Ligue 1 - preview 20. kola

16.01.2010, 10:57, aktualizováno 17.01.2010, 08:47
Previews
Dvacáté kolo francouzské nejvyšší soutěže zakončí šlágr mezi Bordeaux a Marseille. Domácí vládnou tabulce a budou si chtít udržet náskok před druhým Lille. Olympique je až osmý a dost možná to pro něj bude poslední šance, jak se vrátit do boje o titul...
Girondins Bordeaux - Olympique Marseille  (neděle 21:00)
Na šlágr 20. kola nejvyšší francouzské soutěže si fanoušci musí počkat až do nedělního podvečera. V tu dobu na sebe totiž narazí momentálně vedoucí celek Ligue 1 Bordeaux, jenž přivítá čtvrtou Marseille.

"Pro nás to je rozhodující zápas, ve hře jsou velmi důležité body. Když vyhrajeme, budeme mít obrovskou radost. Prohra by byla velkou ztrátou na cestě za titulem," nechal se slyšet obránce hostů Souleymane Diawara, který dvě předchozí sezóny strávil právě v dresu Bordeaux. "V loňském roce jsme na Lyon ztráceli devět bodů a dokázali jsme je předběhnout. Takže pokud vyhrajeme, budeme ztrácet osm bodů a budeme mít všechno ve svých rukou."

Bordeaux s přehledem vede Ligue 1, pohodu v kabině domácích "ruší" snad jen dvě události. Tou první je ztráta trpělivosti kouče Blanca, kterého novináři neustále dokola zasypávali otázkami okolo možného angažmá u francouzské reprezentace, Blanc se přitom jasně vyjádřil, že se momentálně na 100% věnuje práci v Bordeaux. Druhou událostí je nekonečný příběh Marouane Chamakha,který se dokonce vyjádřil, že uvažuje i o prodloužení smlouvy v Bordeaux. Pár měsíců zpět to ale vypadalo, že marocký útočník v Bordeaux "nezůstane ani minutu." S čím dalším přijde Chamakh, jenž v minulém týdnu oslavil své 26. narozeniny, se můžeme nechat jen překvapit.

Dlouhodobě výborné výkony nasměrovaly domácí na cestu za druhým titulem v řadě. Na druhé Lille má Bordeaux už náskok devíti bodů, nedělní soupeř z Marseille ztrácí bodů hned jedenáct. O titul by tak domácí mohl připravit snad jen kolaps v jarní části soutěže. Na Bordeaux čeká v roce 2010 několik těžkých utkání, která přiblíží či oddálí cestu za mistrovským titulem. Právě jedno z nich má výkop na Stade Chaban Delman v neděli v 17 hodin.

Domácí však nečeká pouze ligová soutěž, Bordeaux bude hrát Francouzský i Ligový pohár, ale hlavně Ligu mistrů, ve které se v březnu utká s řeckým Olympiakosem.

A právě do utkání Ligového poháru proti Le Mans chtěl domácí kouč Blanc nechat odpočívat několik hráčů základní sestavy, ale zápas se kvůli zasněženému hřišti nehrál a zatím je odložen na neurčito. Domácím před nedělním utkáním chybí pouze Abdou Traoré, který je na Africkém poháru národů.

Marseille kvůli angolskému mistrovství postrádá hned čtveřici hráčů - Koného, Mbiu ,Taiwa a Kaboreho.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Carrasso - Chalmé, Ciani, Planus, Trémoulinas - Fernando, Diarra, Plašil, Gourcuff, Wendel - Chamakh
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Bonnart, Diawara, Hilton da Silva, Heinze - Cissé, Lucho Gonzalez, Cheyrou - Abriel, Brandao, Niang
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.15 - 3.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Stade Rennes - RC Lens  (sobota 21:00)
"Již nesmíme ztrácet žádné body!" burcuje své spoluhráče obránce Kader Mangane. Opravdu, Rennes musí bodovat. Tedy alespoň pokud chce nadále do pohárové Evropy. Nový rok, nový začátek - a ten má přijít dnes proti nováčkovi z Lens.

Kolísavé výkony stojí za propadem Rennes až na desátou pozici. Tým si sice dokáže poradit s Paris Saint-Germain, dokáže remizovat se silným Lyonem, dokonce roznese na kopačkách v ráži hrající Montpellier. Pak ale přijdou výsledky jako 0:2 se Sochaux, 0:1 s konkurentem z Monaka nebo dokonce 0:3 s Valenciennes. Kvůli ztrátám s papírově slabšími soupeři se Stade Rennais prozatím musí spokojit s bojem o první polovinu tabulky, kterou zatím s vytrvalostí hájí.

Evropské poháry ale nejsou nedostižně vzdáleny, na čtvrté místo ztrácí tým Fréderica Antonettiho pouze tři body. "Zítra bude na nás, abychom ty tři body vybojovali," hlásil z francouzské metropole Kader Mangane. "Lens je velice silný tým, tradičně bojoval v nejvyšší soutěži. Musíme proti němu hrát velice obezřetně. Hlavně se k nám musí dostat zpátky těch šest sedm bodů, které jsme v průběhu podzimní sezony hloupě ztratili," vzpomínal na nepovedené zápasy.

"Máme před sebou dva zápasy, v sobotu hrajeme s Lens, ve středu se utkáme se Saint-Etienne. A obě střetnutí bychom měli vyhrát," dodal Mangane, který letos stabilně patří do základní sestavy. Šestadvacetiletý stoper dokonce včera prodloužil se svým klubem smlouvu do roku 2013, a to vpředvečer zápasu s jeho bývalým zaměstnavatelem. V Lens totiž působil až do léta 2008, kdy přestoupil právě do Rennes.

Lens se na první ligové utkání sezony připravovalo svědomitě. Nepříliš přesvědčivě hrající obranu přišel z druholigového Châteauroux vyztužit kamerunský reprezentant Henri Bedimo. Pětadvacetiletý stoper si ale debut v Ligue 1 zatím neodbude, za svůj tým se totiž bije v Angole, na Africkém poháru národů.

Racing to ale proti Rennes bude mít velice těžké. Na jeho půdě naposledy vyhrálo v roce 2001, remíza se urodila naposledy v roce 2003. Stade de Rennais je navíc letos na svém stadionu velice silné, když z devíti zápasů prohrálo pouze dvakrát a ztratilo pouze sedm bodů.

Do zápasu s jistotou nenastoupí Nenad Kovačević. Srbský záložník má svalové problémy. Na Africkém poháru národů zase reprezentují své země Samba Sow a Issam Jemaa.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Douchez - Fanni, Mangane, Hansson, Danze - M'Villa, Tettey - Leroy - Bangoura, Marveaux - Sow
RC Lens - pravděpodobná sestava:
Runje - Demont, Yahia, Chelle, Ramos - Roudet, Kovacevic - Akalé, Eduardo, Monnet-Paquet - Maoulida
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.30 - 5.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valenciennes FC - Toulouse FC  (sobota 21:00)
Ani jednomu týmu se v lize poslední dobou příliš nedaří. Toulouse na triumf v Ligue 1 čeká tři zápasy, Valenciennes je ještě o něco netrpělivější - nevyhrálo už čtyřikrát v řadě.

Toulouse se ale alespoň na rozdíl od jeho dnešního soupeře podařil časný lednový pohárový závod. Nejdříve přešel díky jediné brance Machada v Coupe de France přes třetiligový Herbiers, následně se prosadil i v Coupe de la Ligue. Do čtvrtfinále postoupil po zápase s Nancy, který zvládl jasně 3:0.

Minulé společné utkání ale skončilo lépe pro Valenciennes. Ačkoliv byli domácí celou dobu lepší, doplatili na špatnou koncovku a výhru hostujícího VA zařídil pár minut před koncem střídající Mamadou Samassa. "Ta prohra byla nespravedlivá. Dokázali jsme si vypracovat daleko více příležitostí než náš soupeř," zlobil se na oficiálních stránkách kouč Toulouse Alain Casanova.

"Ale takový je fotbal. Nesmíme tam jet s touto myšlenkou. Musíme tam jet pro tři body. Tentokrát bezpodmínečně. Musíme se nastartovat také v domácí lize, tam jsme naše fanoušky již dlouho nepotěšili," zavzpomínal kouč na poslední výhru v Ligue 1, která přišla na začátku prosince. Ani s dalšími zápasy to ale slavné nebylo. V posledních deseti duelech tým vyhrál pouze čtyřikrát a také kvůli tomu je v tabulce až na patnácté příčce.

Valenciennes je na tom alespoň z pohledu tabulky lépe. Sluní se na jedenáctém místě, ačkoliv v posledních čtyřech zápasech ani jednou nevyhrálo. "Zatím v této sezoně hrajeme dobře. Ale víme, že proti Toulouse musíme hrát jak nejlépe umíme. Je to vynikající tým, minulou sezonu skončili na čtvrtém místě, hráli Evropskou ligu, navíc teď skvěle hráli v pohárech. Mají velice dobrou defenzivu i zálohu, navíc mají na hrotu vynikajícího Gignace. Mají skvěle vybavené hráče," rozplýval se nad hráči svého dnešního soupeře Philippe Montanier, kouč Valenciennes.

Právě Gignac se ale možná v sestavě neobjeví. Má totiž zdravotní problémy. Dlouhodobými absencemi zůstávají Yohann Pele, Olivier Blondel a Antoine Devaux. Domácím možná bude chybět Rafael Schmitz, který laboruje s přitahovačem. Na Africkém poháru národů zase reprezentují Samassa, Ndy Assembe a Tiene.
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau - Mater, Bisevac, abardonado, Bong - Gomis - Cohade, Sanchez - Ben Khalfallah, Audel - Pujol
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Valverde - Ebondo, Cetto, Fofana, M'Bengue - Capoue - Didot, Sissoko - Braaten, Luan - Gignac
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.00 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Montpellier HSC - OGC Nice  (sobota 21:00)
Složité časy asi čekají na oba týmy. Montpellier jako nováček chce zaútočit na evropské poháry, novoroční premiéra se mu ale podle představ rozhodně nepodařila. Nice jakožto ambiciozní celek překvapivě čekají boje o udržení.

OGC se chtělo odrazit od nepříznivých výsledků z podzimní sezony alespoň v Coupe de France. Los jim přiřkl vcelku jednoduchého soupeře - třetiligový Plebennec. Ale i tento tým byl nakonec nad možnosti svěřenců Didiera Ollé-Nicolleho. Nakonec padli 1:2. Jejich série bez výhry tak nabyla až neuvěřitelného čísla sedm. Hlavně kvůli tomu se nyní tým musí potýkat se starostmi ohledně sestupu. Vždyť od osmnáctého Saint-Etienne je dělí pouze dvě příčky a šest bodů k tomu.

Veliký problém má tým především v defenzivě, 32 inkasovaných branek v devatenácti zápasech není příjemným číslem. Dokonce třetím nejméně příjemným v celé Ligue 1. Hlavně proto přišel na hostování ze Sao Paula Renato Civelli, jenž ještě minulou sezonu lepil díry v sestavě Marseille. "Nemyslím si, že je všechno až tak špatné, jak ostatní píšou," vyjádřil se k situaci v klubu Argentinec.

"Desáté místo je vzdálené pouze sedm bodů. Všechno se může změnit velice rychle. V týmu je veliká kvalita. Momentálně je tým v nepříznivé situaci a má špatné výsledky. Pokud ale příští zápas vyhrajeme, můžeme být brzy zase vzhůru. A abychom se tam dostali, potřebujeme tři body. Proto musíme na hřišti nechat všechno a bojovat do posledních sekund," myslí si nová posila týmu. "Já osobně jsem na tom dobře. V Argentině jsem minulý týden začal s předsezónní přípravou. Jsem poněkud unavený z toho dlouhého cestování, ale jsem spokojený," dodal.

Dalším hráčem, který by měl OGC pomoci, je záložník Didier Digard. Ten přišel také na hostování, tentokrát z Middlesborough. Oba dva by si proti Montpellieru měli odbýt svůj debut. Proti nováčkovi soutěže to ale budou mít velice těžké, ač se týmu příliš nepovedl start do nového roku, stále mu v Ligue 1 patří vynikající třetí příčka. V minulém utkání navíc svého soupeře přejel jasně 3:0.

Domácím se po zranění vrací Alberto Costa. Po trestu se vrací také obranné duo Cyril Jeunechamp-Nenad Dzodic. Kvůli červené kartě z minulého utkání si ale nezahraje Younes Belhanda.
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Jourdren - Yanga-Mbiwa, Dzodic, Spahic, Jeunechamp - Pitau - Marveaux, Tino - Camara, Ait Fana - Montano
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Ospina - Mabiala, Civelli, Paisley, Diakite - Sable - Coulibaly, Digard - Quansah, Mounier - Remy
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.50 - 5.20
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
AS Nancy-Lorraine - Olympique Lyon  (sobota 21:00)
V novém roce se Lyonu daří. Postoupil dál jak v Coupe de France, tak v Coupe de la Ligue. Teď by jistě rád slušně nastartoval i svou dlouhou trasu skrz francouzskou nejvyšší soutěž. Jako první se sedminásobnému francouzskému mistrovi postaví Nancy.

Zcela nový start by si ale mohl připsat také Dejan Lovren, pravděpodobně jedna z mála nových tváří, které se v lednu na Stade de Gerland budou zabydlovat. Lyon získal tohoto dvacetiletého obránce za osm milionů eur z Dinama Záhřeb, přestupová částka se ale s pomocí bonusů může vyšplhat až na deset milionů. Zájem o mladičkého chorvatského reprezentanta měla také Chelsea nebo Tottenham.

"Všechno v Lyonu se mi moc líbí. Město, podmínky i atmosféra jsou tu báječné. Tyto faktory z toho udělaly asi nejlepší možnou přestupovou destinaci. Vzal jsem proto zavděk i nižším platem než jaký mi nabízela větší mužstva. V tomto věku je toto nejlepší řešení," sdělil pro oficiální webové stránky l'OL mladý stoper.

A přestože je zatím jediná zimní posila klubu nadšena, trenér Claude Puel bude mít po podzimu co napravovat. Vždyť v lize je až na šesté příčce! Na vedoucí Bordeaux ztrácí již třináct bodů, na Ligu mistrů pak body tři. "Teď není čas na to, abychom se koukali na první místo. Dokonce ani ne na první tři místa," myslí si Puel. "Nejdříve se musíme soustředit pouze na naši vlastní hru. Musíme všechno správně namixovat, ať už se jedná o psychiku, kondici nebo vlastní schopnosti. Musíme hrát jednoduše, hrát dobře. Pak přijdou výsledky," byl si jistý.

A zatím to jeho týmu vychází. Od prvního ledna má za sebou jeho tým již dvě ostré zkoušky - vyřazovací kolo Coupe de France a osmifinále Coupe de la Ligue. Kouč Puel nedal příliš šanci svým mladíkům, a pravděpodobně proto jeho mančaft zvládl oba zápasy proti druholigovým celkům bez problémů. Ve Francouzském poháru si poradil 3:1 se Štrasburkem, Ligovém poháru si skóre ještě vylepšil, když porazil 3:0 Tours. V dvojzápase se připomněl hlavně Michel Bastos s Lisandrem Lópezem. Oba vstřelili po dvou brankách.

To v Nancy měli opožděné oslavy Nového roku o mnoho skromnější. Zápas Coupe de France tamní fotbalisty ještě čeká, z Coupe de la Ligue ale vypadli. Jejich katem se stalo Toulouse, které si zastřílelo v poměru 3 ku 0. Borci z Nancy měli kvůli Ligue 1 navíc zkažené i Vánoce. Den před Štědrým dnem totiž padli s Lille. A to doslova tragikomicky. Na vlastním hřišti 0:4. Také proto by si nyní před vlastními fanoušky rádi napravili reputaci.

Na domácím stadionu to ale letos ASSE vůbec nejde, z devíti zápasů získali pouze devět bodů, prohráli hned pětkrát. A posily pravděpodobně žádné nepřijdou. "Očekáváme velice poklidné okno. Především kvůli krizi, která momentálně náš klub postihla," svěřil se generální ředitel Nicolas Holveck.
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Bracigliano - Ouaddou, Chrétien, André Luiz, Lemaitre - Berenguer - Ca, Feret - Dia, Malonga - Hadji
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lloris - Reveillere, Cris, Boumsong, Cissokho - Kallstrom - Toulalan, Pjanic - Bastos, Lisandro - Gomis
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.80 - 3.25 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Lille OSC - Paris Saint-Germain  (sobota 21:00)
Druhé Lille, které mocným finišem zametalo na podzim s každým, kdo se mu postavil do cesty, chce na jaře pořádně prohánět vedoucí celek Bordeaux, jenž už má na ostatní hodně luxusní náskok. Navážou Dogy na naprosto skvělý prosinec i proti letos nevýraznému Paris Saint Germain?

Výhra 4:0 v Nancy, 3:0 nad Le Mans, 4:0 v Monaku, 4:0 doma proti St. Étienne, 4:3 nad Lyonem. To jsou výsledky posledních ligových kol, ve kterých Lille uchvátilo především skvělou ofenzívou. Střelný prach, zdá se, neztratilo ani po novém roce. Třemi góly naposledy porazilo v Ligovém poháru Rennes.

Kouč Rudi Garcia ví, že to nebylo snadné vítězství, rodící se až v prodloužení. "Možná jsme hráli trochu více na zásoby," hodnotil netradičně po utkání. "Musíme se s góly vrátit zpět v sobotu proti PSG." V sestavě bohužel bude postrádat dva klíčové hráče, stoper Chedjou a hvězda Gervinho reprezentují na Africkém poháru. Plestan má navíc problémy s přitahovačem.

I Paris SG nastoupilo k zápasu Ligového poháru. Úspěšné jako Lille ovšem nebylo, s loňským finalistou této soutěže Guingampem prohrálo 0:1. "PSG sice prohrálo. Jenže v tom zápase nastoupila sestava, která se bude zřejmě výrazně lišit od zápasu, který sehraje s námi," říkal Garcia.

Pokud chce Lille i nadále ještě reálně zabojovat o titul, nesmí především v domácích zápasech zaváhat. A malátné mužstvo z hlavního města Francie bezpodmínečně porazit. "Ten zápas nebude rozhodující. Je to jen 20. kolo, a i když ve hře budou tři body, vše je pořád možné," ví domácí trenér.

Hosté tak na nový rok zažili další zklamání. V lize se jim skoro vůbec nedaří, v ní můžou na jaře bojovat leda tak o Evropskou ligu, pokud se hra výrazně nezlepší. "Každý je z těch výsledků zklamaný," mluvil sklesle bek Marcos Ceará. "Chtěli jsme se do čtvrtfinále Ligového poháru kvalifikovat. Musíme se vrátit zpět do ligy a nenaříkat už. Máme před sebou těžké utkání s Lille."

Kouč Antoine Kombouaré bude mít na severu Francie k dispozici kompletní kádr. Jen na Africkém poháru reprezentuje z formy hrajících Stéphane Sessegnon, mimo hru je i pochopitelně dlouhodobě zraněný Guillaume Hoarau.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Landreau - Debuchy, Rami, Béria, Emerson - Obraniak, Balmont, Mavuba, Cabaye, Hazard - Frau
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Edel - Ceará, Camara, Sakho, Armand - Jallet, Makelele, Clément, Chantome - Erding, Luyindula
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.40 - 4.65
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
AS Monaco - FC Sochaux  (sobota 21:00)
Oba týmy za sebou již první ligový duel mají. Monako ho zvládlo s noblesou, Sochaux se motor zadřel hned v úvodu. Naváže v rychlém sledu Monako na skvělý výsledek?

Monako začalo po zimní pauze výborně. V Coupe de France to sice ještě dřelo, když tým postoupil proti druholigovému Tours až na penalty, v dohrávaném patnáctém kole proti Montpellieru se již ale ukázala veliká síla knížecího celku. Na domácím trávníku spráskali nováčka soutěže ostudně 4:0, veliký podíl na výhře pak měl mladý nigerijský záložník Lukman Haruna, jenž vstřelil dvě branky.

A přestože nyní tým z knížectví Monako čeká již třetí duel v průběhu osmi dní, hráči si na to nestěžují. Ba naopak. Obránce Djimi Traore si v tom přímo libuje. "Zápasy jdou sice velice rychle za sebou. My jsme se na to ale připravovali a nevadí nám to," sdělil pro oficiální webovou stránku. "Osobně mám tohle dokonce radši. Všichni hrají rádi, zvlášť pokud se nám daří a vyhráváme. Sochaux hrálo stejně jako my ve středu, takže je to pro oba rovný boj," těšilo malijského obránce.

V posledním utkání těchto soupeřů padla pouze jedna branka, na svědomí ji měl český útočník Václav Svěrkoš, jenž se ve 20. minutě trefil z penalty. "Přesně si tento zápas pamatuji. Prohráli jsme sice jedna nula, ale měli jsme rozhodně na víc. Nyní je to pro nás šance na pomstu, Je velice důležité, aby tři body tentokrát zůstaly doma," burcoval.

Podobně úspěšný už ale Václav Svěrkoš dlouho nebyl, a také proto vypadl ze základní sestavy Sochaux. V minulém utkání, dohrávaném osmnáctém kole proti Boulogne, se na hřišti objevil na poslední půlhodinku, ale nedostal se do žádné příležitosti. Také proto zápas skončil remízou 0:0, díky bodovému zisku se ale FCS posunulo na třinácté místo. Navíc drží třízápasovou sérii bez porážky.

Monaku se ale letos doma daří výborně, z deseti utkání prohrálo pouze dvakrát a také díky tomu útočí na nejvyšší příčky. Do zápasu jde nyní ze sedmé pozice, na evropské poháry ztrácí pouze dva body.

Domácím bude chybět duo reprezentantů, Jean-Jacques Gosso a Nicolas N'koulou, kteří se v Angole perou na Africkém poháru národů. Serge Gakpe byl zase jedním z členů přepadeného týmu Toga. Kvůli zranění pak bude chybět Mathieu Coutadeur a Adriano, nová posila do útoku Ouwo Moussa Maazou si na svůj debut musí taktéž počkat kvůli zdravotním problémům. Sochaux možná bude chybět bek Boukary Drame, který musel odstoupit ze zápasu s Boulogne. Na levém kraji obrany by ho nahradil Bojan Jokić. Po zranění by měl být připraven Jacques Faty.
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Modesto, Mongongu, Puygrenier, Traore - Perez, Costa - Alonso, Haruna, Nene - Park
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Richert - Faty, Perquis, Brechet, Drame - Gavanon, Dalmat - Boudebouz, Martin, Maurice-Belay - Svěrkoš
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.30 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Grenoble Foot 38 - AS Saint-Étienne  (sobota 21:00)
Důležitý souboj o záchranu spolu v Ligue 1 svedou poslední Grenoble a osmnácté St. Étienne. Mezi oběma týmy je sice propastný rozdíl devíti bodů a hosté jsou v sestupovém pásmu jen díky horšímu skóre oproti sedmnáctému Le Mans, domácí ovšem na jaře nehodlají boj o záchranu jen tak vzdát.

Pro Grenoble to bude po měsíci zase jeden z klíčových soubojů. Přesně před 31 dny hrál na půdě Le Mans, kde prohrál 0:1. Jestliže v tomhle zápasu si nesměl dovolit zaváhání a dovolil, nyní by měla prohra ještě katastrofálnější následky. Byl by to další hřebíček do rakve všemi okopávaného alpského klubu.

GF38 zpackal podzim, jak se jen dalo. Z devatenácti utkání se radoval z výhry pouze jednou jedinkrát. Jedenáct kol v řadě zůstal bez získaného bodu. "Bude to souboj dvou celků, které potřebují nutně výsledek," uvědomuje si hlavní trenér ASSE Christophe Galtier, jenž v půlce prosince nahradil jako asistent odvolaného kouče Alaina Perrina.

"Grenoble má mužstvo atleticky dobře vybavené. A jeho útočník Ljubina je hráč, který vám nadělá velké problémy," upozornil na největší hvězdu soupeře Galtier. Srbský útočník totiž vstřelil na podzim pět gólů, takže rovnou polovinu všech branek Grenoblu. "V naší situaci nerozlišujeme důležité a nedůležité zápasy," nevyvíjí na toto střetnutí větší tlak než je obvykle Galtier.

Les Verts sehráli ve středu Ligový pohár doma s Marseille. S favoritem prohráli těsně o branku 2:3. "Ta prohra nezastaví pokrok, který na týmu vidím na trénincích a který jsem viděl v utkání proti Marseille," hází prohru za hlavu st. étienneský lodivod. "Nic to nemění na celkovém smýšlení mužstva."
Grenoble Foot 38 - pravděpodobná sestava:
Viviani - Calvé, Paillot, Cesar, Sauget - Courtois, Batlles, Akrour, Dieuze, Matsui - Ljuboja
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Janot - Varrault, Diakhaté, Benalouane, Dabo - Sanogo, Landrin, N'Daw, Matuidi, Payet - Bergessio
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.15 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Le Mans UC 72 - FC Lorient  (sobota 21:00)
Až ke konci podzimní sezony se u Le Mans ukázalo zlepšení. To potvrdilo v novém roce postupem v Coupe de France. Lorient se ale po krátkém zaváhání na konci roku opět probral a plánuje další nálet na první čtyřku.

Ještě na začátku prosince to s Le Mans vypadalo dosti beznadějně. Pak ale jako by tým našel svou pravou tvář - a v následujících čtyřech utkáních prohrál pouze jednou. Díky tomu se posunul na sedmnácté místo, první, které zajišťuje účast v Ligue 1 i pro příští sezonu. Červeno-oranžoví ale nemají nic jistého. Vždyť mají stejně bodů jako osmnácté Saint-Etienne, navíc na šestnácté Nice ztrácí již šest bodů.

Start do nového roku se ale hráčům povedl podle jejich nejtajnějších přání. V Coupe de France jim los přidělil těžkého soupeře, prvoligové Valenciennes, jenž se vyhřívá na solidní jedenácté pozici. Le Mans se ale nedalo zastrašit a s plnou sestavou postoupilo již mezi nejlepších šestnáct. Hrdinou klání se stal autor jediné branky, Anthony Le Tallec.

Le Mans je navíc na svou momentální pozici doma vcelku silné, z deseti utkání prohrálo pouze dvakrát - proti Marseille a Auxerre. V minulé sezoně se tu Lorientu podařilo zvítězit, jedinou branku dal Jallet.

Stejně jako Le Mans, začal i jeho dnešní soupeř nový rok vítězně. V rámci Coupe de la Ligue cestoval do Lens a nakonec se radoval z postupu do výsledku 2:1. A nyní na to chce mužstvo navázat i v lize. V posledním odehraném kole si oranžoví poradili po přestřelce s Valenciennes, a udrželi se tak přes zimu v první polovině tabulky. Z devátého místa navíc ztrácí pouze tři body na pohárovou Evropu.

"Hrajeme teď utkání každé tři dny," připomněl namačkaný program ve Francii Morgan Amalfitano, záložník Lorientu. "Je na nás, jak se dokážeme zregenerovat a udržet naši formu. Každopádně proti Le Mans očekáváme velice těžké utkání, bude to pro nás první veliký test v roce 2010. Le Mans proti nám musí bodovat, víme, na co musíme být připraveni. Nesmíme se zneklidňovat ostatními týmy, záleží pouze na tom, jak hrajeme my. Le Mans má 16 bodů, my máme 29. To ale není důvod pro to, abychom tam jeli klidní. Chceme zde získat tři body a dostat se v tabulce co nejvýše," připomněl cíl svého týmu.

Lorientu bude chybět zraněný Marama Vahirua, sedmibrankový útočník je navíc skloňován s lednovým přestupem. Hostům bude chybět ještě Yaya Jouffre, Yann Diane, Gabriel Penalba, Maxime Barthelme, Pierre Ducasse a Jeremy Morel. na Africkém poháru národů reprezentuje Yazid Mansouri. Domácí se budou muset obejít bez zraněného Fredrika Stromstada a Rolanda Lamaha. V Angole je na turnaji navíc Didier Ovono a Modibo Maiga.
Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:
Roche - Corchia, Paulo, Cerdan, Baal - Goulon, Thomas - Dossevi, Lamah - Helstad, Le Tallec
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard - Sosa, Marchal, Koscielny, Le Lan - Amalfitano, Mvuemba - Fanchone, Diarra - Monterrubio, Gameiro
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.00 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AJ Auxerre - US Boulogne  (sobota 21:00)
Rozjeté to fotbalisté Auxerre nemají vůbec špatně. Ač svěřenci kouče Jeana Fernandeze totálně propadli na začátku sezóny, nakonec po podzimu získali slušných 32 bodů a jsou na pátém místě tabulky. Navázat dobře na poslední podzimní výhru 2:0 v Marseille, to by si zajisté domácí přáli proti předposlednímu týmu tabulky z Boulogne.

O záchranu bojující Boulogne už si jedno jarní utkání předehrálo, doma remizovalo tuto středu se Sochaux 0:0. A hosté mají pochopitelně jasný cíl - získat alespoň sedmnáctou příčku, a udržet se tak v nejvyšší soutěži.

Kdyby doma USBCO Sochaux porazil, bodově by se na sedmnácté Le Mans dotáhl. "Nevyhráli jsme a teď na tu pozici ztrácíme dva body," uvedl pro klubové stránky kouč Laurent Guyot. "Doufali jsme, že to vítězství získáme, že se té sedmnácté pozici přiblížíme. Hráči se od ní přesto odradit nenechají."

Guyot má na marodce několik dlouhodobých marodů. Třeba stav klíčového kapitána Grégoryho Thila je ale údajně den ode dne lepší, forvard Daniel Moreira ovšem rozhodně nenastoupí. Na Africký šampionát odjela nová malijská posila Mustafa Yatabaré, která tak bude debutovat v dresu nováčka až po reprezentačních povinnostech. Boulogne bylo celkově na přestupovém trhu hodně aktivní.

Do svých řad přivedlo kromě Yatabarého na hostování z anglického Wiganu Oliviera Kapa a z chilského Colo Colo také Juana Lorcu. Ten ovšem úvodní jarní střetnutí s Auxerre zřejmě ještě nestihne. "Stále čekáme na mezinárodní přestupový certifikát, stejně jako imigrační smlouvy," odhalil situaci pětadvacetiletého útočníka finanční ředitel francouzského klubu Aymeric Sougniez.

AJA vstoupilo do ligy velmi bídně. Po čtyřech zápasech měl na kontě pouhý jeden bod. "Po třech zápasech jsme byli na spodku bez vstřelené branky... nebylo to pro nás snadné," povídal kouč Jean Fernandez. "Pak jsme ale neprohráli deset zápasů v řadě, z toho jsme sedmkrát zvítězili. Pak to bylo znovu trochu drsné, ale výhra v Marseille nás vrátila zpět do starých kolejí," hodnotil podzim.

V pondělí slavilo Auxerre postup v národním poháru mezi šestnáct nejlepších celků, když zdolalo venku 1:0 Amiens SC. "Ta výhra v Marseille nás opravdu podpořila před druhou polovinou sezóny," hledal příčiny úspěchu v této soutěži Fernandez. Do sestavy už může zařadit polského ostrostřelce Jeleně, jenž je plně zdráv.
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Riou - Hengbart, Mignot, Grichting, Berthod - Pedretti, Dudka, Oliech, Capoue - Jeleň, Niculae
US Boulogne - pravděpodobná sestava:
Bédenik - Adefemi, Borne, Lachor, Marcq, Rabuel - Karuru, Agouazzi, da Rocha, Cuvillier - Blayac
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.75 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Girondins Bordeaux19141432:1243
2.Lille OSC19104537:1934
3.Montpellier HSC19103626:2533
4.Olympique Marseille1895430:2032
5.AJ Auxerre1995519:1532
6.Olympique Lyon1986531:2630
7.AS Monaco1993724:2230
8.Paris Saint-Germain1985631:1829
9.FC Lorient1985629:2229
10.Stade Rennes1985624:1829
11.Valenciennes FC1984730:2628
12.AS Nancy-Lorraine1982926:2926
13.FC Sochaux1882817:2126
14.RC Lens1975719:2426
15.Toulouse FC1974819:1625
16.OGC Nice1964920:3222
17.Le Mans UC 7219441117:2816
18.AS Saint-Étienne19441111:2616
19.US Boulogne19351115:3514
20.Grenoble Foot 3819141410:337

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (43)

Přidat komentář
honziss

Dneska je to pro Lille povinná výhra, PSG je nevýrazné a doma se takové týmy musí porážet, pokud se Lille chce pokusit dohnat Bordeaux. Věřím, že absence Gervinha nebude tolik znát, mohl by se místo něj trefovat De Melo.

Reagovat
smazaný uživatel

jojo, de melo se ted myslim trefil i v poharu. ale gervinho se vam rozjel i v te angole.. aby tam po nem nekdo nepifnul taky, az budou valet ve finale s angolou

Reagovat
herbage

Grenoble do toho

Reagovat
smazaný uživatel

taky budu fandit

Reagovat
smazaný uživatel

AS Saint-Étienne je v riti, to co posledni dobou predvadi....

Reagovat
smazaný uživatel

hrajou hrozne, jediny dobry matuidi a bergessio. sanogo katastrofa

Reagovat
Stiksxx

na Rennes skvělej kurz

Reagovat
onze

ALLEZ PSG ! ! !

Reagovat
domingo

Boulogne dostane trojku

Reagovat
smazaný uživatel

no, hele nevim. zadnyho utocnika ste zatim neprivedli..

Reagovat
smazaný uživatel

OT:Koller

Reagovat
smazaný uživatel

lille

Reagovat
Godwinson

Lille ví jak důležitou roli hrajou na mém tiketu ...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

PSG na Lille prostě nemá.. Jallet to tam sice brousí, ale úplně mu chybí trochu tý lehkosti jako má třeba Tremoulinas. Ceará to Sakhovi kazí, ten teď zachránil situaci svou rychlostí kdy Caerá zaspal a zničil si tak ofsajdovou past.. Ještě, že je Sakho ještě rychlejší než rychlík Frau..

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

Kurňa.. Diawara rychle změnil rodinu.. Dneska to bude neskutečně důležitej zápas, Bordeaux musí vyhrát jinak si rozjeté Lille ukrouhne další bodíky a mít na ně jen 6 bodů by v téhle jejich formě byla sebevražda..

Reagovat
Godwinson

Bordeaux dneska vyhraje, určitě ... ztrácet začnou až v dalších kolech :)

Reagovat
smazaný uživatel

Začnou ztrácet během LM.. Ale zase říkat, že dneska je výhra jistá.. To se mi nezdá, protože Marseille má silný kádr a když se na dnešek hecnou, tak to bude hodně vyrovnaný..

Reagovat
Godwinson

je rozhodně jistá, nemít je na tiketu, tipoval bych, že to bude plichta :) Lille je stejně za pár kol má ... každopádně, dneska jim fandim :))

Reagovat
smazaný uživatel

Jo takhle.. Ty máš na ně vsazeno, tak to je špatný To dneska pro Bordeaux nemůže dopadnout dobře..

Reagovat
Godwinson

dovol, pravej opak .. jedinej tým, co to zkurví naprosto vždy je Montpellier a protože jim přeju, tak už sem na ně přestal vsázet :))

Reagovat
smazaný uživatel

Ty fandíš Montpellier? Co tě k tomu vedlo?

Reagovat
Godwinson

nefandim, jen jim přeju, je to pěkný, když je nováček takhle vysoko :)

Reagovat
smazaný uživatel

Jo tak.. No v Ligue1 většinou nějakej outsider vyletí hodně nahoru. Na druhou stranu nehrajou nijak výjimečnej fotbal..

Reagovat
Godwinson

to je pravda, o tom fotbalu, to nemůžu moc posoudit, snad až se na ně podívám :)) ale tak, koukni na Inter, jak hrajou a kde jsou :)) příklad mluvící za vše ... :)

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ani na ně moc nekoukej, jinak ti zase tolik sympatičtí nepřijdou.. (ale ne kecám, nehrajou zle. Hrajou dost silově, ale útočně..) Dneska koukat budeš?

Reagovat
Godwinson

ha, no v nejbližší době to bohužel stejně nestihnu, tak je to fuk :)) dneska? na Bordeaux, ti nevim, ještě se rozhoduju, zda si zejtra zajedu na zkoušku, takže nevim, kolik budu mít času, každopádně se pokusim :))

Reagovat
smazaný uživatel

Co ti brání učit se při fotbale?

Reagovat
Godwinson

takhle, mě při učení ruší i trávy růst, to naštěstí teď nehrozí, ale padá sníh :(( ,)))

Reagovat
smazaný uživatel

Dopad sněhu ruší tvé myšlenkové pochody.. Chudáku, doufám že nebudeš pracovat jako stavbyvedoucí..

Reagovat
Godwinson

njn, někdo má křehčí auru :))

Reagovat
honziss

Já doufám, že se Marseille kousne a vyhraje u vás, nebo aspoň remizuje. Pro Lille a pro atraktivitu soutěže by to bylo nejlepší.

Reagovat
smazaný uživatel

To by bylo atraktivní jen asi na 5 zápasů, ale konec by pak byl v režii Lille..

Reagovat
honziss

Zas bych nepřeháněl, koukal jsem na další rozvrh obou týmů. Girondins hrajou dalších zápasech v Grenoblu, s Boulogne, v Rennes a s ASSE. Vše relativně lehčí soupeři. Lille sice teď ten rozvrh taky těžký nemá, ale pořád mi přijde že Bordeaux by mohlo ztratit spíš dnes než v těch následujících zápasech.

Reagovat
smazaný uživatel

V Rennes je asi nejtěžší zápas, který budeme tuhle sezonu hrát.. A ty ostatní týmy josu nevyzpytatelný, řekl bych, že aspoň jeden zápas bude remízovej..

Reagovat
domingo

V Rennes se dá vyhrát...

Reagovat
smazaný uživatel

Neříkám, že nedá.. Ale bude to nejtěžší zápas. Je to ten zápas kdy se musí vyhrát, ale přitom na Bordeaux čeká soupeř srovnatelný kvality..

Reagovat
Godwinson

ztrácet se bude už v Grenoblu :)

Reagovat
didosh

Dufám že dáme Bordeaux na prdel.......

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska musime kluci...Allez l´OM!!!!!!!§

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele