osmdesáté deváté minutě k zemi Rondóna a po červené kartě domácí utkání dohrávali v deseti.

Více informací k zápasu

Swansea City - AFC Bournemouth 0:3

31.12.2016 16:00

Góly: 25. Benik Afobe, 45+1. Ryan Fraser, 88. Joshua King

Závěrečný zápas kalendářního roku tak trochu symbolicky ukázal, že problémy ve Swansea jdou hlouběji pod povrch a pouhý vyhazov Boba Bradleyho se ani zdaleka neblíží řešení. Alan Curtis během pár hodin na trenérské lavici nic změnit nedokázal a labutě od Bournemouthu zase jednou inkasovaly tři kousky...

Alan Curtis po utkání přiznával, že je nutné do klubu vnést zbrusu nové nápady, a to se včera skutečně naplno ukázalo. Tentokrát už se sice na Liberty Stadium nebučelo, protože takové jednání si dlouholetý služebník klubu Curtis nezaslouží, nicméně způsob bránění Swansea žádnou změnu nenesl: nadále vykazoval známky regulérního amatérismu.

Stačí si vlastně projet podstatné góly Bournemouthu: ten první zařídil Jordi Amat zpackaným odkopem, který se od brankáře Fabianského odrazil k Afobemu, ten druhý byl na sklonku první půle dílem špatné poziční hry domácích a oku lahodícího ťukesu hostů, který zakončil Ryan Fraser.

Ve druhé půli se už o moc nehrálo a Cherries nijak nemuselo mrzet, že Stanislas s Afobem neproměnili své dobré šance. V 88. minutě si totiž střídající King zaběhl za obranu pro Danielsův kolmý míč a vítězství bez problémů pojistil.

Více informací k zápasu

Hull City - Everton FC 2:2

30.12.2016 21:00

Góly: 6. Michael Dawson, 65. Robert Snodgrass - 45+1. David Marshall (vl.), 84. Ross Barkley

Hull remizoval s Evertonem 2:2 a po třech kolech si zase připisuje bod do tabulky, díky čemuž se alespoň do zítřka odlepil z posledního místa. S konečnou remízou však nemůže být spokojen ani jeden z týmů. Tigers by takový výsledek před začátkem možná brali, vzhledem k průběhu duelu, kdy dvakrát vedli a vyrovnávací gól inkasovali až šest minut před koncem, určitě pomýšleli i na vítězství. A ani ambiciózní Everton, který útočí na poháry, nemůže bod z půdy posledního brát jako úspěch.

Toffees potvrdili svou vánoční mizérii a na KC Stadium, kde byli jasnými favority, prohrávali již po sedmi minutách hry. Centr Roberta Snodgrasse od rohového praporku prodloužil za sebe Curtis Davies a kapitán Michael Dawson potvrdil, že i jako stoper má slušnou kopací techniku, díky čemuž z halfvoleje uklidil míč do sítě.

Odpovědět mohl záhy Seamus Coleman, jenže po centru Garetha Barryho orazítkoval jen tyč. Vyrovnání tak přišlo až v samém závěru úvodního dějství a opět po rohovém kopu. Ten zahrával Kevin Mirallas, brankář David Marshall se nedohodl s Mbokanim a společně si srazili míč do vlastní sítě.

Na prahu druhé půle mohl být obrat dokonán, Romelu Lukaku si krátce po příchodu z kabin navedl míč do středu na levačku a jeho ránu Marshall konečky prstů vyškrábl na břevno, čímž alespoň částečně odčinil svoji chybu z prvního poločasu. Na opačné straně se rovněž rozechvěla branková konstrukce, z pětadvaceti metrů ji orazítkoval z přímého kopu Snodgrass.

Někdejší záložník Leedsu a Norwiche si svou chvíli slávy nechal až na 65. minutu, když podobné situace již bezpečně vymetl pravý horní roh Roblesovy svatyně a poslal Hull podruhé v zápase do vedení. Španělský gólman, jenž dnes znovu zastupoval zraněnou jedničku Stekelenburga, si na balón sice sáhl, vytěsnit mimo tři tyče ho však nedokázal.

Everton senzační porážce unikl jen díky situaci z 84. minuty. Tehdy totiž svou vytříbenou kopací techniku předvedl Leighton Baines, který svůj typický centr posadil přesně na hlavu nehlídaného Rosse Barkleyho a talentovaný středopolař hostů z malého vápna snadno vyrovnal. Koemanova ekipa měla s blížícím se koncem více sil a chuti strhnout vítězství na svou stranu, nakonec se ovšem oba celky musely spokojit s remízou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC19161242:1349
2.Liverpool FC19134246:2143
3.Arsenal FC19124341:1940
4.Tottenham Hotspur19116237:1439
5.Manchester City19123439:2139
6.Manchester United19106329:1936
7.Everton FC1976625:2327
8.West Bromwich Albion1975725:2326
9.Southampton FC1966719:2224
10.AFC Bournemouth1973926:3124
11.Burnley FC19721021:2923
12.West Ham United1964923:3322
13.Watford FC1964923:3422
14.Stoke City1956822:3221
15.Leicester City1955924:3120
16.Middlesbrough FC1946917:2218
17.Crystal Palace19441129:3516
18.Sunderland AFC19421317:3514
19.Hull City19341216:4113
20.Swansea City19331321:4412

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (748)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele