Ligue 1 preview - 20. kolo

12.01.2008, 08:52, aktualizováno 13.01.2008, 08:34
Previews
V souboji překvapivých členů první čtyřky zajíždí Nancy do Caen a pokusí se stáhnout manko na vedoucí Lyon, který doma přivítá Toulouse. Monako už bez Jana Kollera hraje doma s Lorientem, Bordeaux zase přivítá Auxerre. V neděli se svůj vzestup pokusí potvrdit Marseille a první domácí výhry v sezoně by se rádi dočkali fanoušci PSG...

Valenciennes FC - AS Saint-Etienne  (sobota 17:10)
Domácí Valenciennes patří mezi nejvetší překvapení rozjeté Ligue 1. Tým, který byl vždy spíše zvyklý na boje o francouzskou nejvyšší soutěž se totiž drží v první třetině tabulky a velmi vážně může promluvit i do bojů o evropské poháry. Naopak hosté ze Saint-Etienne jsou přesně v polovině tabulky a patří tak k průměru první ligy.

Hráči domácího celku překvapují svým vysokým umístěním díky skvělým výkonůn na domácím hřišti. Zde totiž Valenciennes letos ještě neprohrálo a v posledních třech zápasech nadělilo hostujícím týmům pěkný ranec. Vždy totiž vyhrálo poměrem 3:0 a odnesly to za sebou týmy Caen, Rennes a Auxerre. Rozloučení s povedeným podzimem však domácím nevyšlo, když v Nice nestačili na domácí celek a podlehli mu 0:1. Do zápasu se Saint-Etienne bude připraven i Abdeslam Ouaddou, který ještě do nedávna zápasil s chřipkou. Naopak stále mimo hru zůstavají Johan Audel a Jeovanio.

Hosté určitě nejsou po podzimu nějak ohromně zklamaní, ale cití, že by to mohlo být přece jen poněkud lepší. První polovina sezony jim přinesla 25 bodů a díky tomu jim patří společně s Marseille desáté místo. V posledním devatenáctém kole jí dali sbohem prohrou, když doma podlehli PSG. Ani zápas před tím nebyl lepší. Prohra s Lille hostům určitě nepomohla. V prvním zápase tohoto roku bude hostující kouč moct počítat i s uzdraveným Pascalem Feindounem. Na druhou stranu stále nebude moct hrát Moustapha Bayal Sall, který stále léči koleno.

První vzájemné utkání sezony vyhráli hráči Saint-Etienne celkem s přehledem 3:1, v sobotu by to však měli mít hosté těžší.
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
N. Penneteau, D. Ducourtioux, A. Ouaddou, D. Sommeil, R. Mater, F. Sebo, J. Saez, D. Belmadi, S. Roudet, S. Savidan, G. Pujol
AS Saint-Etienne - pravděpodobná sestava:
J. Janot, M. Dabo, S. Tavlaridis, B. Nivaldo, C. Varrault, R. Douala, C. Landrin, L. Perrin, G. Dernis, B. Gomis, D. Gigliotti
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 2.95 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Olympique Lille - FC Metz  (sobota 20:00)
Lille chce do druhé poloviny sezony určitě vstoupit lépe, než jak odehrálo tu první. Domácí tým, se kterým se počítalo na přičkách zaručující start v pohárové Evropě, totiž drží poslední nesestupovou pozici - 17. místo. Hosté z Mét jsou na tom ještě hůře. Nachází se totiž na samém konci tabulky francouzské Ligue 1.

I když byl podzim pro domácí hodně nešťastný, rozloučili se s ním v povedeném utkání doma s Saint-Etienne a doufají, že se díky vítězství odrazí k daleko lepším výkonům. Zápas odehraný v rámci devatenáctého kola vyhráli 3:0 a tříbodový příděl zaručil domácím pauzu strávenou těsně nad sestupujícím pásmem. Na první ligový zápas v novém roce se z domácích určitě těší bek Franck Beria, který ještě v minulé sezoně oblékal dres sobotního soupeře Olympiku. "Samozřejmě, že se těším na své bývalé spoluhráče, ale nejšťastnější budu, pokud Méty porazíme a získame tři body," říká 24letý obránce před zápasem. Narozdíl od Beria se domácí kouč na sobotu moc těšit nemůže. Trápí ho totiž rozšířené absence. Hrát nebudou Jean Makoun, Tony Sylva, Souleymane Youla, Jeremy Taravel, Aurelien Chedjou, Luis Yanes ani Emerson.

Pokud chtějí hosté hrát první ligu i příští sezonu musí své výkony oproti podzimu rapidně zlepšit. Za první polovinu ligy totiž získali jen sedm bodů a při odehraných devatenácti zápasech je toto číslo opravdu nedostačující. Těsně před Vánoci ukončili velmi nepovedený podzim prohrou v souboji nováčků s Lorientem. Zápas skončil 2:0. Trenér hostů Pouliquen se po svátcích konečně dočkal nějaké dobré zprávy, švýcarský záložník Daniel Gygax se uzdravuje a pomalu se s ním může počítat. Tento bývalý hráč Lille se však ještě s největší pravděpodobností do utkání proti svému bývalému zaměstnavateli nepodívá. Stejně jako on si nezahraje ani Julien Cardy.

Méty nedokázaly Lille porazit od roku 1994 a v sobotu se s ukončení serie moc nepočítá. Podzimní vzájemný duel doma prohrály 1:2.
Olympique Lille - pravděpodobná sestava:
G. Malicki, F. Beria, A. Rami, N. Plestan, G. Tafforeau, S. Lichtsteiner, S. Dumont, M. Debuchy, Y. Cabaye, L. Obraniak, P. Frau
FC Metz - pravděpodobná sestava:
C. Marichez, C. Gueye, P. Diop, P. Delhommeau, E. Cubilier, D. Gygax, L. Agouazi, J. François, M. Pjanic, S. Renouard, M. N'Diaye
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.35 - 5.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Caen - AS Nancy-Lorraine  (sobota 20:00)
Caen se bude v sobotu doma proti druhému Nancy pokoušet o natáhnutí své vítězné série v Ligue 1 na pět výher. Čtvrtý tým tabulky ovšem nečeká nic lehkého, Nancy je totiž překvapením sezóny a stále se zuby nehty drží v závěsu za favoritem z Lyonu. Navíc má Caen velkou marodku.

Nováček z Caen zatím vůbec nehraje o udržení, naopak se drží na pohárových pozicích. Kouč Franck Dumas dělá s úzkým kádrem, který má k dispozici, doslova zázraky, ovšem nyní, když přišla řada zranění, bude mít asi problémy. Naštěstí pro trenéra Caen je pouze jeden jeho svěřenec na Africkém poháru národů – Tunisan Issam Jemaa, ovšem řada hráčů je na marodce. Nejlepší střelec a největší opora Yoan Gouffran je na týden mimo hru kvůli lehčímu zranění stehenního svalu. Nicolas Florentin se na souboj s Nancy těšil asi hodně, ale angínu mu ve startu proti jeho bývalému klubu pravděpodobně zabrání. Největší problém bude mít Dumas ovšem mezi třemi tyčemi. Jednička Vincent Plante má natažený stehenní sval a jeho náhradník Benoit Costil je po operaci loktu.

Nancy nepřestává udivovat a stále se drží na druhém místě. Naposledy překvapil tento tým remízou proti Lyonu v posledním podzimním kole, čímž se udržel pouze o čtyři body zpět za Les Gones. Klub z Lotrinska má na Africkém poháru národů větší zastoupení. K dispozici nebudou Maročané Michael Chretien, Youssouf Hadji a Monsef Zerka a také Kamerunec Tsafack Landry Nguemo. Přesto trenér Pablo Correa nepředpokládá, že by jeho klub nakupoval v zimním přestupovém okně ve velkém. "Stále jsme nenašli vhodného stopera, nikoho jiného nehledáme," oznámil. Rozhodl se tak možná i díky tomu, že se jeho svěřencům, kteří mu zůstali v kádu, zatím vyhýbají zranění.
Stade Caen - pravděpodobná sestava:
V. Planté, C. Hengbart, B. Thiam, J. Sorbon, N. Seube, J. Eluchans, B. Nivet, A. Deroin, G. Proment, R. Lemaitre, L. Compan
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
G. Bracigliano, F. Biancalani, Andre Luiz, S. Puygrenier, D. Sauget, Kim, P. Berenguer, C. Malonga, B. Gavanon, I. Dia, M. Fortune
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 2.90 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Racing Strasbourg - Olympique Nice  (sobota 20:00)
Štrasburk, nacházející se jen čtyři body od sestupových příček, přivítá v sobotu Nice, které je na sedmém místě a pokukuje po evropských pohárech.

Obránce domácích Dos Santos chce pomstít porážku 1:0 ze srpna loňského roku. V tomto zápase byl navíc na začátku druhého poločasu vyloučen: "Odchod ze hřiště byl pro mě těžký, za zápas jsem udělal pouze dva fauly, za které jsem byl vyloučen. V prvním poločase jsme hráli dobře, kdybych předčasně nemusel ze hřiště, skóre utkání by mohlo vypadat jinak. Mrzí mě, že jsem oslabil svůj tým," řekl pro klubový server www.rcstrasbourg.fr třiatřicetiletý veterán.

Nice ve vyrovnané tabulce ztrácí pouhé dva body na příčky zajišťující účast v pohárové Evropě. Domácí chtějí zápas dotáhnout do vítězného konce, mužstvo se totiž nachází na 14. místě tabulky a od sestupu ho dělí pouhé čtyři body.

Oba týmy se budou muset obejít bez několika hráčů, kteří reprezentují své země na Africkém poháru národů. Nice navíc chybí zranění Hognon a Yahaya.
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
S. Cassard, Z. Szélesi, H. Bellaïd, G. Paisley, M. Dos Santos, Y. Abdessadki, R. Cohade, Rodrigo, G. Lacour, J. Fanchone, A. Santos
Olympique Nice - pravděpodobná sestava:
H. Lloris, C. Jeunechamp, A. Yahia, O. Echouafni, P. Barul, Ederson, F. Balmont, D. Hellebuyck, C. Rool, H. Bamogo, L. Laslandes
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 2.90 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Girondins Bordeaux - AJ Auxerre  (sobota 20:00)
Bordeaux hostí Auxerre a ziskem tří bodů se bude chtít přiblížit vedoucímu Lyonu.

Domácí okupují třetí místo tabulky, na vedoucí Lyon ztrácí šest bodů. Na druhé pozici zajišťující automatický postup do milionové Ligy mistrů se nachází Nancy, ale podle odborníků je jen otázkou několika kol, než se Bordeaux dostane na druhé místo a začne stíhací jízdu za Olympikem Lyon.

Obránce Bordeaux Jurietti dodává: "Víme, že leden je ve francouzské lize důležitý měsíc. Musíme být připraveni už od začátku, během ledna se totiž rozhodne, jestli máme tak silný tým, abychom mohli atakovat ty nejvyšší příčky tabulky."

Auxerre sice v minulém kole porazilo Monako, ale v záchranářských pracích rozhodně nemá vyhráno, stále se totiž nachází jen tři body od sestupu.

Bordeaux se bude muset obejít bez Jussieho a Jemmaliho, kteří jsou zranění. Hostům bude chybět pouze Kahlenberg.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
U. Ramé, M. Chalmé, M. Planus, Henrique, F. Jurietti, Alonso, Fernando, J. Micoud, A. Diarra, G. Wendel, D. Bellion
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
O. Sorin, G. Tamas, S. Grichting, J. Mignot, K. Chafni, B. Pedretti, F. Thomas, K. Lejeune, J. Jaurès, I. Jelen, D. Niculae
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.30 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Le Mans UC 72 - FC Sochaux  (sobota 20:00)
Sochaux, vedené novým trenérem Gillotem, zajíždí na hřiště pátého Le Mans, kde se bude chtít pokusit získat potřebné body pro záchranu.

Francis Gillot, bývalý kouč Racingu Lens, u kormidla střídá Frederika Hantze. Se záchranářskými prácemi mu bude pomáhat Rene Lobello, který byl jmenován asistentem. Pro nového trenéra je prvořadým cílem záchrana v soutěži. Sochaux se totiž nachází na předposledním místě tabulky se ziskem 16 bodů.

Trenéra hostí nečeká lehký začátek, jeho tým zajíždí na půdu ambiciózního Le Mans, které je na pátém místě a na domácím hřišti je velmi silné.

V minulém kole před Vánocemi obě mužstva prohrála. Sochaux podlehlo na domácím hřišti Bordeaux nejtěsnějším rozdílem 0:1, stejným výsledkem skončilo utkání mezi Marseille a Le Mans.

Domácí se budou muset obejít bez Cerdana, Samassa, Basa a Andreho. Sochaux chybí útočník Grax.
Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:
R. Roche, J. Calvé, A. Keita, C. Louvion, G. Loriot, D. Matsui, S. Sessegnon, M. Coutadeur, M. Maïga, T. De Melo, A. Le Tallec
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
T. Richert, S. Pichot, J. Bréchet, D. Perquis, B. Dramé, L. Mathis, R. Pitau, S. Dalmat, M. Isabey, M. Dagano, M. Erding
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.00 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Lyon - Toulouse FC  (sobota 20:00)
Alain Perrin, trenér lídra francouzské nejvyšší soutěže, před zápasem s Toulouse varoval své svěřence hlavně před soupeřovým elitním střelcem. Pokud bude hrát ve své optimální formě, je podle Perrina Johan Elmander obrovskou hrozbou.

Poslední podzimní zápasy mu dávají za pravdu. Po vyléčení zranění Elmander nasázel v pěti zápasech sedm branek, posunul se na druhé místo mezi kanonýry a hlavně jeho zásluhou se Toulouse pohybuje ve středu tabulky Ligue 1. Perrin je všeobecně znám jako obdivovatel švédského reprezentanta. "Elmander může sám rozhodnout zápas, je to velká individualita. Zároveň ale hraje hodně kolektivně a umí pracovat pro tým," řekl Perrin. "Již jsme mluvili o tom, jak tohoto výborného hráče zastavit. Musíme být neustále koncentrovaní."

Fanoušci Lyon doufají, že jejich milovaný tým nezačne rok 2008 tak chybě, jako ten minulý. V něm měl Olympique obrovský náskok na čele Ligue 1, ale nedokázal udržet formu z podzimu. Přesto však uhájil s přehledem šestý titul v řadě. Nyní by se takový ztráta formy nemusela vyplatit. Překvapivý pronásledovatel z Nancy je zpět o pouhé čtyři body a v závětří čeká na zaváhání jasného favorita. Lyon v posledních třech zápasech v Ligue 1 nevyhrál a z této nevydařené série by se měl co nejdříve vzpamatovat. Ví to i kouč Perrin. "Získali jsme pouhé dva body ze tří zápasů. Potřebujeme se hodně rychle dostat zpět do tempa."

Toulouse drží třízápasovou neporazitelnost v lize, ale stále se oklepává z porážky od Paris FC z minulé neděle v zápase francouzského poháru. V jeho táboře navíc visí otazník nad zraněnými Danielem Congrem, Paulo Cesarem, Jeremy Mathieuem Jonem Jonssonem. Naopak Elmander si již odpykal trest a bude připraven. Na druhé straně nebudou pravděpodobně připraveni Francois Clerc a Fred, který je na odchodu z klubu.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
G. Coupet, A. Réveillère, S. Squillaci, C. Anderson, F. Grosso, Juninho, J. Toulalan, K. Kallström, M. Baros, K. Benzema, H. Ben Arfa
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
N. Douchez, A. Ebondo, D. Arribagé, M. Cetto, H. Ilunga, N. Dieuze, P. Sirieix, M. Sissoko, L. Batlles, S. Arrache, J. Elmander
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Monaco - FC Lorient  (sobota 20:00)
Knížecí klub z Monaka přivítá na svém stadionu tým Lorient. Diváci jistě uvidí zajímavé utkání, oba týmy totiž v tabulce dělí jen dva body.

Domácí čeká těžký zápas, Lorient už osm zápasů nepoznal hořkost porážky, ale brankář hostů Audard tvrdí, že statistikám žádnou větší váhu nedává. "Důležitější než statistiky je naše předváděná hra. Myslím si, že nejlepší zápas jsme odehráli hned na začátku sezóny právě proti Monaku. V sobotu se pokusíme stejný výkon zopakovat." Lorient ve druhém kole Monako porazil 2:1.

Audard dokonce za Monako hrál, konkrétně v sezóně 2004/2005 měl na svém kontě čtyři starty za knížecí klub. Na své působení v klubu vzpomíná jen v dobrém: "Je pro mě potěšení znovu hrát na Stade Louis II. V klubu jsem hrál jen chvíli, ale mám na něj nádherné vzpomínky."

K současnému týmu Monaka dodává: "Jejich hra je zaměřená na útok, my můžeme využívat rychlých brejků, i když bude těžké se prosadit. Lorient ale má šanci v tomto utkání uspět," dodává brankář hostů Audard.

Lorient se musí obejít bez zraněného Namouchiho, domácím chybí Perez, Monsoreau a Gakpe.
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
F. Roma, L. Cufré, F. Modesto, F. Bolivar, V. Muratori, Adriano, L. Bernardi, J. Leko, C. Meriem, F. Piquionne, D. Bakar
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
F. Audard, C. Jallet, M. Ciani, S. Marchal, J. Morel, Y. Hautcoeur, O. Ewolo, F. Abriel, U. Le Pen, N. Marin, R. Saïfi
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.00 - 4.35
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Paris Saint-Germain - Racing Lens  (neděle 18:00)
Paris Saint Germain stále čeká na domácí vítězství v letošní sezóně. Tuto nepříliš lichotivou bilanci bude chtít PSG prolomit hned v prvním zápase v roce 2008. V něm doma v Parku princů hostí Lens.

Velkoklub z francouzské metropole se stále potácí těsně nad hranicí sestupu a fanouškům dochází trpělivost. Proto se stále stupňuje tlak na svěřence Paula Le Guena, aby se konečně vzpamatovali, a předvedli svým příznivcům, že umějí vyhrát i doma.

Na druhé straně barikády bude v neděli stát Racing Lens a ten je v ještě složitější pozici. Podzimní část ukončil Racing na osmnáctém místě, dva body za PSG. Na klidu trenérovi Jean-Pierru Papinovi nemohlo před soubojem s PSG přidat ani to, že minulý týden ve francouzském poháru vypadl jeho tým s druholigovým Niortem. Navíc se v neděli bude jednat o utkání dvou zachraňujících se týmu, a proto se bude hrát prakticky o šest bodů.

Lens na Paris Saint Germain vyrukuje pravděpodobně i s dvojicí posil, Nadirem Belhadjem a Toifilou Maoulidou.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Landreau – Ceara, Camara, Yepes Diaz, Armand – Chantome, Digard, Clement, Rothen - Luyindula, Ngog.
Racing Lens - pravděpodobná sestava:
Runje – Laurenti, Bisevac, Hilton, Belhadj - Demont, Sable, Carriere, Monterrubio – Maoulida, Boukari.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 2.85 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Rennes - Olympique Marseille  (neděle 20:55)
Bude to trochu jiná Marseille, která se bude pokoušet o další vzestup v tabulce Ligue 1 v rámci dvacátého kola v neděli proti Rennes. Olympique nejspíše zahnal krizi a opět pomýšlí na evropské poháry.

Gigant z jihu Francie hrál v zimním přestupovém okně významnou roli. Z argentinské Boky Juniors přišel levý bek Juan Angel Krupoviesa a z Lensu dorazil na hostování Kanga Akale. Krupoviesa je brán jako vyplnění místa Taye Taiwa, obvyklého levého obránce, jenž není k dispozici kvůli Africkému poháru národů. Je to pracovitý a poctivý bek s útočnými choutkami a dobrou střelou, a také proto po něm v Marseille sáhli. Akale bude chtít hodně rychle zapomenou na posledních šest měsíců v dresu Racingu Lens. V nich se málokdy dostal na hřiště. To ho vyřadilo z nominace na africký šampionát, a Olympique Akaleho proto bude moci využít již od prvních jarních kol.

Olympique Marseille je v tuto chvíli neporažen již sedm zápasů Ligue 1 a díky tomu se posunul s pětadvaceti body z devatenácti zápasů na desáté místo francouzské nejvyšší soutěže. Na druhé straně Rennes zažilo neskutečně špatný prosinec a z křesla hlavního kouče se pakoval Pierre Dreossi. Na jeho místo přišel bývalý trenér PSG Guy Lacombe, který začal remízou s Toulouse.

Zápas bude hodně pikantní pro rodinu Cheyrouových. Zkušený Bruno z Rennes se potká s mladším bratrem Benoitem.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Puoplin – Fanni, Hansson, Cheyrou, Echiejile - Leroy, Sorlin, Didot, Wiltord - Pagis, Briand.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda – Bonnart, Cana, Givet, Krupoviesa – Valbuena, Cheyrou, Nasri, Ziani, Akale – Cisse.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 2.95 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon19123438:1639
2.AS Nancy-Lorraine1998225:1135
3.Girondins Bordeaux1996427:2333
4.Stade Caen1994623:1931
5.Le Mans UC 721993726:2630
6.Valenciennes FC1985623:1729
7.Olympique Nice1978419:1429
8.FC Lorient1969420:1927
9.AS Monaco1974822:1925
10.Olympique Marseille1967620:2025
AS Saint-Etienne1974820:2025
12.Toulouse FC1967619:2125
13.Stade Rennes1974818:2325
14.Racing Strasbourg1966718:2024
15.AJ Auxerre19721017:2623
16.Paris Saint-Germain1957716:2022
17.Olympique Lille1849518:1821
18.Racing Lens1855816:2120
19.FC Sochaux1937915:2516
20.FC Metz1914149:317

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

S většinou preview se dá souhlasit, ale podle mého názoru si hosté z Le Mans odvezou minimálně bod (O2)a také Lyon přejede Toulouse.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele