Premier League - preview 12. kola

18.11.2017, 08:33, aktualizováno 20.11.2017, 08:50
Previews
Dvanácté kolo Premier League se bude dohrávat utkáním na půdě Brightonu, kde se představí Stoke City. Potters se mohou případným vítězstvím na nováčka bodově dotáhnout...
Brighton & Hove Albion - Stoke City  (pondělí 21:00)
Pondělní dohrávku anglické Premier League budou mít na svědomí celky Brightonu a Stoke City, které poměří síly na Falmer Stadium. Brighton by chtěl navázat na poslední čtyři duely, ve všech z nich totiž bodoval, Stoke zase bude usilovat o své čtvrté ligové vítězství v sezóně.

Ročník se zatím pro nováčka z Brightonu vyvíjí skutečně náramně - málokdo by čekal, že se budou po neúplném dvanáctém kole nacházet na solidní deváté příčce. Zejména v posledních týdnech však Brighton chytil vynikající fazónu, naposledy jej totiž na začátku října přemohl londýnský Arsenal. Od té doby již v každém utkání bodoval - remizoval s Evertonem a Southamptonem a tři body vyválčil z venkovních utkání s West Hamem a Swansea.

To Mark Hughes by svůj celek určitě viděl na atraktivnějších příčkách, než jaká pro Stoke představuje současná patnáctá pozice. Hrnčíři totiž vůbec nezachytili start do soutěže - za prvních šest zápasů uhráli pouze jedno vítězství (překvapivě nad Arsenalem) a dvě remízy. Za posledních pět duelů již mají bilanci o dost pozitivnější, když sice třeba vysoko podlehli Manchesteru City, jenže tento výsledek odčinili výhrami se Southamptonem a Watfordem a před reprezentační pauzou si připsali bod za domácí remízu s Leicesterem City.

Pohled na statistiku vzájemných duelů domácí tým optimismem rozhodně nenaplní, ba naopak. Stoke totiž zvítězilo v osmi po sobě jdoucích zápasech, přičemž v pěti z nich dokonce i udrželo čisté konto. V nejvyšší soutěži pak Brighton proti svému pondělnímu soupeři ještě nikdy nevyhrál.

Chris Hughton dle svých slov nemusí řešit žádné nové zdravotní lapálie svých svěřenců, mimo hru tak zůstává jen Steve Sidwell. Hosté budou postrádat brankáře Jacka Butlanda, který si z reprezentačního srazu přivezl zlomený prst, mimo pak také bude i Geoff Cameron, který se ještě nezotavil z otřesu mozku.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.37 - 3.21 - 3.44
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Watford FC - West Ham United  (neděle 17:00)
V neděli se Premier League bude hrát na jediné stadiónu, a to na Vicarage Road, kde změří síly Watford s trápícím se West Hamem United.

Watford sezónu rozjel v úžasném stylu a ještě před čtyřmi zápasy se vyhříval na parádní čtvrté příčce. Od té doby ale svěřencům Marca Silvy přece jenom trochu došla šťáva, jelikož si na své konto připsali tři porážky v řadě. Nutno ale uznat, že špatný výkon podali jen v jediném střetnutí - v domácím duelu se Stoke. Na Stamford Bridge proti Chelsea totiž dlouho vedli, v druhém poločase byli lepším celkem a nebýt špatného dne Richarlisona, odváželi by si všechny tři body.

Proti Evertonu je zase postihl nečekaný výpadek, když ještě dvacet minut před koncem kontrolovali pohodlné vedení, aby nakonec zcela zkolabovali, svého soka nechali třikrát skórovat, v nastavení sami neproměnili penaltu a nakonec odešli s jednobrankovou porážkou. Duel s West Hamem tak představuje ideální příležitost, jak zase ochutnat chuť vítězství.

Špatnou formu West Hamu nakonec odnesla hlava Slavena Biliče, která padla v průběhu reprezentační přestávky. Osudnou se jí stala drtivá porážka od Liverpoolu v poměru 1:4. Kladiváři prožívají další nepovedený ročník - krčí se na sestupovém 18. místě, doposud vyhráli jen dva zápasy a na výhru nyní čekají již čtyři utkání. Nástupce chorvatského stratéga, David Moyes, tak nebude mít vůbec snadnou úlohu, obzvlášť, když Hammers nečeká vůbec snadný prosinec - v nejbližší budoucnosti totiž vycestují na půdu Evertonu, Manchesteru City a na vlastním hřišti přivítají Chelsea a Arsenal.

Watfordu se ovšem proti Kladivářům v lize vůbec nedaří, na Vicarage Road tohoto soupeře porazili jen jedinkrát z posledních 13 pokusů. Jinak dosáhli ještě na čtyři remízy, osmkrát pak odešli z boje jako ti poražení.

Watfordu je již k dispozici brankář Heurelho Gomes, který si odnesl zranění z posledního ligového klání s Evertonem. Vrací se také Christian Kabasele, do hry pak mohou zasáhnout také Prödl a Pereyra. Mimo však zůstává Kaboul a Troy Deeney si odpykává disciplinární trest. Hosté nemohou počítat se službami Javiera Hernandeze, který má svalový problém, otazník se pak vznáší ještě nad startem Michaila Antonia.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.29 - 3.33 - 3.47
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Arsenal FC - Tottenham Hotspur  (sobota 13:30)
Dvanácté kolo anglické Premier League začne pěkně zhurta, neboť hned na úvod se v brzkém sobotním odpoledni utkají v jednom z nejatraktivnějších městských derby severolondýnští rivalové Arsenal s Tottenhamem. Lepší výchozí pozici mají hostující Spurs, kteří v tabulce drží čtyřbodový náskok a stále mají v živé paměti prestižní triumf nad Realem Madrid v Lize mistrů. Jistou překážku však pro tým Mauricia Pochettina může představovat množící se řady zraněných hráčů...

Severolondýnské derby je v moderní historii stávajícího formátu Premier League šestým nejgólovějším zápasem a jen málokdy svým tempem a napětím zklame. Po dvou dekádách dominance Kanonýrů se v nedávné době misky vah vychylují na opačnou stranu, o čemž svědčí nejen vyšší postavení Tottenhamu v loňské i letošní tabulce, ale také ligová bilance obou celků v posledních letech.

V předešlých šesti zápasech totiž Arsenal svého rivala nedokázal porazit ani jednou, a naopak dvakrát prohrál. Oba tyto nezdary ovšem přišly na White Hart Lane, zatímco na svém stadionu se letos Kanonýrům až nečekaně daří. Doposud zde družina Arséna Wengera neztratila ani bod a proti svému úhlavnímu rivalovi zde prohrála jen jedinkrát z posledních čtyřiadvaceti klání. Kdyby se tuto nelichotivou bilanci povedlo Pochettinovi napravit, připíše si v sobotu jubilejní sté vítězství jakožto manažer Spurs.

Oba tábory hlásí početnou řádku zraněných, ovšem v mnoha případech se jedná pouze o drobné neduhy, u nichž převáží riziko zhoršení zdravotního stavu samotná důležitost prestižního derby. Na straně domácích jsou v ohrožení starty Mustafiho s Welbeckem a účast Oliviera Girouda je vyloučena úplně, což nahrává startu letní posily Alexandra Lacazetta, jenž se po příchodu z lavičky prosadil naposledy proti Manchesteru City a hned dvakrát se trefil i ve francouzském reprezentačním dresu do sítě Německa.

Hosty zase čeká rozhodování na poslední chvíli ohledně nasazení klíčových hráčů jako Harry Kane, Dele Alli či Hugo Lloris, jež všechny sužují mírné potíže. Mimo hru pak zůstávají Toby Alderweireld či Victor Wanyama.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Koscielny, Mertesacker, Monreal - Bellerín, Ramsey, Xhaka, Kolašinac - Özil, Alexis - Lacazette
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Dier, Sánchez, Vertonghen - Aurier, Dembélé, Winks, Davies - Alli, Eriksen - Kane
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.56 - 3.48 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AFC Bournemouth - Huddersfield Town  (sobota 16:00)
Tolik se toho změnilo od doby, kdy na jaře 2011 sváděly Bournemouth a Huddersfield veledůležité boje v play-off League One. A ještě o rok později se maličké celky praly v této třetí anglické soutěži. Střih, listopad 2017 a stejné celky zkříží meče na nejsledovanější fotbalové scéně Evropy.

Z Bournemouthu už se poslední měsíce stala v Premier League takřka zavedená značka. Dvě velmi pozitivní sezóny na elitní lize dávají zapomenout, jak kouzelný příběh za Cherries zůstal. Jako dokonalý příklad stačí uvést to, že uvedené vzájemné bitvy v League One podstoupili před šesti lety i Simon Francis, Steve Cook, Charlie Daniels, Harry Arter a Marc Pugh. Ano, stejná osa, která táhne Bournemouth i dnes.

To Huddersfield podobné legendy ve svém středu nemá. Během šesti let protočil celek ze západního Yorkshiru kompletně celý kádr - nejdéle sloužícím hráčem je aktuálně kapitán Tommy Smith, který v klubu debutoval v září 2013.

Společným cílem všech jmenovaných je zachránit své týmy v Premier League, o tom žádná. Momentálně k tomu má blíž Huddersfield, kterému parádně vyšel začátek soutěže. Daří se mu ale hlavně doma, vždyť na vlastním stadionu nedávno zdolal jak West Brom, tak Manchester United. Mimo svoji půdu však už čtyřikrát vyšel gólově naprázdno a bodoval jen na Burnley.

To Bournemouth se konečně vymaňuje z krize, postoupil do čtvrtfinále ligového poháru a opustil sestupová pole. Vděčí za to překvapivým výhrám na hřištích Stoke a Newcastlu. Ani tak ale na jihu Anglie ideální nálada nepanuje. Dříve výtečná ofenziva se zasekla, méně gólů než Cherries (7) dal jen Crystal Palace (4). Huddersfield je na tom ale jen o branku lépe než Bournemouth...

Eddie Howe bude mít pravděpodobně k dispozici vyléčeného Joshuu Kinga, který poslední dny laboroval s bolavými zády. Maličký otazník však nad jeho startem stále visí. Nahradit ho případně může veterán Defoe, nebo čerstvě navrátivší se Benik Afobe. Mimo hru zůstávají jen Junior Stanislas, Tyrone Mings a Brad Smith.

Terriers se musí obejít bez vykartovaného stopera Christophera Schindlera, který až do vyloučení v utkání s WBA nevynechal jedinou minutu. Nahradí ho patrně Martin Cranie, jenž tak vyhlíží svůj první start v Premier League v základní sestavě po více než 10 letech (Portsmouth vs. Man Utd, srpen 2007). Další post tvoří taky opora Aaron Mooy, Australan má za sebou náročný reprezentační sraz a možná nebude stoprocentně fit.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Begović - Francis, Cook, Aké, Daniels - Ibe, Arter, Surman, Pugh - King (Defoe) - Wilson
Huddersfield Town - pravděpodobná sestava:
Lössl - Hadergjonaj, Cranie, Zanka, Maloney - Hogg, Mooy - Kachunga, Ince, Van La Parra - Depoitre
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.82 - 3.61 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Crystal Palace - Everton FC  (sobota 16:00)
Sobotní program nabídne také přímou konfrontaci letošních dost možná největších zklamání. Do Selhurst Parku totiž dorazí Everton, který se v ostrém kontrastu s předsezónními prognózami krčí až na patnáctém místě tabulky. Domácí Crystal Palace je na tom však ještě hůře, když se nachází až na úplném chvostu.

Když Roy Hodgson přebíral v krizi se zmítající tým z jihu Londýna, moc dobře věděl, že má před sebou opravdu těžkou práci. Na druhou stranu jistě věřil, že na tom jeho svěřenci v polovině listopadu budou lépe. Místo toho mají na kontě jen jedinou výhru s Chelsea a remízu s West Hamem. Na první nesestupovou příčku ztrácí již šest bodů, situace tedy rozhodně není růžová. Přitom poslední tým ligové tabulky rozhodně nepodává špatné výkony - soudě dle dění na hřišti a počtu vypracovaných šancí si body zasloužil ve všech třech posledních duelech, bohužel špatná koncovka zapříčinila, že bodového zisku se Palace dočkalo jen po remíze s West Hamem, kterou navíc až v nastavení zachraňoval Wilfried Zaha.

Karamelky prožily přímo úděsný říjen, ve kterém získaly jen bod za remízu s Brightonem, o kterou se až v nastaveném čase zapříčinil Wayne Rooney. Jinak svým fanouškům Everton dávkoval jedno zklamání za druhým - překvapivě doma podlehl Burnley, po naprosto trapném výkonu schytal debakl od Arsenalu, po kterém u týmu skončil trenér Koeman, následně po bezduchém představení odešel poražen z konfrontace s Leicesterem. Příznivce si liverpoolští udobřili až v posledním utkání s Watfordem, které dokázali otočit z 0:2 na 3:2 a v nastavení ještě přežít pokutový kop hostujícího celku. Pokud by Everton neměla nakopnout ani tato výhra, pak by mu již skutečně nebylo pomoci.

Pro domácí není dobrou zprávou, že mají se svým soupeřem nepříznivou bilanci - hosté totiž neodešli poraženi z ani jednoho z posledních pěti ligových duelů, kdy se jim podařilo třikrát vyhrát a dvakrát alespoň remizovat. V Selhurst Parku je pak ona bilance ještě horší, tam totiž Palace vyhráli jen jediný z osmi zápasů, přičemž jich hned pět prohráli.

Roy Hodgson již může využít Christiana Bentekeho, forward domácího celku se vrací po sedmitýdenní absenci způsobené zraněním kolene. Otazník se vznáší nad zdravotním stavem Rubena Loftus-Cheek, Lee Chung-yonga a Jordona Mutche. Patrick van Aanholt je pak jistým absentérem.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Speroni - Fosu-Mensah, Dann, Sakho, Ward - Loftus-Cheek, Cabye, Milivojevič, Townsend - Benteke, Zaha
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Kenny, Keane, Jagielka, Baines - Davies, Baningime, Gueye - Rooney, Niasse, Sigurdsson
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.25 - 3.27 - 3.64
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Leicester City - Manchester City  (sobota 16:00)
Manchesteru City by se v aktuální formě nebála snad jen Viktoria Plzeň. Pep Guardiola konečně vtisknul svému novému projektu tu správnou tvář, což ve spojení s hrozivou formou až šesti ofenzivních hvězd vytváří nezastavitelný stroj. Do cesty bleděmodré mašině se nyní staví Leicester, jenž pod Claudem Puelem hledá znovu ten správný směr.

A bude to opravdu úkol hodný Herkula, neboť Citizens oplývají formou, jíž jsme v historii Premier League zas tak často neviděli. Jedenáct zápasů a jen dva body ztráta? Tohle se za pětadvacet let povedlo jen jednomu celku - a ano, byl to taky Manchester City v sezóně 2011/12. Tentokrát se ale navíc pyšní senzačním skóre +31, takže jde o nejlepší start v novodobých dějinách soutěže.

Suverenita Guardiolova týmu navíc přesahuje břehy Velké Británie, Manchester City opanuje i svou základní skupinu Ligy mistrů. A tak jsme nyní svědky přelomového momentu v historii celé anglického fotbalu - 15 soutěžních zápasů v řadě totiž ještě žádný tým od počátku kopané v roce 1887 nevyhrál. Skoro sedm měsíců už navíc nepoznal hořkost porážky.

S tímhle vědomím musí nyní Leicester City posbírat veškeré síly a této hrozně čelit. A to jsem ještě nezmínil skutečnost, že Pep Guardiola podruhé v řadě získal cenu pro manažera měsíce. Sošky si vedle sebe můžou postavit s Leroyem Saném, který totéž prestižní ocenění vyhrál mezi fotbalisty.

Foxes budou do opozice stavět nově nabyté sebevědomí, které pramení z šesti utkání bez porážky, včetně postupu do čtvrtfinále ligového poháru, kde se za měsíc utkají shodou okolností opět s Manchesterem City. Pomohl i příchod Clauda Puela, jenž tým převzal na konci října.

Pro Leicester hraje navíc i další psychická výhoda - poslední vzájemný duel na King Power Stadium opanovaly Lišky zcela suverénně a od ostudného debaklu 4:0 zachránily Citizens až nic neřešící korigující branky Kolarova s Nolitem.

Tihle borci už v klubu nepůsobí, do sobotního střetnutí však kromě nich nezasáhne ani vykartovaný Nicolas Otamendi. Dlouhodobě mimo je i Kolarovův nástupce Benjamin Mendy a otazník visí i nad Fabianem Delphem, který nyní coby levý bek velmi úspěšně zaskakuje.

Dobré zprávy přichází alespoň ohledně Sergia Agüera, který při reprezentační pauze v Rusku zkolaboval o poločasové přestávce zápasu s Nigérii. Argentinec je však fit a může rozšířit svou osmigólovou sbírku, která ho staví do čela tabulky střelců.

Leicester se musí obejít bez obvyklého dua Robert Huth - Matty James, naproti tomu další dva marodi se pro zápas se City dokázali dát do pořádku. Ben Chilwell už se netrápí s bolavým kolenem a Vicente Iborra přeléčil úraz ze zápasu se Stoke.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Simpson, Maguire, Morgan, Fuchs - Gray, Iborra, Ndidi, Chilwell - Mahrez - Vardy
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Stones, Mangala, Delph - De Bruyne, Fernandinho, D. Silva - Sané, Agüero (Jesus), Sterling
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.41 - 5.56 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Liverpool FC - Southampton FC  (sobota 16:00)
Atraktivní duel bude v sobotu odpoledne k vidění na Anfield Road, kde na půdu Liverpoolu zavítá hostující Southampton. Reds hodlají navázat na povedený závěr října a začátek listopadu, zatímco hosté budou chtít odčinit nečekanou domácí prohru s Burnley.

S Jürgenem Kloppem, potažmo tedy celým Liverpoolem je to letos jako na houpačce. Po vydařeném startu do sezóny a 7 bodech z úvodních 3 zápasů přišel měsíc a půl trvající výpadek, ve kterém parta okolo Hendersona nasbírala ze šesti zápasů pouhých 6 bodů za jedinou výhru a tři remízy k tomu. Zlom špatné formy představoval až tvrdý direkt od Tottenhamu, který Liverpoolu ve Wembley nasázel hned čtyři branky. Od té doby se týmu docela daří a zaznamenal tři výhry v řadě, když porazil postupně Huddersfield, Maribor a West Ham United.

Ani v táboře Svatých není důvod k nějakému bezbřehému optimismu. Pod vedení kouče Pellegrino se celku z jihu Anglie nedaří ustálit výkony a momentálně se může pochlubit jen jedinou výhrou z posledních 6 ligových utkání. Velkou slabinou Saints je podprůměrná produktivita, v dosavadních jedenácti zápasech totiž nasázeli jen 9 branek a s průměrem pod jeden vstřelený gól na zápas se body sbírají opravdu těžce.

Hostům se ale na sobotního protivníka v nedávné minulosti poměrně dařilo, pokud by se svěřencům Mauricia Pellegrina podařilo neprohrát, natáhli by svou sérii neporazitelnosti proti Liverpoolu již na šest utkání. V minulém ročníku se oba soupeři utkaly celkem čtyřikrát, přičemž Reds uhráli pouze dvě remízy.

Reprezentační přestávka domácím nepřinesla dobré zprávy, Sadio Mane si totiž opět přivodil svalový problém a nad jeho startem tak visí výrazný otazník. To Joran Henderson s Adamem Lallanou již budou připraveni od první minuty. Hosté se budou muset obejít bez dvojice Mario Lemina a Jeremy Pied, jinak mají k dispozici kompletní kádr.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Gomez, Matip, Lovren, Moreno - Oxlad-Chamberlain, Wijnaldum, Henderson, Coutinho - Salah, Firmino
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Forster - Cedric, Hoedt, Van Dijk, Bertrand - Davis, Romeu - Tadič, Boufal, Redmond - Gabbiadini
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.42 - 5.02 - 8.06
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
West Bromwich Albion - Chelsea FC  (sobota 16:00)
Po reprezentační přestávce se o slovo znovu hlásí ligové soutěže - a v rámci anglické Premier League zavítá londýnská Chelsea na místo, na které má výborné vzpomínky - v květnu totiž právě na The Hawthorns definitivně rozhodla o svém titulu a odstartovala tak bouřlivé oslavy. Časy se ale od té doby změnily, svěřenci Antonia Conteho nutně potřebují vyhrát, aby neztratili kontakt s první trojicí týmů, zatímco domácí celek bude usilovat o svůj první tříbodový zápis za posledních 9 zápasů.

West Bromwich do ročníku vstoupil velmi dobře a zdálo se, že Tony Pulis bude i nadále soupeře trápit svým disciplinovaným a pro soupeře velmi nepříjemným stylem fotbalu. Pokud byste ale momentálně Baggies hledali v horní části tabulky, rozhodně byste je tam nenašli. Na klub z Birminghamu totiž padla nečekaná deka, od druhého kola čeká na radost z vítězství a od té doby nasbíral jen čtyři body za stejný počet nerozhodných výsledků. Pozice lodivoda West Bromwiche je stále stabilní, nicméně s touto bídnou formou svých oveček musí rychle něco udělat - fotbal je krutý a mohlo by se stát, že s takovou by nedožil do Vánoc. Obzvlášť, když nejbližší dva soupeři nedávají moc nadějí na zlepšení - po Chelsea totiž na domácí číhá Tottenham Hotspur.

To londýnští Blues si svou náladu náležitě spravili v posledním ligovém kole, kdy po zlepšeném výkonu na Stamford Bridge přehráli díky brance Moraty slovutný Manchester United. Antonio Conte podobně vydařené představení nutně potřeboval, úvodní část nové sezóny totiž jeho svěřence zastihla v dosti rozkolísané formě a po debaklu v Římě bylo nutné, aby se jeho celek vrátil na vítěznou vlnu. Pravdou ale je, že v táboře modrých nepanuje úplně idylická harmonie - důkazem budiž vynechání Davida Luize z nominace na poslední ligové utkání, které italský manažer okomentoval tak, že se jednalo čistě o taktický tah. Pokud ale budete číst mezi řádky, pravděpodobně dojdete k závěru, že za oním rozhodnutím nejspíše stálo ještě něco dalšího, co ale oba aktéři nechtějí ventilovat v médiích.

Vzájemnou bilanci by domácí tým nejspíše nejradši ani neviděl - s Chelsea totiž prohrál hned 16 z celkového počtu 22 zápasů v rámci Premier League. V konfrontaci s žádným jiným týmem na tom Baggies nejsou hůř. Poslední dva výlety Blues na The Hawthorns navíc dopadly pro hosty vždy vítězně - nejprve tam v roce 2015 při svém debutu zazářil Pedro, letos v květnu tam zase branka Batshuaye dala razítko na zisk ligového titulu.

Domácí manažer Tony Pulis se bude muset obejít bez zraněných Nacera Chadliho a Jamese Morrisona. Prvně jmenovaný bude zřejmě absentovat několik týdnů kvůli problémům s bokem, zatímco Morrison se v týdnu podrobil operaci achillovy paty. Hosté budou postrádat zraněného Batshuaye a Charlyho Musonda, které ze hry vyřadí potíže s kotníkem, respektive kolenem. Do hry nezasáhne ani Victor Moses, který se ještě nezotavil ze svého svalového zranění, naopak Gary Cahill i Danny Drinkwater již budou k dispozici.
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Foster - McAuley, Hegazi, Evans - Nyom, Livermore, Barry, Krychowiak, Gibbs - Rondón, Rodriguez
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Courtois - Azpilicueta, Christensen, Cahill - Zappacosta, Kanté, Fabregas, Bakayoko, Alonso - Hazard, Morata
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.61 - 4.16 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Burnley FC - Swansea City  (sobota 16:00)
Velšské "Labutě" prohrály v novodobé historii s Burnley jen jednou, přesto v sobotu odpoledne nebudou na Turf Moor favoritem. The Clarets mají jednoznačně lepší formu, čemuž nasvědčuje i průběžné sedmé místo v tabulce Premier League, oproti předposlednímu místu Swansea.

Je to tak! Burnley patří jednoznačně k nejpříjemnějším překvapením letošní Premier League. Tým manažera Seana Dychea si udržuje stálou výkonnost a především pravidelně boduje. Za posledních devět kol našli The Clarets jen jednoho přemožitele, kterým není nikdo jiný, než Guardiolův vedoucí Manchester City. Sílu Burnley na vlastní kůži pocítily například Tottenham nebo Liverpool, ani jeden z účastníků Ligy mistrů doma nedokázal zvítězit.

Naprosto odlišnou formu má Swansea, které se vůbec nedaří. Velšský klub si za jedenáct kol připsal jen dvě vítězství a horší už je v tomto ohledu pouze poslední Crystal Palace. Od ledna 2017 se ujal manažerské pozice Paul Clement, avšak výsledky se zatím vůbec nedostavují. Klub přitom zajímavě posílil. Vedle toho také změnil kapitána, Leon Britton se posunul do funkce hrajícího asistenta manažera, pásku po něm převzal Angel Rangel.

Swansea by potřebovala nutně bodovat a proti Burnley by se to přeci jenom mohlo povést. Ve prospěch Velšanů hovoří kladná vzájemná bilance. Burnley dokázalo Labutě porazit jen v jednom případě, v dubnu 2011 ještě na druholigové scéně.

Burnley se musí vypořádat s absencí Toma Heatona a nejspíše také Deana Marneyho, u kterého je prozatím start nejistý. Co se týče Swansea, tak jisté potíže měli Martin Olsson, Leon Britton, Renato Sánches, Bony Wilfried i nový kapitán Angel Rangel. Podle nejčerstvějších zpráv by už všichni měli být k dispozici, nedá se však očekávat, že od úvodní minuty vyběhnou na trávník.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Pope - Ward, Mee, Tarkowski, Lowton - Brady, Cork, Defour, Gudmundsson - Vokes, Barnes
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Naughton, Mawson, Fernández, Olsson - Fer, Britton, Clucas - Narsingh, Abraham, Ayew
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.34 - 3.04 - 3.72
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Manchester United - Newcastle United  (sobota 18:30)
Premier League má v plánu také podvečerní dohrávku, kterou obstará Newcastle United, který vyjíždí na horkou půdu Old Trafford. Manchester United se musí rychle oklepat z prohry na Stamford Bridge a vrátit se do vítězných kolejí, zatímco Straky by jistě chtěly po dvou zápasech naprázdno zase jednou také bodovat.

Rudým ďáblům po famózním vstupu do soutěže přece jenom trochu odešla forma, především jim tedy trochu vyschnul střelecký prach. Zatímco v prvních sedmi duelech posbírali celkem 19 bodů a nasázeli parádních 21 branek, z posledních čtyř utkání již vytěžili pouze čtyři body, síť soupeřovy branky rozvlnili jen ve dvou případech, díky čemu trochu ztratili kontakt s vedoucím Manchesterem City. Menší střelecký útlum zažívá Romelu Lukaku, který se v lize naposledy trefil koncem září proti poslednímu Crystal Palace. Nyní tedy nastává ideální příležitost k tomu, aby znovu obul střelecké kopačky.

Celek ze severu Anglie momentálně nemůže být se svou formou nikterak spokojený. Zatímco prvních šest kol Strakám přineslo 9 bodů za tři prohry a tři výhry, ve zbylých šesti utkáních nasbíraly bodů pouze 5 za tři prohry, jednu výhru a dvě remízy. Celkově se za příčinu těchto potíží dá označit nízká ofenzivní produkce, Newcastle totiž do této chvíle vsítil více než jednu branku pouze ve třech ligových kláních. A s takovou se body sbírají jen velmi těžko.

Bilance vzájemných zápasů vyznívá pozitivně pro domácí celek, a to tak, že opravdu výrazně. United totiž prohráli jen jedinkrát z posledních 32 ligových zápasů na Old Trafford (22 výher, 9 remíz), a to v prosinci 2013, kdy o jejich kapitulaci rozhodla branka Yohana Cabayeho.

Co se marodky týče, Jose Mourinha má pro své příznivce výborné zprávy - k dispozici by již totiž měli být tři dlouhodobí absentéři v podobě Paula Pogby, Zlatana Ibrahimoviče a Marcose Roja. Chybět by tak měl jen obránce Phil Jones, který si z reprezentačního srazu odnesl zranění stehna. Hosté se budou muset obejít bez dvojice Jamaal Lascelles a Christian Atsu, do hry je totiž nepustí zranění kotníku, respektive stehna. Zápasu se nezúčastní ani Mikel Merino či Paul Dummett.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Valencia, bailly, Smalling, Young - Pogba, Matič - Mata, Mchitarjan, Martial - Lukaku
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Elliot - Yedlin, Clark, Lejeune, Manquillo - Ritchie, Hayden, Shelvey, Jacob Murphy - Pérez - Joselu
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.28 - 5.81 - 13.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester City11101038:731
2.Manchester United1172223:523
3.Tottenham Hotspur1172220:723
4.Chelsea FC1171319:1022
5.Liverpool FC1154221:1719
6.Arsenal FC1161420:1619
7.Burnley FC1154210:919
8.Brighton & Hove Albion1143411:1115
9.Watford FC1143417:2115
10.Huddersfield Town114348:1315
11.Newcastle United1142510:1014
12.Leicester City1134416:1613
13.Southampton FC113449:1113
14.Stoke City1133513:2212
15.Everton FC1132610:2211
16.West Bromwich Albion112459:1410
17.AFC Bournemouth113177:1410
18.West Ham United1123611:239
19.Swansea City112277:138
20.Crystal Palace111194:224

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1074)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele