Gambrinus liga - preview 8. kola

13.09.2013, 08:57, aktualizováno 16.09.2013, 08:26
Previews
Sparta se dnes může dostat do čela prvoligové tabulky. Po páteční remíze Plzně v Liberci ztrácí na Západočechy jediný bod, a pokud vyhraje nad nováčkem ze Znojma, tak je přeskočí. Znojmo zatím dokázalo uhrát tři remízy a je poslední.
1. SC Znojmo - Sparta Praha  (pondělí 18:00)
Sparta se může v pondělní dohrávce 8. kola české nejvyšší soutěže dostat do čela tabulky, vedoucí Plzeň totiž zaváhala v Liberci. Cesta na první místo tak vede přes výhru nad Znojmem.

Letenští jedou do Brna jako jasný favorit proti "domácímu" Znojmu, které jakožto nováček v lize tápe. Tuto roli budou chtít zvládnout, v případě výhry by totiž sesadili Plzeň z první příčky. Na Západočechy totiž ztrácí pouhý bod. Plzeň remizovala v Liberci 1:1 a nabídla Spartě možnost jít do pozice lídra tabulky. "Znojmo je jako nováček na spodku tabulky, ale například Plzeň proti němu měla velké problémy, aby zápas uhrála do vítězného konce. Očekáváme od nich euforii, ale my nechceme dopustit žádné překvapení na náš účet," prohlásil sparťanský kouč Vítězslav Lavička. Ten se bude muset obejit bez obou zraněných Hybše a Juliše. A není jasné, zda nastoupí Švejdík a Polom.

Znojmo si vybírá svou nováčkovskou daň. Krčí se na samotném dně tabulky a na záchranářské pozice ztrácí tři body. Jihomoravané, kteří posbírali během sedmi kol pouze tři remízy, stále čekají na svou první ligovou výhru v historii. A poprvé v lize nastoupí proti Spartě. "Pro nás všechny je zápas se Spartou další výzva. Chceme něco dokázat a uhrát solidní výsledek. Vím, že to bude hodně těžké, ale dá se hrát s každým. Na hřišti musí být vidět vůle. Když to tak bude, budu spokojený. A kdyby se podařilo z toho zápasu vytěžit bod, tak to bude taková třešnička na dortu," přeje si trenér Znojma Leoš Kalvoda, jenž bude postrádat trojici zraněných Heinze, Reljiče a Hříbka. Otazníky visí nad startem Jonova a Lacka.
1. SC Znojmo - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Hříbek, Simerský, Hnaníček, Mudra - Helísek, Buchta, Hrošovský, Nepožitek, Okleštěk - Vašíček.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Kadeřábek, Ujfaluši (Švejdík), Holek, Costa - Vácha, Hušbauer - Dočkal, Lafata, Krejčí - Bednář.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.00 - 4.50 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Teplice - Baumit Jablonec  (neděle 19:00)
Teplice čeká první zápas od začátku sázkařské aféry. Domácí, kteří budou chtít odčinit první letošní porážku v lize, hostí Jablonec. Ten má taky co napravovat, v uplynulém kole nezvládl derby s Libercem.

V týdnu propukla sázkařská aféra, do níž jsou namočeny i Teplice. Vyslýcháni byli obránce Jablonský a další nejmenovaný hráč. Ščasného svěřenci se nyní musí soustředit na další ligové klání s Jabloncem. V tabulce figurují na čtvrtém místě s pětibodovou ztrátou na třetí Liberec. Toto manko se pokusí v neděli ztenčit. "Jablonec je jedno ze špičkových mužstev v naší lize. Poslední dva zápasy sice nezvládli, jak chtěli, ale předtím vyhráli v Ostravě nebo v Olomouci. Jedná se o hodně útočný tým a nesmírně kvalitního soupeře. My však chceme navázat na naše předchozí výkony a potvrdit dobrý vstup do sezony. Uděláme všechno pro to, abychom zápas vyhráli. Doufám také, že dorazí fanoušci, v posledních zápasech byli výborní," prohlásil trenér domácích Zdeněk Ščasný, jehož tým v minulém kole letos poprvé poznal hořkost ligové porážky.

Jablonec po sedmi kolech okupuje šestou pozici a na svého nedělního protivníka ztrácí tři body. Tuto ztrátu se Skuhravého výběr pokusí eliminovat. V Teplicích by rád zopakoval vysokou výhru 4:0 z loňské sezony. "Soupeř se prezentuje se sebedůvěrou, podpořenou velkou kvalitou ofenzivních hráčů. Moc dobře o jejich přednostech víme. Po porážce v Boleslavi se budou chtít vrátit na vítěznou vlnu, ale to my chceme taky. Očekávám velmi kvalitní zápas z obou stran, věřím, že oba týmy budou mít jediný cíl - zvítězit. Čeká nás těžký úkol, na druhou stranu tohle jsou výzvy," řekl jablonecký lodivod Roman Skuhravý.

Tepličtí budou postrádat zraněného Vondráška a vykartovaného Matulu. To hosté řeší start Čížka a Pitáka.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Krátký, Lüftner, D. Jablonský, Krob - Litsingi, Ljevakovič, Táborský, Vachoušek, Nivaldo - Mahmutovič.
Baumit Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Eliáš, Beneš, Kubista (Kysela), Novák - J. Kopic, Loučka, Vaněk, Piták, Vošahlík - Hubník.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.50 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baník Ostrava - Bohemians 1905  (sobota 15:00)
Důležitý souboj týmů z druhé poloviny tabulky uvidí ostravské Bazaly. Domácí Baník totiž přivítá vršovické Bohemians 1905. Oba týmy mají shodně sedm bodů, o skóre je na tom lépe hostující celek.

Baník vstoupil do sezony nadějně, remízou na Slavii a domácí výhrou nad Mladou Boleslaví. Pak ale přišel výkonnostní propad v podobě tří proher 0:4. Z nich se Ostrava částečně vzpamatovala, když porazila Brno, ale v posledním kole obdržela opět čtyři branky, tentokrát od pražské Sparty. V tomto kole se domácí utkají s přímým konkurentem v boji o záchranu Bohemians 1905. "Soupeř je delší dobu pohromadě. Bohemka sázela na bojovnost, ale umí i dobře kombinovat a nebezpečné jsou její útoky po stranách. My se však chceme dívat na sebe a naší hru. V sobotu chceme zvítězit," nechal se slyšet na oficiálních stránkách ostravského klubu trenér Martin Svědík.

Klokani měli na rozdíl od Ostravy horší start do sezony a až s postupem času se klub z Ďolíčku zvedl. Bodově si polepšil zejména domácími zápasy, Ďolíček totiž ještě nepadl. Klokani zde porazili Příbram i Znojmo a remizovali se Slováckem. Venkovní bilance je ale o poznání horší. Pražané dosud nepřivezli ani bod a tuto nelichotivou bilanci by rádi změnili v Ostravě. Bohemians také mají za sebou neúspěšné vystoupení v Poháru České pošty. Prvoligový celek nestačil překvapivě na Domažlice, kterým podlehl 1:2.

"Obě mužstva jsou v dolní části tabulky, takže pro Baník jde o velmi důležitý zápas, stejně jako pro nás. Sestava bude vycházet z té vítězné se Znojmem, navíc po drobném zranění začal trénovat Petr Nerad a k týmu se po dlouhé rehabilitaci připojil i Martin Cseh," konstatoval lodivod Jozef Weber.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Bárta - Kraut, Frydrych, Baránek, Sukup - Fantiš, Droppa, Lukeš, Engelmann - Petrus, Rolinc.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Kalina, J. Štochl, Šmíd, Šírl - Moravec, Rada, Jindřišek, Hora, Bartek - M. Štochl.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.25 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
1. FC Slovácko - 1. FK Příbram  (sobota 18:00)
Slovácko i Příbram v Poháru České pošty splnily roli favorita a postupují do dalšího kola. Na ligové scéně pak spolu sousedé z tabulky změří síly. V lepší formě se zdá být Slovácko, které před reprezentační pauzou vyloupilo Brno.

Domácí fotbalisté konečně začali sbírat body a v tabulce se posunuli na deváté místo. Ovšem shodný počet sedmi bodů mají i Jihlava, Příbram, Bohemka, Slavia i Baník. Situace ve druhé polovině tabulky je po sedmi odehraných kolech velmi vyrovnaná. Slovácko porazilo Břeclav 3:0 a postupuje dále, stejně jako Příbram, která zase zvítězila nejtěsnějším výsledkem v Táborsku. "Příbram preferuje současný trend, kdy se mužstva snaží hrát více fotbal a ne jen nakopávat míče. Určitě to bude souboj fotbalových mužstev. Každopádně je to nevyzpytatelné mužstvo, které je schopné porazit 4:0 Ostravu a uhrát vyrovnanou partii na Spartě," varuje trenér Slovácka Svatopluk Habanec, který se mimo jiné vrací na lavičku Slovácka po dvou zápasech, které strávil jen na tribuně.

Jestliže Slovácku patří deváté místo, Příbram je desátá vinou horšího skóre. Přesněji díky čtrnácti inkasovaným brankám oproti dvanácti Slovácka. Strakovi svěřenci v posledním ligovém kole doma podlehli Dukle 0:2 a ztracené body doma by rádi odčinili výhrou v Uherském Hradišti.

Na domácí straně bude chybět zraněné duo Hlúpik, Došek, Příbram přicestuje bez Krbečka, Mašána a Pleška. Otazník se vznáší nad startem Abrahama.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Mezlík, Košút, Trousil, Kubáň - Daníček - Volešák, Valenta, Petr, Kerbr - Ondřejka.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Jugas, Hájovský, Mišůn, Divíšek - Tarczal, Mareš, Stratil, Danoski - Řezníček, Švancara.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.40 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sigma Olomouc - Vysočina Jihlava  (sobota 19:00)
Olomouc v osmém ligovém kole přivítá Jihlavu. Domácí okupují až čtrnáctou příčku, což je pouhý bod od sestupového pásma. To hosté se nachází v lepší pozici, obývají střed tabulky na osmém místě.

Hanáci se letos trápí, již čtyři kola čekají na výhru a navíc ve třech domácích duelech uhráli pouhý bod. Kvůli špatným výsledkům se tak ocitají na hraně sestupu, v sobotu chtějí uspět proti Jihlavě a posunout se v tabulce nahoru. "Chceme uspět a naplno zabodovat, i když doma na nás bude trošku větší tlak. O tom, kdo nahradí Pospíšila v záloze, mám jasno. Bude to Houska, který je typologicky podobný, je to konstruktivní a univerzální hráč, který umí hrát dozadu i dopředu. Před zápasem s námi netrénoval, protože maturoval, ale doufám, že bude uvolněný a zápas zvládne," řekl trenér Sigmy Martin Kotůlek. Ten bude postrádat vykartovaného Lietavu.

Jihlava zatím venku letos nebodovala. V tabulce sice figuruje na osmém místě, ale od sestupu ji dělí tři body. Poprvé bodovat na soupeřově půdě se pokusí v hanácké metropoli. "Olomouc se momentálně v tabulce nenachází na příčkách, kam tradicí a kvalitou kádru náleží. Její vedení si určitě představovalo lepší start do ligy, tudíž je nám jasné, že v sobotním vzájemném duelu půjde domácí celek jednoznačně za vítězstvím. Zvlášť když v tomto ročníku na domácí tříbodový zisk zatím marně čeká. Čeká nás velmi složitý zápas proti silnému soupeři, který ve svém kádru disponuje celou řadou kvalitních fotbalistů," prohlásil kouč Vysočiny František Komňacký, jenž se bude muset obejít bez trojice zraněných Přeučila, Kosaka a Šilingera.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Vidlička, Dreksa, Škerle, Vepřek - Houska, Ordoš, Šindelář - Navrátil, Doležal, Javůrek.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Blažek - Tlustý, Šourek, Kopic, Josl - Jánoš, Koloušek - Masopust, Jungr, Vaculík - Harba.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 3.80 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slavia Praha - FK Mladá Boleslav  (sobota 20:15)
Sobotní program nás zavede také do Edenu, kde místní Slavia vyzve Mladou Boleslav, které se zde dlouhodobě nedaří vyhrát a doposud odvezla maximálně remízu. SKS se pokusí napravit předchozí výpadek s Teplicemi.

Tradiční vršovický celek za sebou nemá zrovna snadné období, špatný rozjezd sezóny vyvrcholil již zmíněným sedmibrankovým debaklem s Teplicemi, načež kromě pokuty následovaly další tři zápasy (včetně pohárového na hřišti Chomutova) pod hrozbou finančních postihů. Po vítězství ve Znojmě a pohárovém úspěchu však Slavia nevydržela a padla na půdě Jihlavy.

Po sedmi kolech tak mají svěřenci Michala Petrouše pouhopouhých sedm bodů, což je na tým, který chtěl před sezónou zaútočit na pohárové pozice, hodně chabá vizitka. "Na utkání s Teplicemi už nemyslíme. Doufám, že se z toho hráči poučili a fanouškům ukážou, kdo je v Edenu doma," vyzývá své ovečky Petrouš, který si je však zároveň vědomý kvalit soupeře. "Rádi bychom už proti Mladé Boleslavi, dobře ale víme, že nás čeká těžký protivník," dodal.

Nemalé ambice před sezónou vyhlašovala také Boleslav, která vše jen podtrhla příchodem hned několika zvučných posil v čele s Jiřím Štajnerem. Vstup do sezóny se však středočeskému týmu rovněž nevyvedl podle představ, od porážky na hřišti ostravského Baníku (2:1) se však Bolka chytla a postupně stoupá vzhůru - momentálně sídlí na průběžném pátém místě.

Už jen při letmém pohledu do statistik vzájemných zápasů je patrné, že oba protivníci spolu mají hodně vyrovnanou bilanci - nejčastějším výsledkem je potom tradiční 1:1. Takovým výsledkem skončilo rovnou šest vzájemných měření sil a z toho pět na slávistické půdě.

Mezi tři tyče se opětovně nepostaví brankářská jednička Kamil Čontofalský, který se teprve pomalu začíná vracet do tréninkového režimu. Drobné problémy trápí také Mičolu, ale ten by měl být na utkání připraven. Do "áčka" se mezitím posunula dvojice Hrubeš - Prošek.

Dlouhodobě jedna z nejvíce zaplněných marodek figuruje na druhém konci barikády a nejinak je tomu i tentokrát. Mimo hru zůstávají Dosoudil, Janíček, Rosa, Zahustel a Magera.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Černý - Dostál, Dobrotka, Bortel, Hurka - Prošek, Petrák, Zmrhal, Koreš - Kisel - Škutka
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kysela, Johana, Kúdela, Fabián - Ščuk, Jarolím - Štajner, Chramosta, Štípek - Nešpor
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.30 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dukla Praha - Zbrojovka Brno  (pátek 18:00)
Stadion Na Julisce uvede další z mnoha prestižních soubojů na trase Praha - Brno. Dukla totiž v páteční předehrávce osmého kola hostí tým z moravské metropole. Lepší výchozí postavení mají domácí hráči, kteří nyní sídlí na sedmém místě, hosté z Brna jsou předposlední.

Brněnský tým rozhodně nezažívá příznivé období, v současné chvíli se 'krčí' na předposledním místě, které jim zaručila jedna remíza a jedna výhra. Zbylých pět utkání Brno prohrálo. Domácí prohra se Slováckem se stala poslední kapkou v pomyslném poháru vedení moravského týmu a trenér Ludovít Grmela byl odvolán. Jeho místo zaujal nový trenér Václav Kotal. Ten převzal mužstvo s jasným účelem - zachránit tradiční klub v první Gambrinus lize.

Zkušený trenér nějaký čas pobýval na lavičce Hradce Králové, kromě něj dirigoval také hráče Baumitu Jablonec. Vedení do něj vkládá velké naděje, Kotal ale zatím optimismus krotí a žádá čas: "Musím poznat hráče, máme na to několik dní a přípravný zápas. Pak bude prostor řešit případné změny. Totéž se týká i případných posil. Do dalšího utkání máme skoro dva týdny, ten čas musíme využít k maximální přípravě pro zápas na Dukle a nesmírně důležitý duel se Znojmem," uvedl Kotal.

Přípravný zápas trenéru Kotalovi vyšel, nad Senicí, soupeřem ze slovenské Corgoň ligy, vyhrála Zbrojovka Brno nejtěsnějším možným rozdílem, jedinou branku přípravného utkání vstřelil Miroslav Markovič. Výsledek a především předvedenou hru si trenér Kotal hodně pochvaloval. "V prvním poločase jsem byl spokojen s přechodem do útoku, vypracovali jsme si tři, čtyři šance a je jen škoda, že jsme proměnili jen jednu. Těší mě, že jsme ve druhé půli nepustili slovenský tým do vážnější situace a přestáli jsme jejich tlak," těší nového vůdce brněnské lavičky.

Ke svému pátečnímu soupeři se vyjádřil také domácí trenér Luboš Kozel. I on má pro svého protivníka slova pochvaly. "Utkání to bude těžké a zároveň důležité. Brnu se nedaří, i proto došlo v jejich realizačním týmu ke změně trenéra. Pro nás by bylo určitě lepší, kdyby tahle změna nenastala před naším vzájemným utkáním, protože příchod nového trenéra dává mužstvu vždy nový impuls. Lze očekávat, že bude motivovanější než normálně. Navíc dojde k plno změnám v sestavě, takže z hlediska přípravy na zápas nejsou předcházející utkání zas tak vypovídající. Každopádně, pro nás to je důležité utkání, po něm máme těžký los, a aby měly body z Příbrami nějakou cenu, musíme je potvrdit doma vítězstvím," uvedl Kozel pro klubový web.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Romera, Štetina, Božič, Vrzal - Kalouda, Gedeon, Hlinka - Mareš, Pospěch, Néstor.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Hladký - Janotka, Schuster, Pernica, Husár - Mezlík, Frejlach, Zavadil, Fischer, Lutonský - Markovič.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.75 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - Viktoria Plzeň  (pátek 20:15)
Končí reprezentační přestávka a o slovo opět se hlásí česká nejvyšší soutěž. V pátek jsou na programu hned dvě předehrávky 8. kola. Hned na úvod ligového víkendu se odehraje šlágr kola, v němž Liberec vyzve mistrovskou Plzeň.

Pro oba týmy je to generálka na evropské poháry. Zatímco Liberec se chystá na skupinovou fázi Evropské ligy, to Plzeňští budou hrát Ligu mistrů. Nyní se však oba tábory budou muset plně soustředit na tuzemskou ligu.

Liberečtí drží kontakt s vedoucím duem Plzeň a Sparta. Na ně ztrácí pouhý bod a Severočechům se naskýtá možnost jít aspoň na několik hodin do čela tabulky, pokud zvládnou uspět proti úřadujícím mistrům. "Oba týmy neměly během reprezentační přestávky k dispozici celý kádr, teprve ve středu jsme byli kompletní. Plzeň netřeba vychvalovat, hraje výborný fotbal a zaslouženě se dostala do základní skupiny Ligy mistrů. Pro nás bude ten zápas takovou prověrkou před základní skupinou Evropské ligy, bereme to tak, jako bychom hráli s Udine. Cítíme k Plzni velký respekt, na druhou stranu ty zápasy, které jsme proti ní v poslední době odehráli, byli hodně kvalitní. Chci věřit, že stejně dobrý a fotbalový bude páteční zápas," přeje si trenér domácích Jaroslav Šilhavý.

Plzeňské mužstvo by rádo udrželo první pozici i po pátečním zápase. S Libercem mají Vrbovi svěřenci příznivou vzájemnou bilanci. Z posledních čtyř měření sil vyšli jako vítězové, pouze jednou remizovali. Hostující kouč Pavel Vrba může nasadit do sestavy obě nové posily Pospíšila a Hubníka. "Je to souboj dvou týmů, kterým začátek sezony vyšel nejen v lize, ale i v evropských pohárech. Oba týmy jsou se vstupem do soutěže spokojeny a já doufám, že po pátku budeme trošku víc spokojenější my. Liberec předváděl vynikající fotbal, ať už v lize nebo v Evropské lize s Curychem a Udine. Je důsledný v obraně, na druhou stranu moc gólů doma nevstřelili, venku jsou střelecky úspěšnější. Možná je to tím, že hráli proti týmům, které víc bránily. My určitě nebudeme hrát tak zezadu jako Jihlava nebo Bohemka, budeme chtít být aktivnější," prohlásil Vrba.

Domácí budou možná postrádat Sackeyho a Keliče, jejich start je ve hvězdách. To hosté určitě nebudou moci počítat se zraněným Čišovským a není jasné, zda nastoupí Řezník.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Kovář - Kušnír, Kováč, Karišik, Fleišman - Šural, Pavelka, Rybalka, Hušek, Frýdek - Rabušic.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Rajtoral, Hejda, Procházka, Limberský - Hořava, Horváth - Petržela, Kolář, Kovařík - Tecl.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.25 - 3.40 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň761020:519
2.Sparta Praha761019:519
3.Slovan Liberec76019:618
4.FK Teplice742118:814
5.FK Mladá Boleslav733112:612
6.Baumit Jablonec732213:1011
7.Dukla Praha723210:69
8.Vysočina Jihlava721411:137
9.1. FC Slovácko72149:127
10.1. FK Příbram72149:147
11.Bohemians 190572147:147
12.Slavia Praha72147:157
13.Baník Ostrava72146:197
14.Sigma Olomouc712410:165
15.Zbrojovka Brno71158:114
16.1. SC Znojmo70346:143

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (360)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele