Ligue 1 - souhrn 20. kola

11.01.2013, 20:56, aktualizováno 13.01.2013, 22:59
Komentáře a souhrny
Lyon zvítězil v Troyes a dostal se do vedení v tabulce, protože PSG na domácím hřišti jen remizovalo s Ajacciem a Marseille prohrála v Sochaux. Bordeaux zvítězilo v Rennes a dostalo se před něj na čtvrtou pozici, páté je po jasné výhře nad Valenciennes Nice. Brest uspěl na hřišti Évianu, Bastia vyhrála v Remeši, Montpellier si poradil s Lorientem a v Nancy a Saint-Étienne se body dělily.

FC Sochaux - Olympique Marseille 3:1

13.01.2013 21:00

Góly: 18. Sloan Privat, 40. Cédric Bakambu, 46. Jérémy Morel (vl.) - 55. Jordan Ayew

Tak tohle se tedy Marseille hrubě nepovedlo - v prvním ligovém utkání nového roku podlehlo na hřišti Sochaux 1:3 a hned zkraje nabralo tříbodovou ztrátu na vedoucí pozici. Domácí se naopak vysvobodili ze sestupové zóny, kam se propadl Évian.

Utkání na Stade Auguste Bonal bylo vůbec hodně dramatické. Marseille mělo na hřišti jasnou převahu a v držení míče dosáhlo dokonce impozantních 70 procent, jenže Les Lionceaux vyučovali v efektivitě; podmínky v Montbéliardu by navíc lépe sloužily lyžování než fotbalu, a zejména první půli husté sněžení hodně ovlivnilo.

Právě před pauzou si domácí díky povedeným standardním situacím a brankám Privata s Bakambuem vybudovali pohodlný dvoubrankový náskok, který se následně ještě zvýšil po vlastním gólu Jérémy Morela. Jordan Ayew sice vsítil kontaktní gól a vyloučení Lopyho téměř půlhodinu před koncem slibovalo možné drama, nakonec však k němu nedošlo.

První branka padla už za vydatného sněžení v 18. minutě. Rafael Dias naservíroval z rohu centr přímo na hlavu Privata, který měl dostatek prostoru k zakončení za záda bezmocného Mandandy - 1:0.

Marseille vyhrálo poslední tři zápasy roku 2012 a zejména venku ukazovalo skvělou formu (je také v tomto ohledu nejlepším týmem ligy), dnes to však vůbec neplatilo. Les Phocéens opustilo i štěstí - sami se totiž po dvou po sobě jdoucích rozích dostali do zajímavých palebných pozic, ale bez úspěchu. Diawara dokonce trefil tyč, a přestože se míč kutálel po brankové čáře, nakonec jej vykopnul do bezpečí domácí kapitán David Sauget.

Pět minut před přestávkou pak Lvíčata udeřila podruhé. Dvorní zahrávač standardek Dias rozehrál přímý kop, jeho centr snášející se do vápna z pravé strany hřiště vyboxoval Mandanda pouze ke kopačkám Bakambua, a mladý forvard se s dorážkou nemýlil - 2:0.

V poločase pluhy odklidily většinu sněhu z hrací plochy, a lajny byly dokonce kvůli lepší viditelnosti natřeny na červeno. Marseille šlo do druhé půle s jednoznačným cílem zvrátit průběh zápasu, místo toho však inkasovalo pouhých 31 vteřin od opětovného rozehrání - Sébastienu Roudetovi se sice centr zleva vůbec nepodařil, ale ani to nezabránilo Morelovi, aby si na zadní tyči srazil míč do vlastní brány - 3:0.

Kýžený gól v Pouplinově síti tak přišel až po 55 minutách, kdy mladší z bratrů Ayewů tvrdě vypálil a domácí gólman se po jeho projektilu natahoval marně - 3:1.

To mohlo Marseille hodně pomoct, zvlášť poté, co byl krátce na to poslán pod sprchy po druhé žluté kartě mladý senegalský záložník Lopy. Sochaux však díky kombinaci intenzivního bránění a značné dávky štěstí cenný výsledek už uhájilo - muselo pro to přežít břevno po Nkoulouově hlavičce a tyč střídajícího Mendese, nebezpečnou ránu Morela i gól Gignaca, který nakonec nebyl uznán pro ofsajd.

Více informací k zápasu

OGC Nice - Valenciennes FC 5:0

13.01.2013 17:00

Góly: 45. Darío Cvitanich, 59. Renato Civelli, 64. Valentin Eysseric, 79. Darío Cvitanich, 87. Didier Digard

Skvělá forma Nice pokračuje i v jarní sezoně. Svěřenci Clauda Puela si před vlastními fanoušky smlsli na přímém konkurentovi v boji o poháry z Valenciennes, které domů odjíždí s pětibrankovým přídělem.

Les Aiglons v podzimní části sezony všechny příjemně překvapili, když se díky takovým výsledkům jako vítězství 2:1 nad hvězdami nabitým Paris Saint-Germain probojovalo na dostřel pohárovým pozicím. A zatím to vypadá, že úspěšná sezona Nice by mohla pokračovat i nadále.

Valenciennes by na dnešní den snad nejraději zapomnělo. Jediné, čím se tým ze severu Francie prezentoval, byla snad pouze střela Gaetana Bonga z osmé minuty, jíž však bez větších potíží kryl Joris Delle. Od té chvíle se na hřišti pohyboval pouze jeden celek.

Velice aktivní byl především argentinský útočník Dario Cvitanich, ten hned v úvodu pálil velice nebezpečně z třiceti metrů. Následně se dvakrát marně pokoušel překonat Nicolase Penneteaua i Kevin Diaz. Nakonec to přesto byl Cvitanich, jenž těsně před koncem prvního dějství poslal svůj tým do vedení.

Jeden z nejlepších střelců francouzské nejvyšší soutěže si zpracoval přihrávku Didiera Digarda, přesprintoval bránícího Isimata-Mirina a následně bez větších potíží překonal rovněž gólmana v bráně soupeře - 1:0.

Branka do šatny domácí mužstvo mohutně povzbudila a již zkraje druhého poločasu se málem do stoprocentní příležitosti dostal po nahrávce Digarda mladý Lloyd Palun. Tým z Azurového pobřeží tak na druhou branku musel čekat do 59. minuty. Přímý kop Erica Bautheaca našel dobře postaveného Renata Civeliho, jenž nedal Penneteauovi z blízka žádnou šanci - 2:0.

O pět minut později již Valenciennes mohlo máchat bílou vlajku. Třetí hřebíček do jejich rakve zasadil Valentin Eysseric. Ten si nejdříve zpracoval pas Kevin Diaze a následně přesprintoval snad celé hřiště, aby nechytatelnou střelou potupil i Penneteaua - 3:0.

Své druhé branky se v 79. minutě dočkal Dario Cvitanich. Argentinský šutér využil přesného centru Timotheeho Kolodziejczaka a z malého vápna rozvlnil síť již počtvrté - 4:0. Podobná situace pouze s jinými aktéry se opakovala tři minuty před koncem utkání: Cvitanich svým pasem našel Digarda a ten určil konečný stav utkání na 5:0.

Více informací k zápasu

Stade Reims - SC Bastia 1:2

13.01.2013 14:00

Góly: 63. Gaëtan Courtet - 21. Ilan, 48. Florian Thauvin

Remeš dál pokračuje ve výsledkové blamáži. A o tom, že proměňovat šance je už opravdu potřeba, ukázalo domácí střetnutí s Bastií. Hosté na hřišti nebyli o nic lepším týmem, ale zkrátka vstřelili o gól navíc. Jenom tenhle faktor se přitom vždy promítne do tabulky, mezi oběma celky je tak nyní už šestibodový rozdíl.

Souboj nováčků se hrál od začátku ve velmi vysokém tempu. Jako by oba zavzpomínaly, jak spolu dlouhá léta soupeřily v Ligue 2 a hodlali tomu druhému oplatit třeba dřívější rány. Nakonec však už potřetí v řadě opět vyhrála Bastia, jakmile na branky Thauvina s Ilanem dokázal odpovědět pouze Courtet.

Domácí měli více míč na kopačkách a gólmana Landreaua, který si tak prožil u hostů úspěšný debut v novém dresu, hodně zaměstnávali. Asi nejvíce pak Fortes, který se najednou ocitl sám před brankou, jenže zkušený muž v rukavicích jeho kličku do strany vystihl a míč schoval do náruče. O tři minuty později střílel nepřesně Courtet.

Na druhé straně korsický celek využil hned svou první větší šanci zápasu. Rothen poslal nadýchaný pas do vápna a tam se s ničím nepáral Ilan. Svůj pokus nůžkami měl přitom nabroušený dost ostře, jelikož s ním i díky dopadu o zem vymetl šibenici. V závěru první půle mohl ještě navýšit náskok Modeste, z blízkosti však zamířil mimo.

Do druhého poločasu Remeš vstoupila dost ospale a pykala za to. Hned zkraje mohlo být zle po spolupráci Modesteho s Thauvinem, síť se však třepotala až ve 48. minutě. Modeste použil svou sílu, aby přidržel míč pro Ilana, ten ho následně prostrčil na Thauvina, jenž parádní pumelicí o břevno zacílil.

Bastii tenhle stav pochopitelně vyhovoval, proto už hrozila jen z brejků. Obrana ovšem nehrála úplně nejlépe, jinak by se do šance nedostal v 54. minutě Courtet, naštěstí pro ní však trestuhodně přestřelil. V 63. minutě se už Courtet prosadit dokázal, když z vyložené pozice za Landreaua usměrnil přihrávku zleva od Rigonata.

O šest minut později mohlo být s klidem vrovnáno. Fortes, po celou dobu hodně aktivní, předvedl parádní sólo přes tři protihráče, naservíroval balón střídajícímu Fauverguemu, avšak ten nedokázal míč trefit ideálně. Modeste ještě devět minut před koncem trefil tyčku, závěrečný tlak pak domácím již k bodovému zisku nepomohl.

Více informací k zápasu

Stade Rennes - Girondins Bordeaux 0:2

12.01.2013 20:00

Góly: 57. Yoan Gouffran, 66. Henri Saivet

Bordeaux zahájilo svoji misi za kýženým čtvrtým místem výtečně - na půdě přímého konkurenta z Rennes zvítězilo díky brankám Gouffrana a Saiveta 2:0.

Právě Rennes šlo do zápasu jako čtvrtý tým tabulky, a v případě výhry by stáhlo náskok vedoucí trojice; Bordelais však byli proti, zaznamenali svoji první ligovou výhru od poloviny listopadu a vyrovnali bodový účet svého konkurenta. Domácím příliš nepomohl ani hvězdný Yann M'Vila, který před zraky manažera QPR Harryho Redknappa (jenž měl přijet do Bretaně právě díky mladému záložníkovi) fatálně chyboval při úvodním gólu.

Les Rouge et Noir přitom začali pěkně zostra; Féret vyzval ke skórování Erdinga, ale střela tureckého útočníka se odrazila od bránícího Henriqueho a dorážející Alessandrini následně přestřelil. V 17. minutě pak M'Vila chytře našel na křídle Danzého, ale domácí bek z 25 metrů netrefil; gólman Carrasso sice jeho pokus nezkrotil, ale na pomoc opět přispěchal obětavý Henrique.

V prvním poločase to skutečně nevypadalo, že by hosté měli ambice na tři body; spíše naopak. Rennes však chyběla přesnost v zakončení, jak potvrdil Erding, který po dalším Féretově pasu (tentokrát z přímého kopu) napálil míč pouze do boční sítě.

Bordeaux svoji defenzivní ulitu opustilo až téměř po hodině hry, ale hned z toho byl gól. M'Vilovu ztrátu ve středu pole promptně využil Fahid Ben Khalfallah, který posunul míč Gouffranovi, a ve skvělé formě hrající útočník propálil vybíhajícího Costila - 0:1.

A o devět minut později už to bylo 0:2. Tentokrát byl u zrodu akce brazilský bek Mariano, který prostrčil míč na střídajícího Saiveta; ten obehrál Onyekachi Apama a napřáhl pravačkou přesně pod břevno - 0:2.

Bordeaux navíc mohlo své vedení ještě zvýšit; výborný Henrique vyhrál vzdušný souboj s Kana-Biyikem, ale jeho hlavička pouze přinutila Costila k pohotovému zákroku. Utkání dvou rozdílných poločasů tak (možná nečekaně) skončilo jasným vítězstvím hostí.

Více informací k zápasu

Montpellier HSC - FC Lorient 2:0

12.01.2013 20:00

Góly: 79. Gaëtan Charbonnier, 90. Gaëtan Charbonnier

Že by tím mužem byl Gaëtan Charbonnier? Montpellier v lednu hodně doplácel na odchod elitního střelce Oliviera Girouda, ale jeho mladý nástupce dnes ukázal, čeho je schopný, když dvěma brankami v závěru utkání popravil silný Lorient.

Lorient tak prohrál po dlouhých šesti zápasech a propadl se na šesté místo; na svého dnešního soupeře už má pak pouze dvoubodový náskok. Montpellier se konečně posunul do první poloviny tabulky a je osmý.

Odchod marocké hvězdy Younese Belhandy na Pohár národů přitom napovídal spíše opačnému scénáři; Montpellier si však z předpokladů nic nedělal a utkání začal lépe. Po 17 minutách se do první velké šance dostal Souleymane Camara, který obešel ve vápně gólmana Audarda, a odzbrojovat ho musel až na poslední chvíli zasahující stoper Grégory Bourillon.

O čtyři minuty později už byl i Bourillon bezmocný; Utaka se do další šance probil právě přes něj a lorientští si oddechli až ve chvíli, kdy jeho střela skončila v boční síti. Hosté zareagovali bleskově: Jérémie Aliadiéreho připravil o brankový úspěch až zdvižený praporek pomezního.

Otěže zápasu však i nadále drželi v rukou domácí, a Emmanuel Herrera se dostal do dvou dobrých šancí během jediné minuty; nejprve však trefil boční síť, následně po Congrého pasu nepochopitelně hlavičkoval nikým nehlídán z malého vápna mimo.

Čekání na úvodní gól v Audardově síti však bylo prakticky otázkou času. V 59. minutě nevyšla africká spolupráce Utaka - Camara, když senegalský útočník napálil svůj volej pouze do bránícího Maxime Barthelmeho. O šest minut později opět ojediněle zahrozili i hosté, a opět u toho byl Aliadiére; možnost ke střele sice prováhal, ale dokázal alespoň nabít Julienu Querciovi, který prověřil pozornost gólmana Laurenta Pionniera.

Skóre se tak poprvé změnilo až v 79. minutě - Lorient ztratil míč ve středu pole, čehož využil Rémy Cabella, který okamžitě našel nabíhajícího Charbonniera a mladý forvard propálil Audarda mezi nohama - 1:0.

Montpellier následně pojistil své zasloužené vítězství už v nastaveném čase; Charbonnier tentokrát převzal pas Anthony Mouniera a pravačkou vyslal na bránu nádherný volej, proti němuž neměl Audard šanci - 2:0.

Více informací k zápasu

Évian Thonon Gaillard - Stade Brestois 0:2

12.01.2013 20:00

Góly: 15. Eden Ben Basat (pen.), 90+1. Bruno Grougi

Fotbalisté Brestu nemile překvapili publikum v Annecy, na půdě Évianu totiž vyhráli 2:0. Klíčovým momentem bylo brzké vyloučení domácího gólmana Bertranda Laquaïta.

Třetí domácí prohra ÉTG v řadě začala nabývat reálné obrysy už po 14 minutách, kdy Laquaït ve vápně stáhl k zemi pronikajícího Edena Ben Basata, a sám postižený nařízenou penaltu proti náhradníkovi Andersenovi proměnil.

Évian sice nebyl horším týmem, a to ani v deseti mužích, a Brest může děkovat svému strážci Thébauxovi; nebýt něj, domácí by zřejmě brzy vyrovnali. Místo toho se však na druhé straně prosadil po delší době Bruno Grougi a stvrdil tak překvapivé vítězství svého týmu.

Utkání mělo punc přímého boje o záchranu, a Les Croix de Savoie do něj vstoupili lépe, když Bérigaud proměnil Sorlinův centr v nebezpečnou střelu, proti které se musel vytáhnout Thébaux. Krátce nato však přišel stěžejní okamžik utkání: Laquaïtova červená karta a Ben Basatova úspěšná penalta, po níž se hosté ujali vedení.

Évian se nicméně nevzdával a Thébaux musel být opět na pozoru jak proti ráně Tié Biho, tak krátce poté proti Barbosově kroucenému přímému kopu. I po přestávce domácí ovládali hru, ale když ani v 69. minutě nedokázal Barbosa ve vyložené šanci překonat hostujícího gólmana, začalo být jasné, že dnes jim prostě štěstí nepřeje.

Thébaux ještě vychytal v dobré příležitosti Adnaneho, a pak už Brest udeřil podruhé - Grougi v samém závěru utkání při rychlém brejku obehrál dva obránce a propálil Andersena podruhé.

Více informací k zápasu

AS Nancy-Lorraine - Lille OSC 2:2

12.01.2013 20:00

Góly: 21. Romain Grange, 80. Thomas Ayasse - 1. Nolan Roux, 32. Dimitri Payet

Vítězství z toho opět nebylo, ale Nancy může být i tak spokojené - vydřená remíza proti silnému Lille může zoufale bojujícímu celku dodat potřebné sebevědomí, zvlášť poté, co na svoji funkci rezignoval trenér Jean Fernandez.

Utkání tak musel odřídit šéftrenér mládeže Patrick Gabriel, který s mužstvem přitom absolvoval pouze jeden trénink; Lille navíc rychle zarazilo svému soupeři první ránu, když už v první minutě skóroval Nolan Roux. Vyrovnávací gól zaznamenal Romain Grange, na což zareagoval Dimitri Payet; finální slovo však měl volej Thomase Ayasseho.

Okamžitě po rozehrání rozehráli brankovou akci Roux s Payetem; první jmenovaný nejprve přihrával, druhý pálil do tyče, a bývalý forvard Brestu pohotově dorážel. Diváci se ještě ani nestačili usadit, a domácí tým už prohrával - 0:1.

Už ve třetí minutě to navíc vypadalo, že Lille navýší své vedení z penalty; Julian Jeanvier se střetl ve vápně s pronikajícím Ronny Rodelinem, píšťalka sudího však zůstala němá. Nancy na to zareagovalo po svém, a po dvaceti minutách bylo vyrovnáno - Massadïo Haidara našel z levé strany Grangeho, který nádhernou ranou do levého vinglu otevřel svůj letošní gólový účet - 1:1.

Ještě do poločasu se však prosadil ve formě hrající Payet, a Les Chardons tak opět tahali za kratší konec. Florent Balmont sice se svým pokusem ještě neuspěl, ale Payet nachytal gólmana Gregoriniho na švestkách dokonale, když střelou pod břevno využil jeho chybného postavení - 1:2.

Druhou půli odstartoval důležitým obranným zákrokem Jeanvier, který skvěle zabránil ve skórování Rouxovi; Nancy tak mohlo pokračovat ve své snaze o vyrovnání, která se nakonec ukázala být úspěšnou. Steeve Elana sice ještě dokázal fantastickým zákrokem zlikvidovat další šanci Grangeho, ale osm minut před koncem už byl bezmocný - Lossémy Karaboué poslal dlouhý míč do vápna, Aurélien Chedjou jej odvrátil pouze na kopačky číhajícího Baysseho, a domácí obránce volejem propálil hostujícího gólmana - 2:2.

Více informací k zápasu

ES Troyes - Olympique Lyon 1:2

12.01.2013 17:00

Góly: 38. Benjamin Nivet - 11. Maxime Gonalons, 75. Samuel Umtiti

Lyon dokonale využil svou příležitost dostat se do čela tabulky Ligue 1. Sedminásobný francouzský šampion porazil trápící se Troyes a minimálně do nedělního večera bude na špici tabulky osamocen.

Nováček soutěže tak z posledních jedenácti utkání zvítězil pouze jednou a nadále zůstává na předposledním místě, na nesestupové pozice ztrácí již šest bodů. Naproti tomu Lyon využil zaváhání konkurenta z Paříže a díky svým dvěma mladíkům, Maximu Gonalonsovi a Samuelu Umtitimu, se raduje z první příčky.

Domácí vstoupili do utkání překvapivě poměrně živě a již v úvodních minutách provětral volejem levačkou rukavice Rémyho Vercourtreho záložník Stéphane Darbion. Následně rozhodčí odolal protestům hráčů Troyes, kteří se po zahrání rukou v pokutovém území Bafetimbiho Gomise po rohovém kopu dožadovali penalty.

Ve vypjaté úvodní čtvrthodince se dočkali rovněž lyonští své první příležitosti. Michel Bastos svým jedovatým přímým kopem donutil gólmana Yohana Thurama k pohotovému zákroku. Lyon se vedení ujal po jedenácti minutách hry. Nový kapitán hostů Maxime Gonalonse si na bližší tyči počkal na rohový kop Steeda Malbranqua a usměrnil míč do sítě - 0:1.

Brzy se však mohlo začínat opět od nuly. Rémy Vercoutre sice dokázal v 25. minutě zneškodnit ránu Darbiona, míč se však odrazil pouze k dobíhajícímu Jeanovi, ten však ale situaci nezvládl a svůj centr poslal nad branku. Domácí se však nakonec přesto vyrovnání dočkali, a to těsně před koncem první půle.

Julien Faussurier pronikl po pravé straně, následně předal míč Benjaminu Nivetovi. Ten vyslal na branku neuvěřitelný volej levačkou, jenž nejdříve pohladil břevno branky a následně do ní rovněž zapadl - 1:1.

Troyes začalo druhé dějství stejně jako to první. Aktivní Benjamin Nivet pálil po nahrávce Jeana nepřesně, Granddi N’Goyi zase nevyužil přímého kopu Stephana Darbiona a poslal svou hlavičku pouze do rukavic Vercourtra. Lyon se nemohl dostat do hry a kouč Garde tak sáhl hned ke třem střídáním v pěti minutách.

A tento tah se mu vyplatil. Již v 75. minutě se prosadil Samuel Umtiti. Tento mladík nejdříve rohový kop Arnolda Mvuemby viděl svou hlavičku zastavit na brankové čáře Fabienem Camusem, nicméně míč se k němu vrátil a tentokrát si již žádné zaváhání nedovolil - levačkou rozhodl o vítězství Lyonu 2:1.

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - AC Ajaccio 0:0

11.01.2013 21:00

Góly: -

Dvacet šest střel, ale pouze tři směřované do brány. Ajaccio v Parku princů s velkou zarputilostí uhájilo stejně jako na podzim remízu 0:0 a připsalo si tak již druhý skalp francouzského giganta v pořadí. PSG po celou dobu drželo taktovku hry, jenže kouzlo Ibrahimovice jako by se vytratilo. A jiní také skórovat nedokázali.

Tenhle zápas si za rámeček Ancelottiho svěřenci určitě nedají. A především pak ne záložník Thiago Motta, který byl v závěru první půli vyloučený po přímé červené kartě za nešetrný zákrok vůči Sammaritanovi. Debut si prožila i pořádně drahá posila Lucas, kterou šest minut před koncem nahradil Gameiro.

Pařížané si vlastně za celou blamáž můžou sami. Kdyby proměnili některou šanci už na začátku, asi by nebylo co řešit. Motta po krásné spolupráci s Ibrahimovicem levačkou nastřelil tyčku, Matuidiho ránu zlikvidoval bravurně chytající brankář Ochoa, po celou dobu ve svém prostoru sebejistý muž.

Příležitostí bylo více, v koncovce se ovšem nedařilo. A to ještě vyslal v závěru prvního dějství nebezpečný pokus z přímého kopu Mutu, Sirigu přitom musel v brance zasahovat. Po přestávce byli již domácí oslabeni o jednoho hráče v poli a vše šlo najednou trochu ztěžka. Navíc musel po zranění odstoupit ze hry v 57. minutě Thiago Silva.

Lucas se poprvé výrazněji uvedl v zápase po hodině hry. Byl to právě on, kdo založil asi tu největší možnost svého týmu. Jeho centr totiž vybídl hlavičkujícího Alexe, jehož s vypětím všech sil dokázal Ochoa vychytat. Ibrahimovic mohl dorážet, rozhodl se však pro přihrávku na úplně volného Matuidiho, jenž z blízkosti trestuhodně přestřelil.

PSG se dopředu tlačilo čím dál více, Ajaccio se usadilo na své polovině. V 69. minutě byl Ibrahimovic sám před Ochoaou znovu, zase však neuspěl. Matuidiho střela poté znovu skončila jen těsně nad břevnem, jako by se tam nacházel snad magnet stahující jeho nakopnuté míče, v závěru i Ibrahimovic pálil vedle.

Více informací k zápasu

AS Saint-Étienne - Toulouse FC 2:2

11.01.2013 19:00

Góly: 25. Loïc Perrin, 62. Yohan Mollo - 28. Étienne Didot, 43. Serge Aurier

Spravedlivou remízou 2:2 skončil vůbec první zápas Ligue 1 v roce 2013 mezi dvěma vyrovnanými celky tabulky St. Étienne a Toulouse. Ani jeden z týmů neměl takovou převahu, aby na svou stranu strhnul vítězství, ačkoli po poločase k němu byli blíže hosté. Les Verts nakonec zachránil bod v 62. minutě Mollo.

Že se bude jednat o celkem ofenzivní střetnutí se čtyřmi góly, úvodní minuty příliš nenaznačovaly. Hostující gólman Ali Ahamada se vlastně musel mezi třemi tyčemi činit až ve 21. minutě proti nebezpečnému pokusu Hamoumy, jinak si do té doby oba mančafty prakticky nic vážného nevytvořily.

O čtyři minuty později se však diváci dočkali první branky. Mollův centr si našel ve vápně hlavu Perrina, který následně pohodlně zavěsil. Vedení ovšem St. Étienne nevydrželo dlouho, o chvilku později se totiž dokázal gólově prosadit také Didot. Ten totiž z první napálil míč po rohovém kopu od Auriera a udělal dobře, gólman Ruffier už na něj nedosáhl.

O navrácení pozitivního výsledku se mohl postarat Cohade, po půlhodině hry ale museli všichni domácí příznivci jen lomit rukama, jelikož jeho střela skončila pouze na břevně. TFC navíc těsně před přestávkou přidalo ještě jednu trefu, branku do šatny soupeře zařídil tentokráte Aurier, který těžil z výborné práce Sissoka.

Hosté se snažili ve druhé půli těsný náskok udržet, přesto si sedmnáct minut po obrátce nepohlídali jednu ze situací, po níž padla vyrovnávací a konečná trefa. Brandao perfektně uvolnil Aubameyanga, jenž rozjel rychlou akci. Jeho sice stačil ještě vychytat Ali Ahamada, vyrážel ovšem pouze k Mollovi a ten prázdnou bránu neminul.

Toulouse bylo jinak dost neškodné, dá se říci, že postupem času bylo s bodem z pod Alp vlastně spokojeno. Ale že by si zase domácí mužstvo tři body právem zasloužilo, to tvrdit také nemůžeme. Zahrozil sice ještě jednou Mollo, jehož ovšem zradila koncovka, a po něm také v dobré pozici hlavičkoval Sall, avšak skóre se už kupředu nepohnulo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon20125335:1841
2.Paris Saint-Germain20116336:1239
3.Olympique Marseille20122625:2338
4.Girondins Bordeaux20711223:1432
5.OGC Nice2088431:2632
6.Stade Rennes20102829:2632
7.FC Lorient2087532:3131
8.Lille OSC2079426:2030
9.Montpellier HSC2085731:2429
10.Valenciennes FC2085731:2929
11.AS Saint-Étienne2077626:1628
12.Toulouse FC2076727:2227
13.SC Bastia2074928:4225
14.Stade Brestois20731022:2824
15.AC Ajaccio2057821:2922
16.Stade Reims2047917:2219
17.FC Sochaux20541120:3019
18.Évian Thonon Gaillard20541122:3419
19.ES Troyes20271121:3913
20.AS Nancy-Lorraine20191017:3512

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (315)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele