Gambrinus liga - souhrn 8. kola

13.09.2013, 19:55, aktualizováno 16.09.2013, 19:53
Komentáře a souhrny
Plzeň přivezla z Liberce jen bod a Sparta ji předstihla díky vítězství na půdě Znojma. Mladá Boleslav deklasovala Slavii, Olomouc otočila zápas s Jihlavou, hodně práce měla i Dukla se Zbrojovkou. Bohemians vezou tři body z Ostravy, Slovácko remizovalo s Příbramí a Teplice porazily Jablonec...

1. SC Znojmo FK - Sparta Praha 0:2

16.09.2013 18:00

Góly: 4. David Lafata, 15. Jakub Brabec

Sparta si odváží z půdy Znojma tři body, které jí obstarala branka Davida Lafaty a později také hlavička Jakuba Brabce. Domácí tým se sice snažil otočit skóre ve svůj prospěch, ale ani nařízená penalta mu nijak nepomohla - Vaclík se zaskvěl parádním zákrokem.

Sparťané vlétli na svého soupeře s velkým entuziazmem, hned po třech minutách se do vápna dral David Lafata. Byl však faulován a tak se Sparta musela spokojit "pouze" s přímým volným kopem. Ten si postavil David Lafata ideálně a přesnou střelou překonal domácího brankáře Drobisze!

Aktivní hosté se dál snažili o rychlé útoky na polovině soupeře, Hušbauerova hlavička do vápna však nadělala jen málo škody. Mnohé centry za obranu domácího Znojma se snažil zužitkovat David Lafata, ale obrana Znojma si na sparťanského útočníka dávala zvláště velký pozor a k ničemu výraznému jej nepustila. Přes ni prošel až Vacek, který svou šanci nakonec promarnil, a jeho střela nezamířila mezi tři tyče.

Spartu však Vackovo zanedbání mrzet nemuselo, neboť se o pouhou minutu později dostala do dvoubrankového vedení. Z rohového kopu poslal Bořek Dočkal nadýchaný centr přesně na spoluhráče Jakuba Brabce, který hlavičkou nedal Drobiszovi šanci a navýšil vedení Sparty!

Po dvaceti minutách mohl Vašíček vykřesat naději pro domácí Znojmo, ale brankář Tomáš Vaclík skvěle přečetl jeho úmysl a pohotově mu zmenšil střelecký úhel. Za Spartu se snažil vrhnout své síly do útoku Ladislav Krejčí, který se dokonce dvakrát řítil sám na Drobisze, který ale ani jednou nekapituloval. Nejprve se po Krejčího centru nikdo ze Sparťanů včas před bránu Znojma nedostal, následně nadvakrát Drobisz jeho pokus zlikvidoval. Nejzajímavější akci měli na starosti domácí hráči, střídající Nermin Crnkić se dostal do zakončení a vracející se Vácha ho musel faulovat. K zahrávání penalty se postavil Radim Nepožitek a zklamal - míč napálil do Vaclíka!

Brankář Drobisz byl do akce volán také po změně stran, když se do centru krásně položil útočník David Lafata. Jeho hlavičku ale zkušený domácí brankář krásně lapil. Po kratší pasáži bez většího vzrušení se do zakončení dostal opět Nepožitek, ale ani tentokrát Vaclíka nepřekonal. Sparťanský strážce svatyně včas vyběhl a Nepožitkův lob zamířil mimo. Poslední zajímavou akci zápasu měl na svědomí Brabec, který ale tentokrát svou druhou branku nepřidal. Přesto Sparta splnila úkol a dovezla si tři body.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Baumit Jablonec 3:1

15.09.2013 19:00

Góly: 60. Aidin Mahmutovič, 63. Nivaldo, 90+2. Francis Litsingi - 75. Lukáš Třešňák

Skvělý podzim zatím prožívají svěřenci Zdeňka Ščasného, který dokázal Teplice vrátit zpátky do nejvyšších pater české nejvyšší soutěže a po vítězství nad Baumitem se domácí mužstvo dostává jen o tři body za vedoucí Plzeň.

Hosté oproti poslednímu vzájemnému střetnutí Na Stínadlech (0:4) přenechali iniciativu FKT a soustředili se zejména na obranu. To se jim nemuselo vyplatit hned záhy, když si na přihrávku dobře naběhl Salami, ovšem z těžkého úhlu na dobře reagujícího Špita recept nenašel! Baumit kontroloval šancí Hubníka, jeho hlavička se však do prostoru branky nevešla.

Teplice se ale dostaly pořádně ke slovu až po třiceti minutách hry. Hned dvakrát to z dálky zkoušel Ljevaković a strážce hostující svatyně se musel řádně činit, aby nadále udržel čisté konto. Ještě do pauzy natáhl z dálky Mahmutović a Špit měl znovu řádně napilno, následně však svoje barvy opětovně podržel, když si dokázal poradit i s bleskovou dorážkou Litsingiho!

I po změně stran se bylo na co koukat. Kopic rozehrál míč od rohového praporku a z dobré pozice hlavičkoval Rossi, Grigar ale jeho snahu vytěsnil alespoň na tyč a následně celou situaci definitivně vyřešil. Vzápětí přišla branka na opačné straně: Litsingi našel ve vápně Mahmutoviče, který z bezprostřední blízkosti zapsal svůj sedmý ligový gól, čímž jen zvýraznil své postavení na vrcholu střelecké tabulky - 1:0! Špit tak mohl na 100. "nulu" opět zapomenout. Reagovat mohl Vaněk, jeho pokus ale postrádal důraz. Nedáš - dostaneš. Litsingi pro změnu vyzval Nivalda a rázem to bylo 2:0.

Letošní účastník Evropské ligy se však nevzdal a nakonec se přeci jen dočkal kýžené kontaktní trefy, konkrétně Kopic svým centrem našel Třešnáka, který nezaváhal a pohotovým pokusem procedil mičudu do sítě - 2:1. Prakticky hned nato mohl srovnat krok Vaněk, ovšem branku o fous nenašel! A definitivní slovo si tak mohl vzít hrdina Litsingi, jehož rána zapadla k tyči - 3:0.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - FK Mladá Boleslav 0:4

14.09.2013 20:15

Góly: 34. Jan Štohanzl, 61. Jasmin Ščuk, 69. Martin Nešpor, 85. Jan Chramosta

Další hrůzostrašné domácí vystoupení má za sebou pražská Slavia, která po sedmibrankovém nášupu od Teplic inkasovala od Bolky pro změnu čtyři kousky a zůstává tak přikována ve spodní polovině tabulky. Celou situaci již neustál Michal Petrouš, jenž po zápase rezignoval...

Od prvotního hvizdu se hrálo oboustranně aktivně, zajímavých situací před brankami však bylo trestuhodně pomálu - defenzivní hradby dominovaly. Mezi tři tyče SKS se premiérově postavil Karel Hrubeš a poprvé musel výrazněji zasahovat ve 27. minutě, když likvidoval centr Fabiána ze standardky. O chvíli později však musel lovit mičudu ze sítě: Nešpor vybojoval míč pro Chramostu, který na malém vápně oslovil Štohanzla, jenž otevřel skóre - 0:1.

Druhý jmenovaný měl záhy sám dobrou možnost, když se po individuální akci protlačil ke střele, ovšem pohotovou ránu nasměroval jen do tyče slávistické branky! Gecova, jenž chyboval při prvním gólu, napodobil těsně před přestávkou Kisel, díky němuž se dostal k samostatnému úniku Nešpor, Hrubeš riskantně vyběhl a unikajícího útočníka poslal k zemi - debutant rázem viděl červenou kartu!

Po obrátce tak chtě nechtě musel do hry náhradní gólman Matej Rakovan, jemuž uvolnil místo defenzivní středopolař Marcel Gecov. Také jeho odchod jen "nahrál" hostující družině, která byla na hřišti jasným pánem a Slavii do ničeho nepustila. Naopak sama přidávala branku za druhou... Jarolím rozehrál od rohového praporku a Ščuk hlavou pojistil vedení na 0:2. Ten samý hráč jen o několik chvil později pro změnu na přední tyči oslovil Nešpora a skóre se znovu měnilo - 0:3. Poslední slovo si vzal po Jeslínkově pasu Chramosta, který technicky zakončil na 0:4.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Vysočina Jihlava 4:3

14.09.2013 19:00

Góly: 32. Kamil Karaš, 61. Martin Doležal, 83. Kamil Karaš, 90. Martin Doležal - 14. Václav Koloušek, 75. Adam Jánoš, 77. Lukáš Masopust

Nevídaný zápas, hlavně na české poměry, viděli fanoušci na Andrově stadionu v Olomouci, kde Sigma hned několikrát dotahovala, ovšem těsně před koncem srovnala krok a následně si zásluhou Doležala zajistila plný bodový zisk.

Nečekané rošády mezi třemi tyčemi byly k vidění na Hané: Zdeněk Zlámal protentokrát zůstal jen na lavičce náhradníků a do branky se postavil obvyklý "čekatel" Martin Blaha. To samé se událo i na straně Jihlavy, kde ostříleného veterána Blažka zastoupil Hanuš.

Zrovna nová postava na straně Sigmy se však neuvedla ideálně, když centr Masopusta odvrátila jen k nohám Kolouška, jenž si bez větších potíží věděl rady - 0:1! Blaha tak nenavázal na skvělý zákrok, kterým již ve čtvrté minutě likvidoval hlavičku Harby. Střelec otevírací branky měl zanedlouho i další velkou šanci, tentokráte však úspěch slavit nemohl, brankář byl na místě.

Další šance vznikla po přesném centru Masopusta, který oslovil Vaculíka, hostující kapitán ovšem hlavou branku nenašel. Po třiceti minutách se "začínalo od nuly": Karaš si na zadní tyči naběhl na centr a vyrovnal na 1:1. Ještě před odchodem na odpočinek to zkoušel Koloušek, jehož našel centr z produkce Masopusta, Blaha však byl na místě! Karlík pak z rohu minul.

Vstup do druhých čtyřiceti pěti minut měla Olomouc aktivní, ovšem Koutný hlavou prostor ohraničený třemi tyčemi nenašel a Karaš s Vepřekem rovněž nedokázali dopravit balón na místo určení. Úprk Harby poté zneškodnil pozorný Blaha. Sigma se však dočkala: Navrátil přelstil ofsajdovou past a následným centrem našel před brankou Doležala - 2:1! Reakce na sebe nenechala dlouho čekat: Masopust a Harba sice ještě neuspěli, avšak Jánošova podařená rána zaplula přesně na místo určení - 2:2. Tou dobou se hra přelévala z jedné strany na druhou.

Obrat dokonal Masopust, který si všiml vystoupivšího Rakovana a obloučkem poslal středočeskou ekipu do vedení - 2:3. Radost však hostům vydržela pouhých pět minut, než špatně vyražený míč usměrnil do sítě Karaš. Tři body pro Sigmu potom zajistil Doležal - 4:3!

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - 1. FK Příbram 1:1

14.09.2013 18:00

Góly: 69. Václav Ondřejka - 34. Tomáš Pilík

Dobrý fotbal byl k vidění v Uherském Hradišti. Slovácko remizovalo s Příbrami 1:1, ale diváci si přišli na své. Krom dvou branek byla k vidění spousta šancí a také dvě červené karty.

Diváci se v Uherském Hradišti rozhoně nenudili. Hrál se ofenzivní fotbal, který nabídl spoustu šancí. O první vážnější rozruch se postarala Příbram, jmenovitě Tarczal, jehož střela šla těsně vedle. Slovácko kontrolovalo rohový kop a nebezpečnou hlavičkou Košúta. Nerozhodný výsledek 0:0 vydržel jen do 32. minuty, pak se totiž postavil k přímému kopu Tomáš Pilík a krásnou střelou zajistil Příbrami vedení.

Za pět minut mohlo Slovácko srovnat, Ondřejka ale orazítkoval tyč! Branková konstrukce sehrála v prvním poločase ještě jednou svojí roli, to když Daníčkovu ránu vyrazil Hruška na tyč.

Slovácko se ve druhém poločase snažilo o vyrovnání a bylo lepším týmem. Valentu v jasné šanci vychytal Hruška. Aktivita Slovácka přinesla svoje ovoce v 69. minutě, do černého zamířil Ondřejka a bylo to 1:1. Pro Příbram navíc přišla další komplikace, Videgla po svém příchodu uviděl dvě žluté karty a jedenáct minut před koncem zápasu musel předčasně do sprch.

Slovácko početní převahy nedokázalo využít a také ono muselo dohrávat o jednoho muže v poli méně. Vyloučen byl tentokrát po druhé žluté kartě kapitán Slovácka Trousil. Zápas mezi Slováckem a Příbramí vítěze nepoznal, celky se rozešly smírně 1:1.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Bohemians Praha 1905 1:3

14.09.2013 15:00

Góly: 34. Martin Lukeš - 10. Jakub Štochl, 20. Matěj Štochl, 25. Josef Jindřišek (pen.)

Katastrofální první poločas rozhodl o tom, že si Bohemians 1905 odvezli plný počet bodů z Ostravy. Baník tak znovu propadl v defenzívě a kolo zakončí nejlépe na třináctém místě.

Ostravský Baník vůbec nezachytil úvod utkání. Bohemka se ujala vedení už v desáté minutě, kdy z rohového kopu udeřil hlavou Jakub Štochl - 1:0 pro Bohemians. Domácí se sice snažili o rychlou odpověď, ale vždy narazili na neprostupnou obranu hostí. V 19. minutě to navíc bylo už 2:0 pro Klokany. Bartek z rychlého protiútoku vyzval ke skórování Matěje Štochla, a ten se nemýlil. Baník zcela propadl a za dalších šest minut už to bylo o tři branky. Milosavljev ve vlastním vápně fauloval a sudí nařídil pokutový kop. Jeho exekuce se ujal Josef Jindříšek a s přehledem dal na 3:0.

Baník se z příšerné půlhodiny vymanil ve 34. Minutě, kdy snížil na 1:3. Soukupův střílený centr se dostal až k Lukešovi a zkušený záložník z první vykřesal naději.

Po změně stran byla aktivnější domácí Ostrava a brzy mohla snížit na rozdíl jediné branky. Rolinc promáchl a Baránek trefil jen obránce. Po hodině hry vymyslel krásnou přihrávku Lukeš, ale Rolince zastavil Šmíd. Bohemka ale Baník do dalších výraznějších šancí nepouštěla, až devět minut před koncem vynikl brankář Berkovec po hlavičce Baránka. Na druhé straně zase mohl definitivně pojistit vítězství hostí Moravec, jenže trefil jen obránce. Každopádně Bohemka si dvoubrankový náskok pohlídala a z Bazalů veze všechny body.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Viktoria Plzeň 1:1

13.09.2013 20:15

Góly: 78. Radoslav Kováč - 8. Daniel Kolář

Plzeň v Liberci jednogólové vedení neudržela a Liberec může díky Radoslavu Kováčovi slavit cenný bod. Tento výsledek je důležitý také pro pražskou Spartu, která nyní může svrhnout lídra z Plzně a sama obsadit první příčku.

Šlágr kola je za námi, pojďme se podívat, jak se vlastně remíza urodila. Slovan Liberec částečně prolomil "prokletí domácích týmů", neboť poslední domácí vítězství se datuje do roku 2007. Od té doby vždy ve vzájemném utkání vyhráli hosté. Vždy až do dnešního večera. Právě dnes totiž Liberec díky Kováčově brance porušil toto nepsané pravidlo a remizoval na své vlastní půdě s favoritem z Plzně.

Už po pěti minutách hry mohli jít hosté do vedení, když Bakoš z bezprostřední blízkosti mířil na bránu Přemysla Kováře. Ale liberecký strážce svatyně měl štěstí a obě útočníkovy šanci chytil. Marná ale byla jeho snaha o zneškodnění další velké plzeňské šance, kterou připravil v podstatě vlastní spoluhráč. Radoslav Kováč chyboval a míče se chopil Dan Kolář. Udělal s ním několik kroků a tvrdou ranou překonal bezmocného Kováře.

Od té doby muselo uplynout hodně času, než se Plzeň dostala do obdobné šance a než se Liberec vzchopil natolik, aby byl schopen smysluplného útočení. Byli to opět plzeňští hráči, kteří se dočkali zakončení - Tomáš Hořava ale pohořel na liberecké obranné řadě. Liberec se chopil zbraně a s ranou Davida Pavelky měl brankář Matúš Kozáčik co dělat. Následná dorážka Michaela Rabušice mířila mimo tři tyče. Centr Fleišmana sice našel spoluhráče Delarge, ale jeho zakončení pro změnu našel brankář Kozáčik.

Úvod dějství druhého se nesl ve znamení ofenzivní podívané. Nejprve Hořava vypálil a jeho tečovanou ránu musel Kovář likvidovat s vypětím všech možných sil. A poté se mohla radovat Plzeň, která po pádu zraněného Ondřeje Kušníra nezakopla balon a nesportovně pokračovala v ataku. Změnu skóre toužil provést Michael Rabušic, ale ani jeho povedená rána z větší vzdálenosti Kozáčika nepřekonala. Slovenský brankář musel zpět do akce o chvíli později, kdy se k zakončení nachystal Pavelka. Také tentokrát byl Slovák úspěšnější.

Nakonec však přeci jen kapituloval. Druhý centr Jiřího Fleišmana již našel hlavu Radoslava Kováče, která jej posadila přesně do míst, kam Kozáčik nedosáhl - Liberec po čase tlaku zaslouženě srovnal. Víc už ani jeden z týmů nestihl, takže se oba rozcházejí remízou. Plzeň dala šanci Spartě, aby jí uzmula první místo, zatímco Liberec Plzeň bodově téměř dotáhl a zaostává za ní o jediný bod. V příštím kole navštíví Plzeň pražská Dukla, Liberec zamíří na půdu ostravského Baníku.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Zbrojovka Brno 2:1

13.09.2013 18:00

Góly: 43. Zbyněk Pospěch, 54. Zbyněk Pospěch - 9. Miroslav Marković

Pražané zvládli souboj s Brnem a díky třem bodům se dočasně posouvají na šestou pozici. Dukle pomohly dvě branky Zbyňka Pospěcha, za hosty hned v úvodní desetiminutovce skóroval Miroslav Marković.

Velký obrat a velký večer Zbyňka Pospěcha, tak by se ve stručnosti dal shrnout zápas mezi domácí Duklou Praha a Brnem. V úvodu utkání byli nepochybně aktivnější hosté, zejména David Pašek několikrát zahrozil. Jeho centry ale adresáty nenacházely. Domácí se předvedli díky akci Mareše, který našel přihrávkou Néstora. Jeho nahrávku využil José Romera k centru na Pospěcha, celou akci ale razantním odkopem zlikvidoval Zavadil.

Když se nápor domácích začal zvyšovat, přišla rána v podobě inkasovaného gólu. O ten se postaral centrující záložník Jiří Skalák, který přesně našel nabíhajícího spoluhráče Miroslava Markoviće. Pro něj už nebylo problémem zakončit akci do odkryté brány - 0:1.

Zbyněk Pospěch chtěl zvednout prapor domácího týmu, ale jeho dorážku nemohl sudí Kovařík uznat z důvodu ofsajdového postavení. Dukla se pokoušela dostat opět do rytmu zápasu, především Luboš Kalouda měl na noze vyrovnání. Střela mu ale nevyšla úplně dle představ a brankář Václav Hladký si s ní poradil. A ten byl v permanenci také o chvíli později při zaseknutí a následné střele Néstora, nakonec si však brankář hostí poradil a střelu ukryl do rukavic.

Tlak Dukly sílil, další šanci Néstor ještě vyšperkoval nahrávkou na nabíhajícího Mareše, který osamocen nedokázal správně zakončit. Dorážka dobíhajícího Štětiny mířila nad bránu. První poločas však přece jen nabídl ještě jednu branku. Tlak Dukly již hráči Brna nemohli déle snášet a Kaloudův přesný centr prodloužil Tomislav Božić za sebe, kde tušil Zbyňka Pospěcha. Ten se zblízka trefil přesně a Juliska mohla jásat.

Nástup do druhého poločasu zvládli domácí mnohem lépe a sami se dostali do vedení. Deset minut po změně stran se Pražané dočkali otočení vývoje zápasu ve svůj prospěch, na svědomí jej měl Pospěch. Svou druhou brankou v utkání využil rány Marka Hanouska a nasměroval ji správným směrem!

Dukla byla blízko ještě třetí brance, Pospěch nesobecky nabídl v přečíslení dva na jednoho míč Kaloudovi, s čímž ale brankář Hladký počítal a Kaloudův pokus zneškodnil. Následná dorážka mířila nad břevno. Ani Brno nebylo bez šance, ránu obránce Ondřeje Vrzala z první zastavila pravá tyč brněnské brány! A branková konstrukce se ozvala ještě jednou, když Néstor Albiach nadvakrát napálil břevno Hladkého svatyně! Přesto může Dukla slavit cennou výhru.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha871021:522
2.Viktoria Plzeň862021:620
3.Slovan Liberec861110:719
4.FK Teplice852121:917
5.FK Mladá Boleslav843116:615
6.Dukla Praha833212:712
7.Baumit Jablonec832314:1311
8.Bohemians 1905831410:1510
9.1. FC Slovácko822410:138
10.Sigma Olomouc822414:198
11.1. FK Příbram822410:158
12.Vysočina Jihlava821514:177
13.Slavia Praha82157:197
14.Baník Ostrava82157:227
15.Zbrojovka Brno81169:134
16.1. SC Znojmo80356:163

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (401)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele