Gambrinus liga - souhrn 7. kola

14.09.2012, 22:06, aktualizováno 19.09.2012, 19:53
Komentáře a souhrny
Slavii vyšla středeční dohrávka a ještě prohloubila krizi Teplic. Plzeň ve šlágru kola porazila Spartu a dostala se před ní na první místo. Jablonec jen remizoval s Příbramí, body si rozdělily také České Budějovice a Dukla. Znovu vyhrálo Slovácko, tři body si připsaly také mužstva Hradce Králové a Olomouce...

Slavia Praha - FK Teplice 2:0

19.09.2012 18:00

Góly: 77. Milan Nitrianský, 81. Ondřej Petrák

Slavia v utkání, které bylo zejména ve druhém poločase velmi zajímavé, porazila Teplice 2:0 a její trenér Rada tak s úspěchem zdolal svého bývalého zaměstnavatele. O góly se postarali Nitrianský a Petrák.

Pražský celek tak nadále stoupá tabulkou vzhůru; momentálně je sedmý s pouze dvoubodovou ztrátou na čtvrtou Olomouc. Naopak Severočeši mají velké problémy: start do sezony jim vůbec nevyšel, v sedmi utkáních vyválčili pouze 5 bodů a zůstávají i nadále čtrnáctí, přičemž nad sestupovými příčkami je drží pouze ještě tragičtější forma Příbrami a Budějovic.

Do zápasu vstoupili aktivněji domácí slávisté, ale ve finální fázi se jim zpočátku nedařilo. I díky pozornému Lukášovi v obraně hostí Grigarova branka úvodní lehčí nápor bez problémů ustála. Po zhruba čtvrthodině hry začal růžky vystrkovat i hostující Kerić, ale ani jeho brejkové pokusy diváky příliš nevzrušily. A když už Grigar v 18. minutě chyboval při Nitrianského centru, svoji chybu vzápětí napravil.

Slávisté kolem pětadvacáté minuty začali utahovat šrouby a výsledkem byla první velká šance zápasu, když ve 31. minutě Juhar zprudka nacentroval do vápna na Kisela, ale ten těsně minul. O pouhé tři minuty později pak překvapivě udeřily Teplice, a byla z toho pořádná gólovka - Kerić stál na malém vápně sám před odkrytou bránou, ale centr Jarolíma trestuhodně zahodil.

Jestliže v první půli byli jasně aktivnější slávisté, po přestávce se začaly síly trochu vyrovnávat. Už ve 49. minutě se pěkným sólem prezentoval Vůch, ale Čontofalského bránu netrefil. Oba celky se snažily strhnout vedení na svoji stranu...

...ale situace z 61. minuty notně ubrala teplickému optimismu. Lukáš zatáhl za záchrannou brzdu, když stáhl k zemi Škodu - ale protože by slávistický forvard šel sám na Grigara, neměl rozhodčí Paták jinou možnost než vytáhnout červenou kartu.

Nicméně tepličtí ani v deseti nesložili zbraně a výsledkem byla sekvence šancí na obou stranách - v 68. minutě hlavičkoval Kisel po Juharově centru těsně nad, a podobně naložil slovenský záložník i s další šancí, tentokrát po přesném pasu Mičoly. V 74. minutě potom zahrozil Mahmutović, který předvedl dobrou práci ve vápně, když vybojoval míč a obtočil se kolem svých strážců, ale pálil vedle slávistické svatyně.

O pouhé dvě minuty později znovu nepřesně pálil Mahmutović, ale to už se schylovalo ke změně skóre. Slavia tak přežila dvě teplické gólovky a odpověděla nejlepším možným způsobem - 77. minuta, náběh Nitrianského za hostující obranu a střela, která propálila Grigara - 1:0.

Krátce poté mohl zvyšovat Mičola, ale ani jeho zahozená šance nemusela mrzet, protože už v 81. minutě to bylo o dvě branky. Vošahlík se dostal až k hranici vápna, ale nesobecky vyzval ke skórování z druhé vlny nabíhajícího Petráka a jeho pumelice z 25 metrů nedala Grigarovi šanci - 2:0.

A to už Teplice definitivně položilo. Slavia v poklidu dohrála zápas, kontrolovala svůj náskok a připsala si důležité tři body.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - Baník Ostrava 3:2

17.09.2012 18:00

Góly: 26. Stanislav Tecl, 28. Ondřej Šourek, 60. Václav Koloušek - 8. Dominik Kraut, 44. Antonín Fantiš

První vítězství chtěli dopřát fotbalisté Jihlavy vlastním fanouškům v duelu s Baníkem. Ofenzivní taktika kouče Komňackého zatím slavila úspěch v každém utkání a žádná změna v tomto ohledu se pochopitelně nedala čekat ani tentokrát.

Že Jihlava sází na útok, se promítá nejen v tom, že dokázala vstřelit v každém utkání alespoň jednu branku, ale na druhé straně také tím, že se letos brankář Blažek zatím netěšil ani jednou z čistého konta. A krátce po úvodním hvizdu bylo jasné, že to nebude ani tentokrát. Lukešův roh uklidil hlavou do sítě již v 7. minutě Kraut - 0:1.

Domácí to však nijak nezaskočilo a dál předváděli útočné snažení, které rozhodně nebylo jen planým pokusem o zakončení. V dobrých příležitostech se však dlouho ne a ne prosadit. Až poté, co přežili razantní zakončení Droppy, se domácí přeci jen dočkali. A za svou snahu byli v krátkém čase odměněni hned dvakrát. Nejprve Koloušek předvedl své zkušenosti a šikovnou šajtlí vypustil do brejku Tecla, který svůj úkol splnil také na jedničku a prostřelil brankáře Bučka - 1:1. Dvě minuty nato pak závar po Kolouškově rohu proměnil ve vedoucí branku Šourek - 2:1.

Že by se v takové situaci domácí uchýlili k bránění náskoku, snad ani nikdo nečekal. Naopak přicházely další šance na obou stranách. Těsně před přestávkou jednu z nich ovšem proměnil hostující Fantiš, když zužitkoval další z nebezpečných Lukešových centrů - 2:2.

Druhý poločas pokračoval v duchu toho prvního a o šance na obou stranách nebyla nouze. Hosté mohli jít do vedení, ale Krautův pokus zastavila tyč. Souboj dvou zkušených dirigentů hry Lukeše a Kolouška, kteří v prvním poločase připravili všechny branky, rozhodl po hodině hry playmaker v jihlavském dresu. Přímý volný kop poslal přes zeď neomylně za Bučkova záda a vrátil domácím vedení - 3:2.

Po této brance se již domácí poučili z prvního poločasu a zlepšili hru směrem dozadu, aby nedovolili soupeři opět vyrovnat. S postupem času a přibývající únavou tak ubývalo šancí a domácí pomalu mířili za svým druhým vítězstvím. Radost jim před koncem mohl ještě překazit Fantiš, ale jeho tečovaný pokus mezi tři tyče nemířil. Domácí tak potvrdili vítězství z Mladé Boleslavi a míří v tabulce vzhůru. Navíc jako jediný celek v lize Jihlava dosud neprohrála.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Slovan Liberec 3:0

16.09.2012 17:15

Góly: 18. Martin Pospíšil, 62. Michal Ordoš, 80. Martin Doležal

Hanácká Sigma doma smetla mistrovský Liberec 3:0 a vystřídala ho na čtvrtém místě. Popravu mistra provedli Pospíšil, Ordoš a Doležal.

Sigma se mohla ujmout vedení hned v úvodu, kdy obrana Liberce předvedla minelu, ale sám na branku se řítící Doležal nedokázal překonat vyběhnuvšího Davida Bičíka. V 18. minutě už hosté poprvé inkasovali. Martin Pospíšil střelou přes zeď nachytal Bičíka na švestkách a Olomouc vedla 1:0. Liberec byl směrem dopředu bezzubý a nepomohl ani návrat největší hvězdy Jiřího Štajnera.

Druhou branku vsítili Hanáci až ve druhém poločase, přesněji v 62. minutě. Útočník Michal Ordoš si udělal z libereckých obránců tréninkové kužely a překonal i brankáře Bičíka - 2:0 pro Sigmu Olomouc. Liberec byl v kritické pozici, ale přesto mohl čtvrthodiny před koncem utkání zdramatizovat. Rabušic se dostal do blízkosti Blahy, který mu zmenšil střelecký uhel a prakticky tím celou akci libereckých zmařil. Za další tři minuty měl Rabušic možnost reparátu, ale míč poslal vedle tyče.

Olomouc nevyužité šance Liberce potrestala. Schulmeisterův centr dopravil se štěstím za Bičíkova záda Martin Doležal - 3:0 pro Sigmu Olomouc. V 86. minutě se rozhodl vzít zodpovědnost v zakončení na sebe Morozenko, obešel tři protihráče ale míč si ve finále předkopl a Blaha měl pak snadnou úlohu. Liberec vyšel i v tomto utkání střelecky naprázdno a z Hané odjíždí bez bodu.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Zbrojovka Brno 2:0

16.09.2012 17:00

Góly: 22. Dušan Uškovič, 31. Jan Šisler

První vítězství v letošní sezoně si připsali fotbalisté Hradce Králové. Ti se doma příliš nenadřeli s Brnem a vyhráli 2:0. Zbrojovka tak nenavázala na povedené představení proti Českým Budějovicím. Votroci o tříbodovém zisku rozhodli už v prvním poločase díky brankám Uškoviče a Šíslera.

Hradec vstoupil do letošního ročníku Gambrinus ligy velmi zle a po šesti odehraných kolech měl v kolonce vítězství potupnou nulu. Vše se ale po dnešku změnilo. Na Hradci šlo od úvodních minut vidět, že chtějí převzít iniciativu zápasu a pokud možno Brno co nejrychleji vyřídit. A to se de facto stalo. Gólové situace z páté, respektive sedmé minuty zůstaly nevyužity. Hochmeister střílel v záklonu nedůrazně a Dvořákovi chyběl kousíček, aby se zmocnil míče po chybě hostí v rozehrávce. Brno také předvedlo své ofenzivní choutky, Švancara vysunul Lutonského, ale Tomáš Koubek v brance Hradce rychle vyběhl a celou situaci hostům zmařil.

Hrálo se hodně ofenzivně a šance střídala šanci. Mezlíkovo střela skončila mimo a ve 22. minutě se poprvé měnilo skóre. Dvořák ve vápně přihrál Uškovičovi, který ve vyložené a jasné situaci nezaváhal - 1:0 pro Hradec Králové. Votroci byli při chuti a za dalších devět minut zvýšili už na 2:0. Šísler tvrdou ranou propálil Radka a Brno bylo v nezáviděníhodné pozici. Ještě do konce prvního poločasu měli hradečtí možnost na zvýšení, dobře rozjetou akci ale přerušil praporek pomezního. Druhý poločas zahájili lépe Votroci a Haris Harba nebezpečným centrem pořádně zavařil brankáři Radkovi.

Brno ještě neházelo flintu do žita a po hodině hry mělo dvě solidní příležitosti na snížení popřípadě vyrovnání. Švancaru vychytal Koubek a Pernica přepálil branku. Votroci slibně rozjeté utkání nepustili a vůbec poprvé v letošní sezoně vyhráli.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Dukla Praha 1:1

15.09.2012 19:00

Góly: 16. Jakub Řezníček - 62. Jan Vorel

Remízou 1:1 skončilo utkání mezi Českými Budějovicemi a pražskou Duklou. Domácí vedli po prvním poločase díky povedené hlavičce Jakuba Řezníčka, ovšem konečné slovo měli hosté, jmenovitě Jan Vorel. Na výsledku nic nezměnilo ani vyloučení hostujícího Zbyňka Pospěcha.

První dějství patřilo jednoznačně domácím Českým Budějovicím. Přetažený Sandrův centr vracel do vápna Machovec, ale hostující obrana na poslední chvíli odvrátila rodící se nebezpečí. Po čtvrthodině hry na sebe upozornil znovu Machovec, jehož tečovaná rána z volného přímého kopu otřásla břevnem! Dukla si koledovala o branku a ta také hned za další dvě minuty přišla. Na Klesův přesný centr si naskočil Řezníček a hlavou zajistil Jihočechům důležité vedení - 1:0. Dukla se rozjížděla neobvykle pomalu, její první výraznější šance přišla až na sklonku prvního poločasu. Svatonský kroutil přihrávku na Bergra, který však v klíčový moment promáchl.

Na začátku druhého poločasu došlo k výpadku světel. Dva ze čtyř reflektorů přestaly svítit a hra byla na nějakých sedm minut přerušena. Hrát se začalo pochopitelně až po opravě reflektorů. A Dukla měla před sebou jediný cíl, co nejrychleji vyrovnat a pokusit se strhnout vedení na svojí stranu.

A svůj úkol z části opravdu naplnila. V 61. minutě došlo k vyrovnávací trefě, kdy na centr Malého naskočil Jan Vorel a podobně jako Řezníček na druhé straně hlavou vyrovnal na 1:1. Začínalo se tedy nanovo a mírně navrch měly opět domácí České Budějovice. Sedm minut před koncem si Dukla zkomplikovala život, neboť její útočný hrot Zbyněk Pospěch viděl za loket červenou kartu.

Dukla se soustředila na udržení výsledku, ale paradoxně mohla nakonec ona brát všechny tři body. V osmé minutě nastaveného času trefil Vrzal tyčku a domácí si mohli výrazně vydechnout.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - FK Mladá Boleslav 3:1

15.09.2012 19:00

Góly: 9. Libor Došek, 13. Filip Hlúpik, 60. Ladislav Volešák - 22. Martin Nešpor

Hodně zajímavý duel viděli diváci v Uherském Hradišti. Domácí Slovácko potvrdilo dobrou formu a zvítězilo nad Mladou Boleslaví, přestože hrálo celý druhý poločas bez vyloučeného Trousila. Branky ale padaly hned v samotném úvodu, za domácí se trefili Došek, Hlúpik a Volešák, za hosty korigoval Nešpor.

Slovácko po katastrofálním začátku sezony začalo válet a momentálně už mu patří vynikající pátá pozice. V zápase s Mladou Boleslaví se mu náramně podařil vstup do utkání. V 9. minutě rozehrál rohový kop Volešák a přesným centrem našel hlavu Libora Doška - 1:0 pro Slovácko. Hned za čtyři minuty už to bylo 2:0. Hlúpik obešel obránce Johanu a přesně umístěnou ranou překonal gólmana Šedu - 2:0 pro Slovácko. Opařená Boleslav se ale rychle vzchopila a ještě v průběhu prvního poločasu snížila. Obrana Slovácka nedokázala eliminovat útočníka Nešpora, který poměrně v pohodě snížil na 2:1 z pohledu domácích. Slovácko mělo dost příležitostí si vzít dvoubrankové vedení zpátky, především Hlúpik, který obešel brankáře, ale netrefil už odkrytou branku, nýbrž jen boční síť.

Domácí borci byli na koni, ale ve 37. minutě bylo rázem vše jinak. Trousil v defenzívě chyboval a hrozící nebezpečí odvrátil záchrannou brzdou, která však znamenala jeho vyloučení. Slovácko sice vedlo, ale čekal ho celý druhý poločas v početní nevýhodě.

Mladá Boleslav ale měla problémy oslabeného soupeře překonat. Slovácko se ještě více semklo a v defenzívě pracovalo velmi dobře. Navíc v 60. minutě se povedl husarský kousek. Domácí vybojovali volný přímý kop a Ladislav Volešák parádní ranou zvýšil na 3:1. Pro Mladou Boleslav to byla psychická rána, ze které se už nevzpamatovala. Celá ofenzivní snaha vycházela vniveč, oslabené Slovácko už vedení nepustilo a má další tři body.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Sparta Praha 1:0

15.09.2012 15:00

Góly: 40. Pavel Horváth (pen.)

Ostře sledovaný šlágr kola mezi Plzní a Spartou dopadl lépe pro Viktoriány, kteří zvítězili po jediné brance Pavla Horvátha. O všem rozhodl diskutabilní penaltový moment. Nutno také říci, že Plzeň si výhru za svojí předvedenou hru zasloužila.

Sparťané před zápasem moc dobře věděli, že největší nebezpečí hrozí z pravé strany, a právě po ní mohla Viktoria už ve třetí minutě poprvé skórovat. Hora cpal míč do vápna, kde ho patičkou šoupl Hanousek na nabíhajícího Daridu. Český reprezentant si ale nesrovnal mířidla a z vyložené pozice netrefil branku.

Tempo zápasu bylo vysoké, Sparta poprvé výrazněji zahrozila po čtvrthodině hry, kdy v jednu chvíli postupoval sám na branku Kweuke. Skvělou rychlostní vybavenost předvedl Limberský a urostlému Kamerunci sebral balón. Hned na druhé straně postupoval rovněž sám na brankáře Rajtoral, Vaclík bleskurychle vyběhl a dalšímu českému reprezentantovi šanci zmařil. Ve 25. minutě došlo uvnitř pokutového území Plzně k prvnímu kontroverznímu okamžiku. Hušbauer se po souboji s Procházkou skácel k zemi, ale penalta po právu odpískána nebyla. O čtyři minuty později byl v zajímavém postavení nejvýraznější muž v dresu Sparty Kweuke, v pádu však obtížně trefil míč a netrefil prostor mezi třemi tyčemi.

Plzeň následně úplně převzala iniciativu a na zadní tyči volný Bakoš o centimetry minul branku! Plzeňské snažení bylo ve 40. minutě odměněno brankou. Nutno říci, že hodně diskutabilní. Limberský ve vápně škobrtl o Hušbauerovu nohu a sudí tento okamžik vyhodnotil jako nedovolený a odpískal pokutový kop. Opakovaný záznam ukázal, že k jistému kontaktu došlo, byť Hušbauer nebyl úplně na vině. Nicméně nešťastný okamžik měl pro Spartu fatální důsledky, velezkušený Pavel Horváth penaltu proměnil a Plzeň si odnesla do šaten jednobrankové vedení.

Vrbovi svěřenci zahájili hodně aktivně i druhý poločas, Hanouskova rána byla zablokována a precizní Horváthův volný přímý kop vyrazil neméně povedeným zákrokem Vaclík. Prozatímní výsledek a vývoj zápasu nelibě nesli sparťanští fanoušci, kteří začali zasypávat hrací plochu pyrotechnikou. Utkání se ale nemuselo přerušovat, neboť do pár minut byl klid. Viktoriáni hubený výsledek uhájili, Sparta se do závěrečného tlaku dostala a ze západu Čech odjíždí s nepořízenou.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - 1. FK Příbram 2:2

14.09.2012 20:15

Góly: 24. Lukáš Zoubele, 58. Jan Kovařík - 83. Tomáš Krbeček, 89. Petr Trapp

Díky skvělému závěru se nakonec v Jablonci na stadionu Střelnice body dělí. Poslední desetiminutovku totiž Příbram zvládla naprosto luxusně a vstřelila dvě branky.

Baumit Jablonec sice dlouho vedl, ale nedal si pozor v závěrečné desetiminutovce a dvakrát inkasoval. I přes remízu je prozatím na druhé příčce. Příbram je i přes jeden bod stále předposlední a čeká ji ještě hodně práce, má-li se zachránit.

Jablonec se dostal do první velké šance již po sedmi minutách. Obránce Filip Novák se ve vápně dostal k míči, jeho střelu zastavilo až břevno Aleše Hrušky! O patnáct minut později už se ale skóre měnilo. Luboš Loučka našel nabíhajícího jmenovce Zoubeleho, který zbytek akce dokončil a poslal domácí do vedení!

Ve druhém poločase ale diváky čekalo mnohem víc vzrušení. Deset minut po změně stran se domácí diváci dočkali podruhé. Aleš Hruška nevyrobil za celý zápas větší chybu, na přesně umístěnou střelu útočníka Kovaříka prostě dosáhnout nemohl - 2:0 a Střelnice byla nadšená.

Po hodině hry se na hřiště dostal střídající Huňa a o pět minut později se mohl zviditelnit. Střílel ale jen těsně nad břevno brány Romana Valeše.

Osm minut před koncem dostal sen o čistém kontě za své, když se prosadili také hosté. Mladý obránce Pavel Pilík se ve vápně dostal k zakončení a poradil si jako zkušený útočník - 2:1.

Dílo zkázy dokonal Petr Trapp, kterého neuhlídala domácí obrana a zkušený záložník zavěsil. Srovnal tak na konečných 2:2 a domácí diváci odcházeli zklamáni. Body se tedy dělily, domácí jsou druzí, hosté předposlední.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň751116:616
2.Sparta Praha751113:616
3.Baumit Jablonec742116:714
4.Sigma Olomouc733110:512
5.Vysočina Jihlava725013:1011
6.Slovan Liberec732210:711
7.Slavia Praha724113:710
8.1. FC Slovácko73139:1110
9.Zbrojovka Brno73139:1510
10.Dukla Praha714212:127
11.FC Hradec Králové71427:97
12.FK Mladá Boleslav72147:127
13.Baník Ostrava71249:145
14.FK Teplice71243:135
15.1. FK Příbram70435:114
16.České Budějovice71157:144

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (530)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele