Premier League - preview 1. kola

10.08.2018, 08:46, aktualizováno 12.08.2018, 08:38
Previews
Arsenal má po dlouhých letech nového manažera, kormidla se ujal Unai Emery a na úvod ho čeká nejtěžší možný soupeř - do Londýna přijede Manchester City. Liverpool startuje soubojem s West Hamem, v posledním dnešním duelu si to rozdají Southampton a Burnley...
Liverpool FC - West Ham United  (neděle 14:30)
Na domácím stadionu Anfield Road zahájí nový ročník Liverpool. Ambiciózní mančaft se opět přes léto činil a po příchodu několika posil hodlá opět atakovat přední místa. Jeho sobotní soupeř West Ham po uplynulé chaotické sezóně touží po klidnějších dobách strávených alespoň uprostřed tabulky.

Liverpool, jeden z nejúspěšnějších klubů v historii anglické kopané, stále marně čeká na to, aby si jeho hráči mohli potěžkat trofej pro vítěze Premier League. I přes dlouhé čekání ale fanoušci neztrácejí optimismus a věří, že v některé sezóně toto prokletí prolomí. A po uplynulé sezóně mají příznivci Reds opravdu důvod k velkým očekáváním. Mužstvo od řeky Mersey se totiž opět dokázalo kvalifikovat do Ligy mistrů. V milionářské soutěži si navíc zahráli finále, v Kyjevě ale nakonec podlehli Realu Madrid.

Manažer Jürgen Klopp během letní přestávky opět dokázal, že chce bojovat o přední příčky. V kádru se mu podařilo udržet největší útočné hvězdy včetně nejlepšího střelce loňského ročníku nejvyšší anglické soutěže Salaha. Se svými parťáky Firminem a Maném je egyptský šikula opět připraven terorizovat obrany soupeřů. Novou konkurencí v sestavě jim bude představovat Švýcar Shaqiri. Výraznou posilou je také brankář Alisson, který se dokonce stal nejdražším brankářem světa do doby, než konkurenční Chelsea přivedla do svých řad Kepu.

Novou výzvu naopak odešel hledat záložník Can, jenž vyslyšel volání Juventusu. I bez něj má Liverpool za sebou vydařenou přípravou, během které skolil manchesterské rivaly United a City, hned pět branek vstřelil v duelu s italskou Neapolí a naposledy si poradil s Turínem. Z věhlasnějších klubů nestačil jen na Dortmund.

Předvídat učinkování West Hamu je jako věštit z koule čarodějníka. Londýňané mají vždy ambice bojovat minimálně o pozice v první polovině tabulky, ne vždy se jim však daří tento cíl splnit. Ukázala to také loňská sezóna, kdy se Kladiváři dlouho pohybovali ve spodních patrech tabulky nedaleko od sestupových pozic. S výkony Hammers nebyli pochopitelně spokojení fanoušci, kteří dokonce v jednom duelu proti Burnley protestovali proti vedení klubu přímo během utkání.

West Ham se v Premier League nakonec celkem bezpečně zachránil. i tak už u mužstva nebude pokračovat manažer David Moyes, kterého nahradil někdejší lodivod Manchesteru City Manuel Pelliegrini. Zkušený Argentinec během léta nelenil a do kádru si přivedl několik posil. Nejdražší posilou v historii klubu se stal Brazilec Anderson, z nedalekého Arsenalu přišli Wilshere a Pérez a z Německa se přestěhoval Jarmolenko.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Klavan, Van Dijk, Robertson - Milner, Keita, Lallana - Salah, Firmino, Mané
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabiański - Zabaleta, Balbuena, Ogbonna, Cresswell - Noble, Wilshere - Anderson, Antonio, Arnautovic - Hernández
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.23 - 6.91 - 14.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Southampton FC - Burnley FC  (neděle 14:30)
Nedělní program nabídne dva zápasy - a předkrm před podvečerním šlágrem kola obstarají celky Southamptonu a Burnley, tedy týmy, které v minulém ročníku řešily úplně opačné starosti.

Southampton si prošel hotovou noční můrou a ještě pár kol před koncem se nacházel v sestupovém pásmu. Jen díky skvělému závěru a extrémně důležité výhře na půdě Swansea si tak Svatí zachovali svou prvoligovou příslušnost. Pro vedení celku však tato negativní zkušenost představuje zdvižený varovný prst - Southampton totiž po roky prodával své nejlepší hráče a s jejich ztrátou se vždy zvládl poměrně slušně vyrovnat, samozřejmě tedy s výjimkou loňského roku. Loňské trápení však naznačuje, že něco takového zkrátka nelze provozovat do nekonečna. Southampton proto přes léto posílila čtveřice Amstrong, Elyounoussi, Gunn a Vestergaard, k nim se v závěru přestupního období přidal i Danny Ings. Naopak z kádru se poroučel Boufal, Clasie a také možná poněkud překvapivě Dušan Tadič.

To Burnley si naopak vloni napsalo svou pohádku, jejíž konec skončil až v pohárové Evropě. Abychom byli přesní, tak prozatím tedy pouze v předkolech, k postupu do základní skupiny Evropské ligy musí svěřenci Seana Dycheho zdolat ještě dvě překážky. Burnley přes léto kvůli pohárovému boji lehce rožšířilo svůj kádr a do svých řad přivedlo například Matěje Vydru z Derby, obránce Gibsona z Middlesbrough a konečně také brankáře Joa Harta z Manchesteru City. Přesto ale těžko čekat, že by onen husarský kousek loni sedmý celek tabulky dokázal zopakovat i letos - případné pohárové bitvy totiž stojí až příliš mnoho sil.

Southampton nehlásí žádné závažné zdravotní potíže, k dispozici bude i nová posila v podobě Dannyho Ingse. Hosté se budou muset obejít bez Chrise Wooda, naopak Tom Heaton je již připraven nastoupit, ačkoliv v brance s největší pravděpodobností začne Joe Hart.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Bednarek, Vestergaard, Hoedt - Targett, Hojdbjerg, Lemina, Bertrand - Armstrong - Gabbiadini, Austin
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Hart - Lowton, Mee, Tarkowski, Ward - Lennon, Westwood, Cork, Gudmundsson - Wood, Barnes
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.84 - 3.51 - 5.02
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Arsenal FC - Manchester City  (neděle 17:00)
Už tak atraktivní rozjezd nového ročníku Premier League graduje nedělním zápasem kola mezi Arsenalem a Manchesterem City. Obhájci trofeje jsou favority na titul i tentokráte, ovšem jejich konkurence se snaží udělat vše pro to, aby jim tentokráte cestu za dalším úspěchem co nejvíce zkomplikovali, a to je i případ Arsenalu. Po více než dvou dekádách totiž Kanonýři odehrají soutěžní zápas bez legendárního Arséna Wengera na trenérské lavici.

Nového kouče Arsenalu Unaie Emeryho čeká na rozjezd nefalšovaný křest ohněm. Během léta se zdálo, že utkat se s Manchesterem City na samý úvod nové sezony je výhodné, neboť řada hráčů Citizens byla nedílnou součástí mistrovství světa v Rusku až do samého konce turnaje, ovšem jak ukázalo nedávné utkání Community Shieldu mezi Manchesterem a Chelsea (2:0), tým Pepa Guardioly je na novou výzvu plnohodnotně připraven.

Španělský manažer se na předzápasové tiskové konferenci nechal slyšet, že pro opětovný triumf v anglické lize se musí jeho hráči oproti loňsku ještě zlepšit, přestože Manchester zpřetrhal celou řadu rekordů v čele s překonáním stobodové hranice. "Zopakovat to samé, co jsme předvedli, nebude stačit. Taková je aspoň má zkušenost z Bayernu Mnichov a Barcelony - vždy je nutné vyžadovat ještě víc, aby se povedlo výsledky udržet," prohlásil Guardiola, jenž ještě více zděsil příznivce Kanonýrů pochvalnou poznámkou na adresu kondiční připravenosti Kevina de Bruyneho a Raheema Sterlinga, kteří budou rovněž připraveni do zápasu naskočit.

Vzhledem k bouřlivým změnám v kabině i klubovém vedení Arsenalu lze jen těžko odhadovat, s jakou taktikou i samotnou sestavou Unai Emery na loňského šampiona vyrukuje. Prvním velkým otazníkem zůstává post brankářské jedničky mezi Petrem Čechem a novou posilou z Leverkusenu Berndem Lenem, přičemž podle zákulisních spekulací by měl nakonec přednost dostat český brankář. Problém na levém kraji obrany při zraněních Monreala s Kolašinacem nejspíše zastoupí Ainsley Maitland-Niles, zatímco ve středu pole není jasno, zda jsou připraveni naskočit Granit Xhaka s Lucasem Torreirou a Aaronem Ramseym, anebo se třeba dočká šance teprve 19letý Matteo Guendouzi, jenž po letním příchodu z Lorientu ohromil výtečnými výkony v přípravě. Jisté není ani složení útoku, kde nejspíše padne černý Petr na Alexandra Lacazetta či Henrika Mchitarjana.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Bellerín, Mustafi, Sokratis, Maitland-Niles - Xhaka, Torreira, Ramsey - Mchitarjan, Aubameyang, Özil
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Stones, Laporte, Mendy - Gündogan, B. Silva, Fernandinho - Mahrez, Agüero, Sané
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.32 - 4.04 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Newcastle United - Tottenham Hotspur  (sobota 13:30)
Téměř do roka a do dne se při vstupu do nové sezóny potkají Newcastle a Tottenham. Domácí by rádi odčinili loňský nezdar a i přes spory s majitelem chtějí získat tři body. Kompaktní kádr Spurs zase hodlá pokračovat v úspěšných sezónách.

Newcastle stejně jako loni vyzve na úvod sezóny Tottenham. Tehdejší výsledek 0:2 pro hosty napověděl mnohé o tom, v jakém světle se oba celky budou v sezóně předvádět. Strakám totiž dlouho trvalo, než se jim začalo jakž takž dařit a většinou se pohybovali nedaleko sestupových pozic. Hrozbu pádu ale nakonec poměrně s přehledem odvrátili a umístili se na konečné desáté pozici.

K lepším výsledkům v letošní sezóně mají pomoct nové tváře, které na sever Anglie během léta dorazili. Útočnou řadu posílil Muto, jenž se předtím předváděl v německé Mohuči. Na hostování z West Bromu dorazil Rondón, opačným směrem zamířil Gayle. V obraně by měl prostor dostat Schär, který možná nahradí zraněného Lejeuneho. Mezi tyčemi zůstal slovenský brankář Dúbravka, zpět do Španělska naopak zamířil univerzál Merino.

U kormidla zůstal zkušený manažer Benítez, i tak situace v kabině nebyla před startem ročníku ideální. Hráči mají spor s majitelem klubu Ashleym ohledně prémií za umístění v sezóně a po dvou přípravných zápasech odmítli poskytnout rozhovory. Proti kontroverznímu majiteli již delší dobu zbrojí také fanoušci Magpies.

Tottenham by na téměř rok starý výsledek ze St. James's Parku rád navázal. Vloni se od dvoubrankové výhry odrazil k další úspěšně zakončené sezóně, na jejímž konci si Kohouti ze třetího místa v Premier League zajistili další postup do Ligy mistrů. Kaňkou na výsledcích londýnského mužstva byl ovšem fakt, že svěřenci Mauricia Pochettina opět nedosáhli na žádnou trofej a zůstávají pro smích různým škarohlídům.

Během přestávky mezi ročníky se čekalo, jak moc budou Spurs aktivní na přestupovém trhu. Vedení týmu po celou dobu dávalo jasně najevo, že touží udržet kádr pohromadě, ale až s takovou pasivitou nepočítal asi žádný příznivec Tottenhamu. Na sever Londýna totiž nepřišla ani jedna posila. Spekulovalo se sice o zisku takových jmen, jakými jsou Zaha či slovenský záložník Lobotka, ani jeden z nich však nakonec na White Hart Lane nedorazil.

Přesto se Kohouti mohou těšit na jednu velkou novinku. Po dvouleté pauze se vystěhovali z přechodného kurníku ve Wembley a vracejí se zpět na opravený domovský stánek. Na soutěžní premiéru na novém White Hart Lane si ovšem Kane a spol. musí počkat ještě týden.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Yedlin, Lascelles, Clark, Dummett - Ritchie, Hayden, Diamé, Atsu, Pérez - Joselu
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Trippier, Sánchez, Vertonghen, Davies - Dembélé, Dier - Alli, Eriksen, Son - Kane
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.66 - 3.53 - 1.89
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Fulham FC - Crystal Palace  (sobota 16:00)
Londýnským derby odstartuje sezóna pro Fulham a Crystal Palace. Domácí se do Premier League vrací po čtyřech letech s cílem prodloužit své učinkování v první lize alespoň o další ročník. Podobné cíle mají také hosté, kteří vloni vstali z mrtvých a dokázali se zachránit.

Útulný stadion Craven Cottage mohou milovníci anglické kopané znovu vidět v nejvyšší soutěži. Londýnský Fulham se po čtyřleté pauze vrací mezi ostrovní fotbalovou elitu. Během prvních dvou sezón v Championship sice Cottagers paběrkovali a byli spíš blíže sestupu než návratu do Premier League. Kormidlo ale obrátili loni, kdy se jim ještě nepodařilo přejít přes úskalí play off o postup. Letos již však podstoupili úspěšnou bitvu a přes Derby a Aston Villu se prodrali zpět nahoru.

Ani přes léto se nedaleko slavnější Chelsea nezahálelo a do Fulhamu začali chodit zajímaví fotbalisté. Návrat na anglickou půdu oznámil bývalý německý reprezentant Schürrle, který přišel z Dortmundu. Nejnovější akvizicí je bývalý gólman Sevilly Rico. Již předtím přišel z Nice záložník Seri a po hostování z Newcastlu zůstal v kádru také útočník Mitrović. Zároveň se Cottagers podařilo udržet levého obránce Sessegnona, o kterého se zajímá více předních klubů.

Hned první duel po návratu do Premier League bude pro Fulham pikantní. Na jeho hřiště totiž zavítá další londýnský klub Crystal Palace, který už v nejvyšší soutěži figuruje pět let. Vloni přitom nechybělo mnoho k tomu, aby si Eagles vyměnili pozice s Cottagers. Mužstvo pod vedením manažera Franka de Boera zahájilo ročník katastrofálně a brzy nabralo velkou ztrátu. Tu nakonec s vypětím všech sil dokázali Orli stáhnout, v napínavém závěru chytli skvělou formu a nakonec již pod taktovkou zkušeného Roye Hodgsona vyletěli na jedenácté místo.

Živo bylo mezi ročníky také v Selhurst Parku. Na jihovýchod Londýna se přestěhoval Meyer, který si sice brousil zuby na lepší angažmá, nakonec ale vzal za vděk i učinkování v dresu Palace. Další posila Jordan Ayew přišla na hostování ze Swansea, které v květnu spadlo do Championship. Nepříliš těžké cestování měl Kouyaté, ten se totiž k Eagles přidal z West Hamu. Rušno bylo v létě kolem hvězdy Orlů Zahy, kterého údajně chtěli Dortmund, Chelsea či Tottenham. Anglický křídelník ale nakonec zůstal v kádru Crystal Palace.
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Fabricio - Fossey, Le Marchand, Ream, Sessegnon - Seri, McDonald, Cairney - Kamara, Mitrović, Schürrle
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Wan-Bissaka, Tomkins, Sakho, Van Aanholt - Towsend, Kouyaté, McArthur, Milivojević, Zaha - Benteke
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.59 - 3.44 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Huddersfield Town - Chelsea FC  (sobota 16:00)
Jak byli fanoušci Chelsea ještě v půlce července skeptičtí, dnes jsou jejich očekávání diametrálně odlišná. Samozřejmě, problém s výměnou trenérů může londýnský celek poznamenat klidně ještě v září - systém obou zainteresovaných Italů nemůžou být odlišnější a hráčům bude trvat dlouho, než si zvyknou. O to zajímavější bude sledovat, jak si družina Maurizia Sarriho povede na hřišti Huddersfieldu.

Zpět ale ke zmíněné změně v náhledu na pátý tým loňské sezóny. V jednu chvíli to totiž vypadalo, že Courtois odejde do Realu, s ním odvane teplý španělský vítr i Edena Hazarda, zatímco Barcelona si brousila zuby na Kantého s Willianem. Setrvání všech opor s výjimkou belgického gólmana je asi největší posilou Chelsea, ať už to zní jakkoli.

K tomu navíc Sarri získal svého oblíbence Jorginha, jenž je pro třízáložníkový systém zcela stěžejní. Coby deep-lying-playmaker bude mít na starosti distribuci enormního množství míčů, při rozehrávce bude chodit až mezi stopery a bude zakládat většinu akcí svého týmu. K němu navíc přibyl ještě Mateo Kovačić. Ten ovšem, stejně jako Kanté - a další pozdní navrátilci z MS v čele s Hazardem - není ve stoprocentní kondici a v základu nejspíš nenastoupí.

Huddersfield má před sebou pověstně kritickou druhou sezónu v Premier League. Aby se tomu šestnáctý tým minulé sezóny vyvaroval, činil se na přestupovém trhu. Vedle proměny hostování trojice Lössl, Kongolo, Hadergjonaj v trvalý přestup přišel do provinčního celku třeba Stokem protřelý Ramadan Sobhi, další křídelník Adama Diakhaby z Monaka nebo obránce Erik Dürm, jenž před vážným zraněním odkopal výborné čtyři sezóny v Dortmundu.

V úvodní jedenáctce proti Chelsea se z nových tváří objeví v základu patrně jen Diakhaby, jenž má vytvořit hbité útočné duo s Mouniem. Jejich alternativa Depoitre ale zrovna proti Blues vstřelil hned dva ze svých šesti ligových gólů. Na Stamford Bridge loni pomohl k remíze 1:1, doma k bodům ani jeho branka nestačila.

Huddersfield má za sebou výbornou přípravu, během porazil v řadě za sebou Lyon, Bolognu a Lipsko. Nyní by tuhle skvělou formu rádi přenesl i do ligy, zatímco Chelsea - pravděpodobně i s nejdražším gólmanem historie Kepou Arrizabalagou v brance - touží napravit hladkou porážku 0:2 proti Man City v Community Shieldu.
Huddersfield Town - pravděpodobná sestava:
Lössl - Hadergjonaj, Zanka, Schindler, Kongolo, Lowe - Billing, Mooy, Hogg - Mounie, Diakhaby (Depoitre)
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Kepa - Azpilicueta, David Luiz, Rüdiger, Alonso - Fábregas (Kanté), Jorginho, Barkley - Willian, Morata, Pedro
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.65 - 3.94 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Watford FC - Brighton & Hove Albion  (sobota 16:00)
První víkend nové sezóny Premier League přinese i souboj Watfordu s Brightonem. K vidění tak bude souboj čtrnáctého celku loňského ročníku s tím patnáctým, podle předpokladů by tak mělo jít o mimořádně vyrovnaný duel.

Domácím se však na úvod soutěže tradičně nedaří, v rámci Premier League se totiž ještě nestalo, že by si z úvodního duelu ročníku odnesli všechny tři body. Co se předsezónních cílů týče, na Vicarage Road se očekává, že se Hornets vyhnou nějakým výraznějším bojům o záchranu. V rámci letního přestupového období do svého kádru přivedli natrvalo křídelníka Deulofeua, brankáře Forstera či obránce Masina. Řady Watfordu pak zase opustil Amrabat a Richarlison, kterého ulovil Everton.

Brightonu se v loňském roce podařilo možná až překvapivě lehce zachránit, druhá sezóna však pro novice mezi elitou bývá často ještě složitější než ta první. Manažer Chris Hughton svůj kádr posílil o útočníka Florina Andona, o ofenzivního hráče AZ Alkmaar Jahanbakhshe a obránce Martina Montoyu ze španělské Valencie.

Statistika vzájemných duelů naznačuje, že nejpravděpodobnějším výsledkem se zdá být remíza. Oba celky se v rámci nejvyšší soutěže utkaly celkem pětkrát, oba týmy si připsaly po jedné výhře, zbylé tři duely pak skončily nerozhodně.

Domácím bude chybět čtveřice zraněných v podobě Nathaniela Chalobaha, Stefana Okaky, Toma Cleverleyho a Gerarda Deulofeoua. Hosté se musí obejít bez Florina Andona a Joseho Izquierda, který ještě není fyzicky připraven po svém návratu z dovolené.
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Foster - Janmaat, Kabasele, Cathcart, Holebas - Hughes, Capoue, Doucouré, Pereyra - Gray, Deeney
Brighton - pravděpodobná sestava:
Ryan - Bruno, Dunk, Duffy, Bernardo - Knockaert, Stephens, Pröpper, March - Gross - Murray
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.53 - 3.13 - 3.23
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Bournemouth - Cardiff City  (sobota 16:00)
Po včerejší předehrávce se první kolo anglické Premier League rozbíhá naplno šesti sobotními zápasy, mezi nimiž je na pořadu dne i souboj Bournemouthu s Cardiffem City. Vzhledem k loňskému odchodu Swansea z prvoligové úrovně je příhodné, že jedním z nováčků je právě druhý velšský celek, který působí místo domácí ligy v těch anglických, ovšem také svěřenci Neila Warnocka jsou žhavými kandidáty na brzký sestup.

Zatímco zbylí dva postupující Wolverhampton s Fulhamem na přestupovém trhu trhali rekordy, když druzí jmenovaní překonali v letních útratách dokonce stěží uvěřitelnou hranici sto milionů liber, Cardiff byl o poznání skromnější. Nejdražšími posilami jsou nepříliš známé tváře z druhé anglické ligy Josh Murphy s Bobbym Reidem či Greg Cunningham a brankář Alex Smithies. Budiž ke cti, že ve všech případech šlo o hráče, jež si vyhlédl sám Warnock, a navíc do nového klubu zamířili na samém počátku přestupového období. Následné hledání defenzivního záložníka se však protáhlo až do samého konce, kdy nakonec na poslední chvíli dorazilo hostovat duo Víctor Camarasa a Harry Arter, který kuriózně přichází zrovna z Bournemouthu.

"Myslím, že jsme utratili v součtu s prodeji asi 25 milionů liber," pověděl Neil Warnock novinářům na předzápasové tiskové konferenci. "Nehodláme jen tak rozhazovat peníze a provádět kousky, které si nemůžeme dovolit. Máme i pár hráčů na hostování, takže kdyby se nám nedařilo, klub aspoň po dvanácti měsících nepotká bankrot. Zároveň ale naši hráči mají co dokazovat, loni se nám to proti soupeřům podařilo," připomíná zkušený manažer pohádkovou cestu Cardiffu do Premier League na úkor favorizovaných bohatších klubů.

Také Bournemouth se v nejvyšší anglické lize prezentuje přestupovou politikou, která slouží jen k doplňování tvrdého hráčského jádra. Dobrá půlka očekávané základní sestavy Cherries totiž byla nedílnými členy kádru již v nováčkovské sezoně 2014/15, což logicky vyvolává u fanoušků obavy, zda stárnoucí tahouni stále mají na tu nejvyšší úroveň. Ulehčit tuto pozici přichází trojice hráčů, a to jeden do každé řady. Diego Rico hodlá po vypršení třízápasového karetního trestu z loňské sezony připravit o místo v sestavě stálici Charlieho Danielse, Jefferson Lerma alias nejdražší posila v historii klubu má svou agresivitou vyztužit střed pole a mladý David Brooks pak bude vyčkávat na slabší formu svých kolegů v útoku, aby je mohl v klubové hierarchii předskočit.

Kolumbijského reprezentanta Lermy se však v prvním kole ještě nedočkáme, neboť na jih Anglie dorazil až na závěr přestupového období a ještě mu po mistrovství světa schází potřebná fyzická kondice. Vinou zranění zůstávají mimo hru také Stanislas a Taylor. To Cardiff s výjimkou zmíněného Artera může čerpat z celého kádru.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Begović - A. Smith, S. Cook, Aké, Daniels - Brooks, L. Cook, Surman, Fraser - Wilson, King
Cardiff City - pravděpodobná sestava:
Etheridge - Peltier, Bamba, Morrison, Bennettt - Paterson, Gunnarsson, Ralls - Murphy, Reid, Hoilett
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.88 - 3.69 - 4.49
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Wolverhampton Wanderers - Everton FC  (sobota 18:30)
Není divu, že si tenhle zápas pro první kolo vybralo do vysílání anglické BT Sport. Na málokteré týmy jsou fanoušci Premier League víc zvědaví než na Wolverhampton a Everton. Třetím do party je možná Fulham - tedy mimo top šestku, samozřejmě. Souboj Wolves s Toffees láká hlavně proto, že oba celky byly mimořádně aktivní na přestupním trhu.

Přestože se letní okno zavřelo oproti dřívějším zvyklostem už ve čtvrtek, ani jeden z týmů, které obstarají sobotní dohrávku, na tom rozhodně netratily. Everton během léta získal do svých řad excelentní jména - do obrany přišli Yerry Mina, Kurt Zouma a Lucas Digne, zálohu vyztužil André Gomes a do ofenzivy získal Marco Silva Richarlisona či Bernarda, o nějž se ucházely i Liverpool s Arsenalem.

Škoda, že už včera manažer Evertonu potvrdil, že ani jeden z trojice Mina, Gomes, Bernard hrát nebudou. Totéž platí pro Zoumu, jenž zkompletoval svoje hostování z Chelsea teprve ve čtvrtek večer. Na stoperské dvojici se tudíž sehrají Keane s Jagielkou - kdo ale bude nastupovat pravidelně, o tom můžeme jenom spekulovat.

Everton tímhle rozhodně vyhlásil boj, když ne o rozbití top 6, tak o útok na sedmou pozici, která jako poslední může zaručit účast v pohárové Evropě. To Wolverhampton by coby nováček měl směřovat svou energii především na boj o záchranu, jenže jeho aktivita při transferech napovídá o podobných ambicích, jaké má jeho dnešní soupeř.

Leander Dendoncker, Adama Traoré, Raúl Jiménez, Benik Afobe, ale hlavně Rui Patrício a Joao Moutinho. To jsou jména, která by vyplnila základní sestavu leckterého zavedeného celku Premier League, natožpak jejího nováčka. Inu, nitky jednoho z nejvlivnějších agentů Jorgeho Mendese nesou ovoce.

Vlci se loni v Championship prezentovali výbornou ofenzivní i defenzivní prací (nejvíc vstřelených i inkasovaných gólů) a tahle aditiva jim na potenciálu jen přidávají. V přípravě navíc prohráli jediný zápas s Lampardovým Derby County. Smlsli si na Basileji nebo Villarealu a čistě z tohohle hlediska by dnes byli favority.

Evertonu totiž přátelské zápasy přidělaly mimořádné vrásky. Čtyři prohry, dvě remízy a jediná výhra. Výhra 22:0 proti týmu z páté rakouské ligy. Prostě jako kdyby přijeli na hřiště Okříšek, které u nás na Vysočině hrají krajský přebor. Sebevětší világoš je oproti následným výpadkům nicotný a Toffees čeká těžký úkol tuhle mizérii hodně rychle ukončit.
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Patrício - Saiss, Coady, Boly - Doherty, Moutinho, Neves, Jonny - Hélder Costa (Traoré). Raúl Jiménez, Diogo Jota,
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Stekelenburg - Coleman, Keane, Jagielka, Baines (Digne) - Gueye, Schneiderlin - Walcott, Sigurdsson, Richarlison - Tosun
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.43 - 3.21 - 3.32
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Manchester United - Leicester City  (pátek 21:00)
Jak řekl na tiskovce před zápasem José Mourinho, teď už jde do tuhého. Premier League je po téměř třech měsících čekání tady a začíná trochu netradičně v pátek - teprve podruhé v historii. Poprvé tomu tak bylo loni a opět u toho bude Leicester City. Tentokrát Foxes zajíždí na hřiště Manchesteru United a nutno říct, že domácí zrovna v dobrém rozpoložení do nového ročníku nevstupují.

Příprava totiž United vůbec nevyšla. José Mourinho si neustále stěžoval na přístup svých hvězd, které odpočívaly na dovolené, případně si dovolily zůstat s manželkou a novorozeným dítětem. Radost museli mít i mladíci, kteří po porážce s Liverpoolem skrz média zjistili, že Alexis a spol. museli trpět jejich společnost na trávníku, zatímco soupeř prý hrál v plné polní.

Druhý tým loňské sezóny vyhrál jenom jeden z šesti přátelských zápasů, pozitivně nevyhlíží ani seznam posil - vedle Freda, který stál víc než 50 milionů liber, přišel už jen devatenáctiletý obránce Diego Dalot - a to asi nebude opora do základní sestavy. Tou se měl stát třeba Harry Maguire z Leicesteru, ale ten do Manchesteru přijde, jak ironicky pravil kouč Lišek Claude Puel, jen dneska na dvě hodiny.

No a ke všemu trápí Mourinha i početná řádka absentérů - hlavně střed pole je prořídlý jako Rooneyho kštice před transplantací. Herrera s Matićem jsou zranění, nad Pogbou a Fellainim visí po MS otazník, takže se v základu úplně poprvé dočkáme třeba i Andrease Pereiry. Pro úplnost dodejme, že dneska nebudou hrát ani Valencia a Rojo a stoprocentně fit není ani Lingard, Young či Lukaku.

To Leicester o největší hvězdu přišel už v červenci. Riyad Mahrez si splnil svůj sen a za 60 milionů liber přestoupil do Manchesteru City. Nahradit by jej společnými silami měli Mahrezův krajan Rachid Ghezzal, talentovaná desítka James Maddison a Ricardo Pereira, jenž coby ofenzivně laděný pravý bek obstojí i v záloze.

Šampioni z roku 2016 by po loňském devátém místě chtěli udržet svoji pozici zavedeného týmu lepšího středu tabulky a možná po čase opět zaútočit i na pohárovou Evropu. Tam bude ale při pohledu na mohutně posilující Everton, West Ham nebo ligové nováčky Wolves a Fulham pořádně nabito.

Proto bude důležitý vstup do sezóny, ve kterém Leicesteru bude chybět Jamie Vardy a zmíněný Harry Maguire - alespoň tedy co se týče dokonalé kondice. Angličtí reprezentanti ještě před pár dny nahřívali kosti na pláži a do ideální formy mají daleko. Alespoň na lavičce by se nicméně objevit mohli - jinak je nahradí kapitán Wes Morgan, respektive nejlepší střelec přípravy Kelechi Iheanacho.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Darmian, Bailly, Lindelöf, Shaw - Fred. A. Pereira, McTominay - Mata, Rashford, Alexis Sánchez
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Amartey, Evans, Morgan, Chilwell - R. Pereira, Iborra, Ndidi, Albrighton - Maddison - Iheanacho
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 4.01 - 7.16
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC00000:00
 Cardiff City00000:00
 Brighton & Hove Albion00000:00
 AFC Bournemouth00000:00
 Wolverhampton Wanderers00000:00
 Watford FC00000:00
 Southampton FC00000:00
 Leicester City00000:00
 Crystal Palace00000:00
 Burnley FC00000:00
 Chelsea FC00000:00
 West Ham United00000:00
 Tottenham Hotspur00000:00
 Newcastle United00000:00
 Manchester United00000:00
 Manchester City00000:00
 Liverpool FC00000:00
 Fulham FC00000:00
 Everton FC00000:00
 Huddersfield Town00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2817)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele