Ligue 1 - souhrn 20. kola: PSG ve šlágru opět jen remizovalo

07.01.2022, 22:54, aktualizováno 09.01.2022, 22:41
Komentáře a souhrny
Thilo Kehrer (© AFP)
Paris Saint-Germain má najednou problémy s vyhráváním - suverénní lídr s Lyonem uhrál už čtvrtou remízu z pěti posledních kol. Nice veze body z Brestu, čímž se posunulo na druhou příčku. RC Lens si poradil se Stade Rennes a zastavil propad tabulkou. Bordeaux kvůli covidu-19 postrádá řadu hráčů a absence se částečně podepsaly pod prohru s Marseille v páteční předehrávce...

Olympique Lyon - Paris Saint-Germain 1:1

09.01.2022 20:45

Góly: 7. Lucas Paquetá - 76. Thilo Kehrer

Šlágr úvodního kola jarní části Ligue 1 dopadl zřejmě spravedlivou remízou. Lyon lépe zvládl první půli, PSG nicméně po přestávce dokázalo urvat aspoň bod. Klub z hlavní francouzské metropole tak ztratil něco ze svého náskoku na samém čele tabulky, neboť Marseille a Nice svoje nynější zápasy zvládly vítězně, i tak je ale jeho odstup od ostatních i nadále dostatečný.

Jako první mohl změnit bezgólový stav Aouar, ten se každopádně dostal možná až do příliš ostrého úhlu, a tak slabý pokus směroval pouze do rukavic hostujícího brankáře Navase. Pár chvil nato zahrozilo též PSG, to když Mbappé centroval míč do šestnáctky, tam ho sklepával Icardi pro Andera Herreru, jehož dělovka, tečovaná bránícím Lukebou, skončila nad bránou.

Po poměrně ostrém začátku obou mančaftů do tohoto utkání byla nakonec v 7. minutě poprvé rozvlněna síť, a to ta za zády Navase. Parádní dlouhý pas ze středu hrací plochy vyslal Bruno Guimaraes do běhu na Lucase Paquetu, jenž přesnou přízemní střelou mířil ke spodnímu rohu branky. Pařížané se následně logicky tlačili k vyrovnání, do obrátky se ho ale ještě nedočkali.

Ve 24. minutě ohrožoval domácího gólmana Anthonyho Lopese netradičně Marquinhos, který povětšinou plní úkoly spíše defenzivního charakteru, jeho oblouček však dokázal soupeř mezi třemi tyčemi zlikvidovat. Ve 42. minutě byl velmi blízko skórování rovněž Mbappé, tomu se zdařilo obstřelit stopera Boatenga, jenže ke své smůle orazítkoval jen brankovou konstrukci.

V 59. minutě se snažili Les Gones o navýšení náskoku, po povedené kombinaci a uvolnění od Aouara se sám na Navase řítil Dembélé, nicméně z blízkosti na svého soka nevyzrál. A v 76. minutě se tak PSG propracovalo k odpovědi na inkasování, Michutovu pobídku využil hodně sváteční šutér Kehrer. V 82. minutě hodlal ještě zaúřadovat Mbappé, trefil ovšem jenom tyč.

Více informací k zápasu

FC Nantes - AS Monaco 0:0

09.01.2022 17:00

Góly: -

V sezoně 2021/2022 tedy ani jeden z klubů nepoznal ve dvou vzájemných zápasech radost z vítězství. Les Canaris však počtvrté v řadě neprohráli a zůstávají na dohled pohárovým příčkám, což platí i pro knížecí celek, který poprvé v lize vedl Philippe Clement.

První velká šance přišla na pořad podvečera v 5. minutě, kdy Caio Henrique pobídnul Sofiana Diopa, jehož výborně vychytal Alban Lafont. Záhy na opačném pólu chyboval Pedro Chirivella, ovšem Ludovic Blas si vylámal zuby na Alexanderu Nübelovi. V závěru úvodní čtvrthodinky to byl znovu Diop, kdo neúspěšně zkusil štěstí.

Třetí střela jednadvacetiletého rodáka z Tours byla k vidění ve 24. minutě. Bohužel pro hosty nepatřila k nejpřesnějším. Ve čtyřiatřicáté minutě pálil Ismail Jakobs. Starosti jedničce ve službách FC Nantes tímto pokusem nenadělal. Randal Kolo Muani byl v úvodní půli bez parťáka Kalify Coulibalyho, který reprezentuje Mali na Africkém poháru národů, v podstatě neviditelný.

Na úvod druhého poločasu o sobě dal dvakrát vědět Ludovic Blas. Zvláště druhá šance volala po gólu, jenže z hranice malého vápna z voleje přestřelil. Chirivela při další příležitosti ztroskotal na Nübelovi. Těsně před vypršením hodiny hry se znovu připomněl Blas, avšak zase si mohl jenom drbat hlavu, že ani tuhle dobrou možnost nevyužil.

Sébastien Corchia byl v 61. minutě přesný natolik, že monacký brankář neměl velké starosti. Misky vah mohl na monackou stranu třináct minut před koncem překlopit Myron Boadu, který si po přihrávce Vandersona, tedy jiného střídajícího hráče, nejprve míč zpracoval, leč následně jej poslal vedle pravé tyče. Remíza tedy nakonec zřejmě zasloužená.

Více informací k zápasu

Clermont Foot - Stade Reims 0:0

09.01.2022 15:00

Góly: -

Přitom Les Rouges et Blancs se nacházejí v situaci, kdy se jim hodí každý bod. Tuhle remízu však kouč Óscar nebude kvitovat s nadšením, protože jeho svěřenci rozhodně měli na to, aby se vrátili domů na sever Francie s plným bodovým ziskem. Les Lanciers se nacházejí v ještě o něco nepříznivější situaci, neboť po dvaceti kolech mají na sestupovou zónu pouze dvoubodový náskok.

V 5. minutě se hnal do šance Vital N’Simba, ale Predrag Rajković byl u míče včas. Alidu Seidu pak podkopnul unikajícího Philippa Koffiho a od rozhodčího Lissorgueho si zblízka prohlédnul červenou kartu. Jenže navzdory oslabení to byli svěřenci Pascala Gastiena, kdo mohl skórovat jako první. Jodel Dossou si však po Hamelově přihrávce vylámal zuby na srbském gólmanovi. Při obranném zákroku následně zaváhal Yohann Magnin, čímž jako na zlatém podnose nabídnul příležitost Alexisi Flipsovi, který se tváří v tvář Djocovi značně ukopnul. Veliká škoda pro Remeš. Bradley Locko se pak osmělil se svou hlavičkou, nicméně vedení svému týmu nezajistil. Trenér Clermontu potom vyfasoval za protesty žlutou kartu.

Co se týče střeleckých pokusů, další byly k vidění až po změně stran. Konkrétně to byl Jodel Dossou, kdo se ocitnul před Rajkovićem, kterému pak spoluhráči poděkovali za vynikající zákrok. Následně to vypadalo, že jeden z hostujících borců zahrál ve vlastním vápně rukou. Sudí však nechal pokračovat ve hře.

Ve zbývajících minutách se už na zajímavé zakončení čekalo marně. Remeš, která na začátku roku v rámci Coupe de France těsně přešla přes amatérský klub ES Thaon do osmifinále, se v dalším kole Ligue 1 střetne s trápícími se Metami. Clermont zajíždí k náročnému klání na Stade Louise II, kde je doma AS Monaco.

Více informací k zápasu

FC Metz - Racing Strasbourg 0:2

09.01.2022 15:00

Góly: 50. Ludovic Ajorque, 90+1. Jean-Eudes Aholou

Racing tak částečně nechal zapomenout na vypadnutí z Coupe de France. V Ligue 1 poosmé vyhrál a po dvaceti kolech jistojistě zůstane v horní polovině tabulky. Les Grenats jsou po jubilejní desáté prohře předposlední.

Z týmu Frédérica Antonettiho odcestovalo více hráčů na Africký pohár národů. Není divu, že si první větší možnost vytvořili hosté. Hlavička po centru od rohového praporku skončila na břevně, Ludovic Ajorque se svou dorážkou ztroskotal na Caillardovi a další střela mířila hodně vedle. Zbytek úvodní půl hodiny přinesl spíše bojovný fotbal.

Pasáž bez střeleckých pokusů utnul až Sanjin Prcić, jehož dalekonosný pokus skončil těsně vedle brány. Až do hvizdu rozhodčího Antonyho Gautiera, kterým ukončil první poločas, byly na trávníku k vidění ponejvíce nepřesnosti. Zato ve druhé půli stačilo Ludovicu Ajorquemu necelých pět minut na to, aby otevřel skóre tohoto klání.

Nepřekvapivě se prosadil hlavou, když předskočil Thomase Delaineho a následně mohl poděkovat Jeanu Bellegardemu za výborný centr z levé strany - 0:1. Před závěrem úvodní hodiny hry musel do akce Marc-Auréle Caillard. Poté se osmělil Vicent Pajot, jenže úspěšný nebyl. V 64. minutě mohl skórovat sám asistent u první branky, jenže balon se mu v rozhodujícím moment poněkud svezl po nártu.

V 71. minutě lapil Kawashima nepříjemně neposednou střelu. Gerzino Nyamsi po rohovém kopu hlavičkoval nad. Střídající Moïse Sahi pro změnu nepřekonal brankáře domácího celku. Definitivní pojistku tak musel Jean-Eudes Aholou přidat až v nastaveném čase, když hlavou uklidil do sítě přiťuknutí před bránu od Ludovica Ajorqueho - 0:2.

Více informací k zápasu

Stade Brestois - OGC Nice 0:3

09.01.2022 13:00

Góly: 13. Kasper Dolberg, 79. Andy Delort, 90+3. Amine Gouiri

Les Aiglons hráli v početní nevýhodě už od 20. minuty, ale poté dokázali soupeři dál ještě dva góly, díky čemuž po 20. kole drží v tabulce druhou příčku (Marseille má stále zápas k dobru). Les Pirates sice posedmé prohráli, ale náskok na sestupové pásmo zůstává dostatečný.

Právě domácí brankář byl prvním, kdo musel být pozorný. Ovšem větší práci měl za 120 sekund jeho protějšek Walter Benítez. S hlavičkou z bezprostřední blízkosti si poradil, nicméně i kdyby ne, stejně byl nakonec pískán ofsajd. Nedlouho před vypršením úvodní čtvrt hodiny posunul Justin Kluivert na Kaspera Dolberga, jehož skákavá střela zpoza vápna zapadla k pravé tyči - 0:1.

Záhy mohl vyrovnat Steve Mounié, jenže Benítez stačil vyběhnout. V minutě dvacáté zajel Morgan Schneiderlin ostře do holeně Christopha Hérella a rozhodčí Stéphanie Frappart se dlouho nerozmýšlela a dvaatřicetiletému záložníkovi ukázala rovnou červenou kartu. Sám faulovaný celé utkání dohrál a krátce před koncem první půl hodiny vyslal na bránu Nice pokus, kterému scházela přesnost.

Jeho spoluhráč Steve Mounié byl se svou hlavičkou už o něco přesnější, jenže stále to nestačilo na to, aby trefil prostor mezi třemi tyčemi. Stejnou částí těla zakončoval ve 41. minutě Lucien Agoumé a muž v rukavicích musel vytáhnout výborný zákrok. Poločas zakončil Kasper Dolberg, leč jeho ve skluzu vyprodukovaná střela byla tečována.

Druhý poločas začal Romain Faivre. Benítez však vyšel z tohoto minisouboje jako vítěz. V 54. minutě pálil z dálky Paul Lasne a mnoho nechybělo. Svěřencům Michela Der Zakariana nešlo upřít snahu. Bohužel pro ně se prosadili znovu hosté. V 79. minutě Amine Gouiri poslal za obranu Andyho Delorta, na jehož přízemní zakončení byl Marco Bizot krátký - 0:2. Videozáznam ukázal, že autor gólu si ofsajdovou hranu přesně pohlídal.

Brenadan Chardonnet pak mířil přesně do středu brány. V nastaveném čase Alexis Claude-Maurice posunul na Amine Gouiriho, který vyzval na sprinterský souboj Duverneho. V šestnáctce volil útočící hráč jednoduchou zasekávačku, po které následovala rána pravačkou, která se od pravé tyče odrazila na místo určení - 0:3.

Více informací k zápasu

RC Lens - Stade Rennes 1:0

08.01.2022 21:00

Góly: 89. Wesley Saïd

Střemhlavý pád tabulkou byl pro tentokrát zastaven a RC Lens konečně slaví vítězství. Nerodilo se lehce, duel s pohárovým účastníkem Stade Rennes rozhodla jediná branka, kterou v samotném závěru vsítil Saïd.

Francouzská Ligue 1 je decimována nejen pandemií koronaviru, ale jako žádná jiná soutěž v Evropě má velký podíl hráčů na počínajícím africkém šampionátu.

Nehrál se zrovna atraktivní fotbal, byť oba celky umí hrát ofenzivně. Již zmiňovaná oslabení v kombinaci s vydatným deštěm zkrátka měly na svědomí poněkud nudnou podívanou. V 10. minutě zazdil první větší šanci Kalimuendo a hosté mohli děkovat zákroku Alemdara. Před koncem poločasu se vzájemný souboj opakoval a opět dopadl ve prospěch brankáře Kalimeunda.

I po změně stran byl obraz hry podobný. Hosté si ve druhém poločase vytvořili jednu větší příležitost, kterou dokonce proměnili, ale protože Laborde stál v ofsajdu, nic z toho nebylo.

Deset minut před koncem zase vyrazil střelu Jeana Alemdar a Kalimuendo nestihl dorážet. RC Lens nakonec vítězství urval a rozhodnutí se dočkal až minutu před koncem. Wesley Saïd si počkal na centr z pravé strany a rovnou z první ho dopravil za Alemdarova záda.

Sudí pak nastavoval ještě pět minut, ale Rennes se vyrovnat nepodařilo. Pro RC Lens je to důležité vítězství, v lize první od 5. listopadu loňského roku.

Více informací k zápasu

Girondins Bordeaux - Olympique Marseille 0:1

07.01.2022 21:00

Góly: 37. Cengiz Ünder

Les Girondins opět herně nepřesvědčili. Přímo na Pau Lópeze vyslali za 90 minut jenom dvě střely, takže se může stát, že po dvacátém kole spadnou do sestupové zóny. Naopak Olympique se vyšvihnul na druhou příčku s tím, že má stále utkání k dobru.

První velkou šanci si domácí připsali na konto v 11. minutě. Boubacar Kamara hlavičkoval a po šťastné teči se míč zastavil o břevno. Po čtvrt hodině hodlal Dimitri Payet všechny spoluhráče i protihráče na stadionu přesvědčit, že přes vánoční pauzu nic nezapomněl ze svého střeleckého umění. Bohužel v dobré pozici značně překopnul zařízení.

Podobně si vedl i jeho kolega Luan Peres v době, kdy do konce úvodní půl hodiny scházelo nějakých 200 sekund. Naprosto totožným způsobem si sedmadvacetiletý brazilský stoper počínal nedlouho poté znovu. Rozhodující moment tohoto duelu nastal v jeho sedmatřicáté minutě. Benoît Costil nepředvedl ideální odkop od brány, čehož využil Cengiz Ünder. Vyhnul se dvěma obráncům a křižnou střelu k pravé tyči rozvlnil síť - 0:1.

Do konce úvodního dějství mohlo být vyrovnáno. Hwang Ui-jo šel sám na gólmana, jenže správně rozpoznal, že je pronásledován. Proto volil střelu z hranice velkého čtverce, která se mezi tři tyče nevešla. Jeho tým tedy putoval do šaten s jednobrankovým mankem. Ve druhém poločase se jako první osmělil Ćaleta-Car, ale Costil si celou situaci pohlídal.

Zanedlouho musel dalším vynikajícím zákrokem likvidovat pokus Mattéa Guendouziho. Do třetice se jednička ve službách Girondins Bordeaux zaskvěla po hodině hry, když vychytala osamoceného Cengize Ündera. V 74. minutě se ujal rozehrávky přímého kopu Javairô Dilrosun. Pau López byl u míče včas. Payet neuspěl ani se svou další střelou, nicméně OM stejně vítězství uhájil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain20145140:1847
2.OGC Nice20114532:1736
3.Olympique Marseille19106327:1536
4.Stade Rennes2094734:1931
5.Montpellier HSC1994633:2431
6.RC Lens2086634:2830
7.AS Monaco2086629:2330
8.Racing Strasbourg1985636:2429
9.FC Nantes2085725:2329
10.Lille OSC1977526:2628
11.Olympique Lyon1968527:2725
12.Angers SCO1967626:2725
13.Stade Brestois2067726:3125
14.Stade Reims2059622:2224
15.Clermont Foot1946920:3218
16.ES Troyes19451018:2817
17.Girondins Bordeaux2038930:4417
18.FC Lorient1937915:3116
19.FC Metz20371023:4116
20.AS Saint-Étienne19261117:4012
Bodové odečty
OGC Nice-1 
Olympique Lyon-1 
Zbývající zápasy
08.01. 17:00Lille OSC - FC Lorient
09.01. 15:00Montpellier HSC - ES Troyes
26.01. 00:00Angers SCO - AS Saint-Étienne

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
Israha

Výhra v Bordeaux po tak šílené době se počítá, ale výkon teda dost podivný...nebýt GB docoviděné a v mizerné formě k tomu, kdo ví, jak by to dopadlo. Tam vlastně snad kromě Paua a Saliby nikdo nepodal výkon, na kterém by nebylo co ke kritice .

Reagovat
Seydou Doumbia

Benítez neskutečný výkon a stopeři taky...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele