Gambrinus liga - souhrn 6. kola

20.08.2010, 19:25, aktualizováno 23.08.2010, 19:58
Komentáře a souhrny
Teplice porazily v pondělní dohrávce Slavii a bodově se na ni dotáhly. Olomouc předvedla další povedený výkon a přehrála Brno. Bohemians remizoval s Českými Budějovicemi a Mladá Boleslav porazila Ostravu. Sparta se neotřepala z porážky se Žilinou a včera doma podlehla také Plzni. Liberec nepotvrdil výhru ze hřiště Slavie a doma jen remizoval s Příbramí. Nerozhodně dopadl také duel Slovácka s Ústím nad Labem. Hradec Králové doma porazil Jablonec a dotáhl se na svého soupeře v tabulce.

FK Teplice - Slavia Praha 2:1

23.08.2010 18:00

Góly: 37. David Kalivoda, 68. Pavel Verbíř (pen.) - 22. Vlastimil Vidlička (vl.)

Zdá se, že krize Teplic je už skutečně zažehnána. Dnes totiž svěřenci kouče Jiřího Plíška zvládli těžký duel s pražskou Slavii a vybojovali cenné vítězství 2:1. Přitom po vlastním gólu Vidličky prohrávali, zásluhou Kalivody a Verbíře ale nepříznivý stav otočili.

Na pořádnou šanci se muselo čekat poměrně dlouho. Až v sedmnácté minutě přinesl trochu vzruchu do hry centr Kisela od rohového praporku. Ten tečoval za sebe hlavou Vidlička a míč proletěl jen těsně okolo levé tyčky. O pět minut později už ale tolik štěstí teplický zadák neměl. Černý sklepl míč do pokutového území domácích, Vidlička zahrál malou domů, jenže gólman Grigar vyběhl, a tak následně jen sledoval, jak míč míří do jeho opuštěné svatyně.

Na tento úsměvný moment dal alespoň z části zapomenout v 37. minutě záložník David Kalivoda, který zaznamenal po střele zpoza šestnáctky nádhernou branku. Krátce na to mohly jít Teplice dokonce do vedení. Zoubelo centr ale do brány nikdo usměrnit nedokázal. Těsně před přestávkou pro změnu vůbec netrefil bránu slávistický Petr Janda.

Po necelé hodině hry rozjásal teplické tribuny Aidin Mahmutovič, který vstřelil hlavou druhý gól zápasu. Pro ofsajd však nakonec nebyl uznán. Na druhé straně bylo vzápětí pořádně horko. Slávisté se dostali hned ke třem zakončením, nejprve ale zasáhnul gólman Grigar a následně vykopával míč z brankové čáry obránce Hošek. Poté dali o sobě Pražané znovu vědět. Jandovi střela z úhlu však vůbec nevyšla, při zakončení pravděpodobně podklouzl.

Klíčový moment utkání přišel v 67. minutě. Čelůstka zahrál v pokutovém území rukou, a tak pochopitelně musela následovat penalta. Její exekuce se chopil velezkušený Pavel Verbíř a s jistotou ji proměnil. Teplice v závěrečných minutách nepřipustily nějaké zproblémy a po zásluze si došly pro důležité tři body.

Více informací k zápasu

Bohemians 1905 - Dynamo České Budějovice 2:2

22.08.2010 17:00

Góly: 65. Jan Moravec, 90. Jiří Kaufman - 19. Zdeněk Ondrášek, 27. Zdeněk Ondrášek

Budějovice dokázaly prodloužit svou sérii bez porážky o další zápas. Proti Bohemians sice rozhodně nebyly považovány za favorita, přesto poměrně brzy vstřelily dvě branky a směřovaly k vítězství. Nakonec ale své vedení udržet nedokázaly, když v poslední minutě nastavení vyrovnal na konečných 2:2 Kaufman.

Hosté skutečně začali velmi aktivně. Už po několika sekundách orazítkovali tyč, konkrétně Hudson se svou dalekonosnou ranou. O poznání úspěšnější byl v 19. minutě útočník Ondrášek, který prostřelil Sňozíka ranou zpoza šestnáctky. Neuběhlo ještě ani deset minut a už musel brankář Bohemians lovit míč ze své sítě podruhé. Hudson předložil míč opět Ondráškovi, který již v poklidu zakončil.

Domácí pochopitelně toužili okamžitě minimálně snížit, a proto po malé chvíli pálil Štohanzl. Jeho střela sice nevypadala nikterak nebezpečně, avšak po drobné teči nakonec orazítkovala břevno. Těsně před přestávkou začal kouzlit s míčem Moravec, který předvedl řadu kliček, tvrdým skluzem v pokutovém území jej zastavil až Lencevič, penalta se ale nepískala.

V 59. minutě pelášil dopředu Lukáš Hartig, jenže vystřelit nedokázal, o míč jej pohotovým zákrokem obral agilní Hudson. O šest minut později to však už konečně Bohemians vyšlo. Po souboji Škody s brankářem Kučerou se dostal k míči záložník Moravec a nadvakrát nakonec míč do brány protlačil. Tímto gólem tak dodal svému týmu naději na bodový výsledek.

Závěrečné minuty se nesly v duchu dobývání hostující svatyně. Klokani pochopitelně nechtěli znovu zaváhat, a proto dali všechny své síly do útočení. Když už to vypadalo, že Dynamo vybojuje druhé letošní vítězství, přišel nečekaný zkrat obránce Černáka. Ten totiž omylem postrčil míč přímo do doběhu Kaufmana, který udělal kličku Kučerovi a vyrovnal na konečných 2:2.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Baník Ostrava 1:0

22.08.2010 17:00

Góly: 21. Adrian Rolko

Mladá Boleslav doma dokázala jedinou brankou Adriana Rolka porazit Ostravu 1:0 a v tabulce jí patří minimálně do zítřka třetí místo. Naopak ostravský Baník se dále propadá.

Ostrava měla na začátku utkání velmi nadějnou příležitost, po rohovém kopu se natlačil k hlavičce ex-reprezentant René Bolf, bohužel pro hosty ale prudce minul branku. Po této události začali udávat tempo hry domácí a ve 21. minutě jejich převaha vyústila ve vedoucí branku. Odvrácený míč po rohovém kopu znovu necentroval do pokutového území Ivo Táborský a hlavičkující dlouhán Adrian Rolko překonal brankáře Víta Baránka. Ostravští jakoby byli úvodní brankou zmraženi a Boleslav nadále útočila. Zhruba pět minut před odchodem do šaten musel likvidovat na brankové čáře příležitost Táborského obránce Fernando Neves a Fabiánovu ránu lapil perfektním zákrokem Baranek. Po prvním poločase tak vedla Mladá Boleslav nad Baníkem naprosto zaslouženě 1:0.

Úvod druhé poloviny utkání byl poměrně opatrný, ostravský Pilík se sice v 52. minutě odhodlal k zakončení, avšak Millerovi stačilo jen nastavit rukavice. Baníku se směrem dopředu nedařilo, naopak druhou branku mohl po hodině hry přidat mladoboleslavský Bulut, v ideální pozici ale dlouho váhal a Baranek nakonec vyběhnutím zmenšil Bulutovi úhel a šanci tím de facto zlikvidoval. Výsledek 1:0 platil i po vyložené tutovce Kuliče, ten se sice k míči nedostal, ale poté co Baranek pouze vyrazil Táborského střelu měl dobrou možnost dorážky. Brankou neskončilo ani efektivní zakončení patou v podání Marka Kuliče. Svěřenci trenéra Miroslava Koubka do konce utkání nic nevymysleli a zaslouženě odjíždějí s nepořízenou.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Zbrojovka Brno 3:0

22.08.2010 17:00

Góly: 53. Michal Hubník, 54. Pavel Šultes, 82. Melinho

Druhé místo za vedoucí Plzní bude i po tomto kole v držení hanácké Sigmy Olomouc, ta v domácím prostředí smetla neškodné Brno 3:0. Branky začaly na Andrově stadionu padat až ve druhém poločase, vše odstartoval Hubník, následovaly trefy Šultese a Brazilce Melinha.

Hanáci začali proti Brnu jak se sluší a patří, a v úvodních minutách si vytvořili značný tlak. Po čtvrthodině hry pak přišly i gólové šance, nejprve přečíslení tři útočící hráči na jednoho obránce, Hubník to ale vyřešil nejhorším možným způsobem, když zbrkle napálil míč na brněnskou branku. Hned tři minuty poté nebezpečně hlavičkoval na branku Martina Lejsala Jakub Petr a v další šanci nepochodil Hubník, který se tentokrát pokoušel o lišácké přehození brankáře. Bohužel už ve 36. minutě musela Olomouc vystřídat, zranil se jí totiž klíčový stoper Radim Kučera. Překvapivý byl tah trenéra, jenž místo dalšího stopera poslal na hřiště ofenzivně laděného Tomáše Hořavu.

Ve 38. minutě mohl zmrazit Andrův stadión brněnský útočník Kalabiška. Po rohovém kopu zůstal nikým nehlídaným na zadní tyči, jenže trestuhodně netrefil balón, a tak největší brněnská šance zůstala nezužitkována. Do konce prvního dějství už se nic nestalo, takže diváci si museli počkat na případné branky do druhé pětačtyřicetiminutovky.

A skutečně se dočkali, ještě než se tak stalo, tak promarnil zajímavou šanci Šultes. V 53. minutě už ale Hanáci vedli, rychlou akci Hořavy a Petra bez problému zakončil Michal Hubník - 1:0 pro Sigmu Olomouc. Brno se ani nestačilo vzpamatovat z první branky a už prohrávalo dvougólovým rozdílem. Hořava našel Šultese, a ten křižnou střelou podruhé v zápase překonal brankáře Lejsala - 2:0 pro Sigmu Olomouc.

Zbrojovka se i přes nepříznivý stav nevzdávala a po hodině hry mohlo přijít snížení, které by bylo pro další chod utkání klíčové. Trousil sice překonal Drobisze, avšak toho na brankové čáře zastoupil týmový kolega z obrany. Po tomto ztroskotání už bylo o osudu utkání takřka rozhodnuto, Olomouc navíc asi deset minut před koncem utkání vstřelila definitivní pojistku. Melinho si vyměnil míč s Petrem, který mu následně posadil balón na hlavu a brazilský fotbalista zvýšil na 3:0. Tento výsledek vytrval až do závěrečného hvizdu.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Viktoria Plzeň 0:1

21.08.2010 18:15

Góly: 60. Petr Jiráček

Další blamáž prožila pražská Sparta. Ve šlágru kola prohrál poslední mistr s aktuálním lídrem ligy Plzní 0:1 a před důležitým odvetným utkáním v Žilině je to další těžká rána. O osudu utkání rozhodla šedesátá minuta, kdy se trefil Petr Jiráček.

Kdo očekával, že utkání mezi Spartou a Plzní nabídne penzum gólových šancí a oku lahodících momentů, ten musel být zklamán. Domácí se sice snažili směrem dopředu něco vymyslet, jenže obrana Viktorky byla pozorná. To samé prakticky platilo i v obráceném gardu. A tak za zmínku stojí pouze nepříliš povedené střelecké pokusy Petržely, Matějovského a ze 33. minuty i Bystroně. Utkání kazilo i několik faulů, které ale překvapivě nebyli trestány žlutou kartou. Divákům nezbylo nic jiného, než doufat v lepší druhý poločas.

Bohužel ani ve druhém dějství se toho mnoho neudálo a obraz hry se nezměnil. Po hodině hry se zrodila slibná příležitost domácí Sparty, Libor Sionko ale těsně před brankářem na míč hlavou nedosáhl. Vzápětí pak zmrazil celou Letnou plzeňský Jiráček. Pavel Horváth opět prokázal, že má zlaté nožičky, krásnou přihrávkou do uličky našel již zmíněného Petra Jiráčka, a ten si ve vyložené šanci bravurně poradil - 1:0 pro Viktorii Plzeň.

Devět minut před koncem utkání vybojoval Libor Sionko rohový kop a stejný hráč ho i hlavou zády k brance zakončil, nicméně obrana Plzně odvrátila. Zajímavý příspěvek vyslal na branku hostů i střídající Štěpán Vachoušek, bohužel pro Spartu ani on nezamířil přesně. Sparťané ze závěrečného tlaku nic nevytěžili a s Plzní možná trochu překvapivě doma prohráli nejtěsnějším možným způsobem.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - FK Ústí nad Labem 1:1

21.08.2010 18:00

Góly: 60. Petr Švancara (pen.) - 69. Zdeněk Volek

Remízou 1:1 skončilo utkání Slovácka s Ústí nad Labem. V zápase bylo několik zajímavých momentů včetně brzkého vyloučení Kubáně a dvou pokutových kopů, jednoho neproměněného, druhého proměněného.

Slovácko vlétlo na hosty zostra, už v 1. minutě vyslal Švancara Fujeríka a ústecký brankář Novák rychlým vyběhnutím šanci zneškodnil. Vzápětí nezakončil z dobré pozice Ondřejka a tak se skóre ze začátku utkání nezměnilo. Ve 12. minutě se o své slovo přihlásilo Ústí, po rohovém kopu byli blízko vstřelení branky ale obránce Kubáň se proměnil v brankáře a rukou zamezil téměř jisté brance. Vše se samozřejmě neobešlo bez červené karty pro Kubáně a pokutového kopu. Hosté ale jedinečnou příležitost zazdily, Džuban nedal penaltu a Slovácko si mohlo oddychnout.

Nicméně Ústí hrálo v početní převaze a bylo v této fázi utkání aktivnější, Doležalův centr ještě sklepl do malého pokutového území Vrtělka a Mezlík razantním odkopem nebezpečí zažehnal. Slovácko se postupně uklidnilo a pár minut před odchodem do šaten mohlo zasadit hostům smrtící úder. Fujerík postupoval na Nováka sám, ovšem jeho záměr zamířit na vzdálenější tyč nevyšel, domácí záložník jen těsně minul Novákovu svatyni.

Druhou polovinu utkání zahájilo Slovácko jakoby byl počet mužů na hrací ploše vyrovnaný. Švancara krásným obloučkem našel Volešáka a Novák dobrým zákrokem hosty podržel. O pět minut později si to znovu rozdali Fujerík a Novák, a i tentokrát byl ústecký brankář úspěšnější. Neuběhli ani tři minuty a Slovácko mohlo slavit vstřelenou branku. Valentův rohový kop zasáhl rukou Volka, a také domácí měli možnost zahrání pokutového kopu. Petr Švancara v žádném případě nenapodobil Džubana a proměněnou penaltou poslal oslabené Slovácko do vedení - 1:0.

Ústí ale na vyrovnání příliš dlouho nečekalo. Nejprve se Martykán po chytré narážečce objevil sám před Filipkem, který skvěle zasáhl, ale podruhé už byl Filipko krátký. Džuban klasickou zpětnou přihrávkou vybízel spoluhráče k zakončení, to se podařilo Volkovi, jenž propálil Filipka a vyrovnal na 1:1. Do konce utkání pak zbývalo stále dost času na to, aby Ústí strhlo vedení na svojí stranu, v početní převaze si už ale žádnou gólovku nevypracovalo. A jelikož se nic podstatného neudálo ani před brankou Nováka, remizovalo Slovácko s Ústí 1:1.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - 1. FK Příbram 0:0

21.08.2010 16:00

Góly: -

Fotbalisté Slovanu Liberec nenavázali na povedené utkání se Slavií a proti Příbrami doma jen remizovali 0:0. Zatímco pro Severočechy je bod ztrátou, Příbram musí být s bodem naprosto spokojena.

Utkání mohlo začít pro příbramské fotbalisty parádně, už v 7. minutě se totiž po Klesově přihrávce ocitl sám před domácí brankou útočník Huňa, příbramský kapitán ale přestřelil. Také na druhé straně nebyla využita dobrá příležitost ke skórování, Bosančič vybídl kolegu Keriče a vše z pohledu hostí skvěle vyřešil obránce Ricka. O pár minut později bylo před brankou Příbrami opět rušno, Štajnerova přihrávka našla Gecova, jenže ten nepropasíroval míč za záda Hrušky. Pět minut před odchodem do šaten ještě zkusil štěstí z dobrých dvaceti metrů Bosančič, ale Hruška zasahovat nemusel, neboť střela šla mimo.

Liberec začal ve druhém poločase aktivně, další Bosančičův pokus lapil Hruška a závar z 54. minuty skončil pouze razantním odkopem příbramské defenzívy. Necelé čtyři tisíce diváků na stadionu u Nisy se nedočkaly branky ani po nenápadném pokusu Jiřího Štajnera, během kterého si málem vstřelil vlastní branku Plašil. Čas pochopitelně kvapil a Liberec se s nerozhodným výsledkem nechtěl spokojit. Devět minut před koncem hrací doby mohl rozhodnout chorvatský střelec Kerič, ten se individuální akcí zbavil Hrušky, jenže pak se dostal do ostrého úhlu a z něho trefil jen tyč.

Když domácí Kerič selhal v koncovce, mohl vzápětí "urvat" tři body hostující Tomáš Wágner, brankář Bičík ale proti němu nemusel zasahovat, protože Wágner hlavičkou netrefil branku. Poslední minuty patřily Liberci, jenže ani závěrečný tlak ke kýžené brance nevedl. Liberec tak doma jen remizoval s Příbramí 0:0.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Baumit Jablonec 1:0

20.08.2010 17:30

Góly: 22. Václav Pilař

Po mistrovské Spartě si Hradec Králové smlsl i na vicemistrovi z Jablonce. Baumit prohrál nejtěsnějším možným způsobem a zaznamenal tak druhou porážku v sezoně. Hrdinou utkání se stal mladý Václav Pilař, ačkoliv není vysoké postavy, trefil se hlavou.

Zápas v Hradci zahájili lépe hosté, přesněji řečeno měli první šanci zápasu. Vošahlík zpětně našel Lafatu a jablonecký útočník střelou minul branku. V 16. minutě se projevil talent mladičkého Václava Pilaře, jeho parádní rána jen těsně neskončila mezi třemi tyčemi. Hned za minutu byla k vidění další krásná rána, tentokrát z kopačky Vošahlíka, stejně jako v prvním případě však branka nepadla, skvěle zasáhl brankář Lindr. Ofenzivní koncert pokračoval, přízemní střela Rezka znovu nenašla cíl, ale to nemuselo hradecké Votroky příliš mrzet, neboť za dvě minuty už otevřel skóre Václav Pilař. Talentovaný útočník skóroval po centru hlavou a Hradec vedl 1:0.

Baumit se snažil o okamžitou odpověď, střelu Marka Jarolíma ale Lindr v klidu zneškodnil. Ve 32. minutě přežili domácí obrovskou šanci Jablonce, parádní kombinaci mizerně zakončil Loučka. Diváci se v žádném případě nenudili, krásný ofenzivní fotbal pokračoval. Janoušek přihrál Rezkovi a Špit stál tam, kde zrovna měl. Tři minuty před koncem prvního poločasu unikal Černý sám na Špita, jenže balón se mu mezi nohama zamotal a brankou neskončila ani následující střela Fischera. První poločas skončil vedením Hradce a druhá půle slibovala ještě zajímavější podívanou.

A to se nakonec naplnilo, hned dvě minuty po úvodním hvizdu unikl jabloneckým fotbalistům Kocourek, předložil balón Dvořákovi a ten následně Černému, který v rozhodujícím momentu uklouzl. Po hodině hry se čím dál více tlačil dopředu jablonecký Baumit, přímý kop Kovaříka vyrazil Lindr. Zvýšit vedení Hradce mohl několikrát aktivní Kocourek, v jednom případě prošel přes tři jablonecké hráče, ale v zakončení trefil dobře postaveného obránce.

Čtvrthodiny před koncem hrací doby se výtečným zákrokem zaskvěl Lindr, povedenou ránu Jarolíma vyrazil. V 77. minutě se pak domácí přeci jenom dočkali druhé branky, ta ale nebyla pro faul Dvořáka uznána, takže drama mohlo pokračovat. Po centru Jablonského šahal po vyrovnání Kovařík a na druhé straně pokus Kocourka zneškodnil Špit. Tři minuty před koncem jablonecký tlak vyvrcholil, centr Matěje Krajčíka napálil do tyče David Lafata. Poslední vicemistr ligy vyrovnat nedokázal a připisuje si druhou porážku v sezónně.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň651014:516
2.Sigma Olomouc642014:414
3.FK Mladá Boleslav63128:510
4.Sparta Praha63038:59
5.České Budějovice61505:48
6.Slavia Praha62228:98
7.FK Teplice62227:88
 FK Jablonec62227:88
9.FC Hradec Králové62225:78
10.Slovan Liberec61416:57
11.1. FC Slovácko62137:87
12.Bohemians 190561327:96
13.1. FK Příbram61322:56
14.Baník Ostrava61235:85
15.FK Ústí nad Labem61234:95
16.Zbrojovka Brno61056:143

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (536)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele