Ligue 1 souhrn - 20. kolo

12.01.2008, 19:17, aktualizováno 13.01.2008, 22:54
Komentáře a souhrny
Mistrovský Lyon znovu začíná utíkat všem pronásledovatelům. Držet krok přestává i Nancy, které remizovalo v Caen, a nyní ztrácí šest bodů. Lyon zahrál lépe - porazil 3:2 Toulouse. Jasnou výhrou nad Auxerre se na Nancy bodově dotáhlo Bordeaux. Paříž v neděli přehrála Lens a Rennes si poradilo s Marseille.

Valenciennes FC - AS Saint-Étienne 2:0

12.01.2008 17:10

Góly: 9. Geoffrey Doumeng, 89. Grégory Pujol

Valenciennes začalo druhou část sezony ve stejném stylu jako se prezentovalo v části první a celkem v pohodě si doma poradilo se Saint-Etienne. Vítězství 2:0 zařídili svými brankami Geoffrey Doumeng a Grégory Pujol.

Domáci vlétli na hostující tým hned od začátku a z první vážnější situace se fanoušci Valenciennes radovali z vedoucí branky. Běžela devátá minuta, když se po skvělé práci Savidana s Pujolem dostal k míči Doumeng a ten chytrým lobem nedal brankáři hostí Janotovi sebemenší šanci - 1:0. Hosté se málem dočkali o čtvrt hodiny později. Jenže domácí brankář Nicolas Penneteau vytáhl proti střele Fredyho Guarina povedený zákrok a poslal míč mimo svou svatyni. Po půlhodině hry se do další velké šance dostali tentokrát domácí. Skvěle hrající Savidan se znovu předvedl skvělým pasem, kterým našel volného Joseho Saeze, jenže tento forvard domácích na Janota nevyzrál. Do konce první půle už nic pořádného k vidění na Stade Nungesser nebylo a do kabin šli tedy spokojenější domácí.

Druhá půle odstartovala podobně jako ta první, jenže tentokráte byl úspěšnější brankář Saint-Etienne. To když zlikvidoval pěkný pokus Rudyho Matera. Na pěkný zásah Janota odpověděl domácí brankář ještě povedenějším. David Gigliotti skvěle přihrál volnému Bafetimbi Gomisovi a ten poslal směrem k domácí bráně parádní střelu mířící do šibenice. Už už to vypadalo na vyrovnání, jenže Penneteau vytáhl neuvěřitelný zákrok a doslova konečky prstů posunul tento zakroucený míč mimo branku. O pár chvil později na druhé straně našel Djamel Belmadi povedeným centrem Pujola a ten jen o milimetry hlavou branku netrefil. Jenže tento sedmadvacetiletý záložník Valenciennes se zasloužené trefy přece jen dočkal. Minutu před koncem zápasu si totiž naběhl do šestnáctky na povedený míč od Belmadiho a bez problémů ho usměrnil za Janotova záda.

Díky vítězství se domácí posunuli už na čtvrté místo tabulky Ligue 1 a Saint Etienne kvůli horšímu skore ztratilo desátou pozici a patří mu příčka jedenáctá.

Více informací k zápasu

Lille OSC - FC Metz 1:1

12.01.2008 20:00

Góly: 90. Yohan Cabaye - 24. Daniel Gygax

Utkání Lille s Métami skončilo nakonec remízou, i když to dlouho dobu vypadalo, že se hosté dočkají druhé výhry v sezóně. Méty otevřely gólový účet zápasu ve 24. minutě, domácím se podařilo srovnat v hodině dvanácté - až v páté minutě nastavení!

Do první šance utkání se dostal domácí Bastos, brankář Mét ale neměl s jeho střelou problém. O tři minuty později byli hosté úspěšnější. Agoauziho přesnou přihrávku zpracoval Gygax a poslal hosty do jednobrankového vedení. Méty mohly přidat druhý gól těsně před koncem prvního poločasu, ale Francoisova hlavička v brance neskončila.

Když brankáře hostů Maricheze nedokázal překonat Bastos,vypadalo to, že všechny tři body poputují do Mét. Domácí se ale dočkali vyrovnání v páté minutě nastavení. Cabaye skvěle zahrál přímý kop a rozhodl o dělbě bodů.

Lille má na kontě 22 bodů a nachází jen těsně nad sestupovým pásmem, Méty zůstávají se ziskem osmi bodů poslední.

Více informací k zápasu

SM Caen - AS Nancy-Lorraine 0:0

12.01.2008 20:00

Góly: -

Nancy, tým, který se jako jediný udržel v závěsu za favoritem z Lyonu, zajížděl v sobotu na půdu Caen. Proti nováčkovi Ligue 1 potřebovalo Nancy tři body, aby opět udrželo kontakt, ovšem nedokázalo vstřelit ani gól a po bezbrankové remíze se mu Olympique Lyon ztrácí v dáli.

Caen ale není nijak ustrašeným nováčkem, protože se stále drží na čtvrtém místě. Na domácím stadionu mohlo v tomto zápase dosáhnout sedmého vítězství v řadě, ovšem hráči Nancy jsou specialisty na remízy a to bylo ve vzájemném střetnutí dvou týmů z horní poloviny tabulky vidět. Utkání se odehrávalo převážně na polovině hřiště, brankáři moc práce neměli.

Nancy začalo svižně a již v páté minutě se prezentoval střelou Frederic Biancalini, brankář Caen Alexis Thebaux byl však na místě. Ve čtrnácté minutě poté Kim hezky přešel přes Nicolase Seubeho, vypálil z dálky a Thebaux se činil podruhé.

V dalším průběhu hry již přišly pouhé dva střelecké pokusy, oba však stály za to a každá mohla znamenat vítězství. Sedm minut po pauze se Brazilec Kim dostal přes Jeremy Sorbona a řítil se sám na Thebauxe, svoji střelu ovšem namířil hodně mimo. V posledních vteřinách mohlo vítězství urvat i Caen. Elliot Grandin vystřelil, míč byl tečován hostujícím Andre Luizem, spadl přímo k Julienu Toudicovi, který však netrefil cíl, a zápas proto dospěl k bezbrankové remíze.

Více informací k zápasu

Racing Strasbourg - OGC Nice 0:1

12.01.2008 20:00

Góly: 52. Ederson

Lépe postavené Nice přijelo do Štrasburku jako mírný favorit a svou roli potvrdil. Hubené vítězství 1:0 mu zařídil Honorato Campos Ederson.

Vítěznou misi se hosté pokoušeli rozhodnout co nejdříve a po dvou minutách zatlačili a vytvořili si první gólovku. To se po centru Lilliana Laslandese dostal k míči osamocený Ederson, jenže jeho volej směřující na horní roh branky skvěle domácí brankář zlivkidoval. O pár chvil později se znovu tato dvojice předvedla. Tentokrát střílel Ederson z větší vzdálenosti a jeho dalekonosný pokus Cassard znovu kryl. Za deset minut se tyto dva střetli v dalším přímém souboji a znovu z něho vyšel lépe brankář Racingu. Ani Ederson ani nikdo jiný se už k výraznější šanci nedostal a první poločas skončil za bezbrankového stavu.

Druhá půla však začala pro hosty perfektně. Ederson se počtvrté dostal k Cassardovi a konečně se dočkal odměny. Nejprve se na kraji šestnáctky zbavil dvou beků Racingu Strasbourg a v souboji tváří v tvář nedal domácímu gólmanovi žádnou šanci - 0:1. Až čtvrthodinku před koncem se domácí probudili a vypracovali si větší příležitost. Rodrigo přehlavičkoval brankáře Olympiku a až na čáře odvracel Cyril Rool. Hosté se pak spíše soustředili na obranu a nepustili domácí k žádným náznakům srovnání skore.

Nice zvítězilo ve Štrasburku po dlouhých osmadvaceti letech a díky tříbodovému přídělu se v součastnosti nachází na příčkách zaručujících evropské poháry. Zato domácí se dále propadají do hlubin horší poloviny Ligue 1.

Více informací k zápasu

Girondins Bordeaux - AJ Auxerre 4:1

12.01.2008 20:00

Góly: 13. Fernando Cavenaghi, 40. Marc Planus, 52. Fernando Cavenaghi, 90. David Bellion - 2. Daniel Niculae

Bordeaux porazilo Auxerre vysoko 4:1 a bodově se dotáhlo na druhé Nancy. Hosté otevřeli skóre už ve 2. minutě, ale domácí dali v každém z poločasů po dvou gólech a zaslouženě vyhráli.

Hosty poslal do překvapivého vedení po 120 sekundách hry Niculae po dobré Jelenově přihrávce, to bylo ze strany Auxerre ale vše, taktovku zápasu poté převzali domácí. Ve 13. minutě kopali po faulu brankáře Sorina penaltu, kterou Bellion nedokázal proměnit. Míč do branky však dopravil z následné dorážky Cavenaghi. Druhý gól domácích přidal ve 40. minutě z přímého kopu Planus.

Po sedmi minutách druhého poločasu přidal svůj druhý gól v zápase Cavenaghi, na jeho tvrdou střelu nenašel brankář hostí recept, Bordeaux v tuto chvíli vedlo již o dva góly. Tečku za utkáním udělal v 90. minutě Bellion. Bývalý útočník Manchesteru United se vyhnul ofsajdové pasti a pohodlně dopravil míč do sítě.

Domácí se díky vítězství bodově dotáhli na Nancy, oba týmy mají po 36 bodech.

Více informací k zápasu

Le Mans UC 72 - FC Sochaux 0:2

12.01.2008 20:00

Góly: 45. Mevlüt Erdinç, 53. Mickaël Isabey

Trápící se Sochaux dokázalo ve dvacátém kole dosáhnout svého třetího vítězství v této sezóně i přes to, že proti Le Mans dohrávalo v sobotu velkou část druhé půle o deseti mužích. Před poločasem otevřel skóre Mevlut Erding, náskok po pauze zdvojnásobil Mickael Isabey a přestože byl nedlouho poté vyloučen Stephane Dalmat, dokázalo Sochaux náskok uhájit.

Zápas však začalo lépe Le Mans a již v úvodních minutách prvního poločasu si domácí vytvořili dvě nadějné šance. Stephane Sessegnon si našel prostor ve vápně Sochaux, ale brankář hostů Teddy Richert dokázal na jeho střelu zareagovat a vytěsnil ji mimo branku. V osmatřicáté minutě hezky centroval do vápna Anthony Le Tallec, přesně našel hlavu Daisuke Matsuie, ovšem Richert stále držel bezbrankové skóre. To se nakonec ukázalo jako rozhodující. Ještě před pauzou Le Mans pykalo za neproměněné příležitosti. Romain Pitau posunul na Erdinga, který prošel do vápna a nechytatelně propálil gólmana Rodolphe Rocheho – 1:0.

Osm minut po poločase to již bylo o dvě branky. Lionel Mathis vybídl ke skórování Isabeye, který se ve velké šanci nemýlil. Dramatizace zápasu přišla půl hodiny před koncem, Dalmat viděl druhou žlutou kartu a musel jít pod sprchy. Le Mans toho ale nevyužilo a prohrálo 0:2. Domácí se díky tomuto výsledky propadli na sedmou pozici, Sochaux zůstává devatenácté.

Více informací k zápasu

Olympique Lyon - Toulouse FC 3:2

12.01.2008 20:00

Góly: 17. Hatem Ben Arfa, 56. Juninho Pernambucano, 66. Karim Benzema - 9. Anthony Réveillère (vl.), 90. Fabinho

Lyon zvítězil 3:2 nad Toulouse a zvýšil svůj náskok v čele tabulky na šest bodů. První poločas skončil remízou, v tom druhém po hodině hry vstřelili domácí v rozmezí deseti minut dva góly a rozhodli o osudu utkání. Hosté v nastaveném čase jen korigovali výsledek na rozdíl jednoho gólu.

Do první šance se v deváté minutě dostali hosté, míč směřující na ostrostřelece Elmandera si do vlastní sítě nešťastně srazil Reveilere. Domácím se podařilo srovnat skóre zápasu o několik minut později. Po skvělé Benzemově přihrávce se do šance dostal Ben Afra, který neměl se zakončením problém a srovnal stav utkání. Ve 26. minutě se znovu k míči dostal Ben Afra, avšak jeho střela skončila v náručí gólmana Doucheze.

Ve druhé půli udeřil Lyon po jedenácti minutách, Juninho poslal po precizně zahraném přímém kopu domácí poprvé do vedení. Neuběhlo ani deset minut a třetí gól zápasu vstřelil Benzema, který z ostrého úhlu propálil brankáře hostí. Toulouse se nevzdávalo a ve třetí minutě nastavení snížil skóre utkání na rozdíl jednoho gólu Fabinho. Na více ale už hostujícímu týmu nezbyl čas.

Lyon zvítězil v pohledném utkání 3:2 a zvýšil svůj náskok v čele soutěže na šest bodů.

Více informací k zápasu

AS Monaco - FC Lorient 1:0

12.01.2008 20:00

Góly: 90. Massamba Sambou

Monako hrálo v dvacátém kole s Lorientem a rozhodující chvíle zápasu přišla za minutu dvanáct. Domácím výhru zajistil v nastaveném čase hlavičkou Massamba Lo Sambou.

Lorient byl poražen poprvé za posledních deset kol a Monako se díky tomuto výsledku vyhouplo v tabulce na osmé místo, těsně před svého sobotního soupeře. Ten sice mohl směle myslet na tři body, v zápase dvakrát orazítkoval brankovou konstrukci Monaka, ale nakonec neveze z knížectví ani bod.

Zápas začali lépe hosté a již po pěti minutách mohli jít do vedení. Střelec Marama Vahirua prošel po pravé straně, namířil si to neohroženě přímo k brance Monaka, hezkou střelou již překonal brankáře Ulricha Le Pena, ovšem míč z jeho levé kopačky nakonec skončil na břevnu. Na druhé straně se činil Frederic Piquionne, ale jeho vychytal krásným zákrokem Fabien Audard. Ve třicáté minutě přišla další nadějná akce hostů. Fabrice Abriel zkoušel štěstí, Le Pen byl tentokrát na místě. V této části zápasu se hrálo ve vysokém tempu a o šedesát minut po Abrielovi se chytal za hlavu Jeremy Menez. Ani jeho nadějná střela totiž v brance neskončila.

Ve druhém poločase pokračoval dobrý fotbal. Proti střele Camela Meriema musel zasahovat opět Audard. Lorient byl blízko vedení čtrnáct minut před koncem, ovšem tentokrát si vybral smolný večer. Christophe Jallet zahrál rohový kop, k zakončení se prodral Rafik Saifi, ale zamířil pouze do brankové konstrukce. Smůla hostů byla dovršena v nastaveném čase. Pereira Adriano rozehrál přímý volný kop, který nevypadal nijak nebezpečně, Lo Sambou ovčem hlavou tečoval střelu tak nešťastně, že míč zapadl za bezmocného Audarda. Monako porazilo Lorient 1:0.

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - RC Lens 3:0

13.01.2008 18:00

Góly: 58. Pauleta, 65. Amara Diané, 67. Amara Diané

Paris Saint Germain se konečně dočkalo prvního domácího vítězství v této sezóně. Lens porazilo jednoznačně 3:0, dvěma góly se na výsledku podílel Diané.

Utkání začalo ve vlažném tempu, ani jeden z týmů se nepouštěl do žádných ofenzivních výpadů. Jediným světlým momentem prvního poločasu byla Dianého hlavička ze 43. minuty.

V druhém poločase působil tým domácích jako vyměněný. Během osmi minut vstřelil tři branky a poslal hosty na sestupové příčky. Skóre otevřel v 59. minutě Pauleta, o šest minut později přišly velké chvíle domácího záložníka Dianého. Ten v rozmezí dvou minut vstřelil dvě branky a definitivně poslal hosty do kolen.

Domácí dohrávali zbytek zápasu v poklidu a bez problému si dokráčeli pro zisk velmi cenných tří bodů. Porážka odsunula Lens na sestupové 18. místo, PSG se naopak vyšplhalo tabulkou na místo jedenácté.

Více informací k zápasu

Stade Rennes - Olympique Marseille 3:1

13.01.2008 20:55

Góly: 39. Mickaël Pagis, 82. Sylvain Wiltord, 87. Sylvain Wiltord - 16. Djibril Cissé

Sedmizápasovou šňůru bez porážky překazilo hostům z Marseille domácí Rennes. Hrdinou utkání byl domácí útočník Wiltord, který v poslední desetiminutovce vstřelil dva góly a zajistil domácím tři body. Navíc Marseille se musela od 68. minuty obejít bez vyloučeného obránce Krupoviesa.

Zápas začali lépe hosté a v 16. minutě se dostali do vedení zásluhou Cissého, Rennes srovnalo těsně před koncem poločasu díky brance Pagise, kterému míč výborně připravil Lemoine.

V druhé půli viděli diváci velmi pohledný fotbal okořeněný dvěma brankami. Domácí byli lepším týmem a zasloužených gólů se dočkali těsně před koncem utkání. Bývalý útočník Lyonu Wiltord se během šesti minut trefil dvakrát a ukončil tak hostům jejich sérií bez porážek.

Rennes je po dnešku na 9. místě tabulky se ziskem 28 bodů, hosté z Marseille mají o tři body méně a jsou na místě dvanáctém.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon20133441:1842
2.AS Nancy-Lorraine2099225:1136
3.Girondins Bordeaux20106431:2436
4.Valenciennes FC2095625:1732
5.Olympique Nice2088420:1432
6.Stade Caen2095623:1932
7.Le Mans UC 722093826:2830
8.AS Monaco2084823:1928
9.Stade Rennes2084821:2428
10.FC Lorient2069520:2027
11.Paris Saint-Germain2067719:2025
12.Olympique Marseille2067721:2325
13.AS Saint-Etienne2074920:2225
14.Toulouse FC2067721:2425
15.Racing Strasbourg2066818:2124
16.AJ Auxerre20721118:3023
17.Olympique Lille19410519:1922
18.Racing Lens1955916:2420
19.FC Sochaux2047917:2519
20.FC Metz20151410:328

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Hmm takze Lyon znovu odskakuje a marseille by si uz konecne mohlo polepsit....Valenciennes 4. len keby aj Sebo hraval

Reagovat
smazaný uživatel

marseille bude eště 3.

Reagovat
smazaný uživatel

cože marseille a 3 možná tak od konce

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele